Naisten Liiga 2022–2023

  • 17 281
  • 60

Shinny

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ishockeyklubbar i Grankulla och Esbo
No niin, tilastoijille ja kausipalkintojen määrittäjille unelmauutisia. Liitto on päättänyt pelaamistavat Naisten Liigalle ja Mestikselle kahdeksi seuraavaksi vuodeksi. Liigassa ei tule enää alkusarjaa tai jakoja ylempään/alempaan jatkosarjaan, vaan pelataan 10 joukkueen nelinkertainen sarja (36 ott.) ja 8 parasta pudotuspeleihin, kaksi heikointa karsii Mestiksen kahden parhaan kanssa. Saatiinpahan tämä ylempi/alempi sekoilu päätökseen.

Mestis (jonka finaaleissa olivat muuten Liigan finalistien akatemiajoukkueet, toki APV ja Lukko olivat sitten keväällä "Liigan" puolella) vielä tuleva kausi ilmoittautumismenettelyllä ja 23-24 kaudelta eteenpäin myös 10 joukkueen nelinkertaisena sarjana.

 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Mielestäni hyvä päätös. Tosin on tuossakin sarjajärjestelmässä luvassa haasteita.

Runkosarjan otteluiden määrä lisääntyy kuudella, mikä tarkoittaa käytännössä kolmea viikonloppua lisää. Ei kuulosta paljolta, mutta johonkin nekin pelit pitää saada mahtumaan ja prosentuaalinenkin kasvu on kuitenkin aika paljon. Pelataanko jotain pelejä runkosarjassakin viikolla ihan säännöllisesti, maajoukkuetauoilla vai mihin ne pelit saadaan mahtumaan? On siinä mietittävää. Ehkä jotain lyhyen etäisyyden HIFK–K-Espoo, HPK–Ilves ja TPS–Lukko pelejä ainakin voisi pelata myös arkisin ja vapauttaa siten kalenteriin tilaa pidemmän etäisyyden viikonloppupeleille.

Joulutauko on pitkä, mutta siihen samaan taukoon osuu ensiksi joulukuun maajoukkuetauko ja vuodenvaihteessa myös U18-tyttöjen MM-kisat , jotka tällä kaudella peruttiin ja siirrettiin kesäkuulle. Ainakin Kuortaneen joukkueen elämään nuo kisat vaikuttavat todella paljon. Tulevalla kaudella pelejä ei katkaise olympialaiset helmikuussa, mutta huhtikuun MM-kisat ovat perinteinen takalauta sarjoille. Tosin aina voi tehdä, kuten Venäjällä on joillain kausilla tehty eli pelata loppuottelut MM-kisojen jälkeen, mutta eihän sekään kovin mielekäs ratkaisu ole, vaikka MM-kisojen mediahuomion jälkeen finaaleille saattaisi olla jopa hieman enemmän katsojia. Tällä hetkellä ei taida olla tiedossa edes, millä mantereella huhtikuun 2023 naisten MM-kisat pelataan. Seuraavat MM-kisat ovat nyt elokuussa Tanskassa.

Vielä jos Naisten Liigassa pystyttäisiin pelaamaan taas avausviikonlopun "turnaus", jossa kaikki joukkueet ovat yhdella paikkakunnalla, niin itkevätkö joukkueet taas yhden menetetyn kotipelin lipputulojen perään ja kasvaako runkosarjan ottelumäärä jopa 38:aan? Vai olisiko mahdollista pelata nuo pelit osana normaalia 4 kierroksen runkosarjaa?

Kahdeksan joukkueen yksiosaisen runkosarjan aikana kauhisteltiin monesti kärjen ja häntäpään joukkueiden isoa tasoeroa ja murskalukemia. Nyt joukkueita on kaksi enemmän. Vielä jos yhä harvemmat Suomeen jäävät maajoukkuepelaajat kerääntyvät päättyneen kauden tapaan vain muutamaan joukkueeseen, niin murskalukemia on tiedossa runkosarjan alusta loppuun, eikä pelkästään enimmäkseen alkusarjassa.

Haasteista huolimatta päätös on hyvä. Saa nähdä, onko muutaman vuoden päästä painetta räjäyttää taas sarjajärjestelmä uusiksi. Naisten pääsarjahistoriassa on soudettu ja huovattu yksiosaisen runkosarjan sekä alku- ja jatkosarjojen kanssa tasaisin väliajoin. Täytyy silti sanoa, että varmaan koskaan aikaisemmin hommaa ei ole vedetty näin pahasti ja monesta näkökulmasta vihkoon kuin nyt näiden neljän kauden aikana on tapahtunut.

Ensi syksyn Mestis-karsinnalla on tavallistakin enemmän painoarvoa, koska siinä ei ratkota paikat pelkästään kevätkautta ajatellen, vaan samat 8 Mestikseen selviävää joukkuetta pelaavat vähintään Mestiksessä myös kaudella 2023-24. Toki sille seuraavalle kaudelle Mestis kasvaa 10 joukkueen sarjaksi ja siten Suomi-sarjan kaksi parasta joukkuetta nousee jo keväällä 2023.

Mielenkiintoista nähdä, miten muutos vaikuttaa alemmilla sarjatasoilla. En ole ollut näiden sekavien himmeleiden ystävä ja siten olen iloinen, että myös syksyisestä Mestis-karsinnasta päästään eroon. Sen sarjavaiheen hyvä puoli on kuitenkin ollut joukkueille hieman matalampi osallistumiskynnys etenkin taloudellisesti. 8 ja 10 joukkueen Mestis tarkoittaa todennäköisesti enemmän matkustamista kuin alueellisesti rajatummat lohkot Mestis-karsinnassa ja Suomi-sarjassa aiheuttivat.

Mielenkiintoista on myös nähdä tuleeko Mestiksestä lähes puhdas akatemiasarja, millainen kehitys on ollut hieman jo nähtävissä. Miten liitto suhtautuu akatemiajoukkueiden nousuihin sellaisiin sarjoihin, joissa pelaa jo seuran muita joukkueita? Jalkapallon puolella sarjanousu ei ainakaan ole mahdollista tuollaisessa tapauksessa, mutta Mestiksen ristiinkarsinnoissa on ollut jo useamman kerran akatemiajoukkue pelaamassa paikasta Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan. Itse toivoisin, että etenkin liiganousua tavoittelisi ihan aidosti itsenäiset seurat, eikä akatemiajoukkueet tai vahvasti jonkun liigajoukkueen farmina toimiva seura.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Toukokuun hiljaisina päivinä on saatu kaksi merkittävää uutista Naisten Liigaan liittyen. Kärpät ja Ilves julkistivat tulevan kauden päävalmentajan ja kummatkin valmentajat ovat entisiä maajoukkuepelaajia. Kärppien Sanna Lankosaari siirtyy apuvalmentajan tehtävästä vastuuvalmentajaksi. KalPassa kuusi kautta päävalmentajana toiminut Marjo Voutilainen siirtyy Tampereelle.Ymmärtääkseni tämän hetken valmentajatilanne on tällainen:

HIFK: Saara Niemi ?
HPK: Jari Risku
Ilves: Marjo Voutilainen
KalPa: Mika Väärälä
Kiekko-Espoo: Sami Haapanen
Kuortane: Mira Kuisma ?
Kärpät: Sanna Lankosaari
Lukko: Sami Piilikangas ?
RoKi: Tuomas Liitola ?
TPS: Terhi Mertanen ?

Pelaajauutisiakin on sen verran nähty, että maajoukkuepelaajien pako Ruotsiin jatkuu Anni Keisalan ja Kiira Yrjäsen muodossa. Molempien uusi seura on HV71. Turusta siirtyy TPS:n päivityksen perusteella myös Estelle Duvin ja Maija Otamo Sveitsiin.
 
Viimeksi muokattu:

Shinny

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ishockeyklubbar i Grankulla och Esbo
Kiekko-Espoo: Sami Haapanen ?
Kiekko-Espoo julkaisi uuden kauden valmennuksen ennen pudotuspelejä, Sami Haapanen jatkaa ja viereen nousee Akatemiajoukkueen kahden edellisen kauden päävalmentaja Johanna Leskinen. Leskinen myös pelannut aikoinaan Espoossa muutamia vuosia I-divaria/SM-sarjaa.

Useampia pelaajia noussut/nousee tulevalla kaudella akatemiajoukkueesta liigan puolelle kun "nuorennusta" tulossa rosteriin mm. Leinosen lopetettua ja Laitisen siirtyessä NCAAhan. Lisäksi Laitisen parhaita kavereita Holopainen on mestaruuden voitettuaan ilmeisesti menossa takaisin Kuopioon, ainakin jossain vaiheessa oli aikeissa jatkaa opiskeluja, valkolakkihan tuli päähän ennen Espooseen siirtymistä. Savon Sanomat: Suomi-kiekon supertähti Elisa Holopainen palaa KalPaan
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Kiekko-Espoo julkaisi uuden kauden valmennuksen ennen pudotuspelejä, Sami Haapanen jatkaa ja viereen nousee Akatemiajoukkueen kahden edellisen kauden päävalmentaja Johanna Leskinen.
Kiitos korjauksesta. Itse yritän seurata kaikkien Naisten Liiga -seurojen sometilejä, mutta tuo uutinen on valitettavasti päässyt lipsahtamaan oman tutkani ohi.

Välillä on harmillisen vaikeaa tuo joukkueiden tapahtumien seuraaminen somen kautta. Iso osa olennaisesta informaatiosta jää jakamatta kokonaan ja harva joukkue jakaa olennaistenkaan asioiden osalta samaa tietoa eri palveluissa. Niinpä pitää seurata samoja joukkueita useassa eri palvelussa, että ei missaa mitään uutista.

Itse olen kokenut kätevimmäksi Twitterin, koska sen kautta voi tilata kivasti ilmoituksen joukkueiden uusista viesteistä. Harmillisesti moni joukkue on näyttänyt luovuttaneen sen palvelun käyttämisen lähes kokonaan. Joukkueilla näyttäisi olevan eniten seuraajia Facebookissa, jossa on ihan arpapeliä nähdä joukkueiden päivityksiä algoritmien rajaamassa viestitulvassa. Käytännössä siellä joutuu itse käymään joukkueiden sivuilla katsomassa, onko tullut uusia päivityksiä. Ihanan 90-lukulaista. Instagramia käytän vähinten, mutta välillä joukkueet päivittävät sinnekin sellaista, mitä eivät päivitä muihin palveluihin. Siksi pitää muistaa käydä sielläkin välillä.

Holopainen on mestaruuden voitettuaan ilmeisesti menossa takaisin Kuopioon
Tämä on toteutuessaan kyllä aika erikoinen kuvio, mikä näyttää entistä enemmän siltä, että Holopainen siirtyi Espoon tähtisikermään vain voittaakseen mestaruuden. En tiedä, mitä se kertoo pelaajasta, kun oma kasvattajaseura rämpi samaan aikaan sarjan hännillä ja selvisi viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tasoerot ovat suuria, kyllä, mutta 10 koukkueen sarjan suhteen pitää katsoa pidempää aikakaarta. Se on pelaaminen joka kehittää. Merkityksellisten sarjapelien tarjoaminen laajemmalle pelaajapoolille nostaa tasoa pitkänkaaren tarkastelussa.

Kovien pleioffpelien tarjoamisen kannalta voisi ottaa naisten liigaan mallin ruotsista miesten sarjoista. Eli tippumisesta ja nousemisesta pelattaisiin sarjojen sisällä. SHLssä siis kaksi viimeistä pelaa keskenään tippumisesta ja Allsvenskanin finaalit voittanut nousee. Näin ottelut olisiva kovia ja isompi joukko pelaajia pääsis pelaamaan korkeapanoksisia otteluita. Tää kehittäs taktista osaamista Liigan häntäpään joukkueissa ja motivoisi Mestiseuraa, kun nousu voisi tapahtua ilman liigajoukkueen kohtaamista. Naisten sarjojen talouskuilu kun ei ole niin merkittävä sarjojen välissä.

...yleisesti.. toi pelimäärien kasvu joka tuo lisäkustannuksia.. toivoa sopii, että kiekkoliitosta tulisi koti MM kisojen rahaa kerrankin merkittävästi myös naisten puolelle.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Eikö nämä viestit olleet vielä jokin aika sitten kauden 2021–2022 ketjussa vai avasitko @Shinny sittenkin uuden kausiketjun, mitä en vuosiluvusta huomannut?
 

Shinny

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ishockeyklubbar i Grankulla och Esbo
Eikö nämä viestit olleet vielä jokin aika sitten kauden 2021–2022 ketjussa vai avasitko @Shinny sittenkin uuden kausiketjun, mitä en vuosiluvusta huomannut?
Joo 21-22 ketjuun kyllä viestit kirjoitin, mutta moderaattorit varmaan loivat+siirsivät uuden kauden ketjun sitten näistä viesteistä mitkä tulevaan kauteen liittyivät.
 

Shinny

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ishockeyklubbar i Grankulla och Esbo
Näyttäisi HIFK:sta tulevan aika iso mestarisuosikki tulevalle kaudella kun Liigasta lähtee Pohjois-Amerikkaan ja Ruotsiin viime kausia enemmän pelaajia ja esimerkiksi Kiekko-Espoo menettää viime kauden starttiin verrattuna todella monta maajoukkue- ja Liigan kärkipelaajaa (Holopainen, Laitinen, Viitasuo, Tuominen, Vesa, Yrjänen, Rantala) ja sisään on tullut lähinnä Lisette Täks. Vielä varmasti joitain sopimuksia tulee (esim. Haukijärven jatko?), mutta vaikea korvata tuollaista laatua vielä kehittyvillä Akatemiasta nostetuilla pelaajilla ja U18-maajoukkueen Schalinilla ja Erosella. Ainakin tasaisempia voimasuhteita tämä enteilee tulevalle kaudelle liigaan, kun Holopainen + Rantala Kuopiossa, Kärpillä hyviä nuoria jne.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisten Liiga alkaa tänä viikonloppuna Hämeenlinnassa pelattavilla otteluilla. Kaikki sarjan joukkueet pelaavat siis heti runkosarjan alkuun yhden kotiottelun ja yhden vierasottelun Hämeenlinnassa. Naisten Liigassa on aloitettu kausi aiemminkin vastaavanlaisilla "turnauksilla", mutta koronavirus katkaisi käytännön muutamaksi vuodeksi. Alta löytyy HPK:n twiiteistä viikonlopun otteluohjelma. Ottelut pelataan Rinkelinmäen liigahallissa ja seinän takana olevassa harjoitushallissa. Otteluihin on vapaa pääsy. Aiempina vuosina avausviikonloppu on ollut mahtava startti Naisten Liigaan, kun näkee kaikki joukkueet ja saa hieman ensimakua kauden voimasuhteista kaukalossakin.Tässä vielä tiivis paketti hyödyllisiä linkkejä ja muuta tietoa Naisten Liigasta, jota olisin ainakin itse sisällyttänyt ketjun avausviestiin, jos olisin sellaisen päässyt kirjoittamaan. Moderaattorit eivät kuitenkaan sellaista mahdollisuutta suoneet pilkkoessaan viime kauden ketjuun kirjoitetuista viesteistä kokonan uuden ketjun. Avausviestin kirjoittaja ei tätä tietenkään voinut tietää, kun ei viestiä toiseen ketjuun kirjoittaessaan tiennyt kirjoittavansa kokonaan uuden ketjun avausviestiä.

Linkkejä aiempiin kausiketjuihin

Naisten Liigan joukkueet 2022–2023 ja linkkejä niiden nettisivustoille

Yksi sarjan tärkeimmistä tietolähteistä on seurojen omat nettisivut ja sosiaalisen median palvelut (Facebook, Twitter, Instagram jne.). Niiden tarjoama informaatio on edelleen vaihtelevaa joukkueesta riippuen. Valitettavasti sama tieto ei välttämättä päivity kaikkiin palveluihin, joten niitä saattaa joutua seuraamaan kaikkia. Viime aikoina moni joukkue on päivittänyt laiskimmin Twitter-tilejään. Luonnollisesti mikään Naisten Liigan joukkue ei ole tiedottamisessa lähelläkään NHL- tai SM-liigaseuroja, mutta sellaisen odottaminen olisikin aika kohtuutonta. Tiedottamisessa on kuitenkin nähty monen joukkueen osalta hienoja kehitysaskelia.

Naisten Liiga|Net|SJL|Fb|Ig|Tw|
HIFK, Helsinki|Net|SJL|Fb|Ig|Tw| Seura: HIFK Ishockey rf
HPK, Hämeenlinna|Net|SJL|Fb|Ig|Tw| Seura: HPK Liiga Oy
Ilves, Tampere|Net|SJL|Fb|Ig|Tw| Seura: Ilves ry
KalPa, Kuopio|Net|SJL|Fb|Ig|Tw| Seura: Juniori-KalPa ry
Kiekko-Espoo|Net|SJL|Fb|Ig|Tw| Seura: Kiekko-Espoo ry
Kärpät, Oulu|Net|SJL|Fb|Ig|Tw| Seura: Oulun Kärpät 46 ry
Lukko, Rauma|Net|SJL|Fb|Ig|Tw| Seura: Rauman Lukko ry
RoKi, Rovaniemi|Net|SJL|Fb|Ig|Tw| Seura: Rovaniemen Kiekko ry
Team Kuortane|Net|SJL|Fb|Ig|Tw| Seura: Kuortaneen Urheiluopistosäätiö
TPS, Turku|Net|SJL|Fb|Ig|Tw| Seura: TPS Juniorijääkiekko ry

Net = nettisivut
SJL = leijonat.fi
Fb = Facebook
Ig = Instagram
Tw = Twitter

Naisten Liigaan liittyviä linkkejä netissä

Netissä Naisten Liigaa ja sen tapahtumia voi seurata useassakin paikassa. Varsinaisia kotisivuja sarja ei ole vieläkään saanut aikaan, mutta niiden virkaa hoitaa jääkiekkoliiton omalla leijonat.fi-sivustolla sarjalle omistettu oma uutisosio. Tuloksia ja tilastoja voi katsella liiton tulospalvelusta sekä pelaajasiirtoja voi yrittää bongata liiton seurasiirtosivulta (kaikki Suomen viralliset siirrot samassa pitkässä listassa pelaajan nimen mukaan aakkosjärjestyksessä).

-Leijonat.fi - Naisten Liiga
-Otteluohjelmat ja tilastot - Suomen Jääkiekkoliitto
-Jääkiekkoliiton seurasiirtosivu

Kattava tilastosivusto Elite Prospects on paras paikka seurata naisten jääkiekon tilastoja maailmanlaajuisesti. Siinä missä liiton tulospalvelu näyttää pelaajan tilastoja vain kausi kerrallaan, Elite Prospectsin pelaajakorteista löytyy myös koko uran tilastot ynnättynä yhteen. Sivusto on todennäköisesti myös kätevin paikka seurata Naisten Liigan pelaajasiirtoja yhdessä paikassa.

-Elite Prospects - Naisten Liiga
-Elite Prospects - Naisten Liigan pelaajasiirrot

Jatkoajan verkkolehti on jo usean kauden ajan panostanut ihan kiitettävästi naiskiekkoon. Uutisoinnin selkäranka on ollut raportit lähinnä Naisleijonien sekä Naisten Liigan tapahtumista sekä näiden oheen liittyvät kattavammat pelaajahaastattelut tai jutut jostain tietystä aiheesta. Edelleen hatunnosto siihen suuntaan ja tsemppiä tärkeään työhön naiskiekon esillä pitämisessä.

-Naiskiekko | Jatkoaika.com

Yle uutisoi myös satunnaisen säännöllisesti Naisten Liigasta.

-YLE | Naisten Liiga


Sarjan televisiointi

Viime kaudella Jääkiekkoliitolta nähtiin vuosikausiin pahin karhunpalvelus naisten jääkiekolle, kun usean vuoden Ruutu+-sopimuksen jälkeen Naisten Liigan ottelulähetykset siirtyivät yksinoikeudella liiton omaan Leijonat.tv-palveluun. Kyseessä on maksullinen palvelu, joka välittää automaattikameroilla varustetuista halleista ottelulähetykset kaikista liiton alaisten sarjojen otteluista. Ajatus oli varmaan hieno, mutta ainakin ensimmäisellä kaudella palvelua riivasi tekniset viat pahemman kerran. Ainakaan toistaiseksi palvelussa ei ole toteutunut juuri mikään asia, millä sitä mainostettiin.

-Leijonat.tv-sivusto
-Tietoa ja tiedotteita automaattikamerahankkeesta
-Leijonat.tv-keskusteluketju Jatkoajan keskustelupalstalla
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisten Liigan joukkueet pelasivat ennen runkosarjaa myös harjoitusotteluita. Ensimmäistä kertaa sarjan harjoitusottelut löysivät tiensä myös Jääkiekkoliiton tulospalveluun. Siitä lienee kiittäminen Leijonat.tv:tä, jonka välityksellä lähettiin myös ainakin osa harjoitusotteluista. Edistysaskelista huolimatta ihan kaikista otteluista ei silti saatu tuloksia, tilastoja tai kokoonpanoja tulospalveluun nähtäville.

09.08.2022​
19:00​
Ilves​
–​
Ilves Colorado​
Tampere, Tesoma​
12.08.2022​
16:20​
RoKi​
–​
HIFK​
0–6​
Rovaniemi, Lappi Areena​
12.08.2022​
18:50​
Luleå HF​
–​
Kärpät​
Rovaniemi, Lappi Areena​
13.08.2022​
14:00​
HPK​
–​
K-Espoo​
1–2 JA​
Hämeenlinna​
13.08.2022​
14:20​
HIFK​
–​
Kärpät​
7–0​
Rovaniemi, Lappi Areena​
13.08.2022​
16:50​
RoKi​
–​
Luleå HF​
Rovaniemi, Lappi Areena​
14.08.2022​
11:45​
Ilves​
–​
HPK​
4–0​
Tampere, Tesoma​
14.08.2022​
12:20​
Luleå HF​
–​
HIFK​
Rovaniemi, Lappi Areena​
14.08.2022​
14:20​
K-Espoo​
–​
Lukko​
8–1​
Forssa​
14.08.2022​
14:50​
RoKi​
–​
Kärpät​
0–5​
Rovaniemi, Lappi Areena​
-
16.08.2022​
18:30​
KalPa​
–​
KalPa​
Kuopio, Lippumäki​
16.08.2022​
19:00​
TPS​
–​
Lukko​
3–4​
Turku, Kupittaa​
20.08.2022​
16:30​
HIFK​
–​
HIFK Ak​
Helsinki, Pirkkola​
20.08.2022​
16:30​
K-Espoo​
–​
HPK​
4–1​
Espoo, Matinkylä​
21.08.2022​
13:05​
K-Espoo​
–​
TPS​
4–2​
Espoo, Tapiola 2​
-
23.08.2022​
18:45​
KalPa​
–​
KalPa Ak​
8–3​
Kuopio, Lippumäki​
23.08.2022​
19:15​
Ilves​
–​
HC Nokia Mustat​
2–2 VL​
Tampere, Tesoma​
24.08.2022​
19:15​
Lukko​
–​
TPS​
2–4​
Eurajoki​
25.08.2022​
19:00​
HPK​
–​
HPK Oranssi​
3–7​
Hämeenlinna​
27.08.2022​
14:00​
HPK​
–​
Ilves​
1–3​
Hämeenlinna​
27.08.2022​
16:00​
HIFK​
–​
TPS​
4–2​
Raasepori​
28.08.2022​
15:00​
TPS​
–​
K-Espoo​
6–7​
Turku, Impivaara​
-
30.08.2022​
19:00​
Kuortane​
–​
S-Kiekko​
2–5​
Kuortane​
01.09.2022​
18:30​
Lukko​
–​
Lukko​
2–6​
Rauma​
01.09.2022​
18:30​
Kuortane​
–​
S-Kiekko Musta​
6–4​
Kuortane​
 

Pike

Jäsen
Olipa hyvin hyödynnetty jallu.tv Hämeenlinnassa eilen ja tänään. Molempien kaukaloiden pelit kuvattiin usealla kameralla ja selostettuna. Onkohan koskaan aikaisemmin naisten sarjasta saatu ulos näin laadukasta materiaalia?
En ihan jokaista peliä katsonut, mutta avausturnauksen perusteella tulevan kauden sarja saattaa jopa olla hitusen tasaisempi kuin parina viime kautena. Tosin HIFK ja Kalpa kulkenee omia latujaan. Kärppien pelit oli myös positiivinen yllätys, kun katsoo kuinka paljon - merkkistä vaihtuvuutta joukkueessa on ollut. Rokin pelit jäi myös + puolelle, kun katsoo mihin suuntaan sielläkin ovi on käynyt. Viikonlopun isoimmat pettymykset oli mielestäni TPS ja HPK, joiden molempien pitäisi mielestäni kyllä pystyä parempaan.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Naisten Liigan uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Porschen markkinoinnissa työskentelevä Aija Saha, joka on myös ollut aikaisemmin Liigan markkinointipäällikkö. Varapuheenjohtajaksi valittiin HIFK:n miesten liigajoukkueen entinen toimitusjohtaja Jukka Valtanen. Tuoreen puheenjohtajan kommentit virkaanastumisen jälkeen olivat varsin rohkaisevia.

– Naisten Liigassa on paljon potentiaalia, joka meidän pitää kaivaa esiin ja saada hyödynnettyä. Itse näen tämän innostavana haasteena, jossa yhdistyvät brändin kehittäminen ja rakas laji, jääkiekko, Saha kertoo tiedotteessa.

 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisten Liigan uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Porschen markkinoinnissa työskentelevä Aija Saha, joka on myös ollut aikaisemmin Liigan markkinointipäällikkö. Varapuheenjohtajaksi valittiin HIFK:n miesten liigajoukkueen entinen toimitusjohtaja Jukka Valtanen.
Tässä kohtaa muutos on varmaan ihan hyvä asia. En tiedä mitä Perttula ja kumppanit ovat tehneet sarjan sisällä, mutta ainakaan ulospäin ei ole ollut useaan vuoteen edes varmaa tietoa, onko hän ollut edelleen sarjan puheenjohtaja. Alkuun kuultiin ihan rohkeita julistuksia, mutta juuri mikään niistä ei ole toteutunut.

Sen sijaan sarjan televisiointi on siirtynyt samaan aikaan Ruudusta Leijonat.tv-epäpalveluun, maajoukkuetason pelaajien joukkopako on jatkunut ulkomaille, sarjan ja joukkueiden tiedottaminen on junnannut paikallaan puuhastelutasolla ja sarjajärjestelmä oli tähän kauteen asti joka vuosi vaan sekavampi himmeli.

Ei hommat uusilla tyypeillä ainakaan huonompaan suuntaan voi mennä. Valtasen toimitusjohtajakaudelle taisi osua myös ne päätökset, kun HIFK:ssa alettiin panostaa tyttö- ja naiskiekkoon ihan kunnolla sen jälkeen, kun seurassa ei ollut 25 vuoteen ollenkaan naisten joukkuetta. Tuon panostuksen ansiosta HIFK on nyt kovin mestarisuosikki, sillä on kaksikin akatemiajoukkuetta alemmilla sarjatasoilla sekä monessa juniori-ikäluokassa tyttöjen joukkue.

HIFK:n päävalmentaja Saara Niemihän oli pelaajauransa jälkeen aloittamassa liiton projektivastaavana tyttökiekkoprojektia Helsingissä joskus noin seitsemän vuotta sitten. Nyt liiton ja HIFK:n panostuksien hedelmät alkavat olla suuremmankin yleisön nähtävissä.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tänään pelataan taas Naisten Liigassakin.

Mielenkiintoisin uutinen tuli kuitenkin vastaan Ylen sivuilla. Selvityksessä on listattu muun muassa joukkueiden budjetit, joista on ollut aiempina vuosina heikosti julkista tietoa esillä.


Joukkueiden budjetit kaudella 2022–23

HIFK 150 000 €
HPK 146 500 €
RoKi 130 000 €
Kiekko-Espoo 125 000 €
TPS 120 000 €
Kärpät 110 000 €
Team Kuortane 105 000 €
Ilves 100 000 €
KalPa 98 000 €
Lukko 85 000 €

Yhtä mielenkiintoinen tilasto oli pelaajan keskimääräiset maksut koko kaudella

Team Kuortane 2900 €
KalPa 2200 €
Kärpät 1800 €
RoKi 1750 €
Lukko 1500 €
Kiekko-Espoo 1350 €
TPS 800 €
Ilves 585 €
HIFK 0 €
HPK 0 €

Aika isoja eroja, joita selittää muun muassa joukkueiden maantieteellinen sijainti ja joukkueiden asema omassa seurassaan. Jälkimmäinen tarkoittaa suomeksi käytännössä, kuinka paljon miesten joukkueet tekevät yhteistyötä ja tukevat naisten joukkueita.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Glove

Jäsen
Ei tarvisi kuin ykkösen noiden budjettilukujen eteen niin voisi joukkueet maksaa 1500 €/kk pelaamisesta.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Ylen sivuilla Matilda Nilssonin haastattelu. Nilssonia ei tällä kaudella Naisten Liigassa nähdä, vaan hän pelaa poikien kanssa ja tähyää Ruotsiin ja muualle ulkomaille.

 

Bat79

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ymmärrän Nilssonin ratkaisun ihan täysin, jos tavoite on Ruotsissa niin silloin niihin peleihin parhaiten valmistaa pelaaminen kundien kanssa. Toivotaan että paikka SDHL:aan löytyy.
 

Glove

Jäsen
Huomasin tuossa viikonloppuna semmoisen seikan, että ringeten SM-sarja näkyy Ruudussa. Mikä lie sitten katsojien määrä, pärjääkö leijonat.tv:ssä olevalle naisten Liigalle?
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Nilssonin ratkaisu on tosiaan ymmärrettävä etenkin pelaajan näkökulmasta. Pari edellistä kautta on osoittanut, että Nilsson monelta osin "pelannut sarjan läpi". Kehittymisen kannalta tarvitsee kovempia pelejä, kun kuitenkin tavoittelee edelleen maajoukkuepaikkaa. Ilmeisesti Mustosen aikakauden poikajunnut + Naisten Liiga ei sitten kiinnostanut yhdistelmänä. Tavallaan ymmärrän senkin, kun onhan yhteen joukkueeseen keskittyminen lopulta parempi vaihtoehto niin pelaajalle kuin joukkueillekin.

Toisaalta kyllähän maajoukkuetason pelaaja tässä samalla hieman ristiriitaisesti pakoilee vastuuta Naisten Liigan tason laskusta ja on osaltaan kiihdyttämässä sitä kehitystä. Vähän liiankin helppoa haukkua sarjan taso ja itse yhtenä kärkipelaajana syventää ongelmaa lähtemällä muualle. Ehkä tuossa on myös jonkinlaista mielenosoitusta tai herättelyä päättäjien suuntaan.

Miten sarjan taso voisi edes nousta, jos jokainen sarjan huippupelaaja lähtee heti muualle, kun tilaisuus aukeaa? Ja sitten on kuitenkin niitäkin pelaajia, jotka eivät voi jostain jääkiekon ulkopuolisesta syystä lähteä ulkomaille. Etenkin heidän vuoksi olisi tärkeää, että sarjan taso ei romahda ihan täysin. Toki sarjan kiinnostavuuden kannaltakin se olisi tärkeää.

Valitettavasti tässä niitetään nyt satoa kehityksestä, joka on jatkunut 2016 Suomen mestarin Jypin hajoamisen jälkeen tähän päivään asti. Silloin yksittäisten pelaajien siirrot muuttuivat pelaajavirraksi Ruotsiin ja liitossa reagoitiin vaihtamalla sarjan nimeä, lisäämällä kaksi joukkuetta ja sotkemalla sarja mitä omituisimmilla sarjajärjestelmillä. Uusin "kehitysaskel" on ollut sitten umpisurkea leijonat.tv samaan aikaan, kun katsomot jouduttiin sulkemaan koronarajoitusten vuoksi.

Vaikka Team Kuortaneen vuodet vaihtelevat sinne saapuvien nuorten mukaan, niin pitäisin joukkueen pärjäämistä jonkinlaisena mittarina myös Naisten Liigan yleisestä tasosta. Aiemmin Kuortane pelasi todella monena vuonna karsintasarjaa. Tämä siis siitä huolimatta, että joukkueessa pelasi silloinkin ikäluokan kovimpia junioreita, joista löytyy myös nykyisiä maajoukkuepelaajia. Nyt Kuortane on ollut useana vuonna vähintäänkin sarjan keskikastia ja löytyypä joukkueelta myös yksi pronssimitalikin. Vastustajajoukkueet alkavat olla täynnä samanikäisiä pelaajia, kun kokeneet pelaajat lähtevät joko muualle tai lopettavat kokonaan pelaamisen jossain 25 vuoden tienoilla.

Toki Kuortanetta ja Tyttöleijonia tilanne on jopa saattanut palvella hieman samalla tavalla kuin miesten SM-liigan tason putoaminen on tainnut auttaa poikien U18- ja U20-maajoukkueita ikäluokkien MM-kisoissa.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
On hieno asia, että Räty palaa Naisten Liigaan. Tuo kuvio vaikuttaa silti todella omituiselta. Mitataanko koesopimuksella Rätyä vai HPK:ta? Rädyn taso tiedetään ja Noora tietänee viime kaudesta myös HPK:n organisaation tason. Mihin koesopimusta siis tarvitaan, jos tarkoituksena on pelata koko kausi Hämeenlinnassa?

Koska tuo kuvio haiskahtaa omituiselta, niin vuosien aikana kyynistynyt naiskiekon seuraaja eli allekirjoittanut epäilee, että tarkoituksena ei ole edes pelata koko kautta, vaan kyseessä on vain HPK:n markkinointitempaus, mikä sopii myös Nooralle, kun sattumoisin hänen elämäkertansakin ilmestyy juuri nyt lokakuussa. Kirjan promoamista varten hänen tarvinnee olla joka tapauksessa Suomessa.

HPK hankki kesällä maalivahtiosastolle kaksi Naisten Liigaan hyvää maalivahtia. Ilveksessä Anni Keisalan aseenkantajaksi jumiutunut Salla Sivula olisi saanut kasvattajaseurassaan vihdoinkin aidon mahdollisuuden olla ykkösmaalivahti, kun maajoukkuevahti siirtyi Ruotsiin. Ilmeisesti HPK:n lupaama paketti houkutti kuitenkin enemmän. HPK hankki kirittäjäksi myös Ranskan maajoukkuerinkiin kuuluvan Margaux Mamerin, joka saapui Suomeen kehittyäkseen entistä paremmaksi maalivahdiksi.

Nyt kumpaakin maalivahtia uhkaa penkillä tai katsomossa istuminen ainakin lokakuun ajan. Se ei kehitä ketään ja Sivulan kohdalla HPK on tehnyt saman tempun jo aiemminkin. Tamperelainen oli HPK:n ykkösvahti kaksi kautta 2018–20 ja teki jatkosopimuksen kolmannesta kaudesta jo toukokuussa 2020. Vain päiviä ennen sarjan alkamista HPK hankki kuitenkin syyskuussa 2020 maajoukkuemaalivahti Meeri Räisäsen. Nyt sama tilanne toistuu ainakin tämän lokakuun ajan. Toki Räty ja Räisänen ovat sen tason maalivahteja, että jokaisella Naisten Liigan joukkueella olisi suuri houkutus ottaa heidät riveihinsä.

Mikä on Rädyn sitoutuneisuuden aste HPK:n menestymiseen? Hän on edelleen varmasti loistava maalivahti tolppien välissä ollessaan, mutta mitä tällainen kuvio tekee joukkuehengelle? Räty itsekin sanoi muutama päivä sitten Ilta-Sanomien haastattelussa, että Ruotsissa voisi olla avoimia paikkoja hänelle. Onko tämän lokakuun koesopimuksen todellinen ajatus vain pelailla jossain sen aikaa, että esim. Ruotsista aukeaa hänelle rahakkaampi sopimus? Vai tarjoaako HPK Rädylle jopa paikan näyttää nykytasonsa ruotsalaisille joukkueille? Olisihan sekin tavallaan koesopimus, vaikka sitä ei ole tuohon tarkoitukseen yleensä käytettykään. Jääkö Hämeenlinnaan vain savuavia rauniota, jos Räty jatkaa marraskuussa matkaa Ruotsin rahakkaampiin kaukaloihin?

Viime kaudellahan Räty palasi syyskauden jälkeen monivuotiseen kiinalaisjoukkueeseensa ja epäilemättä paremman toimeentulon ääreen. Silloin HPK hankki kevätkaudeksi tilalle Rädyllekin PWHPA-boikottikuvioista tutun kanadalaisen Kassidy Sauvén. Sauvé siirtyy tällä kaudella Jenna Suokon pelikaveriksi PHF:n Buffalo Beautsiin. Sauvén boikotti lienee siis myös päättynyt.

Tässä haiskahtaa vähän hieman susannatapanimainen tähtipelaajan mahdollisuus tehdä mitä huvittaa, koska pelaaja on niin hyvä, että joukkueilla on kiusaus tehdä edes lyhyt sopimus erikoisillakin reunaehdoilla. Joukkueurheilussa tuollaiseen sisältyy suuria riskejä. Toivottavasti epäilykseni osoittautuvat turhiksi ja myös Sivula ja Mameri hyötyvät jotenkin tästä kuviosta. En tosin tiedä, miten se voisi tapahtua käytännössä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös