Täysin samaa mieltä. Minusta tärkeintä on se, että tulee aiheuttamaan keskustelua. Listaushan on tottakai täysin väärin tehty. Kysymys vain kuuluu, että millä tavalla väärin ja tähän käytännössä jokaisella on oma mielipiteensä.Hieno ajatus JAlta tämä. Mielenkiinnolla odotan miten nimet asettuvat.
Lisäksi se tarkoittaa, että kenttäpelaajille jäisi 82 paikkaa listalla. Suomalaisten kautta aikain pistepörssissä sijaa 82 pitää tällä hetkellä Tomi Kallio.
Ok. Laita vaan absoluuttista listaa sitten tulemaan. Mielenkiintoista miten vertailet absoluuttisen tason mukaan esimerkiksi Joel Kivirantaa suhtessa Jari Kurriin tai miten Santeri Hatakka vertailuna Risto Siltaseen. Tai molareista Justus Annunen vertailuna Kari Takkoon.Voihan pelaajia määrittää absoluuttisen tason mukaankin. Jos siis puhutaan parhaudesta.
Vahva tämä, siksi aina luenkin suurella mielenkiinnolla kertomuksia näistä ennen 04-05 työsulkua lopettaneista pelaajista kun itselläkään ei tosiaan mitään muuta tartuntapintaa näistä pelaajista ole kuin EP:n tilastot.Itse olen liian nuori, jotta tuollaisen listan voisin objektiivisesti (tosin, voiko kukaan?) tehdä. Minulla ei ole minkäänalaista kompetenssia laittaa listalle esim. Risto Siltasta, Petri Skrikoa, Ilkka Sinisaloa tai Jyrki Lummetta, sillä en ole koskaan nähnyt heidän pelaavan. Toki tilastoja katsomalla ymmärtää kyseessä olevan kovia pelimiehiä, mutta en koe olevani "oikeutettu" asettelemaan heitä top-listoihin ihan pelkältä mutu-tuntumalta. Täten jään mielenkiinnolla odottamaan ja lukemaan minua viisaampien ja vanhempien listauksia!
Koko maailmassa.Itse kun olen elänyt Raimo Helmisen ja Esa Keskisen kulta-ajat, niin molemmat ovat Top5-senttereitä.
Aika kova väite, että top-3 voisi olla missä järjestyksessä tahansa. Yksi Conn Smythe voitto olisi toki ollut iso meriitti, mutta jos miettii, että ilman yhden Connorin jumalmoodia game 4:ssä ja 5:ssä tänä keväänä ne Smythe olisi varmaan jo päätynyt Barkoville. Eli yksi Connor kahden pelin vedolla toisin sanoen tiputti Barkovin viisi kannua kahmineen ja ensimmäisen eurooppalaisen supertähden Jari Kurrin taakse ykköspallilta?
Mietinkin, että pitääkö siihen edelliseen viestiin kirjoittaa huomautus siitä, ettei mielestäni pistepörssi kerro kaikkea vaikka siitä pohdintani isosti ponnistikin. Ajattelin, että viestistä olis käyny se selväksi muutenkin, mutta selvästi näin ei ollut.Minusta tämäkin on väärä peruste. Otetaan hypoteettinen esimerkki.
Teemu Selänne tekee kaudella 1998-99 92 pistettä. Hän jää pistepörssin voittaja Eric Lindrosista kaksi pistettä.
Sebastian Aho tekee kaudella 2023-24 116 pistettä. Hän jää pistepörssin voittaja Connor McDavidista 59 pistettä.
Kumpi on parempi suoritus? Minä sanoisin, että Selänteen suoritus on ihan helvetisti parempi.
Toki tässä "kautta aikain sijalla 82" puhutaan pitemmästä ajanjaksosta kuin yhdestä kaudesta, mutta ihan yhtälailla se toimii sielläkin.
Unohtamatta sitä että joukkueitakin oli huomattavasti vähemmän joiden kokoonpanoon murtautua.Noille 80-luvun suomalaisille NHL-pelaajille on kyllä sikäli nostettava hattua että paljon tylympää ja kovempaa oli kohtelu kun nyky kiekkoilijoilla. Eurooppalaisia pelaajia koitettiin savustaa ulos ja piti olla selkeästi parempi kuin pohjois-amerikkalainen pelaaja. Palkintoäänestykissäkin vähän ylenkatsottiin sillä kyllä Börje Salmingille ois ainakin yksi Norris kuulunut ja Jari Kurrille Selke. Sitten suurin osa lähti kielitaidon suhteen ummikkona ja eikä sitä suomalaista juttukaveria vältämättä seurasta löytynyt, niin kova on ollu koulu.
Tehdäänpä näistä vielä leikkimielinen pisteytys.
Ottelut NHL:ssä (runkosarja + pudotuspelit) Voitot NHL:ssä (runkosarja + pudotuspelit) Nollapelit (runkosarja + pudotuspelit) Torjuntaprosentti (runkosarja + pudotuspelit) PMK (runkosarja + pudotuspelit) Henk. koht palkinnot Stanley Cup -finaalirunit Miikka Kiprusoff 623 + 56 319 + 25 44 + 6 91,2 % + 92,1 % 2,49 + 2,32 1 x Vezina, 1 x Jennings 1 Pekka Rinne 683 + 89 369 + 45 60 + 5 91,7 % + 91,4 % 2,43 + 2,49 1 x Vezina, 1 x Masterton 1 Tuukka Rask 564 + 104 308 + 57 52 + 7 92,1 % + 92,5 % 2,28 + 2,22 1 x Vezina, 1 x Jennings 2
Tuossa ihan puhdas ja puolueeton tilastovertailu. Vaikka Raskilla prosentit parhaat ja todella upea ura, niin omissa papereissani järjestys on Rinne, Kiprusoff, Rask. Pienillä eroilla toki.
Mitä nyt niiden määrä oli yli kolminkertaistunut reilussa kymmenessä vuodessa. Jos siis huomioidaan tilanne tuolloin. Verokkina tilanne, että meillä on nyt 32 joukkueen NHL ja vuonna 2038 melkein 90 joukkueen vastaava.Unohtamatta sitä että joukkueitakin oli huomattavasti vähemmän joiden kokoonpanoon murtautua.
Mutta Stanley Cupin pitäisi olla kriteeri vasta siinä tilanteessa, jos kyseessä on ollut oman joukkueensa kiistaton avainpelaaja.
-onhan tuossa nyt aliarvioitu Olli Määttää melko isolla kädellä. Seuran oma varaus joka nousi suoraan NHL-joukkueeseen ilman AHL-uraa ja pysyi siellä SC-vuosiin saakka useammasta loukkaantumisesta (syöpäkasvain, sikotauti) huolimatta. Edelleen tekee NHL-uraa ilman suurempia henkilökohtaisia vahvuuksia.Ihan hyvät kriteerit. Varoisin kuitenkin ylikorostamasta joukkueen tilastoja, kun vertaillaan pelaajia yksilöinä. Juuri nyt vaikka Olli Määttä on hyvä esimerkki pelaajasta, joka kyllä täytti oman roolinsa Cup-voittajan joukkueessa, mutta toisaalta hänet olisi voinut korvata about kenellä tahansa pelaajalla ja Pens olisi silti ne pari kannua napannut. Varmaan kasari-öljyssäkin muutama semisti vapaamatkusteleva kaveri sai kannuja. Salary Capin aikana vielä aiempaa helpommin hyviinkin joukkueisiin osuu heikompia pelaajia väistämättä.
EDIT: Ottaisin mukaan yhtenä kriteerinä myös historiallisen merkittävyyden/tärkeyden. Tämä kriteeri esimerkiksi nostaa Matti Hagmanin sijoitusta ensimmäisenä suomessa kasvatettuna NHL-pelaajana. Samoin vaikka Pasi Nurminen saa pisteitä ensimmäisenä ykkösmaalivahtina, joka avasi portteja (pun intended) tuleville luottokassareille.
PS. @Kyle laita vaan oma listasi tulemaan.
Mutta rautaesirippu oli voimissaan. Eli Tšekkoslovakiasta ja Neuvostoliitosta ei nyt kovin montaa pelaajaa rapakon taakse loikannut. Mutta muurien romahdukset onkin mahdollistanut NHL:län laajenemisen 90-luvun jälkeen kun pelaajia tulee tarpeeksi.Unohtamatta sitä että joukkueitakin oli huomattavasti vähemmän joiden kokoonpanoon murtautua.
Mikään kohta tuossa minun viestissäni ei ollut yhtä vähättelevä kommentti kuin tuo sinun viimeinen lauseesi. Eikä muutenkaan ollut tarkoitus aliarvioida Määttän pelaamista tuossa joukkueessa ja siinä roolissa. Mutta kuten itsekin käytit termiä niin en ikinä laittaisi jotain pelaajaa "ilman suurempia henkilökohtaisia vahvuuksia" suomalaisten NHL-pelaajien top-10:iin vaan koska oli mukana kannun voittaneessa joukkueessa. Mihin sijalle itse Määtän laittaisit?-onhan tuossa nyt aliarvioitu Olli Määttää melko isolla kädellä. Seuran oma varaus joka nousi suoraan NHL-joukkueeseen ilman AHL-uraa ja pysyi siellä SC-vuosiin saakka useammasta loukkaantumisesta (syöpäkasvain, sikotauti) huolimatta. Edelleen tekee NHL-uraa ilman suurempia henkilökohtaisia vahvuuksia.
Samilla oli loukkaantumisia ja vaivoja vielä Olliakin enemmän, joten jos Olli saa niistä plussaa arviointikriteereissä niin Salolle tulee myös. Lisäksi Salolla on erityistaitona yksi NHL:n kovimpia vetoja, mikä antaa lisäpointseja. Ottaisin näistä kahdesta mieluummin Sami Salon omaan joukkueeseeni kymmenen kertaa kymmenestä.Pakkien listassa kyllä ehdottomasti jonkun Sami Salon edellä. :)