Montreal @ Phoenix
I
Olipa mitäänsanomaton erä. Laukaukset 7-3 kotijoukkueen eduksi lähinnä sen takia, että pääsivät pelaamaan pari kertaa ylivoimaa. Ensimmäinen jäähy tuli, kun Habsilla oli kuusi miestä jäällä, toisessa Leach lähti mukaan hyökkäykseen ja kuten kuvitella saattaa, siitä ei seurannut mitään hyvää, vaan mies vippasi kiekon suoraan vastustajalle sinisen jälkeen ja MABin oli sitten otettava kulmassa jäähy estääkseen maalintekopaikan syntymisen. Alivoima onneksi toimi ja Price liimasi kiekkoja antamatta reboundeja.
Canadiensin parhaan maalipaikan loi itselleen Plekanec, joka taisteli itselleen parikin tekopaikkaa saman alivoiman aikana. Adrian Aucoin ehti pelastaa ensimmäisen tilanteen mailahäirinnällä Plekyn oltua jo puoliksi läpi, toisessa sentteri pääsi vetopaikkaan saakka hienon harhautuksen myötä, mutta Bryzgalov torjui. Viidellä viittä vastaan oli yksi ainoa edes jonkunlaiseksi maalipaikaksi luettava tilanne, kun Metropolitin ketju tuli muutamalla syötöllä läpi keskialueen ja taisi olla Metro, joka lopulta pääsi laukomaan. Hyökkäyspeli on siis erittäin tukkoista, sillä nyt ei todellakaan ole vastassa mitään Flamesin tasoa olevaa puolustusta, varsinkin kun tuolta vielä Jovanovski ja Michalek ovat poissa.
II
No nyt alkoi sentään tapahtua jotakin. Gomezin kenttä aloitti erän vahvasti hyörimällä hyökkäyspäässä, mutta laukaukset jouduttiin lähettämään liian kaukaa, jotta niistä olisi ollut suurempaa vaivaa Bryzgaloville. Tehokkaan karvauksen myötä Yotes-pakistolle tuli paljon kiekonmenetyksiä ja varsinkin energinen kaksikko Plekanec-Pyatt aiheutti kotijoukkueelle ongelmia. Pyatt pääsi kerran koittamaan Plekanecin syötöstä maalin edustalta yksinään maalintekoakin, mutta kädet eivät viimeistelyyn riittäneet tuossa kohtaa.
Phoenixin ensimmäinen kunnon hyökkäys toisella 20-minuuttisella oli kahdella yhtä vastaan-tilanne, jossa kiekko ylös tuonut Fiddler päätti ratkaista itse ja saikin kiekon maaliin, mutta vasta selvästi sen jälkeen kun Gorges oli liukunut maalin pois paikaltaan. Kohta tuon tilanteen jälkeen Doan kamppasi Giontan jäähyn arvoisesti ja erinomaista ottelua pelaava Plekanec petasi seuranneella ylivoimalla näppärällä passilla namupaikan Cammallerille, eikä snaipperi epäonnistunut avopaikassa.
Maalin jälkeenkin peli oli Habsin hallussa ja Cammalleri pääsi yhdestä lukuisista Yotesin kiekonmenetyksistä läpiajoon, mutta Bryz torjui tämän laukauksen. Ja kun et itse tee, vastustaja kuittaa pian; tässä tapauksessa erän ensimmäisellä vedollaan. Yotes sai pidettyä kiekkoa Habs-päädyssä ja Maran huitaistua vahingossa mailallaan Pricea kurkkuun vanha kunnon Robert Lang pääsi laittamaan kiekon tyhjään häkkiin Vrbatan syötöstä Pricen lennettyä selälleen. Laukaus ajassa 10.54 oli Coyotesin ensimmäinen koko erässä! Uuh. Erän lopussa Cammallerin jäähy antoi Phoenixille vielä yhden ylivoimatilanteen, mutta sen Habs kesti melko vaivattomasti.
Jos aktiivinen ote säilyy kolmannessa erässä, tästä pitäisi kyllä saada täydet pisteet matkaan.
III
Kolme maalia kolmannessa erässä ja kauden ensimmäinen vierasvoitto varsinaisella peliajalla on vihdoin otettu.
Erän alku ei hyvää lupaillut, sillä Phoenix tuli hyvällä sykkeellä tauolta ja Doan hankki joukkueelleen ylivoiman kolmen minuutin jälkeen. Coyotesin ylivoima oli kuitenkin saamatonta, kuten koko illan ajan, ja kaiken huipuksi yv:n lopulla Lombardi sai jäähyn koukkaamisesta. Rangaistuksen myötä seuraava aloitus tapahtui Yotes-päädyssä ja kiekko päätyi viivalle MABille, joka kiersi komeasti eroon Fiddlerista ja pamautti kiekon rannarilla hanskakäden ylänurkkaan. Upea osuma kertakaikkiaan!
Maali syntyi tasavajaalla, joten heti perään Habs pääsi jauhamaan yv:llä, joka tuottikin tulosta. Bryzgalov ei saanut napattua Bergeronin viivakutia, vaan rebound kimposi Plekanecille, joka antoi hienon syötön maalin kulmalla odottaneelle Metropolitille, jonka oli helppo nostaa kiekko yli jäässä istuskelleen maalivahdin. Kaksi maalia vain minuutin ja kahden sekunnin sisään.
Kotijoukkue ei kuitenkaan luovuttanut, vaan sisuuntui takaiskuista saaden kovaa painetta Habsin alueelle vaihto toisensa perään. Erän puolivälissä kova työ palkittiin, kun Shaun Heshkan viivaveto kimposi Paul Bissonnetten luistimesta maaliin ja näin kovanaamalle uran ensimmäinen NHL-maali. Osuman jälkeen ote pelistä säilyi Phoenixilla, mutta Habs puolusti kurinalaisesti ja mikä todella tärkeää, Plekanec ja Metropolit voittivat muutaman tärkeän oman pään aloituksen pelin viimeisellä kympillä. Etenkin hyökkääjät tekivät hyvää työtä omalla alueella. Erityismaininta on annettava Tom Pyattille, joka yhdessä vaihdossa luisteli ensiksi täysillä hyökkäyspäästä katkaisemaan oman maalin edessä Doanille tarkoitetun syötön, sitten blokkasi viivalta lähteneen lämärin ja miehessä riitti vielä puhtia häiritä Heshkaa viivalla sen verran, ettei tämä päässyt laukomaan kiekkoa maalille Habs-viisikon ollessa hieman levällään, vaan joutui toimittamaan sen kulmaan. Myös karvaustyötä Pyatt teki pyyteettömästi koko pelin ajan, joten näillä näytöillä hän ansaitsee kyllä jatkossakin peliaikaa Martinilta.
Lopussa Gionta pääsi ratkaisemaan ottelun laittamalla kiekon tyhjään maaliin Cammallerin ja Bergeronin syötöstä 40 sekuntia ennen summeria.
Spacek ilmeisesti loukkaantui toisessa erässä, kun miestä ei enää kolmannessa näkynyt, mutta onneksi viisimiehinenkin pakisto jaksoi loppuun saakka ilman suurempia virheitä. Sitten vaan jännätään, minkälaista diagnoosia tsekkiveteraanin vammasta on luvassa.
Pelin paras Habitantti oli mielestäni Tomas Plekanec, jolle kovan työnteon ohessa siunaantui tehot 0+3, kahden noista syötöistä ollessa pirskatin hienoja oivalluksia. Joukkueen nimellinen ykkössentteri Scott Gomez ei sen sijaan saanut pisteen pistettä aikaan, eikä hän yltänyt työmäärässäkään lähellekään tsekkikollegaansa.
Bergeron nappasi tehot 1+2, tämä oli ehdottomasti hänen paras pelinsä pitkään aikaan, ehkä koko hänen aikanaan Habsissa. Yksi oman pään jäähy sinne tietysti mahtui mukaan, mutta oikeastaan mitään hirveitä hasardeja ei ainakaan nyt muistu häneltä mieleen, mikä on häneltä aiempiin näyttöihin peilatessa aikamoinen saavutus. Samaa kaivataan jatkossakin, erityisesti jos Spacek tuosta vielä sivuun joutuu.
Pricelta hyvä peli, hän ei voinut kummallekaan maalille mitään. Ensimmäisessä tuli oman pakin mailasta kaulaan ja toinen kimposi Bissonnetten luistimesta niin, ettei tekijä itsekään hoksannut tilannetta ennen kuin kiekko oli verkon perukoilla. Kovin huikeisiin suorituksiin Careyn ei toki tällä kertaa tarvinnutkaan venyä.
Erikoistilannepelaamiseen tämä peli lopulta ratkesi. Habs suoriutui niistä täydellisesti tehden maalit molemmilla ylivoimillaan ja kestettyään kaikki neljä Phoenixin yv:tä ilman takaiskuja.