NFL season 2006–2007

  • 62 719
  • 1 117

Rocco

Jäsen
Drafti vappuna

No niin, NFL:n drafti on sitten tulevana vappuna, eli alkaa tänään klo 12.00 USA:n itärannikon aikaa.

Suurin pommi on jo pudotettu, eli ykkösvarauksen omistava Houston Texans ei sitten ottanut ketään kuumista hyökkäysnimistä Leinart/Bush/Young, vaan ilmoitti että puolustuksen linjamies Mario Williams on heidän ykkösnimi. Kaverille on tehty jopa sopimus valmiiksi.

Williamsin arvo nousi huimasti Draft Combinessa, missä kaveri kirmasi (133kg/200cm) 40 jaardia (n.37 metriä) aikaan 4,73. ja veti 35 kertaa penkistä 100kg. Luvut, varsinkin tuo 40 jaardia paikaltaan tuohon aikaan on hänen kokoiselle kaverille hirvittävä luku! NHL:n nopeimmat kaverit vetävät saman matkan johonkin 4.35-4.40, eli siitä voi ottaa hieman vertauskuvaa...

Suomalaisittain jännitys osuu kuitenkin vasta sunnuntai-illalle kun draftin viimeisiä kierroksia vedetään. Siellä sitten nähdään tuleeko Seppo Evwaraye varatuksi ensimmäisenä suomalaisena kautta aikain. Oikeastaan toivoisin että varaus tulisi kierroksilla 5-6. Seitsemännellä kierroksella monikaan ei halua tulla varatuksi, koska parempiin sopimuksiin pääsee varaamattomana, koska silloin pääsee hakemaan pelipaikkaa sellaisesta joukkueesta joka oikeasti tarvitsee siihen hommaan kavereita.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Rocco kirjoitti:
Suurin pommi on jo pudotettu, eli ykkösvarauksen omistava Houston Texans ei sitten ottanut ketään kuumista hyökkäysnimistä Leinart/Bush/Young, vaan ilmoitti että puolustuksen linjamies Mario Williams on heidän ykkösnimi. Kaverille on tehty jopa sopimus valmiiksi.

Olipas yllättävä veto, tai oliha tästä puhetta mutta enpä olisi uskonut että Texans jättää Bushin valitsematta. Ilmeisesti Williams tullut palkassa vastaan jonkin verran verrattuna Bushiin.
 

Rocco

Jäsen
Kuulemma tosiaan Texans neuvotellut molempien kanssa ja se kumman kanssa päästään nopeammin sopimukseen palkan kanssa, tulee olemaan ykkönen. Bush varmasti pyytää tähtitieteellistä palkkaa kaiken hypetyksen jälkeen, joten ei ihme että hieman nimettömämpi Williams sitten otetaan ykkösenä.

Texans oli NFL:n surkeimpia puolutuksia, joten siinä mielessä ymmärtää että otetaan linjamies ykkösenä. Williams on kuitenkin endiksi isokokoinen ja nopea, joten hän tulee varmasti olemaan tärkeässä roolissa pass rushissa sekä juoksun pysäyttäjänä. Ja kun keväällä joukkue hankki Baltimoresta toisen endin, Anthony Weaverin niin yhtäkkiä Texansin puolutustuksen linja on pari astetta kovempi.

Nyt vain odotellaan jännityksellä sitä, mitä tekee N´Orleans kakkosvarauksensa kanssa. Heillä on uusi QB Drew Brees, joten Leinart tai Young ei ole vaihtoehtona, mutta pystyykö Saints olemaan ottamatta Bushia? Veikkaukseni on että pystyy, ja he kauppaavat kakkosvuoronsa muualle kovaan hintaan. Saintsien kohdalla kannattaisi hankkia muutama kova pelaaja kuin yksi tähti.
 

laituri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hockey Reipas, Charlestown Chiefs
Seppoa oli veikkailtu jossakin "näin drafti menee" listauksessa kuudennella kierroksella Steelersiin. No toivotaan, että se varaus sieltä tulee ja Seppo saa näyttää taistonsa isossa liigassa.
 

Cube

Jäsen
Perhana, tänä vuonna en ole kyllä draftiin pahemmin valmistautunut, kun huomio on ollut NHL-puolella liiaksi. Kärkivaraukset tietysti tiedän ja monessa mockissa Baltimoreen on ollut menossa Haloti Ngata, joka on kyllä tuttu pelaaja. Muutama vuosi sitten taisi olla vielä näissä tulevaisuuden draft-rankingeissa aika korkeallakin, mutta loppuun asti paketti ei ihan riittänyt ilmeisesti.

Täytyy tämän päivän aikana katsella vielä vähän tarkemmin näitä hommia, niin illalla ymmärtääkin taas vähän mitä seuraa. Näin äkkiseltään tuo Ngata vaikuttaisi oikein hyvältä varaukselta Ravensille. Ainakin paljon paremmalta kuin paljon puhuttu ja huhuttu Vince Young. Mutta kaipa tuo Oaklandiin menee jo, niin ei siitä tarvitse huolehtia.
 

Rocco

Jäsen
Jep. Tästä puhuttiin jo tuolla hieman alempana olevassa NFL-ketjussa. Tässä koneella odotan jotakuinkin vajaan ekan kierroksen, sitten menen katsomaan NHL-kiekkoa.

Ja hieman vastoin odotuksiani, N´orleans Saints piti kakkosvuoronsa ja otti RB Reggie Bushin. Oletin että olisivat tehneet kaupan ja saaneet lisää leveyttä materiaaliinsa. Ei sit, ei tarvi mua kuunnella!

Kolmantena vuorossa on Tennessee Titans, ja uskon että Texasin QB Vince Young napsahtaa sinne. Titansien nykyinen pelinrakentaja Steve McNair on aika samantyyppinen, hieman parempi heittämään, mutta Young parempi jaloistaan. Voisi hyökkäyksen pelikirjan pitää aika samanlaisena kun uusi ja vanha pelinrakentaja ovat samankaltaisia pelaajia. EDIT: Ja sinnehän se Young meni. EDIT 2: JOS käy niin että Young ei oikein menesty pelinrakentajana, mies on sellainen atleetti että paikanvaihto laitahyökkääjäksi käynee kohtalaisen helposti.

Seuraavana Jets. En ihmettelisi jos he ottaisivat hyökkäyksen linjamies Fergusonin Virginiasta.
 
Viimeksi muokattu:

Satanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS,Southampton,Chelsea sympatiat Lukko,ifk
Alkaakohan mellakka, jos Jets valitsee Fergusonin kun fanit haluavat Leinartin?
 

Rocco

Jäsen
Satanen kirjoitti:
Alkaakohan mellakka, jos Jets valitsee Fergusonin kun fanit haluavat Leinartin?
No, oikeastaan jos ekalla kierroksella valitaan joku muu kuin perinteisen sankaritarinan pelipaikan pelaaja eli pelinrakentaja, laitahyökkääjä, keskushyökkääjä niin saa olla aika kovaa valuuttaa. Leinart olisi kuitenkin turvallisin valinta.

EDIT: No, sinnehän se Ferguson sitten meni. Ihan hyvä valinta, sillä vasemman puolen linjamies on todella tärkeä pelaaja. Jos sille paikalle saa laatua, se kannattaa ottaa.

Okei, sitten Green Bay. Puolustus kaipaa jotakin säätöä. Uskoisin että Packers nappaa tukimies A.J. Hawkin Ohio Statesta. Pelinrakentajaa ei varmaan varata koska Favre jatkaa vielä kauden ja korkoa on kasvamassa Californiasta viime vuonna varattu Aaron Rodgers.

Sen jälkeen on San Francisco. 49ers ei varmasti varaa Leinartia, koska heillä on Smith, viime vuoden ykkösvaraus. Oletan että siellä napataan laitahyökkäätä tai tight end. Vahvin veikkaukseni on Vernon Davis Marylandista tai UCLA:n Marcedes Lewis.

EDIT 2: Oakland tarvii QB:n, mutta jollei heille kelpaa Leinart niin hyvin todennäköistä on että Jay Cutler menee ohi. Buffalo viimeistään nappaa Leinartin, se on varma minun mielestä.

Tässä jatkoa omalle Mock Draftille:

GB: Hawk EDIT: No niin, tämä meni oletetusti kohdilleen.
SF: Davis EDIT: No niin, tämä meni oletetusti kohdilleen.
Oak: Cutler EDIT: Meni kokonaan pieleen. Tuli puolustaja, ja takakentän sellainen.
Buf: Leinart EDIT: Buffalo yritti kaupata vuoroa, mutta otti yllättävästi takamies Donte Whitlerin Ohio Statesta...

Detroit sen jälkeen tulee olemaan sitten todella vaikea arvioitava... Siellä voidaan varata oikeastaan kuka tahansa. Periaatteessa vain laitahyökkääjiä sieltä löytyy senverran että sinne ei varausta tule.

EDIT: Raiders sitten jätti kokonaan ottamatta pelinrakentajan, ja otti takakentälle Michael Huffin... Tarpeeseen se varaus niinikään tuli, mutta oli aika yllättävä veto.
 
Viimeksi muokattu:

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Saa nähdä nyt sitten miten pitkälle Leinart tippuu.Raiders tarvitsevat qb:n mutta kuulemma eivät pidä Leinartista.
 

Cube

Jäsen
Hitto sentään, olipa lähellä ettei jompi kumpi kaksikosta Cutler/Leinhart tippunut Ravensille saakka. Vaikken ole joukkueeseen liittyvää spekulaatiota pahemmin seurannutkaan, niin olettaisin, että Baltimoreen olisivat kyseisessä tilanteessa matkanneet. Kyle Bollerin suhteen on ilmeisesti jo luovuttu toivosta.

EDIT: Haloti Ngatahan tuonne lopulta meni, kuten toisessa ketjussa spekuloinkin. Kelpaa hyvin.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Rookie kyselee nöyränä neuvoja

Oma kiinnostus jenkkifutista kohtaan roihahti liekkeihin 5.2.2006 katsottuani elämäni toisen Super Bowlin. Aikaisemmat kokemukset lajista rajoittuivat Minä päivänä tahansa-elokuvaan sekä edellisen vuoden (2005) Super Bowliin. Jo silloin kipinä lajia kohtaan syttyi. Tämän vuoden mestaruusmatsi oli sitten viimeinen niitti. Katselin koko shown uudestaan läpi tuossa pari päivää sitten ja nyt olen taas ihan fiilareissa. Tunnelmaa olen pyrkinyt pitämään yllä pelailemalla PS2:lla NFL 2k5:sta (oli halvempi kuin 2k6).

Eli nyt alkaa jo säännöt olemaan suurinpiirtein selvillä. Välillä tulee aina outoja tuomioita, mutta perussäännöt on tiedossa. Hävettää myöntää, mutta esim. pelipaikkojen kanssa ei ole samoin. Pelinrakentaja, laitahyökkääjä ja muut vastaavat ovat hallussa, mutta jos joku voisi ystävällisesti syventää tietojani laittamalla pienen (tai vähän laajemman) kuvauksen jokaisesta pelipaikasta. Eli mikä tehtävä kentällä ja minkälaisia ominaisuuksia vaatii. Olisi myös kiva jos laittaisit siihen viereen englanninkielisen nimen (tai lyhennyksen) niin olisi tuo pelaaminen vielä selkeämpää.

Joku voisi myös valaista meikäläistä kertomalla, että minkä takia joukkueiden rostereissa on niin monta pelaajaa? Jos laskin oikein niin esim. Steelersin rosterissa on 68 pelaajaa! Ymmärrän, että laji on fyysisesti erittäin raskas ja joukkueet tarvitsevat laajan materiaalin, mutta kuulostaa silti aika kovalta luvulta. Super Bowlin perusteella saa sellaisen kuvan, että kentällä käyvät kuitenkin vain ykkösmiehistöt. Silloin tällöin esim. Alexander kävi huilaamassa parin hyökkäysyrityksen ajan, mutta oli kuitenkin kentällä lähes koko ajan. Onko näin vain playoffseissa vai vedetäänkö koko kausi läpi samalla tavalla? Onko NFL:ssä jonkinlaista farmisysteemiä kuten NHL:ssä? Voi nimittäin olla aika pitkä kausi jollekin hyökkäyksen "3.ketjun" miehelle, joka pääsee kentälle vain muiden loukkaantuessa. Kuinka monta pelaajaa saa nimetä kokoonpanoon? Tuskin kaikki 68 äijää siellä kentän laidalla ovat.

Ymmärrän jos kenellekään ei löydy kiinnostusta tuhlata aikaansa tällaisen märkäkorvan opastukseen, mutta olisin ERITTÄIN kiitollinen, jos joku viitsisi vasta edes joihinkin kysymyksiini. Olisi nimittäin melkoisesti helpompaa jos vastauksia saisi täältä, kuin jos pitäisi lainata kirjastosta joku kirja tyyliin "Jenkkifutista aloittelijalle".

PS. Ai niin, yksi kysymys on askarruttanut mieltäni jo pidemmän aikaan. Minkä takia lähes kaikki pelinrakentajat on valkoisia, kun suurin muista pelaajista on kuitenkin mustia?
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Fawkes kirjoitti:
PS. Ai niin, yksi kysymys on askarruttanut mieltäni jo pidemmän aikaan. Minkä takia lähes kaikki pelinrakentajat on valkoisia, kun suurin muista pelaajista on kuitenkin mustia?

Vastailen muihin kysymyksiin hiukan myöhemmin, mutaa vastataan tähän näin nopeasti. Vastaus on rasismissa, joka tosin nykyisin ei enää varsinaisesti toteudu vaan mustat ja valkoiset ovat pelinrakentajina jo aika pitkälle samalla viivalla mutta aiemmin kyllä kylmästi mustia pelinrakentajia syrjittiin.
 

Rocco

Jäsen
Fawkes kirjoitti:
Pelinrakentaja, laitahyökkääjä ja muut vastaavat ovat hallussa, mutta jos joku voisi ystävällisesti syventää tietojani laittamalla pienen (tai vähän laajemman) kuvauksen jokaisesta pelipaikasta. Eli mikä tehtävä kentällä ja minkälaisia ominaisuuksia vaatii. Olisi myös kiva jos laittaisit siihen viereen englanninkielisen nimen (tai lyhennyksen) niin olisi tuo pelaaminen vielä selkeämpää.

Joku voisi myös valaista meikäläistä kertomalla, että minkä takia joukkueiden rostereissa on niin monta pelaajaa? Jos laskin oikein niin esim. Steelersin rosterissa on 68 pelaajaa! Ymmärrän, että laji on fyysisesti erittäin raskas ja joukkueet tarvitsevat laajan materiaalin, mutta kuulostaa silti aika kovalta luvulta. Super Bowlin perusteella saa sellaisen kuvan, että kentällä käyvät kuitenkin vain ykkösmiehistöt. Silloin tällöin esim. Alexander kävi huilaamassa parin hyökkäysyrityksen ajan, mutta oli kuitenkin kentällä lähes koko ajan. Onko näin vain playoffseissa vai vedetäänkö koko kausi läpi samalla tavalla? Onko NFL:ssä jonkinlaista farmisysteemiä kuten NHL:ssä? Voi nimittäin olla aika pitkä kausi jollekin hyökkäyksen "3.ketjun" miehelle, joka pääsee kentälle vain muiden loukkaantuessa. Kuinka monta pelaajaa saa nimetä kokoonpanoon? Tuskin kaikki 68 äijää siellä kentän laidalla ovat.

PS. Ai niin, yksi kysymys on askarruttanut mieltäni jo pidemmän aikaan. Minkä takia lähes kaikki pelinrakentajat on valkoisia, kun suurin muista pelaajista on kuitenkin mustia?

Lähdetään helposta, eli siitä miksi pelaajia on oikeasti paljon. Verrataan jääkiekkoon. Kentällä on samaan aikaan 5+1. Oikeastaan sama on jefussa. Eli neljä kentällistä. Jefussa on samaan aikaan kentällä 11 pelaajaa, joten neljällä kerrottuna luku on 44. Eli aika lyhyesti, jenkkifutiksessa on kaksi hyökkäyskentällistä ja kaksi puolustuskentällistä. Tämän lisäksi on yksi "ylimääräinen" pelinrakentaja. Tämä ihan siksi että pelinrakentajia vaan pitää olla. Sama oikeastaan kuin maalivahdeissa jääkiekossa, esim. MM-kisoissa maalivahteja on kolme. Erikoispelipaikalla pitää olla reserviä. Tässä on 45 tähän mennessä pelaajaa. Näiden lisäksi on kaksi potkaisijaa. Toinen on erikoistunut potkumaaleihin ja toinen lentopotkuihin. Toinen siis potkii kenttämaalit ja lisäpisteet, toinen lentopotkut. Oikeasti nämä pelaajat pystyvät tekemään toistensa hommat, mutta ne toimivat ikäänkuin toistensa takapiruina. Tässä on siis 47 pelaajaa, mikä on siis rosterin maksimimäärä yhteen otteluun.

Pelin aikana oikeastaan ykkösmiehistö käy kentällä. Mutta tottakai pelitilanteen mukaan vaihdetaan kokoonpanoja. Paras esimerkki on kun on "3. ja jotakin" matkaa uusiin yrityksiin. Sillin keskushyökkääjäksi laitetaan monesti pelaaja, joka on sekä hyvä kantamaan palloa, että ottamaan syöttöjä vastaan. Jos katsoit viimeisen SuperBowlin niin Seattlen Alexander on molempia ja on kentällä oikeastaan aina, mutta Pittsburghilla Bettis ei koskaan ollut kentällä silloin kun on 3. yritys. Silloin oli kentällä keskushyökkääjä, joka pystyy sekä ottamaan syöttöjä vastaan että kantamaan palloa. Tämä on sama oikeastaan myös laitahyökkääjien kanssa. Kun ollaan lähellä maalia niin pitkät pelaajat ovat paremmassa asetelmassa, mutta kun on matkaa edettävänä niin nopeat kaverit hyötyvät tästä enemmän. Puolustuksessa sama ajatus. Kun oletetaan että hyökkäys juoksee palloa, silloin pannaan kentälle kookkaampia pelaajia, jotka ovat parempia taklaamaan. Silloin kun on odotettavissa heittoa, silloin pannaan nopeampia kavereita kentälle.

Sitten pelipaikoista...

OL näin ylipäätään on hyökkäyksen linja eli Offensive Line. Siinä on kentällä samaan aikaan viisi pelaajaa. LT (Left Tackle), LG (Left Guard), C (Center), RG (Right Guard) ja RT (Right Tackle). C on sentteri, eli hän toimittaa pallon jalkojen välistä pelinrakentajalle. Sen jälkeen oikeastaan tämän viisikon tehtävä on suojata pelinrakentajaa heittopelissä, tai tehdä blokkaamalla tilaa keskushyökkääjälle juoksussa. LT on melkein tärkein kaveri tässä porukassa. Oikeakätinen pelinrakentaja kun on heittämässä, silloin selkä on juuri tänne LT:n vartioiman päädyn puolelle, eli jos sieltä joku pääsee taklaamaan, pelinrakentajalla ei ole mahdollisuutta tätä pelaajaa nähdä. Eli kaveri tulee selän puolelta. Nämä miehet ovat arjen sankareita. Jos he eivät tee työtään, pelinrakentaja ja pallonkantaja ovat tuhoon tuomittuja. Heittoja ei saada aikaan ajoissa tai juoksut jäävät linjan taakse. Hyvä linja tekee kaikista parempia. Nämä kaverit ei koskaan saa palloa käsiinsä.

TE eli Tight End on sekoitus linjamiestä ja laitahyökkääjää. Pelistä riippuen hän voi mennä yläkentälle ottamaan syöttöjä vastaan kuin laitahyökkääjä tai blokata tilaa kuten linjamiehet. Sijoittuu linjan päähän kuin ylimääräinen linjamies.

WR eli Wide Reciever on laitahyökkääjä. Nämä kaverit ovat sitten kenties maailman nopeimpia urheilijoita. Heidän tehtävä on juosta vapaaksi ja ottaa pallot kiinni. Juoksupeleissä tottakai blokataan. Mutta nämä kaverit ovat niitä aropupuja jotka juoksevat 100m alle 10 sekuntia ja ottavat pallot kiinni.

RB on yleisnimi sekä HB:lle että FB:lle HB on se pääasiallinen pallonkantaja. Nämä kaverit ottavat pallon ja juoksevat suoraan suden suuhun. Eli keskelle puolustusta. Jos HB on oikein hyvä ja atleettinen niin joskus heille voidaan myös heittää palloa. Useinmiten ei, koska he lähtevät jo valmiiksi viitisen metriä linjan takaa. FB on sitten Full Back, eli oikeastaan puskutraktori joka raivaa tietä HB:lle. Joskus toki heillekin pallo annetaan kannettavaksi, mutta aika harvoin. Heittopeleissä usein molemmat, sekä HB että FB blokkaavat kuten linjamiehet, mutta joskus myös he ottavat syöttöjä vastaan.

QB on sitten quarterback eli pelinrakentaja. Oikeastaan aina hyökkäyksessä pallossa. Ottaa pallon sentteriltä ja joko heittää sen, tai antaa sen keskushyökkääjälle. Oikeastaan hyökkäyksen aivot.

Sitten puolustus...

DE ja DT ovat puolustuksen linjan Defensive Line DL pelaajia. DT on keskellä ja DE linjan päätypelaajat. He yrittävät päästä käsiksi pallonkantajaan, oli se sitten HB tai QB. Jos he saavat nopeasti kiireen päälle hyökkäyksellle, silloin tottakai juoksut jää tappiolle tai heitot ovat helpommin katkaistavissa koska pelinrakentajalle tulee kiire heittää pallo pois.

LB on sitten tukimies. MLB on keskimmäinen ja OLB sitten laidassa. LOLB siis Left eli vasen ja ROLB on Right eli oikea. Joskus voidaan puhua WLB ja SLB eli vahvan laidan ja heikon laidan tukimiehestä. Vahva laita on se, kummallako puolella hyökkäyksellä on enemmän miehiä. Nämä LB:t ovat useinmiten ne pääasialliset taklaajat. Linjassa usein blokataan toiset pois, jolloin LB:t pääsee vapaasti pallonkantajiin.

CB, FS ja SS ovat kaikki DB eli Defensive Back. Puolustuksen takakenttä. CB eli Corner Back pelaa mies miestä WR:ää vastaan. Eli nopeus vastaan nopeus. Kaikkein ketterimmät ja nopeimmat kaverit ovat näitä CB-osaston kavereita. He yksinkertaisesti estävät ettei WR:t pääse vapaaksi ja tarvittaessa ottavat heitot kiinni/lyövät maahan. FS eli Free Safety ja SS eli Strong Safety ovat takakentän taaimmaiset pelaajat, eli ikäänkuin jääkiekossa puolustajat. He ottavat oikeastaan aina kaikki pitkät heitot kiinni ja/tai auttavat juoksupuolustuksessa tukimiehiä. FS on ikäänkuin enemmän heittopuolustusta auttava pelaaja ja SS auttaa enemmän juoksua. SS sijoittuu siis tälle vahvalle puolelle, eli minne hyökkäys laittaa TE:n tai FB:n blokaamaan.

EDIT: Ja se miksi mustia pelaajia on enemmän tietyillä paikoilla? Niin, onko se ihme että mustat juoksijat ovat nopeampia pikajuoksussa? Ainakin WR ja erityisesti CB paikat ovat mustien pelaajien valloittamia tämän takia. Pelinrakentaja on usein ajateltu olevan ns. pyhä paikka, mikä kuuluu valkonaamolle, mutta nykyisin ei ole väliä minkälainen rusketus on. Paras pelaaja paikalle otetaan aina.

EDIT: Tämä oli varmaan pisin koskaan kirjoittamani juttu... Onnea minulle!

@->->-- Kukkia pöytään!

EDIT: Korjattu yöllisiä kirjoitusvirheitä
 
Viimeksi muokattu:

Rocco

Jäsen
Lisätään vielä tuohon kysymykseen, että onko olemassa mitään farmia. NFL Europe on kesäsarja ja siellä pelataan kuuden joukkueen voimin tietynlaista farmisarjaa. Tällä kaudella NFL Europessa pelaa kaksi suomalaista. Berlin Thunderissa pelaa jo kolmatta kauttaan Klaus Alinen ja muistaakseni Frankfurt Galaxyssa Iiro luoto. Molemmat ovat TE.

EDIT: Katsellaas vähäsen draftia yliopistojen kantilta...

Ohio State menetti oikeastaan puolet alottavasta puolustuksestaan NFL:ään. Kaikki kolme tukimiestä varattiin jo ensimmäisenä päivänä ja kaksi heistä jopa avauskierroksella. Sitten meni myös kaksi takamiestä avauspäivänä. Hyökkäyksessä vajetta tuli vain kahden pelaajan lähdettyä. Yhteensä siis seitsemän pelaajaa lähti heiltä.

Hallitseva mestari Texas menetti "vain" neljä pelaajaa. Kirkkain tähti eli Vince Young etunenässä.

Aiempien vuosien kärkijoukkue Southern California eli USC kapeni Ohio Staten tavoin seitsemällä pelaajalla. Kuusi heistä oli hyökkäyspelaajia. Molemmat keskushyökkääjät lähtivät jo aikaisin kuten olettaa saattoikin.

Florida State on aina kasvattanut hyviä tukimiehiä ja niin tänäkin vuonna. Yhdeksäs varaus oli heidän pelaaja. Muutenkin Seminolesin puolustus on ollut arvostettua ja viidestä pelaajasta neljä oli puolustuspelaajia. Neljäntoista ensimmäisen varatun pelaajan joukossa oli kolme koulun puolustuspelaajaa.

Miami menetti kuusi pelaajaa ja neljä heistä hyökkääjiä. Tämän vuoden varaustilaisuus ei ollut laitahyökkääjien juhlaa, mutta Miamin kaksi laitahyökkääjää menivät avauspäivänä, samoin kaksi linjamiestä.

North Carolina State menetti kolme puolustuspelaajaa ja kaikki ykköskierroksella. Oklahomalta lähti viisi pelaajaa. Jacksonville nappasi kaksi hyökkäyspelaajaa UCLA:sta. Arizona otti USC:n pelinrakentaja Leinartin lisäksi saman koulun linjamiehen, tuttu mies Leinartille edessä. Buffaloon meni kaksi Ohio Staten puolustajaa, NY Jetsiin kaksi Ohio Staten pelaajaa niinikään. Green Baylla oli viisi varausta kolmella avauskierroksella, he varasivat kaksi tukimiestä ja kaksi hyökkäyksen linjamiestä. Hallitseva SuperBowl mestari Pittsburgh otti kaksi laitahyökkääjää paikkaamaan vuosi sitten lähtenyttä Plaxico Burressia ja tämän kauden jälkeen lähtenyttä Antwaan Randle Eliä. St.Louis nappasi kaksi Tight Endiä. Tennessee otti kaksi korkean profiilin hyökkäyspelaajaa kahdella varauksellaan.

Sellaista... Tänään siis loput neljä kierrosta ja jännitettävää löytyy ainakin sen osalta että varataanko Seppo.
 
Viimeksi muokattu:

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Erittäin iso kiitos Roccolle sekä steeplerille. Täytyy jatkossa ryhtyä seuraamaan NFL:ää ihan reaaliajassa niin ei tarvitse tällaisia säälittäviä junnukysymyksiä enää kysellä. Sitä odotellessa olisi vielä kuitenkin pari kysymystä. Kuinka yleisiä nuo hyökkäyskuviot ovat? Tietysti jotkut peruspelit ovat ihan yleisesti tiedossa, mutta kuinka paljon valmentajat/pelaajat itse kehittelevät niitä. Eli kuinka suuri osuus pelikirjan peleistä on ns.peruskuvioita ja kuinka suuri osa tavallaan joukkuekohtaisia? Eihän näihin varmaan mitä yhtä ja tarkkaa vastausta ole mutta noin suunnilleen?
 

Rocco

Jäsen
Fawkes kirjoitti:
Kuinka yleisiä nuo hyökkäyskuviot ovat? Tietysti jotkut peruspelit ovat ihan yleisesti tiedossa, mutta kuinka paljon valmentajat/pelaajat itse kehittelevät niitä. Eli kuinka suuri osuus pelikirjan peleistä on ns.peruskuvioita ja kuinka suuri osa tavallaan joukkuekohtaisia? Eihän näihin varmaan mitä yhtä ja tarkkaa vastausta ole mutta noin suunnilleen?

Yleisesti pelikirja sisältää pelejä todella paljon. Puhutaan jopa monesta sadasta eri pelikuviosta. Iso osa on kuitenkin sellaisia joita ei käytetä juuri koskaan, mutta peruspelejä on n. 50. Tottakai joukkueesta riippuen sekin vaihtelee. Useimmat käytettävät pelit ovat toistensa variaatioita, tilanteesta riippuen.

Valmentajilla on usein omia mieltymyksiä tiettyihin kaavoihin. Valmennus ottaa pelikirjaan mukaan pelejä mitkä on mukautettu pelaajien taitotason ja kykyjen mukaan. Esimerkkinä taas vaikka Pittsburgh. Siellähän viime kauden laitahyökkääjät Ward ja Randle El ovat molemmat entisiä pelinrakentajia, joten pelikirjaan on lisätty useita kikkapelejä joissa laitahyökkääjä heittää palloa pelinrakentajan sijasta. Tällaisella Wide Reciever reverse pass-pelillähän juuri Randle El teki TD:n Wardille SuperBowlissa.

Varsinkin juoksupeleissä on samoja pelejä eri joukkueilla. Perus juoksukuviossa kun idea on se että linja tekee aukon vaikkapa centterin ja vasemman guardin väliin, fullback juoksee edeltä ja blokkaa ensimmäisen tukimiehen sivuun ja sitten half back tulee pallon kanssa ja juoksee tästä tehdystä aukosta niin pitkälle kuin pääsee blokkien takana ja loput sitten omalla taidolla. Heittopeleissä sitten on paljonkin eroja joukkueiden kesken. Näissä juuri katsotaan pelinrakentajan heittotaitoa, laitahyökkääjien nopeutta ja kokoa yms. Yleensä heittopeleissä kuviot on luotu sitten että joka sekunti tulee pelinrakentajalle uusi kohde paikoilleen. Kun QB saa pallon ja ottaa ne muutamat taka-askeleet ja asettuu paikalleen, tällöin on ykkösoptio avoinna. Jos tähän ei voi heittää, sekunti tästä niin kakkosoption mukainen pelaaja tekee liikkeensä ja olisi tällöin vapaana. Jos tämäkin on puolustettu pois niin sekunti tästä niin kolmosoptio olisi auki. Suurinpiirtein näin niitä kuvioita tehdään. Eli ensin vaikka katsotaan vasemmalle missä pelaaja vetää seitsemän jaardin koukun, sitten oikealta toinen pelaaja vetää slant-kuvion tukimiesten taakse, tämän jälkeen vaikka tight end on harhauttanut kohti laitaa mutta kääntyykin keskelle pitkälle.

Pelinrakentaja pystyy vielä linjassa muuttamaan kuviota. Nämä ovat ns. audible-pelejä. Jos sovittu peli on vaikka juoksu oikealle ja pelinrakentaja näkee että juuri oikealle on laitettu vaikka safety lähelle linjaa, hän voi jollakin sovitulla merkillä muuttaa pelin niin että juostaakin vasemmalle. Tai että joku linjamies lähtee linjasta ja menee ylimääräiseksi blokkaajaksi sinne. Sama juttu heittopeleissä. Jos laitahyökkääjälle on sovittu vaikka pitkä haku ja puolustus on valmiiksi takana, voi pelinrakentaja näyttää että heitto tuleekin lyhyenä koukkuna. Sitten on vielä motion, eli pelinrakentaja voi laittaa yhden pelaajan sivuttaisliikkeeseen ja siirtää pelaajan eri paikkaan.

Hyökkäyksen pelikirjaa, ja tottakai puolustuksen niinikään, muokataan ennen peliä vastustajaan sopivaksi. Jos tiedetään että pelitapa on tämä, kovin pelaaja on tämä, missä tilanteessa joukkue pelaa minkäkin pelin... näitä hiotaan treeneissä ennen peliä. Haetaan pelikirjasta esiin ne pelit mitkä ovat todennäköisimpiä toimimaan vastustajaa vastaan ja otetaan ne pääasiallisiksi peleiksi seuraavaan otteluun. Tässä voidaan taas ottaa esiin se miten Denver ja Chicago pelasivat Carolinaa vastaan pudotuspeleissä. Carolinan hyökkäyksessä oli oikeastaan yksi ase: laitahyökkääjä Steve Smith. Chicago ei muuttanut omaa puolustustaan mitenkään runkosarjasta ja tästä pelistä tuli oikea Smith-show. Ja tappio Chicagolle, jonka puolustus oli liigan parhaita. Seuraavalla kierroksella tulikin vastaan Denver joka oli tutkinut videoita tiukasti ja he pitivät vain huolen ettei Smith pääse palloon. Siellä Smithiä tuplattiin cornerbakilla ja safetyllä mies miestä vastaan, sekä vielä usein laittettiin tukimies pelaamaan aluepuolustusta sinne puolelle kenttää. Tässähän kävi niin että Smith ei saanut aikaan oikeastaan mitään kahden tai kolmen pelaajan vartioinnissa ja Carolina hävisi pelin ihan pystyyn.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Fawkes kirjoitti:
Kuinka yleisiä nuo hyökkäyskuviot ovat? Tietysti jotkut peruspelit ovat ihan yleisesti tiedossa, mutta kuinka paljon valmentajat/pelaajat itse kehittelevät niitä. Eli kuinka suuri osuus pelikirjan peleistä on ns.peruskuvioita ja kuinka suuri osa tavallaan joukkuekohtaisia?


Rocco tuossa nyt aika tarkkaan selvensi hommaa mutta lisätään vielä muutamia kommentteja. Pelaajat nyt eivät juurikaan pelejä kehittele vaan homma on valmentajilla, muutamat qb:t ovat sillä tasolla että pelejä saattavat yhdessä valmannuksen kanssa miettiä. Coltsien Payton Manning on sellainen kaveri joka noita Rocconkin mainitsemia audible peljä käyttää hyvin paljon, mutta tämä johtuu lähinnä siitä että pystyy lukemaan puolustuksia hyvin ei varsinaisesti siitä että olisi pelejä itse kehitellyt. Qb:t ovat kuitenkin melko ratkaisevia sen suhteen minkälaista pelikirjaa pystytään toteuttamaan.

Pelikirjoilla/valmentajilla on myös olemassa ns. suurempia linjauksia kuten vaikka juoksupeliin painottuva pelikirja, toki mitään pelkkää juoksua ei ole vaan toki myös paljon heittoja mutta tälläisen pelikirjan lähtökohta on se että palloa pystytään juoksemaan hyvin, tai pitkiin syöttöihin keskittyvä, ehkä kuuluisin linjaus on nimeltään West Coast Offense jonka Billa Walsh 80 luvun alussa otti 49ers:seissa käyttöön ja joka tuosta systeemistä tulleiden apuvalmentajien kautta on levinnyt ympäri liigaa. Tämä systeemi perustuu pitkälti heittopelin ajoitukseen ja käyttää paljon lyhyitä syöttöjä joilla pystytään kompensoimaan mahdollisesti heikompaa juoksupeliä. Kaikilla valmentajilla on sitten vielä omia variaatioitaan omissa pelikirjoissaa joten kyllä niitä eri pelejä melko suuria määriä on olemassa.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Kiitos jälleen kerran. Kyllä teillä näköjään asiantuntemusta löytyy! Kun oppii seuraamaan pelissä vähän muutakin kuin pelkkää palloa, löytyy siitä aika monta uutta tasoa. Ja on aika paljon helpompaa seurata hyökkäyksen tai puolustuksen työskentelyä kun tietää hieman mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kyllä se tästä lähtee. Kun jo alkaisi se sarja niin pääsisi itse pelien kimppuun. Toivottavasti otteluita voi seurata nettilähetyksinä. Pitää laittaa tuo 7.9. ylös kalenteriin isoilla kirjaimilla. Silloin ilmeisesti sarja alkaa.
 

Rocco

Jäsen
Panthersien sivujen mukaan Seppo olisi siirretty linjassa eri paikalle. Nebraskassa pelipaikka oli T eli tackle. Nyt paikaksi on merkattu G eli guard. Tällaisesta siirrosta oli puhetta jo Nebraskan viime kaudella, mutta koko kauden linjan päässä oikealla Seppo runnoi menemään.

Toinen mielenkiintoinen Panthers vapaa agentti on Albert Toeaina Tennesseestä. Kaveri on varmaan viime kauden yliopistosarjojen vahvin pelaaja. Myös Adam Stenavich on hyvä pelipaikan kaveri, ja varmasti molemmat ovat tacklena parempia kuin Seppo, joten guardiksi siirto sopii Sepolle vielä paremmin.
 

Herra X

Jäsen
Herätellään hieman otsikkoa henkiin. Draftikin jo takana.

Oma suosikkiseura Giants on tehnyt muutamia mielenkiintoisia hankintoja ja on mukana myöskin pari vähän haikeampaa poislähtöä. Draftin kaks ensimmäistä varausta - pieni laitahyökkääjä Holmes ja defensive end Kiwanuka ovat jokaisen Giants-fanin seurannan alla luonnollisesti. Linebackeriksi joukkue hankki LaVar Arringtonin, jolla on niskassaan melkoiset odotukset. Varsinkin kun muistelee minkälainen oli Giantsin viime kauden viimeinen ottelu, tälle osastolle todellakin tarvittiin parannusta. Haikeutta hieman toi kahden tutun kulmapuolustajan poislähtö, Will Allen lähti vapaana agenttina ja harmittavista loukkaantumisista kärsinyt William Peterson ei läpäissyt lääkärintarkastusta ja hänen ja Giantsin tiet erosivat. Joukkue hankki Miami Dolphinsin kulmapuolustaja Sam Madisonin paikkaamaan Allenin jättämää aukkoa.

Giantsin tilanne on mielenkiintoinen ja tulevaa kautta odottelen vesi kielellä. Hyökkäyksessä on hyvän tuntuinen perusrunko Eli, Shockey, Burress, Barber. Toivottavasti puolustus vielä paranee ja nuoremmat pelaajat jatkavat kehitystä ja tuovat lisää täsmäaseita joukkueelle(Holmesilta voisi odottaakin jotain sisempänä laitahyökkääjänä). Giantsin lisäksi tulee varmasti seurattua San Franciscon pelejä tarkemmin kuin koskaan. Vernon Davis on tehnyt aikamoisen vaikutuksen meikäläiseen niiden compilationeiden perusteella mitä nähny.

Peli avattu, laatuotsikko ylhäällä joten eipä päästetä vajoamaan ;)
 
Viimeksi muokattu:

Troy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Steelers
Herra X kirjoitti:
- pieni laitahyökkääjä Holmes

Holmes meni Steelersiin. Giantsin mies oli Sinorice Moss. Lisäksi kommentoisin sen verran, että Burress pettää kovissa paikoissa. ;) No ei tosiaan, mukava lukea toisista joukkueista juttua sellaisen ihmisen kirjoittamana, joka seuran edesottamuksia on tarkemmin seuraillut.

Steelers menetti vapaina agentteina Hopen, Randle Elin ja Von Oelhoefenin. Lisäksi joukkueen jätti eläköitynyt Bettis. Ensi kausi ei kuitenkaan näytä yhtään heikolta.

Pelinrakentajana jatkaa Big-Ben ja draftista hommattiin tulevaisuuden kakkosmies Omar Jacobs. Runningbackit säilyivät muuten ennallaan, mutta ensi kaudella Duce Staleyn on säilyttävä ehjänä ja täytettävä Bettisin tontti. Hyökkäyksen linjassa ei muutoksia ollenkaan ja TE:nä jatkaa Miller. Laitureista tosiaan Randle El lähti, mutta tilalle draftattiin eka kierroksella etukäteen draftin parhaaksi laituriksi arvioitu Santonio Holmes. Siellä kokoonpanossa siis ainakin Ward, Holmes ja Wilson.

Puolustuksen linjassa Brett Keiselin pitää täyttää Kimon paikka ja luottoa Steelersillä ainakin löytyy. Linebackkerit säilyvät viime vuoden kokoonpanossa ja itseä ilahdutti lupaavan back-upin James Harrisonin jatkosopimus. Cornereista Taylor saatiin jatkosopparin alle ja muutenkin paikka näyttää hyvin miehitetyltä. Strongina jatkaa Polamalu ja free safetyksi Chris Hopea paikkaamaan signattiin Ryan Clark Skinseistä.

Kaikenkaikkiaan veikkaisin, että ensi kaudella joukkue on vähintään samaa tasoa kuin päättyneellä kaudella. Loppujen lopuksi muutoksia tapahtui aika vähän ja tietyiltä osin joukkueen pelaajat ovat varmasti vain kehittyneet eteenpäin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös