Todennäköisesti jokaisella NHL-pelaajalla on aivotärähdyshistoriaa ja voinee tällä perusteella jättäytyä loukkaantuneiden kirjoihin. Oikeusjuttujen ja korvausvaateiden ollessa jo nyt olemassa, tuskin NHL pistäisi lääkäriä toteamaan, että "ei sulla mitään oireita oo, painu jäälle siitä."
Todennäköisesti juurikin näin. Montadorilla oli tosiaan tuo CTE, joka tällä hetkellä pystytään toteamaan vasta kuoleman jälkeen. Kehitteillä on muuten
testi, jolla aivotärähdykset pystyttäisiin toteamaan verikokeella. Tuskin NHL haluaa ottaa riskiä siitä, että tällaisia oikeudenkäyntejä tulisi sen toimista johtuen yhtään lisää. Herätti NFL-pomotkin ihan mukavasti, kun saivat "pikku" rapsut aivovammojen vähättelystä jne.
En ole lääkäri, mutta olen ymmärtänyt, että muidenkaan aivo(tärähdys)vammojen diagnosointiin ei ole nykyisellään olemassa mitään testiä, jossa vamma voitaisiin aukottomasti todeta esimerkiksi magneettikuvauksella. Tämä käy ilmi esimerkiksi
tästä lääkärilehden artikkelista, jossa todetaan, että "aivotärähdys ei aiheuta todettavia kallonsisäisiä rakenteellisia muutoksia. Tietokonetomografialla on kuitenkin keskeinen rooli vakavampien vammojen (kallonmurtumat, aivoverenvuodot ja aivoruhjeet) pois sulkemisessa". Käsittääkseni diagnoosi tehdään siis tekemällä kysymyksiä pelaajalle ennen kauden alkua ja vertaamalla epäillyn aivotärähdyksen jälkeen tehdyn testin tuloksia tuohon vertailutestiin sekä kyselemällä pelaajan vointia jne. Jostain muistan lukeneeni, että jotkut pelaajat tahallaan saavat tuossa vertailutestissä huonot pisteet, jotta pääsisivät pelaamaan aivotärähdyksen kanssakin. Tuskin on mitään estettä sille, että noissa testeissä voisi halutessaan huijata myös toiseen suuntaan, jos sellaiselle tarvetta olisi.
Noiden kolmen
@Henkka mainitseman tapauksen (Pronger, Savard ja Franzen) osalta kenelläkään tuskin on ollut edes epäilyä siitä, että kyse olisi jostain oireiden teeskentelemisestä. Hossallakin tuota aivotärähdyshistoriaa on, joten eiköhän se noiden (myös vaikeasti diagnosoitavien) selkävaivojen kanssa tosiaan käy syyksi viettää LTIR:llä loppu-ura, kun sen paikka on.
Näin juuri, aivan perseestä tämä, että seurat tekevät pitkiä ja isoja sopimuksia ja pääsevät niistä sitten heppoisesti myös eroon ilman penalttia.
Tästä voi olla perustellusti eri mieltäkin. Nämä Hossan sopimuksen kaltaiset sopimukset, joka ei todellakaan ole siis ainoa laatuaan, on tehty silloin voimassa olleen työehtosopimuksen mukaisesti. Nyt uudessa työehtosopimuksessa määrättiinkin jälkikäteen joku rangaistus, joka rankaisee aikaisemmin sallittuja sopimuksia tehneitä joukkueita. Eihän kukaan estänyt jokaista joukkuetta tekemästä tähtipelaajiensa kanssa näitä häntäsopimuksia. Myönnän toki, että selvästihän näissä häntäsopimuksissa oli kyse palkkakattosäännösten kiertämisestä, mutta ei tällainen jälkikäteen rankaiseminen sopimuksentekohetkellä sallituista sopimuksista mitenkään erityisen reilulta sekään tunnu.