En edelleenkään ole muuttanut kantaani NATON suhteen jos sellaisen käsityksen sai edellisestä viestistäni. Sotilasliitto vie Suomen puolueettomuuspolitiikalta kaiken pohjan ja liikkumavaran pois ja on kallis. Mutta toisaalta, onko "puolueettomuudesta" ajanut aika ohi?
Suomi sijaitsee idän ja lännen välissä puskurivyöhykkeellä. Jos NATON ja Venäjän välillä syttyisi täysimittainen sota, niin kyllähän Suomikin väistämättä joutuisi siinä puolensa valitsemaan, kuulummeko lännen vai Venäjän joukkoihin? Eiköhän läntinen arvomaailma olisi valinta.
Eihän sotiminen ole missään olosuhteissa sivistynyt tapa ratkaista ongelmia, mutta ilmeisesti me ihmiskunta olemme lajina niin tyhmää ja ahneita, ettemme kykene muuhun kuin tuhoamaan toisiamme. Ei suomalaistenkaan kuitenkaan pidä pää pensaassa pelokkaana odottaa, koska iso paha naapuri tulee ja vie. Kyllä Suomen pitää olla varustautunut hyökkäykseen tavalla tai toisella mieluummin jo ennalta. En hyväksy ajatusta, että meidän isoisämme taistelivat ja haavoittuivat turhaan tämän maan puolesta.
Oma hyvin koulutettu reserviläisarmeija on hyvä ja toimiva perusta maanpuolustukselle Suomessa. Totuus kuitenkin on, että täysimittaisesra sodassa ylivoimaista vihollista vastaan tarvitsemme apua ja kättä pidempää. Itse olen ollut pohjoismaisen puolustusyhteistyön kannalla Ruotsin kanssa. Ruotsi painoittuisi merivalvontaan ja joukkoihin, Suomi maapuolustusjoukkoihin. Ilmavalvonta ja puolustus organisoitaisiin yhteisesti.
Olisiko tämä sitten esim. Venäjälle riittävä pelote? Sen jäisi nähtäväksi tositilanteessa. Selvää on, että molempien maiden pitää alkaa jokatapauksessa satsaamaan puolustukseensa määrärahoja aiempaa enemmän. Kylmä sota on palaamassa Eurooppaan Ukrainan tilanteen johdosta ja mieluummin omat uskottavat sotavoimat, kuin jonkun vieraanvallan..
NATO on toki vaihtoehto ja siihen suuntaanhan Suomea on viety Hornet- hankinnasta lähtien. Hintaa tulisi puolustusliittoon kuulumisellekin, mutta onko uskottavalle lisäsotavoimalle sitten olemassakaan hintalappua jos maan vapaus ja "itsenäisyys" on turvattavissa? Itse uskon, ettå Suomi kuitenkin Natoon tullaan jossain vaiheessa liitämään, eivätkä päättäjät kansalta sitä kysele. Kaikki viimeaikaiset sopimukset tähtäävät ainoastaan täysjäsenyyteen. Mitä muuta voi odottaa päättäjiltämme , jotka kysyvät budjettiinsa esim. terveydenhuollon uudistuksiin neuvoja jenkkiläiseltä McKinsey konsulttifirmalta?
Kova yrityshän jenkeillä ja sen adjutanteilla on Ukrainan kriisin varjolla saada Suomi mukaan yhdeksi maksajaksi pönkittämään sotateollisuuttaan.