Kertokaapa NATO-fanit MIKSI ette tunnu koskaan kyseenalaistavan mitään, mitä USA sen pääarkkitehtinä tekee? MIKSI kaikki on hyvin ja oikeutettua toisen taholta ja toisen ei?Ei mikään oikeassa elämässä ole niin mustavalkoista kuin te tunnutte näkevän.
Asiallisia vastauksia tulikin jo runsaasti. Edelleen oudoksuttaa, miksi jossakin olisi olemassa Nato-faneja. Lätkäjoukkuetta tai musikantteja fanitetaan, tuskin sentään puolustusliittoja. Tai fetissinsä kullakin, mutta on vaikea kuvitella deadheadien tavoin kokouksesta toiseen Nato-johtajien perässä kulkevia ultrafaneja.
Tässä ketjussa keskustelu on ymmärrettävästi keskittynyt Natoon eikä Yhdysvaltoihin, vaikka tämä onkin puolustusliitossa keskeinen toimija. Siksi en pidä aivan välttämättömänä, että juuri täällä paneuduttaisiin kritisoimaan ainakaan laajasti Yhdysvaltojen toimia maailmalla, ainakaan silloin kun nämä eivät välittömästi liity USA:n rooliin nimen omaan Naton jäsenenä. Sopivampia ketjuja USA:n toimien laajaankin arvosteluun löytyy, kun Natoa koskien tämä jäisi tosiasiallisesti ottaen rajalliseksi.
Sen perusteella mitä kv. politiikkaa sivuavia Jatkoajan ketjuja olen lukenut, niin aika vaikea täältä on löytää ketään, joka suhtautuisi mustavalkoisen hyväksyvästi Yhdysvaltojen tekemisiin. Venäjän toimien suhteen huomattavan kritiikitön nimimerkki tosin löytyy, mutta hänpä onkin ei-vapaaehtoisella tauolla palstalta. Kohdistuipa tällainen kritiikittömyys ja jopa suoranainen palvonta Venäjään tai mihin tahansa, niin kovin rakentavaa ja älyllistä jälkeä ei tällä tyylillä oikein saa aikaan.
Tiedostan hyvin, että joidenkin mielestä Yhdysvalloilla on suorastaan hegemoninen asema Natossa. Samoin tiedostan, että löytyy ihmisiä joiden mielestä Nato on vain Yhdysvaltojen politiikan sotilaallinen käsikassara. Tällaiset päätelmät ovat sallittuja, mutta jo empiriaan perustuen ne ovat huomattavan kaukana todellisuudesta. Jo lyhyt perehtyminen Naton periaatteisiin avaa asiaa, ja tätä ovat monet nimimerkit palstalla myös koettaneet kärsivällisesti tehdä. Samoin jäsenvaltioiden toimintaa erilaisten kriisien yhteydessä kannattaa havainnoida ja todeta tämän perusteella, pakotetaanko jäsenmaita esimerkiksi Yhdysvaltojen rinnalle minkään Nato-operaatioiden aikana. On tietenkin paikallaan lisätä, että pitkällä aikavälillä jäsenmailta odotetaan jonkinlaista vastuunkantoa puolustusliiton operatiivisissakin toimissa. Tämä koskee tietysti voimakkaimmin sellaisia kriisejä, joissa uhka kohdistuu suoraan johonkin puolustusliiton jäsenvaltioon.
Varmasti huomaat, että käytän jatkuvasti natosta nimitystä "puolustusliitto", koska Nato on nimensäkin puolesta juuri tällainen organisaatio. Se ei ole hyökkäyssotaa varten luotu sotilaselin.
Kuten totesin taannoin nimimerkille BlackWolf, myös Noitarummun olisi hyvä perehtyä Natoa koskien ainakin perusteisiin. Jos mm. nimimerkkien vlad, MustatKortit ja mjr usein hyvin analyyttiset tekstit eivät jostakin syystä tuntuisi kestävän lahdekritiikkiä (mitä en varsinaisesti pidä minkäänlaisena huolenaiheena), niin Natoa käsittelevää kohtalaisen puolueetonta faktatekstiä on helppo navigoida netistä.
Tämä onkin vaikea asia, mutta kun oikein loppuun asti ajattelee, niin SOTILASLIITTONA sen luulisin ajavan asioitaan "hyvin".Eri asia on, mitä mieltä olen tällaisista sotilasliitoista. Rauhaa tuovana liittona se ei toimi. Olisi hyvä muistaa aina se, että NATO=sotilasliitto, ei muuta, oikeat rauhantoimitsijat reagoivat asioihin eri tavoin ja toimivat toisenlaisella mandaatilla.
Mitä muuta kuin rauhaa puolustusliitto pyrkisi ajamaan omien jäsenmaidensa näkökulmasta? Tunnettu tosiasia on, että uskottavuus sotilaallisena toimijana on käytännössä ainoa rauhan tae maailmassa, jossa pelkkä luottamus kaikkien osapuolten rauhantahtoon ei riitä. On hävyttömän naiivia ajatella, että sokea usko diplomatian ja rauhanomaisen rinnakkaiselon riittävyyteen vapauttaa kriiseiltä ja sotilaalliselta uhalta.
Läpi historian ja täältä ikuisuuteen tulee toistumaan asetelma, jossa joku taho ei halua kuunnella puhetta vaan toimii vahvemman oikeudella. Valitettavasti sotilas on yksi niistä ammateista, joiden tarve ei lakkaa olemasta tulevaisuudessakaan.