Kysymys on länsimaisen demokratian ja ihmisoikeuksien käsityksestä. Ne, jotka kokevat NATO:n osana länsimaista demokratiaa, ihmisoikeuksia ja turvallisuuspolitiikkaa, ovat arvoiltaan lähellä Kokoomuksen arvoja. Koska Kokoomus vihdoin uskaltaa avoimesti kannattaa NATO-jäsenyyttä, nämä ihmiset kokevat Kokoomuksen edustajakseen vaaleissa. Keskimääräistä useammin nämä ihmiset ovat akateemisia ja johtavassa asemassa ja he kannattavat yli 50, jopa 60 prosenttisesti NATO-jäsenyyttä.Nämä ovat niitä lausuntoja joilla kokoomus kerää koulutettuja Nato-jäsenyyden taakse, kuten @Cobol tuossa edellisellä sivulla kertoi.
Itse en koulutettuna ihmisenä varsinaisesti ymmärrä miten tämä konkreettisesti tapahtuu, kun valtionpäämieskään ei saa tuon selvempiä kannanottoja suustaan. Orpo muistuttaa silloin tällöin että kyllä kokoomus kannattaa Nato-jäsenyyttä. Mitä asian hyväksi on tehty? Ei mitään.
Vastaavasti suurista puolueista esimerkiksi SDP on vähiten koulutettujen puolue, joka vastustaa NATO-jäsenyyttä osana länsimaista demokratiaa, ihmisoikeuksia ja turvallisuuspolitiikkaa. He kokevat NATO:n enemmänkin uhkana kuin mahdollisuutena. Koska SDP edustaa heille sopivia arvoja, kannattajat ovat myös merkittävässä määrin NATO-vastaisia eläkeläisiä.
Kysymys on siis arvoista, jotka kokoavat kannattajia.
Oleellinen asia on, miksi SDP ei koe länsimaisen demokratian, ihmisoikeuksien, turvallisuuspolitiikan ja NATO-jäsenyyden yhteyttä. Toinen oleellinen kysymys on, muuttaako PS ja Vihreät tulevissa ohjelmissaan näkemystä NATO-jäsenyydestä. Ainakin Vihreät saattavat näin toimia.
Tiiviisti: Kokoomus tarjoaa alustan niille, jotka kokevat NATO-jäsenyyden edistävän länsimaista demokratiaa.
Viimeksi muokattu: