Mainos

Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 971 635
  • 5 153

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
RIM julkaisee tänään n. klo 23 osavuosikatsauksen, joka kertoo miten älypuhelinten kauppa on käynyt syksyn lopulla aika hyvin vai ei. Lisäksi yhtiö varmasti kertoo jotain tulevaisuuden näkymistään. Tämä on myös Nokian osalta mielenkiintoista luettavaa. RIM ei näy isommin Suomen markkinoilla, mutta sillä on n. 20% markkina-osuus erittäin kannattavissa älypuhelimissa ja se ei valmista muita kuin BlackBerry-älypuhelimia.
 
Viimeksi muokattu:

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Suurten IMAP-laatikoiden puutteellinen tuki on ainoa vika, jonka itse olen vajaan viikon N900-käytössäni löytänyt.
Tämä taisi olla sittenkin ihan vaan oma vikani, koska toisella yrittämällä sain sähköpostit lentämään postilootaan ilman ongelmia.

Kalenterien synkkaamisessa on sellainen melko hölmö juttu, että activesync-profiileja saa määriteltyä vain yhden, eli työkalenterin lisäksi ei toista tai kolmatta kalenteria noin vaan synkatakaan. Minua haittaa hiukan, joitakuita muita ehkä enemmän.

Akkukesto on sitten sellainen seikka, josta oikeasti täytyy valittaa. Kovien pakkasten osuutta voi vain arvailla, mutta kyllä tuota joutuu pari kertaa vuorokaudessa latailemaan. Se on liikaa.

Selain sen sijaan on mainostetun hyvä ja hyödyllinen. Ja nuo Nokian Push-kampanjan projektit ovat aika huimia, vaikkakin kovin kaukana normikäyttäjän todellisuudesta.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
RIM ei näy isommin Suomen markkinoilla, mutta sillä on n. 20% markkina-osuus erittäin kannattavissa älypuhelimissa ja se ei valmista muita kuin BlackBerry-älypuhelimia.

Nokiakaan ei valmista muita kuin Nokialaisia, eli RIM:llä on kuitenkin kymmenisen eri mallia. Viime vuonna taisi muutama miljardi helähtää kassaan myös palvelu- ja ohjelmistomyynnistä, joista varsinkin ensimmäinen on keskeissä osassa koko konseptissa.

Käsittääkseni RIMin konsepti esim. yritysmaailmassa toimii siten, että firma ostaa kaikille työntekijöilleen Blackberryn sekä samalla palvelupuolen, ja tämän jälkeen kaikilla on puhelimissa push mailit, IM:t ym. vehkeet. RIMiä ei siis missään nimessä pidä mieltää puhelinvalmistajaksi, vaan se tarjoaa kokonaisratkaisuja mobiiliin toimistoon.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
http://www.rim.com/investors/pdf/RIM09AR_FINAL.pdf
28.2.2009 päättynyt tilikausi:
Liikevaihto:
Hardware 82%
Service contributing 13%
Software 2,7%
Loput n. 2,3%
Liikevaihto n. 11 miljardia dollaria
Nettovoitto: n. 1,89 miljardia dollaria
RIM myi 26 miljoonaa älypuhelinta, liikevaihto 9,09 miljardia dollaria, keskihinnaksi tulee n. 350 dollaria/puhelin.

Nämä tiedot ovat suoraan RIMin tilinpäätöksestä. Et siis sopuli miellä RIMiä Nokian kilpailijaksi ollenkaan, jos käsitän oikein. Jos joku firma hankkii BlackBerry-konseptin yhtiöönsä, niin viekö se mahdollisesti Nokialta ison asiakkaan...

Nyt 3kk liikevaihto-odotus on 3,777 miljardia dollaria ja tulosodotus 1,04 dollaria/osake, joka on n. 690 miljoonaa dollaria. Tämä siis 3 kk:n ajalta.
Tilinpäätöksessä sivulla 29 kerrotaan, että RIM on siirtämässä toimintansa fokusta enemmän myös kuluttaja-markkinoille ja odottelee ohuempia katteita kuin edellisellä tilikaudella.
 
Viimeksi muokattu:

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
No ymmärsit kyllä ihan väärin. Lähinnä oli tarkoitus sanoa, että RIMiä ei välttämättä pidä mieltää puhelinvalmistajaksi - vaikkakin suurin osa tuloksesta tulee puhelimista. Sillä on palvelukonsepti sellaisella tasolla, johon Nokiankin pitäisi pyrkiä, jos haluaa Pohjois-Amerikkaan. Ei taida ihan heti vaan onnistua. Kyllähän Nokiakin petraa, esim. keväällä taitaa olla tulossa mobiili MS Office Communicator Symbianille. Toki tämä Blackberryssä on ollut jo iät ajat.

edit: ääh... Luin väärin.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
On se kilpailu kiristymässä RIMilläkin, mutta en tiedä tuoko sen Nokia, Apple vai jonkun muun yhtiön konsepti. Tuskin tosiaan ainakaan Nokia USA:ssa. Näin olen käsittänyt, muuta ehkäpä taas "väärin". Itse aion tavata RIMin osarin aika huolella, mitä ne sanoo. RIM yrittää vauhdilla Kiinaan ja miten esim. se on lähtenyt käyntiin, kiinnostaa minua. Sijoituksena RIM on todennäköisesti ohittanut jo kulta-aikansa, vaikka se jatkaisikin voittokulkuaan yhtiönä tuolla kokonaisratkaisukonseptilla.

Meillä on sopuli vähän eri perspektiivi yhtiöihin.
 
Viimeksi muokattu:

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Meillä on sopuli vähän eri perspektiivi yhtiöihin.

Tiedä sitten miten näet minun perspektiivini, mutta ilmeisesti sinä katsot esim. Nokiaa sijoittajan näkökulmasta, vaikka Nokiaa et omistakaan. Analyysisi ovat kyllä ihan paskoja, kuten olen aikaisemminkin todennut :)

Jos alan lähitulevaisuutta miettii, niin viimeisten viikkojen aikana on ollut useampikin mielenkiintoinen uutinen. Google tekee oman matkapuhelimen, ilmeisesti kaksi mallia tulossa. Suuntaa USA:n markkinoille ilman kytkyä(!) ja kytkyn kanssa. Olisiko tässä ensimmäinen askel amerikkalaisen operaattorilähtöisyyden muuttamiseen? Googlen Android2.0 -alustan navigoinnin rajoittaminen Pohjois-Amerikkaan viittaa siihen, että Google on kasannut omat kartat ja POI-tiedot kyseisestä alueesta. Seuraavaksi varmaankin koko pallo, ja TeleAtlas ja Navteq jäävät jalkoihin... Ollaan Googlen liiallisesta valta-asemasta mitä mieltä tahansa, niin kyllähän se talo osaa tehdä. Myös tänään julkaistu uutinen Nokian sijoituksesta kosketusnäyttötekniikkaa tuottavaan yritykseen on mielenkiintoinen. Varmasti liikkuu IPR:iä Nokian suuntaan, ja samalla tavallahan Applekin on patenttejaan hankkinut. Nokia siis näyttää kilpailevan tuolla alueella ihan tosissaan tekojenkin puolesta.

NSN:n toinen yritys hankkia Nortelin jämiä oli lähinnä hämmentävä.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Lukisitpa muuten niiden analyyseja, joille maksetaan analyysien tekemisestä palkkaa, eikä sijoittamisesta. : ) Minä luen paljon analyyseja Nokiasta ja niissä ymmärretään vain rahoitusteoria ja oletut volyymit ja katteet. Niiden avulla arvaillaan Nokialle tavoitehinta, esim. 10 euroa ja arvosana:pidä.

Tottakai analyysini ovat insinööri-tasolla paskoja, koska ei minua kiinnosta detalji-tasolla mitä Nokia tekee tai suunnittelee. Ei se ole mielenkiintoista. Te olette niin simppeli lafka ylhäältä katsottuna. NSN (paskaa), D&S (katteet ok ja ASP putoaa)ja Navteq (pipe dream). Se on siinä, tämän hetken tilanne. 6 kk:n perspektiivi, pysy irti. Näin ajattelee sijoittaja Nokiasta.

Pian tulee RIM (ja Palm). RIM 3910m ja 1,10EPS. Nousi jälkipörssissä 9%, vau. Nyt pitää lukea osari.
 
Viimeksi muokattu:

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Tottakai analyysini ovat insinööri-tasolla paskoja, koska ei minua kiinnosta detalji-tasolla mitä Nokia tekee tai suunnittelee. Ei se ole mielenkiintoista.

Ei vaan analyysisi esim. Navteqista ja TomTomista olivat kaikilla tasoilla metsässä. Ylipäätään tunnuslukuja pidemmälle meneminen Nokian tapauksessa on niin hankalaa, jollei mahdotonta, että sijoittajalle siitä ei juurikaan ole apua. Yhtä hyvin voi luottaa fiilikseen, ja minun mielestäni se fiilis ei ole kovin hyvä :)

Te olette niin simppeli lafka ylhäältä katsottuna. NSN (paskaa), D&S (katteet ok ja ASP putoaa)ja Navteq (pipe dream). Se on siinä, tämän hetken tilanne. 6 kk:n perspektiivi, pysy irti. Näin ajattelee sijoittaja Nokiasta.

Olet ymmärtänyt väärin tuon boldatun kohdan, jos minuun viittaat. Muutenhan tuo on ihan järkipuhetta. Mitä odotat palvelubisnekseltä? Saadaanko tuosta jotain takaisin, jos puhelin keskimäärin halpenee? Toimiiko Ovi Store, pistävätkö neekerit rahaa pankkiiin? Melko mahdotonta arvioida.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Tartut aina tähän yhteen mokaani. : )Joo, en kiellä, että aluksi olin hieman pihalla Navteq- ja TomTom-hommassa, mutta kyllä sen Navteq-oston hintaa ihmeteltiin jopa äsken ilmestyneessä Nokia-historiikissa, jonka luin n. viikko sitten. Martti Häikiön kirja. Suosittelen lukemaan. Se kertoo hyvin miten bisnes yleensäkin on arvaamatonta. Koko Nokia olisi myyty Ericssonille v. 1992, mutta ne eivät viime hetkellä halunneet TV-toimintaa mukaan ja jo sovittu diili kaatui siihen. Ei siis olisi Nokiaa, jota analysoida, oli aika lähellä silloin.

Ovi Store ja nuo muut, aina pitää olla palloja ilmassa, joista jotkut putoaa alas ja jollain tehdään rahaa. Ei voi jäädä tuleen makaamaan. Nokialla on kuitenkin halpakännykät, joita myydään vielä pitkään ja paljon tehokkaalla logistiikalla, joten ei hätää, mutta sijoittajalle tylsä firma.

Olen tehnyt kauppaa niin kauan, että tottakai toimin ainoastaan fiiliksellä. Mitä väliä sillä on mitä firma sinänsä tekee, kun vaan näyttää hyvältä. RIM myi 10 miljoonaa ja se on aika hyvin. Motorolan Droid on ilmeisesti jenkeissä niiden uutena uhkana.
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Googlen Android2.0 -alustan navigoinnin rajoittaminen Pohjois-Amerikkaan viittaa siihen, että Google on kasannut omat kartat ja POI-tiedot kyseisestä alueesta. Seuraavaksi varmaankin koko pallo, ja TeleAtlas ja Navteq jäävät jalkoihin... Ollaan Googlen liiallisesta valta-asemasta mitä mieltä tahansa, niin kyllähän se talo osaa tehdä.

Jep, Googlen taito käyttää hyväksi brändiä ja viraalimarkkinointia on kyllä hämmentävän tehokasta, koska siinä missä google oli ja on hakukoneena varmaan yhä paras olemassaolevista, niin eivät firman muut tuotteet nyt mitään ainutlaatuisen loistavia tekeleitä ole, mutta toisaalta ovat osanneet tehdä oikeita strategisia valintoja (isot postilaatikot) joilla on saatu massat ottamaan esim. gmail käyttöön satojen muitten vaihtoehtojen sijasta.
Toisaalta toki eihän muilla sähköpostikilpailijoilla oikein olekaan pointtia tarjota isoja tallennustiloja, kun liikevaihtoa ei juurikaan kerry sähköpostipalveluitten tarjoamisesta vs. google joka saa rahaa siitä että se nuuskii ihmisten meilit läpi.

Tuota sopulin skenaariota itsekin pelkään noin sijoitusmielessä, koska google mapsilla on yhtälailla niin vahva imago ja juuri vapaasti käytettävillä nettisivu-appleteilla se on saanut iskostettua valtaisan joukon mieleen ajatuksen yhdestä palveluntarjoajasta, vaikka MS:n Live maps on parempi käyttää.
Ja kun ihmiset on sitten saatu opastettua google-brändin pariin googletuksen, gmailin, ehkä jopa selaimen osalta niin sitten tuodaan google-puhelin, google käyttöjärjestelmä jne. Vain amerikkalaiset pystyvät tuollaiseen myymiseen.

Toisaalta kysymys sitten onkin, että missä vaiheessa esim. EU alkaa pistämään kapuloita rattaisiin, mistä MS jo saa kärsiä.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
N900 saapui sivuunkirjoittaneen leluksi ja voihan hyvänen aika että on kiva laite. Maemo-käyttis toimii todella hyvin, ja on intuitiivinen. Tunnin klikkailun jälkeen (ja täysin ohjekirjaa lukematta) on täysin uusi käyttöjärjestelmä sisäistetty. Laite toimii loogisesti, mm tuplaklikkaukset, maalaaminen jne toimivat kuten tietokoneissakin, ja välillä sitä jopa itsekin hämmästyy kuinka vastaavaksi käyttökokemus on saatu.

3rd party softaa on aika vähän vielä saatavilla, mutta tärkeimmät löytyi jo, eli IRC pyörii ja Podcastit tipahtelee. Vielä kun tuo kytkynä ottamani 5MB mobiilikaista avautuisi, saisi laitteesta kaiken hyödyn irti (nyt joutuu ikävästi jäämään pois tietoverkosta lähtiessään WLAN-alueen ulkopuolelle - edellisessä liittymässä kun ei ollut kuin 25MB datapaketti...).

Onkos muilla jotain hyviä vinkkejä omien 900:ten kanssa?
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
No juu, kyllähän itseltäkin löytyy tuo leikkikalu, kun oli muutenkin puhelimen päivittämisen aika. Lähinnä valinta meni Androidin ja tuon välillä. gPodder on kyllä mukava podcast -työkalu, kotosalla kellotin WLANilla 750kB/s kun pudotin Radio Helsingin podcasteja. Streamaamalla en ole kuunnellut. Threadina menevät tekstiviestit ovat hyvä ominaisuus, minä tykkään. Lisäksi ilahduttaa kontaktitietojen monipuolisuus, eli saman kontaktin alta löytyy puhelinnumerot, skypet, MSN:t, facebooksivut ym. tiedot, joita pystyy näppärästi käyttämäänkin. Liikaa hilavitkuttimia ei kyllä passaa jättää päälle, jos haluaa akun kestävän. VPN ja mailisynkkaus ovat sellaisia, joita tulee käytettyä paljon.

Facebookkia käytän vittuillakseni ihan normisivulta, vaikka se puhelimen selaimen kanssa on hieman kankea. Gmail futaa myös siedettävästi ihan normaalin webbikäyttiksen kautta. Selaimessa on sellainen bugi, että kannattaa selaushistoria tyhjentää, jos alkaa sivulataukset jumittelemaan hetkeksi. Mobiilia surffausta on oikeastaan ensimmäisen kerran tullut kokeiltua nyt enemmän, aikaisemmilla puhelimilla (E71 ym.) ei ole houkuttanut.

Softia, joita tekisi mieli kokeilla ovat Knots 2 sekä Irreco. Ensimmäisellä voi streamata kotikoneeltasi videota sekä musiikkia verkon yli, esim. televisiolähetys onnistuu, jos on kortti kiinni koneessa. Tämä vaatii todennäköisesti niin paljon virittelyä, että saattaa jäädä väliin. Jälkimmäisellä voit käyttää puhelinta kaukosäätimenä infrapunaa tottelevien laitteiden kanssa.

Nokialle on kyllä pakko antaa puukkoa softakaupasta. Miten on mahdollista, että N900:n softakauppa ei ole vieläkään pystyssä...
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
En käytä E71-puhelimella muuta kuin Youtubea, sen napin takaa, joka on ohjelmistopäivityksessä asentunut puhelimeeni ja 384k ns. mobiili-laajakaistalla se toimii puhelimessani ihan sutjakkaasti, ei valittamista.

Aamun painettu KL on aika kujalla, kun sivulla 5 ja takasivulla kertoo markkinoiden käyttöjärjestelmien markkina-osuuksia, siteeraten Forrester Research- ja Gartner-tutkimusyhtiöitä ja kertoo esim. Gartnerin arvioineen Symbianin osuudeksi 44,6%, Blackberryn 20,8% ja iPhonen 17,1%, mutta jättää molemmissa jutuissa mainitsematta, että nämä ovat älypuhelimien käyttisten markkina-osuuksia, eikä koko kännykkämarkkinoiden. Forrester ennustaa, että "Android valtaa kännykkämarkkinoilla 10%:n siivun", kertoo KL. No, ei kyllä valtaa koko markkinoista, mutta ehkä sitten älypuhelinten. : )

Q3 2009 myytiin yhteensä hieman vajaat 300 miljoonaa kännykkää ja niistä älypuhelimia oli n. 41,4 miljoonaa. RIM ja Apple valmistavat ainoastaan älypuhelimia, ja niiden kappalemääräinen myynti oli koko markkinasta n. 2,8 ja 2,4%, kun taas älypuhelin-markkinasta RIM myi n. 20,8 ja Apple 17,6%. Nämä tiedot ovat Strategy Analytics-tutkimusyhtiön tietoja.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
On kyllä käsittämätön tuo toimittajien ymmärryksen taso.

Kauppalehden osalta alkaa kyllä herätä epäilys ihan tietoisesta ideologiasta, vanhaan Tampereen journalistikoulun hengessä. Mikä tahansa asia mikä kännykkäuutisoinnissa voidaan uutisoida väärin, uutisoidaan aina väärin tai vähintäänkin "mielenkiintoisilla" värityksillä.

Paras oli kyllä KL:n "raportti" N900:n vastaanotosta, lähteenä pari irtokommenttia suomi24:sta :)
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
No juu, kyllähän itseltäkin löytyy tuo leikkikalu, kun oli muutenkin puhelimen päivittämisen aika. Lähinnä valinta meni Androidin ja tuon välillä. gPodder on kyllä mukava podcast -työkalu, kotosalla kellotin WLANilla 750kB/s kun pudotin Radio Helsingin podcasteja. Streamaamalla en ole kuunnellut. Threadina menevät tekstiviestit ovat hyvä ominaisuus, minä tykkään. Lisäksi ilahduttaa kontaktitietojen monipuolisuus, eli saman kontaktin alta löytyy puhelinnumerot, skypet, MSN:t, facebooksivut ym. tiedot, joita pystyy näppärästi käyttämäänkin. Liikaa hilavitkuttimia ei kyllä passaa jättää päälle, jos haluaa akun kestävän. VPN ja mailisynkkaus ovat sellaisia, joita t...

N97 minin akku tykkäsi myös kulua todella hätäiseen,mutta on koko ajan muuttunut kestävämmäksi ja nyt n. kuukauden käytön jälkeen laite sykkii helposti parikin päivää ilman latausta. Automaattisesti päivittyviä kikkareita ei muita jatkuvassa käytössä kuin sposti. Nettikäyttö aikasen runsasta. Outoa sikäli, että normaalisti jo pari latauskertaa on riittänyt täyden kapasiteetin saavuttamiseksi.

Loistopeliksi on osoittautunut tämä malli,vaikka isoveljestään on ilmeisesti vähän vikaa löytynytkin. Mitään bugeja ei ole tullut vastaan ja laitetta on ilo käytellä vähän yhteen sun toiseen tarkoitukseen.
N900 oli ja on tosin se laite, joka oikeasti kiinnostaa niin perkeleesti, mutta osin malttamattomuuttani (900:sta ei olisi saanut välttämättä enää edes tämän vuoden puolella) ja osin CWM-palvelun vuoksi päädyin tähän. Nyt yritän kovasti perustella itselleni, että miksi tarvitsen myös tuon 900:n toiseksi puhelimeksi saadakseni jonkun tekosyyn ostaa senkin :)
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Tänään Nokia sitten teki sinänsä odotetun liikkeen vastavetona Googlelle, joka oli ilmoittanut tarjoavansa maksutonta navigointia P-Amerikassa Android-puhelimille. Eli Nokian navigointi on tästä lähtien (tai, no, maaliskuusta lähtien kaikkien mallien osalta) ilmaista. Onneksi Nokia reagoi sinänsä nopeasti, eikä vasta sitten kun google on jo ehtinyt kyllästää markkinat ylivoimaisella brändillään. Ja sikäli on ilo nähdä vihdoinkin Nokian tiedotuspolitiikassa sitä hyökkäävyyttä juuri esiladattavien karttojen puolesta, mikä on se paras valttikortti nettikarttoja vastaan (ja koska on ihmisiä, jotka ovat allergia tekniikalle niin muistutettakoon että myös Nokian karttoja voi halutessaan ladata livenä netistä).

Mielenkiintoista onkin nähdä miten markkinat reagoivat tähän, etenkin TomTomin ja Garminin kannalta tämä on hankala tilanne, vaikka toki TomTom sentään pystyy halutessaan toki vastaamaan tähän ilman eri kustannuksia.

Tietenkin täytyy muistaa, että maksuttomuus ei tietenkään tarkoita ilmaisuutta, vaan eiköhän tämä maksuton navigointi sitten oteta katteena puhelinten hinnassa takaisin. Eli sinänsä vielä(kään) ei kannata liputtaa estotta Navteq-katastrofin perään, koska Nokian liike käytännössä pakottaa kilpailijat vastaamaan ja mistäpä sitä kartta&navigointidataa hankkisikaan, no, ainakin TomTom selvinnee tästä osittain TeleAtlas-omistuksensa voimin. No, tuleva vuosi näyttänee miten tässä käy, nyt Nokian tietenkin kannattaisi panostaa karttaohjelman käytettävyyteen ja toisaalta lanseerata entistä enemmän gps:llä varustettuja halpakännyköitä, joilla voisi kilpailla todenteolla varsinaisten autonavigaattorien kanssa.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Tietenkin täytyy muistaa, että maksuttomuus ei tietenkään tarkoita ilmaisuutta, vaan eiköhän tämä maksuton navigointi sitten oteta katteena puhelinten hinnassa takaisin. Eli sinänsä vielä(kään) ei kannata liputtaa estotta Navteq-katastrofin perään, koska Nokian liike käytännössä pakottaa kilpailijat vastaamaan ja mistäpä sitä kartta&navigointidataa hankkisikaan, no, ainakin TomTom selvinnee tästä osittain TeleAtlas-omistuksensa voimin.
Toisaalta taas suurin tuotekehitys on jo tapahtunut, ja lopulta ymmärtääkseni maksullisten navigointipalveluiden tuotto jäi todella vaatimattomaksi. Nykyisellään Nokialle on omaan liikevaihtoonsa nähden aika se ja sama saako se muutamia pennejä navigoinnista vai ei, verrattuna siihen hyötyyn jonka se saavuttaa ilmaisella navigaatiolla ja kartoilla.

Samassa uutisessa muuten kerrottiin (hesarin sivuilla) että Ovi Mapsin lähdekoodi avataan ulkoisille sovelluskehittäjille, joten tuotakin kautta varmasti saadaan jotain pientä kivaa lisää.

Oma N900 ei ainakaan vielä päivittänyt Mapsia, joten odotellaan koskakohan tuo navigointi saataisiin tähän.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
http://www.nokia.fi/nokia/lehdisto/tiedotteet/tiedotteet?newsid=1375570
Minusta tämä on hyvä uutinen Nokialta, koska en ole uskonut koskaan käyttäjien maksavan erikseen navigaatio-palveluista tai ainakaan satojen miljoonien käyttäjien maksavan. Kun tämä on nyt osa kännykään sisältyvää peruspalvelua, niin anasaintamalli osana Nokian kännykän myymistä on paljon selkämpi kuin se, että yritetään nyhtää rahaa jälkikäteen esim. kuukausimaksuilla. Nyt pitää vain puristaa taas kännykän hinnat sellaisiksi, että kilpailijat eivät taas kerran pysty vastaamaan Nokian haasteeseen.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Eniten tämä uutinen taitaa korveta Samsungin ja LG:n leirissä, kun näillä valmistajilla ei ole omia karttoja eikä navigaatiota käytössään. Androidin navigaatio toimii tällä hetkellä ainoastaan Pohjois-Amerikassa, joten Euroopan ja Aasian osalta Nokia ottaa tällä vahvaa niskalenkkiä keskihintaisissa puhelimissa.

Applekin todennäköisesti joutuu lähtemään tähän kelkaan, mielenkiintoista nähdä, että mihin suuntaan lähtevät? Voisi olettaa, että Nokia ja Google eivät ole niitä mielekkäimpiä navigaatio-kumppaneita, varsinkin jälkimmäinen alkaa olemaan aika kova kilpailija Pohjois-Amerikassa ja edellisen kanssa tapellaan muuten vaan. Google on ollut aiemmin se kumppani tällä saralla, mutta viime aikaisten uutisten mukaan esim. Googlen haku ei välttämättä ole enää se oletusvaihtoehto, vaan tilalle olisi tulossa MS:n Bing. Luonnollinen kylkiäinen tälle olisi Bing Maps, josta löytyy Google Mapsia vastaavat sovelluskehittäjille tarkoitetut rajapinnat (Nokiakin aikoo julkaista vastaavat, ei siis lähdekoodia kuten joku kirjoitti tuossa aiemmin...). Bing Mapsin takana on taas Navteq ja Nokia, joten piiri pieni pyörii. TomTomin kelkaan hyppääminen olisi Applelle ehkä vähiten epämukavaa, mutta TomTomilla itsellään ei taida olla Google Mapsia tai Bing Mapsia vastaavia palveluita.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Hauskaa on vertailla erilaista kommentointikulttuuria koskien tätä uutista
http://www.engadget.com/2010/01/21/nokia-offering-free-turn-by-turn-navigation-on-smartphones-globa/

Engadgetissa yleissävy on positiivinen, kehutaan Nokia Mapseja ja fiilistellään.

Siinä missä taas Suomessa kommentit ovat taas tiivistäen, "Nokia on paska, itse käytän jo Google mapsia/iPhonea jne."

Kai se sitten on geneettinen ominaispiirre suomalaisissa :)
http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=225144&messageID=4394279&
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Hauskaa on vertailla erilaista kommentointikulttuuria koskien tätä uutista
http://www.engadget.com/2010/01/21/nokia-offering-free-turn-by-turn-navigation-on-smartphones-globa/

Engadgetissa yleissävy on positiivinen, kehutaan Nokia Mapseja ja fiilistellään.

Siinä missä taas Suomessa kommentit ovat taas tiivistäen, "Nokia on paska, itse käytän jo Google mapsia/iPhonea jne."

Kai se sitten on geneettinen ominaispiirre suomalaisissa :)
http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=225144&messageID=4394279&

Suomalaisilla on edelleenkin ihan käsittämättömät traumat siitä että merkittävä määrä yksilöitä on vaurastunut Suomessa aikoinaan Nokian pörssikurssin mentyä katosta läpi. Samalla unohdetaan Nokian merkitys koko Suomen hyvinvoinnille yhteisöverojen kautta. Tyypillistä suomalaista mentaliteettia: jos joku muu kuin minä on tästä hyötynyt niin homma on perseestä
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Minusta tämänpäiväinen julkistus oli todella positiivinen Nokia-uutinen. Kun kerran ostettiin Navteq-yhtiö kokonaan omaksi, niin paras tapa nyt tästä eteenpäin hyödyntää ostosta on tuoda navigointi-palvelut ilmaiseksi mahdollisimman moneen kännykkämalliin ja saada kilpailuetua muita valmistajia vastaan lähinnä halvemmissa älypuhelimissa, joita myydään v. 2010 ja tulevina vuosina todella paljon. Melkein tekisi mieli taas sijoittaa vähän Nokiaan, eikä vain treidailla osakkeella, hyödyntäen heilahtelut, mutta katsotaan nyt.
 
Viimeksi muokattu:

tiuke

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Tänään tuli ladattua kartat kännykkään ja hyvältä vaikuttaa säineen, tapahtumineen jne. Harvemmin tarvitsen, mutta hieno homma, ettei tarvitse maksaa, sitten kun tarvitsen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös