Jääkiekon Latinalaisen Amerikan Cup eli lyhenteeltään Jääkiekon LATAM Cup/LatAm Cup pelattiin viime viikonvaihteessa 6.9.2019-8.9.2019.
Viime syksynä pelattiin tämä turnaus ensi kertaa sen nyt lopullisesti varmistuttua tätä edeltäneen Pan-Amerikka Cupin pysyväksi korvaajaksi ja tänä vuonna tulokset siitä olivat seuraavat ja pahoittelut mikäli nämä tulokset ovat jo aiemmin mainittu jossakin:
LATAM Cup/LatAm Cup 2019 Coral Springsin Jäähallissa Yhdysvaltojen Floridassa
LATAM Cup/LatAm Cup 2019 Alkuerät
6.9.2019
Brasilia-Argentiina 3-9
Chile-Venezuela 4-8
Jamaika-Kolumbia 5-0 (Jamaikan ensimmäinen virallinen jääkiekkovoitto tuli tässä ottelussa.)
Argentiina C/Team Malvinas/Team Falkland-Meksiko B/Meksiko Select/Meksiko Select Team 3-1(Tänä vuonna Argentiinan C-maajoukkue koottiin tai on koottu kauden toistaiseksi pelattuihin otteluihin Malvinasin tai Falklandin Saarilla pelaavista pelaajista.
Silloin kun se on koottu Ushuaian, Tolhuinin, Tulimaan tai Buenos Airesin pelaajista niin silloin se tunnetaan nimillä Team Tierra del Fuego/Team Fuego/Team Unidos.)
Brasilia-Kolumbia 2-6
Venezuela-Meksiko C/Team Bandidas/LMEH Team/Estrellas Team 5-3 (Meksikon C-maajoukkue on käytännössä koottu näinä vuosina useimmiten niistä pelaajista jotka eivät mahdu Meksikon A tai B-maajoukkueeseen ja lisäksi käytetään tosiaan Meksikon Liigan eli LME:n tai LMEH:n eli Liga Mexicana Eliten tai Liga Mexicana Elite Hockeyn nimeä.
Lisäksi on käytetty nimeä Tähtien Joukkue/Tähdistöjoukkue eli Team de las estrellas/Estrellas Team joka vuorostaan tietysti on käytännössä Meksikon Liigan All-Star-joukkue.
Alkuperäinen vanha nimitys Meksikon C-maajoukkueelle ennen ammattimaisempaa Meksikon Liigaa jääkiekossa oli Team Bandidas joka nykyään itse asiassa enemmän on Meksiko Naisten A-maajoukkueen kutsumanimi erotuksena tästä kaikesta.)
Argentiina B-Puerto Rico 2-11 (Puerto Rico kieltämättä pyöritti ihme kyllä enimmäkseen paikallisista koostuneella miehistöllään melkoisenkin hyvää ja vahvaa Argentiinan B-maajoukkuettakin. Olisin odottanut enemmän tällaista tulosta jos siellä olisi ollut selviä Yhdysvaltain mantereen edustajia tai kanadalaisia vahvistuksia.)
Jamaika-Argentiina 8-4 (Jamaika pystyi melkoisen sensaatiomaisesti iskemään Argentiinan A-maajoukkueenkin kanveesiin toisin kuin ennen ottelua uskottiin. Kieltämättä Argentiina ehkä kyllä hieman liikaa tuhlasi voimiaan silloisella olettamuksella Brasilian kustannuksella elvistelyyn jäällä.)
Brasilia B-Argentiina C/Team Malvinas/Team Falkland 1-4
7.9.2019
Chile-Meksiko C/Team Bandidas/LMEH Team/Estrellas Team 2-12 (Melkoista Chilen pyörittelyä oli kyllä tämä ottelu ja varsin yllättäen kun enemmänkin ehkä Meksikon B-maajoukkue/Meksiko Select/Meksiko Select Team olisi voinutkin pyöritellä tuollaisia lukemia Meksikon A-maajoukkueesta puhumattakaan.)
Argentiina-Kolumbia 3-8
Puerto Rico-Kolumbia B 5-2
Meksiko B/Meksiko Select/Meksiko Select Team-Brasilia B 3-2
Jamaika-Brasilia 7-0 (Jamaika jatkoi hämmästyttämistä kerta kaikkiaan tässäkin vaiheessa turnausta sillä alun perin ennen turnausta Brasilian katsottiin juuri olevan se ehkä juuri ja juuri tuurilla ainoa voitettava joukkue koko turnauksessa. Tämäkin tappioluku kuvastaa Brasilian jääkiekon nykytilanteen valtavaa kuopassa olemista.)
Kolumbia B-Argentiina B 3-0
Alkuerien päätteeksi lohkovoittajat Välieriin, lohkokakkoset ja lohkokolmoset Puolivälieriin ja heikoimmista Alkuerien joukkueista Chile sai pääsyn viimeisenä Puolivälieriin kun ilman turnaukseen osallistunutta Meksikon A-maajoukkuetta myös Alkuerien toiseksi viimeinen maa pääsi mukaan erikseen.
Brasilian A-maajoukkue oli turnauksen karmein ja maaleja päästävin pettymys jäällä lievästi sanottuna kun jopa Brasilian oma B-maajoukkuekin oli sitä parempi, mutta ei Chilekään tosiaan paljoa paremmin etenkään Alkuerissä pelannut.
LATAM Cupissa/LatAm Cupissa ei viime vuonna pelattu Puolivälieriä kun tänä vuonna päätettiin pitää ensi kerran Puolivälierät kun Neljännesvälierät nähtiin ainakin vielä tarpeettomiksi ja tietenkin viime vuonnakin pelattiin Välierät.
Meksikon A-maajoukkueen tai jonkun muun kutsunsa peruneen maan kuten Costa Rican, Bolivian tai Ecuadorin ollessa mukana myös Alkuerien toiseksi viimeisen maan eli tässä tapauksessa mahdollisuuksien mukaan Chilen pelit olisivat olleet tiensä päässä.
LATAM Cup/LatAm Cup 2019 Puolivälierät
7.9.2019
Argentiina-Meksiko C/Team Bandidas/LMEH Team/Estrellas Team 3-4 (Argentiinan putoaminen jo Puolivälierissä oli pieni sensaatio kyllä kaikkiaan.)
Kolumbia B-Brasilia B 1-3 (Brasilian B-maajoukkue tosiaan tuntui ottelun jälkeen tuulettavan tätäkin voittoa kuin maailmanmestaruutta kun niin huonosti on mennyt tällä maalla jääkiekossa muutoin kaikkiaan.)
Kolumbia-Chile 11-2 (Chilen melkoisin harppauksin kehittyneen jääkiekkoinnostuksen ylläpidolle tämä oli melko kova isku, että hävitään peräti näinkin isoin lukemin toki viime vuonna tämän turnauksen voittaneelle maalle.
Argentiinan tappion kaltainen niukka häviäminen olisi ollut henkisesti paljon parempi juttu kuin liikajäähyt ja käytännön täydellinen mokaaminen jäällä sinänsä vähemmin harjoituksin ja resurssein kauteen pelaavalle joukkueelle. Toisin sanoen nähtiin kaksi melkoisen järisyttävää yllätystä tässä turnauksessa.)
Argentiina B-Meksiko B/Meksiko Select/Meksiko Select Team 0-5 (Argentiinan B-maajoukkue ei tehnyt maaliakaan, mutta sinänsä huomattavasti kovempitasoisen Meksikon hieman alemman maajoukkueen hyvä haastaminen oli sille välillä jopa parempaa mainosta kun Argentiinan oman A-maajoukkueen suorittama möhläys johtoasemasta tappioon.)
Meksikon C-maajoukkue/Team Bandidas/LMEH Team/Estrellas Team, Brasilian B-maajoukkue, Kolumbian A-maajoukkue ja Meksikon B-maajoukkue/Meksiko Select/Meksiko Select Team Välieriin joissa tosiaan oli panosta, mutta hieman eri tavalla kuin viime vuonna mistä kerron niiden yhteydessä pelitulosten jälkeen.
LATAM Cup/LatAm Cup 2019 Välierät
8.9.2019
Brasilia B-Puerto Rico 0-6
Meksiko B/Meksiko Select/Meksiko Select Team-Argentiina C/Team Malvinas/Team Falkland 2-3 (Jatkoaika tarvittiin ottelun voittajan selvittämiseksi.)
Kolumbia-Venezuela 7-4
Meksiko C/Team Bandidas/LMEH Team/Estrellas Team-Jamaika 0-6
Välierävaiheessa kieltämättä nähtiin hieman erikoisuuksia vaikka varsinaisesti tälle vuodelle ei ollut erillisiä viime vuoden tapaisia pistesääntöerotuksia muutoin tässä turnauksessa koska muutoin osa alempien sijojen joukkueista eivät olisi päässeet Puolivälieriin.
Puolivälierien ja Välierien pisteiden erotuksella ja Alkuerien pisteiden mukaisesti parhaiten sijoittuneimmat joukkueet pääsivät LATAM Cupin/LatAm Cupin Loppuotteluun ja uutena pidettyyn LATAM Cupin/LatAm Cupin Pronssiotteluun jota ei viime vuonna pelattu.
Lisäksi LATAM Cupin/LatAm Cupin Pronssiottelu toimi myös LATAM Cupia/LatAm Cupia sponsoroineen Amerigolin nimityksen mukaisena Amerigol Cupin Loppuotteluna ja yksi LATAM Cupin/LatAm Cupin Sijoitusotteluista toimi myös parhaiten pistesijoittuneiden joukkueiden osalta Amerigol Cupin Pronssiotteluna muun ollessa vain tavallinen turnauksen Sijoitusottelu.
Pistesijoittelun sääntö ja myös hieman tuo Puolivälierien ja Välierien pelaaminen tuollaisella erikoisuudella kuvasti hieman Stanley Cupin pelaamista NHL:ssä sillä LATAM Cupin/LatAm Cupin Välieriä sanottiin myös Amerigol Cupin Konferenssifinaaleiksi/Amerigol Cupin Finaaleiksi.
LATAM Cupin/LatAm Cupin Loppuotteluun matkasivat Kolumbia ja Jamaika turnauksen superyllättäjänä, LATAM Cupin/LatAm Cupin Pronssiotteluun ja Amerigol Cupin Loppuotteluun matkasivat Puerto Rico ja Argentiinan C-maajoukkue/Team Malvinas/Team Falkland.
Amerigol Cupin Pronssiotteluun matkasivat Venezuela ja Meksikon C-maajoukkue/Team Bandidas/LMEH Team/Team Estrellas kun taas Brasilian B-maajoukkueen ja Meksikon B-maajoukkueen/Meksikon Selectin/Meksikon Select Teamin oli tyytyminen vain LATAM Cupin/LatAm Cupin Sijoitusotteluun.
LATAM Cup/LatAm Cup 2019 Sijoitusottelu
8.9.2019
Brasilia B-Meksiko B/Meksiko Select/Meksiko Select Team 1-3
Amerigol Cup 2019 Pronssiottelu LATAM Cupin/LatAm Cupin 2019 Toisena Sijoitusotteluna
8.9.2019
Venezuela-Meksiko C-Team Bandidas/LMEH Team/Team Estrellas 2-3
LATAM Cup/LatAm Cup 2019 Pronssiottelu Amerigol Cupin 2019 Loppuotteluna
8.9.2019
Puerto Rico-Argentiina C/Team Malvinas/Team Falkland 2-6
LATAM Cup/LatAm Cup 2019 Loppuottelu
8.9.2019
Kolumbia-Jamaika 2-3 (Rangaistuslyöntilaukauskilpailu tarvittiin voittajan ratkaisemiseen Jatkoajan jälkeen.)
Jamaika voitti käytännössä täydellisenä ensikertalaisena ja kaikki yllättäneenä nk. Jään Svimbaajina LATAM Cupin/LatAm Cupin 2019 mestaruuden, viime vuoden voittaja Kolumbia oli tällä kertaa erittäin niukasti toinen, Argentiinan C-maajoukkue/Team Malvinas/Team Falkland oli kolmas ja Amerigol Cupin voittaja, Puerto Rico oli neljäs ja Amergol Cupin toinen, Meksikon C-maajoukkue/Team Bandidas/LMEH Team/Team Estrellas oli viides ja Amerigol Cupin kolmas.
Muista sijaluvuista puhuttaessa Venezuela oli kuudes, Meksikon B-maajoukkue/Meksiko Select/Meksiko Select Team oli seitsemäs, Brasilian B-maajoukkue oli kahdeksas, Argentiina oli yhdeksäs, Chile oli kymmenes, Kolumbian B-maajoukkue oli yhdestoista, Argentiinan B-maajoukkue oli kahdestoista ja toiseksi viimeinen ja Brasilia oli kolmastoista ja viimeinen joukkue turnauksessa.
Meksikon A-maajoukkue kun ei tosiaan turnaukseen tullut ja se ihan vähän kyllä söi Jamaikan yllätysvoiton arvoa, mutta erittäin hienosti Jamaika kyllä pelasi ja toisin sanoen yllätti kaikki turnauksessa josta rohkaistuneena Jamaikan Kiekkoliitto on lähivuosille sopinut erittäin paljonkin pelimatkoja ja harjoitusleirejä eri puolille Yhdysvaltoja ja Kanadaa kun halutaan heti olla positiivisen vahvoja alusta alkaen.
Ihan ei Jamaikan Kiekkoliiton huumorinheittoon Talviolympialaisista 2022 puhuttaessa ehditä, mutta jonakin päivänä tällä innokkuudella mitä on paljon aikaan saatu heti kun maa vain IIHF:n puolelle lopullisesti liittyi niin Jamaika voi kenties ollakin sitten jonakin päivänä siellä.
LATAM Cupin muista puhuttaessa tänä vuonna varmaan ehkä huonoin muutos sinänsä muutoin oli tuo erikoisen rinnakkaisturnauksen pelaaminen ja ihan hyvin olisi näin periaatteessa jälkikäteen Brasilian A-maajoukkueenkin laskea mukaan Puolivälieriin kun kaikki muutkin erittäin huonostikin ajoittain pelanneet joukkueet sinne pääsivät.
Sääntömuutosten osalta puhuttaessa tuo viime vuoden pistesääntö unohdettiin mikä oli myös hyvä juttu vaikkakin paljon selkeämpi juttu olisi ollut Alkuerien jälkeen pelata Neljännesvälierät vielä ennen Puolivälieriä ja pudottaa niissä joukkueita jolloin sitten olisi vielä voitu pelata normaalilla määrällä eli 8 joukkueella Puolivälierät ja 4 joukkueella Välierät ennen Pronssiottelua ja Loppuottelua.
Ainakin niin olisi ollut selvempää kuin pelata Välierävaiheessa mukaan tullutta erikoista Amerigol Cupia sen sivussa tuotepalkintona vaikka NHL-henkisyyden kuvastaen tämän kerran tuollaisen poikkeuksena voikin hyväksyä, mutta ei erityisen mielellään tulevaisuudessa.
Yhtä lisäerää koskemaan ihan normaalin jääkiekon mukaista sellaista kuten myös jääkiekon erien ajan yleistä kansainvälistä asettamista koskevaksi on puhuttu tuleville vuosille ja mahdollisesti ihan jo ensi vuodeksikin. Kun nythän on pelattu viime vuonna ja tänä vuonna Argentiinan Liigan, Brasilian Liigan ja Chilen Liigan tämän hetken pelisääntöjen mukaan.
Kyseisten maiden sarjoissa niin jäähallien pienen koon kun yleensäkin erikoisen tason johdosta pelataan vain kaksi erää ja kestoltaan ne ovat hieman pidempiä normaaliin jääkiekkoerään nähden eli 25 minuuttia.
Siihen tulee sitten tietenkin vielä tarpeen mukaan jatkoajat päälle jolloin ne ovat kestoltaan vaihtelevasti pelistä riippuen 5-20 minuuttia, enintään kuitenkin ylärajaltaan 25 minuuttia silloin kun pelataan kyseisten maiden liigojen Loppuottelu tai Mestaruuden Uusintaottelu eli tavallaan normaalin jääkiekon kolmas erä on jo jatkoaika.
Brasilian Liigassa kuten Argentiinan Liigassa oli takavuosina käytössä myös jatkoajan rajaus eli enintään jatkoajalla jatkoeriä sai olla kaksi joista keskimäärin ajat olivat jalkapallon mukaiset 15 minuuttia ja tuolloin enimmäisraja jatkoajan jatkoerällä oli ottelun tärkeydestä riippuen 20 minuuttia jonka jälkeen oli sitten Rangaistuslyöntilaukauskilpailu.
Chilen Liigassa oli hieman joidenkin Aasian maiden alasarjojen jääkiekkotyyliin varsinaisen peliajan jälkeen osin myös joidenkin Aasian maiden jalkapalloa vastaavasti Rangaistuslyöntilaukauskilpailu heti varsinaisen peliajan jälkeen aivan kuten myös jalkapallossa Rangaistuspotkukilpailu!
Meksikon A-maajoukkueen poissaolon lisäksi turnauksesta puhuttaessa huono juttu oli myös Patagonia Cupin superyllättäjän varsinkin naisten puolella eli Ecuadorin poissa oleminen.
LATAM Cup/LatAm Cup pelattiin tänä vuonna ensi kertaa myös naisten puolella. Siellä nähtiin Argentiina, Brasilia, Kolumbia ja Meksiko kun Chile tai Chilen B-maajoukkue naisten puolelta ja Patagonia Cupin Naisten superyllättäjä Ecuador eivät tosiaan tulleet turnaukseen.
Meksikon naisten joukkue olisi todennäköisesti murskannut kaikki maanrakoon, mutta heiltä puuttui melkoinen voimamimmi nimeltä Claudia Tellez ja useita muitakin hyviä pelaajattaria jolloin siten tosiaan Argentiinalla, Brasilialla ja Kolumbialla oli mahdollisuudet yllätyksiin.
Tellezin tai vaikka hänen vielä puuttuessaan nuo muut pelaajattaretkin olisivat kyllä järjestäneet turnauksesta Meksikon mimmien suvereenin näytöksen.
Etenkin kun Meksikohan pelaa Naisten MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan sarjalohkossa 2A/C1. Claudia Tellez tosiaan pelaa Naisten CHL:ää mikä on myös kova saavutus ja mikäli ei ihan huippuvuodet kesken lopu niin voi olla ensimmäisiä naisten kovimmillakin Yhdysvaltojen sarjatasoilla pelaavia meksikolaispelaajiakin.
Lopulta turnauksen voitti kuitenkin naisten puolella Argentiina, Kolumbia oli toinen, Meksiko oli kolmas ja Brasilia neljäs ja viimeinen erittäin karmeita maalisateita torjuneena, mutta myös päästäneenäkin.
Tosin kyllä Brasilian leidit jäällä piristyivät pelaamaan uskomattoman upean LATAM Cupin/LatAm Cupin Naisten Pronssiottelun kun hävisivät Meksikolle vain maalein 0-1!
Erittäin hienoa viihdettä olivat kyllä tämän vuoden LATAM Cupin/LatAm Cupin ottelut kaikkiaan ja tästä turnauksesta voi hyvinkin tulevaisuudessa tulla melkoisenkin seurattu turnaus.
Jamaikalla ainakin myös heidän yllätysvoittonsa on noteerattu erittäinkin korkealle ja mikäli nämä voitot kovinkin usein jatkuvat niin MM-ohjelmaakin 5-10 vuoden kuluessa kannattaa harkita erittäin tarkkaan sinne menemisen osalta kun taso kerran riittää.