Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 951 475
  • 5 138

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Motorola julkaisi tänään illalla, että se avaa Kiinan markkinoille Android-sovelluskaupan, omille Droid-älypuhelimilleen. Motorola lisää näkyvyyttään Kiinassa, kun Google on tekemässä päinvastoin.
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Ilmaisia navigaatiopalveluja

Saas nähdä miten Nokia etenee Navteqin mahdollisten alaskirjausten suhteen, mutta mietitäänpä tätä nyt avautuvaa ilmaisen navigaation autuutta.
Matkapuhelimien osalta tämä tarkoittaa jonkinlaista sukupolvenvaihdosta, eli jatkossa kaikilla Nokian käyttäjillä on myös kartta taskussa, eli tämä ominaisuus tulee nyt vakiovarusteeksi ja pitää ihmiset jatkossa hyvin kartalla.

Se mikä tässä huumassa tökkii omalla kohdalla on nimenomaan tuo pelkkä kartta. Jos luin oikein, niin Nokia tarjoaisi kylkiäisinä myös Lonely Planetia ja Michelin-ravintolaopasta. Tarjosi Nokia näitä tai ei, niin tähän kohtaan tauko: tietoliikenneyhteyden avaamisen mittainen. Ei kai Nokia meinaa ladata luureihin kyseisten palvelujen koko sisältöä, sillä moisten käyttö "universaalisti" keskellä savannia ja Siperiaa ei ole mahdollista ilman että koko hoito olisi puhelimen muistissa - laitetaanko nettikin samalla muistikortille? Eli nämä mainitut palvelut ovat interaktiivisia palveluja, joissa käyttäjä voi olettaa löytämänsä muiden käyttäjien sisältöä, joten ko. palvelut tarvitsevat tietoliikenneyhteyttä eli nettiä.

Annanpa esimerkin: omassa puhelimessani pyörii todella nätisti Google Maps ja lisäksi offlinenakin toimiva karttasovellus, johon lataan haluamani kartta-alueet haluamallani tarkkuudella. Google Maps on todella nopea ja sujuva käyttää, joten olen joskus kiireessä käyttänyt esimerkiksi autossani sitä ennemmin kuin the TomTomia. Tämän offline-kartan myötä minullakin on puhelimessani ilmainen, tai no lähes ilmainen halvan ostohinnan myötä, karttapalvelu, jonka kanssa olen ilman tietoliikenneyhteyttä aivan yhtä kuutamolla maailman menosta karttamerkintöjen ulkopuolella kuin mitä olisin Nokian karttojen kanssa.

Tästä tullaan siihen johtopäätöksen että Nokia tosiaan tarjoaa raakaa karttaa. Olkoonkin että Nokia on kaavaillut tarjoavansa kartan kylkiäisinä paikkatietoon pohjautuvia, kohdennettuja palveluja, niin taistelu tällä areenalla Googlea vastaan on Nokian kalekummolamaisella käytettävyys- ja ohjelmistoketteryydellä taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Niin, pari asiaa vielä. Luinko oikein että uusi karttapalvelu ei olisi tuettuna N900:lle? Eeppistä! Huippumalli unohdettu listalta! Ja itse asiassa samalla kuin bongasin tämän, niin lukaisinkin Nokian selostuksen palvelusta: mainitut Lonely Planet ja Michelin -palvelut tarjoavat jopa yli 1000 kohdetta! Huhhuh! Jopa tuhat kohdetta! Mutta, siellä oli vielä tällainen online-mode, eli sitä kautta ilmeisesti osa näistä palveluista toimiikin, vai onko joku siirtänyt lähiaikoina säätiedon osaksi GPS-signaalia? Eli olikin niin että ei se karttasovellus ole kaikkine palveluineen ilmainen - nettiyhteyden ollessa aina maksullisen - joten ihan samalla lailla tarvitsee nettiä kuin esimerkiksi Google Maps, joten what a ripoff!!

Ja se toinen juttu: huomasin tässä päivänä eräänä ettei N900 tue MMS-viestejä. Tulipa mieleen se prosessi-insinöörien taholta yritelty vittuilu erästä omenaista puhelinta kohtaan, joka ei vielä Herran vuonna 2007 kyennyt tarjoamaan MMS-viestejä kunkaikkinokiatonainasitätarjonnutniin. Ei voi kuin nauraa ja olla näin suomalaisena surullinen verotulosammon hiipumisesta. Lapin juristit on koijareita, Jobsit ja Gatesit neroja. Mihin ihmeeseen se Communicatorinkin suvereenisti pykännyt kaveri katosi? Laitettiin varmaan YT:ssä pihalle, palkattiin pari keskinkertaisuutta tilalle nokialiksoilla ja korotettiin pari Senior Principal Excellent Manageria pesemään toistensa selkää korokkeilla torstaikalleen?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Jos tuota Endgadgetin kommentointia luin oikein niin Noksun etu kartoissa Googleen verrattuna on juuri offline navigaatio joka onnistuu Noksuissa mutta ei Android puhelimissa. Tai ainakin paremmin.

Eli Nokialla voit ladata kartat etukäteen ja käyttää ilman datayhteyttä kaikkine palveluineen toisin kuin Google Mapsit.

Voi olla että luin väärin.

EDIT: lisättäköön vielä että käyttäjien kommentit on lyhykäisyydessään "Nokian (uusi) kartta palvelu on about sata kertaa parempi kuin Googlen vastaava". Oma referointini kommentti palstalta.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Niin, pari asiaa vielä. Luinko oikein että uusi karttapalvelu ei olisi tuettuna N900:lle? Eeppistä! Huippumalli unohdettu listalta!

Ei N900 ole unohdettu listalta, vaan uutta karttasoftaa väsätään pääosin tulevaan Maemo-versioon ja softa tulee N900:een kun tulee, Ovi Mapsin N900-versiohan on jo nyt aika purkkaviritelmä eikä todellakaan edes mikään kauhean hyvä. Samalla lailla N97:n tuki tulee ulos 28.1, ilmeisesti tekeillä olevan firmiksen päivitys esti softan julkaisun nyt samalla kun koko muu hoito tuotiin esiin mutta yhden puhelimen takia ei kannata turhaan viivyttää tulevaisuuden uutista.

Mutta siis ilmainen navigointihan vanhemmissa malleissa toteutunee maaliskuussa tn. ihan sillä että Nokia lähettää jokaisen puhelimen omistajalle aktivointikoodit tjsp. Tai halutessaan tilata navigoinnin käyttäjä ei joudukaan maksamaan mitään, en usko että vääntävät esim. S40-ympäristöön omaa uutta laajempaa Ovi Mapsin versiota koska S40:n muistimäärät eivät välttämättä riitä S60 versiosta tehdyn käännöksen pyörittämiseen.
Jokainen Maps-ohjelmahan sisältää navigoinnin elementit jo nyt, mutta sen saa tyypillisesti käyttöön vain tilaamalla lisenssin tai sitten monesti puhelimissa on kokeilulisenssejä mukana automaattisesti.

Eli olikin niin että ei se karttasovellus ole kaikkine palveluineen ilmainen - nettiyhteyden ollessa aina maksullisen - joten ihan samalla lailla tarvitsee nettiä kuin esimerkiksi Google Maps, joten what a ripoff!!

Nokia ei kylläkään sinänsä ole puhunut niistä lisäpalveluista kuin lisäpalveluina, se ilmainen/maksuton navigointi on se pääasia ja ainakin itselleni tämä on kyllä se tärkein asia noin palveluitten käyttäjänä. Kun muistikorttien tila on nykyään "rajaton" niin käytännössä koko maapallon kartat mahtuvat puhelimen muistiin, tai ainakin maanosan verran pitäisi mennä johonkin 32/48GB-kortille.

Ja se toinen juttu: huomasin tässä päivänä eräänä ettei N900 tue MMS-viestejä. Tulipa mieleen se prosessi-insinöörien taholta yritelty vittuilu erästä omenaista puhelinta kohtaan, joka ei vielä Herran vuonna 2007 kyennyt tarjoamaan MMS-viestejä kunkaikkinokiatonainasitätarjonnutniin. Ei voi kuin nauraa ja olla näin suomalaisena surullinen verotulosammon hiipumisesta.

On jotenkin käsittämätöntä, että ihmiset eivät millään suostu ymmärtämään ettei N900 ole tarkoitettukaan miksikään jokapojan puhelimeksi ja jeesus-laitteeksi joka sisältää kaiken, vaan enemmän tai vähemmän kokeelliseksi härdelliksi ja suurin paino on oikeastaan vasta Maemo6:een perustuvassa puhelimessa (N910?) joka tullee kai ulos tämän vuoden aikana. Jos Nokian puhelinmalleista 99% tukee MMS:iä, niin luuletko nyt ihan oikeasti että ko. tuen puuttuminen N900:stä on vain insinööriosaston laiskuutta. Juuri sen takia ettei N900 ole edes Nokian listoilla mikään hypetuote, ei firma ole mitenkään kummemmin mainostellutkaan sitä, puhumattakaan hypettämisestä.
Samalla kannattaa vaikka noin takautuvasti vittuilla Nokialle N800:n tai N810:n puhelin-ominaisuuden puutteesta, nyt N900:n myötä mukaan tuli puhelinkin mutta ehkä vasta seuraava versio kehityksessä on sitten täysiverinen puhelin/internet-vekotin. Puhelinta ja MMS:iä halajaville on sitten N97, N97mini jne.
 
Viimeksi muokattu:

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Ei N900 ole unohdettu listalta, vaan uutta karttasoftaa väsätään pääosin tulevaan Maemo-versioon ja softa tulee N900:een kun tulee,
Heh, Nokian tuore lippulaiva ei ole ison julkistuksen listalla ja selvennystä riittää: firmistä ja purkkaviritelmää ikään moinen olisi itsestäänselvää käyttäjille ja että tällainen pitäisi hyväksyä. Brändimiehillä voisi olla jotain sanottavaa, mutta ilmeisesti Nokian johdossakin mennään "firmistellen".

Nokia ei kylläkään sinänsä ole puhunut niistä lisäpalveluista kuin lisäpalveluina, se ilmainen/maksuton navigointi on se pääasia ja ainakin itselleni tämä on kyllä se tärkein asia noin palveluitten käyttäjänä. Kun muistikorttien tila on nykyään "rajaton" niin käytännössä koko maapallon kartat mahtuvat puhelimen muistiin, tai ainakin maanosan verran pitäisi mennä johonkin 32/48GB-kortille.
Ne mainitut muut kuin karttapalvelut ovat nätisti niputettu koko pakettiin, eli pienenä yllärinä voikin tulla tuo datasiirron tarve, erityisesti kun tietää kuinka helppoa Nokian luurista on konffata data roamingia pois jonkin kahdennentoista tason alavalikon näytöstä. Sinänsä se pelkkä kartta on pelkkään navigaatioon ihan toimiva juttu, mutta niin kuin totesin, on olemassa muitakin karttasovelluksia - Nokiaankin - jotka toimivat offlinenä.

On jotenkin käsittämätöntä, että ihmiset eivät millään suostu ymmärtämään ettei N900 ole tarkoitettukaan miksikään jokapojan puhelimeksi ja jeesus-laitteeksi joka sisältää kaiken, vaan enemmän tai vähemmän kokeelliseksi härdelliksi ja suurin paino on oikeastaan vasta Maemo6:een perustuvassa puhelimessa (N910?) joka tullee kai ulos tämän vuoden aikana.
On jotenkin käsittämätöntä, että ihmiset eivät millään suostu ymmärtämään ettei iPhone ole tarkoitettukaan miksikään jokapojan puhelimeksi ja jeesus-laitteeksi joka sisältää kaiken, vaan enemmän tai vähemmän kokeelliseksi härdelliksi ja suurin paino on oikeastaan vasta 3.0:een perustuvassa puhelimessa...

Hei, jos haen nokia.comista puhelimia, niin siellä listataan N900 puhelimena eikä minään perhanan kokeellisena hypetablettina. Se on Nokian lippulaiva ja senkin kanssa Kallasvuon orkesteri on soitellut soinnut päin vittua.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Heh, Nokian tuore lippulaiva ei ole ison julkistuksen listalla ja selvennystä riittää: firmistä ja purkkaviritelmää ikään moinen olisi itsestäänselvää käyttäjille ja että tällainen pitäisi hyväksyä. Brändimiehillä voisi olla jotain sanottavaa, mutta ilmeisesti Nokian johdossakin mennään "firmistellen".

Millä perusteella N900 on Nokian lippulaiva?
Siis toistan, millä perusteella kuin nyt vain sinun oman mielipiteesi pohjalta. Nokia ei ole ko. tuotetta markkinoinut nähdäkseni ollenkaan sillä termillä siinä missä N97:n kohdalla tätä termiä on käytetty.
N97:n ja ilmaisen navigoinnin kohdalla kyse on viikon odotuksesta.

On jotenkin käsittämätöntä, että ihmiset eivät millään suostu ymmärtämään ettei iPhone ole tarkoitettukaan miksikään jokapojan puhelimeksi ja jeesus-laitteeksi joka sisältää kaiken, vaan enemmän tai vähemmän kokeelliseksi härdelliksi ja suurin paino on oikeastaan vasta 3.0:een perustuvassa puhelimessa...

Heh, joo, aivan niin, juuri näinhän se Steven puheissa menikin. Ilmeisesti sen verran koville tuo kritiikki silloin otti, että et ole vieläkään päässyt yli siitä, että suurin osa kritiikistä oli juuri kritiikkiä perusteettomalle hypetykselle.

Hei, jos haen nokia.comista puhelimia, niin siellä listataan N900 puhelimena eikä minään perhanan kokeellisena hypetablettina. Se on Nokian lippulaiva ja senkin kanssa Kallasvuon orkesteri on soitellut soinnut päin vittua.

No tottakai N900 on puhelin, koska siinä on puhelin ja N900:n kohdalla Nokia on ottanut sen ensimmäisen hyppäyksen ko. tuotelinjalla kohti internet-puhelimia internet tableteista mitä edeltävät NXXX-sarjalaiset ovat edustaneet. Nähdäkseni N900 on ollut varsin hyvin menestyvä tuote ja ne ihmiset, jotka ovat sellaisen tietoisesti hankkineet ovat olleet varsin tyytyväisiä ts. juuri ne ihmiset joille linux-shelleistä yms. on hyötyä. Tiedän parikin IT-tyyppiä jotka ovat tehneet N900:sta itselleen mobiilin IT-terminaalin, millä voi omasta sängystään konffata isoja tietojärjestelmiä yms.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Mä olen ihan helvetin ihmeissäni tästä "Nokian uusimmasta mallista puuttuu MMS" vs. "iPhonesta puuttuu nägänägä" keskustelusta joka täyttää joka ikisen päätelaitteisiin liittyvän palstan kuukaudesta toiseen. Miten teitä voi jaksaa yhden puhelimen (nämä siis ovat nykyään lähes kertakäyttökamaa) yksi ominaisuus kiinnostaa niin paljon? Viitaten edelliseen kommenttiini tässä ketjussa ihmettelen myös turhaa Nokia-dissausta Suomessa jos perusteluna on pääasiassa yksittäiset ominaisuudet. Naurettavaa.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Mä olen ihan helvetin ihmeissäni tästä "Nokian uusimmasta mallista puuttuu MMS" vs. "iPhonesta puuttuu nägänägä" keskustelusta joka täyttää joka ikisen päätelaitteisiin liittyvän palstan kuukaudesta toiseen. Miten teitä voi jaksaa yhden puhelimen (nämä siis ovat nykyään lähes kertakäyttökamaa) yksi ominaisuus kiinnostaa niin paljon?
Ne on niitä fanipoikia, Apple on onnistuneesti luonut henkilökultin johon tietyn sortin henkilöt haksahtavat. Jumalaa ei saa haukkua tai muuten tulee itkuraivari. Jos joku haukkuu, se muistetaan ikuisesti ja odotetaan kunnes tällä haukulla voidaan kääntää pöydät ja tukkia interwebin keskustelualueet.
 

Krupieeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Annanpa esimerkin: omassa puhelimessani pyörii todella nätisti Google Maps ja lisäksi offlinenakin toimiva karttasovellus, johon lataan haluamani kartta-alueet haluamallani tarkkuudella. Google Maps on todella nopea ja sujuva käyttää, joten olen joskus kiireessä käyttänyt esimerkiksi autossani sitä ennemmin kuin the TomTomia. Tästä tullaan siihen johtopäätöksen että Nokia tosiaan tarjoaa raakaa karttaa.

Ehkäpä idea on, että ei tarvitse kuin yhden karttaohjelman siihen laitteeseen ja et myöskään tarvitse tuota TomTomia (kuten et kai ilmeisesti nykyäänkään). Mulla on tossa omassa kapulassa sekä vanha Nokia Maps ja Google Maps. Nokian maininta siitä, että heidän kartat sovellus vie 10-kertaa vähemmän kaistaa kuin Googlen kartat [tämän päivän painetussa Hesarissa oli siis maininta tästä] pitää omien havaintojeni mukaan aikalailla paikkansa.

Ja offline modessa sitten sitä raakaa karttaa juu. Mitäs pahaa siinä raassa kartassa on? Kyllä tässä nyt on pahempi isku juuri noiden TomTomien suuntaan kuin varsinaisesti Googlen suuntaan.

Eli olikin niin että ei se karttasovellus ole kaikkine palveluineen ilmainen - nettiyhteyden ollessa aina maksullisen - joten ihan samalla lailla tarvitsee nettiä kuin esimerkiksi Google Maps, joten what a ripoff!!

Kyllä tää nyt on enemmän näitä "muista lukea se pienellä präntätty" -mainoksia. Kyllä tuolla Nokian omalla sivulla lukee "Free navigation is for the lifetime of the phone. Downloading of maps over-the-air may involve transferring large amounts of data. Your service provider may charge for the data transmission.". On aika turha väittää, että tämä on jotenkin Nokian keksimä markkinointikeino.

Ja se toinen juttu: huomasin tässä päivänä eräänä ettei N900 tue MMS-viestejä.

Ehkä se Maemon vahvuus on se, että sen mitä valmistaja jättää pois, joku propellihattu voi sinne puikata, kuten tämä Mohammed Sameer, joka on tehnyt MMS-tuen N900:lle.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Saas nähdä miten Nokia etenee Navteqin mahdollisten alaskirjausten suhteen, mutta mietitäänpä tätä nyt avautuvaa ilmaisen navigaation autuutta.
Matkapuhelimien osalta tämä tarkoittaa jonkinlaista sukupolvenvaihdosta, eli jatkossa kaikilla Nokian käyttäjillä on myös kartta taskussa, eli tämä ominaisuus tulee nyt vakiovarusteeksi ja pitää ihmiset jatkossa hyvin kartalla.
Nokian käyttäjillä on jo pitkään ollut "kartta taskussa", mikäli siis puhelimesta on GPS löytynyt. Nyt kysesessä on vain siis tämän navigaattoriosuuden (ja muiden lisäpalveluiden) ilmaistaminen. Navigaattori on siis se osuus, joka kuiskailee seksikkäällä naisäänellä korvaan, josko arvon herra kääntyisi seuraavasta vasemmalle.

Se mikä tässä huumassa tökkii omalla kohdalla on nimenomaan tuo pelkkä kartta. Jos luin oikein, niin Nokia tarjoaisi kylkiäisinä myös Lonely Planetia ja Michelin-ravintolaopasta. Tarjosi Nokia näitä tai ei, niin tähän kohtaan tauko: tietoliikenneyhteyden avaamisen mittainen. Ei kai Nokia meinaa ladata luureihin kyseisten palvelujen koko sisältöä, sillä moisten käyttö "universaalisti" keskellä savannia ja Siperiaa ei ole mahdollista ilman että koko hoito olisi puhelimen muistissa - laitetaanko nettikin samalla muistikortille? Eli nämä mainitut palvelut ovat interaktiivisia palveluja, joissa käyttäjä voi olettaa löytämänsä muiden käyttäjien sisältöä, joten ko. palvelut tarvitsevat tietoliikenneyhteyttä eli nettiä.
Kartat ja oppaat (sekä navigaattorin ääniohjauksen) voi halutessaan ladata etukäteen Map Loader -ohjelmalla. Mikäli näitä ei ole valmiiksi ladattu, lataa Ovi Maps niitä tietoliikenneyhteyden yli sen mukaan kun tarvitsee. Eli ei koko Lonely Planettia ladata samantien netin yli, vaan pelkästään sillä karttanäkyvällä näkyvät hotspotit, ja hotspottia klikkaamalla vasta ladataan tarkempi selvitys.

Annanpa esimerkin: omassa puhelimessani pyörii todella nätisti Google Maps ja lisäksi offlinenakin toimiva karttasovellus, johon lataan haluamani kartta-alueet haluamallani tarkkuudella. Google Maps on todella nopea ja sujuva käyttää, joten olen joskus kiireessä käyttänyt esimerkiksi autossani sitä ennemmin kuin the TomTomia. Tämän offline-kartan myötä minullakin on puhelimessani ilmainen, tai no lähes ilmainen halvan ostohinnan myötä, karttapalvelu, jonka kanssa olen ilman tietoliikenneyhteyttä aivan yhtä kuutamolla maailman menosta karttamerkintöjen ulkopuolella kuin mitä olisin Nokian karttojen kanssa.
Ovi Maps toimii sekä offline että online, jonka lisäksi se kykenee navigointiin (johon Google Maps ei pysty, ainakaan vielä Suomessa). Eli nyt kahden erillisen karttasoftan ja TomTomin sijasta sinulle riittää vain yksi Ovi Maps.

Tästä tullaan siihen johtopäätöksen että Nokia tosiaan tarjoaa raakaa karttaa. Olkoonkin että Nokia on kaavaillut tarjoavansa kartan kylkiäisinä paikkatietoon pohjautuvia, kohdennettuja palveluja, niin taistelu tällä areenalla Googlea vastaan on Nokian kalekummolamaisella käytettävyys- ja ohjelmistoketteryydellä taistelua tuulimyllyjä vastaan.
Nokian kartat ovat vektorikarttoja, aivan kuten Google Mapsissakin. Ovi Mapsin lähdekoodi ollaan vielä avaamassa ulkopuolisia softakehittäjiä varten, joten lisäominaisuuksiakin on tulossa. Edelleen, Nokian Ovi Maps on ensimmäinen täysin ilmainen navigaatiosofta, joka toimii käytännössä maailmanlaajuisesti. Itse näen tilanteen siten, että Google haastaa tässä Nokian, eikä päinvastoin.

Niin, pari asiaa vielä. Luinko oikein että uusi karttapalvelu ei olisi tuettuna N900:lle? Eeppistä! Huippumalli unohdettu listalta! Ja itse asiassa samalla kuin bongasin tämän, niin lukaisinkin Nokian selostuksen palvelusta: mainitut Lonely Planet ja Michelin -palvelut tarjoavat jopa yli 1000 kohdetta! Huhhuh! Jopa tuhat kohdetta! Mutta, siellä oli vielä tällainen online-mode, eli sitä kautta ilmeisesti osa näistä palveluista toimiikin, vai onko joku siirtänyt lähiaikoina säätiedon osaksi GPS-signaalia? Eli olikin niin että ei se karttasovellus ole kaikkine palveluineen ilmainen - nettiyhteyden ollessa aina maksullisen - joten ihan samalla lailla tarvitsee nettiä kuin esimerkiksi Google Maps, joten what a ripoff!!
Päivitetty Ovi Maps Maemolle on tulossa hyvin pian, viimeistään maaliskuussa, kuten tuossa Nokian tiedotteessakin sanotaan. Ja kuten jo tuossa viestin alussa sanoin, voit halutessasi ladata kaiken tarvitsemasi (kartat, Lonely Planetin, Michelinin, ääniohjauksen) etukäteen puhelimeesi, jolloin sovellus toimii täysin offline-tilassakin. Sinänsä en kyllä ymmärrä, että mikä ongelma online-tilan käyttäminen on, ei kai kukaan enää maksa näissä puhelimissa datasta liikenteen mukaan? Ja jos maksaa, niin oma typeryyshän siinä vain on kyseessä. Ulkomailla toki operaattori veloittaa datan, ellei sitten pääse esim WLANin yli lataamaan tiedostoja.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Tästä tullaan siihen johtopäätöksen että Nokia tosiaan tarjoaa raakaa karttaa. Olkoonkin että Nokia on kaavaillut tarjoavansa kartan kylkiäisinä paikkatietoon pohjautuvia, kohdennettuja palveluja, niin taistelu tällä areenalla Googlea vastaan on Nokian kalekummolamaisella käytettävyys- ja ohjelmistoketteryydellä taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Aika pihalla saa olla, jos olettaa, että Navteqilla ei olisi paikkatietoa. Lonely Planet ja Michelin nyt vaan ovat lisätarjontaa tähän verrattuna.
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Millä perusteella N900 on Nokian lippulaiva?
Siis toistan, millä perusteella kuin nyt vain sinun oman mielipiteesi pohjalta. Nokia ei ole ko. tuotetta markkinoinut nähdäkseni ollenkaan sillä termillä siinä missä N97:n kohdalla tätä termiä on käytetty.
N97:n ja ilmaisen navigoinnin kohdalla kyse on viikon odotuksesta.
Pahus jos nyt liipaisin ohi Nokian markkinointistrategian tai tuotteistuksen, mutta aika moni tuolla maailmalla yhdistää sanat N900 ja flagship. Kenties lähdet oikomaan näitä muitakin väärinymmärtäjiä niin saadaan asia kuntoon. ;-) Ja, Nokia on viitannut lehdistötiedotteissaan N-sarjan kohdalla termiin flagship, esim täällä.

Heh, joo, aivan niin, juuri näinhän se Steven puheissa menikin. Ilmeisesti sen verran koville tuo kritiikki silloin otti, että et ole vieläkään päässyt yli siitä, että suurin osa kritiikistä oli juuri kritiikkiä perusteettomalle hypetykselle.
No eipä ottanut koville kun käytän MMS:ää ehkä kerran vuodessa jos sikseen, mutta nokialandian pikkupippeli-prosessi-insinöörit olivat kyllä tätä puutetta kovin ansiokkaasti kaivamassa, joten mikäs sen enempää ilahduttaa kuin että uusi flagship-tuote ei kykene Herran vuonna 2010 - jos "firmikset" lasketaan mukaan eikö niin - moiseen pikkudetaljiin. Ja onhan tästä N900:n MMS-puutteesta maailmalla mutistu, pistäs googlaten.


N900:n kohdalla Nokia on ottanut sen ensimmäisen hyppäyksen ko. tuotelinjalla kohti internet-puhelimia internet tableteista mitä edeltävät NXXX-sarjalaiset ovat edustaneet. Nähdäkseni N900 on ollut varsin hyvin menestyvä tuote ja ne ihmiset, jotka ovat sellaisen tietoisesti hankkineet ovat olleet varsin tyytyväisiä ts. juuri ne ihmiset joille linux-shelleistä yms. on hyötyä. Tiedän parikin IT-tyyppiä jotka ovat tehneet N900:sta itselleen mobiilin IT-terminaalin, millä voi omasta sängystään konffata isoja tietojärjestelmiä yms.
En ole sanonut etteikö N900 olisi pätevä tuote, olen vain kritisoinut nyt sitä miksi Nokian piti kusta tämä karttajulkistus sen osalta. MMS on detalji, mutta ei tällaisia kauneusvirheitä pitäisi tulla. Käytän itse iPhonea sen takia koska se on niin saatanan hauska käytettävä, siihen saa *kaikki* mahdolliset sovellukset ja se on kaatunut viimeisen puolen vuoden aikana kerran tai kaksi versus viiden edellisen Nokian viikkobuuttien ja kaiken maailman peeceesuittien kanssa.

Olisin ylpeä siitä että luurissani lukisi designed in Finland tai jopa made/manufactured in Finland sen California/Kiina-kombinaation sijaan, mutta en palaa takaisin Nokiaan ennen kuin sieltä tulee virallisesti ja käytännössäkin suvereeni, viimeistelty laite, jolle voi asentaa sovelluksia yhdellä käyttöliittymän valinnalla. Sen verran vielä, että hyvä kaveri kyseli vähän aikaa sitten mitä luuria suosittelisin, niin kerrattiin miten kaveri meinaisi puhelintaan käyttää ja mitä erityisesti painottaisi, minkä jälkeen listasin iPhone, N900 tai mikä tahansa *Droid-luuri, käy testaamassa noista ja valitse.
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Aika pihalla saa olla, jos olettaa, että Navteqilla ei olisi paikkatietoa. Lonely Planet ja Michelin nyt vaan ovat lisätarjontaa tähän verrattuna.
Ihan tässä sisällä ollaan, entäs itse?

Kirjoitin paikkatietoon pohjautuvia palveluja, eli sellaisia jotka vaikka kohdentavat käyttäjälle täsmähinnoiteltuja palveluja online. Kerrohan miten tämä hoituu pelkällä Navteqilla La Ramblalla käyskennellen ilman että luukuttaa data roamingilla bittiä luuriin? Siis näin suomalaisturistin tai -matkailijan näkökulmasta.

Toki siinä vaiheessa kun Augmented Reality on arkipäivää ja "globaali" datayhteys on mahdollista kohtuukuluin (3G, 4G, XG, WLAN, jne), niin Navteq-pohjaisilla marjanpoimija-kategorian navigaattoreilla voidaan pyyhkiä persettä...
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Kartat ja oppaat (sekä navigaattorin ääniohjauksen) voi halutessaan ladata etukäteen Map Loader -ohjelmalla. Mikäli näitä ei ole valmiiksi ladattu, lataa Ovi Maps niitä tietoliikenneyhteyden yli sen mukaan kun tarvitsee. Eli ei koko Lonely Planettia ladata samantien netin yli, vaan pelkästään sillä karttanäkyvällä näkyvät hotspotit, ja hotspottia klikkaamalla vasta ladataan tarkempi selvitys.
No jos ajelen vaikka Toscanassa kivoja paikkoja Volterraa ja Montepulcianoa pitkin, niin kyllä haluan että hotspot kertoo lokaatiosta sen kaiken eikä mitään kotona ladatulla tasolla oleva cache-sisältöä. Siksipä näiden palvelujen markkinoiminen ilmaisina (toki se small print löytyy) on harhaanjohtavaa tässä mielessä, joten katsellaan mitä kuluttajavirasto sanoo kun keskivertotumpelot mobiilikäyttäjät käyttävät vähän "ilmaisia" palveluja tuolla maailmalla ja generoivat pikkaisen daatta-siirtoa.

Ovi Maps toimii sekä offline että online, jonka lisäksi se kykenee navigointiin (johon Google Maps ei pysty, ainakaan vielä Suomessa). Eli nyt kahden erillisen karttasoftan ja TomTomin sijasta sinulle riittää vain yksi Ovi Maps.
Kerrohan miten niin Google Maps ei kykene Suomessa navigointiin? Viimeksikin kykeni ja tuosta kokeeksi napsaisin random osoitteen, niin 'Start'-valinnan jälkeen sovellus kertoo miten kääntyillään. Vai tarkoitatko että navigointi on sitä että laite puhuu tai että sitä ohjataan äänellä? Jos näin, niin sittenhän kuurot eivät saa navigoida.


Nokian kartat ovat vektorikarttoja, aivan kuten Google Mapsissakin. Ovi Mapsin lähdekoodi ollaan vielä avaamassa ulkopuolisia softakehittäjiä varten, joten lisäominaisuuksiakin on tulossa. Edelleen, Nokian Ovi Maps on ensimmäinen täysin ilmainen navigaatiosofta, joka toimii käytännössä maailmanlaajuisesti. Itse näen tilanteen siten, että Google haastaa tässä Nokian, eikä päinvastoin.
Rajapintoja voi olla tuloillaan tai vaikka miten, mutta Nokia on ollut niin tutkalla käyttökokemuksen, palvelujen ja softan niputtamisessa brändinsä kanssa, että kokonaisuutta katsoen veikkaisin Nokian karttapalvelun jäävän tulevaisuudessa marginaaliseksi, tosin paikantamismielessä toimivaksi, raakasovellukseksi suuren massan mennessä nettitottumustensa perässä niihin palveluihin jotka toimivat. Toivoisin että olisi toisin, mutta OPK & co eivät vakuuta millään lailla. Olen myös nähnyt taloa sisältä - en tarkenna enempää - ja tiedän vetää siitä omat johtopäätökseni.
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Ja offline modessa sitten sitä raakaa karttaa juu. Mitäs pahaa siinä raassa kartassa on? Kyllä tässä nyt on pahempi isku juuri noiden TomTomien suuntaan kuin varsinaisesti Googlen suuntaan.
Ei raa'assa kartassa olekaan mitään pahaa, ihan perustavaa laatua oleva ominaisuus. Kartan raakuudella tarkoitin tätä ilmaisuutta, eli ilmaiseksi - datasiirto unohtaen - se kartta on tosiaan raaka ilman online-palveluja, ellei joku kostu jostain esiladatusta lisäsisällöstä. Ja TomTomin osakehan tosiaan dyykkasi, ihan hienoa Nokia kannalta, mutta TomTomin valitsen kuitenkin itse jatkossakin, koska siinä on tukeva, autokäyttöön tehty teline sekä anturin mukaan säätyvä näytön kirkkaus. TomTom ja muut vastaavat ovat turvallisempia autokäytössä käyttää kuin peruskapulat, koska harva kuitenkaan ankkuroi sitä mihinkää pidikkeeseen niin kuin pitäisi.

Kyllä tää nyt on enemmän näitä "muista lukea se pienellä präntätty" -mainoksia. Kyllä tuolla Nokian omalla sivulla lukee "Free navigation is for the lifetime of the phone. Downloading of maps over-the-air may involve transferring large amounts of data. Your service provider may charge for the data transmission.". On aika turha väittää, että tämä on jotenkin Nokian keksimä markkinointikeino.
Ja missäs väitin että Nokia on keksinyt tällaisen markkinointikeinon? Jos Nokia luukuttaa suurelle massalle - sehän on Nokian kohderyhmä globaalisti eikä "valvautuneet älypuhelinkäyttäjät" - että ilmaista karttaa, hakekaa pois, niin katsellaan tosiaan mihin kuluttajansuoja määritellään jos pihtiputaanmummo ei jaksa lukea noita smoollprinttejä malakanmatkallaan käyttäessään pakettiin kuuluvia palveluja...
 

Krupieeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Kerrohan miten niin Google Maps ei kykene Suomessa navigointiin? Viimeksikin kykeni ja tuosta kokeeksi napsaisin random osoitteen, niin 'Start'-valinnan jälkeen sovellus kertoo miten kääntyillään. Vai tarkoitatko että navigointi on sitä että laite puhuu tai että sitä ohjataan äänellä? Jos näin, niin sittenhän kuurot eivät saa navigoida.

Google itse mainostaa navigaatiotaan näin. Että kaipa sillä Google Mapsilla ja Google Maps Navigationilla on sitten joku ero.

Oma kokemus tosta Ovi Mapsista on ihan hyvä, vaikka aika epäileväinen näihin Nokian juttuihin olen ollut viime aikoina. Kätevimpiä ominaisuuksia oli mm. lomareissulle osoitteiden ja reittien rakentaminen ihan PC:llä. Sitten vaan ennen reissua valitsi luurin Mapsista "Sync with Ovi" ja kaikki PC:llä tehdyt reitit yms. olivat luurissa sekunneissa (ei johtoja, ei PC Suiteja, ei Bluetoothia, ei infrapunaa). Pari vuotta olen käyttänyt iPod Touchia ja eri Nokian luureja ja mulle tuo naputtelu yms. ihan tietokoneelta on edelleen ylivoimainen käytettävyydeltään, joten siksi tuo nettipohjainen Ovi Maps oli positiivinen ylläri. Myös navigointi toimii ihan hyvin, ohjelma on selkeä jne jne. En ole ostanut erillistä navigaattoria ja nyt tuo tarve on lopullisesti poistunut.

Mitä tulee sitten N900:sen karttojen puutteeseen tässä vaiheessa, niin olen samaa mieltä Barnabyn kanssa. Taisi olla niin että myös N97 jäi vielä ilman ilmaisia karttoja. Nokia on vielä vähän jumissa tuon vanhan "paljon eri malleja" -ajattelun vanki ja osittain se, että jokaisessa luurissa on oma firmware aiheuttaa sitten näitä ongelmia. Positiivista mun mielestä oli kuitenkin se, että tuo saatavuus oli kuitenkin edes kymmeneen malliin ja heti eli nyt ei ollut sitä perinteistä puolen vuoden venailua, että on valmista.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kerrohan miten niin Google Maps ei kykene Suomessa navigointiin? Viimeksikin kykeni ja tuosta kokeeksi napsaisin random osoitteen, niin 'Start'-valinnan jälkeen sovellus kertoo miten kääntyillään. Vai tarkoitatko että navigointi on sitä että laite puhuu tai että sitä ohjataan äänellä? Jos näin, niin sittenhän kuurot eivät saa navigoida.
Nyt kerrot heti että mistä voin ladata google mapsin joka osaa navigoida, eli neuvoo mihin kääntyä reaaliaikaisesti ja laskee uuden reitin jos käännynkin vikasuuntaan. Äänillä ei väliä. Tähän mennessä google mapsini ei ole pystynyt kuin laskemaan reitin ja näyttämään missä olen. Vai pitäiskö ladata Ovi Maps?
 

Astna One

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool, ManU, Real Madrid, Barcelona
Kerrohan miten niin Google Maps ei kykene Suomessa navigointiin? Viimeksikin kykeni ja tuosta kokeeksi napsaisin random osoitteen, niin 'Start'-valinnan jälkeen sovellus kertoo miten kääntyillään.
Nyt kerrot heti että mistä voin ladata google mapsin joka osaa navigoida, eli neuvoo mihin kääntyä reaaliaikaisesti ja laskee uuden reitin jos käännynkin vikasuuntaan. Äänillä ei väliä. Tähän mennessä google mapsini ei ole pystynyt kuin laskemaan reitin ja näyttämään missä olen.

Vastaan Barnabyn puolesta: Et mistään.

Lisäksi Google Maps vaatii jatkuvan datayhteyden päälläolon, jotta kyseistä karttapalvelua (joka ei siis sisällä navigointia) voisi edes käyttää. 3G-verkon ulkopuolella ladattavat kartat päivittyvät siis todella hitaasti. Toinen ongelma Google Mapsin kanssa isojen kaupunkien ulkopuolella on se, että kartat ovat todella epätarkkoja.

Ja ulkomailla Google Maps vaatii tietysti sen roaming-datan käytön, joten kalliiksi tulee.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Pahus jos nyt liipaisin ohi Nokian markkinointistrategian tai tuotteistuksen, mutta aika moni tuolla maailmalla yhdistää sanat N900 ja flagship. Kenties lähdet oikomaan näitä muitakin väärinymmärtäjiä niin saadaan asia kuntoon. ;-) Ja, Nokia on viitannut lehdistötiedotteissaan N-sarjan kohdalla termiin flagship, esim täällä.

Ko. uutisessa puhutaan kuitenkin yksiselitteisesti N97:sta lippulaivana, miten tämä liittyy N900:een?

No eipä ottanut koville kun käytän MMS:ää ehkä kerran vuodessa jos sikseen, mutta nokialandian pikkupippeli-prosessi-insinöörit olivat kyllä tätä puutetta kovin ansiokkaasti kaivamassa, joten mikäs sen enempää ilahduttaa kuin että uusi flagship-tuote ei kykene Herran vuonna 2010 - jos "firmikset" lasketaan mukaan eikö niin - moiseen pikkudetaljiin. Ja onhan tästä N900:n MMS-puutteesta maailmalla mutistu, pistäs googlaten.

Tottakai MMS-puutteesta on keskustelu ja siihen on tehty jo softa, mutta nyt pitää muistaa että Nokia ei olekaan mainostanut N900:stä jeesuspuhelimena mikä pystyy kaikkeen ja on kaikessa kaikkia muita parempi.
Sen sijaan kun eräs yritys lanseerasi messias-kännykän, missä ei toiminut iso nippu kännyköitten perusominaisuuksia, niin tilanne on hieman erilainen.
Mutta jos nyt tahdot olla älyllisesti rehellinen, niin sinun pitäisi toisaalta antaa N900:lle "toinen" mahdollisuus, kuten sinua ei se alkuperäisen iPhonen MMS-puutekaan häirinnyt. Eli tasapuolisuuden nimissä katsotaan tilannetta sitten N910:n myötä.
En ole sanonut etteikö N900 olisi pätevä tuote, olen vain kritisoinut nyt sitä miksi Nokian piti kusta tämä karttajulkistus sen osalta. MMS on detalji, mutta ei tällaisia kauneusvirheitä pitäisi tulla. Käytän itse iPhonea sen takia koska se on niin saatanan hauska käytettävä, siihen saa *kaikki* mahdolliset sovellukset ja se on kaatunut viimeisen puolen vuoden aikana kerran tai kaksi versus viiden edellisen Nokian viikkobuuttien ja kaiken maailman peeceesuittien kanssa.

Karttajulkistushan koskettaa kaikkia Nokian gps-puhelimia ja kuten todettua, Maemo5:een tehty Ovi Maps:kin on aikamoinen purkkaviritelmä, joten tämä nyt ei oikeasti tullut uutisena kellekään.

btw. tuli tuossa esille, että vaikka julkistuksessa listattiin vain muutama malli johon tuon uuden Mapsin sai, niin työkaveri oli kuitenkin löytänyt toimivan version myös N82:een Noksun euroopan sivuilta, eli ilmeisesti ovat kovaa vauhtia päivittelemässä noita yleisesti ilman eri ilmoitusta.

Ja ei, ei iphoneen saa läheskään kaikkia sovelluksia, esim. Trekbuddyä joka mahdollistaa mm. merikortin, maastokarttojen yms. käytön ilmaisena kännykässä, myös S40-pohjaisissa karvalakkipuhelimissa joko pelkkänä karttapohjana tai GPS:llä varustetuissa kännyköissä ihan täysiverisenä GPS-plotterina esim. veneilykäytössä. Se siis siitä "kaikesta".
 
Viimeksi muokattu:

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Nyt kerrot heti että mistä voin ladata google mapsin joka osaa navigoida, eli neuvoo mihin kääntyä reaaliaikaisesti ja laskee uuden reitin jos käännynkin vikasuuntaan. Äänillä ei väliä. Tähän mennessä google mapsini ei ole pystynyt kuin laskemaan reitin ja näyttämään missä olen. Vai pitäiskö ladata Ovi Maps?
Käsitteistä, lainataan Wikipediaa: "Navigation is the process of reading, and controlling the movement of a craft or vehicle from one place to another. ... All navigational techniques involve locating the navigator's position compared to known locations or patterns."

Kyllä käsittääkseni navigoin ja voin navigoida jo ihan sijainnin ja oletusreitin perusteella. Miksi navigointi tarkoittaisi reaaliaikaista reitinlaskentaa? Tätä ominaisuutta Google Maps (for Mobile) ei toki tarjoa. Google Maps Navigation (beta) taas tarjoaa sen, mutta en ole perillä sen hinnoittelusta.

Lataa vaan Ovi Maps, itse en lataa.
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Ko. uutisessa puhutaan kuitenkin yksiselitteisesti N97:sta lippulaivana, miten tämä liittyy N900:een?
Siinä yksiselitteisesti kerrotaan näin: "Nokia's flagship Nseries device...". Eli flagship N-sarjan tuote. Kun julkistus on vuodelta 2008, niin ei siinä sattumalta voidakaan mainita N900:aa. Ja kun kerran Nokia linjaa N-sarjansa flagshipiksi, voin olettaa että N-sarjan uusin puhelin on putiikin flagshipein tuote. Jos viitsisit googlata N900 & flagship, niin voit todeta että maailmalla aika helvetin moni on tulkinnut N900:n siksi perhana lippulaivaksi, joten mikä ihmeen vaikeus ja inttäminen tässä on siitä että tulkitsee N900:n tämänhetken Nokian väkevimmäksi malliksi?

Sen sijaan kun eräs yritys lanseerasi messias-kännykän, missä ei toiminut iso nippu kännyköitten perusominaisuuksia
Avaatko vähän: mikä firma, mikä puhelin ja mitä ominaisuuksia?

Mutta jos nyt tahdot olla älyllisesti rehellinen, niin sinun pitäisi toisaalta antaa N900:lle "toinen" mahdollisuus, kuten sinua ei se alkuperäisen iPhonen MMS-puutekaan häirinnyt. Eli tasapuolisuuden nimissä katsotaan tilannetta sitten N910:n myötä.
Laitoinkin jo toiseen ketjuun, että suosittelin N900:aa vaihtoehtona kaverille, koska en voi varauksetta suositella esim. iPhonea kaikille paskan akun ja näppäimistön tottumiskysymyksen kanssa. Tässä Maemossa on jos sitä yritystä jota olisi pitänyt löytyä jo pari vuotta sitten.

Kuitenkin suhtaudun kännyihin ensisijaisesti kuluttajana, en halua oikeasti tietää tuon taivaallista mihin alustan mihinkin versioon jokin luuri perustuu, jos minulle myydään kokonaismarkkinoitua pakettia. Apple vs Nokia 6-0 tällä osastolla.

App storesta vielä: no *kaikki* ja "kaikki", mutta kääntäen täysin suvereeni valikoimaa Oviin nähden ja voi olettaa että jos siellä ei vielä jotain ole, niin tulee pikapuoliin.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Kerrohan miten tämä hoituu pelkällä Navteqilla La Ramblalla käyskennellen ilman että luukuttaa data roamingilla bittiä luuriin? Siis näin suomalaisturistin tai -matkailijan näkökulmasta.
Sivusta huutelen, että miksi roaming on niin iso mörkö? EU on pyrkinyt yhtenäistämään ja laskemaan verkkovierailumaksuja ja uusinta ohjeistusta voi lukea täältä. Hyvä mobiilipalveluiden kannalta, että verkkovierailuhinnat laskisivat järkevälle tasolle, riippumatta siitä millä vehkeellä niitä käyttelee.

Kuitenkin, Nokialta hyvä veto. Oikeastaan looginen jatko Comes With Music businessmalliin, eli lisenssejä ei ostella erikseen, vaan palvelu ostetaan (käytännössä) puhelimen hintaan sisältyen. Toki kartta- ja kontekstiin liittyvät palvelut ovat hieman erilainen case. Kontekstiperusteiset "haut" (huono sana tässä yhteydessä) ovat se jatkossa nopeimmin kasvava ala ja saadakseen Googlesta niskalenkin Nokia tarvitsee lisenssien sijaan navigointipalvelulleen käyttäjiä, jotta markkinoijat kiinnostuisivat kontekstiperusteisten mainosten ostamisesta.

Nokia ehtinee tässä palvelussa ensiksi markkinajohtajaksi (brändinimestä ei tosin saa yhtä kätevää verbiä kuin Googlen vastaavasta). Markkinajohtajuus ei toki tarkoita koko kisan voittamista. Mutta suositun "Nokia ei osaa mitään"-mantran sijaan nostan hattua, tällä kertaa kortit pelattiin oikein.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Siinä yksiselitteisesti kerrotaan näin: "Nokia's flagship Nseries device...". Eli flagship N-sarjan tuote. Kun julkistus on vuodelta 2008, niin ei siinä sattumalta voidakaan mainita N900:aa. Ja kun kerran Nokia linjaa N-sarjansa flagshipiksi, voin olettaa että N-sarjan uusin puhelin on putiikin flagshipein tuote. Jos viitsisit googlata N900 & flagship, niin voit todeta että maailmalla aika helvetin moni on tulkinnut N900:n siksi perhana lippulaivaksi, joten mikä ihmeen vaikeus ja inttäminen tässä on siitä että tulkitsee N900:n tämänhetken Nokian väkevimmäksi malliksi?

Niin, tai jos ei jätä lainausta puolitiehen sanotaan:
"Barcelona, Spain - Nokia today unveiled the Nokia N97, the world's most advanced mobile computer, which will transform the way people connect to the Internet and to each other. Designed for the needs of Internet-savvy consumers, the Nokia N97 combines a large 3.5" touch display with a full QWERTY keyboard, providing an 'always open' window to favorite social networking sites and Internet destinations. Nokia's flagship Nseries device introduces leading technology - including multiple sensors, memory, processing power and connection speeds - for people to create a personal Internet and share their 'social location."

Eli koko ajan puhutaan N97:sta ja siitä miten N97 on se tekstissä mainittava flagship device, paino yksikkömuodolla ei monikolla, eivät kaikki N-sarjalaiset ole Nokian lippulaivoja.

Googlella löytyy ihmisiä, jotka pitävät maata litteänä, mutta olennaista on Nokian oma viestintä. Juuri sen takia että Nokia hyvin tietää N900:n olevan välimuotomalli ei Nokia ole myöskään rummuttanut ko. puhelinta muuten kuin Maemo/linux-härdelli-kontekstissa.
Myönnän olevani väärässä jos löydät Nokian tiedotteita missä N900:sta luonnehditaan lippulaivamalliksi.

Avaatko vähän: mikä firma, mikä puhelin ja mitä ominaisuuksia?

Jaa-a, eipä nyt ole vaikea arvata mikä firma käyttää valehtelua (tai totuuden muokkausta) normaalina markkinointimenetelmänään ja miltä osin firman tuote oli varsin puutteellinen julkaisuhetkellään.

App storesta vielä: no *kaikki* ja "kaikki", mutta kääntäen täysin suvereeni valikoimaa Oviin nähden ja voi olettaa että jos siellä ei vielä jotain ole, niin tulee pikapuoliin.

Niin, mihin sitä keskitettyä kauppapaikkaa nyt välttämättä tarvitsee, java-midlet-softia voi kukin levittää omilla sivuillaan ilman että tarvitsee käydä läpi sinänsä ihan tarpeellistakin byrokratiaa. Ja ei, esim. Trekbuddyä ei ole ihan heti tulossa Appstoreen, koska tekijä ei tahdo nähdä tuota vaivaa, mutta tämä nyt on vain yksittäinen esimerkki.
Appstoret ja Ovi-storet ovat ihan hyvä juttu, mutta vähän niinkuin suunnattu teknisesti lahjattomimmille käyttäjille. Osakkeenomistajana olen tyytyväinen että Nokia satsaa palveluun, käyttäjänä asia on täysin yhdentekevää, ei se ole mies eikä mikään joka ei itse osaisi asentaa softia kännykkäänsä :)
 

El Samuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
N97 vs. N900

Sanotaanko näin, että kumpaakin puhelinta nyt jonkin aikaa käyttäneenä, voin kertoa teille totuuden!

N97 joutaa verkonpainoksi! Siihen hommaan se toimii loistavasti! Koskaan en ole noin huonoa puhelinta omistanut. Oikeastaan omistin niitä kaksi kappaletetta, ja molemmat yhtä paskoja. Tiedän, että Nokian omatkaan insinöörit eivät halua N97 puhelinta itselleen työpuhelimeksi, kun se ei vaan toimi..

N900 toimii ainakin vielä moitteettomasti. MMS puuttuu, mutta sitä varten on netti, jonne kuvat on kätevä ja helppo ladata. Miinusta tälle laitteelle tulee koosta verrattuna esim. Iphone.

Tässä teille totuus..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös