Mitäs puhetta tää nyt oikein on? Ruotsi olisi ollut samalla sijalla lohkon kolmantena, vaikka olisi Venäjän maalilla-parilla voittanutkin. Lolol näille "hävisi tahallaan" -huutelijoille.
Kannattaa kuitenkin ensin miettiä, mitä määrätyt ilmaukset tarkoittavat. "Hävitä tahallaan" on paljon voimakkaampi ilmaus, kuin "ei yrittänyt voittaa".
Tahallaan häviäminen tarkoittaa, että joukkue tai yksilö, jolla on selkeä potentiaali voittaa ottelu, tekee jotakin, mikä estää voittamisen. Jääkiekossa esimerkiksi voidaan laittaa huippuimuri maaliin, jos kolmosvahti on sellainen tai annetaan vastustajalle helppoja maaleja ym. Vedonlyöntiskandaalit varmaan ovat näyttäneet monta esimerkkiä tahallaan häviämisestä.
Itävalta-Tshekki on rajatapaus, vaikka Itävallan toiminta rikkoi urheilun moraalikoodia. Sehän käytti vain kolmea ketjua ja pisti kolmosvahdin maaliin Tshekkiä vastaan. Mutta hävisikö Itävalta tahallaan? Enpä usko, koska Itävalta ei edes parhaalla pelillään olisi Tshekkiä voittanut ja koska Itävalta ei hyötynyt häviämisestä. Itävalta hyötyi (tai ei tässä tapauksessa) pelaajien säästämisestä seuraavaan otteluun, jonka se kuitenkin hävisi. Itävallan toiminta oli epäeettistä, mutta tuskin missään vahvassa mielessä "tahallaan häviämistä".
Australia ei voi hävitä jääkiekossa Suomelle tahallaan, vaikka ottaisi maalivahdin pois ottelun alussa ja pelaisi ringettemailat kädessä. Toki se toimisi epäeettisesti ja voisi aiheuttaa maalilukuveikkaajille harmillisen tilanteen, mutta tahallaan häviäminen olisi tässä tapauksessa vain viitteellistä. Häviääkö suomalainen 100 metrin juoksija tahallaan matkan nykyiselle maailmanmestarille, vaikka juoksisi piikkari vain toisessa jalassa jne.
Mutta ilmaus "ei yritä voittaa (tosissaan)" on paljon parempi kuvaamaan Ruotsin toimintaa eilen ja aiemminkin. Ruotsia ei saa kiinni mistään rikkeestä, koska voittamisen yrittäminen on ilmauksena hyvin epäselvä. Mitä joukkueen pitäisi tehdä, jotta sen voidaan sanoa yrittävän voittaa ottelu? Ainakin valmistautua matsiin huolella, laittaa ykkösveskari kehiin, taistella jokaisesta kiekosta, pelata hyvin latautuneesti jne. Kaikki ovat kvalitatiivisia ilmaisuja, jotka ovat samalla myös tulkintaa vaativia. Miten määritellään löysäily, ei yrittää kaikkeaan jne.
Ruotsin tasoinen joukkue ei laita Venäjää vastaan kakkosvahtia, jos viestinä on, että haluamme voittaa ottelun. Se ei pelaa huolimattomasti puolustaen, pelaajat eivät vältä kamppailutilanteita jne. Pelaajilla on vain yksi päämäärä, ottelun voittaminen, mielessään. Toimiko Ruotsi Venäjää vastaan näin? Jos olisi toiminut, lukemat olisivat olleet hieman toisenlaisia, vaikka Venäjä olisi voinut hyvinkin voittaa ottelun.
"Ei yrittänyt voittaa (tosissaan)" ei tarkoita, etteikö joukkue tai yksilö voittaisi, jos vastustaja sen tekisi mahdolliseksi. Jos ei yritä tai pelaa ollenkaan, silloin kyseessä on tuo tahallaan häviäminen. Mutta löysä asenne, johon yhdistyy joukkueen tai yksilön etu, on juuri sitä tosi yrityksen puutetta, tyytyväisyyttä häviöön. Venäjä on vastaesimerkki, sen etuna varmaankin olisi ollut, että olisi välttänyt USAn puolivälierissä. Mutta sen sijaan Venäjä ei hetkeäkään toiminut niin, vaan halusi voittaa ottelun, ei löysästi vaan selvin numeroin. Kiitettävää toimintaa.
Muistetaan toki kuuluisa Neukkula-Tshekkoslovakia-matsi v.1981, jossa neukut eivät todellakaan halunneet voittaa sosialistiveljiä, vaan tähdet ampuivat varmoista paikoista ohi. Matsi päättyi tasan. Esimerkkitapaus, "ei yrittänyt voittaa" sarjassa.
Löysään asenteeseen vaikuttaa ainakin alitajuisesti tuo hyöty. Vaikka kukaan ei pukukopissa sanokaan, meidän pitää hävitä tää matsi, kaikki hurrit kyllä ymmärtävät, miten toimitaan. Ja valmennus säestää, kakkonen maalin eteen imuroimaan ohimenneet laukaukset sisään.
Usein voittamisen motivaation puute johtuu aika hyvistä syistä, vaikka se tietenkin loukkaa urheilun moraalikodia. Esim. jos joukkue on varmistanut jatkopaikan tai sarjavoiton ja sillä on edessään vielä tärkeä peli, on ymmärrettävää, jos laitetaan kakkosmiehistö kentälle. Joukkue yrittää välttää loukkaantumisia. Tästäkin on mahdollisesti epäreiluja seurauksia joillekin muille joukkueille, joten ei tämäkään ole oikein.
Yrittääkö joukkue ym. tapauksessa hävitä tahallaan? Ei, se yrittää vain välttää loukkaantumisia. Kakkosmiehistö joissakin seuroissa voi silti voittaa vastustajansa.
Suomi oli taas eilen silkka vitsi: on täydellisen naurettavaa omata huono asenne voittamiseen silloin kun voittamisesta olisi sille etua. Suomi ei hävinnyt tahallaan, mutta totinen yritys voittamiseen silti puuttui jostakin käsittämättömästä syystä - ehkä tyhmyydestä. Tämä ei ole eettinen kysymys, vaan valintakysymys.