Naisten maajoukkue

  • 139 491
  • 457

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Marraskuun Kanada-otteluihin verrattuna uusia nimiä ovat maalivahti Noora Räty, puolustajat Sini Karjalainen ja Krista Parkkonen (valittiin jo marraskuulle, mutta loukkaantuminen esti pelaamisen) sekä hyökkääjät Matilda Nilsson, Jenniina Nylund ja Emilia Vesa.

Tällä kertaa joukkueen ulkopuolelle jäivät maalivahti Eveliina Mäkinen, puolustajat Aino Karppinen ja Oona Koukkula sekä hyökkääjä Jenna Pirttijärvi.

Rosa Lindstedtin loukkaantuminen estää ilmeisesti edelleen pelaamisen, eikä jälleen joukkueeseen valittu Ronja Savolainenkaan ole pelannut lokakuun 25. päivän jälkeen yhtään peliä. Kanada-otteluissakin oli kipsin kanssa joukkueen mukana henkeä nostatattamassa, eikä siis kaukalossa.

Kanada-pelien jälkeen joulukuun leirityksestä sanottiin, että Naisleijonat ei lähde ulkomaille maaotteluiden perässä, vaan keskittyvät pelaamaan harjoitusotteluita B-junioripoikia vastaan. Suunnitelma on muuttunut hieman, kun Tsekki saapuu Suomeen sekä naisten, että U18-tyttöjen maajoukkueen kanssa. Näin ollen Naisleijonatkin saavat pelata ihan oikeita harjoitusmaaotteluita naisia vastaan. Tiedotteista ei ole vielä auennut pelaako Naisleijonat näiden kahden maaottelun lisäksi myös poikia vastaan jotain pelejä.

Otteluiden alkamisajat ja aikanaan myös tilastot löytyvät liiton tulospalvelusta.

Ke 15.12.2021 klo 18.30 FIN-CZE (Vierumäki 2)
Pe 17.12.2021 klo 14.00 FIN-CZE (Vierumäki 2) samana päivänä myös U18-Tyttöleijonien peli klo 18.00

Aina mahtava Leijonat.tv välittää ottelulähetykset suurella arvokkuudella. Hyvässä lykyssä kamera pysyy vauhdissa mukana kaikkien maalien kohdalla ja lähetykseen saadaan pelikellokin. Tiedotteista ei selvinnyt, päästetäänkö Vierumäen kakkoshalliin yleisöä paikalle. En tosin ole varma, onko kakkoshallissa edes katsomoa. Ykköshalliin mahtuu kuvien perusteella ainakin joitain kymmeniä katsojia.

En nyt vaadi mitään Hartwall Areenan tai Turkuhallin kaltaista jättiareenaa Naisleijonien pelipaikaksi, mutta onhan tämän taas melkoinen pettymys, että pelipaikka on valittu aita matalimmasta kohdasta ylittäen. Toki tällä valinnalla aiheutetaan joukkueille vähiten haittaa matkustamisen suhteen. Samalla tehdään jälleen ties kuinka monetta kertaa hallaa sille, että Naisleijonien kannattajilla olisi mahdollisuus oppia käymään maajoukkueen peleissä ja suurella yleisöllä olisi mahdollisimman pieni kynnys mennä paikan päälle. Vierumäki ei täytä mitään noista kriteereistä lähinnä lahtelaisia lukuunottamatta.

Tiedotustilaisuuden Naisleijonien osuus löytyy Youtubesta vielä tallenteena.
 

Miesmalli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Juuri näin eli pronssi tulee kuitenkin.

Melkoinen aivopieru, jos Räty Kiinaan asti pääsee. Tosin vielä hienompaa, jos nyt annetaan toivoa ja sitten lopulta sanotaan, että ei riitä tällä kertaa.

Hyvä Mustonen tms. siis naisjoukkueen valmentaja.
 

Miesmalli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jos jossain muussa lajissa urheilija vetoaisi edellisten olympialaisten (monikossa) ja monien edellisten mm-kisojen saavutuksiin mediassa, ja julkisesti ihmettelisi, riittääkö meriitit, ei edes asiasta keskusteltaisi. Nyt on nyt, ja joskus oli jotain muuta.

Filppula ei tietääkseni ole nostanut esille omia saavutuksiaan viimeisten kymmenen vuoden aikana.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Kunpa voitaisiin keskustella Naisleijonien suhteen kiinnostavammista asioista kuin näistä tekemällä tehdyistä kohuista.

Ymmärrän tavallaan sekä Mustosen, että Rädyn näkökulman.

Mustonen haluaa kenen tahansa maajoukkuevalmentajan tavoin tietenkin tuoreita näyttöjä niin pelin tasosta kuin sitoutumisesta harjoitteluun ja maajoukkueen toimintaan.

Räty puolestaan on jo tänäkin syksynä osoittanut Naisten Liigassa, että hän on edelleen huippumaalivahti. Ei siis puhuta loppujen lopuksi mistään vanhoilla meriiteillä ratsastamisesta.

Myös miljoonia jääkiekon pelaamisella ansainneisiin "filppuloihin" on ihan turha verrata. Jääkiekkoilevien naisten toimeentulo aiheuttaa miesten maajoukkuepelaajiin verrattuna erilaisia tarpeita suunnitella omaa elämäänsä eteenpäin. Räty on avoimesti kertonut, että on nyt Suomessa vain olympiaunelman vuoksi. Vain se pidättelee häntä palaamasta Minnesotaan, missä on hänen koti ja päivätyö. Hänen toive saada tietää oma asemansa Mustosen palapelissä ei siis ole täysin kohtuuton.

"Filppuloiden" kohdalla MM-kisat tai olympialaiset eivät samalla tavalla määritä toimeentuloa, eikä samalla koko uran päätavoitteita, kun leipä tulee joka tapauksessa seurajoukkueessa pelaamisesta. Jopa SM-liigan rivipelaaja, jonka ei juurikaan tarvitse elätellä toiveita maajoukkuepeleistä, pystyy suhtautumaan naisten maajoukkueen pelaajia huolettomammin urheilun ja toimeentulon yhdistämiseen.

Vaikka Rädyn kohdalla yhtälö onkin monimutkaisempi kuin monen muun pelaajan kohdalla, jonkinlainen vastaava urheilun ja muun elämän yhdistävä suunnitelmallisuus koskee kaikkia Naisleijonien pelaajia.

Pelaajajoukko, josta olympiajoukkue ja ylipäätään naisten maajoukkue muodostetaan, on hyvin kapea. Rajatulle joukolle on myönnetty urheilija-apurahoja, järjestetty harjoitteluympäristöjä poikajuniorien kanssa yms. jotta he voivat keskittyä paremmin maailman kärjen haastamiseen. Monesti tähtäin on yksilötasolla jopa usean vuoden päässä.

Naisten kohdalla ei valitettavasti toimi ainakaan vielä kovin hyvin sellainen, että kauden aikana katsotaan, kenellä peli kulkee parhaiten ja siitä porukasta sitten kasataan maajoukkue kevään arvokisoihin. Naisten laadukas pelaajamassa ei yksinkertaisesti riitä siihen, vaan joukkoa pitää rajata jo valmiiksi pienemmäksi, joiden kehittymiseen sitten satsataan suurempia panostuksia. Vaihtoehtoja on käytännössä vain muutama pelaaja yli kokonaisen kokoonpanon. Täysin näiden kuvioiden ulkopuolelta nousevat komeetat ovat hyvin harvinaisia. Niin harvinaisia, että ei tule yhtään arvokisoihin yltänyttä esimerkkiä mieleen. Lähimpänä ehkä tuore esimerkki Sanni Vanhanen, mutta ei hänkään ihan puskista tullut.

Olen myös kyllästynyt siihen Naisleijonien ja lajin vähättelyyn, että Suomi voittaa muka automaattisesti aina pronssia. Suomi on naisten arvokisoissa voittanut reilun 30 vuoden aikana kyllä enemmän pronssimitaleita kuin mikään muu maa. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että Suomi voittaa jatkossakin pronssia riippumatta siitä, ketä joukkueessa pelaa ja kuinka hyvin Naisleijonat valmistautuvat ja pelaavat joukkueena. Voimasuhteet eivät ole millään tavalla kiveenhakattuja, vaikka etenkin pohjoisamerikkalaisten tavoittaminen tuntuukin kestävän ikuisuuden.

Suomi on usean kerran onnistunut jäämään myös ilman mitaleita naisten arvokisoissa. Moni saattaa muistaa vielä esim. 2014 olympialaisten shokkitappion puolivälierässä, vaikka Suomi ei ollut hävinnyt koko kaudella yhtään ottelua eurooppalaisjoukkueille. Jopa tämän vuoden elokuun MM-kisoissa mitalipeleihin selviytyminen oli tiukan 1–0-voiton takana puolivälierässä, jossa Suomi oli isomman osan ajasta pelillisesti altavastaaja.

Niinpä toivoisin, että olympialaisten mahdollista pronssimitalia ei pidetä itsestäänselvyytenä, vaan kotikatsomoissakin osattaisiin nähdä se älytön työmäärä, minkä pelaajat ja valmennus ovat tehneet taas yhden neljä vuotta kestäneen olympiadin aikana. Se älytön työmääräkään ei välttämättä riitä arvokisoissa, joiden ratkaisutavassa yhden pelin onnistumisella on niin iso merkitys. Toisaalta kolikon kääntöpuolella on Suomenkin epätodennäköinen, mutta silti mahdollinen mahdollisuus yllättää ja voittaa vaikka olympiakultaa.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Jatkoaika uutisoi, että seuraavat naisten MM-kisat pelataan Tanskassa, kuten syyskuussa olikin jo hieman ilmoilla. Silloin IIHF:n tiedotteista jäi epäselväksi, julistettiinko Tanska jo kisojen järjestäjämaaksi vai oliko kyse vain siitä, että julkaistiin Tanskan hakevan kisoja. No, nyt asia on joka tapauksessa nuijittu ja ensimmäiset olympiavuoden naisten MM-kisat pelataan 26.8.-4.9.2022 Herningissä ja Fredrikshavnissa.

Mysteeriksi on myös jäänyt, hakiko lopulta mikään toinen maa noita kisoja. Tanskalla on siinäkin mielessä loistava tilaisuus, kun ovat ainakin yhden turnauksen vielä MM-kisojen korkeimmalla tasolla. Seuraavaa mahdollisuutta voi joutua odottamaan aika pitkään, jos putoavat kotikisoissaan takaisin IA-divisioonaan. Ei siis "B-sarjaan", mikä elää sitkeästi vielä puhekielessä vuosikausienkin takaa.

IIHF:n tiedotuskanavissa en ole nähnyt asiasta muuta tietoa kuin lyhyen pätkän kv-liiton neuvoston kokoukseen liittyvässä tiedotteessa. Toistaiseksi otteluohjelmasta ei ainakaan näyttänyt olevan tietoa IIHF:n nettisivuilla.

Olisi myös mielenkiintoista tietää kumpi alkulohko pelataan Herningissä ja kumpi Fredrikshavnissa. Jyllannin niemimaalla sijaitsevien kisapaikkakuntien välillä on matkaa melkein 200 kilometriä, joten molempien alkulohkojen seuraaminen paikan päällä ei ole yhtä kätevää kuin oli vaikka Espoossa, jossa Tapiola 2 on Metroareenan seinän takana.

Itse toivoisin, että Suomi pelaa mahdollisimman monta ottelua Herningissä, niin voisi samalla suunnitella reissua 60 kilometrin päähän Legolandiin. Jos saisi sillä tavalla tehtyä reissun koko perheellä, vaikka turnauksen ajankohta toki osuukin jo kouluvuoden päälle.
 

Miesmalli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Lähinnä ihmettelen, että saavatko naispelaajat rahaakin harrastuksestaan.

Miksi jotkut tytöt jäävät olympialaisten takia kotimaahan valmistautumaan, eivätkä mene esim. USA:han tms., jossa olisivat muuten pelanneet?

Noora Räty nimenomaan nosti itse esiin aiempia saavutuksiaan noin kymmenen viime vuoden osalta ja totesi, että jos ne meriitit ei riitä, niin ei voi mitään. En millään näe, että missään muussa lajissa voitaisiin näin toimia (siksi viittaus Filppulaan).

Lajia pitäisi pelata täysin normaalisti ja ennen mitä tahansa kisoja tulisi valita parhaat urheilijat kisoihin. Siinä se. Jos tämä ei onnistu, niin pitäisi kyseenalaistaa lajin olemassaolo ko. kisoissa.

"Laji" on niin lapsenkengissä, että en voi arvostaa sitä. En ymmärrä, miksi se on olympialaji. Tukirahoja tarvitaan liitoilta, koska laji ei pyöri omillaan, koska ketään ei kiinnosta esiintyjien esitykset (ottelutapahtumat).

**Joku kirjoitti ylempänä: " Jopa SM-liigan rivipelaaja, jonka ei juurikaan tarvitse elätellä toiveita maajoukkuepeleistä, pystyy suhtautumaan naisten maajoukkueen pelaajia huolettomammin urheilun ja toimeentulon yhdistämiseen." Siis mitä? Jopa miesten SM-liigapelaaja. Jopa miesten SM-liigapelaaja pystyy keskittymään huolettomammin urheilun ja toimeentulon yhdistämiseen kuin naisjääkiekkoilija. Onko tämä yllätys? Nyt suhteellisuudentajua kaivattaisiin. Liiga on huippusarja, joka tuottaa rahaa. Ihmisiä ja yrityksiä kiinnostaa jne. Liigapelaajat ovat tulleet läpi seulasta (0,0x%), jota kaikki eivät nyt valitettavasti näe. Kilpailullisuus on pienestä pitäen täysin eri luokkaa kuin naisten kiekkoharrastuksessa.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisleijonien tuplaottelut Tšekkiä vastaan saatiin käyntiin keskiviikkona Suomen tiukalla yhden maalin voitolla. Toinen ottelu pelataan tänään ja se alkaa ihan näillä hetkillä klo 14.00.

15.12.2021 Suomi–Tšekki 4–3 (1–0,3–2,0–1)
terveysturvallisuusssyistä ei katsojia

33 Michelle Karvinen – 16 Petra Nieminen – 25 Kiira Yrjänen
24 Viivi Vainikka – 12 Sanni Vanhanen – 10 Elisa Holopainen
27 Julia Liikala – 61 Tanja Niskanen – 32 Emilia Vesa
23 Sanni Hakala – 19 Emmi Rakkolainen – 28 Jenniina Nylund

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
15 Minttu Tuominen – 2 Sini Karjalainen
7 Sanni Rantala – 9 Nelli Laitinen
8 Ella Viitasuo – 14 Krista Parkkonen

18 Meeri Räisänen 20/23 – 87,0% - 60:00
(41 Noora Räty)

-Ottelun videotallenne leijonat.tv-palvelussa
-Tilastot Jääkiekkoliiton tulospalvelussa

En nähnyt ottelua töiden vuoksi, enkä ole ehtinyt katsonut tallennettakaan, joten en osaa sanoa siitä juurikaan mitään.

Pasi Mustosen kommentteja ottelusta löytyy liiton leijonat-sivustolta.

Jatkoaika ja Yle julkaisivat ottelusta myös tiiviit raportit.

* * *

Naisleijonien toinen ottelu Tšekkiä vastaan pelataan tänään klo 14.00 eli näillä hetkillä. Suomen kokoonpano on luonnollisesti jo julkistettu.

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 28 Jenniina Nylund – 10 Elisa Holopainen
32 Emilia Vesa – 61 Tanja Niskanen – 27 Julia Liikala
34 Sofianna Sundelin – 19 Emmi Rakkolainen – 25 Kiira Yrjänen
20 Matilda Nilsson – 23 Sanni Hakala (ylimääräiset hyökkääjät)

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
2 Sini Karjalainen – 15 Minttu Tuominen
9 Nelli Laitinen – 7 Sanni Rantala
8 Ella Viitasuo – 14 Krista Parkkonen

41 Noora Räty
(18 Meeri Räisänen)

Leijonat.tv-palvelun ottelulähetys

Tulosseuranta ja tilastot liiton tulospalvelussa

Keskiviikon jälkeen kokoonpanoon on lisätty Tapani, Sundelin ja Nilsson, joka on merkitty Hakalan kanssa ylimääräiseksi hyökkääjäksi. Puolustajapareissa ei ole muutoksia. Maalilla aloittaa vuorostaan Räty ja Räisänen siirtyy vaihtoaitioon. Anni Keisala ei ole kokoonpanossa tässäkään ottelussa.

Keskiviikkona pelannut Sanni Vanhanen taitaa olla Tyttöleijonien mukana klo 18.00 samassa hallissa alkavassa ottelussa tšekkityttöjä vastaan.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tännekin tiedoksi, että Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnausta varten on nyt myös oma ketju. Voi olla, että suurin osa seuraavan reilun kuukauden ajan viesteistä kannattaa kirjoittaa sinne, mikäli ne koskevat olympialaisia. Toki voi olla, että puhtaasti Naisleijoniin liittyvät viestit on perusteltua kirjoittaa tännekin. Oletettavasti olympialaisten aikaan naisten otteluillekin tulee liveseurantaketju, joten tämä ketju kannattaa ainakin liveseurannan osalta jättää silloin rauhaan.

Naisten Liigan ketjussa on viime aikoina keskusteltu myös maajoukkuetta sivuavista asioista, kun suurin osa Naisten Liigan tammikuun peleistä on siirretty olympialaisten jälkeiseen aikaan maaliskuulle. Tilanne alkoi kun Kiekko-Espoo ja HIFK siirsivät omat pelinsä, koska joukkueissa on yhteensä 11 maajoukkueringin pelaajaa. Alemman jatkosarjan elintärkeitä otteluita pelaavat KalPa ja HPK seurasivat parin päivän päästä perässä.

Ylen perjantaisesta uutisesta käy ilmi, että naisten olympiajoukkue julkaistaan 20.1. Osalla Ruotsissa olevista pelaajista on otteluohjelman mukaan sarjapeli vielä seuraavana päivänä. Maajoukkueen on tarkoitus matkustaa Pekingiin 26.1.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös