lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Harmillista, että Susanna Tapanin uralla aiemminkin nähty ristiriita ringeten ja jääkiekon välillä on ajautunut jälleen törmäyskurssille. Aiempiin konflikteihin uutena ehkä tuo merkittävämpi ulottuvuus poikajoukkueen mukana harjoittelemisessa ja pelaamisessa.

Asia ei ole ihan niin yksinkertainen, että TPS on tässä vain paha ja Tapani julmien kiekkopomojen uhri. Tilanteessa on monta toimijaa, joilla on ymmärrettävästi omat intressinsä. Kaikkien toimijoiden osalta naisleijonien menestys ei ole intresseissä, vaan saattaa pikemminkin olla jopa haitallinen heille.

Tapani poikkeuksellisena usean lajin huippu-urheilijana haluaisi menestyä sekä jääkiekossa, että ringetessä, mikä on osaltaan ihan ymmärrettävää, kun taidot riittää siihen molemmissa. Valitettavasti ihminen voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan ja tällainen monessa paikassa vaikuttaminen tarkoittaa helposti sitä, että sitoutuminen ei ole mihinkään paikkaan täydellistä. Joukkuelajissa tuollainen alkaa vaikuttaa ryhmähenkeen aika nopeasti, jos kaikki eivät allekirjoita tuollaista poikkeusjärjestelyä. Varsinkin kun yhtälöön lisätään mahdolliset erot pelaajien kausimaksuissa ja vielä monessa paikassa asennetasolla tulenarka aihe eli nainen poikien joukkueessa.

TPS:n Urama haluaisi varmasti pitää Turussa Tapanin kaltaisen poikkeuksellisen henkilöbrändin, mutta ei yksinkertaisesti voi tehdä sitä enää pelätessään, miten se vaikuttaisi poikajunioreiden ja heidän vanhempiensa rahojen sitoutumiseen seuraan.

Pasi Mustosen intressi on edistää edelleen naisleijonien mahdollisuuksia osallistua kehittävämpään harjoitteluympäristöön poikien kanssa. Hän on ajanut tuota asiaa johdonmukaisesti koko päävalmentajakautensa ajan ja tulosten perusteella se onkin ollut maajoukkueen kannalta oikea ratkaisu. Sääntötasollakin on helpotettu naisten ja tyttöjen mahdollisuuksia osallistua poikien sarjoihin, mikä on osaltaan aiheuttanut ristivetoa myös Naisten Liigan ja poikien sarjojen joukkueiden välille. Tapanin kohdalla Mustosella on vielä erityinen motiivi pitää hänet mukana jääkiekossa ja maajoukkueen ykkössentterinä, kun Riikka Sallinen (ent. Välilä os. Nieminen) ja Linda Leppänen (os. Välimäki) lopettivat omat uransa kevään 2019 MM-hopean jälkeen. Tällä hetkellä naisleijonien suurimmat kysymysmerkit ovat nimenomaan sentteriosastolla.

Ringeten osalta Tapanin merkitys on, jos mahdollista, vielä naiskiekkoakin suurempi. Hän on niin Suomessa kuin kansainvälisestikin suurimpia tähtiä lajille, joka on jäänyt entistä enemmän puristuksiin naiskiekon alettua saada yhä enemmän huomiota parin viimeisen olympiadin aikana. Tapani todennäköisesti tiedostaa tuon itsekin ja henkilökohtaisen mieltymyksen lisäksi kokenee jonkinlaista velvollisuudentuntoa myös ringetteä kohtaan.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kuin naisten jääkiekkomaajoukkueen tähtipelaaja on monen pelin taituri. 1990-luvulla Riikka Nieminen pelasi myös pesäpalloa, kaukalopalloa ja jääpalloa. Ajat olivat silloin monella tavalla erilaiset, mutta sekin tilanne lopulta johti siihen, että muut lajit jäivät pois jääkiekon alta.

En osaa, enkä haluakaan sanoa, miten Tapanin tilanteen voisi ratkaista, mutta ongelma jatkunee vähintään jollain tasolla ja noussee lopulta aina uudestaan pintaan niin kauan kun hänen uraansa määrittää ristiveto ringeten, naiskiekon ja poikien jääkiekon välillä.
 
Viimeksi muokattu:
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Haastava on Tapnin tilanne. Mutta tässä asiassa ymmärrän hyvin Tps:n ratkaisun ja toisaalta Tps antaa edelleen Tapanin harjoitella joukkueen mukana. Jos elettäisiin normaalia eikä korona-aikaa niin Nmj pelaisi kauden aikana maaotteluita jotka Tapanille saattaisi riittää kiekon puolelta jos ja kun harjoittelee poikien mukana. Sen sijaan sitä en ymmärrä jos muutama tyttö tai nainen ympäri Suomen pelaa poikien mukana ja siitä vanhemmat kitisevät että tyttö tai nainen vie jonkun pojan pelipaikan. Pojille kyllä pelipaikkoja riittää ja kyllä ne pääsääntöisesti on paremmat poikapelaajat jotka tiputtaa näiden kitisijöiden pojat joukkueista pois. Se on sitä kilpaurheilua.
 

Matbus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Rehellinen ollakseni en ole yllättynyt tästä uutisesta. Olen itse asiassa pohtinut miksi hän haluaa pitää molemmat lajit ohjelmassa, vaikka ne ovat toisinaan päällekkäin. Fakta on se, että hän on jo ajat sitten saavuttanut huipun ringeten osalta ja dominoinut kentällä. Jääkiekon puolella hän ei ole suhteessa samalla tasolla, ja hieman ihmettelen etteikö häntä kiinnosta huippu lätkässäkin.

Molemmat lajit toki tukevat toisiaan, mutta kiekko on erilainen kuin kumirengas ja taktinen puoli siihen vielä lisäksi. Hän olisi tödennäköisesti päässyt jo ulkomaille ammattikiekkoilijaksi mikäli ringette ei olisi tiellä, on hienoa nähdä kun nuoret naiset lähtevät paremman perään kuten Viivi Vainikka esimerkiksi lähti nyt syksyllä. Tapani valinnallaan pitää ringette mukana rajoittaa omia mahdollisuuksiaan valtavasti, ja petaa tällaisia konflikteja kuten uutisessa kerrottiin. On hienoa että hänelle on tarjottu mahdollisuus olla poikien mukana, mutta tosiaan joukkueurheilussa odotetaan sitoutumista. Toivoisin että tämä olisi jonkinlainen herätys hänelle, ja panisi hänet miettimään valintojaan koska aina ei voi saada kaikkea.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy