Miten ovat työväenliike ja ammattiliitot vaikuttaneet sinun elämääsi?

  • 72 612
  • 995

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti Gentleman
Luultavasti sitä, että paperiliiton sanelupolitiikka on mennyttä päivää ja alalle saadaan sama sopimuskäytäntö kuin muuallakin on.

Sinulla varmaan on osoittaa takavuosilta paperialan työehtosopimus, jota ei olla yhdessä sovittu ja jossa ei olisi työnantajan edustajan allekirjoitusta?

Mitä on Paperiliiton sanelupolitiikka? Esimerkkejä?
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti lihaani
Sinulla varmaan on osoittaa takavuosilta paperialan työehtosopimus, jota ei olla yhdessä sovittu ja jossa ei olisi työnantajan edustajan allekirjoitusta?

"yhdessä sovittu" "allekirjoitus"
Tiedät itsekin miitä nämä ilmaukset käytännössä merkitsevät.

Paperin alalla lakolla on niin suuri taloudellinen merkitys, että työrauhan vuoksi työnantaja on joutunut antamaan myöten lakonuhkan edessä. Nyt se tie on kuljettu loppuun.

Viestin lähetti lihaani

Mitä on Paperiliiton sanelupolitiikka? Esimerkkejä?

- Ulkopuolisen työvoiman rajoituksia ei millään alalla ole niin paljon kuin paperitehtaissa. Saako siellä käydä edes paperiliittoon kuulumaton roskakuski tai posteljooni.

- Mikä muu teollisuuden ala ajetaan alas juhannuksena ja jouluna?

Millä muulla alalla jokainen työnkuvaan tuleva muutos johtaa erilliseen palkkaerään palkassa?
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Vähän ajatuksia

Ihmettelenpä vain kun täälläkin porataan paperimiesten hyvistä palkoista ja eduista. Ja tunnutaan oletettavan että jos paperimiehet tienaisivat vähemmän ja heillä olisi huonommat edut niin esimerkiksi alipalkatut sairaanhoitajat ja opettajat jotenkin hyötyisivät tuosta. Paperi- ja sellutehtaat varmaan alkaisivat tällöin maksamaan säästämistään palkoista sairaanhoitajille ja opettajille parenpaa liksaa, vai?

Onkohan se muuten niistä paperitehtaissa työskentelevistä siivoojista huonoa että heille maksetaan alan palkkatasoon nähden hyvin? Siivoojathan taisivat muutenkin tienata liikaa, vai mitä? Ja mitä se meitä liikuttaa jos nuo nykyiset ahneet siivoojat korvataan ulkopuolisella työvoimalla vaikkapa jostain Virosta, eihän se meitä haittaa.

Mitähän se meiltä muilla aloilla työskenteleviltä on pois jos ja kun edes paperimiehet saavat työstään kohtuullisen korvauksen, joka tosin ei ole lähellekään meidän ns huippujohtajien palkkoja ja heidän ns sitouttamisoptioita. En nyt muista tarkkoja lukuja mutta tavallisten työntekijöiden palkat on Suomessa nousseet viime vuosina varsin maltillisesti, kiitos maltillisten ja laaja-alaisten tuporatkaisujen sen sijaan johtajatason palkat ovat samaan aikaan nousseet moninkertaisiksi. Ketkähän tässä on viime vuosina olleet ahneita ja ketkä ovat olleet maltillisia? Ketkähän ne ovat jotka ovat liikkeellä "kaikki mulle tänne ja heti" -asenteella?

Ja samaan aikaan tuotantoa siirretään jatkuvasti riisikuppipalkalla (Perloksen tapauksen yhteydessä kerrottiin HS:ssa että Kiinassa kuukausipalkka on n. 90 euroa) Aasian halpamaihin epämääräisiin työoloihin ja väljempien työlakien piiriin. Ja näitä tuotannonsiirtoja näytetään tehtävän silloinkin kun se täällä Suomessa oleva firma on tehnyt hyvää tulosta.

Ja kysyisinkin että kuinka moni teistä täällä kirjoittavista on töissä juhlapyhinä? Kuinka moni teistä mielestään tienaa liikaa? Kuinka moni teistä olisi valmis tiputtamaan palkkaansa? Tai pidentämään työaikaansa palkan pysyessä samana? Entäs luopumaan osasta lomistaan? Tai ainakin siitä että saat itse päättää loman ajankohdan? Tai loman pituuden? Entäs paljonko olisitte valmiit tinkimään jo saavutetuista eduista?
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti Gentleman
[BPaperin alalla lakolla on niin suuri taloudellinen merkitys, että työrauhan vuoksi työnantaja on joutunut antamaan myöten lakonuhkan edessä. Nyt se tie on kuljettu loppuun.



- Ulkopuolisen työvoiman rajoituksia ei millään alalla ole niin paljon kuin paperitehtaissa. Saako siellä käydä edes paperiliittoon kuulumaton roskakuski tai posteljooni.

- Mikä muu teollisuuden ala ajetaan alas juhannuksena ja jouluna?

Millä muulla alalla jokainen työnkuvaan tuleva muutos johtaa erilliseen palkkaerään palkassa? [/B]

Miksi puhut lakosta, koska paperityöntekijät EIVÄT ole lakossa? Työsulku maksaa teollisuudelle täsmälleen yhtä paljon kuin lakko ja se on vain ja pelkästään työnantajan toimenpide.

Tässä selkkauksessa on kyse paljon suuremmista asioista kuin joulu- ja juhannusseisokeista tai ulkopuolisen työvoiman käytöstä. Nämä seisokit ovat useinpien paperiduunarienkin mielestä jäänne jostain sadan vuoden takaa, ja täysin neuvoteltavissa. Tämä ei ole kynnyskysymys. Ulkopuolisen työvoiman käyttö taas on hankalanpi kysymys. Paperitehtaiden tukipalveluhenkilökunta on maksanut jäsenmaksunsa Paperiliitolle ja kaikkien edunvalvontajärjestöjen (myös työnantaja-) perustehtävä on jäsenistönsä etujen puolustaminen.

Kynnyskysymys tässä TYÖNANTAJAN työtaistelutoimessa on koko työelämän pelisääntöjen murtaminen sopimusyhteiskunnasta työnantajan saneluyhteiskunnaksi. Nämä työaikaan ja vuosilomaan sekä sairastamiseen koskevat laadulliset heikennykset ovat kynnyskysymys, joita kaikki työmarkkinajärjestöt AKAVAA myöten ovat valmiit puolustamaan vaikka yleislakolla.

Koskaan Suomen sodanjälkeisessä historiassa työnantajat eivät ole näin massiivisilla toimenpiteillä olleet kääntämässä työelämän pyörää sairauslomien suhteen 30 vuotta, vuosilomien suhteen 40vuotta, ja päivittäisen työajan suhteen 80 vuotta taaksepäin (laki 8:n tunnin työpäivästä tuli voimaan heti itsenäisyytemme alussa, jos Tähtinen ei satu sitä muistamaan).

Kaikki kansaivälisen kilpailukyvyn nimissä. Uskokoon ken tahtoo!
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Viestin lähetti E
Mutta näin se menee, ihminen on itsekäs olento. Jos työntekijöitä kiinnostaisi firman asiat edes melkein yhtä paljon kuin työnantajaa kiinnostaa työntekijöiden asiat, oltaisiin taas hieman paremmassa tilanteessa.

Työnantaja hyvä, duunari paha?

Mitenkäs tuo työnantajan kiinnostus työntekijän hyvinvointia kohtaan käytännössä näkyy? Ja kuinka paljon siitä kiinnostuksesta on lakisääteistä?

Ja luuletko että työntekijöille on yksi ja sama kuinka firmalla menee? Ehkä niin pitkään kun firmalla menee niin hyvin että palkka tulee ja työtä riittää niin työntekijät eivät liiemmälti kanna huolta firman asioista mutta huonosti menevässä firmassa aivan varmasti nuo asiat alkavat kiinnostamaan sillä tavalliset työntekijät ovat niitä joiden palli siinä ensimmäiseksi alkaa heilumaan.
 

grace

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ
Paperimieshän tekee siis ihan törkeitä tilejä viikosta toiseen. Varsinkin jos vertailussa käytetään siistijöitä tai sairaanhoitajia. Tosin täytyy muistaa, että keskiverto paperimies maksaa veroja valtiolle keskimäärin 30% jokaisesta tienatusta eurosta. Peruspalkan lisäksi paperimiehen tuntiliksaan sisältyy tuotantopalkkio, joka määräytyy sen mukaan minkälaista paperia kulloinkin on paperikoneessa pyörimässä. Säkkipaperikoneenhoitaja jää tuloissa huomattavasti jälkeen sitä duunaria, joka pyörittää esimerkiksi tarrantaustapaperia. Onko se duunarin vika, että metsöteollisuus on vauhtisokeudessaan mennyt lupaamaan työntekijöilleen hyvät etuisuudet sairaustapauksissa ja erinäisinä palkanlisinä.

Suurinosa niistä, jotka pitävät paperiliittolaisia ahneina, eivät luultavasti ole ikinä käyneetkään paperitehtaassa saatika sitten työskennellyt moisessa laitoksessa. Muilla sektoreilla kaikki arkipyhät saadaan pitää lomaa ja yleensä vielä seuraava päiväkin jos arkipyhä sattuu olemaan esim. torstai. Paperitehtaan ainoat seisokit ovat enää joulu ja juhannus. Kuinka moni olisi valmis istumaan töissä jouluna tai juhannuksen iltavuorossa? Helppohan se nyt on sanoa, että "Minä ainakin", mutta uskallan väittää, että kovin monelle meistä kasvaisi sarvi kovinkin nopeasti otsaan, kun vetelisi haalareita niskaan juhannusaattona muiden korkkaillessa kisajuomia. Siinä vaiheessa ei edes tupla-liksa paljon lämmitä.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Viestin lähetti flintstone
Työnantaja hyvä, duunari paha?

Mitenkäs tuo työnantajan kiinnostus työntekijän hyvinvointia kohtaan käytännössä näkyy? Ja kuinka paljon siitä kiinnostuksesta on lakisääteistä?

Työnantaja joskus hyvä ja joskus paha, duunari joskus hyvä ja joskus paha. Ei näissä ole selkeää linjaa, kumpi on hyvä ja kumpi paha, koska se vaihtelee ihan yrityksestä ja työntekijöistä riippuen, toisissa yrityksissä molemmat on pahoja, toisissa molemmat hyviä. Faktaa on kuitenkin se, että ilman yrityksiä ei olisi duunareitakaan, työnantaja sen työntekijän toimeentulon kustantaa.

Työnantajan kiinnostus työntekijää kohtaan näkyy esimerkiksi teemapäivinä, työajalla tapahtuvina virkistyspäivinä, liikuntapäivinä, harrastusten tukemisina esimerkiksi liikuntaseteleillä, työpaikkaruokailun tai lounassetelijärjestelmän järjestämisenä jne jne esimerkkejä siitä kuinka yritys huolehtii myös vapaaehtoisesti työntekijöidensä hyvinvoinnista on vaikka kuinka paljon. Kuitenkin itse uskon edelleen, että tyytyväiset ja kannustetut työntekijät ovat paras suhteellinen kilpailuetu (huippuosaamisen lisäksi) vapailla markkinoilla. Ja tällaisilla työpaikoilla on erittäin mahdollista käsitellä myös vaikeita asioita ilman lakkovaateita, kiukuttelua jne. Lisäksi tällaisilla työpaikoilla tarpeettomat sairaspoissaolot ovat vähäisiä. Kyllä jotkut yritykset oikeasti panostavat siihen, että työntekijän on mukava tulla töihin ja he mielellään tekevät työtään.

Lisätään vielä se, että tällaisia työpaikkoja löytyy useimmiten sellaislta aloilta, joilla ei ole vahvaa ja jäykkää ammattiliittoa.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti grace
Onko se duunarin vika, että metsöteollisuus on vauhtisokeudessaan mennyt lupaamaan työntekijöilleen hyvät etuisuudet sairaustapauksissa ja erinäisinä palkanlisinä.

- paperinliiton sanelupolitiikkaan ja lakollauhkailun edessä taipuminen on ehkä ollut vauhtisokeutta, mutta ei duunari siihen ihan syytön ole.

Viestin lähetti grace

Paperitehtaan ainoat seisokit ovat enää joulu ja juhannus. Kuinka moni olisi valmis istumaan töissä jouluna tai juhannuksen iltavuorossa? Helppohan se nyt on sanoa, että "Minä ainakin", mutta uskallan väittää, että kovin monelle meistä kasvaisi sarvi kovinkin nopeasti otsaan, kun vetelisi haalareita niskaan juhannusaattona muiden korkkaillessa kisajuomia. Siinä vaiheessa ei edes tupla-liksa paljon lämmitä.

Huomautan tässä, että olen ollut juhannuksena töissä parikin kertaa.

Ei se kivaa ollut, vaikka ei kärsimystäkään.

Eivätkä kaikki ole töissä juhlapyhinä vaikka tehdas olisikin ajossa ja yleensä näihinkin työaikoihin löytyy vapaa-ehtoisia työvuoronvaihtajia ja ylityöntekijöitä.
 

kausi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Westendin työväenpalloilijat
Viestin lähetti E
Lisätään vielä se, että tällaisia työpaikkoja löytyy useimmiten sellaislta aloilta, joilla ei ole vahvaa ja jäykkää ammattiliittoa.

Niissä firmoista myös mennään ja tullaan vapaasti. Tämä koko yhteiskunta perustuu luterilaiseen työnteon malliin, jossa sakki lähtee aamulla töihin ja illalla tullaan pois. Myös muun yhteiskunnan olisi muututtava ympärillä jotta kaikenlaiset sekatyyppiset työsuhteet, projektinomaisuus yms olisivat mahdollisia ja ennenkaikkea tarkoituksenmukaisia.

Kyseessä olevasta akuutista konfliktista ei voine kuin toivoa mahdollisimman ripeää sopua. Tämä spedeily maksaa 40 milj euroa per päivä ja nythän leikkiaikaa on varattu liki neljä viikkoa. Kallista, metsäteollisuus on.

Kevennyksenä sen verran että "huolestuttavin" uutinen on se, että panimoteollisuudelta loppuu etiketit. Eli kesällä juodaan kaljaa ja siideriä ilman tai sitten ei ollenkaan...
 
Viimeksi muokattu:

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Viestin lähetti kausi
Niissä firmoista myös mennään ja tullaan vapaasti. Tämä koko yhteiskunta perustuu luterilaiseen työnteon malliin, jossa sakki lähtee aamulla töihin ja illalla tullaan pois. Myös muun yhteiskunnan olisi muututtava ympärillä jotta kaikenlaiset sekatyyppiset työsuhteet, projektinomaisuus yms olisivat mahdollisia ja ennenkaikkea tarkoituksenmukaisia.

Tuo pitää paikkansa, tiesin sen hyvinkin edellistä kirjoittaessani. En kuitenkaan näe mitään muuta yksittäistä suurta estettä kuin "viideltä saunaan ja kuudelta putkaan" -porukan sille, miksi joissain määrin vastaavaa ei voisi lähteä soveltamaan myös tiukemmissa ja hierarkisemmissa yrityksissä. Kuitenkin edelleen oli se siivooja tai tutkija, työssä viihtyminen ja työilmapiirin keveys ei ole utopiaa, jos työnantaja ja työntekijä saataisiin huolehtimaan toisistaan ja sitoutumaan myös toistensa etujen maksimoinnin optimointiin.
 

Analyytikko_

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, QPR, ManU, Hertha BSC
Viestin lähetti grace
Paperimieshän tekee siis ihan törkeitä tilejä viikosta toiseen. Varsinkin jos vertailussa käytetään siistijöitä tai sairaanhoitajia. Tosin täytyy muistaa, että keskiverto paperimies maksaa veroja valtiolle keskimäärin 30% jokaisesta tienatusta eurosta. Peruspalkan lisäksi paperimiehen tuntiliksaan sisältyy tuotantopalkkio, joka määräytyy sen mukaan minkälaista paperia kulloinkin on paperikoneessa pyörimässä. Säkkipaperikoneenhoitaja jää tuloissa huomattavasti jälkeen sitä duunaria, joka pyörittää esimerkiksi tarrantaustapaperia. Onko se duunarin vika, että metsöteollisuus on vauhtisokeudessaan mennyt lupaamaan työntekijöilleen hyvät etuisuudet sairaustapauksissa ja erinäisinä palkanlisinä.

Suurinosa niistä, jotka pitävät paperiliittolaisia ahneina, eivät luultavasti ole ikinä käyneetkään paperitehtaassa saatika sitten työskennellyt moisessa laitoksessa. Muilla sektoreilla kaikki arkipyhät saadaan pitää lomaa ja yleensä vielä seuraava päiväkin jos arkipyhä sattuu olemaan esim. torstai. Paperitehtaan ainoat seisokit ovat enää joulu ja juhannus. Kuinka moni olisi valmis istumaan töissä jouluna tai juhannuksen iltavuorossa? Helppohan se nyt on sanoa, että "Minä ainakin", mutta uskallan väittää, että kovin monelle meistä kasvaisi sarvi kovinkin nopeasti otsaan, kun vetelisi haalareita niskaan juhannusaattona muiden korkkaillessa kisajuomia. Siinä vaiheessa ei edes tupla-liksa paljon lämmitä.

Tähän viestiin liittyen, olen ollut töissä sekä juhannuksena että jouluna, tuplaliksa ei silloin lämmittänyt mutta palkkapäivänä kylläkin. Tosin ala oli toinen kuin teollisuus, mutta työpaikkani oli auki 365 päivää vuodessa ilman seisokkeja. Ja joutuuko muuten paperin hommissa "aina se yksi ja sama jantteri" istumaan siellä iltavuorossa sekä juhannuksena että jouluna? Kaiketi joku rotaatio toimii, jos oli jussin kiinni, niin joulu vapaa?

Siiten ihan muuten tähän asiaan liittyen. Flint mainitsi johtajien "ahneudesta". Heitetääs pieni vastakysymys: haluatko sinä vuosien opiskelun ja useiden työvuosien jälkeen tehdä mahdollisimman hyvää tulosta yrityksessä/kansainvälisessä yrityksessä, joka näkyy myös omassa tilipussissa vai onko tärkeämpää tyytyä perusratkaisuihin, jotka ovat toimineet vuosien ajan? Ihmeellistä kuvitella, että varsinkin suuryritysten johtajat olisivat jossakin "paineettomassa tilassa", jossa ulkopuolisten sidosryhmien (osakkeen omistajat, työntekijät, yrityksen hallitus) eivät asettaisi "paineita" toimitusjohtajan työskentelylle. Peli on raakaa, jos ei tulosta synny. Rehellisesti sanoen: tulos tai ulos. Ei ole varmaan vaikea ymmärtää, miksi johtaja päättää siirtää tehtaan Kiinaan, jos siitä syntyy monien miljoonien säästöt. Tästä murto-osa saattaa tulla bonuksena johtajalle, mutta kukas tästä yleensä eniten hyötyy? Firma ja osakkeenomistajat.

Tottakai johtajat ovat ahneita, mutta kuka viitsii nähdä vaivaa opiskelujen eteen, jos se "ikuinen lukeminen" ei koskaan kanna hedelmää esim. palkan muodossa. Tämä on juuri se ero, joka erottaa esim. paperimiehen ja korkeakoulutetun kaverin (tulonodotus). Paperimiehillä on hyvät liksat loistavan edunvalvonnan ja sen takia, että Suomi elää puusta, mutta kuinka kauan. Jo nyt investointeja virtaa esim. Baltian maihin ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan, niin kukaan ei tiedä. Wärtsilan esimerkki osoitti, ettei duunareiden sana/taito paina mitään, jos homma voidaan tehdä muualla halvemmalla. Käykö paperin osalta samoin Suomessa? Tätähän ei kukaan toivo, mutta eipä itseltä juuri heru sympatiaa paperimiehille tällaisessa tilanteessa, jossa monelta alalta leikataan, karsitaan, säästetään ja muutenkin monella alalla joudutaan tottumaan siihen, ettei omaa "puotia" voi enää laittaa kiinni koko heinäkuuksi ja lomailla rauhassa. Kesäloman keskeytykset ja jatkuvat soitot lomalaisen kännykkään ovat monella alalla täysin arkipäivää. En tiedä miten, paperimies viettää lomansa, mutta yhtä kaikki, loman pitäisi olla kaikille lomaa, ja sitä se ei totisesti enää kaikille ole.

Saapa muuten nähdä miten käy niille kavereille, jotka kovaan ääneen ilmoittavat kuinka typerää on opiskella, kun paljon helpommin saa rahat menemällä töihin paperitehtaaseen. Onko niillä se työpaikka vielä viiden vuoden kuluttua, vai iso asuntolaina, pari lasta ja nalkuttava vaimo hoidettavana. Silloin taitaa olla naurut aika vähissä myös "ahneella".
 
Viimeksi muokattu:

pasil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Viestin lähetti Analyytikko_
kun paljon helpommin saa rahat menemällä töihin paperitehtaaseen.

Sinne ei vain "mennä" töihin. Pikemminkin vaatii käsittämätöntä tuuria päästä "sinne" hommiin.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti lihaani
Miksi puhut lakosta, koska paperityöntekijät EIVÄT ole lakossa? Työsulku maksaa teollisuudelle täsmälleen yhtä paljon kuin lakko ja se on vain ja pelkästään työnantajan toimenpide.

Tarkoitin lähinnä aiempia vuosia, ja myöten antamista.

Työsulku ja lakko maksavat toki saman työnantajalle, jos ne kestävät viikkoja.

Mutta nämä jatkuvat tehdaiden ylös ja alas ramppaamiset maksaisivat huomattavasti enemmän. (palkat, laatuvaatimukset, energiat)

Kyllähän sinäkin tässä valossa ymmärrät työsulun?

Viestin lähetti lihaani

Tässä selkkauksessa on kyse paljon suuremmista asioista kuin joulu- ja juhannusseisokeista tai ulkopuolisen työvoiman käytöstä. Nämä seisokit ovat useinpien paperiduunarienkin mielestä jäänne jostain sadan vuoden takaa, ja täysin neuvoteltavissa. Tämä ei ole kynnyskysymys.
.

Jos näin on, miksi paperiliitto ei tuo tätä selvemmin esiin, työnantajahan on ilmoittanut, että tästä sovitaan ihan ensimmäiseksi.

Viestin lähetti lihaani

Ulkopuolisen työvoiman käyttö taas on hankalanpi kysymys. Paperitehtaiden tukipalveluhenkilökunta on maksanut jäsenmaksunsa Paperiliitolle ja kaikkien edunvalvontajärjestöjen (myös työnantaja-) perustehtävä on jäsenistönsä etujen puolustaminen.
.

nimenomaan etuoikeuksien, ei oikeuksien?

Viestin lähetti lihaani

Kynnyskysymys tässä TYÖNANTAJAN työtaistelutoimessa on koko työelämän pelisääntöjen murtaminen sopimusyhteiskunnasta työnantajan saneluyhteiskunnaksi.

ei, vaan sanelupolitiikan murtaminen sopimusyhteiskunnaksi.

Pasilille: Paperitehtaaseen pääsee sukulaisuuden perusteella, ei osaamisen.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, HJK, Kontu ja West Ham
Viestin lähetti E
Tuo pitää paikkansa, tiesin sen hyvinkin edellistä kirjoittaessani. En kuitenkaan näe mitään muuta yksittäistä suurta estettä kuin "viideltä saunaan ja kuudelta putkaan" -porukan sille, miksi joissain määrin vastaavaa ei voisi lähteä soveltamaan myös tiukemmissa ja hierarkisemmissa yrityksissä. Kuitenkin edelleen oli se siivooja tai tutkija, työssä viihtyminen ja työilmapiirin keveys ei ole utopiaa, jos työnantaja ja työntekijä saataisiin huolehtimaan toisistaan ja sitoutumaan myös toistensa etujen maksimoinnin optimointiin.

niin sitoutuminen ja sitoutuminen. Aikoinaan sitouduin työpaikaani vahvasti, oli "xxxx"-henkinen, toimin myös vapaa- ajalla firman urheilu ym. toiminnassa, kävin lomapaikoissa jne...
pidin työpaikaani hyvänä ja työnantajaa myös. Hommiakin tuli painettua "hyvällä hengellä"."henkilökunta oli paras voimavaramme"

Mitä sitten kävikään. Firma lopetettiin ja kaikki pantiin ulos. jatkaja toki löytyi, mutta emme "kelvanneet". Sen jälkeen sitoutumiseni mihinkään on laskenut huomattavasti. Työni pyrin hoitamaan hyvin ja pidän myös nykyistä työnantajaani hyvänä.

en kuitenkaan sinisilmäisesti usko näitä juttuja.
 

pasil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Viestin lähetti Gentleman

Pasilille: Paperitehtaaseen pääsee sukulaisuuden perusteella, ei osaamisen.

aHaa, no poikkeushan vahvistanee säännön sitten?
 

MarkusMaggot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaljaliigalaiset
Viestin lähetti grace
Suurinosa niistä, jotka pitävät paperiliittolaisia ahneina, eivät luultavasti ole ikinä käyneetkään paperitehtaassa saatika sitten työskennellyt moisessa laitoksessa. Muilla sektoreilla kaikki arkipyhät saadaan pitää lomaa ja yleensä vielä seuraava päiväkin jos arkipyhä sattuu olemaan esim. torstai. Paperitehtaan ainoat seisokit ovat enää joulu ja juhannus. Kuinka moni olisi valmis istumaan töissä jouluna tai juhannuksen iltavuorossa?

Ensimmäinen lause so very true. Tuo arkipyhien käynti tietysti on jo pakon sanelema että vältyttäisiin viime aikoisilta ylös-alasajoilta ja sikälikin on paljon halvempaa pitää väki töissä kuin seisottaa koneita. Noista juhannuksen ja joulun seisokeista on varmasti aika pitkälti paria koulukuntaa, vanhempi väki varmasti mielellään pitäisi vapaana mutta nuorempi kaarti, joilla on lainoja sun muuta, olisivat varmasti valmiita tulemaan töihin. Koska vuorokalenteri saadaan koko vuodeksi kerrallaan noita juhlapyhiä on aikaa muokkailla ja vuoroja vaihdella jos tarvis vaatii ihan riittävä aika.

Vuorolla ei ole väliä, oikeastaan yövuoro on ainoa joka haittaa enempi, silloinhan ne ei-tehtaalla käyneet lähettelee viestejä ja kyselee että vituttaako olla töissä, mieluummin sitä siis iltavuorossa on.

Viestin lähetti Analyytikko_
Saapa muuten nähdä miten käy niille kavereille, jotka kovaan ääneen ilmoittavat kuinka typerää on opiskella, kun paljon helpommin saa rahat menemällä töihin paperitehtaaseen.

Tuo on näinä päivinä aivan paskapuhetta, vaikka valmiuden tehtaan eri vakansseissa työskentelyyn saa periaatteessa kolmen vuoden ammattikoulutuksella, ei noitakaan vuosia voi vetää läpi vasemmalla kädellä. Koulutettuja prosessinhoitajia on jo sitä verta paljon, että tehtailla on varaa valita parhaat päältä.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Viestin lähetti Kontulan Ottawa
niin sitoutuminen ja sitoutuminen. Aikoinaan sitouduin työpaikaani vahvasti, oli "xxxx"-henkinen, toimin myös vapaa- ajalla firman urheilu ym. toiminnassa, kävin lomapaikoissa jne...
pidin työpaikaani hyvänä ja työnantajaa myös. Hommiakin tuli painettua "hyvällä hengellä"."henkilökunta oli paras voimavaramme"

Mitä sitten kävikään. Firma lopetettiin ja kaikki pantiin ulos. jatkaja toki löytyi, mutta emme "kelvanneet". Sen jälkeen sitoutumiseni mihinkään on laskenut huomattavasti. Työni pyrin hoitamaan hyvin ja pidän myös nykyistä työnantajaani hyvänä.

en kuitenkaan sinisilmäisesti usko näitä juttuja.

Näin käy joskus ja se on valitettavaa. Noilla tiedoilla en pysty kommentoimaan sitä, miksi näin kävi. En myöskään voi verrata entistä työnantajaa tai uutta jatkanutta työnantajaa. En myöskään tiedä, miten toiminnan lopettanut työnantaja asian esitti jne. Irralliseksi esimerkiksi mainittuna Töölön matkatoimiston tapauksessa takana on yksi/muutama yksittäin taho, jotka vaan omalla kekeilyllään ajavat hommat alas, yrityksessä ei kaikki ollut reilassa, vaikka kuinka hyvin olisi ylimpien portaiden alla asiat hoidettu ja ilmapiiri hyvä.

Pointtini oli kuitenkin se, että nämä valittavat ja kiukuttelevat työntekijät, jotka hakevan "omaa lomaa" lääkäriltä, ovat usein niissä yrityksissä, joissa esimiestä pelätään ja työn tuottavuutta kannustetaan luomalla pelon ilmapiiriä, ei työilmapiiriä. Siinä vaiheessa, jos sekä yritys että työntekijät ovat keskenään eri mieltä asioista, tämä ei toteudu. Keskinäinen luottamus ja toisten päämäärien arvostaminen ja niihin yhteisesti pyrkiminen ovat niitä asioita, joilla edelleen luodaan menestystä. Kyllä yrityksissä ymmärretään työvoiman arvo. Pitkällä tähtäimellä ne yritykset, joissa tätä ei ole sisäistetty, kohtaavat ongelmia ja kaatuvat.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti Gentleman
Jos näin on, miksi paperiliitto ei tuo tätä selvemmin esiin, työnantajahan on ilmoittanut, että tästä sovitaan ihan ensimmäiseksi.

nimenomaan etuoikeuksien, ei oikeuksien?

ei, vaan sanelupolitiikan murtaminen sopimusyhteiskunnaksi.

Pasilille: Paperitehtaaseen pääsee sukulaisuuden perusteella, ei osaamisen.

Työnantaja on painottanut, että tämä koko huononnuslista on "ota- tai jätä"-paperi, johon odotetaan työntekijäpuolen mukautuvan. Kaikkine työaika, vuosiloma- ja sairauslomahuononnuksineen. Millä lailla tämä edesauttaa sopimusyhteiskuntaa?

Mitä etuoikeuksia paperitehtaiden tukipalveluhenkilöstöllä on
verrattuna tuotannollisiin työntekijöihin ja toimihenklöihin?

-Paperitehtaaseen pääsee sukulaisuuden perusteella, ei osaamisen
Ihanko tosissasi päästät tuommoista paskaa näppiksestäsi
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Viestin lähetti E
Lisätään vielä se, että tällaisia työpaikkoja löytyy useimmiten sellaislta aloilta, joilla ei ole vahvaa ja jäykkää ammattiliittoa.

Minä olen töissä yhdessä tällaisessa työpaikassa.

Ja vaikka meillä ei olekaan täällä jäykkää ammattiliittoa niin meilläkin on silti ollut täällä onnelassa mm yt-neuvotteluja (ei tosin onneksi ihan viime aikoina) ja toimintoja on ulkoistettu ja väkeä on potkittu pihalle. Ja olihan meilläkin tässä hetken aikaa sitten lakonuhka mutta valtakunnan sovittelijan sovintoesityksellä tuo lakko vältettiin.
 

Monte-Cristo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Sens, sympatiat Kerholle
Vastatakseni ketjun otsikon kysymykseen: erittäin positiivisesti. Pitkälti työväenliikkeen ansiosta saan asua (hitaasti alasajettavassa) hyvinvointivaltiossa, jossa on mm. ilmainen koulutus ja terveydenhuolto ja melko pitkälle edistynyt ihmisten välinen tasa-arvo. Työpaikoilla ei olla tyystin työnantajan armoilla.

Työväenliikkeestä ja ammattiliitoista kohkaavat poroporvarit saavat puolestani muuttaa tämänhetkiseen ihannevaltioonsa, Kiinaan.
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Viestin lähetti Gentleman
Pasilille: Paperitehtaaseen pääsee sukulaisuuden perusteella, ei osaamisen.

Tämä koskee käsittääkseni lähinnä kesätöitä (itse tosin pääsin ilman mitään suhteita), kyllä esimerkiksi konsernien oppilaitoksiin valitaan muilla perusteilla. Henkilöt tosin pyritään valitsemaan tehdaspaikkakunnilta joten on selvää että valituilla on usein sukulaissuhteita työntekijöihin varsinkin pienillä paikkakunnilla.

Pari päivää ehdin tänä keväänä töissä olla ennen lakkoa ja ainakin kyseisen osaston työntekijöillä ei tuntunut olevan oikeastaan mitään sitä vastaan että pakollisista seisokeista luovutaan. Siellä jo suunniteltiin miten jouluna voisi tulla kinkkua sulattelamaan ja vähän tienaamaan.

Itse olen kyllä yleensä aikamoinen kapilisti, mutta nyt en kyllä yhtään ihmettele että työntekijät eivät ole vaatimuksiin suostuneet. Eiköhän tässä kuitenkin jonkilaiseen kompromissiin päästä. Kuten joku jo aikaisemmin ennakoi, sopimus tulee varmaan olemaan suurinpiirtein: Pakollisista seisokeista luovutaan, sairasajan karenssi ei muutu, jonkin verran ulkopuolista työvoimaa sallitaan tietyissä toimissa ja kesällä pysytään viidessä vuorossa.

Gleb, tällä hetkellä paperimies, tulevaisuudessa jotain aivan muuta
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Viestin lähetti Gentleman
Pasilille: Paperitehtaaseen pääsee sukulaisuuden perusteella, ei osaamisen.

En ole Pasil, mutta sukulaisuussuhdekaan ei kyllä pelasta nykyaikana siltä faktalta, että teollisuusoppilaitokset (UPM-Kymmene, M-Real) ja oppisopimuskoulutukset (SE) on käytävä ennen vakipaikkaa paperitehtaalla. Oli isi tuotantoyksikön johtaja tai äiti tuotantoyksikön sihteeri.

5 vuotta koulua minimissään peruskoulunkin jälkeen.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti lihaani
Työnantaja on painottanut, että tämä koko huononnuslista on "ota- tai jätä"-paperi, johon odotetaan työntekijäpuolen mukautuvan. Kaikkine työaika, vuosiloma- ja sairauslomahuononnuksineen. Millä lailla tämä edesauttaa sopimusyhteiskuntaa?

- tuo nyt on neuvottelutekniikkaa, aivan varmasti sopu löytyy tuolta väliltä.

Joten sopimus tulee olemaan lähempänä sitä mitä jo muualla on.

eli elä jaksa jauhaa, tutustu mieluummin siihen paperin sopimus ehdotukseen ja mieti mitä se todella pitää sisällään.

EDIT:
" - Työnantajien mielestä ensin on sovittava ympärivuotisesta käynnistä ja vasta sen jälkeen
voidaan keskustella muista asioista"
( tuosta sinun linkistäsi )

Viestin lähetti lihaani

Mitä etuoikeuksia paperitehtaiden tukipalveluhenkilöstöllä on
verrattuna tuotannollisiin työntekijöihin ja toimihenklöihin?

- mistäs tämä nyt tuli?

Viestin lähetti lihaani

-Paperitehtaaseen pääsee sukulaisuuden perusteella, ei osaamisen
Ihanko tosissasi päästät tuommoista paskaa näppiksestäsi

- Ethän nyt väitä minua valehtelijaksi?

Ainakin pari vuotta sitten kyseltiin ensimmäisten asioiden joukossa ketä sukulaisia on yhtiön palveluksessa?

Samoin työntekijöiden lapset ovat aina olleet etusijalle kesätöiden saamisessa.

Johtuisikohan siitä, että paperin pojat ja tytöt eivät halua toisinajattelijoita joukkoonsa?
 
Viimeksi muokattu:

grace

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ
Viestin lähetti Gentleman
- paperinliiton sanelupolitiikkaan ja lakollauhkailun edessä taipuminen on ehkä ollut vauhtisokeutta, mutta ei duunari siihen ihan syytön ole.

Kyllä se vauhtisokeus on ollut sitä, kun 90-luvun alun jälkeen metsäteollisuus pääsi jaloilleen ja paperin hinta lähti tasaiseen nousuun. Tämän siivittämänä tehtiin hyviä investointeja ja siinä sivussa annettiin työntekijälle mannaa. Nyt tätä mannaa ollaan ottamassa pois, jotta tuotanto saadaan taas kannattavaksi. Duunari pitää kiinni saavutetusta edusta. Onko duunari syyllinen siihen, että sairaustapauksisa ei ole ollut karenssipäiviä? Jos Paperiliitto on sanelupolitiikalla ja lakolla uhkailulla saanut tahtonsa läpi niin miksi työnantaja on ollut niin "neiti", että on suostunut kaikkeen mitä eteen on isketty. Onko metsäteollisuus kasvattanut nyt vasta munat? Noin 20 vuotta liian myöhään...

Niiden alojen, jossa työtä tehdään 365 päivää vuodessa, pitäisi asettaa itsensä siihen asemaan, että jos vuodessa olisi taukoja työnteossa (esim juhannus ja joulu) niin kuinka helposti näistä tauoista luovuttaisiin ja jos luovuttaisiin niin paljon pätäkkää pitäisi iskeä tiskiin.

edit. ja eiköhän noissa yritysten kesätyöpaikossa aina suosita työntekijöiden jälkikasvua...
 
Viimeksi muokattu:

Evenuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
ö-ö-ö
Viestin lähetti Gentleman

Ainakin pari vuotta sitten kyseltiin ensimmäisten asioiden joukossa ketä sukulaisia on yhtiön palveluksessa?

Osaat varmastikin kertoa lähteesi?

Muuten tähän työtaisteluun liittyen kommentoin vain, että paperiliitto toimii jonkinlaisena suunnannäyttäjänä tai esitaistelijana, hieman kärjistäen sanoen. Miten käy muiden alojen jos paperi alistuu työnantajan sanelupolitiikkaan?

Ja tokihan molempien osapuolten tulee joustaa. En missään nimessä ole sitä mieltä, että kumpikaan osapuoli saa harjoittaa tuota sanelupolitiikkaa.

Että tällaisia hajanaisia ajatuksia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös