Ja joo, itseäkin harmitti ja huolestutti katsoa Naisleijonien Tšekki-ottelua, kun seuraavassa maajoukkuetapahtumassa pelataan jo MM-kisoja. Yritän silti välttää ylireagoimista. Viime kaudella oli aika lailla samat sävelet koko kauden ja silti Tšekki kaatui pronssiottelussa. Tuo ei ole tietenkään mikään tae, että tänä keväänä käy niin, mutta toisaalta ei kannata myöskään ripotella tuhkaa jo päälle etukäteen.
Rumiin lukemiin revennyt Tšekki-tappio ehkä peitti sen tosiasian, että Suomi voitti kuitenkin Sveitsin edellisessä ottelussa. Ruotsia ei päästy kohtamaan, koska länsinaapuri karsi olympiapaikasta samaan aikaan. Kaikista viime vuosien vaikeuksista huolimatta Suomi on lunastanut olympiapaikan jo viime vuosien arvokisaturnausten menestyksen perusteella. Eilen Suomen tytöt pelasivat EYOF-turnauksen loppuottelussa. Sielläkin Tšekki oli etevämpi, mutta alkolohkossa kaatui selvin lukemin Ruotsi ja välierätrillerissä Slovakia. Ihan kaikki ei ole siis pelkkää paskaa suomalaisessa naisten ja tyttöjen jääkiekossa.
Hyvä kirjoitus taas kerran lainatulta ja monesta ollaan samaa mieltä.
Tähän lainattuun tahdon omista horinoistani korostaa, että en minä kirjoita lainkaan siltä pohjalta näkemyksiäni, että siinä kaikki olisi paskaa, päinvastoin, kyvylläni yritän osua asioihin jotka mättää, ja joihin iskemällä jotain voisi paremmaksi muuttua, rajoitteina tietty oma maallikkous ja ulosannin taso. Kuitenkin ja rehellinen pitää olla jos alkuunkaan on tosissaan, ikävästi tuo trendi on naisten kiekon osalta sojottanut ihan väärään suuntaan ja aivan liian pitkään.
Voisin ostaa tuon kaatuihan edeltävässä sentään Sveitsi ajatuksen, jos peli olisi ollut jollakin tasolla dominointia, vaan kun ei ollut, enemmänkin pienten marginaalien otatus, jossa toisena päivänä olisi voinut olla eri tulos. Samoin on Tsekki tappiossa hyvä hoksata se, että oliko siellä 8 (?!) pwhl pelaajaa Tsekin rosterissa + Pwhl valkku penkin päässä. Asetelma oli kyllä hiukan väärät jaot osastoa ja tulos sen mukainen. Tämähän se tulee kuitenkin olemaan myös mm - kisoissa, että ei siinä. Myös Ruotsi veteli olympia karsintansa päästämättä maaliakaan omiin(vai muistanko väärin?), eli kertoohan se siitä missä mennään tämän hetken tasossa.
Johtopäätös trendin pohjalta on siis väkisin se, että Suomi on siirtynyt tasossaan siihen kakkoskategorian ryhmään, Missä pyörii nämä Japani, Saksa ym. joilla voi suonenvedon/tuurin osuessa olla mahkut mitallipeleihin, mutta ei haastaa pysyvästi kärkipäätä. Näin ei tietenkään tarvitsisi olla. Suomen resurssi ja tietotaito lajissa on sellaista luokkaa, että naisten kiekon tila on koko Suomikiekon häpeä. Eikä tässä syytetä heitä, jotka asian eteen tekemisensä laittavat, vaan niitä, jotka syystä toisesta ylenkatsovat ja tekosyillä ratsastavat, koska sukupuoli, tai joku muu uskottava selittely.
Takamatkalla siis ollaan kiitos peukalonsa pyörittelijöille, silti ei tähän pidä jäädä käsiään vääntelemään, vaan yrittää omalta osaltaan viestiä viedä, varsinkin niille jotka istuvat muunkin, kuin käsiensä päällä.
Oma ehdotukseni tuohon 3 - 3 peliin kumpusi siitä, kuinka varsinkaan pienemmillä kiekkopaikkakunnilla ei tyttöjä/naisia riitä koko joukkueiksi ja osalle ei tekeminen poikien kanssa maistu. Tällaiseen harrastajamäärään pitää vaan jokainen kivi kääntää, sillä ilman massaa ei synny tasoa, jolla esim. niissä turneissa leijonapaita herättää kunnioitusta.
Olematta tosiaan muuta kuin Suomalaisen kiekkokulttuurin kannattaja näen ne lähikeinot tuossa mahdollisuudessa kasvattaa pelaajia 3 - 3 kaikkialla missä koko joukkueisiin ei riitä, koska mikään ei estä valmentamasta yksilötaitoa tuolla tavoin riittäväksi kyetä ottamaan paikka kovatasoisista joukkueista. Sillä näinhän tuo käy, että joko niille pikkupaikoille syntyy buumi, joka johtaa alueelliseen tyttö/nais joukkueeseen valtakunnan sarjoihin, tai vähintään lajiin ihastuvat ja lahjakkaat kasvaessaan hakeutuvat sitten niihin Naiskiekon pääsarja kaupunkien joukkueisiin, aina tämä olisi mielestäni win win, niin seuroille, kuin lajille, kuin naisten kiekolle.
Toinen olisi yhdistää ringette ja naisten kiekko niillä paikkakunnilla, joissa mahdollisuus synergiaan on, siis aina niin, että molempia hyödyttäen eikä omia itsekkäitä etuja hamuten, Joukkue peli, joukkue laji. Tietenkään näiden pyrkimysten ei tule alleen jyrätä jo olemassa olevia polkuja naisten kiekkoon, päinvastoin niitä tarvitaan tukemaan olevaa.