Tämä nyt on vähän niin ja näin. Yleisesti ottaen päihteiden ongelmakäytön taustalla on vahvoja psykologisia ja sosiaalisia syitä. Taitaa olla niin, että suurin osa väkivaltarikoksista johtuu ongelmakäyttäjien tekosista. Onko kannabiksen dekriminalisointi useissa paikoissa (Yhdysvallat, Portugali...) lisännyt väkivaltarikosten määrää? Tuskin on, ainakaan mitään sellaista en ole kuullutSuomessa varmaan sellaiset 70-80 prosenttia väkivaltarikoksista tehdään jonkin huumaavan aineen vaikutuksealaisena. Tässä mielessä en itse ihan ymmärrä, miksi alkoholin ja huumeiden saatavuutta Suomessa halutaan lisätä.
Myöskään "huumeet" eivät ole niin homogeeninen ryhmä mitä tuosta toisesta lauseesta voisi tulkita. Äkkiseltään googlaamalla aiheesta, löytyy tutkimusartikkelia ja muuta, joiden mukaan huumeiden käyttö ei itsessään näytä lisäävän väkivaltaa, vaan muutamien tiettyjen päihteiden. Kannabiksen, psykoaktiivisten huumeiden, opiaattien ja kokaiinin käyttöllä ei itsessään ole löydetty yhteyksiä lisääntyneisiin väkivaltarikoksiin. Alkoholilla, metamfemfetamiinilla ja crackilla on puolestaan linkki väkivaltaisuuksiin. Lieköhän ainakin osittain siksi, että nämä kolme huumetta ovat stimulantteja, suhteellisen halpoja ja ongelmakäyttäjillä yleisiä. Kokaiini lienee sen verta kallista, ettei väkivaltaan taipuvaisilla riskiryhmilllä ole siihen varaa, verratuna crackiin. Myöskään heroiinilla ei ole suoraa yhteyttä väkivallan lisääntymiseen.
Sen lisäksi esimerkiksi kymmenissä eri tutkimuksissa on saatu positiivisia tuloksia jakamalla ilmaiseksi kovia huumeita ongelmakäyttäjille ilmaiseksi esimerkiksi työllisyyden, rikollisuuden ja terveyden osalta. Iso osa huumeisiin liittyvistä rikoksista johtunee niiden korkeista kustannuksista, hankalasta saannista ja huumepiireihin liittyvästä väkivallan kulttuurista.
Ylipäänsä tuskin moni "vapaaehtoisesti" haluaisi ihan helpolla elää ongelmakäyttäjän elämää. Huumeiden kieltäminen ja niistä rankaiseminen näyttää olevan yhteiskunnallisella täysin hyödytöntä ja käsittämättömän kallista. Kuten edellä mainitsin, parhaat tulokset huumepolitiikan osalta on saatu dekriminalisoimalla päihteiden käyttö, puuttumalla huumeiden käyttöä aiheuttaviin pskososiaalisiin tekijöihin, ja paradoksaalista kyllä, tekemällä ongelmakäyttäjien huumeiden saannin helpommaksi ja halvemmaksi.