Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Muiden maiden joukkueista puhuttaessa ympäri maailmaa jyllännyt koronavirus on vienyt paljon myös monia muitakin jääkiekkotapahtumia varsinkin pienemmiltä mailta niistä puhuttaessa.

Muun muassa useita Jääkiekon Aasian Haasteturnauksia on menetetty ja oikeastaan jo kaikki aivan viimeistä myöten tänä vuonna kun Singaporessa pelattava ja joissakin lähteissä aiemminkin jo peliajaltaan lykätty tuon turnauksen osalta 27.4.2020-1.5.2020 noina päivinä pidettävä tapahtuma peruuntui myös kokonaan sen sijaan, että olisi pelattu myöhemmin toukokuussa tai vaikkapa kesäkuussa.

Peruuntuminen tapahtui alustavasti 10.3.2020 ja vahvistettiin tietenkin eilen monen muunkin perutun turnauksen tapaan.

Vaihtoehtoisesti sekin voidaan pelata vain myöhemmin tämän vuoden puolella lukemattoman monen muun vastaavan Jääkiekon Aasian Haasteturnauksen kanssa.

Itse jääkiekon muista pienemmistä maista puhuttaessa Irlannin ja Portugalin jääkiekkoilut jäi harmittavasti näkemättä maaliskuussa.

Näistä Irlannin Maajoukkue olisi pelannut paluupelinsä ensi kertaa vajaaseen pariin vuoteen tosiaan Yhdysvalloissa ja myös Irlannin Poikien Maajoukkue eli Alle 18-Vuotiaiden Maajoukkue olisi pelannut Yhdysvaltain NCHL-sarjan joukkuetta DePaulia vastaan.

DePaulhan on seurana Chicagon alueelta lähtöisin ja on pelannut NCHL-sarjassa tänä vuonna Playoff-kaudelle asti ennen kuin tippui Concordia Falconsia vastaan pelatun ottelusarjan jälkeen.

Irlanti ei tosiaan ole vuoden 2018 jälkeen pelannut otteluakaan kun tilanne on ollut maajoukkueen kannalta se mikä on ollut eli hyvin lohduton alkaen vuodesta 2013 lähtien kun Irlannin oma jäähalli suljettiin ja ennen kuin vähintään ainakin yksi kunnon jäähalli tulee jälleen Irlantiin niin IIHF:n peleihin asiaa tosiaan ei ole.

Irlannin pelaajat ovatkin siten enimmäkseen pelanneet erittäin harvoja muita ottelujaan lähinnä Iso-Britanniassa ja erityisesti Pohjois-Irlannissa päin.

Portugalin tilanne on ollut vuorostaan reilusti parempi kuin Irlannin aivan lähivuosina aiemminkin usein kertomieni viestien jälkeen.

Portugalilla on tänä vuonna muutenkin ollut erittäin paljon harjoituspelejä kaudelle jälleen tuttuja espanjalaisia, ranskalaisia ja hollantilaisia seurojakin vastaan kuten myös niiden erittäin alhaisia maajoukkueitakin vastaan.

Tänä vuonna erikoisuus olisi ollut mahdollisesti myös suomalaisten alasarjojen seurajoukkueiden osalta kohdata Italian alasarjatason joukkueita.

Niille ei vain kuitenkaan ollut tilausta koronaviruksen tai osin myös suomalaisten alasarjaseurojenkin epäilevän tilanteen takia.

Portugalin tämän vuoden kohokohta maajoukkueena ennen tunnettua Espanjan Granadan Turnausta tänä vuonna olisi ollut Jääkiekon Gladiaattorien Turnaus.

Jääkiekon Gladiaattorien Turnaus olisi ollut ilman peruuntumistaan jo yhdeksäs sellainen ja josta pitääkin ehkä lähiaikoina kirjoitella enemmänkin.

Turnaus olisi pelattu Hollannissa tänään ja huomenna.

Jääkiekon Gladiaattorien Turnaus vuonna 2020 olisi pitänyt sisällään seuraavat maajoukkueet kun Jään Lohikäärmeiden eli Kiinan B-maajoukkue tai siihen rinnastettava nk. Alempi Yhdistelmämaajoukkue Kiinalle tai Jään Lohikäärmeille eli Kiinan B-C-maajoukkue nimellä China North Stars ei saanut pelilupaa koronaviruksen takia:

Ijs-Oranje B eli Hollannin B-maajoukkue

Ijs-Oranje C eli Hollannin C-maajoukkue

Jong Ijs-Oranje eli Hollannin Alle 20-Vuotiaiden Maajoukkue (Tämä nimettiin turnaukseen varajoukkueena kun itse Ijs-Oranje eli Hollannin A-maajoukkue nähtiin aivan liian kovaksi turnaukseen jossa olisi ollut mukana vain alempia maajoukkueita lähtökohtaisesti. Jong Ijs-Oranjea pidettiin paikallisten lehtien mukaan myös hyvänä joukkueena turnaukseen kun edelleen hinku varsinaiseen Ijs-Oranjeen nyt valitettavasti peruuntuneiden oman sarjatason MM-turnauksen kisoihin oli kova.)

Sveitsin B-maajoukkue

Sveitsin C-maajoukkue

Iso-Britannian B-maajoukkue (Tässä olisi ollut Iso-Britannian MM-leiriltä pudonneet brittipelaajat lisättynä joillakin skotlantilaisilla. Vaihtoehtoisesti tämä joukkue olisi käyttänyt nimeä Team England johtuen siitä, että myös skotit itse halusivat pelata turnauksessa omalla joukkueellaan eli Team Scotland.)

Iso-Britannian C-maajoukkue tai Team Scotland (Tässä olisi ollut enimmäkseen viimeiset sellaiset brittipelaajat jotka eivät olisi mahtuneet MM-leirille, ne jotka haluaisivat lopettaa tai ovat jo lopettaneet maajoukkueuransa kuitenkaan vielä lopettamatta täysin jääkiekkouraansa seurapuolella ja tietenkin iso joukko skottilaisia pelaajia.

Iso-Britannian Jääkiekkoliitossa kun on viime vuosina keskusteltu ajoittain kuohuvastikin esimerkiksi Skotlannin oman maajoukkueen palauttamisesta maahan ainakin silloin tällöin pelattaviin otteluihin.

Historiallisesti tietenkin on ollut olemassa Skotlannin oma maajoukkue, mutta sekin tietenkin 1990-luvun aikana lakkautettiin perinneotteluja huomioimatta osin IIHF:n sääntömuutostenkin vuoksi.

Skotteja on British Lionsin riveissä tietenkin nähty ennenkin. Lähivuosina tai tänä vuonnakin tämä alin brittien maajoukkue on koottu tosiaan mielenkiintoisesti skoteista ja kun he halusivat kovasti omaa joukkuettaan niin hollantilaisjärjestäjät olisivat sellaisen myöntäneet jolloin olisi nähty yllä olevan todetusti tässä turnauksessa Team England ja Team Scotland.)

Portugali (Tämä olisi totta vieköön ollut todella huikea näytönpaikka sinänsä tälle joukkueelle. Tämän kauden harjoituspeleissä kun Portugali useimmiten on ollut jo erittäin tehokas eikä todellakaan enää ihan Espanjan, Ranskan tai Hollannin ihan alasarjatason joukkueet Belgian vastaavista puhumattakaan enää tälle pärjää. Espanjan Granadan Turnauksen pelaaminen on ollut järkevä veto tälle joukkueelle. Toivottavasti Portugali nähdään pian toki mahdollisista ennakkoluuloista huolimattakin pian Suomessa uusimpana jääkiekkomaajoukkueena!)

Valitettavasti koronaviruksen vuoksi Portugalinkin tilanne jääkiekossa vaikuttaa jäävän tänä vuonna erittäin vähiin kun seuraava Granadan Turnaus Espanjassa todennäköisesti suomalaisia alasarjatason seurajoukkueita sisältävänä sellaisena on ehkä jäämässä perutuksi kun senhän pitäisi olla vuorossa toukokuussa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Aivan täysin ei tosiaan Irlannin maajoukkue jäänyt sittenkään peleittä ollessaan Yhdysvalloissa maaliskuussa.

Irlanti nimittäin palasi jääkiekkoareenoille pelaamalla näytösottelun poikkeusoloissa tietenkin ilman yleisöä erikoisesti Chicagon Palolaitoksen omaa jääkiekkojoukkuetta vastaan ja myös voitti ottelun.

Jatkoajalla tosin hieman dramaattisen oloisesti ja melkoisen säästellen näillä näkymin isäntien osalta.

Muusta jääkiekosta puhuttaessa koronan kaltainen vitsaus alkaa uhata hiljalleen myös jopa jääkiekon nk. Kesämaita.

Kesämaalla tarkoitan tässä ja muutoinkin tarkoitetaan niitä maita jossa jääkiekkoa pelataan Suomesta katsottuna kesällä.

Näitä maita ovat esimerkiksi Jään Kenguruiden ja Jään Mustien tai entisten Jään Kiivien kotimaat eli Australia ja Uusi-Seelanti.

Uuden-Seelannin Liigassa muun muassa avaukset ovat siirretty 15.5.2020 alkamaan aikaisintaankin, mutta käytännössä puhutaan tietenkin viivästymästä kesäkuulle, heinäkuulle tai elokuullekin kiitos koronaviruksen aiheuttaman tilanteen.

Kauden aloitus voi pisimmillään lähtökohtaisesti venyä syksyynkin.

Edes erillään olevat selkeät saarvaltiotkaan maailmassa eivät tunnu pysyvän tästä vitsauksesta turvassa.

Ainoa hyvä juttu tosin on tavallaan siinä, että Australian Liigaan tai Goodal Cupiin nähden Uuden-Seelannin Liiga on tosin pituudeltaan lyhyempi eikä niin hirveän pitkään kausi sinänsä kestäisi muutenkaan joskin nykyisin kun pelataan pudotuspelikausiakin sinänsä pidempään kuin ennen niin siinä sitten onkin omat vaikeutensa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon LATAM Cup Etelä-Amerikan viime vuosien tärkeimpänä turnauksena on näillä näkymin ikävässä asemassa tilanteensa suhteen.

Jääkiekon LATAM Cupiin ovat ilmoittautuneet ainakin seuraavat maat osin ajalta ennen koronaa ja osin koronan aikana ja ne ovat tietenkin olleet seuraavat:

Kolumbia

Meksiko

Jamaika

Argentiina

Brasilia

Argentiinan B-maajoukkue tai Argentiinan C-maajoukkue (Tämä tosin tilanteen mukaan mikäli osin korona-ajan välillä tuohon turnaukseen innostuneet Dominikaaninen Tasavalta, Bolivia, Ecuador tai Peru eivät tule mukaan turnaukseen.)

Puerto Rico (Osin on hieman vielä auki, että tuleeko vai ei mukaan turnaukseen.)

Venezuela (Tulee kyllä turnaukseen mikäli vain rahat riittää kun maa todella on edelleen hyvin ikävässä ja tuhoisassa tilanteessa omalla tavallaan. Viime vuonna teki kyllä jo sen ihmeen pääsemällä mukaan turnaukseen.)

Chile

9-10 maata on tulossa tai muutoin tuttuun tapaan putoajia osin täydennetään joidenkin maiden B-maajoukkueella tai C-maajoukkueella.

Maalistan tilanne joukkueittain perustuu 14.6.2020 olleeseen tilanteeseen.

LATAM Cup tältä vuodelta tietenkin on vaarassa peruuntua osin juurikin koronaviruksen takia tai sen laantuessakin juurikin tällä hetkellä olevien matkustusrajoitusten takia.

LATAM Cup pelattaneen siten tänä vuonna arvioitua myöhemmin loppuvuodesta ja mikäli sitä ei pelata niin se pelataan huhtikuussa 2021 aikaisintaan ja huonoimmillaan jopa niinkin myöhään kuin vuoden 2021 marraskuussa.

Kaikki on pitkälti riippuvaista koronasta tai sen ajan/jälkeisajan tulevista matkustusrajoitteista.

Yhdysvaltain levottomuuksien takia myös muitakin pelipaikkoja on pohdittu kuten esimerkiksi Meksikoa tai Kanadaakin, mutta tuolloin ongelmana tulee jälleen myös korona.

18.6.2020 eli kolme päivää sitten asiasta viimeksi keskusteltiin suuremmin, mutta toistaiseksi tuolloin mitään ei vielä peruttu kun onneksi myös itse turnaukseen sinällään on vielä paljonkin aikaa ja vielä enemmän olisi siirrettynä tänäkin vuonna.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime aikoina Etelä-Amerikan jääkiekkoilun 1980-luvun, 1990-luvun ja osin ihan 2000-luvun alun johtava kiekkomaa eli Brasilia on tunnetusti kärsinyt melkoisesta pelaajakadoistaan ja monista muistakin taantuvan kiekkomaan ongelmistaan esimerkiksi Argentiinaan tai Chileen verrattuna jäähalliongelmistakin.

Tai pikemmin kärsi, mutta siitä tulee pian lisää asiaa.

Seleção de Hóquei no Gelo tai myös Águias Amarelas eli Keltaiset Kotkat (Myöskin vihreitä ja satunnaisesti sinisiä peliasuja valkoisten ohella pitävinä silloin he ovat tietenkin muita nk. Kotkia Jäällä sen värisinä kun mitä päällä on.) on viime aikoina kieltämättä ollut erittäin huonossa asemassa.

Se on välillä suorastaan rökälemäisesti hävinnyt ottelujaan ja välillä jopa maan oma B-maajoukkuekin on ollut sitä itseään parempi.

Paljon on kuitenkin asioiden parantamiseksi yritetty tehdä, mutta osin koronavirus sotki tietenkin parannusaikeet Brasiliassakin.

Ympäröivien maiden lisäksi Brasilian A-maajoukkue on hakenut jääkiekossa muun muassa Jääkiekon Aurinkorannikon Liigaan Yhdysvalloissa pelaamaan kun tuohan liiga tunnetaan paremmin nimellä SCHL eli Sun Coast Hockey League.

SCHL on normioloissaan mahdollisen kansainvälisen erikoisvieraan mukaan laskien muutoin yksi Tampa Bayn alueen ja keskimääräisesti neljän joukkueen pienliiga jota maassa pyöritetään pitkälti kesäsarjana tai syksyn sarjana.

Taso kieltämättä on varsin alhainen, mutta sekin parhaimmillaan Jääkiekon NCAA-tason tai NHL:n varauspelaajiakin sisältävänä olisi erittäin nostattava Brasilian kaltaiselle maajoukkueelle.

Brasilian maajoukkue on käynyt myös Clearwaterin Floridan harjoitteluleirillä viime vuosina melko usein ja tänäkin vuonna ennen koronaa olisi käynyt ilman peruuntumista.

Hyvin alhaisen tason yhdysvaltalaisissa jääkiekkosarjoissa on pelannut pitkälti juurikin Floridan alueella päin yllättävänkin monta brasilialaispelaajaa tai pelaajaa joilla on vähintään brassitausta.

Brasilian maajoukkueelle on myös sikäli kun koronasta selvitään niin näillä näkymin tulossa Sveitsistä uusi päävalmentaja tai ainakin valmennuspäällikkö jonka tehtävänä on luoda melkoisen tiukka harjoitusohjelma maajoukkueelle.

Se tarkoittaisi ainakin 2-6 kertaa viikossa harjoittelua ja monet muutkin asiat mullistuisivat sen sileän tien.

Pitkälti Brasilian nopea reagointi maan heikentyneeseen asemaan edes Etelä-Amerikan oman jääkiekkotason muistaen johtuu tai on johtunut muun muassa vähemmän yllättäen LATAM Cupin voittaneen Jamaikan viime vuoden suorituksesta.

Jamaika järjesti totta vieköön melkoisen shokin voittamalla ihan kaikki todennetut huiput aina Argentiinaakin myöten, mutta osin shokkivoitto perustui kyllä myös verraten ylivoimaiseen harjoittelutasoonkin.

Brasilian oman viime vuoden yllättävänkin hyvin menestyneet B-maajoukkueen pelaajat ovat nyt sijoitettu tietenkin A-maajoukkueen pariin.

Brasilialla itsessään on kieltämättä kirittävää kulttuurissaan, mutta siinä missä välillä esimerkiksi yllättävänkin monessa Etelä-Amerikan maassa ei ole juuri näytetty tai on välillä pidetty merkittävää taukoa NHL-kiekon näyttämisestä televisiossa niin esimerkiksi Brasiliassa NHL-jääkiekkoa on näkynyt aina kuvaruudussa.

Joskin välillä tietenkin NHL on kyllä ajettu pienemmille urheilukanaville maassa, mutta ei varsinaisesti kuitenkaan missään vaiheessa jätetty tauolle ja yllättävänkin monesti sielläkin on satunnaisesti noussut se esille olotilaansa nähden verrattuna muihin Etelä-Amerikan maihin ja osin jopa muutamaan erittäin huonoon eurooppalaiseen maahan jääkiekossa.

Brasilian Jääkiekkoliitto on myös neuvotellut yhdessä Argentiinan Jääkiekkoliiton kanssa tulevaisuudessa järjestettävästä omasta Etelä-Amerikan Jääkiekon Superliigasta esikuvanaan tietenkin NHL ja KHL.

Pitkälti sellaisiin suunnitelmiin on ajauduttu kun erillään olevat Etelä-Amerikan maiden kansalliset liigat eivät vain ole kehittyneet sellaiseksi vetovoimaksi kun mitä on toivottu edes omassa pienessä mittakaavassaan.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Brasilian jääkiekkoilun tilanteesta puhuttaessa sillä on ollut tosiaan ongelmia myös jäähalliensa kanssa verrattuna muun muassa kilpailijamaa Argentiinaan tai Chileen nähden.

Ei tosin ihan niin pahasti enää kun huolimatta kieltämättä erittäinkin karmeista ottelutappioista viime vuonna on maassa osin viimeisen 5 vuoden aikana kulisseissa saatu hyväksyntä usealle pienemmälle ja yhdelle hieman suuremmalle jäähallille.

Ajoittain näitä yritettiin perua poliittisissa piireissä muka rahanhaaskauksena, mutta hienona asiana onneksi löytyi myös puolensa pitäviäkin päättäjiä ja rahoitus asialle silti järjestyi.

Nämä suunnitelmat hyväksyttiin pari vuotta sitten vuonna 2018 myös rakennustöiden alkamisenkin osalta ja useampi pienempi jäähalli kuten Puntaksen Jäähalli (Ei samanlainen kuin mitä esimerkiksi Punta Arenaksen tai Santiagon Jäähalli Chilessä on kieltämättä samanlaisesta nimestään huolimatta.) ja myös näitä suurempi ellei melkein koko Brasiliankin jääkiekkohistorian suurin jäähalli eli nk. Uusi Sao Paulon Jäähalli eli myös kaupalliselta nimeltään Ice Arena do Brasil valmistuivat onneksi juuri ennen koronaviruksen kaltaisen ongelman todellista puhkeamista.

Näistä Ice Arena do Brasil valmistui 25.1.2020 ja oli aikana ennen koronaa omalla tavallaan elintärkeä uusi jäähalli Brasiliaan.

Mittakaavaltaan Ice Arena do Brasilin on toivottu täyttävän tärkeimmän säännön eli juurikin IIHF:n määritykset vähintään yhdestä täysikokoisesta jäähallista.

Tosin sen mittakaava on Brasilian yleisemmissä jäähallien mittakaavoissa suuri, mutta se on erittäin pieni edelleen juurikin noilla kansainvälisillä tasoilla.

Todennäköisesti se olisi hyväksyttäessä yksin pienimmistä ellei pienin sellaisenaan hyväksytty kansainvälisen tason jäähalli ja muutoin varmaankin se saa hyväksynnän vain laajennettaessa.

Hyväksyntäasiaan ja koko vähän suurempaan jäähallihankkeeseen ja sen viimeistelyyn vaikutti muun muassa jopa Kolumbian pääseminen IIHF:n täysjäseneksi ennen Etelä-Amerikan jääkiekon mahtimaita eli Brasiliaa, Argentiinaa ja Chileä.

Brasilialla on siten toivoa ainakin korona-ajan jälkeen näillä näkymin päästä IIHF:n toiseksi täysjäseneksi Etelä-Amerikassa kun osin maa tietysti ihan alkuperäisenä Etelä-Amerikan jääkiekon ykkösjäsenenä on tietysti ollut IIHF:n jäsen vuodesta 1984 lähtien, mutta sen asema on tietysti vuosien ja vuosikymmenten mittaan vaihdellut ja nykyisin on ollut käsitettävinään osin vuoden 1998 kriteerien jälkeiseltä pohjalta arvioiden osin puolijäsenenä kun Brasiliassa tosiaan on Argentiinan ja Chilen tapaan pelattu myös rullakiekkoa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viimeinen kieltämättä erikoinen Brasilian jääkiekkoa koskeva asia on ollut pian kerrottavassa asiassa suomalaisittainkin mielenkiintoinen piirre.

Brasilialla on nimittäin näillä näkymin nyt historiansa pohjalta jääkiekossa kolme NHL:n varauspelaajaa josta uusinta tosin erikoisesti muka puhutellaan tai on puhuteltu kun hän olisi ensimmäinen.

Mitä ei tietenkään ole, mutta ensimmäinen tietysti vähään aikaan on kyllä.

Brasilian jääkiekon muistaen kuitenkin kaikki varauspelaajat tai jopa ihan NHL:ssäkin pelanneet pelaajat ovat kuitenkin syntymäpaikastaan tai erittäin pienestä ajastaan olostaan siellä huolimatta varttuneet ja kasvaneet jääkiekkoiluun varsinaisesti muualla.

Kieltämättä ihan viisaasti kun Brasilian oma jääkiekkoilu tai maan omakin jääkiekkoliigakin ei ole ollut järin kehuttavaa luokkaa huolimatta tietenkin erääseen aikaan Etelä-Amerikan omasta parhaasta sellaisen asemasta huolimattakin.

Brasilian NHL-pelaajista Michael R. Greenlay eli paremminkin tunnettuna Mike Greenlay hätkähdytti vuonna 1986 maailmaa omalla tavallaan syntypaikaltaan Brasilian Vitorian miehenä olemalla tuolloin syntypaikan mukaan ensimmäinen Brasilian NHL-pelaaja varattuna Edmonton Oilersiin.

Greenlay pelasi suurimman osan uransa alempia jääkiekkosarjoja, mutta oli kuitenkin myös Edmonton Oilersinkin NHL-pelaaja sarjakaudella 1989-1990. Toisaalta Greenlayn ura NHL:ssä oli lyhyt kun nimeämisoikeus pöytäkirjassa oli vain joihinkin otteluihin sarjakaudella enintään, jääaikaa taisi olla kaikkiaan jonkin verran yli 20 minuuttia kaikkiaan NHL:ssä ja selkeässä NHL-ottelussa ihan vain pari kertaa Greenlay pelasi kunnolla.

Muista Brasilian NHL-pelaajista puhuttaessa Regehrin veljeskaksikon toinen osapuoli on tietysti myös kiintoisa tapaus (Regehrin veljeksistä puhuttaessa on kolmaskin eli ihan vanhin joka vain ei koskaan pelannut NHL:ssä ja on muista veljistä poiketen myös veljesten siskon tapaan ollut aina kanadalainen myös ihan syntymäpaikaltaan.) ja siitä tulee lisää juttua alle.

Robyn Regehr tosiaan syntyi Recifessä, mutta Brasiliaan ei jääty kun tie vei Indonesiaan missä syntyi syntypaikaltaan myös Indonesian ainut NHL-pelaaja eli pikkuveli Richard 'Richie' Regehr tosiaan syntyi Bandungissa ja tietenkään myöskään Indonesiaan ei silloin jääty.

Regehrin veljekset tietenkin varttuivat Kanadassa ja molemmat olivat ja ovat olleet melko kuuluisiakin NHL-pelaajia.

Robyn varattiin Colorado Avalancheen 1998, mutta hän ei koskaan pelannut Avalanchessa otteluakaan.

Hän pelasi lopulta uransa aikana vuodesta 1999 lähtien Calgary Flamesissa, Buffalo Sabresissa ja Los Angeles Kingsissä ja on ollut mukana vuodesta 2016 lähtien Calgary Flamesin veteraanipeleissä.

Juuri lopetettuaan uransa oli vielä vuonna 2016 muun muassa valmis tulemaan satunnaiseen Flamesin otteluun mikäli vain lupa olisi tullut ihan varsinaisella NHL-puolella mitä ei tullut kuitenkaan jolloin ura pääosin loppui sitten siihen.

Aivan täysin tietysti huumoripuolen jutuissa Robyn ei ole vieläkään uraansa ihan täysin lopettanut, mutta käytännössä kyllä kun ainoa seura mitä enää edustaisi olisi tosiaan Flames ja vain hyvin pitkälti satunnaisessa kotiottelussa käsin varsinkin nykyään toisin kuin mitä vielä vuonna 2016 oli valmis edustamaan.

Silloin olisi Robynille käynyt vieraspelitkin tarpeen tullen.

Richie Regehr vuorostaan vieläkin uraansa jatkavana, mutta lähellä myös sen päätöstä olevana pelasi NHL:ssä Calgary Flamesissa joskin ei kyennyt vakiinnuttamaan paikkaansa samalla tapaa kuin mitä veljensä aikanaan pystyi osin jopa huonommistakin lähtökohdista huolimatta.

Richie on ollut pelaajana myös DEL:ssä ja SHL:ssä.

Uusin onkin sitten mielenkiintoisin tapaus myös suomalaisittain:

Täten meillä ja osin Brasiliallakin onkin sitten kaksi suomalaista ja melkein saman nimen omaavaakin pelaajaa tuttuina miehinä edes jotenkin jääkiekon parista puhuen.

Edellinen huvin vuoksi sanottu 'Brasilian Markus/Markku' oli tietenkin mahdollinen kaikkien aikojen viimeinen Jääkiekon Team Karjalan mies vuosimallia 1998 eli Brasilian Rio de Janeirossa vuonna 1979 syntynyt Markus Vasarainen ja tämä varsinainen nykypäivän 'Brasilian Markus/Markku' olisi tietenkin melkein saman nimen omannut, mutta ihan kuitenkin Suomen Helsingissä vuonna 2001 syntynyt Marcus Kallionkieli.

Tuo Markuksi nimittely tai nimeäminen mainittakoon sen vuoksi, että ainakin mitä itse olen kuullut ja kun joskus hyvin harvoin aina joissakin jutuissa on muisteltu tuttavapiirissä noita Brasiliassa syntyneitä suomalaisia niin melkein aina jostain syystä muun muassa herra Vasarainenkin muistettiin aina niissä Markkuna eikä Markuksena ja sama vaiva on sitten vaivannut myös Marcustakin.

Marcus Kallionkieli kieltämättä on Brasilian erittäin pienissä kiekkopiireissä ollut varsin seurattu henkilö kuten oli myös Markus Vasarainenkin aikanaan.

Kallionkielen juttuja on seurattu ainakin niistä ajoista lähtien kun mies alkoi pelata WHL:n Brandon Wheat Kingsin riveissä.

Kallionkieli kuului tai ainakin taisi kuulua ennen varaustaan myös Las Vegas Golden Knightsin/Vegas Golden Knightsin nuorempaan miehistöön eli lempinimeltään Vegas Select Teamiin tai myös Golden Knights/Knights Select Teamiin.

Las Vegasiin brasilialaisittain kaveri numero 'Quinze' eli Kallionkieli numerolla 15 erittäin usein pelanneena valittiin NHL-varauksena viidennellä kokonaiskierroksella 139:nä kaverina.

Kallionkieli oli ehdolla myös Brasilian maajoukkueeseenkin, mutta toistaiseksi ei ole kuitenkaan mennyt sinne pelaamaan varsin ymmärrettävistäkin syistä.

Huolimatta siitä, että välillä annettiin julkisuuteen ymmärrettäväksi muun muassa Brasilian erilainen kiekkokausikin syynä kieltäytymiseen.

Brasilian muina jääkiekkoasioina tänä vuonna näin loppuun lyhyesti voi vain todeta, että muutamakin eri harjoitteluottelu on peruuntunut kuten esimerkiksi Meksikoa vastaan pelattavaksi aiottu harjoitusottelu.

Meksiko olisi peluuttanut poikkeuksellisesti myös senkin maan viime aikoina paljon nöyryytettyä A-maajoukkuetta eli jälki varmaankin nöyryytettyjen keskinäisessä pelissä olisi ollut rumaa Brasilian kannalta kun viime aikoina pohjalla ollaan käyty.

Toivottavasti kuitenkin noustaan ja siinä sivussa koronastakin päästäisiin eroon!
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Aiemmin melko paljon mainitun joukkueen varsinkin loppuvuodesta tuttuina Jään nk. Aurinkopaitoina tai nk. Aurinkojoukkueena mainitun sellaisen eli Makedonian tai kiitos Kreikan nimikiistan vuoksi Pohjois-Makedonian osalta tunnetulle joukkueelle on jälleen tullut korona-ajastakin huolimatta melko hyviä uutisia.

Jos ei nyt välittömästi niin ainakin tulevina vuosina sitä ajatellen.

Makedoniassa näin selkeyden vuoksi mainittuna on tulossa aiemmin mainitun Skopjen Centar Fleet Centerin lisäksi myös pienpaikkakunta Kaleen uusi jäähalli.

Käytännössä Kale on Skopjea yksi ympäröivä tai osin kaupungin sisäänkin menevä oma entinen pikkukaupunki.

Sen enempää asiasta mainitsematta kuitenkin Kale erääseen aikaan oli tärkeä paikka silloisena Jugoslavian Makedonian osana myöhemmin itsenäisen maan jääkiekkoilua sillä Kalessakin oli oma jäähalli 1970-luvulla jolloin ehkä jossain määrin Makedonian omaa jääkiekkoinnostus 1960-luvun ihan loppua ja osin 1950-lukua unohtaen oli suurimmillaan.

Varsinkin loppuosalta 1970-lukua puhuttaessa.

Sittemmin vaikka Skopjeen tietenkin jäi jäähalli niin muun muassa Kalen Jäähalli purettiin tietenkin maan itsenäistymisen yhteydessä.

Sittemmin Kaleen on tulossa vihdoin ja viimein tulevina vuosina ja lähtökohtaisesti heti koronan päättyessä uusi ihan täysimittainenkin jäähalli.

Kalen Jäähalli uutena sellaisena on osin mahdollinen jälleen melkoisen poliittisen suostuttelun myötä kun Kalen paikkakuntaa ympäröiviä maa-alueita koskien voitiin tietenkin tehdä Pohjois-Makedoniaksi nykyisin kieltämättä osin melko ärsyttävästi nimitettävän maan hallituksen kanssa melko merkittävätkin kaupat.

Täten erinäiset maarakennusoikeudet ovat kunnossa ja 30 vuoden kauppaoikeuteen sisältyvät osin pakottavanakin sellaisena myös urheilurakennusluvat joista jääkiekko saa osansa vähintään ainakin tämän yhden uuden ja ehkä useamman pienemmänkin myötä jälleen etusijaa.

Toisaalta huonona asiana koronan keskeytettyä osin joidenkin pienempien uusien jäähallien rakennustyöt ovat tuntuneet painopisteet ja rakennusvarat olevan suunnatut kohti tätä Kalen uutta jäähallia.

Tietenkään aiempia hankkeita ei olla vielä ainakaan osin hylätty kokonaan, mutta jatkolle rakennuksen osalta ei välttämättä ole edellytyksiä kun ilman koronaakin tämän maan taloustilanteessa ei ole ollut hirveästi mitään liikoja kehumista.

Huolimatta kasvussa olevat IT-talousbuumista ja osin tietysti myös turismista ainakin nyt ennen koronaa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime aikojen paljon kerrottu joukkue eli Portugalin jääkiekkomaajoukkueen osalta puhuttaessa sillä tosiaan tänä vuonna on ollut paljon peruuntumisia.

Osa peruuntumisista ja tällä kertaa rohkaisevasti suurin osa peruuntumisista on johtunut vain ja ainoastaan koronasta toisin kuin aiemmin vain ja pelkästään rahasta tai muista resurssipulasta johtuvista asioista.

Peruuntuneista tapahtumista merkittävimmät eli toisin sanottuna aiemmin kerrotut Granadan Turnaus Espanjassa ja Gladiaattorien Turnaus Hollannissa yritetään kuitenkin pelata vielä myöhemmin tänä vuonna aikaisintaan syyskuussa ja muutoin lokakuulta marraskuulle ulottuvina turnauksina.

Tuon lokakuun ja marraskuun vaihteen ajan peliajatkin olisivat tiedossa eli 30.10.2020-1.11.2020 pelattaisiin siinä missä syyskuun pelipäivämäärät eivät ole kovin tarkkaan tiedossa osin kauden alun syistäkin johtuen.

Portugalin osalta mielenkiintoista on näillä näkymin mahdollisesti tulevina vuosina ja parhaimmillaan vielä alkavalle jääkiekkokaudelle tai muutoin heti seuraavalle vuodelle osuva tapaus sen maajoukkueelta liittyä pelaamaan Jääkiekon Espanjan Liigaa yhtenä sarjan muuna joukkueena tai pelata ainakin maan liigajoukkueita vastaan sarjan ulkopuolisia otteluja.

Mikäli tuo Granadan Turnaus pelataan niin kotimaisista seurajoukkueista puhuttaessa tunnettu Mr. Taxi-joukkue olisi kaiketi näillä näkymin menossa turnauksen ainakin mikäli se vain ehditään pelata pelaajien kannalta riittävän ajoissa sarjakaudelle, mutta muutoin ei ehkä kun pelataan noinkin myöhään enemmin kuin elokuussa.

Kaikki tietysti on osin koronasta ja sen jälkihoidosta riippuvaista.

Portugalin maajoukkueen osalta puhuttaessa sillä on ollut aikeita tulla Suomeen ainakin kertaalleen tässä ihan viime aikoina muutamasta viime vuodesta puhumattakaan ja ilman koronaa se olisi saatettukin nähdä vihdoin ja viimein täälläkin.

Portugali olisi nähty jääkiekon osalta puhuttaessa Suomessa mahdolisesti jo 6 viime vuoden ajan järjestetyssä Jääkiekon Ruka Cupissa jota myös Rukan Pipolätkäturnaukseksi kutsutaan, mutta siinä tietysti oli omat vaikeutensa nyt aiemmin juuri ennen koronaa niin eivät silloin nyt tämän vuoden tammikuussa vielä päässeet tulemaan.

Tulevana vuonna se tietysti olisi tuttuun tapaan viime vuosilta Kaltiolammella Eturinteiden ja Pisteellä pelattavan turnauksen osalta tulossa kun sehän olisi vuorossa 2021 tammikuussa ja siihen mahdollisesti olisi mielenkiintoista saada Portugali mukaan tulemaan.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kun miettii Brasilian ja Portugalin jääkiekkoa molempien ollessa tietenkin hyvinkin samanlaisista kielellisistä maista huolimatta jääkiekkonsa suhteen täysin eri asemassa niin historiaa on näilläkin mailla ollut sinänsä paljonkin.

Ensin Brasiliasta tulee asiaa tähän ja myöhemmin seuraavassa viestissä sitten Portugalista.

Brasiliasta tulee juttua ensin:

Brasilian jääkiekossa sen ollessa varsin pienimuotoista on vietetty tai ainakin vietetään 40-vuotisjuhlia käytännössä tänä vuonna tavallaan.

Vahvinta aikaa tunnetusti Brasilian jääkiekolla oli vuosina 1984-2001 josta paras aika ehkä kaikkiaan hieman mielipiteestä riippuen oli vuoden 1984 jälkeinen 1980-luku tai siitä vähän eteenpäin aina vuosiin 1992-1994 ulottunut ajanjakso.

Joista osin myös välillä on kiistelty myös vuosien 1995-1998 olleen vielä nk. Hyviä Vuosia Brasilian jääkiekossa, mutta tuolloin osin taantumavaiheen suunnassa ne olivat lähinnä viimeisiä vuosia jolloin Brasilia oli tietysti hieman erikoisesti Etelä-Amerikan jääkiekon edelläkävijä kun ei tietenkään juuri ollut järkeviä vastustajia tai muut vastustajat olivat vasta-alkajia.

Kuten vaikkapa kilpailija Argentiina.

Brasilian ihan alkuajat eli vuodet 1980-1983 tavallaan jääkiekossa olivat melkoisen karuja.

Ihan ensimmäinen jäähallikin Brasiliassa Sao Paolossa oli käsittämättömän pienikokoista luokkaa:

Vaivaiset 14 x 12 oli ympärysmitta ja se oli toden totta varsin kääpiöluokkaa!

Sellaisessa jäähallissa ei oikein voinut pelata edes yleisesti ottaen pienintä mahdollista jääkiekkoa sinällään eli kolmella kolmea vastaan-luokan jääkiekkoa tai se oli ainakin ihan todella ahdasta.

Sittemmin ympärysmitat ympäri maan omaa pääkaupunki Brasiliaa, Sao Paoloa, Rio de Janeiroa, Minas Geraisia ja Belo Horizontea myöten nousseita nopeita pieniä jäähalleja vasten kasvoivat kyllä, mutta keskimäärin pysyttelivät pelottavankin pienikokoisina kaikkiaan.

Tosin niillä pystyi jo sentään edes pelaamaan kolmella kolmea vastaan jääkiekkoa nyt ainakin mikäli ne eivät olleet isompaan jääkiekkoon täysimittaisesta sellaisesta puhumattakaan mahdollisia.

Ajoittain Brasilian Liigassa jääkiekon suhteen olikin alkuaikoina tapa pelata ilman maalivahteja varsin yleisestikin.

Tosin ennen vuotta 1984 ja sitä alkanutta vähän laajempaa Brasilian jääkiekon nk. Kulta-aikaa maassa oli keskimäärin kuitenkin vain kolme joukkuetta joista kaksi tunnetuinta oli Sao Paolo Pandas ja Rio de Janeiron Gladiadores.

Peliasut Pandoilla olivat musta-puna-valkoiset ja Gladiadoresilla olivat peliasut väreiltään sini-puna-valkeat.

Kilpailevilla Minas Geraisin tai Belo Horizonten joukkueilla olivat useimmiten musta-oranssit/oranssi-mustat tai kelta-mustat/musta-keltaiset peliasut.

Vuonna 1984 hyväksyttiin maan jäsenyys IIHF:n osalta ja tästä eteenpäin alkoikin jääkiekon kehitys maassa sen jäädessä lopulta hieman alkuinnostuksen jälkeen kansainvälisessä tarkastelussa hyvin vähiin joskin ilman muuta Etelä-Amerikan silloisella ja vielä myöhemmälläkin mittakaavalla hyvin johtavaksi sellaiseksi.

Aina kun kansainvälinen läpimurto näytti tulevan niin maa päätti pysyä tulematta kansainvälisiin turnauksiin ja muutenkin maan oman jääkiekon kehitys jäi polkemaan paikalleen kun haluttiin jossain määrin pitäytyä paikallisissa säännöissä ja kuvioissa kiinni.

Brasiliassa verrattuna pian puhuttavaan Portugaliin nähden se menetti valta-asemansa Etelä-Amerikankin johtavana jääkiekkomaana monesta syystä, mutta muun muassa jäähallit pysyivät laajennettuinakin hyvin pieninä myöhempiin aikoihin nähden tai ainakin nyt kansainvälisessä mittakaavassa, jäähallit olivat keskittyneitä tietylle alueelle ja silloinkin hyvin kaukana toisistaan ja lisäksi ehjänä pidettäviä varusteita tai jäänhoitovälineistöä ei samalla tapaa ollut kun vihdoin ja viimein myöhemmällä 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa alkoi kuitenkin olla enimmäkseen oman aikansa jäähallien lukumääräiset olot kunnossa.

Innostuskin sammui, mutta toisaalta ihan kulta-aikoinaan Brasilian jääkiekon kannatus levisi silloin ainakin parhaimpina hetkinään myös hieman elitistisen maineen omaavien Sao Paolon tai Rio de Janeironkin ulkopuolelle ongelmalliseen Keski-Brasiliaan ja varsinkin nykypäivän ongelmakimppuna pidettävään Etelä-Brasiliaan missä hädin tuskin välillä koko peliä edes tunnetaan siinä missä Brasilian pohjoisosissa ja tietenkin ihan noilla syntysijoillaan eli Sao Paolo-Rio de Janeiro-välillä se tunnetaankin edes jotenkin välttävästi yleisesti ottaen.

Elintärkeää tietysti olivat ulkomaiset vaikutteet kuten NHL:n näyttäminen tosiaan maan televisiosta käsin myös jo 1980-luvulla jolloin jotenkin laji tunnettiin edes sitä kautta mikäli ei juuri muuten tunnettu.

Lisäksi maan jääkiekko tarvitsi alkuun myös muutoin maassa suosittua tai ainakin edes paljon harrastettua rullakiekkoilua mikä oli siunaus ja kirous samassa paketissa.

Kun jääkiekko sitten lopulta taantui lajina jossain määrin vaihtelevasti ennen pitkää nykysijoilleen niin Brasilian osalta se onkin jäänyt kamppailemaan lähinnä Argentiinan kanssa Etelä-Amerikan jääkiekkoherruudesta yhtä omaleimaisine maan liigakulttuureineen.

Brasilian ei siis siten lähimainkaan ole tarvinnut hävetä omaa asemaansa historiallisesti suhteessa verrattuna Portugaliin missä olosuhteet jääkiekon harjoittamiseen nähden olivat moninkertaisesti paremmat Brasiliaan nähden ja silti Portugalissa ei järkevästi kyetty edes pyörittämään omaa jääkiekkoliigaa tai edes Brasiliasta poiketen saamaan edes yhtä kunnon kansainväliset mitat täyttävää jäähallia siinä missä Brasiliassa parhaimmillaan kyettiin sellainenkin rakentamaan ennen sen romuttamista ja sitä hieman edeltänyttä kriteerien muuttumista mikä oli syynä romutukseen!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Portugali tosiaan onkin mielenkiintoinen nk. Musta Lammas kansainvälisessä ja ainakin eurooppalaisessa jääkiekossa.

Se on yksi erittäin harvoja eurooppalaisia maita jolla ei ole ollut järkevästi sanottuna missään vaiheessa omaa täysimittaista jäähallia (Vertailuksi hyvinkin monilla erittäin heikoksi mielettävilläkin jääkiekkomailla kuten vaikka Bosnia ja Hertsegovinalla tai Makedoniallakin on ollut enemmän jääkiekkokulttuuria ja ihan jäähalleineenkin osana Jugoslaviaa tai sitä ilmankin siinä missä Portugali tuohon nähden muistuttaa enemmän jotakin Albaniaa jääkiekon osalta.) ja muista melkoisen heikoista Euroopan jääkiekkomaista puhuttaessa muun muassa jääkiekon vieminen Kreikkaankin onnistui monin verroin paremmin kuin Portugaliin.

Naapurimaa Espanjasta nyt sitten puhumattakaan jonka mahti Portugalia vastaan jääkiekossa on ollut käytännöllisesti katsoen kautta historian käsittämättömän murskaavaa luokkaa ihan välillä jopa sellaisten tyyliin nk. Pipolätkäjengienkin osalta!

Etenkin kun Espanjakaan ei mikään jääkiekon mahtimaa ole missään vaiheessa ollut tai sillä ei ole ollut edellytyksiäkään olla sellainen sinällään ja silti sitä on sielläkin lajia harrastettu ja peliä pidetty elossa vaikka vuoristolampien tai vuoristojärvienkin jäällä mikäli ei sitten muualla olekaan.

Välillä jopa monet vasta-alkajan asemassa jääkiekossa olleet Afrikan maatkin ovat olleet Portugalia edellä jääkiekossa tai ainakin olleet hyvin vakaat kiinnostuksessaan viemään lajia eteenpäin ja samoin ovat olleet Lähi-idänkin monet maat joskin näissä voi myös auttaa väistämättä ne kuuluisat öljyrahojen rippeetkin aivan helskutin paljon.

Portugalin asema on siitäkin niin hämmästyttävän erikoinen, että siinä missä Brasilia oli ainakin omalta osaltaan viime viestin sanoin oman maanosansa johtava maa hetkeen ainona todella vakavasti jääkiekkoa harjoittaneena maana niin Portugali vuorostaan oli käytännössä mattimyöhäisin maa koko Euroopan tasolla jääkiekon lähtökohtaisen laajemman aloittamisen suhteen.

Kun maassa alettiin harkita muun muassa juurikin aiemmin kerrottua Viseun Jäähallin rakentamista vuonna 1992 niin siihen mennessä käytännössä kaikkialla Euroopassa harrastettiin jääkiekkoa ammatillisesti ja kansainvälisesti pelaten ja näin oli ollut tilanne jo kauan ennen vuotta 1992 useina eri vuosikymmeninä.

Portugalin maajoukkueen tai edes jollakin tapaa sitä muistuttavat omat kansalaispelaamiset edes seurajoukkueiksi nimitettävänä sellaisena olivat jääneet pelottavan olematonta lähelle oleviin lukemiin eikä vuoden 1996 Viseun Jäähallin valmistuessa sen vuoden syyskuuhun mennessä juuri enempää oltu pelattu.

Viseun Jäähalli vuonna 1996 valmistuessaan oli pieni, mutta verrattuna sentään äsken kerrottuun Sao Paolon vuoden 1980 ensimmäiseen jäähalliin Brasiliassa se oli sitä isompi.

Kokoluokat menivät näin:

Sao Paolon Jäähalli vuonna 1980 Brasiliassa: 12 x 14

Viseun Jäähalli vuonna 1996 Portugalissa: 36 x 18 (Aivan maksimimitta tälle jäähallille oli tuota luokkaa koska se saattoi olla pienempikin, mutta mitä siitä muistan lukeneeni tai kuulleeni niin tuota kokoluokkaa se oli ja missään tapauksessa ei ainakaan paljon suurempi.)

Mittaluokkana ero tosiaan oli selvä ja siten toiveet suuria vaikka se olisi ollut pienempikin.

Tuolla mittaluokalla tietenkin pelattiin myöhemmin kääpiömäistä ja sittemmin myös eräässä vaiheessa kiinnostuksen puutteessa lopetettua lyhytikäistä Portugalin Jääkiekkoliigaa.

Silloin tuossa hallissa kyettiin pelamaan joskin hyvin, hyvin ahtaasti varsinkin jos se oli pienempi niin myös ihan täysimittaista jääkiekkoa eli viidellä viittä vastaan sisältäen melkein kaikki normaalin eurooppalaisen tai kansainvälisen jääkiekon ominaisuudet paitsi seuraavia:

- Siinä punaviivaraja toimi myös paitsion vihellysviivarajana

- Siinä ei ollut siniviivan välivyöhykettä eli toisin sanoen aloitusalue oli todella pieni puolueettomuusrajoineen keskialueella

- Ajoittain Portugalinkin Jääkiekkoliigassa mentiin nk. Brasilian opein eli 2x25 minuuttia oli peliaika normaalin 3x20 minuutin sijaan sisältäen myös poikkeukselliset Jatkoajankin mittojen mahdollisuudet joskin enimmäkseen Brasiliaan verrattuna mentiin ihan normaalein säännöin

- Jatkoaikaa ei aina ollut vaan tasapelit ratkaistiin Rangaistuslyöntilaukauksin varsinaisen peliajan loputtua hieman joidenkin Aasian maiden sarjojen tapaan tai myös osin nk. Brasilian opein, mutta toisinaan oli kyllä kuten normaaleissa säännöissä

- Portugalin Jääkiekkoliigassa ei vihelletty pitkää kiekkoa kun järkevän pituusmitan alue siihen nähtiin liian kapeaksi ja muutenkin pelin etenemiseen nähden se katsottiin tarpeettomaksi maan liigapäättäjien mukaan vaikka Viseun Jäähalli olisi ollut täysimittainenkin

- Joitakin muita sääntöjä yritettiin sisällyttää Portugalin jääkiekkoon rullakiekosta mistä varsinkin uuden tulemisen myötä Portugalin jääkiekossa on luovuttu

Viseun Jäähalli oli tosiaan aiemmin Portugalin jääkiekkoilun kehto omalla tavallaan sen tullessa valmiiksi.

Silloin tilanne näytti hyvältä kun toisaalta oli pelaajainnostusta ja tavallaan kulkuyhteydet välineistöineen olivat helpommin saatavilla kuin Brasiliassa ja varustetasokaan ei ollut samalla tapaa ongelma kuin Brasiliassa.

Ikävä kyllä Viseu sijaitsi jossain määrin hankalalla paikalla keskisessä Portugalissa missä muutaman muunkin urheilulajin markkinointi ehkä ainoastaan jalkapalloa huomioimatta on ollut aina melkoisen vaikeaa maassa ja sen asema vaikutti ihan alun innostuksen jälkeen oikeastaan hyvin negatiiviselta.

Välillä Viseun tilanne oli vähän samanlainen kuin Ranskan Magny-Coursilla formuloissa sillä erolla, että Portugalin Viseulla ei ollut takanaan miljoonakoneistoa luomassa edes jotakin toivoa.

Lisäksi Viseun Jäähalli oli yritysperusteinen jäähalli eli se sitten sai vähän liiankin helposti sanella tahtonsa läpi Portugalin Jääkiekkoliitolle tai muille maan harvalukuisille talvilajien pampuille jolloin tilanne muistutti hyvin paljon Kreikan tilannetta jääkiekossa ainoastaan sillä erolla, että Portugalissa ei ihan sentään niin mahtavaksi noussut yksittäinen rahamies vaan pikemminkin kyse oli yritysongelmasta laajemmin.

Jääkiekon kehitys maassa muutenkin tuntui pysähtyneen Viseuhun eikä se tuntunut juuri leviävän muualle Portugaliin.

Välillä muun muassa Brasilian jääkiekkoa elossa pitänyt rullakiekko tuntui olevan jopa haitallisempi Portugalille kuin suhteessa Brasiliaan.

Rullakiekon päättäjien piirissä Portugalissa siinä missä pienemmässä mittakaavassa Espanjassa jääkiekko kun nähtiin nimenomaan haitallisena kilpailijalajina mikä piti raivata olemattomaksi.

Tämäkin asema söi paljon halua Portugalin jääkiekolta kehittyä.

Puhumattakaan siitä, että muiden urheilulajien päättäjien lisäksi etenkin Portugalin omakin hallitus tuntui olevan jopa monia usein kritisoituja pienempienkin jääkiekkomaiden yleispoliittisia päättäjiä vasten vielä niitäkin laiskempi ja haluttomampi oikein edes kehittämään maan jääkiekkoa.

Muuna yleisilmiönä muun muassa Portugalissa oli Espanjaankin verrattuna erittäin huonot mahdollisuudet nähdä televisioitua jääkiekkoa.

Erona oli myös televisioidun jääkiekon osuuskin suhteessa Brasiliaan nähden.

Mikäli jääkiekkoa nähtiin Portugalin Televisiossa kaikessa harvinaisuudessaan se olikin enemmän maajoukkuekeskeistä siinä missä Brasiliassa se oli maan omia erittäin harvoja maajoukkuepelejä huomioimatta varsin seurajoukkuekeskeistä tai sitten muun muassa NHL-keskeistä.

Ja Brasiliassa juurikin historia televisioidun NHL-kiekon osalta oli laajempi edes jotain katsojaperinnettä luovana siinä missä Portugalissa sitä ei jopa erittäin harvoin nähtyyn maajoukkuetason jääkiekkoon verrattuna näkynyt juuri lainkaan unohtaen laskuista mahdolliset Espanjan Television vastaavat lähetykset.

Ja viimeinen niitti arkkuun oli tietenkin myös edelleen hyvin huonoina jatkuneet kansainväliset tulokset nyt ihan selkeämmälläkin maajoukkueella.

Esimerkiksi Portugalin lehdistön mukaan lisätuen jatkumiseksi muun muassa eräässä vaiheessa olisi pitänyt voittaa Kreikka ja Turkki jääkiekossa tyyliin 10-0 noin vuoden sisällä kun kerran jääkiekko oli saatu alulle.

Mikä siinä noin vuoden 1997 aikaan oli täysin järjetön tavoite!

Myös ulkomainen tuki puuttui.

Muun muassa paremmista kiekkomaista puhuttaessa esimerkiksi Portugalin pyytäessä apua uudelta Kanadan Portugalin Suurlähettiläältä vuoden 2001 aikoihin vastaus oli kielteinen siinä missä aiempi Kanadan Portugalin Suurlähettiläs oli suhtautunut myönteisesti jääkiekon kehittämiseen Portugalissa.

Toinen erikoisuus oli muun muassa aiemmin esimerkiksi Israelin jääkiekollista alkua 1990-luvun alussa tukenut NHL-seura Toronto Maple Leafs sen sitten aikoinaan tuettua Israelia jätti sitten melkoisen kylmästi tukematta Portugalia samassa suhteessa.

Jotenkin Portugalin jääkiekko tunnuttiin näkevän parempien maiden piireissä nyt viime vuosiin verrattuna selvästi enemmän lähinnä huonona vitsinä.

Kun Brasiliaan verrattiin niin Portugalilla oli edelleen etäisyys ongelmana, mutta ei ihan niin paljon kuin Brasiliassa ajoittain.

Tosin siltikin joillekin pelaajille tuli keskimäärin kauden peleihin Portugalissa silti 350 kilometriä pelimatkoja harva se kerta kun mentiin niitä yhtä harvoja kauden pelejä pelaamaan.

Siinä missä Brasiliassa parhaimmillaan pelasi useita ja jopa useita kymmeniä pieniä kiekkoseuroja silloin kun laski myös ulkomaisten sinänsä ylläpitämät jäähdyttelyporukat niin Portugalin Jääkiekkoliigassa tuntui pelattavan yhdessä lähtökohtaisen isossa ja ympäri maata hajallaan olleissa pienjäähallien tekeleissäkin silti sen keskimääräiset kolme porukkaa.

Siten ei ollut toivoakaan luoda kestävää jääkiekkoliigaa maahan siinä missä Brasiliassa tavallaan pystyi hyvinkin taantuneena sellaista pyörittämään.

Portugali ei järkevästi päässyt myöskään IIHF:n kehitysohjelmiin jääkiekossa huolimatta jäsenyydestäkin kun jäähalliongelmaa se ei saanut ratkaistua ja kun osin aiemmin osa kehitysohjelmistakin oli sidottu sellaisiin ehtoihin mihin Portugali ei kyennyt omalla jääkiekkotasollaan vastaamaan.

Lopultahan aiemmin kerrotusti Viseun Jäähalli sulki ovensa vuonna 2006 kun maan jääkiekkoliigakin oli lopettanut jo paljon tätä aiemminkin tavallaan.

Uudempaan aikaan mennessä kyllä Portugalin oman jääkiekkoilun asema näin muuten sanottaessa on kyllä kehittynyt huomattavasti noista päivistä kun Brasiliaan verrattuna portugalilaisia pelaajia on päässyt pelaamaan enemmän Espanjan omiin alasarjoihin ja parhaimmat jopa Ranskaan sen maan alasarjoihin ja ollaan paljon ennakkoluulottomampia kokeilemaan peliä enemmän siinä missä muun muassa 1990-luvun tragediana oli osin pitää jääkiekkoa enemmän myös espanjalaisten omana pelinä.

Siinä missä Brasilia taas on omissa ikäpolvissaan suhteessa menettänyt koko ajan omaa pelaajatuotantoaan Portugalin oman vastaavan ollessa itse asiassa sinänsä melko turvattu, mutta toki erittäin pieni.

Portugalin uudemman ajan kertomusta vasten mietittäessä on näin korona-ajan vaivaamana mietitty myös uusia jäähalleja kuten esimerkiksi Montijon Jäähallia.

Aiempi Montijon Jäähalli kun jäi vuonna 2001 rakentamatta huolimatta ajoittain erittäinkin suuresta hehkutuksesta maan urheilumediassa.

Viimeisenä ripoteltuna suolana haavoihin pitkään vailla kunnon tai ainakin melkein kunnon kansainvälisen mittaluokan jäähallia ollut Brasilia sai tosiaan juurikin tämän vuoden tammikuussa 25.1 itselleen uuden jäähallin eli Sao Paolon Ice Arena do Brasilin.

Portugalilta edelleen huolimatta aiemmin kerrotuista nykyisistäkin jäähalleista ja myös jäähallisuunnitelmistakin puuttuu yhä sellainen kansainvälisen mittaluokan jäähalli mikä on melkoinen järkytys kaiken jälkeenkin suhteessa tosiaan niin muuhun Eurooppaan kuin ennen kaikkea sitten vaikkapa itse Brasiliaan!

Toisaalta pelillinen harrastuneisuustaso Portugalissa on kieltämättä maan erikoisesta jäähallittomuustragediasta sellainen nykyään kuitenkin, että siinä kyllä jo varsin pitkään Brasilia olisi kyllä nuijittu maanrakoon jääkiekossa todennäköisesti puhumattakaan sitten joidenkin ihan huonoimpien eurooppalaisten jääkiekkomaiden alasarjojen seurajoukkueistakin.

Tulevina vuosina kyllä ihan heikoimmat eurooppalaiset maajoukkueet ja osin ihan nykyään lähivuosina suoritetun uuden paluun myötä ovat jo aiemmin kerrotusti kyllä hävinneet Portugalille.

Ja ovat varmasti vaarassa hävitä jatkossakin Portugalille.

Näiden jälkeenkin ovatkin sitten jo Portugalia vastassa sellaisiakin maita kuin Luxemburg ja Jään Paholaiset Mustana tai Punaisena eli Belgia ja niistä sitten tietenkin jo parempina naapurimaa Espanja tai Ijs-Oranje eli Hollanti.

Nämä ovat historiallisesti olleet kyllä Portugalille liian vaikeita maita, mutta mikäli Portugali saisi vain jääkiekkonsa kehittymään niin kaikki mahdollisuudet olisi päästä yllättävänkin äkkiä ainakin osasta näitä maita ohikin.

Tai olisi ollut mikäli vain jääkiekkoa olisi maassa kehitetty niin paljon aiemminkin kuin miten sitä nyt on alettu kehittää.

Toivotonta se ei ole, mutta hyvin vaikeaa ainakin nyt maajoukkuetasolla päästä ohi noista maista.

Ainakin askel viimeistään kerrallaan haaste kyllä vaikeutuu.

Seurajoukkuepuolella kun tietää miten huonoa noiden maiden seuratasot on jälleen osin tosin vain joissakin noista maissa niin niissä todennäköisesti Portugalin maajoukkue voittaa kyllä noiden maiden seurajoukkueet ajan myötä jopa hyvinkin korkealle saakka vain hävitäkseen sitten ehkä kuitenkin juurikin maajoukkuepeleissä.

Paljon kuitenkin riippuu ennen kaikkea nyt korona-ajan jälkeisistä hoitotoimista jo ajat sitten melkoisen tragikoomiseksi sinänsä muuttuneen jäähalliongelman suhteen Portugalissa ja muutenkin ihan vain omien jääurheiluliiton onneksi uusiutuneista päättäjistäkin, että mihin suuntaan jääkiekko maassa kehittyy.
 
Viimeksi muokattu:

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Valko-Venäjän päävalmentaja Mikhail Zaharov on antanut ensimmäisiä lausuntoja tulevia kotikisoja ajatellen. Hän sanoi suoraan että maa tarvitsee ostopelaajia menestyäkseen. Se on surullista, mutta kun V-Venäjän tilanne on mikä se on (hyvän ikäisiä pelaajia ei käytännössä ole, kaikki ovat todella vanhoja tai nuoria), niin jotain tällaista pystyi odottamaan.

Niminä nostettiin esille ennen Belarussian paidassa pelanneet hyökkääjä Geoff Platt sekä puolustaja Nick Bailen. Uusina niminä mainittiin TPSstä tuttu laatusentteri Francis Pare, ex-Senators Shane Prince sekä hyvä KHL-maalivahti Danny Taylor. Laadukkaat KHL-pelaajat olisivat elintärkeä vahvistus V-Venäjällä jotta he pystyisivät olemaan uskottava vastustaja muillekin ryhmille kuin vain Englannille. Varsinkin maalivahtitilanne on tällä hetkellä synkkä ilman Taylorin tapaista ostokaveria. Maalla on muutamia jokseenkin lupaavia vahteja, mutta kukaan heistä ei pelaa ykkösvahtina tai edes kunnollisena tandemina Euroopan 6 tärkeimmässä sarjassa.

Suuri johtaja Presidentti Lukasenko on raporttien mukaan kysellyt jo aiemmin entisen NHL-tähden Mihail Grabovskyn halusta palata takaisin kaukaloon. Epäilen että Grabovskyn tahto on yhtä kuin presidentin ajatukset, joten eiköhän Grabo ainakin yritä paluuta. Se on sitten eri asia tapahtuuko se V-Venäjän omassa liigassa vai suoraan KHLn häntäjengissä Minskissä.

Bob Hartleyn Latvia on tasokkaampi ja sitä kautta periaatteessa mielenkiintoisempi kisaisäntä, mutta Valko-Venäjänkin tekemistä on mielenkiintoinen seurata alkavan kauden aikana. Heidän AHL-nuorensa ovat vuosi vuodelta parempia, mutta ensi kevät tulee varmaan vielä liian aikaisin. Sergei Kostitsyn piti viime vuonna välivuoden, joten hänenkin tapauksessaan tarvitaan jonkinlaista takaisin pyytelyä jos haluavat lisää konkareita ryhmään, ettei siellä ole vain U23-nuoria ja yksi kenttä kanukkeja.
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
HIFKi on kova, HIFKi on Stadi! Kohta reppu repee, Mestarit sen tekee. Go!

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime aikoina muidenkin maiden maajoukkueissa on ollut paljon liikehdintää ja peruutuksiakin valitettavasti koronan takia.

Myös viime aikoina kaikkiaankin jääkiekossa tuoreen historiallisen maan heikolla, mutta silti yritteliäällä pohjalla eli Intian Jääkiekkoliiton puheenjohtaja, pääsihteeri ja perustaja eli Akhsay Kumar on menehtynyt pyörälenkin aikana tulleeseen sydänkohtaukseen vain 51-vuotiaana.

Herra Kumar oli myös Intian ensimmäisessä aivan täysin omassa jääkiekon maajoukkueessakin perustaja-pelaajana vuonna 1989 ja siitä sitten useita vuosia vielä 1990-luvun aikana pelaajana sellaisenaan tai pelaaja-valmentajana ja lopulta ihan Päävalmentajanakin.

Herra Kumar oli kuuluisan Eversti Kumarin poika.

Isä-Kumar eli tässä tapauksessa Eversti Narendra 'Härkä' Kumar oli edelleen tietenkin elossa olevana muun muassa Intian Talviurheiluliiton Puheenjohtaja ja samalla alkuteloillaan olevan Intian Jääkiekkoliiton Puheenjohtaja silloin siis kun Intian Talviurheiluliitto vastasi maan hataralla pohjalla olleesta jääkiekosta eli vuoteen 1988 asti.

Intian varmaankin kuuluisin talviurheilija muutaman satunnaisen jääkiekkoilijan tai hiihtäjän unohtaen on Naganosta 1998 aina Pyeongchangiin 2018 maataan edustanut ohjaskelkkailija Shiva Keshavan ja hänhän oli Naganossa 1998 vain 16-vuotias ja nyt ainakin lähtökohtaisesti uransa pari vuotta sitten lopettaneena ilman ihmeitä vielä kerran sitten vuonna 2022 kenties niin oli tuolloin pari vuotta sitten 36-vuotias.

Shiva Keshavan oli Torinossa 2006 Talviolympialaisissa 25:s lajissaan mikä oli ja on edelleen Intian paras suoritus Talviolympialaisissa.

Paras Intian naistalviurheilijatar oli ja on tietenkin edelleen vuoden 1988 Calgaryn Talviolympialaisten Shailaja Kumar pujottelun 28:lla tilalla ja tämä suoritus oli ennen Torinoa 2006 ja Keshavanin tekoa paras Intian Talviolympialaisten sijoitus.

Shailaja Kumar sattuu tietenkin nyt olemaan juurikin menehtyneen Akhsayn vanhempi sisar.

Intiassa tosiaan alppihiihto, laskettelu, pujottelu, kelkkailu ja jopa hiihto ovat olleet lajeina edustetut maasta puhuttaessa Talviolympialaisissa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy