Mikään ei velvoita auttamaan ei-jäsentä. Mutta mikä olisi tositilanteessa sitten suhtautuminen niiden maiden auttamiseen joiden kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä, kuten Suomi ja Ruotsi. Sekä myös pikajäsenyys tarvittaessa?
Jos Stoltenbergiin on uskominen, niin ei auta. Eikä esimerkki Ukrainasta tai Georgiasta anna viitteitä muusta. Järkevä syy on, että USA ei halua sotaan ydinasevaltaa kanssa, jos ei ole oikeasti pakko. Eli 5. artikla.
Mitä pikajäsenyys voisi tarkoittaa? Tällä hetkellä ei ole mitään estettä liittymiselle. Mielipide on kääntynyt Natolle ja yli 50% on puolesta, jos valtiojohto sitä suositaa. Jos ampuminen alkaa, niin menee yli Naton parhaan myyntimiehen toimesta eli Putinin. Muuten Suomi on yhteensopiva armeijan aakkosia myöten. Suomi on vapaa ja demokraattinen, korruptio on kohtalaisen alhainen. Joten suurimmat esteet on presidentti, hallitus ja eduskunta.
Jos ne saisi päätöksen aikaan, niin sopimus olisi luultavasti nopeasti neuvoteltu. Viikko tai kaksi? Sitten odotettaisiin hyväksymisiä kaikilta jäseniltä heidän pykälien mukaisesti toimien. Useimiten parlamentti hyväksyisi. Siinä palaa aikaa väkisin kuukausia. (Ellei Biden ota puhelinta käteen, kaikki ei hypi riemusta Suomen hakemusta käsiteltäessä.) Stoltenberg on sanonut, että nopeasti. Olisko hyvä arvio 2kk? Asiantuntijat on arvioineet 0.5-2 vuotta.
=====
Miksi pres Niinistö maalaa itseään kansanäänestys-nurkkaan? Turvallisuuspolitiikalla sitä ei voi perustella, jos haluaa ylläpitää optio-uhkauksen painetta edes kulissien muodossa. Heikkoa tekemistä.