eagle kirjoitti:
Saakos jenkkifudiksessa syöttää palloa miten vain, vai onko sääntöjä? Mietin kun pari kertaa ollut tilanne missä juoksijassa on pari kaveria kiinni, mutta vieressä olisi vapaana oma kaveri ja ainakin kerran selostajat sanoivat että "miksei heittänyt viereen?".
Eteenpäin saa syöttää vain kerran, ja sen tulee tapahtua aloituslinjan takana. Eli se piste missä pallo on kun peli alkaa, sen takaa. Taaksepäin saa syöttää vaikka kuinka monta kertaa, mutta tätä tapahtuu erittäin harvoin yhtä kertaa enempää (eli pelinrakentaja antaa pallon keskushyökkääjälle), koska jokainen taaksepäinsyöttö on aina riskialtista. Ja jos tällainen taaksepäinsyöttö epäonnistuu niin pallo on kaikkien pelattavissa. Näitähän on nähty missä vastaanottaja ei saakaan palloa kiinni ja puolustaja nappaa sen ja vie maaliin asti.
NFL:ssä tätä näkee todella harvoin, mutta yliopistopeleissä on monella joukkueella ns. option-peli, missä pelinrakentaja voi juosta itse tai sitten pistää pienen taaksepäinsyötön keskushyökkääjälle, joka jatkaa juoksua. Toimiessaan hyvin tappava pelitapa.
Joskus harvoin joukkueet pelaavat kikkapelejä, joissa pallo heitetään lievästi takaviistoon vaikkapa laitahyökkääjälle, joka heittää pallon sitten eteenpäin. Ainakin Washington käytti tätä usein. Ensin heitto Gardnerille joka heitti pitkän heiton toiselle puolelle kenttää vapaaksi jääneelle keskushyökkääjälle.
Tässä on video viime kevään playoffseista. Antwaan Randle El ottaa pallon, heittää sen takaviistoon pelinrakentaja Ben Roethlisbergerille ja hän heittää sitten touchdownin.
Yksi legendaarisimmista pelitilanteista missä tätä taaksepäin-syöttöä on käytetty on
The Play (video) (tarina), missä Stanford ja California ratkaisevat paikallisottelun. Valkoisissa pelaava Stanford on tehnyt ratkaisevan tuntuisen potkumaalin ja potkaisee aloituspotkun Californialle kun peliaikaa on jäljellä 4 sekuntia... Noh, Cal sitten muutaman kerran heittää taaksepäinsyötön onnistuneesti ja he tekevät Stanfordin soittokunnan seasta TD:n. Soittokunta lähti kentälle koska he luulivat että peli loppui yhteen taklaukseen, mutta pallo pistettiin takaisin peliin. Stanfordia rankaisiin tottakai rikkeellä "liikaa pelaajia kentällä" mutta tietenkään California ei ottanut rangaistusta käyttöön... Stanfors ei vieläkään suostu myöntämään tuota tappiota ja koulun tuloskirjassa ottelu on edelleen merkattu heidän voitoksi...
Suomalaisittain oli lähellä niinikään käydä kylmät vastaavalla tavalla kun viime talven
Alamo Bowlissa Seppo Evwarayen edustama Nebraska, Sepon viimeisessä ottelussa, oli hävitä Michiganille ottelun viimeisellä pelillä. Michigan teki myös muutaman taaksepäinsyötön, mutta Nebraskan viimeinen puolustaja onnistui taklaamaan pallonkantajan ulos sivurajasta. Myös tässä ottelussa molemmat joukkueet vahingossa tulivat kentälle koska hekin luulivat että peli loppui. Tässä pelissä molemmille joukkueille lensi liput kentälle, mutta rangaistukset kumosivat toisensa.
eagle kirjoitti:
Toinen on sitten mites säännöt menevät tuon potkaisun kanssa? Siis puntin, voiko sitä potkaista mitenkään omille? Tai siis olen nähnyt että ovat ottaneet kiinni omat, mutta ilmeisesti sitä ei voi käyttää kuitenkaan syöttämiseen omille?
Lentopotkua ei voi potkaista omille, koska se on ikäänkuin automaattinen pallosta luopuminen. Ainoastaan siinä tilanteessa jos potkun vastaanottaja jotenkin tyrii kiinnioton ja pallo osuu häneen, silloin pallo on kaikkien tavoiteltavissa.