lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Näin hiljaisen heinäkuun aikana, kun sarjan siirtoikkunakin on kiinni, lienee aika viimeinen päättää edellinen kausi ja avata uusi keskusteluketju Naisten Liigan kaudelle 2019–20.

Linkkejä aiempiin kausiketjuihin

Sarjajärjestelmässä muutoksia jälleen

Naisten Liiga jatkaa edellisen kauden tavoin 10 joukkueen sarjana, jossa kaikki joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kaksinkertaisen sarjan 7.9.-1.12.2019. Jokainen joukkue kohtaa siis toisensa kertaalleen kotona ja vieraissa. Näiden lisäksi jokainen joukkue pelaa kaksi ylimääräistä ottelua Kuopion avausviikonlopun turnauksessa. Viime vuonna Oulun turnauksen ottelut laskettiin joukkueiden koti- ja vierasotteluihin. Sen sijaan Tampereella 2017 pelatut ottelut olivat Kuopion turnauksen tavoin "ylimääräisiä".

Avausviikonlopun ja alkusarjan otteluohjelmaa voi tarkastella Jääkiekkoliiton tulospalvelusta.

Suurin muutos viime kauteen on pelit alkusarjan jälkeen. Ensinnäkin ylempään jatkosarjaan tai Naisten Liigaan, kuten liiton sivuilla lukee, etenee tulevalla kaudella kuusi joukkuetta.

Nämä joulukuun alussa selviävät kuusi joukkuetta ovat myös kevään pudotuspelijoukkueet, koska alempaan jatkosarjaan jäävät neljä joukkuetta eivät voi selvitä sen jälkeen enää Naisten Liigan pudotuspeleihin. Sen sijaan ne selvittävät Mestis-karsinnan kahden parhaan joukkueen kanssa neljä parasta seuraavan kauden Naisten Liigaan jatkavaa joukkuetta. Vastaavanlainen sarjajärjestelmä oli naisten SM-sarjassa käytössä viimeksi kaudella 2011-12.

Alemmassa jatkosarjassa pelaa myös kuusi joukkuetta, kun Mestiskarsinnan kautta sinne liittyy kaksi joukkuetta. Alemman jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta selviävät pudotuspeleihin. Loput neljä joukkuetta pelaavat karsintasarjan, johon jää jatkosarjan pisteet voimaan. Pudotuspeleissä nähdään ensimmäistä kertaa kahdeksan joukkuetta puolivälierävaiheessa, kun ylemmän jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta eivät saa vapaata pääsyä välieriin.

finhockey.fi sanoi:
NAISTEN LIIGA (19-20)

Naisten Liigan alkusarja
Pelataan 10 joukkueen kaksinkertainen sarja sekä avausturnaus (2 ott. lisäotteluina) yhteensä 20 ottelua. Sarjan kuusi (6) parasta Naisten Liigaan. Loput neljä (4) Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan.

Naisten Liiga
Naisten Liiga pelataan kuuden (6) joukkueen kaksinkertaisena sarjana (yht. 10 ottelua). Kaikki joukkueet jatkavat pudotuspeleihin sijoilla 1.-6.

Naisten Liigan alempi jatkosarja
Naisten Liigan alkusarjan neljä viimeistä muodostavat yhdessä Naisten Mestiksen karsinnasta tulevien kahden joukkueen kanssa kuuden (6) joukkueen alemman jatkosarjan, jossa pelataan kaksinkertainen sarja (yht. 10 ottelua). Sarjan kaksi parasta Naisten Liigan pudotuspeleihin sijoille 7.-8. Sijoille 3.-6. sijoittuneet jatkavat Naisten Liigan karsintasarjaan, jossa pelataan kaksinkertainen sarja (6 ottelua, alemman jatkosarjan pisteet voimassa). Sarjan kaksi parasta Liigaan kaudelle 20-21.

Leijonat - Finhockey - Sarjatoiminta ja kurinpito

HIFK nousee/palaa pääsarjatasolle

Viime kevään karsintasarjassa päättyi ainakin toistaiseksi KJT:n/KJT Haukkojen monta kautta jatkunut selviämistaistelu pääsarjatason häntäpäässä. Keravalaisten edestä sarjapaikan nappasi odotetusti vakuuttavaa jälkeä koko Mestis-kauden ajan tehnyt HIFK. Se oli hieno tarina ja muillekin joukkueille esimerkki, miten miesten edustusjoukkue voi omalla tavalla tukea ja antaa omissa kanavissaan näkyvyyttä saman seuran naisjoukkueelle.

Tarinan puolelle menee myös kysymys, nouseeko vai palaako HIFK:n naisten joukkue pääsarjatasolle. HIFK:lla oli 80-luvulla joukkue naisten SM-sarjan ensimmäisten seitsemän kauden ajan aina kevääseen 1989 asti. Siitä huolimatta nykyisen joukkueen tiedotusosasto juhli syksyllä 2018, kuinka silloin nähtiin HIFK:n naisten joukkueen historian ensimmäinen maali, voitto jne. Aika erikoista, kun HIFK ehti 80-luvulla voittaa pronssiakin kahdesti naisten SM-sarjassa. Tarinan puolelle menee myös viime kevään sarjanousun yhteydessä kovasti hehkutettu "yhden vuoden ihme". Käytännössä samasta pelaajarungosta koostunut joukkue pelasi edelliset kolme kautta HIFK:n yhteistyöseuran Red Wingsin nimellä. Ainakin näin sivusta seurattuna ainoa muuttunut asia oli nimi, logo ja HIFK:n emoseuran julkinen tuki. Itse toivon, että inspiroivien yhden kauden ihmeiden sijaan seura kertoo pikemminkin siitä hienosta monta kautta jatkuneesta pitkäjänteisestä työstä ja perinteitä kunnioittava "The Brändi" muistaa myös naiskiekon puolella historiansa.

Joka tapauksessa HIFK on Naisten Liigalle hieno piristysruiske ja jo nyt kova haaste muille joukkueille. Se puolestaan vie varmasti suomalaista naiskiekkoa eteenpäin, kun muut seurat joutuvat kehittämään omaan toimintaansa. Erityisesti pääkaupunkiseudulle syntyy kilpailuasetelma, jollaista ei ole nähty pitkään aikaan pääsarjatasolla.

Blues on nyt Kiekko-Espoo

Viime kaudellakin taloutensa kanssa vaikeuksissa ollut puolustava mestari Blues vaihtaa nimeään ja taustayhteisöään. Jos HIFK:n osalta on hämärää, mikä on nykyjoukkueen suhde historiaan, niin espoolaisten kanssa se vasta epäselvää onkin suorasta pääsarjatason jatkumosta huolimatta. Espoossa pelattiin naisten SM-sarjaa 90-luvulla Kiekko-Espoon nimellä. Nimi vaihtui kaudella 1998-99 samaan aikaan miesten kanssa Bluesiin ja samalla alkoi myös Bluesin menestyskausi naiskiekossa. Tällä vuosikymmenellä on sitten ehditty näkemään kaudella 2016-17 Espoo United, sen jälkeen paluu kahdeksi kaudeksi Blues-nimeen Ysikoppi Ry:n mahdollistamana ja nyt sitten siirtyminen Kiekko-Espoo Ry:n alle, mikä tarkoitti jälleen nimenvaihdosta. Toivottavasti turbulenssi helpottaa Espoossa nyt kaukalon ulkopuolella, kun jäällä homma on toiminut tähänkin asti.

Naisten Liigan näkyvyys ja linkkejä seuraamisen avuksi

Naisten jääkiekko ja etenkin Naisleijonat ovat olleet etenkin kahden viime kauden ajan hienosti esillä. Siitä on kiittäminen olympialaisia ja Espoossa järjestettyjä MM-kisoja. Toivottavasti nämä kaksi peräkkäistä kautta juurruttavat tilanteen samanlaiseksi pidemmällekin ajalle. Nyt on se hetki, kun mitataan kuinka paljon tuosta nosteesta saadaan hyödynnettyä Naisten Liigassa ja tietysti seuroissa harrastajien lukumäärässä. Toki viime vuosien kehitys on johtanut siihen, että yhä harvempi maajoukkuepelaaja esiintyy kotoisissa Naisten Liigan kaukaloissa, mutta eiköhän Naisten Liigakin oman osansa saa tuosta näkyvyydestä.

Netissä naiskiekkoa ja sen tapahtumia voi seurata useassakin paikassa. Varsinaisia kotisivuja sarja ei ole vieläkään saanut aikaan, mutta niiden virkaa hoitaa jääkiekkoliitolla omassa leijonat.fi-portaalissa sarjalle omistettu oma uutisosio. Tuloksia ja tilastoja voi katsella liiton tulospalvelusta sekä pelaajasiirtoja voi yrittää bongata liiton seurasiirtosivulta (kaikki Suomen viralliset siirrot samassa pitkässä listassa pelaajan nimen mukaan aakkosjärjestyksessä).

Leijonat.fi - Naisten Liiga
Otteluohjelmat ja tilastot - Suomen Jääkiekkoliitto
Jääkiekkoliiton seurasiirtosivu

Jatkoajan verkkolehti on jo usean kauden ajan panostanut ihan kiitettävästi naiskiekkoon. Uutisoinnin selkäranka on ollut raportit lähinnä Naisleijonien sekä Naisten Liigan tapahtumista sekä näiden oheen liittyvät kattavammat pelaajahaastattelut tai jutut jostain tietystä aiheesta. Edelleen hatunnosto siihen suuntaan ja tsemppiä tärkeään työhön naiskiekon esillä pitämisessä.

Naiskiekko | Jatkoaika.com - Kaikki jääkiekosta

Myös Ylen suuntaan täytyy nostaa hattua naiskiekkoa koskevista säännöllisistä jutuista. Harmillisesti Yle on ensi kevään jälkeen menettämässä televisiointioikeudet myös naisten MM-kisoihin. Toivottavasti uutispuolella nähdään edelleen yhtä paljon uutisia naiskiekosta, vaikka Ylellä ei olekaan samalla tavalla mahdollisuus siinä samalla mainostaa omia urheilulähetyksiään.

Valitettavasti aktiivisin keskustelu naiskiekosta käydään edelleen Suomi24-keskustelupalstalla, jolla keskustelun taso ei useinkaan huimaa päätä. Vaikka kirjoitankin näin joka vuosi, jaksan edelleen toivoa, että tuo muuttuu ja Jatkoajan laadukkaampi keskustelupalsta kaappaa tuon valtikan itselleen. Ehkä näin käy vihdoinkin jo tulevalla kaudella.

Naisten jääkiekko - Suomi24 Keskustelut

Kattava tilastosivusto Elite Prospects on paras paikka seurata naisten jääkiekon tilastoja maailmanlaajuisesti. Työ näyttäisi olevan historiallistenkin tilastojen osalta vielä kesken, mutta noinkaan kattavasti ei naiskiekon tilastoja ole ollut julkisesti saatavilla yhdessä paikassa. Naisten SM-sarjan ja Liigan sarjataulukot löytyvät koko sarjan historian ajalta sekä pelaajatilastoja löytyy palvelusta jo 2000-luvun alusta asti. Lisää näyttäisi tulevan koko ajan. Tosin vapaaehtoistyön luonne vaikuttanee niin, että tahti on hieman epätasaista. Tilastojen lisäksi sivustolta voi bongata jonkin verran myös naisten seurasiirtoja. Varmaan enemmänkin uutisoisivat siirtoista, jos siirtoihin olisi liittää julkiseksi lähteeksi seuran tiedote tms.

Elite Prospects - Women's Transactions
Elite Prospects - Liiga (W)

Naisten jääkiekkokin on parasta paikan päällä, mutta tarvittaessa sitä voi seurata melko hyvin myös videostriimien kautta. Naisten Liigan ottelut näkyvät tulevallakin kaudella Sanoma-konsernin Ruutu+-palvelu, jossa otteluvideoinnin järjestäminen on kotijoukkueen vastuulla. Fanikamera-toteutuksen laatu vaihtelee hieman kotijoukkueesta riippuen. Osalla joukkueista on lähetyksessä jopa selostaja, osa tyytyy välittämään vain kuvan. Viime kaudella maalikoosteetkin jäivät joukkueiden itse julkaistavaksi. Toivottavasti Sanoma koostaa tulevalla kaudella keskitetysti maalikoosteet. Helpottaisi varmasti naiskiekon seuraamista, nostaisi lajin näkyvyyttä ja madaltaisi sponsorien kynnystä lähteä tukemaan naisjoukkueita.

Ruutu+

Yksi tietolähde on tietysti seurojen omat nettisivut ja sosiaalisen median palvelut (Facebook, Twitter, Instagram jne.). Niidenkin tarjoama informaatio on vaihtelevaa joukkueesta riippuen. Luonnollisesti mikään Naisten Liigan joukkue ei ole tiedottamisessa lähelläkään NHL- tai SM-liigaseuroja, mutta sellaisen odottaminen olisikin aika kohtuutonta. Tiedottamisessa on kuitenkin nähty monen joukkueen osalta hienoja kehitysaskelia.

HIFK
-Kotisivut
-Facebook

HPK
-Kotisivut
-Facebook

Ilves
-Kotisivut
-Facebook

KalPa
-Kotisivut
-Facebook

Kiekko-Espoo
-Kotisivut
-Facebook

Kuortane
Ei kotisivuja
-Facebook

Kärpät
-Kotisivut
-Facebook

Lukko
-Kotisivut
-Facebook

Sport
-Kotisivut
-Facebook

TPS
-Kotisivut
-Facebook

Muokattu: korjattu virheellinen informaatio sarjajärjestelmän muutoksista
 
Viimeksi muokattu:
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017
Suosikkijoukkue
HIFK kundit & gimmat; Kerava Shakers
Todella hyvä avauspuheenvuoro. Hyvää pohdintaa ja kylmää faktaa yhdessä tarvittavine linkkeineen. Vetää lähes sanattomaksi.
 
Asun böndellä, mut mulla on pala Stadia sydämessä
”Mitä helvettiä sinä oikein paukutat täällä? Kannattaisi ehkä kahteen kertaan miettiä mitä sanoo, vaikka nyt vain internetissä ollaankin. Lähe menee vielä kun ehdit.” - käyttäjien ’SirPentti’ ja ’Animal’ yhdistetty kommentti eräässä Jatkoaika.com palstan ketjussa syyskuussa 2016 -

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Jonkin verran on jo tiedossa seurasiirtoja vapaan siirtoajan päätyttyä kesäkuun lopulla. Heinäkuun ajan siirtoikkuna on kiinni, mutta elokuussa on mahdollista nähdä taas siirtoja. Niihin pelaajat tarvitsevat kuitenkin myös edellisen kauden seuran suostumuksen. Naiskiekossa nämä eivät yleensä ole muodostuneet ongelmiksi, koska niin usein siirtojen taustalla on siirtyminen toiselle paikkakunnalle esimerkiksi opiskelemaan.

Elite Prospectsin sivustolta löytyy todennäköisesti kattavin julkinen listaus tällä hetkellä olevista siirroista:
Rich (BB code):
HIFK
Caroline Shaunessy, USA (Dartmouth College)
Veronika Lorencová, CZE (HC Klatovy U19)
Petra Lamminaho     (KalPa)
Hilma Kokkoniemi     (KJT Haukat)
Johanna Kemppainen    (KJT Haukat)
Ida Pasanen       (Kärpät)
Marisa Klemola
Athéna Locatelli, FRA  (Pôle France Féminin)
Krista Parkkonen     (SaiPa)
Olivia Kylliäinen    (SaiPa)
Karoliina Rantamäki   (SKIF Nizhny Novgorod)
Emmanuelle Passard, FRA (Univ. of Montréal)

HPK
Jasmine Ylitalo     (Hermes)
Anniina Kaitala     (Ilves)
Riikka Noronen      (Ilves)
Janika Rossi       (KJT Haukat)
Saimi Lehto       (KJT Haukat)
Niina Koukkula      (Kärpät)
Ines Lukkarila      (RoKi)

Ilves
Jutta-Janita Suomalainen (KalPa)

Kiekko-Espoo
Riikka Järvinen     (EKS)
Hanna Udd        (KJT Haukat)
Tiia Pajarinen      (Sport)
Linnea Melotindos    (Team Kuortane)

Kärpät
Iina Tohila       (Team Kuortane)
Kiia Nousiainen     (Team Kuortane)

Lukko
Jenny Jehkonen      (HIFK)
Reeta Lehikoinen     (KJT Haukat)
Emma-Lotta Laamanen   (SaiPa)
Mette Karru       (UJK)

Sport
Sara Peltonen      (APV U18)
Susanna Viitala     (Hermes)
Fanny Fagerudd      (Hermes)
Susanna Kupari      (Hermes)
Julia Hagnäs       (Hermes)
Wilma Hautamäki     (IFK Lepplax U16)
Maiju Mörönen      (KieHa)
Oona Mäki        (TPS)

TPS
Jonna Moilanen      (EKS)
Iiris Falck       (KJT Haukat)
Oona Lahtinen      (KJT Haukat)
Erika Kytömaa 
Jasmiina Väätäinen 
Uche Udeh        (RoKi)
Anni Timonen       (Team Kuortane)
 

Siirrot Naisten Liigasta muualle
Kati Rein        Lukko -> JYP, Mestis
Ida Kuoppala       Blues -> Univ. of Maine, NCAA
Jenna Silvonen      Blues -> Mercyhurst Univ., NCAA

HIFK näyttäisi perivän KJT:n paikan myös ulkomaalaisvahvistusten maahantuojana. Neljän ulkomaalaisvahvistuksen joukossa on kaksi Ranskan maajoukkuepelaajaa, jotka tekivät Espoossa ranskalaisen visiitin naisten MM-kisojen korkeimmalle tasolle. Lisäksi joukossa on toissakaudella Tsekkiä U18-kisoissa edustanut hyökkääjä sekä Darthmouthin NCAA-pelaaja. Venäjän kaukaloista saapuu myös naiskiekkoikoni Karoliina Rantamäki, mikä on ainakin symbolinen tappio Espoossa. Muutenhan siirrot muista liigaseuroista ovat maltillisia, kuten Saara Niemi keväällä vähän lupailikin, että eivät erityisesti lähde houkuttelemaan pelaajia muista liigaseuroista.

HPK:n merkittävimmät siirrot ovat Tampereelta palaavat Riikka Noronen ja Anniina Kaitala.

Ilves ei ole toistaiseksi tiedottanut tulevan kauden kokoonpanosta mitään. Ainoa tiedossa oleva siirto on poimittu liiton siirtosivulta.

Kiekko-Espoo paikkaa Jenna Silvosen siirtymisen NCAA-kaukaloihin Tiia Pajarisen muodossa. Maalitekovoimaa saapuu Kuortaneelta Linnea Melotindoksen verran.

Kärpät on niin ikään saanut Kuortaneelta muutaman pohjoispohjanmaalaispelaajan Iina Tohilan ja Kiia Nousiaisen muodossa.

Lukon tuoreilla vahvistuksilla on toistaiseksi vain ohuesti kokemusta pääsarjatasolta.

Sport paikkaa Oona Mäellä Espooseen siirtyneen Pajarisen. Muut pelaajat siirtyvät alemmalta sarjatasolta.

TPS:n merkittävimmät siirrot ovat Kuortaneelta palaava Anni Timonen ja karsintasarjan ajan Rovaniemellä lainassa ollut Uche Udeh.

KalPaan ja Kuortaneelle siirtyvistä pelaajista ei ole vielä tietoa.
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Välimäki lopettaa. AL:n juttu


Kuin puskista Välimäki kuitenkin ilmoitti keskiviikkona Twitterissä, että pelaaminen huipulla saa nyt jäädä. Onkohan kesän aikana tapahtunut jotain traagista?
– Ei ole, Välimäki sanoo.
– Ei muuta ihmeellistä kuin se, että olen hartaasti miettinyt, riittääkö minulla enää intoa ja paloa.
Keskiviikkona vastauksen kuulivat kaikki: ei riitä.
– Ehkä siinä taustalla olivat ne MM-finaalin tapahtumat. Minun oli vain vaikea ryhtyä treenaamaan. Salillekin piti mennä väkisin. Eihän se ole mielekästä, jos oma tahto puuttuu.

”Osta äiti mulle kukkelit, mä alan pelaan”: näistä sanoista alkoi 27 vuotta sitten Linda Välimäen hieno jääkiekkoura ja nyt se päättyy – osansa siinä on myös kevään dramaattisella MM-finaalilla
Linda Välimäki yllätti uutisella uran loppumisesta. Paljon kokenut kiekkoilija joutui pakottamaan itsensä salille, joten vaikea päätös oli lopulta sanottava ääneen.
www.aamulehti.fi
Kovat saappaat jää Ilveksessä täytettäväksi
335. 360 + 342 = 702
Playoff: 93. 57 + 72 = 129

Kolme Suomen mestaruutta.
Kaksi olympiapronssia, MM-hopea ja kaksi MM-pronssia.

Sinne Haanpään 10 ja Ihalaisen 16 rinnalle seinälle... (toki espooovuodet, mutta silti)
 
Tulevaisuus on toivoa täynnä

-Share Ilves-

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Myös Ilves julkaisi tulevan kauden joukkueen ja samalla paljastui muutama seurasiirto.

Merkittävimmät siirrot ovat KalPan takalinjoilta siirtyvä Tanja Koljonen, KJT Haukoista siirtyvä Helen Puputti, NCAA-opinnot päättänyt Suvi Ollikainen, Lukosta ja Kuortaneelta Sveitsin kautta siirtynyt Mari Tervala. Paluumuuttajiin voineen laskea Hämeenkyrön Hokkareissa pari kautta miesten II-divisioonaa torjuneen Viivi Vartia-Koiviston sekä viime kaudella huoltajana toimineen kokeneen Merja Halmetojan.

KalPa ja Kuortane eivät ole vieläkään tiedottaneet tulevan kauden kokoonpanosta.

* * *

Naisten Liigan harjoitusotteluita


Elokuussa myös Naisten Liigassa alkaa tapahtua suurelle yleisölle näkyviä asioita. Miesten liigajoukkueiden tavoin myös naiset valmistautuvat kauteen harjoitusotteluilla ja ensimmäiset niistä pelataankin jo ensi viikolla. Suurin osa joukkueista on viime päivinä tiedottanut ahkerasti harjoitusotteluistaan. Alla jonkin verran koontia eri joukkueiden päivityksistä. Lisään otteluita listalle, kun niitä selviää lisää. Joukkueiden kotisivuilta ja sometileiltä löytyy kuitenkin tarkemmat ja ajantasaisemmat tiedot.

6.8. klo 17.00 Kärpät–Kärpät C2, Oulun Energia Areena, Oulu
7.8. klo 19.00 Ilves Naiset–Ilves C, Tesoma, Tampere
8.8. klo 19.30 HPK–K-Espoo, Hakio, Hämeenlinna
11.8. klo 11.20 K-Espoo–K-Espoo C2, Tapiola 2, Espoo
11.8. klo 12.20 HIFK Naiset–HIFK C White, Paloheinä, Helsinki
11.8. klo 13.00 Lukko–Sport, Kivikylän Areena, Rauma

14.8. klo 17.00 Kärpät Naiset–Kärpät C2, Oulun Energia Areena, Oulu
14.8. klo 19.00 Ilves–HPK, Tesoma, Tampere
14.8. klo 19.00 Kuortane–Sport, Kuortane
14.8. klo 19.00 HAKI–K-Espoo, Lohja
16.8. klo 18.05 HIFK–HPK, Malmi, Helsinki
17.8. klo 14.00 TPS–Lukko, Impivaara, Turku
17.8. klo 16.30 KuRy C–Sport, Kurikka
17.8. klo 17.00 Luleå–Kärpät, Skellefteå UUSI AJANKOHTA
18.8. klo 12.00 Skellefteå AIK–Kärpät, Skellefteå
18.8. klo 12.20 K-Espoo–HIFK, Tapiola 2, Espoo
18.8. klo 14.00 HPK–Ilves, Pohjantähti-areena, Hämeenlinna
18.8. klo 15.00 Sport–Lukko, Kurikka

20.8. klo 18.30 SKIF–Ilves, Valkeakoski
22.8. klo 19.30 HPK–SKIF, Pohjantähti-areena, Hämeenlinna
23.8. klo 18.00 HIFK–TPS, Lohja
24.8. klo 11.00 HPK–HPK C-Akatemia, Pohjantähti-areena, Hämeenlinna
24.8. klo 12.15 Ilves–SKIF, Tesoma, Tampere
24.8. klo 14.00 JYP–Sport, Jyväskylä
24.8 klo 15.00 KRS Vanke Rays–Kiekko-Espoo, Peking
24.8. klo 16.00 TarU C–TPS, Tarvasjoki
25.8 klo 13.00 Kärpät–RoKi, Oulun Energia Areena, Oulu
25.8. klo 15.00 TarU B2–TPS, Tarvasjoki
25.8. klo 15.50 HIFK–SKIF, Malmi, Helsinki
25.8 klo 19.00 Kiekko-Espoo–Beijing LanDi, Peking

27.8. klo 18.45 TPS–SKIF, Kupittaa
27.8. klo 19.00 Sport–Kuortane, Vaasa
27.8 klo 19.00 Kiekko-Espoo–CIHA Hockey academy , Peking
28.8. klo 14.30 KRS Vanke Rays–Kiekko-Espoo, Peking
29.8. klo xx.xx Lukko C2–Lukko Naiset, Rauma
31.8. klo 12.30 Lukko–TPS, Rauma
31.8. klo 15.20 HIFK Naiset–HIFK C2 White, Malmi, Helsinki

Osa Naisten Liigan joukkueista on jo aloittanut tulevan kauden kausikorttien myynnin. Onpa siellä joukossa edullisia tarjoushintojakin nopeimmille. Kannattaa ehdottomasti tarttua näihin tarjouksiin, koska siinä voittaa niin katsoja kuin naiskiekkokin.
 
Viimeksi muokattu:
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Nyt kun harjoitusottelut on saatu käyntiin, kerään tuloksia tähän viestiin. Päivitän tuloksia lisää tulevilla viikoilla sitä mukaa, kun seurat niistä tiedottavat.

Harjoitusotteluiden tuloksia

7.8. Ilves Naiset–Ilves C 7–2
8.8. HPK–K-Espoo 3–7
11.8. K-Espoo Naiset–K-Espoo C2 5–3
11.8. HIFK Naiset–HIFK C White 10–2
11.8. Lukko–Sport 0–2

14.8. Ilves–HPK 2–4
14.8. Kuortane–Sport 11–2
16.8. HIFK–HPK 4–0
17.8. TPS–Lukko 0–4
17.8. KuRy C–Sport Naiset 1–4
17.8. Luleå–Kärpät 7–0
18.8. Skellefteå–Kärpät 2–0
18.8. K-Espoo–HIFK 5–0
18.8. HPK–Ilves 3–1
18.8. Sport–Lukko 3–2

20.8. SKIF–Ilves 3–2
22.8. HPK–SKIF 1–5
23.8. HIFK–TPS 5–0
24.8. Ilves–SKIF 3–2 VL
24.8. JYP–Sport 4–3
24.8 KRS Vanke Rays–Kiekko-Espoo 5–4 VL
25.8 Kärpät–RoKi 5–0
25.8. HIFK–SKIF 3–6
25.8. Kiekko-Espoo–Beijing Lan-Di 10–1

27.8. Sport–Kuortane 4–6
27.8. Kiekko-Espoo–CIHA Hockey academy 4–1
28.8. KRS Vanke Rays–Kiekko-Espoo 1–0
29.8. Lukko C2–Lukko Naiset 6–1
31.8. Lukko–TPS 4–4
 
Viimeksi muokattu:
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Hienoa että Lunde on avannut ketjun ja tehnyt sen hienosti! Itse olen ollut Suomesta poissa niin paljon että en paljon ole ehtinyt seurailla miten pelaajat eri seurojen välillä ovat liikkuneet, mutta jos näin pikaisilla vilkaisuilla arvioisi tulevaa liigakautta niin suurimmaksi ja jopa ainoaksi suosikiksi nostaisin Kiekko-Espoon. Vaikka maalivahti Silvonen lähtikin niin Pajarinen ja Jaskari muodostaa liigan parhaimmistoon kuuluvan kaksikon. Puolustus on sarjan ylivoimaisesti paras ja hyökkäys myös ihan sarjan eliittiä. Kiekko-Espoon jälkeen saattaakin olla sitten aika tasaista. Hpk on vahvistunut ja kun Tanja Niskanen päätti vielä jäädä Kalpaan niin uskoisin että nämä kaksi joukkuetta ovat myös vahvoja sarjassa. Ifk on todella mielenkiintoinen joukkue ja uskon että Ifk tulee pelaamaan itsensä kuuden parhaan joukkoon.

Sen jälkeen onkin mielenkiintoista nähdä mitä Mira Kuisma saa aikaan Kuortaneella ja miten Kärpät tulee pärjäämään ilman Saija Tarkkia, joka oli joukkueelle paljon enemmän kuin ykkössentteri. Toivottavasti kuuden parhaan joukkoon nähtäisiin kova taistelu alkavalla kaudella ja siihen on nyt hyvät edellytykset kun Sport ja Tps ovat saaneet pelata yhden kauden liigassa ja jospa myös Raumalla olisi aika taistella vähintään sarjan keskikastissa. Ilveksen tilanne on tietysti Hpk:hon siirtyneiden pelaajien ja Välimäen lopettamisen jälkeen haastava, mutta ei läheskään niin huono kuin edellisellä kerralla kun tie vei pelaajia Tampereelta Hämeenlinnaan.

Lopettamisia tulee aina, mutta alkavalle kaudelle ei liigajoukkueista ole kuin yksittäisiä pelaajia siirtynyt Ruotsiin tai Pohjois-Amerikkaan.
Tosin Jenkkien yliopistosarjasta kolme Suomalaispelaajaa ainakin meni valitsi kotoisen liigan sijaan Ruotsin sarjan, mutta uskon että liigan taso ei ainakaan laske tulevalla kaudella.

Pelipaikoittain jos materiaaleja vertailee niin erittäin hyviä maalivahteja liigassa nähdään vaikka Räty, Räisänen, Suonpää eikä Silvonen pelaa liigassa. Liigan maalivahdeista ennakkoon kovimmat löytyy Kärpistä sekä Kiekko-Espoosta. Myös Ifk:n Sanni Hakala on mielenkiintoinen nimi sarjaan. Ja uskoisin että myös Anni Keisala on edelleen hyvä maalivahti liigaan jos vain terveenä pysyy.

Puolustajista Isa Rahunen on ollut sarjan parhaita jo useamman vuoden enkä usko että siihen tulee muutoksia, vaikka maajoukkue on toistaiseksi jäänytkin. Kiekko-Espoon Minttu Tuominen, Nelli Laitinen ja Ella Viitasuo täydentävät sarjan parhaan nelikon.

Hyökkäyksen osalta uskon että sarjan paras kenttä tulee Kuopiosta jos Nilsson, Niskanen ja Holopainen pelaavat samassa kentässä.
Muuten sarjassa nähdään paljon hyvin tasaisen hyviä hyökkääjiä.
 

Matbus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Postaukseni ei suoraan liity naisten liigaan, mutta enpä keksinyt nyt parempaakaan ketjua. Eli Susanna Tapani pelaa tulevalla kaudella tepsin B-pojissa, ja pitää ilmeisesti ringetteäkin vielä ohjelmistossa. On valittu jo ringeten mm-kisoihnkin.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Katselin samaa, kun Elite Prospectsin siirtosivullakin tuo tieto näkyi. Periaatteessahan saattaa olla mahdollista, että Tapani pelaa myös TPS:n naisten kanssa joitakin pelejä. Saman seuran sisällä ei ainakaan tarvitse tehdä mitään seurasiirtoja liiton suuntaan. Eri asia tietysti, riittääkö pelaajan aika pelata monessa eri sarjassa. Tällä kaudella näyttäisi olevan jälleen Ringeten MM-kisat marraskuun lopulla.

* * *

Elokuun lopulla varmistui myös Mestis-karsintaan osallistuvat joukkueet. 18 joukkuetta on jaettu kolmeen lohkoon.

Lohko 1 (8 joukkuetta) kaksinkertainen sarja = 14 ottelua

HIFK Akatemia, Helsinki
APV, Alavus
K-Espoo Akatemia
KJT Haukat, Keski-Uusimaa
PaRa, Panelia
Rockets, Loimaa
Salo HT
UJK, Uusikaupunki

Lohko 2 (5 joukkuetta) kolminkertainen sarja = 12 ottelua

JYP, Jyväskylä
SaiPa, Lappeenranta
KalPa Akatemia, Kuopio
LL-89, Lapinlahti
Jukurit, Mikkeli

Lohko 3 (5 joukkuetta) kolminkertainen sarja = 12 ottelua

Kärpät Akatemia, Oulu
RoKi, Rovaniemi
TeKi, Raahe
YJK, Ylivieska
Hermes, Kokkola

Kaksi parasta joukkuetta pääsee suoraan Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan, josta näillä joukkueilla on mahdollista nousta jopa Naisten Liigan pudotuspeleihin asti. Nuo kaksi joukkuetta selviää karsinnan menestyksen, ennen kautta ilmaistun nousuhalukkuuden ja ristiinkarsintojen tuloksena. Varsinaiseen Naisten Mestikseen selviää kuusi joukkuetta ja loput joukkueet jatkavat kautta Naisten Suomi-sarjassa. Systeemistä voi lukea lisää hieman sekavahkosta tiedotteesta:

Naisten Mestiskarsintaan osallistuville joukkueille lähetetään kysely nousuhalukkuudesta ennen sarjan alkua ja ristiinkarsintaan päästäkseen joukkueen tulee olla ilmaissut halukkuus pääsystä naisten liigan alempaan jatkosarjaan sekä sijoittua lohkossaan kahden parhaan joukkoon. Mikäli nousuhalukkaita on enemmän kuin neljä joukkuetta, ristiinkarsintaan pääsevät halukkaaksi ilmoittautuneet lohkovoittajat ja parhaat pistekeskiarvot omaavat lohkon toiseksi sijoittuneet joukkueet.

Naisten Mestikseen pääsevät ristiinkarsinnasta ne joukkueet, jotka eivät pääse Liigan alempaan jatkosarjaan, sekä loput kaksi (2) karsintojen lohkossaan kahden parhaan joukkoon sijoittunutta sekä kaksi (2) parasta lohkossaan kolmanneksi sijoittunutta.
Nousuhalukkaita joukkueita ovat todennäköisesti ainakin viime vuosina vähintään karsinnoissakin esiintyneet RoKi, JYP ja KJT Haukat.

Muokattu: korjasin virheellisen informaation pois tekstistä
 
Viimeksi muokattu:
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

T1971

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kolme kovaa
Postaukseni ei suoraan liity naisten liigaan, mutta enpä keksinyt nyt parempaakaan ketjua. Eli Susanna Tapani pelaa tulevalla kaudella tepsin B-pojissa, ja pitää ilmeisesti ringetteäkin vielä ohjelmistossa. On valittu jo ringeten mm-kisoihnkin.
Millä perusteella Tapani voi pelata B-junnuissa? Milloin sääntöihin on tullut nk.naispoikkeama ikärajoissa? Pelaajan kehityksen kannalta tuo on tietysti iso juttu, koska B ikäisten poikien pelit ja treenit on niin paljon naisten vastaavia edellä. Mutta nyt, 26-vuotiaana?
 
Vasemmistolaisessa maailmankuvassa vasemmistolainen veskari päästäisihelpon vedon keskialueelta sisään ja alkaisi argumentoimaan ettei termi "maalivahti" tarkoita että hänen tulisi estää vastustajan maaliteko eikä tätentehtymaali ollut hänen vikansa, vaikka edellisellä erätauolla kehui miten hienosti torjui vetoja.
@SergeiK

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Millä perusteella Tapani voi pelata B-junnuissa? Milloin sääntöihin on tullut nk.naispoikkeama ikärajoissa?
Tuo muutos on ilmeisesti tapahtunut tälle kaudelle. Voimassaolevista kilpailusäännöistä löytyy joka tapauksessa tällainen kohta.

Finhockey.fi sanoi:
5.9. Yli-ikäisiä pelaajia koskevat säännöt

7. Naiset ja tytöt
Naispuolinen pelaaja saa pelata poikien ja tyttöjen sarjassa (poislukien A-C -tyttöjen SM-turnaukset) seuran hänelle määrittävässä ikäluokassa ilman rajoituksia. Tällaista pelaajaa ei lasketa Y-pelaajakiintiöön poikien joukkueessa.

lähde: Leijonat - Finhockey - Kilpailusäännöt 2019-2020

Tälle kaudelle merkittävimpien muutosten joukkoon on lueteltu muun muassa tällaisia kohtia:

Finhockey.fi sanoi:
•Tyttöjen pelaaminen pojissa, kaikki ikärajat poistettu – seuran vastuulla peluuttaa siellä missä sopivaa
•Naisten ja tyttöjen edustusoikeudet poistettu pl. Liiga ja Mestis sekä A/C tyttöjen SM-turnaukset (pelaajien lainaaminen tai joukkueen kokoaminen täysin vapaata ilman lupia tai muuta byrokratiaa)

lähde: Leijonat - Finhockey - Kilpailusäännöt 19-20 vahvistettu
Ensimmäisen pallon kohdalla puhutaan tytöistä, mutta itse kilpailusäännöissä mainitaan yleisemmin naispuolinen pelaaja, joten se koskee siis myös täysi-ikäisiä naisia.
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Mestiksen ja Suomi-sarjan pelaamistapa kun selvisi, luin tarkemmin Naisten Liigan pelaamistapaa koskevaa tiedotetta ja huomasin ymmärtäneeni muutokset hieman väärin ketjun avausviestiä kirjoittaessa. Alemmasta jatkosarjastakin selviää kaksi parasta joukkuetta pudotuspeleihin ja karsintasarja pelataan vielä erikseen alemman jatkosarjan neljän muun joukkueen kesken.

Naisten pääsarjatasolla on pelattu pudotuspelit kaudesta 1989-90 lähtien ja tällä kaudella puolivälierissä on ensimmäistä kertaa kahdeksan joukkuetta. Kuuden joukkueen pudotuspeleillä runkosarjan 1. ja 2. on siis tähän asti selvinnyt suoraan välieriin yhtä kautta lukuunottamatta. Tämä ainoa poikkeus on Naisten SM-sarjan kausi 2009-10, jolloin kaikki kuusi pudotuspelijoukkuetta jaettiin puolivälierävaiheessa kahteen kolmen joukkueen lohkoon, joista kaksi parasta eteni toisen lohkon kahta parasta vastaan välieriin.

Sekin on uutta ja erikoista, että ainakin teoriatasolla kautensa Mestiskarsinnassa aloittava joukkue voi päättää kautensa Aurora Borealis -maljan nostamiseen. Vaikka naiskiekossa joukkueiden voimasuhteet voivatkin vaihdella kausien välillä voimakkaasti, tuskin tuollaista tuhkimotarinaa ihan heti päästään kuitenkaan näkemään. Sekavan järjestelmän etu on tietysti se, että mahdollisimman moni joukkue pääsee pelaamaan tasoisiaan joukkueita vastaan. Näin on mahdollisuus nähdä enemmän tiukkoja otteluita ja tasaväkiset ottelut myös kehittävät molempia joukkueita eniten. Toisaalta tämä tarve on myös osittain liiton itse aiheuttama, kun Naisten Liigaa laajennettiin 10 joukkueen sarjaksi viime kaudelle. Tavallaan joukkuemäärä kasvaa jälleen, kun alkavalla kaudella jatkosarjoissa pelaa yhteensä 12 joukkuetta kahden joukkueen liittyessä Mestiskarsinnan kautta joukkoon kesken kauden.

Tässä vielä jonkinlainen hahmotelma, miten naisten eri sarjatasot menevät osaksi limittäin kauden aikana. Toivottavasti kaavio auttaa ymmärtämään sarjajärjestelmät tekstiä paremmin.

Koodi:
VAIHE I           VAIHE II               VAIHE III

NAISTEN LIIGAN ALKUSARJA   NAISTEN LIIGAN YLEMPI JATKOSARJA   NAISTEN LIIGAN PUDOTUSPELIT
-10 joukkuetta        -6 joukkuetta             -8 joukkuetta
-20 ottelua/joukkue     -10 ottelua/joukkue          -sijat 1-6 ylemmästä jatkosarjasta
                                  -sijat 7-8 alemmasta jatkosarjasta
                                  -myös runkosarjan 1. ja 2.
               NAISTEN LIIGAN ALEMPI JATKOSARJA    puolivälierissä mukana
               -6 joukkuetta (4+2)
               -4 Naisten liigan alkusarjasta    NAISTEN LIIGAN KARSINTASARJA
NAISTEN MESTISKARSINTA    -2 Mestiskarsinnasta         -4 joukkuetta
-18 joukkuetta        -10 ottelua/joukkue          -6 ottelua/joukkue
-3 lohkoa                             -alemman jatkosarjan pisteet jäävät
-12-14 ottelua/joukkue                       voimaan karsintasarjaan

-> VAIHE Ib         NAISTEN MESTIS            NAISTEN MESTIKSEN PUDOTUSPELIT
Mestiskarsinnasta etenee   -6 joukkuetta             -4 joukkuetta
max. 4 joukkuetta      -15 ottelua/joukkue
ristiinkarsintaan, josta
selviää 2 joukkuetta     NAISTEN SUOMI-SARJA          NAISTEN SUOMI-SARJAN LOPPUTURNAUS
Naisten Liigan alempaan   -loput Mestiskarsinnan joukkueet   -4 joukkuetta?
jatkosarjaan         -10 joukkuetta?
HUOM!            -useassa lohkossa?
nousuhalukkuus selvitetty
joukkueilta ennen
Mestiskarsinnan alkamista
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

T1971

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kolme kovaa
Tuo muutos on ilmeisesti tapahtunut tälle kaudelle. Voimassaolevista kilpailusäännöistä löytyy joka tapauksessa tällainen kohta.
Tälle kaudelle merkittävimpien muutosten joukkoon on lueteltu muun muassa tällaisia kohtia:Ensimmäisen pallon kohdalla puhutaan tytöistä, mutta itse kilpailusäännöissä mainitaan yleisemmin naispuolinen pelaaja, joten se koskee siis myös täysi-ikäisiä naisia.
Kiitos linkeistä, en ollut vielä näihin tutustunut.
Vaikeaa on kyllä näillä eväillä perustella, minkä takia naisjääkiekon näkyvyyden täytyisi huomattavasti nousta ja arvostusta saada lisää.
Naispelaajia tämä varmasti osittain palvelee ja sitä kautta ajan myötä taso nousee, koska pelit jo C:n SM-tasolla on kovempia kuin Naisten liigassa.
Hauskaa seurata, nähdäänkö myös Kiekko-Espoon osalta samoja liikkuja, koska useampi naisten joukkueen jäsen treenailee C, B2 ja B junnujen mukana.
 
Vasemmistolaisessa maailmankuvassa vasemmistolainen veskari päästäisihelpon vedon keskialueelta sisään ja alkaisi argumentoimaan ettei termi "maalivahti" tarkoita että hänen tulisi estää vastustajan maaliteko eikä tätentehtymaali ollut hänen vikansa, vaikka edellisellä erätauolla kehui miten hienosti torjui vetoja.
@SergeiK

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Pääosin ainakin kaikki Naisleijonien pelaajat ovat harjoitelleet naisjoukkueiden lisäksi myös saman seuran C- ja B-poikien kanssa jo useamman kauden. Se on ollut ihan Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustosen monta vuotta ajama vaatimus ja tämä kilpailusääntöjen muutos näyttää seuraavalta loogiselta askeleelta siinä, että harjoitusten lisäksi naiset pääsevät kehittämään itseään myös oikeissa poikien sarjapeleissä.

En ymmärrä, miksi tuon pitäisi syödä naiskiekon tai Naisten Liigan arvostusta. Naisten korkein sarjataso ansaitsee jääkiekkoyhteisön arvostuksen ja tuen ihan riippumatta siitä, mille poikien tai miesten sarjatasolle naiskiekon tasoa milloinkin vertaillaan.

Kuten kirjoititkin, tämä auttaa naiskiekon tason nousemista ja etenkin Naisleijonia pohjoisamerikkalaisten ikuiselta tuntuvassa takaa-ajossa. Siinä missä Naisten Liigan laajeneminen mahdollistaa yhä useammalle tytölle ja naiselle pääsarjatason pelejä, se on yhdessä Ruotsiin tapahtuneen pelaajavuodon kanssa myös laskenut hieman sarjan tasoa. Tai ainakin hetkellisesti lisännyt sarjan joukkueiden keskinäisiä tasoeroja. Tämän vuoksi Suomessa pitää olla myös riittävästi kehittäviä pelejä tarjolla maajoukkuepelaajille. Kaikilla naisilla ei ole erinäisistä kaukalon ulkopuolisista syistä johtuen mahdollista lähteä maailmalle ja ehkä tällainen muutos tarjoaa myös sinne maailmalle lähteneille yhden kotimaisen vaihtoehdon lisää.
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
En ymmärrä, miksi tuon pitäisi syödä naiskiekon tai Naisten Liigan arvostusta. Naisten korkein sarjataso ansaitsee jääkiekkoyhteisön arvostuksen ja tuen ihan riippumatta siitä, mille poikien tai miesten sarjatasolle naiskiekon tasoa milloinkin vertaillaan.
Oman näkemykseni mukaan siksi, että naisten Liigan pellillinen taso laskee entisestään jos parhaat naiset pelaavat poikien sarjoissa. Nyt sarjoja ei ole juuri verrattu. Jatkossa sitä varmasti tehdään jos kuvio on se, että naisten sarjan parhaat pelaajat pääsevät "ylemmälle sarjatasolle" poikien B-junnuihin. Sehän sijoittaa naisten sarjan automaattisesti tuon alle.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Toki, jos vaihtoehto on joko tai ja huippunaispelaajat valitsevat siinä tilanteessa poikien juniorisarjat, niin silloin Naisten Liiga häviää. Esimerkiksi Tapanin tilanteessa olen kuitenkin aika varma, että hän pelaa myös TPS-naisten kanssa joitakin pelejä alkavalla kaudella, kun siihen ei ole mitään seurasiirtobyrokratiasta johtuvaa estettä. Viimeistään marraskuisten Ringeten MM-kisojen jälkeen hänellä riittänee tuohon enemmän aikaakin.

Tehkööt tuota vertailua ne, jotka eivät ilman sitä pysty elämään. Valitettavasti heitä tuntuu olevan todella paljon. Naiskiekko on itsessään viihdyttävää ja sillä ei ole juurikaan merkitystä, mihin sen pelin taso vertautuu miesten ja poikien sarjojen rinnalla. Ei ainakaan pitäisi olla, mutta aika monella asenne tuntuu estävän sen, että antaisi naiskiekolle edes mahdollisuuden.

Se ero poikien sarjoilla on myös, että pojat ovat poikia vain ne muutamat ikäluokat ennen mieheksi kasvamista ja mahdollisuutta päästä sarjoihin, joissa arvostus näkyy myös mahdollisuutena ansaita elanto pelaamalla. Naisten pääsarjataso on kaikenikäisille naisille ja jos se halutaan vaientaa mediasta ja tukijärjestelmistä kaikenlaisilla vertailuilla poikiin, niin parhaillakaan naisilla ei tule olemaan koskaan mahdollisuutta ansaita elantoa vain pelaamiseen keskittymällä ja siten tulla niin hyväksi pelaajaksi kuin olisi mahdollista.
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

T1971

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kolme kovaa
Toki, jos vaihtoehto on joko tai ja huippunaispelaajat valitsevat siinä tilanteessa poikien juniorisarjat, niin silloin Naisten Liiga häviää. Esimerkiksi Tapanin tilanteessa olen kuitenkin aika varma, että hän pelaa myös TPS-naisten kanssa joitakin pelejä alkavalla kaudella, kun siihen ei ole mitään seurasiirtobyrokratiasta johtuvaa estettä. Viimeistään marraskuisten Ringeten MM-kisojen jälkeen hänellä riittänee tuohon enemmän aikaakin.

Tehkööt tuota vertailua ne, jotka eivät ilman sitä pysty elämään. Valitettavasti heitä tuntuu olevan todella paljon. Naiskiekko on itsessään viihdyttävää ja sillä ei ole juurikaan merkitystä, mihin sen pelin taso vertautuu miesten ja poikien sarjojen rinnalla. Ei ainakaan pitäisi olla, mutta aika monella asenne tuntuu estävän sen, että antaisi naiskiekolle edes mahdollisuuden.

Se ero poikien sarjoilla on myös, että pojat ovat poikia vain ne muutamat ikäluokat ennen mieheksi kasvamista ja mahdollisuutta päästä sarjoihin, joissa arvostus näkyy myös mahdollisuutena ansaita elanto pelaamalla. Naisten pääsarjataso on kaikenikäisille naisille ja jos se halutaan vaientaa mediasta ja tukijärjestelmistä kaikenlaisilla vertailuilla poikiin, niin parhaillakaan naisilla ei tule olemaan koskaan mahdollisuutta ansaita elantoa vain pelaamiseen keskittymällä ja siten tulla niin hyväksi pelaajaksi kuin olisi mahdollista.
Minä koen tämän olevan täysin väärä tapa kerätä naiskiekkoilulle arvostusta ja sitä kautta tukea/mahdollisuuksia. Se ainoa oikea tapa on alkaa harjoitteleminen ammattimaisesti ja kopioida vaatimustaso ensin vaikka B-pojista ja siitä eteenpäin. Seurat ja pelaajat itse voivat tehdä tuon ammattimaisuuden eteen paljonkin, kunhan halua riittää. Ilmaiseksi sitä ei eteen tuoda.
Mulla on melko pitkä kokemus naiskiekkoilun seuraamisesta, niin treenien kuin pelien osalta. Noilla määrillä ja vaatimustasoilla vie valovuoden, että saataisiin peli/pelaajat sille tasolle minne mahdollisuudet on.
Millä perustellaan 15-vuotiaalle pojalle, että meille nyt otettiin pelaamaan pari melkein kolmikymppistä naista C-junnujen divaria, eli sulle ei nyt pelipaikkaa löydy?
Sen ymmärtäisin että ikärajat olisivat samat.
 
Vasemmistolaisessa maailmankuvassa vasemmistolainen veskari päästäisihelpon vedon keskialueelta sisään ja alkaisi argumentoimaan ettei termi "maalivahti" tarkoita että hänen tulisi estää vastustajan maaliteko eikä tätentehtymaali ollut hänen vikansa, vaikka edellisellä erätauolla kehui miten hienosti torjui vetoja.
@SergeiK

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Meillä on selvästi näkemysero tässä asiassa. Seuroille on todennäköisesti helpompaa, että yhdestä muutamaan maajoukkuetason naista harjoittelee ja pelaa C- tai B-junioripoikien mukana. Enemmän vaivaa ja rahaa vaatisi naiskiekkoon panostaminen niin paljon, että vaatimustason nostaminen sinne B-poikien tasolle koko naisten joukkueella olisi mahdollista. Se vaatisi myös enemmän pelaajia ja kunnollista pelaajapolkua tytöille ihan pienistä junioreista lähtien. SIinä missä poikien kohdalla nuo asiat ovat itsestäänselvyyksiä, näitä ollaan edistyneimmissäkin seuroissa vasta rakentamassa tytöille.

Tällä nyt mahdolliseksi tulleella ratkaisulla naisten maajoukkuepelaajien ei tarvitse odottaa jonnekin hämärään tulevaisuuteen asti, että naisten joukkueiden vaatimustaso on kokonaisuudessaan kehittynyt sinne B-poikien tasolle. Eikä kyse ole laiskuudesta tai siitä, että naiset eivät haluaisi nostaa vaatimustasoa korkeammalle. Kyse on ihan käytännön realiteeteista ja siitä, että osaaminen etenkin laajalla rintamalla etenee askel kerrallaan. Siinä ei ole mitään oikotietä olemassa. Niillä muutamilla C- ja B-poikien mukana harjoittelevilla naispelaajilla on myös mahdollisuus tuoda mukanaan naisten joukkueisiin poikien joukkueissa kokemaansa vaatimustasoa, kun he ovat yleensä myös naisten joukkueen johtavia pelaajia.

Nythän Suomen pääsarjatason liian kevyeksi kokevilla naisilla on käytännössä ollut vain mahdollista lähteä etsimään kovempaa naisten sarjaa ulkomailta tai sitten kokeilla siipiään aikuisten miesten sarjoissa. Jälkimmäisestä vaihtoehdosta on maailmanlaajuisestikin kokemusta vain ihan muutamalla poikkeuksellisella huippuyksilöllä. SIksi näen, että on hyvä, kun jonnekin sinne aikuisten naisten ja miesten sarjojen väliin sijoittuva mahdollisuuskin on olemassa. Ehkä sillä tavalla yhä useampi ulkomaille haikaileva tai jo siellä pelaava nainen voi kuvitella jatkavansa uraansa Suomessa. Se on myös Naisten Liigan etu sillä oletuksella, että naiset pelaavat poikien juniorisarjapelien lisäksi myös Naisten Liigaa. Muutaman kauden jälkeen olemme varmaan viisaampia, mihin suuntaan muutos käytännössä johtaa. Jääkiekkoliitollakin on mahdollisuus tarkistaa kilpailusääntöjään, jos muutoksesta on enemmän huonoja kuin hyviä seurauksia.

Uusissa kilpailusäännöissä todetaan, että seurat saavat itse päättää, millä junioritasolla naispelaajiaan peluuttavat. Siinä harkinta on siis seuroilla, jotka näkevät kyllä kokonaisuuden, onko joku 15-vuotias poika menettämässä pelipaikkansa täysi-ikäisen naisen vuoksi. Jos seura laittaa siinäkin tilanteessa naispelaajan edelle, niin onhan sillä nuorukaisella mahdollisuus myös vaihtaa seuraa. Väittäisin, että 15-vuotiaan pojan on helpompi löytää Suomesta omalta tai lähipaikkakunnaltaan toinen seura kuin maajoukkuetason naispelaajalla kansainvälisiin vaatimuksiin kehittävä joukkue.
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

Old referee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, tuomarit
Elokuun lopulla varmistui myös Mestis-karsintaan osallistuvat joukkueet. 18 joukkuetta on jaettu kolmeen lohkoon.

Lohko 1 (8 joukkuetta) kaksinkertainen sarja = 14 ottelua

HIFK Akatemia, Helsinki
APV, Alavus
K-Espoo Akatemia
KJT Haukat, Keski-Uusimaa
PaRa, Panelia
Rockets, Loimaa
Salo HT
UJK, Uusikaupunki

Lohko 2 (5 joukkuetta) kolminkertainen sarja = 12 ottelua

JYP, Jyväskylä
SaiPa, Lappeenranta
KalPa Akatemia, Kuopio
LL-89, Lapinlahti
Jukurit, Mikkeli

Lohko 3 (5 joukkuetta) kolminkertainen sarja = 12 ottelua

Kärpät Akatemia, Oulu
RoKi, Rovaniemi
TeKi, Raahe
YJK, Ylivieska
Hermes, Kokkola

Kaksi parasta joukkuetta pääsee suoraan Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan, josta näillä joukkueilla on mahdollista nousta jopa Naisten Liigan pudotuspeleihin asti. Nuo kaksi joukkuetta selviää karsinnan menestyksen, ennen kautta ilmaistun nousuhalukkuuden ja ristiinkarsintojen tuloksena. Varsinaiseen Naisten Mestikseen selviää kuusi joukkuetta ja loput joukkueet jatkavat kautta Naisten Suomi-sarjassa. Systeemistä voi lukea lisää hieman sekavahkosta tiedotteesta:Nousuhalukkaita joukkueita ovat todennäköisesti ainakin viime vuosina vähintään karsinnoissakin esiintyneet RoKi, JYP ja KJT Haukat.

Muokattu: korjasin virheellisen informaation pois tekstistä
Ihmeellistä ja jokavuotista pehmoilua ja etelään kumartelemaan taas noissa lohkojaoissa. Miksi lohkoista ei tehdä yhtä suuria. Pohjoisen joukkueet pelaavat vuodesta toiseen kymmenen peliä toisiaan vastaan. jos joukkue ilmoittautuu Mestis-karsintaan, pitää olla valmius reissata pitkin Suomea. Karsintasarjoihin joukkueet tasaisesti ja kaikille sama määrä pelejä. Suomi-sarjan lohkoihin sama roti.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisten Liiga on avattu tälle kaudelle, kun kaikki joukkueet pelasivat Kuopion avausviikonlopun aikana kaksi ottelua. Kaikki ottelut päättyivät varsinaisella peliajalla. Sarjan kärjessä ovat kahdella voitolla HPK, KalPa ja Kiekko-Espoo. Yhteen voittoon ylsivät HIFK, Kuortane, Kärpät ja TPS. Ilveksen, Lukon ja Sportin pistesaraketta koristaa vielä nolla.

Naisten Liigan sarjataulukko löytyy Jääkiekkoliiton tulospalvelusta

la 7.9.2019
KalPa-Kärpät 5-2
Ilves-K-Espoo 2-5
Sport-HIFK 1-6
Kuortane-TPS 5-1
Lukko-HPK 0-4

su 8.9.2019
K-Espoo-Kuortane 4-2
HPK-Sport 9-3
TPS-Lukko 3-0
HIFK-KalPa 3-6
Kärpät-Ilves 4-2

Avausviikonlopun otteluparit noudattivat jonkin verran viime kauden sijoituksia, jonka vuoksi esimerkiksi viime kaudella alemmassa jatkosarjassa pelanneen ja kesän aikana vahvistuneen HPK:n iskukyky muita kärkijoukkueita vastaan on vielä jonkinlainen arvoitus. Avausviikonlopun ottelut olivat niin sanotusti ylimääräisiä, kun kaikki joukkueet kohtaavat alkusarjassa vielä kaksi kertaa toisensa. Jännä nähdä vaikuttaako näiden avausviikonlopun otteluiden epätasaiset otteluparit vielä ylemmän jatkosarjan joukkueiden määräytymiseen, jos alkusarjan lopulla erot ovat tiukkoja sarjataulukossa. Esimerkiksi HPK:n kanssa samoista ylemmän jatkosarjan paikoista taistelevat Kärpät ja Ilves kohtasivat kovemmat vastukset. Ylimääräiset kaksi ottelua ovat ymmärtääkseni seurojen oma toive, koska näin ne eivät menetä yhden kotiottelun lipputuloja viime kauden tavoin.

Lähtökohtaisesti kärkipäähän veikattujen joukkueiden kohtaamisissa nähtiin mielenkiintoisia askelmerkkejä kauden voimasuhteisiin. KalPa kukisti Kärpät 5-2, vaikka oululaiset hallitsivat ajoittain peliä mielin määrin. Maajoukkuehyökkääjät Nilsson ja Holopainen iskivät kuitenkin tarvittavat osumat. Kiekko-Espoon ja Team Kuortaneen kohtaaminen oli tasainen kaksi erää, mutta hallitseva mestari meni kolmannessa erässä menojaan. HIFK:n iskukyky oli ennakkoon jonkinlainen arvoitus ja kahden ottelun jälkeen näyttäisi siltä, että joukkue taistelee viimeisistä pudotuspelipaikoista, kun Sport kaatui selvin lukemin, mutta KalPa oli vielä liian kova vastus. Häntäpään joukkueista Sportin puolustus vuoti 15 maalin verran ja vuorostaan Lukko ei onnistunut maalinteossa vielä ollenkaan.

Pistepörssin TOP-5

Matilda Nilsson 2. 5+4=9
Elisa Holopainen 2. 3+5=8
Anniina Kaitala 2. 3+3=6
Riikka Noronen 2. 2+4=6
Viivi Vainikka 2. 2+3=5

Koko pistepörssi löytyy Jääkiekkoliiton tulospalvelusta

* * *

[/B]Ihmeellistä ja jokavuotista pehmoilua ja etelään kumartelemaan taas noissa lohkojaoissa. Miksi lohkoista ei tehdä yhtä suuria. Pohjoisen joukkueet pelaavat vuodesta toiseen kymmenen peliä toisiaan vastaan.
Kieltämättä lohkojaot ovat olleet ainakin joukkueiden lukumäärien suhteen epätasaisia monella kaudella. Nytkin 18 joukkuella saisi tehtyä myös kolme kuuden joukkueen lohkoa. Kun noita joukkueita laittaa kartalle, niin näyttäisi tosiaan siltä, että joukkueiden etäisyydet toisiinsa ovat todennäköisesti olleet jonkinlainen kriteeri. Toisaalta eteläisimmässä lohkossa on kolme joukkuetta enemmän kisaamassa lohkon kärkisijoituksista ja siten viiden joukkueen lohkossa on ainakin siltä osin hieman helpompi työ selvittää tiensä Naisten Liigan alemman jatkosarjan ristiinkarsintaan tai varsinaiseen Naisten Mestikseen.
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Mielenkiintoinen viikonloppu tulossa naisten liigassa. Se että K-Espoo johtaa sarjaa ei ole yllätys, mutta se on pieni yllätys että sarjanousija Ifk on sijalla kaksi. Vaikka lauantaina pelataan K-Espoon ja Kärppien välinen aina mielenkiintoinen peli niin siitä huolimatta vieläkin enemmän kiinnostaa Ifk:n otteet lauantaina Kalpaa ja Sunnuntaina Kärppiä vastaan. Ifk:n ainut tappio on tullut juuri Kalpalle, mutta siinä pelissä Ifk:n maalivahti Sanni Hakala ei ollut parhaimmillaan, vaikka hyvä maalivahti onkin. Kaksi erää Ifk jopa hallitsi Kalpaa vastaan. Kuopiolaisten leiristä kantautuneiden tietojen mukaan maajoukkuehyökkääjä Tanja Niskanen on kuntoutunut ja tulee pelaamaan ensimmäiset sarjapelit tulevana viikonloppuna. Saa nähdä rakentaako Kalpa koko sarjan parhaan hyökkäysketju Holopainen - Niskanen - Nilsson vai hakeeko Kalpa leveyttä hyökkäykseen ja laittaa Niskasen johonkin muuhun ketjuun. Onpa Kalpan ketjut sitten minkälaiset vaan niin Ifk on erittäin vahvoilla jos pystyy pelaamaan nolla nollaa Kalpan maajoukkuehyökkääjien ollessa kentällä. Sunnuntaina Ifk:n vieraana oleva Kärppien "ikuisuus" ongelmana on ollut maalinteko vaikka Sportin voittikin 8 - 0. Kärpät käytti ainakin edellisen päävalmentajan aikaan leveää materiaalia ja niin taitaa Kärpät hyödyntää myös nyt laajaa joskaan ei ihan niin laadukasta materiaalia mitä aikaisempina kausina on totuttu näkemään. Ifk - Kärpät pelissä uskoisin ottelun alulla olevan normaalia suuremman merkityksen. Jos Ifk pääsee johtoon se voi mennä menojaan ja samalla vankistaa asemiaan sarjan kärkipäässä. Joka tapauksessa jo nyt voi sanoa että erittäin hyvä lisä Ifk on liigaan!
 

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Vaikka Ifk jäi pisteittä viikonloppuna niin hyvän vastuksen joukkue antoi niin Kalpalle kuin Kärpillekkin. Jotenkin olisi suonut edes jonkun pisteen myös Ifk:lle, mutta kuten jo aikaisemmin on tullut todettua että Ifk on sarjaan loistava lisä ja tuolla joukkueella on loistava tulevaisuus edessä. Miksi sitten Ifk jäi pisteittä? Maalinteko oli odotetun vaikeaa kun vastassa ovat sarjan kärkipään joukkueet, mutta paikkoja Ifk pystyi luomaan niin Kalpaa kuin Kärppiäkin vastaan. Sitten pitää nostaa esille Kalpan kaksikko Holopainen - Nilsson. Kalpa on tehnyt sarjassa 24 maalia ja Holopainen - Nilsson kaksikko on tehnyt niistä 19! Sarjan tämän hetken kärkikaksikon K-Espoon ja Kärppien tehot jakautuvat useamman pelaajan kesken. Jos Kalpalla on huippuhyvät yksilöt hyökkäyspäässä niin onhan tuo Espoon puolustus ihan omaa luokkaansa tähän sarjaan. Maalivahtitilastossa Kalpan ja Kärppien molemmat maalivahdit mahtuvat viiden parhaan joukkoon.
 

Matbus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Tulipa mieleen sellainen juttu, että pitäisikö naiskiekolle oma "laatikko" eli kaikki naiskiekkoon liittyvä samaan paikkaan? Naiskiekolla on niin vähän ketjuja, että ne voisi mielestäni olla kerättynä yhteen. Mitä tuumaatte tästä?
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Kuopiossa sama tuomari toista päivää jo tekee onnistunutta suoritusta(no tänään vasta erä takana). Huolella kotio päin, ottelunvalvojana puoliso? niin tokkopa tulee turhia merkintöjä pöytäkirjaan.... Ei niin paljoa se mitä viheltää, mutta mitä jättää viheltämättä.
 
#nuorijanälkäinen #jälleenrakennus

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Sarjassa ensimmäinen lyhyt tauko edessä. Miltä sarja näyttää? Minusta sarja on tasaisempi kuin useampana aikaisempana vuonna. Toki edelleen joitakin isoja eroja on tullut (10 - 1, 8 - 0), mutta enää ei ole nähty niitä 16 - 0 tai 15 - 1 tuloksia joita aikaisemmilla kausilla nähtiin. Sarjaa johtaa K-Espoo aika odotetusti, mutta joukkueen peli ei kyllä ole vielä lähelläkään sitä mihin tuolla materiaalilla pitäisi pystyä. No Espoossa on totuttu voittamaan ja Sami Haapanen kyllä osaa virittää joukkueen iskuun kun sen aika keväällä koittaa. K-Espoo tehnyt toki eniten maaleja koko sarjassa, mutta hieman puolustuspelin kustannuksella.
Edelleen kun sarjan paras puolustus pelaa tasollaan on Espoo mestarisuosikki numero yksi.

Toisena olevan Kalpan menestys on nojannut pitkälti loistavien yksilöiden aivan huikeaan kauden aloitukseen. Vaikka viime viikonlopun peleissä tehokaksikko Nilsson - Holopainen ei paljon pisteitä tehnyt niin kuntoutuva Tanja Niskanen johti Kuopiolaiset kahteen voittoon.

Kolmantena tasapisteissä Kalpan kanssa on hyvällä ilmeellä esiintynyt Kärpät. Viime kaudella Kärppien joukkueesta paistoi välillä jopa hengettömyys ja peli oli kuritonta, mutta nyt peli-ilo näyttää löytyneen ja Kärpät puolustaa totutun hyvin ja onkin päästänyt sarjassa vähiten maaleja.

Nämä kolme joukkuetta luulisi ilman isompia haavereita pelaavansa itsensä kuuden joukkoon, mutta kolmesta viimeisestä paikasta tulee alkukauden perusteella Kuortaneen, Ilveksen, Hpk:n ja sarjanousija Ifk:n välinen taisto.

Ketkä sitten on onnistuneet alkukauden peleissä? Hyökääjistä on helppo sanoa että Kalpan tehokaksikko Nilsson - Holopainen on ollut kokonaisuutena huimassa vireessä. Mielestäni Elisa Holopainen on ollut koko sarjan paras pelaaja alkukaudella.

Puolustajista on vaikeampi nimetä parhaiten onnistuneita. K-Espoon Nelli Laitinen ottaa koko ajan isompaa roolia joukkueen puolustuksessa ja on Minttu Tuomisen kanssa ollut Espoon parhaita puolustajia. Hifk:sta pirteästi on pelannut Krista Parkkonen ja Kärpissä totutusti Isa Rahunen ja Aino Karppinen. Vaikea sanoa kuka olisi paras, mutta Minttu Tuominen on omalla vahvalla panoksellaan pelannut K-Espoolle pisteitä ja nostettakoon Minttu alkukauden onnistujaksi.

Hyviä maalivahteja löytyy jokaisesta joukkueesta, mutta Kalpan Tiina Ranne on jatkanut siitä mihin viime kaudella jäi ja on ollut yksi sarjan parhaita maalivahteja. Kärpille on tehty sarjassa vähiten maaleja hyvän puolustuspelaamisen ja hyvien maalivahtien ansiosta. Molepien Kärppämaalivahtien päästettyjen maalien määrä on alle kaksi / ottelu. Alkukauden onnistujaksi nostaisin Kärppien Johanna Oksmanin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy