Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 950 022
  • 5 138

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Mikä rooli Microsoft:lla on ollut Nokian rahoittajana Elop:n kaudella? Käsittääkseni eiliseen kauppaa liittyi suuri rahoituspaketti, jossa Nokia saisi Microsoftilta rahoistusta alle markkinahinnan. Onko tällaisia paketteja ollut aikaisemmin?

Siinä on MS:lle täkynä se, että lainat ovat vaihtovelkakirjalainoja Nokian osakkeisiin, joten Microsoft ei tarjoile ilmaista lounasta tälläkään kertaa Nokialle. Jos Nokia käyttää kaikki kolme 500 miljoonan euron vvk-lainaa lainaa ja MIcrosoft päättää vaihtaa ne osakkeisiin keskimäärin vähän yli neljän euron hintaan, niin Microsoft saa n. 9% osuuden jäljelle jäävän Nokian osakkeista.
Nokia myy Devices Press
"Microsoft tarjoaa myös Nokialle 1,5 miljardin euron suuruista rahoitusmahdollisuutta, joka koostuu kolmesta 500 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainasta, jotka erääntyvät 5, 6 ja 7 vuoden kuluttua liikkeellelaskusta."
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Niin, Meltemihän oli suunniteltu korvaamaan sympparia nimenomaan low end-puolella.
Kyllä kyllä ja Meltemiähän pidettiin hengissä vielä Meegon alas ajon jälkeen. Tuotteet olivat suunnilleen tuotantolinjalla, kun henkselit vedettiin päälle sillekin hommalle.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Mitä tässä nyt itse on asiaa miettinyt ja lukenut, niin tämä lopputulos taisi olla Nokialle paras mahdollinen tässä tilanteessa. Isoimmat strategiset virheet tehtiin jo Ollilan ja Kallasvuon kausilla ja siitä suosta ei enää ollut mahdollista nousta. Elopin tullessa peräsimeen oli mahdollista jatkaa Meegon kehittämistä, mutta kuten on jo tullut selväksi olisi Nokian pitänyt rakentaa sille itse oma ekosysteeminsä, koska muita valmistajia ei saatu mukaan. Intelillä (Nokianhan oli pakko vaihtaa TI:n piirit toiseen valmistajaan, koska TI:ltä ei niitä enää saanut, Intel valittiin 2009) ei myöskään ollut tarjota integroitua LTE-tukea mikä käsittääkseni olisi ollut Pohjois-Amerikan markkinoilla käytännössä pakollinen. Eli isojen amerikkalaisten operaattorien tukea ei Meegolle siinä vaiheessa olisi saatu. Eikä Intelillä olisi ollut sopivaa piirisarjaa edullisempiin tuotteisiin. Uskon siis, että Meegon kanssa ei olisi päästy mihinkään. Tai ehkä siinä tapauksessa, että aikaa sen kehittämiseen ja parantamiseen olisi ollut. Mutta aikaahan ei nimenomaan ollut, vaan olisi pitänyt saada kilpailukykyinen tuote myyntiin nopeasti.

Tuossa tilanteessa uskon parhaan vaihtoehdon olleen se, että valitaan joku toinen käyttöjärjestelmä. Sitähän on spekuloitu vaikka miten paljon, että miksei valittu Androidia, mutta toisaalta ymmärrän pelon siitä, että Samsung olisi vahvemmassa asemassa olevana Android-"käyttäjänä" pyyhkinyt Nokialla pöytää. Microsoftin kanssa Nokian käsittääkseni ainakin piti päästä suoraan "paalupaikalle" kyseisen käyttiksen tarjoajana. Mistäs noista koskaan tietää, että mitä syitä siellä taustalla on oikeasti ollut ja mikä tilanne olisi nyt jos Nokia olisi valinnut Androidin. Pahimmassa tapauksessa Samsung olisi edelleen johtava Androidin tarjoaja ja Nokia pyristelisi nykyisen kaltaisessa tilanteessa. Tosin siinä tapauksessa en kyllä keksi yhtään hyvää syytä miksi esimerkiksi Samsung olisi ostanut Nokian kännykkäpuolen kuten Microsoft teki nyt.

Nyt Nokia pääsi eroon kannattamattomasta kännykkäbisneksestään ja sai siitä jopa vähän rahaa kassaan. En usko, että tuossa tilanteesa Nokia olisi mitenkään voinut itse saada tuota bisnestä kannattavaksi ja rahojen loppuessa olisi laitettu sitten lappu luukulle. Nyt jäljelle jäi kannattava verkkoliiketoiminta, patentit ja karttahommat, joiden pohjalle voi rakentaa sitten uutta. Enkä todellakaan usko Nokian haluavan takaisin puhelinliiketoimintaan esimerkiksi Jollan kautta. Silloinhan he joutuisivat rakentamaan koko systeemin käytännössä nollasta ja siltikään ei ole takeita siitä, että liiketoiminnasta tulisi kannattavaa. Näen tämän Nokian kännykkäliiketoiminnan yhtenä vaiheena Nokian ja Suomen teollisuuden historiassa ja nyt se on ohi. Nokia on aiemminkin pystynyt tekemään aika hienoja muuntautumisia ja alanvaihtoja, joten odotan mielenkiinnolla mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan.

Tällaista. Varmaan moneen kertaan spekuloituja juttuja ja saa korjata jos faktat menivät pieleen.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
En myös toivo Nokian palaavan lähiaikoina kuluttajille suoraan myytäviin laitteisiin tai palveluihin, kun niistä nyt päästiin ilman yhtiön lopullista pilkkomista eroon.
 

Kela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Oman näkemykseni mukaan vääjäämätön tapahtui. Nokian hallitus lähti MS:n suuntaan jo 2011. Siemenet tähän Nokian taantumiseen kylvettiin paljon aikaisemmin. Mielestäni jo Ollillan aikakauden lopulla tehtiin pahoja virheitä. Nokia oli matkapuhelin valmistajana maailmassa numero yksi. Älypuhelimilla ja matkapuhelimilla on huomattavasti enemmän erottavia kuin yhdistäviä tekijöitä. Älypuhelimia ylenkatsottiin Nokialla liian pitkään. Uskottiin vääriin hevosiin 2000-luvun puolivälissä. Nokia ei missään vaiheessa lähtenyt panostamaan riittävästi esim. kosketusnäyttöihin tuona aikana. Lumiassa kosketusnäyttöteknologia on hyvällä tasolla mutta kun muut toimijat olivat tuoneet omat mallinsa markkinoilla jo vuosia aikaisemmin. Silloin tarvitsee pystyä keksimään jo jotain uutta, jotta pystyy valtaamaan markkinaosuuksia muilta toimijoilta. Toinen ongelmakohta oli applikaatioiden kehitys. Applikaatiot ja niiden saatavuus kuitenkin usein määräävät laitteen kiinnostavuuden älypuhelinmarkkinoilla. Ei niinkään se millainen "rauta" puhelin itsessään on. Nokia valitsi tässä kohtaa paino-alueikseen karttapalvelut ja kamerateknologian. Kuitenkin kamerat ja kartat ovat puhelimissa usein melko vähällä käytöllä ja siksi jälleen veikattiin väärää hummaa Nokian johdossa. Nokialla laiminlyötiin liikaa erilaisten viihdeapplikaatioiden kehitystä. Usein alypuhelimen ostopäätökseen vaikuttaa enemmän se millaista viihde sisältöä on sinne saatavissa kuin se kuinka tarkkoja kuvia sillä saa otettua. Älypuhelin on usein ihmiselle viihdekeskus joka viihdyttää heitä kun muuta elektroniikka ei voi käyttää (lue bussissa, junassa, jne.). Mielestäni tätä perusajatusta Nokialla ei ymmärretty ajoissa tai ollenkaan. Nokia profiloitui jossain määrin "asia-älypuhelimeksi" eikä "viihde-älypuhelimeksi". Jälikäteen jälleen helppo todeta ettei tuo ollut vetävä naula. Matkapuhelin oli aluksi vain liikemiesten "työkalu" sitten sekin muuttui koko kansan kulutustavaraksi. Älypuhelimessä sama kehitys tapahtui x kertaa nopeammin. Nokia oli liikaa tuossa työkalu moodissa kun se kehitti älypuhelinta. Varsinkin kun sen älypuhelin kehitys muutenkin laahasikilpailijoiden perässä.

Älypuhelin kilpajuoksussa Nokia jäi jälkeen muista niin pahasti, että sillä ei ollut enään varaa lähteä seuraavaan kisaan enään Googlen, Applen ja jossain määrin Samsungin kanssa. Tästä kilpajuoksusta mm. Risku kirjoitti ansiokkaasti blogissaan eilen. Nyt suuret toimijat kasaavat omaa tuoteperhettään tai ecosysteemiään josta kuluttaja saa kaikki tarvittavat elektronisetpalvelut. Googlella ja Applella on tässä iso etumatka muihin. MS lähtee tähän kisaan takamatkalta. MS:lla on kuitenkin resursseja lähteä tähän kisaan. Nokialla ei ollut enään palaakaan lähteä tähän leikkiin.

Tavallaan oli nähtävissä että Nokia tulee kokemaan enemmin tai myöhemmin Ericssonin ja Motorolan kohtalon, koska sillä ei ollut enään paukkuja jäljellä toimia ominpäin. Se joka monelta on unohtunut tässä uutisoinnissa, että Nokia ei ole pelkkä "kännykkäfirma". Nokia jatkaa niillä aloilla toimintaansa jossa sillä edellytyksiä menestyä. Puhelimet oli tietysti monelle kuluttajalle se kaikkein näkyvin osa Nokiasta. Tämä selittänee vallitsevan hautajaistunnelman. Itse en usko että Nokia enään palaa puhelinvalmistajaksi. Nyt tarvitsee miettiä jo uusia tulevaisuuden trendejä, joissa Nokia pystyisi tekemään lisenssikauppaa esim. karttapalveluiden parissa. Nokian olisi syytä löytää uudelleen se innovatiivisyys joka sillä on kohta ollut kateissa kymmenen vuotta.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Kyllä kyllä ja Meltemiähän pidettiin hengissä vielä Meegon alas ajon jälkeen. Tuotteet olivat suunnilleen tuotantolinjalla, kun henkselit vedettiin päälle sillekin hommalle.

Niin pidettiin, mutta miksi se oli sitten väärä ratkaisu laitta henskelit päälle? Olisiko tämä Meltemi saanut ihmisiä ostamaan low end-tuotteita paremmin verrattuna nykyiseen Asha-mallistoon?
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Elop ryhtyi saneeraamaan yhtiötä myyntikuntoon, se on täysin selvä asia ja siinä hän onnistui Symbian- palavaa lauttaa lukuunottamatta ihan kohtuullisesti.
Jos kohtuullisesti onnistuminen on saattaa miljardeja voittoa tahkova yritys lähelle selvitystilaa, tehdä selvästä älypuhelimien markkinahjohtajasta mutasarjan virhemarginaaliin osuva toimija niin mitä ihmettä toimitusjohtajan pitää tehdä, että kyseessä olisi epäonnistuminen????

Nokia ui 2010 jo todella syvällä, strategisia virheitä oli tehty jo mittava määrä ja luotettu toistuvasti vääriin hevosiin (ei kunnon panostusta kosketusnäyttöihin, väärään käyttöjärjestelmään panostaminen, muotoilun unohtaminen, käytettävyyden unohtaminen...).

OPK:n kaudella tehtiin ne virheet, joiden takia tilanne ajautui siihen mihin nyt ajauduttiin. Jo Ollilan aikana tehtiin jonkin verran vääriä strategiavalintoja, mutta homma kulminoitui OPK:n aikana.
Harva varmaan muistaa, että Nokialla oli jo 2004 kosketusnäyttöpuhelin 7710, johon ei tosin panostettu mitenkään ja sen myynti oli todella vähäistä.
Olen käyttänyt kyseistä laitetta puolen vuoden ajan. Oli muuten poikkeuksellisen paska puhelin. Helvetin hidas, mutta olihan siinä mobiiliTV. Se oli ihan hauska. Nokian ongelma on aina ollut äärimmäinen tuotteen raudan kulujen optimointi - tässä Ollila oli legendaarinen. Niinpä tuohonkaan tuotteeseen ei saatu riittävästi poweria, jotta tuota käyttöliittymää olisi voitu pyörittää edes auttavasti. Asiakaspalaute on varmaankin ollut murskaavaa.

Kun OPK astui syrjään, Nokian tuoteportfolio oli varsinkin älypuhelinten osalta käytännössä kasa paskaa, lukuunottamatta kehitteillä ollutta N9:ä.
Paskaa tai ei niin hyvin se myi. Elop sai tuhottua tuon kyllä nopeasti julistamalla sen paskaksi. Ja trendin mukaisesti olisi vielä myynyt pitkään. Tämä olisi antanut hyvin aikaa transitiolle.
Meegon kehitystyöhön panostettiin aivan liian köykäisesti ja Symbianiin panostettiin aivan liian kauan ja liian paljon.
Muutama tuhat ukkoa käyttöjärjestelmän kehityksessä on köykäistä panostamista? Kuinka paljon on riittävästi? Sympparin panostamisessa voi kuitenkin sanoa, että se myös tuotti paljon rahaa.
Tuossa kohtaa Androidin kelkkaan hyppääminen olisi ollut jo myöhäistä, se olisi tullut tehdä jo vuosia aiemmin, jos se liike olisi haluttu tehdä.
No ei todellakaan olisi ollut myöhäistä. Kun Elop hyppäsi puikkoihin niin hän olisi saanut Meego kamasta halutessaan parissa kuukaudessa vastaavan Android tuotteen. Mutta ei kelvannut, jokainen voi vain arvata syitä. Haluttiin differentoitua, mutta satuttiin vain olemaan different.
Edelleen, Elopin ratkaisuja voi ja pitääkin arvostella, mutta suuri pohjatyö tälle tehtiin erityisesti OPK:n aikana.
OPK teki rahaa. Elop ei. Sekö se pohjatyö oli?
 

lihaani

Jäsen
Nokian voitto Kallasvuon viimeisenä vuotena 2010 oli 634 miljoonaa euroa ja osuus matkapuhelinmyynnistä 30%.

Elopin lopetettua Nokian markkinaosuus oli noin 15% ja tappio noin 800 milliä. Hieno korjausliike Elopilta!

Kaiken kruunaa, että osakkeen hinta putosi 7.5:stä eurosta alle kolmeen euroon. Mitä myynti piristi nyt osakkeen hintaa.

Omistajat kiittävät!
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Jos kohtuullisesti onnistuminen on saattaa miljardeja voittoa tahkova yritys lähelle selvitystilaa, tehdä selvästä älypuhelimien markkinahjohtajasta mutasarjan virhemarginaaliin osuva toimija niin mitä ihmettä toimitusjohtajan pitää tehdä, että kyseessä olisi epäonnistuminen????

OPK teki rahaa. Elop ei. Sekö se pohjatyö oli?

Tästä linkistä löytyy myytyjen älypuhelinten käyttöjärjestelmien osuudet. Tuo tilasto ei anna mitään konkreettista tukea väitteille, että Q1/2011 Elopin julkinen kannanotto Symbianin tilasta olisi vaikuttanut millään tavalla Symbianin myyntiin.

Karu totuus oli se, että Nokian älypuhelinten myynti oli lähtenyt vapaapudotukseen jo vuotta ennen kuin Elop tuli taloon. Mikäli OPK:lla olisi ollut edes jotain keinoja tilanteen kääntämiseksi tuskin olisi saanut kenkää. Vaan kun ei ollut.

Kun Elop Nokiaan astui, Symbian oli kaikkea muuta kuin selkeä markkinajohtaja, eikä ennusteet näyttäneet sen paremmilta. Nokialla ei yksinkertaisesti ollut mitään. Meego ja yksittäinen N9 eivät olisi tilannetta kääntäneet yhtään minekään. Eihän niille ollut tuohon aikaan edes varteenotettavaa kehitysympäristöä, työkaluja kuin appstoreakaan.

Mitä tulee Androidiin, niin kertokaapa Samsungin ohella yksikin toinen matkapuhelinvalmistaja joka tekee Androidilla merkittävää voittoa? Nyt sentään Nokia yritti saada jotain aikaan kartoilla ja kameroilla. Google kun ei suostunut Nokian vaatimukseen omista kartoista ja navigointiohjelmista, ei Androidin kanssa nokialla olisi ollut mitään omaa.

No oli miten oli, OPKn aikainen johto kuppasi markkinoilta ne voitot mitkä sillä hetkellä oli otettavissa ja siirsivät ne palkkiona omaan taskuun. Jäljelle jäi vanhentunut käyttöjärjestelmä, vihaiset ja kyykyttämiseen kyllästyneet alihankkijat ja pöhöttynyt keskijohto. Tätä paskaa Elop otettiin siivoamaan ja sen hän tekikin.
 

Rifla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Liverpool, HIFK, symmpiset Calgary
Nokian voitto Kallasvuon viimeisenä vuotena 2010 oli 634 miljoonaa euroa ja osuus matkapuhelinmyynnistä 30%.

Elopin lopetettua Nokian markkinaosuus oli noin 15% ja tappio noin 800 milliä. Hieno korjausliike Elopilta!

Kaiken kruunaa, että osakkeen hinta putosi 7.5:stä eurosta alle kolmeen euroon. Mitä myynti piristi nyt osakkeen hintaa.

Omistajat kiittävät!

Tästä vahva eri... olen monen kanssa samaa mieltä että OPK ja Ollila tän homman enempi ryssi kuin Elop. Elop teki virheitä ei siinä mitään, mutta en näe että windowksen lisäksi olisi ollut muita vaihtoehtoja. Meegon on ainut kysymysmerkki, mutta vaikea uskoa että Noksulla ois muskelit riittänyt sen nostamiseen riittävälle tasolle markkinoilla. On myös tärkeä muistaa ettei Elop windowsta noksulle valinnut vaan silloinen hallitus johon sitten valittiin elop sitä vetämään (sinänsä fiksu päätös että jos lähdet win kelkaan kannattaa palkata joku heidän isoista pomoista yhteistyötä vetämään)

Mitä taas tulee lainattuun vertaukseen olisi se osuva jos puhuttaisiin vanhasta nokiasta joka myi kaapeleita ja saappaita. Siinä tapauksessa nuo vertaukset osuu paremmin kohilleen. Mobilipuolella on enempi tekijöitä jolloin aikasemman johdon ryssimiset näkyy pitkällä aikavälillä. Jos nyt katsoon noita jotka on oma ekosysteeminsä onnistuneet luomaan eli apple ja google, on molemmilla aika eri resurssit omaan ekosystemiin. Google pilvipalveluineen ja jo hyvin toimivan playn kautta ja apple tietty aikasemmin hyvin toimineen innovaation kautta. Microsoftin tapaus on vielä nähtävä ja ainakaan resursseista se ei jää kiinni. Mutta noksun omistajana olen tyytyväinen että puhelimet pudotettiin pois ja pystytään keskittymään johonkin uuteen (vaikka vielä kai jonkun aikaa olisin ollut valmis katselemaan kännykkäpuolen kehitystä). Veikkaan että vielä pian samsung on kusessa luurien kanssa. Ei vielä vähään aikaan, mutta googlen tiputellessa uusia malleja on heidän rooli pelkkänä hw-tehtaana aika tukala.

Kuten joku jo yllä mainitsi, androidin kelkaan lähteminen ois tod näk ollut vielä paskempi tapaus. Ja tässä tilanteessa android pohjaisesta nokia devicestä ei olisi saatu paljon mitään...

Itse omistajana olen tyytyväinen elopiin ja OPKh. kiitos molemmille olen about kaksinkertaistanut sijoitukseni arvon noksussa noin vuodessa ;) ja en ole myymässä osakkeita vielä vähään aikaan...
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Mitä tulee Androidiin, niin kertokaapa Samsungin ohella yksikin toinen matkapuhelinvalmistaja joka tekee Androidilla merkittävää voittoa? Nyt sentään Nokia yritti saada jotain aikaan kartoilla ja kameroilla. Google kun ei suostunut Nokian vaatimukseen omista kartoista ja navigointiohjelmista, ei Androidin kanssa nokialla olisi ollut mitään omaa.
Taas yksi jonka mielestä yrittäminen on sama kuin onnistuminen. Samsungin kanssa on vaikea painia HW integroinnin suhteen, mutta softasta tuo firma ei ole koskaan ymmärtänyt yhtään mitään.
 

kesätyttö69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dufvan Lukko, JYP(ilman Tyni&Virtanen)
Alamäki ei lähtenyt Elopista vaan iPhonen julkaisusta, jolloin toitotettiin että ei tuo Applen "paska" uhkaa nokiaa ja itseasiassa kuviteltiin sen myötä, että oikeilla jäljillä ollaan kun samaa asiaa oli Nokialla ajateltu. Ylimielistä paskaahan se oli ja siihen koko firma kaatui.

http://www.taloussanomat.fi/it-viikko/2007/01/11/nokian-vanjoki-tervetuloa-kisaan-apple/2007744/133
 

lihaani

Jäsen
Alamäki ei lähtenyt Elopista vaan iPhonen julkaisusta, jolloin toitotettiin että ei tuo Applen "paska" uhkaa nokiaa ja itseasiassa kuviteltiin sen myötä, että oikeilla jäljillä ollaan kun samaa asiaa oli Nokialla ajateltu. Ylimielistä paskaahan se oli ja siihen koko firma kaatui.

Nokian Vanjoki: Tervetuloa kisaan Apple | Taloussanomat

Tätä täytyy varovasti peesata. Tuskin Suomestakaan löytyi v. 2007 insinööriä, jotka tajusivat yhtään mitään termistä "käyttäjäkokemus". He olivat ja ovat aika paljon vieläkin teknisten speksien pauloissa.

Applelle tekniikka on valjastettu palvelemaan käyttäjäkokemusta: Jobs ja muotoilujohtaja Ive pysähtyivät miettimään, millaisen puhelimen he itse haluaisivat. He haluaisivat silmiähivelevän kauniin luurin, jonka käyttö on niin simppeliä ja ennustettavan sujuvaa, että pikkulapset ja bimboblonditkin osaavat sitä käyttää miltei ilman käyttöohjetta. Siihen kuului insinöörien vähättelemä kapasitiivinen kosketusnäyttö, joka käyttötuntumaltaan oli käytännössä täyspaskaan resistiiviseen verrattuna täysin ylivoimainen.

Nokialla ei kukaan silmäätekevä edes halunnut ymmärtää, miksi kallista iPhonea myytiin aivan helvetisti. Kun Marko Ahtisaari toi idean kauniista ja helppokäyttöisestä luurista, niin juna oli jo mennyt. Edelleenkin uskon, että Meegolla oli ja on aivan valtava potentiaali. Mutta turhahan tässä on rypistellä, kun paska on housussa.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Alamäki ei lähtenyt Elopista vaan iPhonen julkaisusta, jolloin toitotettiin että ei tuo Applen "paska" uhkaa nokiaa ja itseasiassa kuviteltiin sen myötä, että oikeilla jäljillä ollaan kun samaa asiaa oli Nokialla ajateltu. Ylimielistä paskaahan se oli ja siihen koko firma kaatui.

Nokian Vanjoki: Tervetuloa kisaan Apple | Taloussanomat
Kuten olen sanonutkin - täysin samaa mieltä ja tuohon kiteytyy hienosti Se ylimielisyys jota Nokia lopulta edusti. Suorastaan vituttaa lukea näiden Nokian ex-johtajien jälkiviisasteluja joissa he vyöryttävät kaiken Elopin ja WPn päälle, vaikka itse lopulta optiohuuruissaan ja lesoilullaan homman kusivat.
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Kuten olen sanonutkin - täysin samaa mieltä ja tuohon kiteytyy hienosti Se ylimielisyys jota Nokia lopulta edusti. Suorastaan vituttaa lukea näiden Nokian ex-johtajien jälkiviisasteluja joissa he vyöryttävät kaiken Elopin ja WPn päälle, vaikka itse lopulta optiohuuruissaan ja lesoilullaan homman kusivat.
Voisiko joku kiitos kertoa mikä tuossa linkissä on nyt niin kauhean ylimielistä, joista jo kaksi nimimerkkiä on pauhannut? Kaikki mitä tuossa jutussa on totta tai sitten referenssejä Applen tavoitteisiin. Tosiasioiden julkituominen on ylimielisyyttä vain Suomessa. Ilmeisesti nimimerkkien mielestä Vanjoen olisi pitänyt tehdä Elopit ja kertoa kaikille ettei meittin tuotteita kannata ostaa. Olisi aika monta miljardia jäänyt tulematta Nokian kassaan ja Suomen kansantalouteen - mutta ilmeisesti olisi kannattanut ettei kukaan olisi voinut puhua, että oli ylimielinen. Yleensäkin tuntuu, että Suomessa ja varsinkin tällä palstalla - asiantuntevuus ja itsevarmuus on sama asia kuin ylimielisyys. Ehkäpä se näyttää siltä peräkammarinpoikien perspektiivistä. Esim. tuo 3G yhteyksien puute oli myös Applen ykkösprioriteetti ensimmäisen julkistuksen jälkeen. Jos tuosta puheenvuorosta taas kuvittelee ettei käyttöliittymän ja ansaintalogiigan uhkaa ymmärretty on aika hukassa.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Jos tuosta puheenvuorosta taas kuvittelee ettei käyttöliittymän ja ansaintalogiigan uhkaa ymmärretty on aika hukassa.

N97

Tuossa vaiheessa Nokiassa ei kyllä ymmärretty mitään. Vielä huomattavasti myöhemminkin Nokiassa todettiin, että Apple ei ole heidän kilpailijansa. Tuota ansaintalogiikka -osiota en ymmärrä.
 

kesätyttö69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dufvan Lukko, JYP(ilman Tyni&Virtanen)
Ainahan nokialle oli tärkeintä se, että on paras tekniikka, on megapixeleitä, on 3G:tä ym. Ikinä ei kukaan miettinyt että mitä sillä 3G:llä tekee kun sovellus on paskaa. Insinööreiltä insinööreille.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Siis hetkonen, voisiko joku vihanpurkauksiltaan nyt oikeasti analysoida missä tuossakin näkee Vanjoen ylimielisyys?

Ainakaan lainausten perusteella kaikki toteamukset ovat ihan ympäripyöreitä ja jos nyt joku takertuu siihen että Vanjoki arvioi Applen myynnit väärin niin ei tuo nyt kovinkaan radikaali virhe ole, ei taas Apple tosiaan ole tietokoneitten massamarkkinoilla pystynyt mihinkään vuosien aikana joten oliko välttämättä perusteltua olettaa että iphone tosiaan muutti massamarkkinatkin?

Ja 3G:n osalta Vanjoki oli täysin oikeassa, sen takia se sinne heti tulikin seuraavassa versiossa (markkinointipuheista huolimatta, huom. kannattaa muistaa että Apple toki 2G:n kohdalla tietoisesti suuntasi keskustelua wifi-spottien suuntaan ja tämä meni omenakansaan läpi täysillä niin että taidettiin tuota hotspottien maailmaamurtavaa vaikutusta hehkuttaa täälläkin palstalla asti) ja ilman nopeita nettiyhteyksiä koko ekosysteemi olisi varmasti kovinkin erilainen.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Ja 3G:n osalta Vanjoki oli täysin oikeassa, sen takia se sinne heti tulikin seuraavassa versiossa (markkinointipuheista huolimatta, huom. kannattaa muistaa että Apple toki 2G:n kohdalla tietoisesti suuntasi keskustelua wifi-spottien suuntaan ja tämä meni omenakansaan läpi täysillä niin että taidettiin tuota hotspottien maailmaamurtavaa vaikutusta hehkuttaa täälläkin palstalla asti) ja ilman nopeita nettiyhteyksiä koko ekosysteemi olisi varmasti kovinkin erilainen.

Unohtamatta miten puhuttiin, että "MMS-viestituki on turhaa, kun kaikilla on sähköposti..."
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Täsmennän nyt vielä, jos jäi epäselväksi, että eniten vituttaa Nokian ex-johtajat jeesustelemassa nyt Nokia Phonesin haudalla. Voisivat jättää kommentoimatta. Ja mitä tulee tuohon Vanjoen Applea vähättelevään kommenttiin niin onhan Se legendaarinen ja summaa hyvin koko jutun. Symbian ja Meego, jeejee.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Siis hetkonen, voisiko joku vihanpurkauksiltaan nyt oikeasti analysoida missä tuossakin näkee Vanjoen ylimielisyys?

Tiedä sitten, että kellä täällä on vihanpurkauksia, mutta onhan tuo haastattelu tosiaan aika mitäänsanomaton. Ja miksipä ei olisi, kun iPhone tuli kauppoihin vasta puoli vuotta tuon jälkeen.

Näitähän on jälkiviisaana aika mukava lueskella. Esim. marraskuussa 2009 Vanjoki totesi:

"Macinkin kanssa Apple keräsi paljon huomiota aluksi, mutta ovat siitä huolimatta pysyneet niche-valmistajana. Näin tulee käymään myös puhelimissa."

"Android ei ole menestys, vaan ennen kaikkea hypetystä", Vanjoki toteaa haastattelussa. "Toistaiseksi Android-puhelimia ei ole myyty paljoa, markkinaosuus on alle prosentin, teknisesti Android ei ole vielä valmis. Meidän Symbian-käyttöjärjestelmämme tulee pysymään hallitsevana käyttöjärjestelmänä seuraavina vuosina."

Käytännössä tuo 2009 Q4 oli viimeinen neljännes ennen Symbianin todellista syöksykierrettä ja Androidin hirmukasvua. Hirvittävän helppoa näin jälkikäteen. Ja toisaalta julkisuuteen annettavat kommentit eivät aina vastaa sitä todellista mielipidettä.
 

lihaani

Jäsen

Juuri tämä puhelinmalli osoitti, kuinka hukassa Nokian johto oli. Siinä tehtiin kaikki niin väärin kuin vain voi tehdä. Puhelimen julkistus venyi ja venyi ja sitten se tuotiin aivan raakileena:

- Kosketusnäytön käyttö oli tuskaista räpellystä, kun suurin osa täppäyksistä ei mennyt perille.
- Navigaattori oli täysi vitsi, kun se vähän väliä katkaisi yhteyden ja kävi arpomaan reittiä uudelleen. Kokemusta kertyi. Valitettavasti.
- Nettiselain oli hyvin kömpelö ja rajoittunut.
- Puhelin kesken viestin kirjoittamisen boottasi itsensä silloin, kun siihen vähiten oli varautunut.
- Se oli iPhoneen verrattuna susiruma ja kömpelö.
- Symbian ja sen monitasoinen valikkohelvetti.

+ Kamera oli sen ajan mittapuun mukaan oikein hyvä.
+ Napakka mekaaninen näppis oli muuten hyvä, mutta skandeja ei ollut suomenkielisessä ja Suomessa tehdyssä puhelimessa. Kyllähän se vitutti kun tämmoiset sanaharvinaisuudet kuten esimerkiksi minä, sinä, hän, pöytä, työ piti kirjoittaa kikkailemalla.

Todennäköisesti usko Nokiaan maailmalla meni osittain siksi, kun firman lippulaivapuhelin oli totaalipaska. En iljennyt sitä antaa kenellekkään edes ilmaiseksi, vaan kiikutin sen ongelmajätteisiin.

Seuraava lippulaivapuhelin N9 oli hieno luuri ja se on minulla edelleen!
 
Viimeksi muokattu:

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Luin eilen illalla vähän USA:n puolen nettisivujen mielipiteitä ja sieltäpäin näkökulma on se, että nyt tehdyssä kaupassa voittajia ovat Nokia ja Microsoft ja ainoa selkeä häviäjä RIM, koska yhtiö on isoissa ongelmissa ja yksin. Muille (Apple/Gioogle-Android) kauppa on lähinnä yhdentekevä, kun myös WP:n markkinaosuus on niin pieni verrattuma kahteen isoon.
 

Tuamas

Jäsen
Jos kohtuullisesti onnistuminen on saattaa miljardeja voittoa tahkova yritys lähelle selvitystilaa, tehdä selvästä älypuhelimien markkinahjohtajasta mutasarjan virhemarginaaliin osuva toimija niin mitä ihmettä toimitusjohtajan pitää tehdä, että kyseessä olisi epäonnistuminen????

Pitkän aikavälin strategia kyykkäsi jo aiemmin.
Kun Elop astui ruoriin mentiin vielä vanhoilla höyryillä tuloksenteon suhteen.
Symbianin markkinaosuus älypuhelimissa oli lähtenyt jo aiemmin romahdusmaiseen syöksyyn.

N97 oli rumin osoitus siitä, kuinka pihalla vanha johto oli siitä mitä markkinat haluavat.

Elop implementoi uuden strategian ja tällä hetkellä tuotepaletti on ajanmukainen ja nähdäkseni Nokian matkapuhelimilla voi olla jopa tulevaisuus.

Olen käyttänyt kyseistä laitetta puolen vuoden ajan. Oli muuten poikkeuksellisen paska puhelin. Helvetin hidas, mutta olihan siinä mobiiliTV. Se oli ihan hauska. Nokian ongelma on aina ollut äärimmäinen tuotteen raudan kulujen optimointi - tässä Ollila oli legendaarinen. Niinpä tuohonkaan tuotteeseen ei saatu riittävästi poweria, jotta tuota käyttöliittymää olisi voitu pyörittää edes auttavasti. Asiakaspalaute on varmaankin ollut murskaavaa.

Niin, no itsekin olen kyseistä vehjettä käyttänyt ja se oli kiinnostava laite, joskin jäi marginaaliin koska sitä ei oltu viimeistelty ja sitä ei markkinoitu.

Kuitenkin pointti oli se, että tekniikka oli jo ajat sitten ennen Iphoneja valmiina, mutta väärän strategian vuoksi kosketusnäyttöihin ei panostettu kuin vasta sitten kun kilpailijat olivat menneet ohi oikealta ja vasemmalta.

Paskaa tai ei niin hyvin se myi. Elop sai tuhottua tuon kyllä nopeasti julistamalla sen paskaksi. Ja trendin mukaisesti olisi vielä myynyt pitkään. Tämä olisi antanut hyvin aikaa transitiolle.

Noniinno, linkitetty trendikaavio älypuhelinten markkinaosuuksista osoittaa tämän väitteen vääräksi. Symbian oli 2007 lähtenyt markkinaosuuden osalta laskuun, joka vuoden 2010 alusta lähti syöksykierteeseen. Trendi oli nimenomaan se, että Symbian ei todellakaan olisi myynyt enää pitkään.

Muutama tuhat ukkoa käyttöjärjestelmän kehityksessä on köykäistä panostamista? Kuinka paljon on riittävästi? Sympparin panostamisessa voi kuitenkin sanoa, että se myös tuotti paljon rahaa.

No, lopputuote saatiin joka tapauksessa liian myöhään pihalle, silloin kun kilpailijat olivat painaneet jo rumasti ohitse. Tällöin voidaan todeta, että panostus oli tässä pelissä liian köykäistä tai resurssit oli väärin allokoitu.

Symbianiin panostaminen oli varmasti ihan pätevä linjaus, siihen asti kunnes käyttöjärjestelmän elinkaari tuli tiensä päähän. Tässä Nokia roikkui liian pitkään väärän hevosen selässä.

No ei todellakaan olisi ollut myöhäistä. Kun Elop hyppäsi puikkoihin niin hän olisi saanut Meego kamasta halutessaan parissa kuukaudessa vastaavan Android tuotteen. Mutta ei kelvannut, jokainen voi vain arvata syitä. Haluttiin differentoitua, mutta satuttiin vain olemaan different. OPK teki rahaa. Elop ei. Sekö se pohjatyö oli?

Mitä lisäarvoa Nokialle olisi tullut Androidin kelkkaan hyppäämisessä?
Samsungilla oli ensimmäisen lähtijän etu ja käytännössä monopoli Androidin osalta jo tuolloin, miten Nokia olisi tuossa vaiheessa enää voinut hyötyä Androidista? Nokiasta olisi tullut vielä rumemmin pelkkä rautatalo.

Varsinkin kun karttojen hyödyntäminen olisi jäänyt lapsipuolen asemaan ja Nokia olisi ollut käytännössä HTC:n ja Huawein kanssa samalla viivalla.

OPK teki aikansa rahaa, mutta väärien strategiavalintojen myötä Nokia oli 2010 syöksykierteessä, jonka oikeneminen vaati radikaaleja toimia. Ei Symbianin myynti sakannut sen takia, että Elop sitä haukkui.
Vaan sen takia että käyttöjärjestelmä oli jäljessä kilpailijoita, lisäksi erityisesti puhelinten muotoilu ja käytettävyys oli markkinoiden pohjasakkaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös