Naisten maajoukkue

  • 166 784
  • 615

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Lipunmyynti marraskuun Kanada-otteluihin aukesi eilen. Torstain otteluun sisäänpääsy on ilmainen ennakkoon varatulla lipulla. Turun otteluihinkin lippujen hinnat ovat melko maltilliset 15 €/5 €.

to 11.11.2021 klo 14.30 Suomi-Kanada, Helsinki, Hartwall Areena
la 13.11.2021 klo 14.00 Suomi-Kanada, Turku, Gatorade Center
su 14.11.2021 klo 14.00 Suomi-Kanada, Turku, Gatorade Center

Sekä Helsingissä, että Turussa näyttäisi olevan alakatsomot käytössä. Hartwall Areenalle näyttäisi onnistuvan ihan yksittäisenkin paikan valitseminen. Turussa valitaan ilmeisesti vain katsomolohko, jossa haluaa katsoa peliä. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää näihin peleihin katsomoon asti, että liitto tajuaa tuoda jatkossakin Naisleijonien pelit pois Vierumäeltä isomman katsojapotentiaalin ääreen. Omalla kohdalla näyttää lupaavalta, että saan järjestettyä töistä vapaata mahdollisesti jopa kaikkiin kolmeen otteluun.

Oma haaveeni on myös, että noihin peleihin saataisiin kerättyä jonkinlainen kannattajaporukka edes yksinkertaisia Suomi-kannustushuutoja ja siniristilippujen heiluttamista varten. Hyvässä tapauksessa juron ujot suomalaiset innostuisivat jopa selvin päin liittymään muuallakin katsomossa mukaan kannustukseen, kun jonkinlainen kannattajaporukka jaksaisi pitää kannustusta yllä koko pelin.

Mistään keväällä 2019 nähdystä Espoon hurmoksesta en uskalla haaveilla, mutta edes jonkinlaisesta kannustuksesta. Aiemmat kokemukset Naisleijonien peleistä ympäri Suomea ovat olleet aika masentavia ottelun tunnelman suhteen. Ihan kuin naiskiekkokatsomoihin eksyvät katsojat eivät olisi koskaan käyneet jääkiekko-ottelussa, kun jo käsien taputtaminenkin tuntuu uskomattoman vaikealta haasteelta. Kannustushuudoista puhumattakaan.

Jos joku ketjun lukijoista kokee samanlaista kutsumusta kannustaa Naisleijonia, niin laittakaa ihmeessä vaikka yksityisviestiä. Katsotaan, jos saisimme jotain aikaan jo näihin Kanada-otteluihin.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Michelle Karvinen siirtyy loppukaudeksi Ruotsiin, joten tuo Vanke Rays-sopimus taisi käsittää vain pelkät finaalit.
Yle Svenskan jutussa viitataan Karvisen twiittiin ja sanotaan Ruotsin sopimuksen olevan kalenterivuoden loppuun asti. Samaa kertoo muutkin lähteet. Olympialaisten jälkeen hänellä olisi tarkoitus palata Vanke Raysiin.

Kiinalaisilla ei ole silloin samalla tavalla enää tarvetta antaa vastuuta kiinalaispelaajille ja joukkue voi pelata pudotuspeleissä taas Venäjän mestaruudesta vahvasti ulkomaalaispelaajien taitoihin nojaten. Aika muovisen epäurheilullista, mutta varmasti käytännöllistä. Eri asia sitten kuinka nopeasti taitavakaan muukalaislegioona saa hitsattua joukkuepelin mestaruuskuntoon.

Malmösta on lyhyt matka Tanskaan, jossa Karvinen pystyy harjoittelemaan olympialaisia varten isänsä valmennuksessa ja viettämään aikaa perheensä kanssa. Myös isoveli Jannik on pelannut Malmössa, joten sinne on siteitä entuudestaan.

Damettan ei todennäköisesti tarjoa Karviselle kovinkaan kummoista haastetta, mutta hänellä on samalla mahdollisuus avittaa Redhawksia kohti SDHL-nousua.

Erikoinen kuvio, josta tosin kaikki osapuolet taitavat hyötyä jollain tavoin.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Ilta-Sanomat uutisoi, että Noora Räty olisi jätetty valitsematta tuleviin Kanada-otteluihin taannoisen kieltäytymisensä vuoksi. Häntä ei myöskään valita, vaikka joku valitusta kolmikosta sairastuisi. Ei anna kamalan hyvää kuvaa ilmapiiristä, jos joukkueen sisältä vuodetaan tietoja medialle. Nämä asiat kuitenkin aina pitäisi käsitellä joukkueen ja valmennusjohdon kesken eikä julkisesti. Noora Räty jätettiin ulos maajoukkueesta – sisäpiirilähde paljastaa tylyn linjauksen - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Vaikka Räty hyvä maalivahti onkin ja edelleen maailmanluokkaa, niin hänen aikansa maajoukkueessa alkaa olla ohi. Keisala ja Räisänen on se kaksikko jolla Pekingin kisoihin lähdetään. Se on viimeistään nyt selvää. Kolmosveskarin paikasta käyvät sitten kilpailua Mäkinen ja Silvonen.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
En tiedä, mikä tuon sisäpiirilähteen tavoite tai taka-ajatus on, mutta Jääkiekkoliitto tiedotti syyskuussa Kanada-otteluista ja samassa tiedotteessa kerrottiin, että joukkue julkistetaan 1. marraskuuta.

Onhan tuo tietysti iso uutinen, mikäli joukkueen tunnetuin pelaaja ei ole kokoonpanossa. Sen sijaan aika lailla linjassa tuo on siihen nähden, miten Pasi Mustosen aikakaudella pelaajia on vaadittu sitoutumaan maajoukkueeseen ja sitä varten harjoittelemiseen. Syksyllä 2018 Meeri Räisänen jätettiin valitsematta marraskuun maajoukkueturnaukseen, vaikka NWHL:ään siirtynyt maalivahti oli jo valmiiksi samalla Pohjois-Amerikan mantereella, jonne maajoukkue oli tulossa pelaamaan. Silloin syynä oli vähäinen pelituntuma. Räisäsen osalta 2019 MM-kotikisat menivät lopulta ohi tammikuussa tapahtuneen loukkaantumisen vuoksi, minkä seurauksena maajoukkueessa ei katsottu hänen olevan arvokisaturnauksen edellyttämässä kunnossa.

Mustosella ja Rädyllä ei ole ensimmäistä kertaa sukset ristissä. Helmikuussa 2016 Räty loukkasi polvensa ja jättäytyi sen vuoksi pois maajoukkueen Ruotsin EHT-turnauksesta. Turnauksen aikana hän kuitenkin pelasi KJT:n maalilla miesten Suomi-sarjaa, mistä Mustonen tuohtui. Tämä tilanne heijastui sitten pari viikkoa myöhemmin MM-kisajoukkueen nimilistaan, josta Rädyn nimi puuttui.

Voi olla, että Mustosen ja Rädyn väleihin on jäänyt särö jo tuolloin keväällä 2016. Räty on sittemmin koetellut maajoukkueen rajoja lisää. Elokuussa 2019 järjestettiin kevään MM-kisojen jälkeen ensimmäinen EHT-turnaus Vierumäellä. Rätyä ei nähty tuolloin Naisleijonien kokoonpanossa, vaan tähtimaalivahti oli Farmi-sarjan kuvauksissa. Ironista tilanteessa on, että televisiossa kasvojaan tunnetuksi tekemällä hän saattoi tehdä naiskiekkoa tunnetummaksi monelle, joka ei seuraa jääkiekkoa ollenkaan. Ainakin verrattuna siihen, että pelaisi elokuussa Naisleijonien kanssa Vierumäellä.

Viime huhtikuussa ja sittemmin toukokuussa oli vielä tarkoitus järjestää naisten MM-kisat Kanadan Halifaxissa. Niistä Räty päätti kieltäytyä omien sanojensa mukaan jo tammikuussa mm. loukkaantumisen vuoksi.

Kuten tiedetään kevään MM-kisat siirtyivätkin poikkeukselliseen ajankohtaan elokuulle, mikä tarjosi ainakin periaatteessa Rädylle mahdollisuuden kuntouttaa itsensä huippukuntoon. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut, vaan jälleen kerran saimme lukea uutisista, että Räty kieltäytyy MM-kisoista. Sinänsä syy on ymmärrettävä naiskiekon realiteeteista johtuen, mutta se ei ainakaan parantanut Rädyn osakkeita.

Räty on pelannut Naisten Liigassa nyt kuusi ottelua, kun lopulta pääsi koirineen Suomeen. En tiedä, oliko Rädyn kommentit ennen ensimmäistä HPK-peliä jotain vitsiä, että hän ei ole pitänyt maalivahdin varusteita päällään kuukausiin. Jos ei ollut vitsi, niin silloin ollaan kaukana Mustosen maajoukkueen vaatimasta harjoitusasenteesta. Toisaalta Räty on osoittanut olevansa ainakin Naisten Liigaan edelleen hyvä maalivahti ja on maalivahtitilastoissa tälläkin hetkellä kärkipäässä. Tosin epätasaisessa sarjassa kaikki joukkueet eivät ole vielä kohdanneet toisiaan, joten tilastot ovat vielä vain suuntaa-antavia.

Sellainen epäloogisuus tilanteessa on, että ilmeisesti maajoukkueeseen edelleen kuuluva Meeri Räisänen on pelannut tänä syksynä MM-kisojen jälkeen vain kolme ottelua U20-miesten Mestiksessä. JYP on pelannut 9 ottelua, joten Räisänen on valtaosan ajasta ilmeisesti vain harjoitellut joukkueen mukana. Toki tuokin on juuri sitä, mitä Mustonen edellyttää maajoukkueen pelaajilta.

Vaikka monet näkökulmat puoltavat myös Rädyn jättämistä maajoukkueen ulkopuolelle, tilanne on harmillinen. Juuri kun Naisleijonat on saatu ainakin hetkeksi pois Vierumäeltä lähemmäs katsojia, niin sitten joukkueen suurin vetonaula jätetään joukkueesta pois. Se jos mikä olisi, PR-tappio koko naiskiekolle ja näkyisi todennäköisesti myös lipunmyynnissä. Hyvää on kuitenkin se, että Räty on kommenttiensa perusteella valmis lähtemään maajoukkueeseen vaikka katsomossa istuvaksi kolmosvahdiksi. Se tarjoaisi ainakin valmennukselle yhden monessa paikassa koetellun oljenkorren lisää, jos Keisala tai Räisänen ei jostain syystä pystykään kantamaan ykkösvahdin paineita.

Vaikka Räty hyvä maalivahti onkin ja edelleen maailmanluokkaa, niin hänen aikansa maajoukkueessa alkaa olla ohi. Keisala ja Räisänen on se kaksikko jolla Pekingin kisoihin lähdetään. Se on viimeistään nyt selvää. Kolmosveskarin paikasta käyvät sitten kilpailua Mäkinen, Suonpää ja Silvonen.

Räisänenhän on itse asiassa syntynyt samana vuonna kuin Räty, mutta noin puoli vuotta myöhemmin. Keisala, Silvonen ja Mäkinen (os. Suonpää) ovat sitten sitä nuorempaa kaartia, joka on viime aikoina saanut vastuuta maajoukkueessa ja jonka varaan lasketaan Naisleijonien tulevaisuutta pidemmällä tähtäimellä.

* * *

Rädyn lisäksi helmikuun olympialaiset ovat vaarassa toisellekin pitkäaikaiselle maajoukkuepelaajalle, kun leikkaus pitää Rosa Lindstedtin poissa kaukaloista arviolta 12 viikkoa. Lindstedt ei ole aiemminkaan ollut joukkueen vikkeläjalkaisin pelaaja, mutta kookas puolustaja on ollut joukkueelle hyödyllinen oman maalin edustalla kuin vastustajan maalillakin ylivoimilla.
 

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
En tiedä, mikä tuon sisäpiirilähteen tavoite tai taka-ajatus on, mutta Jääkiekkoliitto tiedotti syyskuussa Kanada-otteluista ja samassa tiedotteessa kerrottiin, että joukkue julkistetaan 1. marraskuuta.
Rätyä ei olla valitsemassa marraskuun tapahtumaan, joka on mielestäni iso virhe ja vielä isompi virhe on se jos maajoukkueen johdosta on joku on mennyt vuotamaan että Rätyä ei tulla valitsemaan Kanada otteluihin, vaikka joku kolmesta valittavasta maalivahdista ei pystyisi osallistumaan marraskuun tapahtumaan. Tämä toki on vain lehtien palstoilta luettua, mutta käsittämätöntä on toiminta jos näin todella on. Mustonen tietää tasan tarkkaan että tällä hetkellä Suomella löytyy 2 - 3 maalivahtia jotka oikeasti pystyvät pelaamaan sillä tasolla että jopa Kanada tai Usa olisi mahdollista voittaa olympialaisissa ja Räty kuuluu tuohon joukkoon. Ja tässä tarkoitan olympialaisten pudotuspelejä tai mitalipelejä johon en usko että vielä Suomesta 3 maalivahtia enenpää löytyy vaikka toki Suomessa on hyviä nuoria maalivahteja paljon.

Ymmärrän sen että myös tulevaisuutta on ajateltava ja sen takia pitää nuoria maalivahteja pitää mukana, mutta viimeiset todella kovat pelit ennen olympialaisia ja vieläpä Suomessa tulisi pelata parhaalla saatavilla olevalla kokoonpanolla eikä miettiä sitä kuka on kieltäytynyt jostain tapahtumasta aikaisemmin. Tämä olisi myös parasta pr:ää Suomalaiselle naiskiekolle.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ihan selväähän tuon pitäisi olla huippu-urheilussa, että valmentaja valitsee parhaan mahdollisen joukkueen kisoihin, jolla uskoo parhaiten menestyvänsä. Rädyn argumentti siitä, että on pelannut x määrän MM-kisoja ja olympialaisia, niin mitä niillä on merkitystä? Tämän hetken vire ratkaisee.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisleijonien kokoonpano marraskuun Kanada-otteluihin julkaistiin tänään.

Maalivahdit (3):
1 Eveliina Mäkinen, Brynäs IF SWE
18 Meeri Räisänen, JYP U20 Akatemia
36 Anni Keisala, Ilves Tampere

Puolustajat (9):
5 Aino Karppinen, Luleå HF SWE
6 Jenni Hiirikoski, Luleå HF SWE
7 Sanni Rantala, Kiekko-Espoo
8 Ella Viitasuo, Kiekko-Espoo
9 Nelli Laitinen, Kiekko-Espoo
11 Oona Koukkula, Team Kuortane
14 Krista Parkkonen, HIFK Helsinki
15 Minnamari Tuominen, Kiekko-Espoo
88 Ronja Savolainen, Luleå HF SWE

Hyökkääjät (14):
10 Elisa Holopainen, Kiekko-Espoo
12 Sanni Vanhanen, Tappara U16 SM-sarja
16 Petra Nieminen, Luleå HF SWE
19 Emmi Rakkolainen, Kiekko-Espoo
22 Jenna Pirttijärvi, Luleå HF SWE
23 Sanni Hakala, HV71 SWE
24 Viivi Vainikka, Luleå HF SWE
25 Kiira Yrjänen, Kiekko-Espoo
27 Julia Liikala, HIFK Helsinki
33 Michelle Karvinen, Malmö Redhawks SWE
34 Sofianna Sundelin, Team Kuortane
41 Noora Tulus, Luleå HF SWE
61 Tanja Niskanen, KalPa Kuopio
77 Susanna Tapani, ei joukkuetta/Shenzen KRS Vanke Rays CHN (olympialaisten jälkeen)

Iltapäivälehtiin vuodettu tieto Noora Rädyn jäämisestä joukkueen ulkopuolelle piti paikkansa. Tosin median kautta on nähtykin niin kitkerää sananvaihtoa, että suuri yllätys tuo ei enää ollutkaan. Maalivahtiosastolle palaa 1,5 vuoden tauon jälkeen myös Eveliina Mäkinen, joka oli edellisen kerran maajoukkuepaidan ylle pukiessaan vielä Suonpää.


Puolustuksesta puuttuu lokakuun puolivälissä loukkaantunut Rosa Lindstedt. Sen sijaan niin ikään viikko sitten loukkaantunut ja sairaalahoitoakin tarvinnut Ronja Savolainen on valittu mukaan. Mielenkiintoista nähdä pelaako hän maaotteluissa. Luleån kokoonpanossa hän ei ole ollut törmäyksen jälkeen.

Uusina niminä virallisen maaottelun pääsevät pelaamaan Oona Koukkula ja Krista Parkkonen. Parkkonen on muistaakseni pelannut maajoukkueessa kyllä harjoitusotteluita junioreita vastaan. Ihan täysin varmasti en asiaa enää muista ja noista otteluista on aika nihkeästi tilastojakaan tarjolla. MM-kisoissa pelannut Aino Karppinen oli lokakuun lainalla Luleåssa, mutta hän palaa marraskuussa takaisin RoKiin toisin kuin Ruotsissa kauden loppuun jatkava seuratoveri Jenna Pirttijärvi.

Hyökkäyksessä on vähemmän yllätyksiä. Pirttijärvi, Emmi Rakkolainen ja Kiira Yrjänen valittiin maaotteluihin MM-kisajoukkueen ulkopuolelta. MM-kisakävijöistä valinta ei osunut tällä kertaa Naisten Liigassa syksyllä maaleja mättäneeseen Matilda Nilssoniin ja Emilia Vesaan.

Myös MM-kisoissa Suomea edustaneet NCAA-yliopistosarjan pelaajat Jenna Silvonen (mv), Sini Karjalainen (p) ja Jenniina Nylund (h) on tällä kertaa jätetty Atlantin toiselle puolelle Yhdysvaltoihin.

Pasi Mustonen puhui tiedotustilaisuudessa noin 30 pelaajan ryhmästä, jonka sisältä olympiajoukkue todennäköisesti valitaan. Nyt valittiin 26 pelaajaa, joten puuttuvat pelaajat taitavat löytyä myös tuosta päältä. Mustonen puhui tiedotustilaisuudessa myös, että Naisleijonat ei lähde joulukuun maajoukkuetauolla ulkomaille, eikä Suomeen tule muita maajoukkueita kohtaamaan Suomea. Sen sijaan naiset kohtaavat todennäköisesti Vierumäellä poikien juniorijoukkueita samalla tavalla kuin elokuun MM-kisoihin valmistautuessa. Jos Naisleijonat haluaa nähdä tänä talvena katsomosta käsin, niin kannattaa mennä paikalle marraskuun Kanada-otteluihin.

Ymmärrän tuon ratkaisun puhtaasti urheilullisesti, mutta samalla olen surullinen, että tällä tavalla ei pääse vahingossakaan syntymään minkäänlaista kulttuuria Naisleijonien peleissä käymisestä. Vielä kun harjoituspelin vastustajakin on joku Pelicansin B-juniorijoukkue, eikä kyseessä ole oikea maaottelu, niin otteluita ei varmasti näytetä lähetysoikeudet omistavassa Discovery+-palvelussakaan.
 
Viimeksi muokattu:

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Edellisessä Ilta-Sanomien haastattelussahan Räty vähän vihjaili että maajoukkuepelit saattaisi olla hänen osaltaan pelattu. Saa nähdä. Toisaalta sanoi myös olevansa valmis lähtemään vaikka kolmosveskariksi täyttelemään juomapulloja.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Niinhän Räty tosiaan sanoi. Nyt kannattaisi varmaan silti keskittyä ihan vain laadukkaaseen harjoitteluun ja pelaamiseen, jos olympialaisissa pelaaminen kiinnostaa vielä ihan oikeasti. Uran jälkeen voi sitten kirjoittaa vaikka kirjan, kuinka pieleen homma hänen mielestään oikein meni.

On ristiriitaista sanoa olevansa valmis täyttämään juomapulloja kolmosvahtina ja samalla kuitenkin olla joka viikko iltapäivälehdissä kommentoimassa, kuinka maajoukkueen valintaprosessi on perseestä. Hän ei ehkä ole itse se, joka tiedon on vuotanut medialle, mutta ei hänen olisi ollut pakko myöskään kommentoida asiaa, kun joukkueen virallinen julkistus oli vasta tänään.

Rädyn aikakausi Naisleijonissa oli joka tapauksessa todennäköisesti päättymässä olympialaisiin ja jos maajoukkueikonin ja tähtipelaajan aika päättyy odotettua aiemmin näin katkerissa tunnelmissa, niin eihän se ole hyvä asia. Siinä on silloin peiliinkatsomisen paikka sekä Rädyllä, että Mustosella.
 

Ruutu8

Jäsen
Onko nimimerkki @lunde tai toisella palstan aktiivilla, @kilpakiekko tietoa, miksi IFK:n Matilda Nilsson ei ole mukana? Kuitenkin erinomainen alkukausi ja tuskin minkäänlaista loukkaantumista on taustalla. Vai onko Mustosen koirankoppi syystä tai toisesta osunut juuri Nilssonin kohdalle?
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Onko nimimerkki @lunde tai toisella palstan aktiivilla, @kilpakiekko tietoa, miksi IFK:n Matilda Nilsson ei ole mukana? Kuitenkin erinomainen alkukausi ja tuskin minkäänlaista loukkaantumista on taustalla. Vai onko Mustosen koirankoppi syystä tai toisesta osunut juuri Nilssonin kohdalle?
En osaa sanoa. Kieltämättä pieni yllätys siihen nähden, kuinka hyvin peli on sujunut syksyllä Naisten Liigassa.

Toisaalta elokuun MM-kisoissa Nilssonin vastuu jäi aika pieneksi. MM-kisoja edeltävässä Kanada–Suomi-harjoitusottelussa Nilsson oli 14. hyökkääjä. Alkusarjan Kanada-ottelussa Nilsson sai peliaikaa nelosketjun laidassa 5:20 ja USA-ottelussa edelleen nelosketjun laidassa 4:02. Loput viisi ottelua hän oli sen jälkeen kokoonpanon ulkopuolella.

En tiedä, voiko tuosta päätellä jotain, mutta ehkä Mustonen totesi, että kansainvälisiin peleihin ei sitten kaikki pelaamisen osa-alueet ole kuitenkaan riittävällä tasolla, vaikka Naisten Liigassa peli kulkeekin jopa ilman viime kausien tutkaparia Holopaistakin.
 

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Onko nimimerkki @lunde tai toisella palstan aktiivilla, @kilpakiekko tietoa, miksi IFK:n Matilda Nilsson ei ole mukana? Kuitenkin erinomainen alkukausi ja tuskin minkäänlaista loukkaantumista on taustalla. Vai onko Mustosen koirankoppi syystä tai toisesta osunut juuri Nilssonin kohdalle?
No ei minullakaan ole varmaa tietoa asiasta, mutta jos jotain pitäisi veikata niin uskoisin että Nilssonin heikkous kansainvälisissä pelissä on puolustuspelaamien. Kiekollisena ja muutenkin hyökkäyssuuntaan pelattaessa hän on parempi kuin suurin osa nimetyistä pelaajista. Mustonen totesi että on 30 pelaajaa josta joukkue valitaan olympialaisiin niin siinä Nilsson lienee mukana.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ei huvittaisi velloa tässä Rädyn tapauksessa enää yhtään, mutta pakko vielä jakaa muutama asia. Sekä Mustonen, että Räty toistuvasti kertovat haastatteluissaan, että heidän omasta puolestaan kaikki on OK, mutta silti tuo sanasota jatkuu median kautta, mikä ihmetyttää kyllä kovasti.

MTV:n eilisessä uutisessa molemmat kommentoivat muun muassa Rädylle myönnettyä olympiakomitean 10 000 euron urheilija-apurahaa ja kuinka molemmilla on hieman eri käsitys, mihin se velvoittaa.

Tuossakin uutisessa Mustonen toistaa, että Räty kuuluu edelleen niiden viiden maalivahdin joukkoon, jotka kisaavat olympialaisten kolmen maalivahdin paikasta. Oletettavasti nämä viisi maalivahtia ovat aakkosjärjestyksessä lueteltuna Keisala, Mäkinen, Räisänen, Räty ja Silvonen. Alkuperäisessä vuodossa iltapäivälehdille todettiin, että Rätyä ei valita marraskuun peleihin edes varamaalivahdiksi, vaikka joku kolmesta valitusta loukkaantuisi. Silvonen on yliopistossa Yhdysvalloissa, joten hänkään ei oikein pysty lähtemään nopeasti tuuraamaan valittua kolmikkoa. Tuokin tieto näyttäisi silti pitävän paikkansa sillä HIFK kertoi omassa tiedotteessaan, että Iina Kuusela toimii Naisleijonien varamaalivahtina. Kuusela on hyvä maalivahti, mutta ihmetyttää silti, että aiemmin vain tyttöjen maaotteluita pelannut maalivahti valitaan varalle, vaikka ilmeisesti hän ei edes kuulu viisikkoon, josta kolme maalivahtia valitaan olympialaisiin. Miksi siis valita viisikon ulkopuolelta varalle joku kuudes maalivahti, kun Räty olisi Suomessa jo valmiiksi?
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Eikös tuon Mustosen pitäisi olla se aikuinen tässä tapauksessa? Hänen tehtävänsä on pitää yllä hyvää henkeä, jotta valittu joukkue olisi mahdollisimman iskukykyinen. Hänen tehtävä on valita se paras joukkue. Perin kyrpänaama saa olla, että pui asiaa mediassa. Miksi ei sitten kysymyksiin sano, että maalivahtitilanne on avoin ja katsotaan sitten H-hetkellä, että kenellä on edellytykset nousta koneeseen. Mustoselle tämä pitäisi olla positiivinen ongelma, sillä Räty ei takuulla nouse koneeseen jos ei katso olevansa voittavassa kunnossa. Hän on meidän paras molari yhdessä Räisäsen kanssa. Keisala taas tulee olemaan paras. Ne pelit jossa tarvitaan parasta molaria on Usaa ja Kanadaa vastaan, eli siellä pitää olla paras ja yhtä hyvä varalla. Muu toiminta on typeryyttä.

Molarit on se joukko joka kirjoittaa vähän erilaisella liidulla, eli ovat persoonia. Parhaimmillaan he ovat kun saavat olla sellaisia kuin ovat
 

Shinny

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ishockeyklubbar i Esbo & Grankulla
Hyökkäyksessä on vähemmän yllätyksiä. Pirttijärvi, Emmi Rakkolainen ja Kiira Yrjänen valittiin maaotteluihin MM-kisajoukkueen ulkopuolelta. MM-kisakävijöistä valinta ei osunut tällä kertaa Naisten Liigassa syksyllä maaleja mättäneeseen Matilda Nilssoniin ja Emilia Vesaan.

Vesalla valinnan esteenä on myös varmaankin hänen käsivammansa, viimeksi pelannut edellisen matsinsa kohta kuukausi sitten.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Aivan sama, onko Räty maajoukkueessa vai ei. Suomi saa joka tapauksessa taas pronssia.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Jatkoajan juttu Krista Parkkosesta kertoo, että nuori puolustaja ei pystykään osallistumaan tämän viikon Kanada-maaotteluihin. Maajoukkueen tiedotuskanavissa en ole vielä nähnyt vahvistusta asialle tai tietoa mahdollisesta korvaajasta. Alkujaanhan joukkueeseen valittiin 9 puolustajaa, joista jo Ronja Savolaisen yllä oli hieman kysymysmerkkejä lokakuisen loukkaantumisen vuoksi.

* * *

Jäikin aiemmin kirjoittamatta, että marraskuun 1. päivän tiedotustilaisuuden lopussa näytettiin Naisleijonien avoimien harjoitusten aikatauluja:

ti 9.11. klo 17.45-18.15 Hartwall Areena (miesten maajoukkue tuota ennen klo 15.30-17.30)

pe 12.11. klo 14.30-16.00 Gatorade Center

Mitään hajua minulla ei ole, onko nuo oikeasti kaikille avoimet harjoitukset vai tarkoitettu medialle. Ehkä tiedosta on silti hyötyä jollekin paikalliselle.

* * *

Mustosen savustamisoperaatio on näköjään edennyt siihen pisteeseen, että entisten maajoukkuepelaajien suulla vaaditaan jo potkuja. Kieltämättä Mustonen on ajanut itsensä taas omituiseen asemaan sammakoillaan ja aika ehdottomilla pelaajavalinnoilla. Hän ei kuitenkaan tätä mediamylläkkää aloittanut. Tai näin ainakin oletan, että hän ei vuotanut lehdille Rädyn jäämistä maajoukkuevalintojen ulkopuolelle jo pari viikkoa ennen maajoukkueen julkistamista. Sen sijaan, että Räty olisi kommentoinut vuodettuun tietoon, että maajoukkue selviävää 1. 11. hän avautui useampaan kertaan tilanteestaan lehdille. Osa tuosta avautumisesta oli sellaista, että asiat kannattaisi oikeasti keskustella siellä joukkueen sisällä, jos kyse on joukkuepelaajasta, joka olisi valmis täyttämään vaikka muiden juomapulloja kolmosvahtina.

Niin tai näin, tämä kaikki turha mediamylläkkä vain häiritsee maajoukkueen keskittymistä olennaiseen. En oikein tiedä, kenen intresseissä on kampittaa Mustosta ja maajoukkuetta juuri olympialaisten alla. Varsinkin kun on tiedossa, että päävalmentaja vaihtuu joka tapauksessa olympialaisten jälkeen.

* * *
Vesalla valinnan esteenä on myös varmaankin hänen käsivammansa, viimeksi pelannut edellisen matsinsa kohta kuukausi sitten.
Kiitos tiedosta! En ole kovin tarkkaan seurannut Kiekko-Espoon pelaajarulettia, eikä loukkaantumista ole taidettu tiedottaakaan missään. Suoraan sanottuna joukkueen ottelut eivät huimasta kokoonpanosta huolimatta ole lähtökohtaisesti kovin kiinnostavia, koska vastustajilla ei ole toistaiseksi ollut palakaan heitä vastaan. Lopunkin innon seuraamiseen on vienyt Leijonat.tv.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
viikko sitten loukkaantunut ja sairaalahoitoakin tarvinnut Ronja Savolainen on valittu mukaan. Mielenkiintoista nähdä pelaako hän maaotteluissa. Luleån kokoonpanossa hän ei ole ollut törmäyksen jälkeen.

Alkujaanhan joukkueeseen valittiin 9 puolustajaa, joista jo Ronja Savolaisen yllä oli hieman kysymysmerkkejä lokakuisen loukkaantumisen vuoksi.
Helsingin Sanomat tietää kertoa tänään, että Ronja Savolaisella on jalka paketissa. Hän ei siis pelaa Kanada-otteluissa, vaan on haistelemassa maajoukkuetunnelmaa. Tällä hetkellä maajoukkueella on ilmeisesti siis 7 puolustajaa, kun korvaajistakaan ei ole tiedotettu. Todellinen tilanne selvinnee aamupäivällä, kun ensimmäisem ottelun kokoonapanot julkaistaan.

* * *

Ilveksen naisten Facebook-sivulla tuli vastaan viesti, jossa Ilves saa provision jokaisesta lipusta, joka ostetaan heidän jakamansa linkin kautta Naisleijonien lauantain ja sunnuntain peleihin Turussa. Linkki näyttäisi sisältävän alennuskoodin. Mielestäni tuo on hieno asia, että Naisten Liigan joukkueet on otettu avuksi maajoukkueen otteluiden markkinointiin ja lipunmyyntiin.

Vaikka Naisten Liigan joukkueiden sometilejä seuraakin vielä aika vaatimaton määrä ihmisiä, siellä on kuitenkin todennäköisesti sellaisiakin seuraajia, jotka eivät seuraa Naisleijonien Facebook-tiliä tai Leijonat.fi-sivustoa. Tuollainen provisio saattaa myös madaltaa kynnystä hankkia ottelulippu jo ihan kannatusmielessä, vaikka ei olisi ihan varma pääseekö otteluun paikan päälle.

Valitettavasti ensimmäisen innostuksen jälkeen iski pieni harmitus. En ole nähnyt muiden joukkueiden sometileillä vastaavaa lippukampanjaa. Edes TPS:n sometilellä en ole nähnyt vastaavaa, vaan lähin vastine on HC TPS:n lippuarvontaviestin jakaminen Facebook-tilillä. Tämä kaikki siis sillä oletuksella, että myös muilla joukkueilla olisi mahdollisuus vastaavanlaiseen lippukampanjaan. En ainakaan näe syytä, miksi juuri Ilves olisi ainoa joukkue, jolla olisi tuohon mahdollisuus. Miksi juuri vain tamperelaisia haluttaisiin houkutella Turussa pelattaviin maaotteluihin?
 
Viimeksi muokattu:

Pate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Onhan tämä ihan kelpo peliä ollut Suomelta. Maalinteossa on vaan selkeä ero Kanadan hyväksi. Suomi ei saa hyvistäkään paikoista kiekkoa maaliin. Tuossa Poulinin äskeisessä osumassa koko Suomen nelikko tuijotti kiekkoa, eikä kukaan tehnyt elettäkään pitääkseen Poulinin mailaa kurissa. Tietäähän sen miten käy, kun tuon tason pelaaja on aivan vapaana maalin edessä ja kiekko siihen tulee.

Noniin, heti kun pääsi sanomasta niin Petra Nieminen kaventaa.

E: sitä iloa ei kauaa kestänyt, Daoustin vanhanaikainen Hiirikosken luistimesta sisään ja Kanada taas kahden maalin johdossa.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Noora ei muuten sitten kieltäytynyt MM-kisoista, vaan hän oli estynyt osallistumaan.

Jatkossa ei siis tarvitse kieltäytyä siivoamaan, voin vaan ilmoittaa olevani ”estynyt”.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Itse asiassa Räty ei ollut estynyt edes MM-kisoista, vaan niitä edeltävästä valmistavasta leirityksestä, joka olisi pidentänyt useilla viikoilla hänen poissaoloa valmennustyöstä. Syy on hyvin ymmärrettävä. Räty toki tietää ja varmasti ymmärtää, että leirityksestä kieltäytyminen tarkoittaa jopa hänen kohdallaan samaa kuin MM-kisoista kieltäytyminen. Voisin kuvitella, että hän tekisi valmentajana todennäköisesti ihan saman ratkaisun, vaikka naiskiekkoilijoiden todellisuudessa arjen toimeentulon ja huippu-urheilun yhdistäminen onkin monesti todella vaikea yhtälö.

Pelaajayhdistyksen tiedotteessa on tarkennettu uutisoinnissa esille tulleita väärinkäsityksiä ja muutenkin on kaikkien osapuolten kannalta hyvä, jos urheilija-apurahoihin liittyviä pelisääntöjä selvennetään. Apurahojen käyttö jääkiekossa on ylipäätään melko uusi asia. Naisleijonat ovat tietääkseni saaneet nauttia apurahoista vasta Mustosen valmennuskaudella. Ainakin 2010-luvulla Naisleijonille on myönnetty apurahoja vasta vuodesta 2016 lähtien, kuten tuli kesällä 2019 tehtyä yhteenvetoa. Tuon pidemmälle en saanut selvitettyä asiaa, joten en mene varmuuteen, onko aiemmin ollut parempi tilanne. Naisten jääkiekko on kuitenkin ollut olympialaji vuodesta 1998 lähtien. Vasta vuodesta 2018 lähtien on voinut sanoa, että lähes koko maajoukkue on apurahojen piirissä. Tiedotteessa on myös hyvä tarkennus, että Räty ei ollut apurahan piirissä kaudella 2020-21. Asian pystyy jokainen tarkistamaan vuonna 2020 myönnettyjen apurahojen listauksesta.

Tiedotteen hieman provosoivasta otsikosta huolimatta tilanne vaikuttaa varsinaisen tekstin perusteella nyt hieman paremmalta. Toki ymmärrän, että pelaajayhdistys valvoo pelaajan etua ja siksi heidän tiedotteessaan on luonnollista maalata valmentajasta syypää. Mustosella oli ehdottomasti anteeksipyydettävää termien sotkemisesta johtuvasta virheellisestä syytöksestä, enkä pidä nähtyjen (tuoreidenkaan) näyttöjen perusteella myöskään kovin viisaana alleviivata haastatteluissa Rätyä joukkueen viidenneksi parhaaksi maalivahdiksi. Mediassa ei kuitenkaan ole tullut ilmi mitään varsinaisia väärinkäytöksiä tai, että Mustonen olisi kohdellut maajoukkueen toiminnassa Rätyä tai muita pelaajia jollain tavalla väärin. Jos Mustosen mokat rajautuvat näihin hölmöihin kommetteihin, niin vaatimukset eroamisesta ovat mielestäni ylimitoitettuja ja samoin myös tilanteen ympärillä maajoukkueen toimintaan varmasti kielteisellä tavalla vaikuttava kohu.

Räty on pelaajalegenda, yksi lajin kasvoista ja edelleen loistava maalivahti. Mustonen on niin ikään saanut paljon aikaan Naisleijonien päävalmentajana. Kumpikaan ei ole kuitenkaan joukkuetta suurempi ja maajoukkueen toiminta jatkuu heidän jälkeensäkin. Itse asiassa se aikakausi on joka hetki lähempänä ja jo ihan nurkan takana. Toivottavasti kumpikaan ei tahraa viime metreillä omaa maajoukkueperintöään.

Kuten tiedotteessakin oli kaikkien toiveena, toivottavasti tilanteen jatko selvitetään asianosaisten kesken joukkueen sisällä, eikä lehtien lööpeissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös