Tässähän on aika hyvin viime päivien aikana nostettu esille kaikkia erilaisia tähän mestaruuteen liittyviä hassuja yhteensattumia, nippelitietoja ja randomfaktoja. Yritän kerätä kaikkia jänniä tähän yhteen viestiin:
Viimeksi kun tuli mestaruus eli 2011, se tuli Slovakiassa. Ja nyt taas.
Molemmat tulivat Bratislavassa.
Nämä olivat myös koko historian ainoat 2 kertaa, kun kisat on järjestetty nimenomaan Slovakiassa. 100% saldo siis Slovakian MM-kisoista leijonille.
Toki Tsekkoslovakiassa on sitten useampia kisoja järjestetty ja niistäkin pari osittain Bratislavassa, mutta ei anneta sen häiritä.
Viimeksi kun tuli mestaruus, niin valmentajana oli Jukka Jalonen. Ja nyt taas.
Viimeksi kun tuli mestaruus, niin Pelicansin maalivahti oli (turnauksen alussa) kolmosmokkena. Ja nyt taas.
[Olkinuoran takia jouduttiin laittamaan sulkuihin lisäehto, kun meni pentele nostamaan itsensä kakkoseksi turnauksen edetessä]
Jalonen ei kykene voittamaan (aikuisten) mestaruutta ilman Pesosta.
Voittomaalit syntyivät 2011 ja 2019 mestaruuksissa tismalleen samaan aikaan eli toisessa erässä ajassa 02:35, kokonaisaikana siis 42:35. Aikamoista kyl.
Tämä oli mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen:
Loppuksi vielä yksityiskohtana: Suomi on voittanut pallopelin miesten maailmanmestaruuden kerran jääpallossa, neljästi salibandyssä ja kolmesti jääkiekossa. Aina tätä ennen finaalissa oli kaatunut Ruotsi. Hyvä, että päästiin tästäkin tilastosta eroon, että voidaan kaataa muitakin.
Viimeinen vuosi kun 1995-mestaruusjoukkueen pelaajia oli vielä mukana kisoissa, oli 2010 (Nummelin ja Kapanen). 2011 ei ollut enää yhtään vanhoja mestareita mukana. Ja heti tuli kultaa.
Viimeinen vuosi kun 2011-mestaruusjoukkueen pelaajia oli mukana kisoissa, oli 2018 (Granlund ja Pesosen Janne). 2019 ei ollut enää yhtään vanhoja mestareita mukana. Ja heti tuli kultaa.
Näissä kisoissa kaadettiin Mörön johdolla aikamoisia mörköjä:
Ekaa kertaa ikinä tosiaan finaalissa kaatui Kanada. 3 kertaa aiemmin saatu turpaan siis Kanadalta finaalissa.
Onko muuten koskaan välierissäkään voitettu Kanadaa? Ainakin pronssipelissä on 2006.
Ekaa kertaa arvokisaottelussa ikinä voitettiin Henrik Lundqvist. Ja millä tavalla, tehtiin kunnolla reikäjuustoa. Aikamoinen mörkö Lunkasta kyllä oli kehkeytynyt. 7 kohtaamista aiemmin MM-kisat, olympialaiset ja World Cup mukaan lukien, niistä 6 tappiota ja 1 tasapeli.
Matkalla mestaruuteen kaadettiin kaikki kisojen suurimmat suosikit, Kanada vielä kahdesti.
Venäjä voitettiin tyylikkäästi yhden maalin pelissä ja Ruotsi voitettiin sitten vastavuoroisesti taas maalintekokilpailussa ihan vain "Väärin voitettu" -vinkujien kiusaksi. Menettivät hienosti kaikki aseensa.
Yle aloitti tv-lähetyksensä MM-kisojen osalta '95, jolloin tuli sattumoisin mestaruus. Ylen viimeinen tuotantovuosi MM-kisojen osalta oli 2011, jolloin tuli myös sattumoisin mestaruus. Tämän vuoden mestaruus siis kumosi ainakin tämän Yle-myytin.
Ensimmäisestä mestaruudesta kului 16 vuotta ennen toista. Toisesta mestaruudesta meni aikaa kolmanteen 8 vuotta. Seuraava mestaruus tulee siis 4 vuoden päästä 2023 ja siitä seuraava 2 vuotta myöhemmin 2025 ja siitä seuraava 2026 ja eiköhän jo siihen mennessä Kale onnistu saamaan MM-kisat järjestettäviksi pari kertaa vuodessa.
Tässä tilastoknoppi, jonka perusteella Suomen MM-kultaa voidaan pitää jo käytännössä varmana:
Jokaista Suomen A-maajoukkueen maailmanmestaruutta (1995, 2011) on edeltänyt Keskustan vaalitappio (1995 -5% ja 2011 -7,35%). 2019 Eduskuntavaaleissa Keskustan vaalitappio oli -7,34%, joten tori voidaan jo varata. Kiitos Keskusta, Sipilä ja sote.
Kakko ei ole vieläkään hävinnyt MM-finaalia minkään ikäisissä.
Ja tietysti se tärkein ja ennen kisoja luonnollisesti eniten keskustelua herättänyt aspekti:
Tämän mestaruusjoukkueen rosteria (ja kilpakumppaneiden rostereita ja ennakkoarvioita) katsoen tämä oli kyllä yksi kovimmista ellei jopa kovin jääkiekkotarina maajoukkuetasolla koskaan. Kaikki maat mukaan lukien. Omasta mielestäni kovin. Ohi 1980 olympialaisten.
Hauska yksityiskohta sekin, että molemmat apuvalmentajat eli HPK:n Pennanen ja Kärppien Manner veivät oman joukkueensa kotoisan liigan finaaleihin tänä samaisena vuotena.
Päästäiskö näillä alkuun. Heitelkää lisää.
Iso kiitos kaikille näitä tässä ketjussa aiemmin ilmoille heittäneille, vaikka lainasinkin vain nuo jotka jouduin uudelleen etsimään.