MM-hiihdot 2019 Seefeldissä

  • 66 362
  • 500

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Parisprintissä miehillä oli kohtuullinen mahdollisuus mitaleille, eikä mitalitaistelusta lopulta kauaksi jääty. Naisissa mitali olisi ollut täydellisenä päivänä mahdollinen, mutta kokonaisuutena epätodennäköinen. Perinteisen normaalimatkoilla Iivolta odotettiin vähintään mitalia ja sen hän otti. Naisissa Kristalla jälleen vähän sellainen fifty-fifty. Naisten viestissä mitali olisi vaatinut isompaa venymistä kuin parisprintissä. Itse pidin Suomea ehdokkaana sijoille 4-6.
Kyllä sanon että kaikissa viesteissä oli jonkinlainen mitalimahdollisuus. Toki naisten parisprintissä hyvin pieni, naisten viestissä Suomi oli ennakolta ensimmäinen haastaja ennakkokolmikon takaa, miesten viestissä pronssitaistossa paremmalla asetelmalla kuin naisissa muttei suosikki missään nimessä ja miesten parisprintissä oli näistä neljästä paras mahdollisuus mutta sitten kävi mitä kävi.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Iltalehdessä huoltopäällikkö heittää kommentin:
Huoltopäällikkö teki paljastavan havainnon Iivo Niskasen ja Sundbyn kalustosta: "Löi suksia latuun oikein kunnolla" – kaatuiko kultajahti sittenkään suksivalintaan?

Tästä tulee mieleeni AC/DCn rytmikolmio, joka toimi aina ja taatusti joka kerta, laulusolisti tai kitaravirtuoosi Angus ei joutunut omaa tekemistään säätämään ikinä mitenkään, ns.suksi pelitti aina. Toki keliolosuhteet olivat melko vakioidut.
Mutta mutta, onko vaikka norjalaisilla kuitenkin laajempi suksitaiteellisuuskyky saada se hieman haastavampikin soitin rytmiin? Suomalainen taiteilija ei kestä pientä epävireyttä soittimessa, orkesterissa?
Meilläpäs on näitä menestyneitä kapellimestareita enemmän kuin norjalaisilla. Hähää.

Muuten sivuhuomioni voittoisten ruotsalaisnaisten ilokasasta maalialueella: jokaisella taisi olla Fischerit mukana?
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Tästä olen aivan samaa mieltä. Mistä itselleni herää kysymys että miten hyvin nuorten maajoukkueryhmät toimivat (nythän on kai alle 23 ja alle 18-vuotiaiden ryhmät). Tai vielä tärkeämpänä että millä tasolla valmennus ja vaikkapa leirit ovat maajoukkueleiritysten ulkopuolella.
Sehän on selvä että rahallinen tuki kohdistuu enemmän niihin jo huipulla oleviin kuin huipulle yrittäviin urheilijoihin. Mikä toisaalta on varmaan ansaittua niille huipulla oleville muttei ainakaan helpota uusien nousua mukaan.

Tämäpä juuri. On hyvä herätellä kysymystä, että tiedetäänkö mitä vaaditaan sinne huipulle? Mitkä ovat ne ominaisuudet ja viitearvot mitä tarvitaan? Halutaanko edes tietää mitä sinne vaaditaan vai eletäänkö kuplassa, että Piipot ja Matintalot ovat ikuisis lahjakkuuksia? Norjassa on toki laittaa paalua nuoriin timantteihin Kläeboja myöten, joten tilanne on eri, mutta myös juuri mainitsemasi jo siellä kärjessä porskuttavat ottavat isolla kädellä tuet pois, vaikka tavallaan joku Pärmäkoskikin sponsorirahoillaan kustantaisi leirejään. Jos kärkeen halutaan, niin pitäisi uskaltaa investoida nuoriin jalokiviin eikä vain toivoa, että he tulevat sieltä joskus kuin itsestään.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: TAM

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Heikkisen pronssi taisi olla vielä isompi yllätys kun ei ollut taustalla yhtäkään mc-podiumia. Mutta vuoden 2007 15 vapaa ja Lars Berger ja Leanid Karnijenka olleet ehkä suurimmat yllätykset.

Mikä tämä Ritunvastainen ristiretki oikein on? Kyllä Roponen on edelleen maailmancup-tasoa eikä kansallista tasoa. Tänään hiihti kovempaa kuin pronssitaistelupari Saksa ja Venäjä osuudellaan.

Matintalon kausi ollut pettymys viime kauden jälkeen. Piipolta nähty ihan hyviä suorituksia myös. Polkuja on erilaisia, Johan Olsson ainakin sanoo hei. Näissäkin kisoissa henkilökohtaisen mitalitilin avaajissa löytyy vanhempaakin jengiä: Retivyh 27 vuotta, Bessmertnyh 32 vuotta ja Eide 29 vuotta.

Tottakai on poikkeuksia, aina on. Mutta suuremmalla todennäköisyydellä tulet voittamaan joskus isot kisat jos olet parikymppisenä jo lähellä maailman kärkeä, niin hiihdossa kuin muissakin lajeissa. Nyt puhun, että siellä top kympin tienoilla. Frida Karlsson sanoo hei. (synt. 1999, Piippo synt. 1998).

Kestävyys toki kehittyy vielä pitkälle yli kolmekymppiseksi halutessaan, mutta sen varaan ei pidä nojata. Bessmertnykhkin otti kaksivitosena jo maailmancupin kakkossijan, joten ihan hirveän kauaa ei kannata ikuisuustalenttina hiihdellä sijoja 25-35. Tai sitten ottaa se talentti - ilmaisu pois. Eivät mainitsemasi esimerkit suinkaan mistään pystymetsästä ole ponnistaneet mitaleille.

Ja Ritun osuuden vertailu kahden toisiaan peesaavan ja kyttäilevään hiihtäjään on aivan turhaa. Toiset taktikoivat ja Ritu veti minkä keuhkoista irti lähti. Roponen hiihti tasollaan, mutta kansainvälisellä tasolla on nyt muiden vuoro.
 
Ja Ritun osuuden vertailu kahden toisiaan peesaavan ja kyttäilevään hiihtäjään on aivan turhaa. Toiset taktikoivat ja Ritu veti minkä keuhkoista irti lähti. Roponen hiihti tasollaan, mutta kansainvälisellä tasolla on nyt muiden vuoro.

Venäjä ja Saksa eivät siinä vaiheessa mitään taktikoineet vaan taistelivat jopa kullasta ja niin kuin tuolla live puolella asiasta mainitsin, kun katsoo tuota Ritun maaliin tuloa, ei kaatunut maahan niin kuin hän olisi tehnyt jos ihan kaikki olisi laitettu radalle. Oli hyvä voimaisen näköinen.

Täytyy antaa kunniaa myös Kazakstanin Poltoraninille. Mies myönsi rehellisesti dopingin käytön. Toista se on norjalaisten kanssa. Ovat mininuuttikaupalla muiden edellä ja mitään ei olla otettu. Huulirasvaa on vaan vahingossa vedetty. Se on katsos niin, että jos tässä hiihtomaailmassa aikoo pärjätä, dopingia pitää vetää. Kysynkin Eveliina Piipolta, että olisiko fiksua jättää nämä hiihtohommat ja mennä sinne lääkikseen oikeisiin ja arvostettuihin töihin?
 

Mäkelä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Durrels Palace
Siltikin, tää on sellasta pöhinän aikaa. Osin katteettomankin. Liiton miehet iskee toiveet yläkanttiin, Yleisradio näkee/haluaa nähdä mitalimahdollisuuksia joka nurkassa, iltapäivälehdet myy tarinoilla ja odotuksilla klikkejä.

Näinpä. Viestikyykkäyksen jälkeen on nyt muutama pöhinää ylläpitänyt taho kääntänyt takkinsa ja myöntänyt, että ei keisarilla niitä vaatteita koskaan ollutkaan:

YLE: Kommentti: Suomalaisen hiihdon taso on oikeasti tämä – naapurimaiden superlupaukset menevät ohi oikealta ja vasemmalta, kun Suomessa ilakoidaan sijasta 23

Iltalehti: Suomen naisten hiihtomenestys tuhoutui kymmenessä vuodessa – asiantuntija paljastaa yksityiskohtia romahduksen taustalta

Pahoin pelkään, että tässä käy kuten mäkihypyssä ja yhdistetyssä Mannisen ja Ahosen aikana, että kun on pari huippuvaliota, niin pohjan mätänemiseen ei herätä, ennen kuin ollaan pohjalla.

On Aino-Kaisa Saarisesta mitä mieltä tahansa persoonana, niin kyllähän hänen kirjansa kaikessa (inho)realistisuudessaankin tarjoaa monta silminnäkijän näkökulmaa niihin kysymyksiin, että miksi ollaan nyt siinä jamassa kuin ollaan.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Olen tässä juuri laskemassa. Puuttuu vielä kaudet 2000 ja 2001. Tässä vaiheessa voin sanoa, että Ritu on kerännyt vapaan distanssimatkoilla kuluvalla vuosituhannella eli vuodesta 2000 laskien - on yksi niiden joukossa, joka on kerännyt eniten mc pisteitä. Eli on kuluvan vuosituhannen kovin vapaan distanssihiihtäjä.

...ja sehän tiedetään se joka hiihtää vapaalla nopeiten on kaikkein nopein.

Se on katsos niin, että jos tässä hiihtomaailmassa aikoo pärjätä, dopingia pitää vetää.

En olisi kuitenkaan Roposesta uskonut.

Mutta joo. Eihän se Roposen vika tietenkään ole, että taso on mikä on ja kovempiakaan ei ole Suomessa tarjolla.
Mutta jos oikeasti olisi niin että ei lähtenyt tosissaan viestiosuudelle kun ei ollut mahdollisuuksia mitaliin, niin pitäisi saada porttikielto maajoukkueeseen välittömästi. Sen verran itse on tullut oltua viestihommissa mukana (enemmän kyllä junnujen valmennuspuolella), että tavoitteenahan on se että ankkuri pääsee osuudelleen parhaassa mahdollisessa asemassa. Ja jos siellä joukkueessa on joku joka lyö homman läskiksi kun ei usko joukkuekavereihin, niin sitä ei voi hyväksyä. Sitten olisi pitänyt sanoa jo etukäteen että ei halua hiihtää ja olisi jäänyt katsomaan kisaa telkkarista.
Oikeasti uskon, että kyllä siellä ihan kaikki laitettiin peliin mutta taso nyt on vain se mikä on.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Venäjä ja Saksa eivät siinä vaiheessa mitään taktikoineet vaan taistelivat jopa kullasta ja niin kuin tuolla live puolella asiasta mainitsin, kun katsoo tuota Ritun maaliin tuloa, ei kaatunut maahan niin kuin hän olisi tehnyt jos ihan kaikki olisi laitettu radalle. Oli hyvä voimaisen näköinen.

Se, että ei kaadu maahan näyttävästi, ei tarkoita sitä että voimia olisi jäänyt varastoon kauheasti. Irtiottokyky on kovakuntoisella ja huippuunsa viritetyllä urheilijalla parempi ja hän pystyy ottamaan koneesta kaikki pois. Tukkoinen ja juminen urheilija voi vaikuttaa hyvävoimaisen oloiselta maalissa, kuin ei olisi kuorma tuntunut missään, mutta todellisuudessa ei urheilija saa sen enempää irti itsestään. Kova irtiotto -> kovempi laktaattimyrsky jne. Ihan perus liikuntafysiologiaa kestävyysurheilussa.

Se oli nyt Ritulla all in kuitenkin osuudellaan, jos näin ei ole tosiaan, niin menkööt hiihtelemään jotain Vesijärven lenkkiä, jos ei mm-tasolla viitsi kaikkea antaa ulos.

Ja edelleenkään ei tuossa kärjen ryhmähiihdossa paineta niin lämä pohjassa, että vertailu on edelleenkin hölmöä, koska ympäristö vaikuttaa eli hiihdätkö ryhmässä vai yksin ja mikä on kisan tilanne.
 
Viimeksi muokattu:

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mitä talentteja ne ovat sitten jos eivät pysty voittamaan tuon ikäisinä viittäkymmentä käyvää arvokisaveteraania, jonka oikea taso on mallia kansallinen. Suomessa ajatellaan aina, että vielä 27 vuotiaanakin ollaan talentteja vielä on aikaa jne. Oikeasti jos haluaa maailman huipulle, niin Piipon ja Matintalon iässä pitää olla jo kohtalaisen lähellä kansainvälistä huippua. Nyt ollaan helvetin kaukana.

Siis kummassa iässä? Piippo ja Matintalo on 10 % eri-ikäisiä.

Turha nyt kai vielä on Piipon uraa dumata, vaikka länsinaapurilla onkin kirkkaampi talentti. Karlsson ja Johaug taitaa olla kuitenkin ainoita naishiihtäjiä, jotka on tuossa iässä henk.koht. mitalin raapaissut, kaikilla muilla on mennyt muutaman vuoden yli.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Jauhojärvi maalailee mitaliodotuksia miestin viestiiin: Näin etenee miesten viesti – Jauhojärven mielestä Suomen mitalisauma on parempi miehissä kuin naisissa

En lähtisi kyllä odottamaan yhtään mitään. Hakolan osuudella voi tulla erittäin rumaa jälkeä. Ja kun joukkueessa on käytännössä vielä kaksi arpaa, joista toisen suoritustaso ei koskaan ole riittänyt maailman huipulle edes väläyksittäin, pitäisi kaikkien odotusten olla erittäin maltillisia.

Kelin muuttumisen vaikutuksia voitelupuolen onnistumiseen on mahdoton arvioida. Näytöt suksivalinnoista tai voitelusta eivät kuitenkaan tuolla aurinkoisella kelillä olleet mitenkään kummoisia tai tasalaatuisia, joten siihen nähden muutos voi olla ihan tervetullut.
 

Isäntä

Jäsen
Mitä talentteja ne ovat sitten jos eivät pysty voittamaan tuon ikäisinä viittäkymmentä käyvää arvokisaveteraania, jonka oikea taso on mallia kansallinen. Suomessa ajatellaan aina, että vielä 27 vuotiaanakin ollaan talentteja vielä on aikaa jne. Oikeasti jos haluaa maailman huipulle, niin Piipon ja Matintalon iässä pitää olla jo kohtalaisen lähellä kansainvälistä huippua. Nyt ollaan helvetin kaukana.
Rädyn Sepon lausunnoissa ainakin puolet vastuusta on yleensä kuulijalla, mutta alla olevassa Iltalehden haastattelussa hän kyllä aika hyvin kiteyttää sen, mikä suomalaisessa yksilöurheilukulttuurissa on mielestäni pielessä.
Keihäsjätti Seppo Räty lataa täyslaidallisen yleisurheilun "pellesarjalle" - "Missä h*lvetin välissä ne ovat urheilijoita?"
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Näyttää olevan vakio selitys sukset, eikä omat otteet.
Jos olet yhtään katsonut kisoja niin monen kisan jälkeen on myös kehuttu suksia.
Tottakai on poikkeuksia, aina on. Mutta suuremmalla todennäköisyydellä tulet voittamaan joskus isot kisat jos olet parikymppisenä jo lähellä maailman kärkeä, niin hiihdossa kuin muissakin lajeissa. Nyt puhun, että siellä top kympin tienoilla. Frida Karlsson sanoo hei. (synt. 1999, Piippo synt. 1998).

Kestävyys toki kehittyy vielä pitkälle yli kolmekymppiseksi halutessaan, mutta sen varaan ei pidä nojata. Bessmertnykhkin otti kaksivitosena jo maailmancupin kakkossijan, joten ihan hirveän kauaa ei kannata ikuisuustalenttina hiihdellä sijoja 25-35. Tai sitten ottaa se talentti - ilmaisu pois. Eivät mainitsemasi esimerkit suinkaan mistään pystymetsästä ole ponnistaneet mitaleille.
Kun nyt katselin vanhojenkin kisojen ensimitalisteja niin noin puolet porukasta on ottanut ensimmäiset mitalinsa 26-29 vuotiaina. Piipon päätavoite oli nuorten kisat ja kunto on ollut laskusuuntainen jo jonkun aikaa..
Ja Ritun osuuden vertailu kahden toisiaan peesaavan ja kyttäilevään hiihtäjään on aivan turhaa. Toiset taktikoivat ja Ritu veti minkä keuhkoista irti lähti. Roponen hiihti tasollaan, mutta kansainvälisellä tasolla on nyt muiden vuoro.
Tämä nyt on ihan paskapuhetta mutta meinaat siis että Ritu olisi suoriutunut huonommin jos olisi päässyt hiihtämään peesissä? Järjetöntä tämä selittely. Roposen viimeisimmät sijat maailmancupissa vapaalla on 15 ja 19, kuinka monen joukkueen hiihtäjät sinne mahtuu edelle kun sieltä edeltä on löytynyt myös Suomen porukkaa? Ja maailmancupissa kärkijoukossa tuppaa olemaan enemmän kuin neljä norjalaista.
 

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jauhojärvi maalailee mitaliodotuksia miestin viestiiin: Näin etenee miesten viesti – Jauhojärven mielestä Suomen mitalisauma on parempi miehissä kuin naisissa

En lähtisi kyllä odottamaan yhtään mitään. Hakolan osuudella voi tulla erittäin rumaa jälkeä. Ja kun joukkueessa on käytännössä vielä kaksi arpaa, joista toisen suoritustaso ei koskaan ole riittänyt maailman huipulle edes väläyksittäin, pitäisi kaikkien odotusten olla erittäin maltillisia.

Kaikilla pronssista taistelevilla joukkueilla on omat kysymysmerkkinsä ja kyllä kai Suomea on pidettävä kisassa 3-4 -suosikkina. Perinteisen osuuksien jälkeen on aika hyvin selvillä, taisteleeko Suomi mitalista. Oikeastaan mikään joukkue kolmikosta Ranska, Ruotsi ja Italia ei saisi olla kovin lähellä.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kaikilla pronssista taistelevilla joukkueilla on omat kysymysmerkkinsä ja kyllä kai Suomea on pidettävä kisassa 3-4 -suosikkina. Perinteisen osuuksien jälkeen on aika hyvin selvillä, taisteleeko Suomi mitalista. Oikeastaan mikään joukkue kolmikosta Ranska, Ruotsi ja Italia ei saisi olla kovin lähellä.
Matti Heikkisen kunto on iso kysymysmerkki. Skiathlon oli jo ihan hyvä veto ja jos on löytänyt itseään niin voi osuudellaan pärjätä. Pellegrino ei koskaan ole kympillä pysynyt matkassa ja en usko että pysyy nytkään. Ranskan ankkurin kohdalla sama että jos lähtee jonkun distanssihiihtäjän matkaan niin eiköhän lopputulos ole sama kuin Lehtosen ja Pellegrinon taisto olympialaisissa. Hakolan täytyy onnistua.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Tämä nyt on ihan paskapuhetta mutta meinaat siis että Ritu olisi suoriutunut huonommin jos olisi päässyt hiihtämään peesissä? Järjetöntä tämä selittely. Roposen viimeisimmät sijat maailmancupissa vapaalla on 15 ja 19, kuinka monen joukkueen hiihtäjät sinne mahtuu edelle kun sieltä edeltä on löytynyt myös Suomen porukkaa? Ja maailmancupissa kärkijoukossa tuppaa olemaan enemmän kuin neljä norjalaista.

Turhaa melskaat. Ryhmässä hiihtäessä toinen voi jäädä helposti tulpaksi ja hiihtäminen menee kyttäilyksi milloin kumpainenkin vähän katsoo että kumpi vetää ja haetaan asetelmia jne. Matkavauhti väkisin kärsii tuolloin hieman toisin kuin yksin hiihtäessä, kun itse määräät rytmin takaa-ajajana jne.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Turhaa melskaat. Ryhmässä hiihtäessä toinen voi jäädä helposti tulpaksi ja hiihtäminen menee kyttäilyksi milloin kumpainenkin vähän katsoo että kumpi vetää ja haetaan asetelmia jne. Matkavauhti väkisin kärsii tuolloin hieman toisin kuin yksin hiihtäessä, kun itse määräät rytmin takaa-ajajana jne.
Kahden ryhmässä?
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Juuri näin, mikäli saksatar tai vanja olisi vetänyt soolona hiihdon niin kuin Ritu, olisi vertailuasetelma vakioidumpi. Halusit sitä tai et.
Eli meinaat että vaikka Ritu hiihti samaa tahtia niin ei olisi tuossa ryhmässä pysynyt? Toivottavasti tiedät että kahdenkin ryhmä hyötyy laskussa toisistaan verrattuna yksin laskemiseen.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Eli meinaat että vaikka Ritu hiihti samaa tahtia niin ei olisi tuossa ryhmässä pysynyt? Toivottavasti tiedät että kahdenkin ryhmä hyötyy laskussa toisistaan verrattuna yksin laskemiseen.

Tiesin kyllä, mutta ei tuo lenkki pelkkää laskua ollut. Voit jäädä nyt tämän aiheen puolesta vänkäämään, minä olen sanomiseni nyt sanonut.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tiesin kyllä, mutta ei tuo lenkki pelkkää laskua ollut. Voit jäädä nyt tämän aiheen puolesta vänkäämään, minä olen sanomiseni nyt sanonut.
Mistään vänkäämisestä tiedä kun toinen selittelee minkä ehtii järjettömiä juttujaan. Laskutkin tekee eroa. Väität siis että Ritu ei olisi pysynyt heidän mukanaan jos olisi peesiin päässyt?
 

Barney

Jäsen
Ritulta vahva suoritus tänään ja näiden kisojen keskiarvosijoitus Ritulla on nyt kuudes. Se on parempi kuin esimerkiksi Norjan Johannes Klæbolla, jonka keskiarvosijoitus on pyöristettynä yhdestoista (1., 1., 30.). Tähän asti Ritun kisat ovat siis olleet todella onnistuneet.
Klæbolle tänään kultaa, joten keskiarvosijoitus on nyt pyöristettynä kahdeksas. Ritu on siis vieläkin edellä.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Olipahan hyvä suoritus Suomelta viestissä. Toki mitali jäi jonnekin reilun sekunnin päähän, mutta tuntien Ranskan ja Suomen ankkurit, niin mitali oli loppujen lopuksi hyvin epätodennäköinen.

Kaikki suomalaiset onnistuivat ihan mallikkaasti, minkä myötä tulos oli myös oikeastaan maksimaalisen hyvä. Toki Ranskan pienellä epäonnella pronssi olisi ollut otettavissa. Norja otti odotetusti omansa ja Ustjugov oli ankkurina yllättävän pehmeä Venäjältä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös