MM 2015: Median toiminta & selostajat

  • 110 505
  • 450
Tila
Viestiketju on suljettu.
Mertaranta sivuutti sanaakaan sanomatta Tamin kuittauksen mikä on valmentajan ja selostajan ero... Mertsi kun olisi peluuttanut Rinteen sijasta toista maalivahtia slovenia pelisssä..
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Nelosta on parjattu paljon, mutta siitä sentään näkee, että lähetyksiä tehdään jääkiekkoa seuraaville, eikä pelkästään sellaisille ääliöille, jotka uhkaavat protestoivat MM-kisoja, jos Mertaranta ei selosta.

Silloin kun vielä joskus seurasin kisoja MTV:n maksupalveluiden kautta niin minua Mertarannan ja Tamin ylituotteistamisen lisäksi nyppi hemmetisti se, että tuolla studion puolella ei pystytty oikein minkäänlaiseen objektiiviseen ja ammattitaitoiseen analysointiin peleistä, ainakaan silloin kun Suomen peleistä oli kyse. Tietysti tästä ei voi syyttää pelkästään MTV:tä, sillä ymmärtääkseni Jääkiekkoliitonkin puolella oli haluja että ainakin kotikisojen aikaan Leijonien voittomahdollisuuksien päälle ei piirrellä mustia pilviä eikä pelillisistä tai yksilöllisistä ongelmista puhuta. Joidenkin huhujen mukaan tämä närästi Kal€a ainakin YLE:n kanssa kun asiantuntijakommentaattorit eivät toitottaneetkaan kuorossa Leijonien pelaavan kullasta, vaan ainakin Keklu muistini mukaan esitti kritiikkiäkin Leijonien pelitapaa kohtaan. En tiedä sitten onko tämä mennyt nyt sitten parempaan suuntaan kun en tuota maksupakettia ole ostanut.

Tosin tietysti Nelosella etuna on se että Liigassa ei(tiettävästi) pelaa sellaista joukkuetta jolla pitäisi tuota pakettia myydä 90% jääkiekkokansasta, eli liikkumavaraa on senkin puolesta.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Silloin kun vielä joskus seurasin kisoja MTV:n maksupalveluiden kautta niin minua Mertarannan ja Tamin ylituotteistamisen lisäksi nyppi hemmetisti se, että tuolla studion puolella ei pystytty oikein minkäänlaiseen objektiiviseen ja ammattitaitoiseen analysointiin peleistä, ainakaan silloin kun Suomen peleistä oli kyse.

Muistan kiinnittäneeni huomiota samaan. Tämän lisäksi jo EHT-lähetyksissä Suomen pelejä hehkutettiin niin kuin Suomi olisi voittanut Kanadan olympialaisissa. Vanhan kapteenin silmäkulma kostui marraskuun turnauksessa tehdystä maalista, jota kukaan ei enää muista. Ei edes Solkungen.

Ei minun kiinnostukseni urheiluun riipu televisioyhtiöstä, mutta MTV on todistanut sen, etten olekaan ollut niin kiinnostunut mäkihypystä ja MM-jääkiekosta kuin nuorempana luulin. Formulat nyt on jo sellaista elämän väärinkäyttöä, että toivon sen pysyvän ikuisuuden Möykkärin maksukanavilla.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Silloin kun vielä joskus seurasin kisoja MTV:n maksupalveluiden kautta niin minua Mertarannan ja Tamin ylituotteistamisen lisäksi nyppi hemmetisti se, että tuolla studion puolella ei pystytty oikein minkäänlaiseen objektiiviseen ja ammattitaitoiseen analysointiin peleistä, ainakaan silloin kun Suomen peleistä oli kyse. Tietysti tästä ei voi syyttää pelkästään MTV:tä, sillä ymmärtääkseni Jääkiekkoliitonkin puolella oli haluja että ainakin kotikisojen aikaan Leijonien voittomahdollisuuksien päälle ei piirrellä mustia pilviä eikä pelillisistä tai yksilöllisistä ongelmista puhuta.
Kiinnitin itse tähän huomiota jo oikeastaan ekojen Maikkarin kisojen, eli vuoden 2012 kotikisojen, aikana. Silloinhan oli ekan kerran käytössä nämä huisin hienot kosketusnäytöt jossa pystyttiin vetämään prosentteja eri voimasuhteiden välille. Muistan kun Suomen ja Kanadan välistä peliä analysoitiin, niin Risto Dufva laittoi etukäteen puhtaasti materiaalivertauksen perusteella prosentit Suomelle 61-39. Ikuisesti on jäänyt mieleen kun verrattiin hyökkääjiä, niin se oli ainoa kohta jonka Dufva sai päätymään edes tasapeliin (muut siis reilusti Suomelle), ja Dufva perusteli tämän sanomalla "Meillä on neljä hyvää ketjua, ja niin on Kanadallakin".

Tokihan Suomi niissä(kin) MM-kisoissa sijoittui paremmin kuin Kanada, mutta se että puhtaasti etukäteisarviossa kokoonpanojen perusteella vedettiin noin rajusti kotiinpäin yksittäisessä pelissä, niin olihan se hauskaa. Ja Suomihan muuten hävisi sen pelin.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Outous minulle on, että Tamin näkemistä sietää paremmin muualla kuin ottelulähetyksissä. Juuri tuossa Tuubi-ohjelmassa herra näkyy, ei häiritse yhtään niin paljoa. Melkein jopa huvittaa enemmän (joo tiedän, olen väsynyt).

Juu, kisojen katselu vaikea valita, katsonko mieluummin lähikapakassa Mertarannan selostuksella vai kotona Saukkosen. Lähikapakassani vika on siinä, että vieressä kaikki haluavat Mertarantaa kuulla (eli ovat yhtä pihalla...).
 
Siellä on taas Mertarannalla USA:n pelissä räikeä ääntämisvirhe. Antsa sanoo Arcobello. Jos tuon nimen oikea ääntämistapa ilmaistaan suomeksi kirjallisessa muodossa, on se ahr-koh-BEHL-oh.
 

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Pettymys ollut se, että studiota ei ole ollut edes etukäteen kiinnostavissa matseissa. Mutta olihan tämä ennakoitavissa, kun talous on tiukalla. 24/7 kanavaakaan ei enää ole. Olisi muuten kiva tietää katsojalukuja näistä muista, kuin Suomen matseista. Veikkaan, että luvut eivät päätä huimaavia ole.

Jos kisat Ylelle palaavat, määrääkö sopimus näyttämään kaikki pelit vai voiko tv-yhtiö päättää, että vain oman maan matsit näkyy? Eihän Ylen ohjelmakaaviokaan salli kovin paljoa matseja.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Jos kisat Ylelle palaavat, määrääkö sopimus näyttämään kaikki pelit vai voiko tv-yhtiö päättää, että vain oman maan matsit näkyy? Eihän Ylen ohjelmakaaviokaan salli kovin paljoa matseja.

Ei määrää, mutta televisiokanavalle tulee kalliiksi ostaa oikeudet koko pakettiin esittämällä vain yhden joukkueen pelit. Jos Yle hankkisi oikeudet takaisin, olisi typerää ja veronmaksajille väärin olla näyttämättä kaikkia pelejä, kun niistä kerran on maksettu. Ylellä on neljä kanavaa, joista kolme soveltuu urheilun esittämiseen, joten ohjelmakaavion laatiminen tuskin tuottaisi ongelmia.

MTV on tehnyt typerästi, kun se on pystyttänyt studion myös paikan päälle Ostravaan. Tämän lisäksi siellä on pari muuta tyhjäntoimittajaa, joten eiköhän niillä rahoilla saataisi pidettyä Helsingin studiota myös muissa otteluissa. Saukkonen ilmeisesti selostaa Pasilassa, vaikka olisi toimittajan paljon parempi kuin joku huuhaa-Uotila.
 
Viimeksi muokattu:

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eikös Yle menneinä vuosina näyttänytkin aika paljon matseja? Ei nyt tietenkään kaikkia, mutta joka päivä useampia.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Eikös Yle menneinä vuosina näyttänytkin aika paljon matseja? Ei nyt tietenkään kaikkia, mutta joka päivä useampia.
Eikös sieltä sen kaksi peliä päivässä ainakin tullut. Voi niitä aikoja, kun oli vielä Snickers Manager jota kimppapelinä pelattiin panoksesta kaveriporukan kanssa. Silloin riitti jännitettävää, kun katsoi muitakin pelejä kuin Suomen tai kärkimaiden välisiä.

Nostalgia nosti päätään.
 

Koge

Jäsen
Ylenkin aikoina taisivat loppuvuosina lähes kaikki ottelut tulla ilmaiseksi televisiosta, koska Urheilukanavalle oli myyty näitä päällekkäisiä, yleensä etukäteen heikompien joukkueiden keskinäisiä kamppailuja. Sitä en millään muista, tuliko Ylen omilta kanavilta koskaan kahta ottelua yhtä aikaa, mutta nykyistäkin parempi mahdollisuus siihen oli 2000-luvun alkupuolella Yle24-kanavan myötä. (Salt Lake Cityn olympialaisissa oli muuten käytössä jopa Yle Rinnakkaiskanava pelkkiä olympialaislähetyksiä varten, joka oli tosin harvojen herkkuja digivastaanottimien vähyyden takia.) Vuonna 2007 taas osa otteluista näytettiin Yle Extra -kanavalla, joten kai ainakin silloin saatettiin näyttää päällekkäisiä otteluita.

Tulevaisuudessakaan ongelmia päällekkäisten otteluiden suhteen ei pitäisi olla, koska osa otteluista voitaisiin laittaa Yle Areenan puolelle. Kiinnostavimmat sitten näytettäisiin TV2:lla ja Femillä.
 

Dale Hunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Capitals, Tappara
Joo, kyllä YLEllä (kanava)tilaa on mutta ei ole fyrkkaa. Tämä hallitus(pohja) on merkannut selkeästi että YLEn tehtävää tulee tarkastaa, eli selkokielellä ei saa kilpailla kaupallisten kanssa. Joten tuskin YLE enää vakavissaan kilpailee lätkän MM-kisoista. Sen sijaan saadaan nauttia jostain naisten pesäpallosta.
Ikävä kyllä. YLEä voi haukkua paljosta mutta kyllä urheilu on liki aina hoidettu siellä paremmin kun kaupallisilla (yhtiötasolla).
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Joo, kyllä YLEllä (kanava)tilaa on mutta ei ole fyrkkaa. Tämä hallitus(pohja) on merkannut selkeästi että YLEn tehtävää tulee tarkastaa, eli selkokielellä ei saa kilpailla kaupallisten kanssa. Joten tuskin YLE enää vakavissaan kilpailee lätkän MM-kisoista.

Ei varmaan hirvittävästi tulekaan kilpailemaan, mutta ei ole täysin poissuljettua että oikeudet saa vähän vähemmänkin kilpailemassa. Kuitenkin kaupallisella puolella on melko vähän toimijoita jotka teoriassakaan olisivat kiinnostuneita. Ylellä on kuitenkin tietynlainen infra lähettää kisat ja henkilökuntaa jo entuudestaan lähetyksiin, esim. nyt joku Viasat jos haluaisi kunnolla kisat näyttää selostuksineen ja studioineen joutuisi tähänkin puoleen todennäköisesti melko paljon satsaamaan ylimääräistä nykyisestä oikeuksien lisäksi.

Kävihän CL:gankin kanssa niin että ensin Yle ilmoitti että ei ole enää mukana, mutta saikin sitten ilmaislähetysten oikeudet kun kaupallisilla ei ollut suurempaa kiinnostusta. MM-kisoissa voi käydä vähän samalla tavalla. Kyllä kuitenkin lätkän MM-kisat ovat sellainen tapahtuma että tuskin mikään hallitus määrää että Yle ei niitä saa missään nimessä näyttää, jos vaan saa järkevillä kustannuksilla hoidettua asian.

Kun miettii tuota MTV:n touhua niin onhan se ollut täysin järjetöntä ja joku tehnyt aivan valtavan arviointivirheen, kun juuri ajattelee sitä mikä höyry oli alussa päällä ja silloin varmasti tuhlattiin todella paljon. Silloinhan Doug Sheddeniä taidettiin peräti EHT matseihin johonkin turnaukseen lennätellä Sveitsisä antamaan kaukalonlaidalta muutamaa kommenttia, jos muista oikein niin oli 2012 kisoissakin paikalla.
 

Dale Hunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Capitals, Tappara
On se toki mahdollista jos hinta laskee ja/tai kaupallisia ei kiinosta. Pelkään kuitenkin että kiinnostaa ja tuotanto senkun halpenee vaan, sehän on trendi.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eikö maikkarin sivuilla ole ollenkaan ottelukoosteita peleistä? Kävin äsken etsimässä, ja vain joitain kämäisiä yhden maalin tai taklauksen videoklippejä oli koko sivu pullollaan, onhan tuo nyt ihan perseestä.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Joskus Mertrannan dissaaminen menee ihan naurettavuuksiin.

Tietysti se, että hän dissaa omaa suosikkia, on aivan riittävä syy kirota selostaja aivan hevonvittuun. Ei kahta sanaa.

Mutta se, että joku teiniangstinen pilkunnussija haukkuu hänet pelaajien nimien väärin lausumisesta! Tottahan Mertsi tekee virheitä. Maailmassa on satojatuhansia murteita ja niitä ei voi kukaan hallita.

Mutta jos NHL:n tähtiselostaja puhuu Foursböögistä ja Selanista, on pelkkää ylimielistä laiskuutta. Luulisi, että edes supertähtien nimet lausuttaisiin, niinkuin he itse ne lausuvat.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Kävihän CL:gankin kanssa niin että ensin Yle ilmoitti että ei ole enää mukana, mutta saikin sitten ilmaislähetysten oikeudet kun kaupallisilla ei ollut suurempaa kiinnostusta.
Joo, tämä tosin johtuu siitä että UEFA:n ja sponssien toimesta on määrätty että se yksi matsi per kierros tulee näyttää myös ilmaiskanavilla. Minulle on kerrottu (copyright: Sporde), että UCL on maksu-tv -bisneksenä kohtalaisen paskaa juurikin sen vuoksi että kun se yksi peli viikossa nähdään ilmaiseksi kuitenkin, usein myös se kiinnostavin peli, niin ei UCL ole millekään kanavalle hinta-laatu -suhteeltaan sellainen investointi että se pidemmällä tähtäimellä olisi järkevää. Luultavasti tämän muutaman vuoden Viasat-diilin jälkeen oikeudet siirtyvät jälleen eteenpäin johonkin.

Sama oletettavasti pätee myös MM-kisoihin, eli aika harvassa on oikeasti ne henkilöt jotka ostaa kanavapaketin pelkkien MM-kisojen vuoksi. Kyllähän MTV Totalin suurimmat myyntivaltit on ehdottomasti formulat ja Valioliiga. MM-kisojen vuoksi niitä menee jonkin verran, mutta siinäkin on tullut laskusuuntaa. Jos näitä pelejä halutaan jatkossakin maksu-tv:n puolella pitää, niin esim. tällä hetkellä paras tilanne olisi se jos pelit kuuluisi Viasatin tai Nelosen valikoimaan, koska siellä on olemassa jo valmiina se lätkästä paljon kiinnostunut yleisö. Nelonen voisi olla hyvä ratkaisu sen vuoksi, että varmasti kuluttajia houkuttelisi paketti josta näkee kotimaan Liigaa ja MM-kisat. Toki ei varmasti huono olisi sekään että paketissa olisi KHL-Jokerit ja MM-kisat.
 

Koge

Jäsen
Nelosellehan MM-kisat olisivat siinä mielessä optimaaliset, että kohderyhmä on oikea, kun maksupuolelta tulee jo valmiiksi kiekkoa muutenkin kuin satunnaisesti, mutta toisaalta päätuote on jo tauolla MM-kisojen aikaan. Toisin sanoen MM-kisojen avulla voitaisiin saada myytyä jo olemassa oleville asiakkaille ainakin lisäkuukausi tilausta. Nelosella on myös peräti neljä vapaasti välitettävää kanavaa, joilla näyttää Suomen pelejä. Nelosella on myös riittävä määrä selostajia, jos verrataan vaikka Viasatin tilanteeseen eikä studiotiimiäkään tarvitsisi keksiä tyhjästä.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Joo, tämä tosin johtuu siitä että UEFA:n ja sponssien toimesta on määrätty että se yksi matsi per kierros tulee näyttää myös ilmaiskanavilla.

Varmasti näin, mutta ihan sama asiahan se on MM-kisoissa, joiden kohdalla on peräti laissa määrätty että tietyt peli pitää näyttää vapaalla puolella. CL:gan kohdalla itse asiassa vapaasti näytettävien ottelujen osuus on prosentuaalisesti melko pieni ja vielä välierissäkin vain puolet peleistä tulee vapaalta ja kausi on kuitenkin pitkä joten mielestäni on monta juttua miksi kuitenkin CL on ihan järkevä maksu kanavallekin, mutta totta kai riippuu myös hinnasta.

Nelonen tietenkin voisi olla vaihtoehto ja joo voisi pidentää tilauksi, mutta kisat kuitenkin kestävät vain sen pari viikkoa SM-liiga kauden jälkeen joten monesti erilaiset määräaikaiset tilaukset (mitä varmaan pääsääntöisesti on) voivat sen muutaman viikon kauden lopusta kestää joka tapauksessa joten tuntuisi aika epätodennäköiseltä että tämä efekti kovin merkittäviä lisätuloja toisi. No en pysty mitään laskelmia tekemään eikä minulla ole mitään varsinaista tietoa mutta tuntuisi melko epätodennäköiseltä että MM-kisoilla maksu tv puolella saisi oikeasti rahaa tehtyä (ainakaan jos oikeuksista ei maksa selvästi nykyistä vähemmän, jolloin taas jos hinta tippuu merkittävästi epäilen Ylen olevan kiinnostunut). Jos oikeudet hankkii (kohtuullisen isolla rahalla) niin melkein siinä pitää olla tietyllä tavalla joku markkinoinnillinen arvo, että ikään kuin MM-kisojen näyttäjä saa yleistä statusarvoa joka sitten auttaa jonkun muun asian myynnissä, tai että suurimman osan rahasta pystyy tekemään vapaan puolen mainosmyynnillä. Suomessa paljon urheilua on siirtynyt maksu puolelle, mutta luulisi että mainoksillakin rahaa olisi tehtävissä. Pitää kuitenkin muistaa että varmaan maailman kalleimmat oikeudet (ainakin yhden sarjan osalta) eli Yhdysvaltain sisäiset NFL oikeudet myydään melkein kokonaan vapaasti näkyville kanavilla, eli rahoitetaan mainosrahalla. No Amerikka on Amerikka mutta yhtä kaikki antaa se jotain osviittaa.

Ylellä on edelleen vahvasti olympialaiset, no ehkä Ylellä on ollut isompi intressi niihin satsata kun lätkäkisoihin, mutta onhan nekin sinänsä olleet ostettavissa kaupallisille kanavilla mutta ei ole kiinnostanut riittävästi. En hirvittävästi keksi syitä miksi lätkän MM-kisat olisivat kovin paljon poikkeava asia (toki tuotantokulut ovat olympialaisissa isommat jos halutaan kunnolla tuottaa) kun poistetaan laskuista maikkarin kuningasidea maksaa todennäköisesti selkeä ylihinta tästä nykyisestä sopimuksesta.
 
Viimeksi muokattu:

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Varmasti näin, mutta ihan sama asiahan se on MM-kisoissa, joiden kohdalla on peräti laissa määrätty että tietyt peli pitää näyttää vapaalla puolella. CL:gan kohdalla itse asiassa vapaasti näytettävien ottelujen osuus on prosentuaalisesti melko pieni ja vielä välierissäkin vain puolet peleistä tulee vapaalta ja kausi on kuitenkin pitkä joten mielestäni on monta juttua miksi kuitenkin CL on ihan järkevä maksu kanavallekin, mutta totta kai riippuu myös hinnasta.
Siis minulle tämä tieto siitä että UCL on paskaa bisnestä maksu-tv puolella on tullut ihan suoraan Maikkarin toimesta. Ei siitä nyt tietysti julkisuudessa puhuta, mutta duunin puolesta saa aina silloin tällöin ihan kivaa lisätietoa ihan suoraan eri lafkojen työntekijöiltä, ja vielä sellaisilta joilla on siis joku ihan oikeakin vastuutehtävä esim. urheilulähetysten parissa. Tokihan on mahdollista että UCL-lähetykset on huonoa bisnestä Maikkarille senkin vuoksi että lafkan talous on ihan kuralla, ja tämä on seurausta siitä että monesta lajista on maksettu niin naurettavaa ylihintaa.

Olin itse asiassa juuri kirjoittamassa MM-kisoista sellaista, että siitä tuskin koskaan tulee mitenkään erityisen kannattavaa maksu-tv -bisnestä, tai ainakaan niin pitkään aikaan kun laki velvoittaa näyttämään Suomen pelit, välierät ja mitalipelit suorana lähetyksenä vapaasti katsottavilta kanavilta. Varmaankin 90% suomalaisista MM-kisoja seuraavista on niitä joille riittää Suomen pelit. Ja tämä 90%:n arvionikin saattaa olla jopa alakanttiin.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Olin itse asiassa juuri kirjoittamassa MM-kisoista sellaista, että siitä tuskin koskaan tulee mitenkään erityisen kannattavaa maksu-tv -bisnestä, tai ainakaan niin pitkään aikaan kun laki velvoittaa näyttämään Suomen pelit, välierät ja mitalipelit suorana lähetyksenä vapaasti katsottavilta kanavilta. Varmaankin 90% suomalaisista MM-kisoja seuraavista on niitä joille riittää Suomen pelit. Ja tämä 90%:n arvionikin saattaa olla jopa alakanttiin.

Niin, ja kun tähän vielä lisätään se, että jääkiekkoa intohimoisesti seuraavienkin välillä kiinnostus MM-kisoja kohtaan vaihtelee suuresti, niin vaikea nähdä minkään kaupallisen yrityksen kiinnostuvan jääkiekon MM-kisoista. Jotkut seuraavat vain sitä omaa suosikkijoukkuetta, oli sarja mikä hyvänsä. Jotkut seuraavat vain tiettyä sarjaa, oli se sitten NHL, KHL, Liiga tai SHL. Kolmas ryhmä on sitten se, jotka ostavat kanavapaketin näiden kisojen takia, joten tuosta 10 prosentin tilaajakunnastakin voidaan ottaa 2/3 pois.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös