Kyllä tiedän, että mikä merkitys noilla koneilla on tiedustelun kannalta mutta siihen se sitten jääkin eli siis se kertoo sen ettet sinä ymmärrä tiedustelun ja turvaamisen eroja. Alueella olevat Awacs-koneet ovat Briteistä ja Saksasta.
Niin ja osoittaa ettet tiedä modernista ilmasodankäynnistä mitään, jos kommenttisi on luokkaa "
tiedän, että mikä merkitys noilla koneilla on tiedustelun kannalta mutta siihen se sitten jääkin". Niillä nyt vaan on paljon enemmän merkitystä kuin vain "
siihen se sitten jääkin" sillä niiden avulla voidaan ilmasodankäyntiä johtaa aivan toisella tapaa kuin jos niitä ei ole käyttössä laisinkaan ja niiden avulla tilannekuvanmuodostaminen on aivan toisella tasolla kuin jos niitä ei olisi alueella laisinkaan.
Ihan vaan tiedoksesti Saksan ilmavoimilla Luftwaffella ei ole omia AWACS koneita ollenkaan. Saksasta operoi NATOn komennossa olevia AWACS-koneita. Sen sijaan Puolassa ja Romaniassa on operoinut kevään ja kesän aikana NATO:n AWACS-koneiden ohella AWACS- ja tiedustelukoneita briteistä ja ranskasta sekä yhdysvalloista.
Ja hienosti saa Tsekki maantieteellisesti pelata itsensä pois tekemisestä kertomalla, että tarvittaessa tullaan vaikka sen koneiden tulisi olla joko Naton tukialuksilla, Balttiassa tai Puolassa. Ihan samanlaisesti sen koneet ovat valmiina mitä SUomen tai muidenkin maiden koneet tällä hetkellä ovat sillä on päivän selvää ettei Tsekki tuosta vain minnekkään lähde sotimaan. Sen kertoo jo sen saamattomuus saada kalustoaan minnekkään ja vain ilmoittaa, että tulevat "kotoaan" jos tulevat ollenkaan.
Mitä sinä oikein höpötät? Tsekin ilmavoimilla kun ei ole ainoatakaan tukialuskelpoista hävittäjää, joten vaikea niiden on edes tukialuksille lähettää. Ja toisekseen jos yhtään katsot karttaa niin ymmärrät, että Tsekin ilmavoimien koneet pääsevät nopeammin kohealueelle Tsekin maaperällä olevilta kentiltä mitä US. Navyn tukialuksilla olevat koneet pääsevät, joista lähin on tällä hetkellä Persianlahdella (CVN-77 George H.W. Bush).
Saat olla ihan mitä mieltä tahansa, mutta järkeäkin sopii käyttää. Ei niitä koneita kannata turhaan lähettää Puolaan parin sadan kilometrin päähän vaan sopimuksin sovitaan asioista ja tähän luottamukseen asia sitten perustuu. Puola on tyytyväinen niihin joukkoihin joita sen alueelta nyt operoi, samoin kuin Baltit lisääntyneeseen ilmavalvontatukeen alueellaan.
Mustallamerella on kylläkin ollut NATO-joukkoja jo vuosi, mm. vuonna 2004 yhteisen merisota-harjoituksen muodossa. Osoitatt siinä kohtaa tietämättömyytesi jos todella kuvittelet, että 4 laivalla kyettäisiin tarvittaessa turvaamaan yhtään mitään. Vuonna 2008 mustalle merelle tuli 10 NATO-alusta Georgian sodan vuoksi. Yhdysvaltojen 3 laivaa, Puolan fregatti, Saksan fregatti, Espanjan ohjusvene ja 4 Turkin alusta. Venäjä ilmoitti, että se voi halutesaan upottaa nuo kaikki 10 alusta 20 minuutissa mikäli se niin haluaa. Eipä paljon tuosta 4 iloa ole.
Minä hänen ole väittänyt etteikö siellä olisi ollut niitä aluksia vaan todennut, että nyt niitä on normaalia rotaatiota enemmän ja kriisin aikana alueella on ollut sellaisia aluksia joita Mustallamerellä ei normaalisti ole esim. Ranska on hyvin harvoin lähettänyt tiedustelualuksiaan kyseiselle merialueelle, mutta tämän kriisin aikana on niin tehnyt koska ajantasaisen tiedustelutiedon saaminen on ensiarvoisen tärkeää modernissa sodankäynnissä.
Ja mitä tulee Turkin merivoimien sijoitteluun Mustallemerelle niin 2.4.2001 Turkilla on operoinut säännönmukaisesti noin neljä alusta ns. Black Sea Naval Force eli BLACKSEAFORissa.
Hiukan dataa Itä-Euroopan NATO-maihin sijoitetuista ilmavoimien koneista:
-Puola:
28.4.2014 alkaen 4x Ranskan ilmavoimien Rafale toistaiseksi.
13.-17.3.2014 alkaen 12x USAF F-16 toistaiseksi.
17.4.2014 alkaen 6x Kanadan ilmavoimien CF-18 (eli F/A-18) toistaiseksi. 14.3.2014 alkaen 1x Ranskan ilmavoimien E-3 AWACS toistaiseksi.
14.3.2014 alkaen 1x NATO E-3 AWACS toistaiseksi.
14.4.2014 alkaen 1x RAF E-3 AWACS toistaiseksi.
14.3.2014 alkaen 1x USAF E-3 AWACS toistaiseksi.
-Romania:
7.4.2014 6x USAF F-16 toistaiseksi.
-Tsekki:
22.3.2014 alkaen 4x Tsekin ilmavoimien JAS-39 Gripen C valmiudessa puolustamaan Ukrainaan rajoittuvien NATO-maiden ilmatilaa Ukrainan kriisin johdosta.
Syyskuun 1. Liettuaan siirretään Baltian ilmatilan valvonnasta vastaamaan 4x Portugalin ilmavoimien F-16 ja 6x Saksan ilmavoimien Typhoon, asemapaikassaan 31.12.2014 saakka. Lisäksi kriisin vuoksi Alankomaista tulee F-16AM hävittäjiä Balttiaan ja Kanadasta CF-18 Hornetteja.
Ja Baltiassa 6.3.2014 alkaen 6x USAF F-15 ja 1x USAF KC-135 toistaiseksi.
Lähde: janes.com.
Eli kyllä siellä itäisissä NATO-maissa on muidenkin kuin Yhdysvaltojen koneita ihan kohtuudella ja osa sijoitettuna alueelle juuri kriisin seurauksena.
Eiköhän tämä ole tässä.
vlad.