3.4.2017 USA-Suomi 5-3
Hieno taistelu, mutta nyt harmittaa entistä enemmän Venäjän iskemä viime minuutin voittomaali. Rankkaritappiokin avausottelusta olisi vienyt Suomen sensaatiomaisesti suoraan välieriin, kun rankkaritappion "
tasapelipisteellä" olisi vältetty maalierovertailu tasapisteisiin päätyneiden Kanadan ja Venäjän kanssa. Nyt sen sijaan edessä on Ruotsia vastaan puolivälierien kuolemanottelu, joka pannukakuksi kääntyessään päättää Naisleijonien kisat ja pudottaa joukkueen B-lohkoon omiin kotikisoihinsa. En halua maalailla piruja seinille, mutta Suomi ei ole hävinnyt Ruotsillekaan tällä kaudella kertaakaan. Sama tilanne oli ennen Venäjä-peliä. Naiskiekkoa seuranneilla lienee muistissa myös viime olympialaisten kuolemanottelu, jonka häviäminen passitti kyynelehtivät naisleijonat pelaamaan sijasta 5. Toivon koko sydämestäni, että noita kyyneliä ei tarvitse katsella tällä kertaa.
USA-pelin Suomi aloitti hienosti. Susanna Tapani siirsi Suomen johtoon jo neljän minuutin jälkeen. Erän puolivälin jälkeen Sanni Hakala ja Michelle Karvinen ottivat jäähyt peräjälkeen, eikä USA jättänyt kahden pelaajan ylivoimaa hyödyntämättä. Avauserän lopulla molemmille joukkueille tuomittiin vielä jäähyt, mutta enempää maaleja ei nähty.
Toisen erän alussa Petra Niemiselle tuomittiin kampitusjäähy ja USA:n ylivoima siirsi kisaemännät 2–1-johtoon. Naisleijonien jäähyily jatkui, eikä Suomi pystynyt enää selvittämään neljättä peräkkäistä rangaistusta USA:n siirryttyä kahden maalin johtoon 3–2. Erän viimeisellä minuutilla Hiirikosken laukaus nosti kuitenkin Suomen jälleen maalin päähän 3–2-lukemiin.
Kolmannessa erässä Suomi vältti jäähyilyn. Ensimmäinen tilastomerkintä nähtiin vasta 49 minuutin kohdalla, kun Michelle Karvinen tasoitti pelin. Suomi sai heti perään ylivoiman, mutta ei onnistunut siirtymään johtoon. Aika pian jäähyn jälkeen USA siirtyi 4–3-johtoon Hannah Brandtin maalilla. Pian tämän jälkeen Suomi sai vielä yhden loistavan tilaisuuden, kun kahden pelaajan ylivoimaa oli yli 1,5 minuuttia. Naisleijonat eivät kuitenkaan pystyneet käyttämään tätäkään tilaisuutta ottelun ensimmäisen ylivoimamaalin tekemiseen. Suomi yritti tasoitusta vielä kuudella pelaajalla, kun kolmatta erää oli reilu minuutti jäljellä. Hieno taistelu kääntyi kuitenkin lopullisesti kotijoukkueen voitoksi, kun USA pystyi toimittamaan kiekon Suomen tyhjään maaliin.
Tasakentällisin Suomi pystyi laittamaan kampoihin vähintäänkin tasaväkisesti, kun maalit menivät Suomelle 3-1. Sen sijaan ylivoimat menivät USA:lle murhaavasti 3-0. Varsinkaan kaksinkertaisella jäähymäärällä on huonot mahdollisuudet voittaa, jos vastustaja on erikoistilanteissa noin paljon edellä.
Ylen otteluraportin sitaatissa päävalmentaja Pasi Mustonen nosti esiin aiempien vuosien kisoissakin kuultua tuomarikritiikkiä:
- Täällä viheltää tuomarit Japanista ja välillä joistakin muista maista. Se on kansainvälisen jääkiekkoliiton linjaus. Tänne ei hommata parhaita tuomareita, tänne hommataan riittävä määrä tietyistä maista, Mustonen sivalsi.
Ehkä tuossa on jotain totuuspohjaa, mutta ihan turha tuon taakse on kuitenkaan mennä, kun suurin osa jäähyistä oli ihan selviä, eikä Suomi hyödyntänyt omia ylivoimamahdollisuuksiaan.
Suomen kokoonpano ottelussa
21 Karvinen - 13 Välilä - 12 Tapani
11 Nieminen - 10 Välimäki - 9 Hovi
24 Tulus - 19 Niskanen - 20 Kärnä
28 Hakala - 29 Säkkinen - 26 Valkama
22 Nuutinen
6 Hiirikoski - 8 Savolainen
5 Kilponen - 15 Tuominen
4 Lindstedt - 7 Jalosuo
2 Rahunen
41 Räty 35/39 - 89,7% - 59:46
(31 Suonpää)
-
Ottelun tilastot kisasivustolla
-
Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä
-
Leijonat.fi-sivuston otteluraportti
Puolivälieräottelu Ruotsia vastaan pelataan jo tänään tiistaina klo 22.35.
Muut maanantain ottelut
Saksa-Sveitsi 2-4
Ruotsi-Tshekki 3-1
Kanada-Venäjä 8-0
Nämä tulokset tarkoittavat sitä, että Ruotsi nappasi Saksan lisäksi toisen puolivälieräpaikan. Sveitsi ja Tshekki pelaavat paras kolmesta -karsintasarjan.
Tosin eilen ilmoitettiin, että
Naisten MM-kisojen ylin sarjataso saattaa muuttua 10 joukkueen turnaukseksi jo Suomen kisoissa 2019. Tämä tarkoittaisi sitä, että karsintasarjan hävinnyt joukkue ei putoaisikaan 1A-divisioonaan. Lopullinen päätös asiasta saadaan toukokuussa Kansainvälisen jääkiekkoliiton vuosikokouksessa.
Oletettavasti 10 joukkueen turnaus pelattaisiin kahdessa viiden joukkueen lohkossa. Jännä nähdä, menisikö lohkojako nykyisen kaltaisesti kärkimaat A-lohkoon kasaten ja siten puolivälieräparit 5+3? Vai ripolteltaisiinko kärkimaat kahteen lohkoon ja molemmista neljä parasta puolivälieriin? Tokihan IIHF pystyy varmaan virittelemään myös jonkun lohkovoittajat välieriin, lohkojen sijat 2-3 puolivärieriin ja loput neljä joukkuetta karsii sarjapaikasta jotenkin. Jos IIHF päätyy kahteen tasavertaiseen alkulohkoon, niin joku USA-Japani päättyy aika rumin lukemin, kun nytkin A-lohkossa nähdään tuollaisia 8–0-pelejä, kuten Kanada ja Venäjä näyttivät.