Kesäkuun loppuessa lienee aika viimeinen päättää edellinen kausi ja avata keskusteluketju Naisten Liigan kaudelle 2018–19.
Linkkejä aiempiin kausiketjuihin
10 joukkuetta
Jo viime kaudella oli tiedossa, että Naisten Liiga kasvaa kahdella nousijalla kymmenen joukkueen sarjaksi. Sen vuoksi Naisten Liiga ei järjestänyt ollenkaan karsintoja, vaan luvassa oli kaksi paikkaa Mestiksen parhaille joukkueille. Uusina joukkueina Naisten Liigassa nähdään TPS Turusta ja Vaasan Sport. TPS on pelannut naisten pääsarjatasolla viimeksi kaudella 2003–04. Tuon ranskalaisen visiitin lisäksi turkulaiset pelasivat naisten SM-sarjassa viisi kautta 1990-luvulla. Sport on pelannut pääsarja tasolla viimeksi kaudella 1994–95. Kaikkiaan vaasalaiset ovat pelanneet naisten SM-sarjassa 8 kautta, joista kuusi kautta peräkkäin vuosina 1983–1989.
Naisten pääsarjatasolla on nähty kymmenen joukkuetta viimeksi kaudella 1984–85. Silloin SM-sarjassa pelasi 13 joukkuetta. Tosin kaikki joukkueet eivät pelanneet toisiaan vastaan, vaan runkosarja oli jaettu kolmeen lohkoon. Nykyisten pudotuspelien sijaan pelattiin neljän joukkueen kaksinkertainen loppusarja, johon pääsi alkulohkojen parhaat joukkueet. Tosin lohkoilla oli jonkinlainen erikoinen keskinäinen paremmuusjärjestys, koska Etelälohkosta pääsi loppusarjaan suoraan HJK ja EVU. Keskilohkossa Tampereen kakkosjoukkue Ilves-Kiekko pelasi ensiksi uusintaottelun alkulohkon toisesta sijasta tasapisteisiin päätyneen SaiPan kanssa. Sen jälkeen Keskilohkon voittaja kohtasi kahdesti loppusarjan karsinnassa Pohjoislohkon kakkosen Ässät. Ilves-Kiekko kohtasi loppusarjan karsinnassa kahdesti Pohjoislohkon voittajan Vaasan Sportin. Tamperelaisjoukkueet voittivat molemmat karsinnat ja etenivät loppusarjaan, jonka päätteeksi Ilveksen naiset juhlivat ensimmäistä Suomen mestaruuttaan. Kun myös Ilveksen miesten joukkue voitti SM-liigan, tamperelaiset olivat tätä kevättä ennen viimeisin seura, joka on voittanut jääkiekossa Suomen mestaruuden samalla kaudella niin miesten kuin naistenkin sarjassa. Kärpät onnistui siis samassa nyt keväällä 2018. Kauden 1984–85 sarjataulukkoa voi tutkailla tarkemmin vaikka Elite Prospectsin tilastoista.
Uusi pelaamistapa
Jääkiekkoliitto julkaisi toukokuussa Naisten Liigalle uuden pelaamistavan. Ilmeisesti häntäpään joukkueiden otteluissa viime kaudella nähdyt murskalukemat säikäyttivät liiton ja naftaliinista kaivettiin vanha keino alkusarjasta sekä ylemmästä ja alemmasta jatkosarjasta. 10 joukkueen kaksinkertaisen alkusarjan jälkeen (18 peliä/joukkue) joukkueet jaetaan siis viiden joukkueen jatkosarjoihin (12 ottelua/joukkue). Ylemmän jatkosarjan kaksi parasta etenee aiempien vuosien tavoin suoraan pudotuspelien välieriin ja sijojen 3-5 joukkueet puolivälieriin. Alemman jatkosarjan voittaja selviää puolivälieriin ja kaksi viimeistä jatkavat runkosarjan jälkeen karsintasarjassa.
Naisten pääsarjatasolla ehdittiinkin pelaamaan syksystä 2012 lähtien koko runkosarja kaikkien joukkueiden kanssa yhdessä osassa. Kauteen 2011–12 verrattuna tulevan kauden järjestelmä eroaa siten, että alempi jatkosarja pelataan kokonaisuudessaan liigajoukkueiden kesken. Kaudella 2011–12 alempi jatkosarja oli karsintasarja, johon osallistui kolme joukkuetta naisten SM-sarjasta ja kolme joukkuetta I divisioonasta. Kaksi parasta joukkuetta varmisti silloin pääsarjapaikan eli silloin SM-sarjan joukkuemäärä laski yhdellä kahdeksaan, jolla Naisten Liigaakin pelattiin viime kaudella.
Naisten Liigan näkyvyys ja linkkejä seuraamisen avuksi
Naisten jääkiekko oli päättyneellä olympiakaudella ajoittain hyvin esillä. Koska vuoden päästä pelataan MM-kisat Espoossa, naiskiekkoilijat saanevat nauttia medianäkyvyydestä tulevallakin kaudella. Toivottavasti nämä kaksi peräkkäistä kautta juurruttavat tilanteen samanlaiseksi pidemmällekin ajalle. Toki viime vuosien kehitys on johtanut siihen, että yhä harvempi maajoukkuepelaaja esiintyy kotoisissa Naisten Liigan kaukaloissa, mutta eiköhän Naisten Liigakin oman osansa saa tuosta näkyvyydestä.
Netissä naiskiekkoa ja sen tapahtumia voi seurata useassakin paikassa. Varsinaisia kotisivuja sarja ei ole vielä vuoden takaisesta profiilin nostosta huolimatta vielä saanut ollenkaan, mutta niiden virkaa hoitaa jääkiekkoliitolla omassa leijonat.fi-portaalissa sarjalle omistettu oma uutisosio. Tuloksia ja tilastoja voi katsella liiton tulospalvelusta sekä pelaajasiirtoja voi yrittää bongata liiton seurasiirtosivulta (kaikki Suomen viralliset siirrot samassa pitkässä listassa pelaajan nimen mukaan aakkosjärjestyksessä).
Leijonat.fi - Naisten Liiga
Otteluohjelmat ja tilastot - Suomen Jääkiekkoliitto
Jääkiekkoliiton seurasiirtosivu
Jatkoajan verkkolehti on jo usean kauden ajan panostanut ihan kiitettävästi naiskiekkoon. Uutisoinnin selkäranka on ollut raportit lähinnä Naisleijonien sekä Naisten Liigan tapahtumista sekä näiden oheen liittyvät kattavammat pelaajahaastattelut tai jutut jostain tietystä aiheesta. Edelleen hatunnosto siihen suuntaan ja tsemppiä tärkeään työhön naiskiekon esillä pitämisessä.
Naiskiekko | Jatkoaika.com - Kaikki jääkiekosta
Valitettavasti aktiivisin keskustelu naiskiekosta käydään edelleen Suomi24-keskustelupalstalla, jolla keskustelun taso ei useinkaan huimaa päätä. Jaksan edelleen toivoa, että tuo muuttuu ja Jatkoajan laadukkaampi keskustelupalsta kaappaa tuon valtikan itselleen. Ehkä näin käy jo tulevalla kaudella.
Naisten jääkiekko - Suomi24 Keskustelut
Kattava tilastosivusto Elite Prospects on paras paikka seurata naisten jääkiekon tilastoja maailmanlaajuisesti. Työ näyttäisi olevan historiallistenkin tilastojen edeltä vielä kesken, mutta noinkaan kattavasti ei naiskiekon tilastoja ole ollut julkisesti saatavilla yhdessä paikassa. Naisten SM-sarjan ja Liigan sarjataulukot löytyvät koko sarjan historian ajalta sekä pelaajatilastoja löytyy palvelusta jo 2000-luvun alusta asti. Lisää näyttäisi tulevan koko ajan. Tosin vapaaehtoistyön luonne vaikuttanee niin, että tahti on hieman epätasaista. Viime kaudella alkoi näkyä myös jo jonkin verran naisten seurasiirtoja, jota voi tervehtiä ilolla.
Elite Prospects - Women's Transactions
Elite Prospects - Liiga (W)
Naisten jääkiekkokin on parasta paikan päällä, mutta tarvittaessa sitä voi seurata melko hyvin myös videostriimien kautta. Viime kaudella pelit oli nähtävissä Fanseat-palvelun kautta. Heinäkuussa Ilta-Sanomat uutisoi, että Naisten Liigan ottelut näkyvät jatkossa saman Sanoma-konsernin Ruutu+-palvelussa. Otteluvideoinnin järjestäminen on ymmärtääkseni Fanseatin tavoin jatkossakin kotijoukkueen harteilla. Ainakin aiemmilla kausilla joitakin yksittäisiä teknisiä haasteita lukuunottamatta melkein kaikki ottelut on ollut mahdollista katsoa myös videoina. Osa joukkueista järjesti striimeihin jopa selostuksen ja haastatteluja erätauoille. Jännä nähdä, muuttuuko kuvio Ruudun kanssa jotenkin. Tämän lisäksi osa joukkueista latasi omille sosiaalisen median kanavilleen otteluiden maalikoosteita. Toivottavasti Sanoma koostaa Miesten SM-Liigan otteluiden tavoin keskitetysti maalikoosteet. Helpottaisi varmasti naiskiekon seuraamista, nostaisi lajin näkyvyyttä ja madaltaisi sponsorien kynnystä lähteä tukemaan naisjoukkueita.
Ruutu+
Yksi tietolähde on tietysti seurojen omat nettisivut ja sosiaalisen median palvelut (Facebook & Twitter). Niidenkin tarjoama informaatio on vaihtelevaa joukkueesta riippuen. Luonnollisesti mikään Naisten Liigan joukkue ei ole tiedottamisessa lähelläkään NHL- tai SM-liigaseuroja, mutta sellaisen odottaminen olisikin aika kohtuutonta. Tiedottamisessa on kuitenkin nähty monen joukkueen osalta hienoja kehitysaskelia.
Blues / United
-Kotisivut
-Facebook
-Twitter
HPK
-Kotisivut
-Facebook
-Twitter
Ilves
-Kotisivut
-Facebook
-Twitter
KalPa
-Kotisivut
-Facebook
ei Twitter-tiliä
KJT Haukat
-Kotisivut
-Facebook
-Twitter
Kuortane
Ei kotisivuja
-Facebook
-Twitter
Kärpät
-Kotisivut
-Facebook
-Twitter
Lukko
-Kotisivut
-Facebook
-Twitter
Sport
-Kotisivut
-Facebook
-Twitter
TPS
-Kotisivut
-Facebook
-Twitter
Muokattu 27.8.2018
Lisätty TPS:n Twitter-tilin osoite ja muokattu liigan videoinnista kertovaa kappaletta.
Linkkejä aiempiin kausiketjuihin
10 joukkuetta
Jo viime kaudella oli tiedossa, että Naisten Liiga kasvaa kahdella nousijalla kymmenen joukkueen sarjaksi. Sen vuoksi Naisten Liiga ei järjestänyt ollenkaan karsintoja, vaan luvassa oli kaksi paikkaa Mestiksen parhaille joukkueille. Uusina joukkueina Naisten Liigassa nähdään TPS Turusta ja Vaasan Sport. TPS on pelannut naisten pääsarjatasolla viimeksi kaudella 2003–04. Tuon ranskalaisen visiitin lisäksi turkulaiset pelasivat naisten SM-sarjassa viisi kautta 1990-luvulla. Sport on pelannut pääsarja tasolla viimeksi kaudella 1994–95. Kaikkiaan vaasalaiset ovat pelanneet naisten SM-sarjassa 8 kautta, joista kuusi kautta peräkkäin vuosina 1983–1989.
Naisten pääsarjatasolla on nähty kymmenen joukkuetta viimeksi kaudella 1984–85. Silloin SM-sarjassa pelasi 13 joukkuetta. Tosin kaikki joukkueet eivät pelanneet toisiaan vastaan, vaan runkosarja oli jaettu kolmeen lohkoon. Nykyisten pudotuspelien sijaan pelattiin neljän joukkueen kaksinkertainen loppusarja, johon pääsi alkulohkojen parhaat joukkueet. Tosin lohkoilla oli jonkinlainen erikoinen keskinäinen paremmuusjärjestys, koska Etelälohkosta pääsi loppusarjaan suoraan HJK ja EVU. Keskilohkossa Tampereen kakkosjoukkue Ilves-Kiekko pelasi ensiksi uusintaottelun alkulohkon toisesta sijasta tasapisteisiin päätyneen SaiPan kanssa. Sen jälkeen Keskilohkon voittaja kohtasi kahdesti loppusarjan karsinnassa Pohjoislohkon kakkosen Ässät. Ilves-Kiekko kohtasi loppusarjan karsinnassa kahdesti Pohjoislohkon voittajan Vaasan Sportin. Tamperelaisjoukkueet voittivat molemmat karsinnat ja etenivät loppusarjaan, jonka päätteeksi Ilveksen naiset juhlivat ensimmäistä Suomen mestaruuttaan. Kun myös Ilveksen miesten joukkue voitti SM-liigan, tamperelaiset olivat tätä kevättä ennen viimeisin seura, joka on voittanut jääkiekossa Suomen mestaruuden samalla kaudella niin miesten kuin naistenkin sarjassa. Kärpät onnistui siis samassa nyt keväällä 2018. Kauden 1984–85 sarjataulukkoa voi tutkailla tarkemmin vaikka Elite Prospectsin tilastoista.
Uusi pelaamistapa
Jääkiekkoliitto julkaisi toukokuussa Naisten Liigalle uuden pelaamistavan. Ilmeisesti häntäpään joukkueiden otteluissa viime kaudella nähdyt murskalukemat säikäyttivät liiton ja naftaliinista kaivettiin vanha keino alkusarjasta sekä ylemmästä ja alemmasta jatkosarjasta. 10 joukkueen kaksinkertaisen alkusarjan jälkeen (18 peliä/joukkue) joukkueet jaetaan siis viiden joukkueen jatkosarjoihin (12 ottelua/joukkue). Ylemmän jatkosarjan kaksi parasta etenee aiempien vuosien tavoin suoraan pudotuspelien välieriin ja sijojen 3-5 joukkueet puolivälieriin. Alemman jatkosarjan voittaja selviää puolivälieriin ja kaksi viimeistä jatkavat runkosarjan jälkeen karsintasarjassa.
Naisten pääsarjatasolla ehdittiinkin pelaamaan syksystä 2012 lähtien koko runkosarja kaikkien joukkueiden kanssa yhdessä osassa. Kauteen 2011–12 verrattuna tulevan kauden järjestelmä eroaa siten, että alempi jatkosarja pelataan kokonaisuudessaan liigajoukkueiden kesken. Kaudella 2011–12 alempi jatkosarja oli karsintasarja, johon osallistui kolme joukkuetta naisten SM-sarjasta ja kolme joukkuetta I divisioonasta. Kaksi parasta joukkuetta varmisti silloin pääsarjapaikan eli silloin SM-sarjan joukkuemäärä laski yhdellä kahdeksaan, jolla Naisten Liigaakin pelattiin viime kaudella.
Naisten Liigan näkyvyys ja linkkejä seuraamisen avuksi
Naisten jääkiekko oli päättyneellä olympiakaudella ajoittain hyvin esillä. Koska vuoden päästä pelataan MM-kisat Espoossa, naiskiekkoilijat saanevat nauttia medianäkyvyydestä tulevallakin kaudella. Toivottavasti nämä kaksi peräkkäistä kautta juurruttavat tilanteen samanlaiseksi pidemmällekin ajalle. Toki viime vuosien kehitys on johtanut siihen, että yhä harvempi maajoukkuepelaaja esiintyy kotoisissa Naisten Liigan kaukaloissa, mutta eiköhän Naisten Liigakin oman osansa saa tuosta näkyvyydestä.
Netissä naiskiekkoa ja sen tapahtumia voi seurata useassakin paikassa. Varsinaisia kotisivuja sarja ei ole vielä vuoden takaisesta profiilin nostosta huolimatta vielä saanut ollenkaan, mutta niiden virkaa hoitaa jääkiekkoliitolla omassa leijonat.fi-portaalissa sarjalle omistettu oma uutisosio. Tuloksia ja tilastoja voi katsella liiton tulospalvelusta sekä pelaajasiirtoja voi yrittää bongata liiton seurasiirtosivulta (kaikki Suomen viralliset siirrot samassa pitkässä listassa pelaajan nimen mukaan aakkosjärjestyksessä).
Leijonat.fi - Naisten Liiga
Otteluohjelmat ja tilastot - Suomen Jääkiekkoliitto
Jääkiekkoliiton seurasiirtosivu
Jatkoajan verkkolehti on jo usean kauden ajan panostanut ihan kiitettävästi naiskiekkoon. Uutisoinnin selkäranka on ollut raportit lähinnä Naisleijonien sekä Naisten Liigan tapahtumista sekä näiden oheen liittyvät kattavammat pelaajahaastattelut tai jutut jostain tietystä aiheesta. Edelleen hatunnosto siihen suuntaan ja tsemppiä tärkeään työhön naiskiekon esillä pitämisessä.
Naiskiekko | Jatkoaika.com - Kaikki jääkiekosta
Valitettavasti aktiivisin keskustelu naiskiekosta käydään edelleen Suomi24-keskustelupalstalla, jolla keskustelun taso ei useinkaan huimaa päätä. Jaksan edelleen toivoa, että tuo muuttuu ja Jatkoajan laadukkaampi keskustelupalsta kaappaa tuon valtikan itselleen. Ehkä näin käy jo tulevalla kaudella.
Naisten jääkiekko - Suomi24 Keskustelut
Kattava tilastosivusto Elite Prospects on paras paikka seurata naisten jääkiekon tilastoja maailmanlaajuisesti. Työ näyttäisi olevan historiallistenkin tilastojen edeltä vielä kesken, mutta noinkaan kattavasti ei naiskiekon tilastoja ole ollut julkisesti saatavilla yhdessä paikassa. Naisten SM-sarjan ja Liigan sarjataulukot löytyvät koko sarjan historian ajalta sekä pelaajatilastoja löytyy palvelusta jo 2000-luvun alusta asti. Lisää näyttäisi tulevan koko ajan. Tosin vapaaehtoistyön luonne vaikuttanee niin, että tahti on hieman epätasaista. Viime kaudella alkoi näkyä myös jo jonkin verran naisten seurasiirtoja, jota voi tervehtiä ilolla.
Elite Prospects - Women's Transactions
Elite Prospects - Liiga (W)
Naisten jääkiekkokin on parasta paikan päällä, mutta tarvittaessa sitä voi seurata melko hyvin myös videostriimien kautta. Viime kaudella pelit oli nähtävissä Fanseat-palvelun kautta. Heinäkuussa Ilta-Sanomat uutisoi, että Naisten Liigan ottelut näkyvät jatkossa saman Sanoma-konsernin Ruutu+-palvelussa. Otteluvideoinnin järjestäminen on ymmärtääkseni Fanseatin tavoin jatkossakin kotijoukkueen harteilla. Ainakin aiemmilla kausilla joitakin yksittäisiä teknisiä haasteita lukuunottamatta melkein kaikki ottelut on ollut mahdollista katsoa myös videoina. Osa joukkueista järjesti striimeihin jopa selostuksen ja haastatteluja erätauoille. Jännä nähdä, muuttuuko kuvio Ruudun kanssa jotenkin. Tämän lisäksi osa joukkueista latasi omille sosiaalisen median kanavilleen otteluiden maalikoosteita. Toivottavasti Sanoma koostaa Miesten SM-Liigan otteluiden tavoin keskitetysti maalikoosteet. Helpottaisi varmasti naiskiekon seuraamista, nostaisi lajin näkyvyyttä ja madaltaisi sponsorien kynnystä lähteä tukemaan naisjoukkueita.
Ruutu+
Yksi tietolähde on tietysti seurojen omat nettisivut ja sosiaalisen median palvelut (Facebook & Twitter). Niidenkin tarjoama informaatio on vaihtelevaa joukkueesta riippuen. Luonnollisesti mikään Naisten Liigan joukkue ei ole tiedottamisessa lähelläkään NHL- tai SM-liigaseuroja, mutta sellaisen odottaminen olisikin aika kohtuutonta. Tiedottamisessa on kuitenkin nähty monen joukkueen osalta hienoja kehitysaskelia.
Blues / United
-Kotisivut
HPK
-Kotisivut
Ilves
-Kotisivut
KalPa
-Kotisivut
ei Twitter-tiliä
KJT Haukat
-Kotisivut
Kuortane
Ei kotisivuja
Kärpät
-Kotisivut
Lukko
-Kotisivut
Sport
-Kotisivut
TPS
-Kotisivut
Muokattu 27.8.2018
Lisätty TPS:n Twitter-tilin osoite ja muokattu liigan videoinnista kertovaa kappaletta.
Viimeksi muokattu: