Meinasipa jäädä huomaamatta.
Viestin lähetti dana77
Nämä vladin tekemät ehdot onnistumiselle seuraavat tätä arvostelutapaa melko hyvin (mitä vähemmän kuolleita->sitä parempi voiman osoitus). Vladin arvosteluasteikosta heräsi kysymys, että mikä olisi ollut arvosana jos erikoisjouot olisivat samantien vain tappaneet kaikki teatterissa olijat.
-terroristien tappaminen (olisi onnistunut paremmin kuin nyt, sillä pari jäi henkiin)
-ei myönnytä (tärkeimpiin) vaatimuksiin. (olisi onnistunut yhtä hyvin kuin nyt)
-voiman näyttö, ja tarvittaessa käyttö. (olisi onnistunut paremmin kuin nyt)
-uhkaavan esimerkin antaminen vastaavia tekoja suunnitteleville. (olisi onnistunut helvetisti paremmin kuin nyt)
-ei omia sotilastappioita. (olisi onnistunut yhtä hyvin kuin nyt vai tuleeko jossain vaiheessa tieto, että ihan muutama[5-20] kuoli, who knows)
-suurkatastrofin välttäminen (tämä olisi ainut epäonnistunut kohta).
5/6 olisi onnistunut eli arvosana olisi ollut kiitettävä??
Pitänee vielä pikaisesti vastata tähän viestiin, tosin edellinen viestini hivenen sivuaa käsiteltyjä asioita ja osin varjo omissa viesteissään on ottanut esille huomionarvoisia asioita mm. terroristien surmaamisen ja vangitsemisen suhteen.
Kuten mainittua, kyseessä oli hyvin spekulatiivinen tilanteen hahmotteleminen jossa tärkein ei ollut yksittäisen panttivangin pelastaminen ja etu vaan yhteisön/yhteiskunnan etu mikä ajaa yksilön edun edelle, (näin tapahtuu kollektiivisessa ajattelussa kuten todettua).
Kuitenkin arvosteluasteikon täytettäville ehdoille voidaan asettaa tietty painotusarvo jonka perusteella lasketaan sitten koko operaation onnistuminen.
Mikäli esim. suurkatastrofin välttäminen nostetaan muiden yläpuolelle ei tule kuuloonkaan, että vapauttajat tappavat kaikki panttivangit - mikäli näin tapahtuisi, tarkoittaisi se huomattavaa epäonnistumista. Välttääkseen suurkatastrofin on kuolleita oltava huomattavasti vähemmän kuin pahimmassa, tai ennustetussa vaihtehdossa, eli terroristien toteuttaessa uhkauksensa, jolloin kuolleita olisi ollut yli 700.
Tarkastellaan ehtoja vielä lyhyelti:
Kuten varjo totesi, epäilemättä terroristeista pari jätettiin henkiin tarkoituksella, heidän itsensä kannalta kuolema olisi varmaan ollut heille parempi vaihtoehto. Tuskin tarvitaan kummoistakaan mielikuvitusta kun voi kuvitella mitä heille tapahtuu FSB'n tiloissa, se siitä kansainvälisten kidutusten kieltävästä sopimuksesta. (Onkohan Venäjä muuten edes allekirjoittanut sen? Vai sovelletaanko Geneven sopimusta näihin terroristeihin, tuskin, eihän Yhdysvallatkaan sovella Geneven sopimusta Guantamon vankeihin. Eipä Venäjä Tshetsenian suhteen muutenkaan noudata kansainvälisiä sopimuksia). Joten voidaan olla sitä mieltä, että ehto täyttyi kiitettävästi.
Tärkeimpiin vaatimuksiin myöntymättömyys. Ehto täytetty, tapa jolla se täytettiin on epäolennainen kokonaisuuden kannalta.
Voimaa näytettiin ja sitä myös käytettiin. Tietty häikäilemättömyys voi kantaa lyhyellä aikavälillä hedelmää ja toimia Venäjän epävarmassa tilassa voimakkaana signaalina rikollisille ja monille terroristiryhmittymille. Voimaa ei kuitenkaan käytetty räikeän ylimitoitetusti, mikäli näin olisi tehty, olisi seurauksena ollut suurkatastrofi ja sen myötä (painotus tällä ehdolla suurempi kuin muilla) operaation onnistumisen heikompi tulos eli operaation epäonnistuminen. Joten, nyt ehto täyttyi.
Seuraavan ehdon, eli "uhkaavan esimerkin antaminen...", täyttyminen jättää toivomisen varaa jonkin verran. Oikeastaan vasta tulevaisuus kertoo lopullisesti sen kuinka hyvin tai huonosti tämä ehto täyttyi, (ks. ed. viestini tshetseenien/terroristien saamasta huomiosta ja heidän mahdollisesta kytkemisestä entistä tiiviimmin kansainväliseen terrorismiin). Tämä ehto siis täyttyi vain osittain.
Omia sotilastappioita ei tullut yhtään varsinaisessa operaatiossa, piiritystilanteen aikana ilmeisesti loukkaantui yksi miliisi, joten tämä vaikuttaa hivenen operaation onnistumisen lopputulokseen. Kaikesta huolimatta ainekset suuriin tappioihin olivat olemassa, kaasun käyttö esti ne, joten tämä mahdollisuus mielessä pitäen tämä ehto tuli täytettyä hyvin. Mikäli sotilaalliset tappiot olisivat olleet suuret, olisi se ollut huomattava kolaus erikoisjoukoille, armeijalle ja poliittiselle johdolle - jopa suurempi kuin siviilien uhraaminen. Armeija ja erikoisjoukot tarvitsevat onnistumisia ja sellaisena tätä pidetään, joten ehto tuli mielestäni täytettyä.
Suurkatastrofin välttäminen, mikäli tällä ehdolla olisi ollut selkeästi suurempi painoarvo lopputulokseen kuin muilla ehdoilla voidaan katsoa, että ehdon täyttymisestä huolimatta parantamisen varaa jäi. Kaikesta huolimatta, ainekset suurkatastrofiin olivat todella olemassa konkreettisesti - eivät ainoastaan spekulatiivisella tasolla.
Se on arvokysymys kumpi näyttää paremmalta yhteiskunnan kannalta:
1.) Terroristien kukistaminen, selkeästi panttivankien valtaosan pelastaminen (yli 600 pelastunutta ja 119 kuollutta), ei omia tappioita, ei teatterin totaalista tuhoutumista lähellä Moskovan ydintä ja koko valtakunnan ydintä, periksiantamattomuus ja lujana pysyminen.
2.) Terroristien kukistuminen rajujen taisteluiden ja pitkällisen piirrityksen jälkeen joista seuraa (lähes) automaattisesti raskaat tappiot, rakennuksen mahdollinen tuhoutuminen ja kaikkien tai lähes kaikkien panttivankien kuoleminen, eli koko operaation totaalinen epäonnistuminen.
Minusta tämä huomioon ottaen tämäkin ehto tuli täytettyä - pientä parantamisen varaa tosin jäi.
Ehdottomasti kritiikkiä voi esittää jälkihoitoa ja pelastustoimien epämääräisyyttä kohtaan, mutta se ei laske itse sotilaallisen operaation arvosanaa - kokonaisuuden arvosanaa kylläkin hivenen. Senpä tähden kokonaisuuden kannalta pidän koko operaatiota kohtalaisen hyvin onnistuneena, varsinaisen sotilaallisen suorituksen ollessa hyvän.
vlad#16.