Viestin lähetti grace
Paperimieshän tekee siis ihan törkeitä tilejä viikosta toiseen. Varsinkin jos vertailussa käytetään siistijöitä tai sairaanhoitajia. Tosin täytyy muistaa, että keskiverto paperimies maksaa veroja valtiolle keskimäärin 30% jokaisesta tienatusta eurosta. Peruspalkan lisäksi paperimiehen tuntiliksaan sisältyy tuotantopalkkio, joka määräytyy sen mukaan minkälaista paperia kulloinkin on paperikoneessa pyörimässä. Säkkipaperikoneenhoitaja jää tuloissa huomattavasti jälkeen sitä duunaria, joka pyörittää esimerkiksi tarrantaustapaperia. Onko se duunarin vika, että metsöteollisuus on vauhtisokeudessaan mennyt lupaamaan työntekijöilleen hyvät etuisuudet sairaustapauksissa ja erinäisinä palkanlisinä.
Suurinosa niistä, jotka pitävät paperiliittolaisia ahneina, eivät luultavasti ole ikinä käyneetkään paperitehtaassa saatika sitten työskennellyt moisessa laitoksessa. Muilla sektoreilla kaikki arkipyhät saadaan pitää lomaa ja yleensä vielä seuraava päiväkin jos arkipyhä sattuu olemaan esim. torstai. Paperitehtaan ainoat seisokit ovat enää joulu ja juhannus. Kuinka moni olisi valmis istumaan töissä jouluna tai juhannuksen iltavuorossa? Helppohan se nyt on sanoa, että "Minä ainakin", mutta uskallan väittää, että kovin monelle meistä kasvaisi sarvi kovinkin nopeasti otsaan, kun vetelisi haalareita niskaan juhannusaattona muiden korkkaillessa kisajuomia. Siinä vaiheessa ei edes tupla-liksa paljon lämmitä.
Tähän viestiin liittyen, olen ollut töissä sekä juhannuksena että jouluna, tuplaliksa ei silloin lämmittänyt mutta palkkapäivänä kylläkin. Tosin ala oli toinen kuin teollisuus, mutta työpaikkani oli auki 365 päivää vuodessa ilman seisokkeja. Ja joutuuko muuten paperin hommissa "aina se yksi ja sama jantteri" istumaan siellä iltavuorossa sekä juhannuksena että jouluna? Kaiketi joku rotaatio toimii, jos oli jussin kiinni, niin joulu vapaa?
Siiten ihan muuten tähän asiaan liittyen. Flint mainitsi johtajien "ahneudesta". Heitetääs pieni vastakysymys: haluatko sinä vuosien opiskelun ja useiden työvuosien jälkeen tehdä mahdollisimman hyvää tulosta yrityksessä/kansainvälisessä yrityksessä, joka näkyy myös omassa tilipussissa vai onko tärkeämpää tyytyä perusratkaisuihin, jotka ovat toimineet vuosien ajan? Ihmeellistä kuvitella, että varsinkin suuryritysten johtajat olisivat jossakin "paineettomassa tilassa", jossa ulkopuolisten sidosryhmien (osakkeen omistajat, työntekijät, yrityksen hallitus) eivät asettaisi "paineita" toimitusjohtajan työskentelylle. Peli on raakaa, jos ei tulosta synny. Rehellisesti sanoen: tulos tai ulos. Ei ole varmaan vaikea ymmärtää, miksi johtaja päättää siirtää tehtaan Kiinaan, jos siitä syntyy monien miljoonien säästöt. Tästä murto-osa saattaa tulla bonuksena johtajalle, mutta kukas tästä yleensä eniten hyötyy? Firma ja osakkeenomistajat.
Tottakai johtajat ovat ahneita, mutta kuka viitsii nähdä vaivaa opiskelujen eteen, jos se "ikuinen lukeminen" ei koskaan kanna hedelmää esim. palkan muodossa. Tämä on juuri se ero, joka erottaa esim. paperimiehen ja korkeakoulutetun kaverin (tulonodotus). Paperimiehillä on hyvät liksat loistavan edunvalvonnan ja sen takia, että Suomi elää puusta, mutta kuinka kauan. Jo nyt investointeja virtaa esim. Baltian maihin ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan, niin kukaan ei tiedä. Wärtsilan esimerkki osoitti, ettei duunareiden sana/taito paina mitään, jos homma voidaan tehdä muualla halvemmalla. Käykö paperin osalta samoin Suomessa? Tätähän ei kukaan toivo, mutta eipä itseltä juuri heru sympatiaa paperimiehille tällaisessa tilanteessa, jossa monelta alalta leikataan, karsitaan, säästetään ja muutenkin monella alalla joudutaan tottumaan siihen, ettei omaa "puotia" voi enää laittaa kiinni koko heinäkuuksi ja lomailla rauhassa. Kesäloman keskeytykset ja jatkuvat soitot lomalaisen kännykkään ovat monella alalla täysin arkipäivää. En tiedä miten, paperimies viettää lomansa, mutta yhtä kaikki, loman pitäisi olla kaikille lomaa, ja sitä se ei totisesti enää kaikille ole.
Saapa muuten nähdä miten käy niille kavereille, jotka kovaan ääneen ilmoittavat kuinka typerää on opiskella, kun paljon helpommin saa rahat menemällä töihin paperitehtaaseen. Onko niillä se työpaikka vielä viiden vuoden kuluttua, vai iso asuntolaina, pari lasta ja nalkuttava vaimo hoidettavana. Silloin taitaa olla naurut aika vähissä myös "ahneella".