Tämä järjestelmä, kuten kaikki edelliset ja kaikki tulevatkin ovat pidemmällä tähtäimellä täysin kestämättömiä. Muutos on elinehto. Kehityksen tae
Historiaa jälkikäteen tarkastellessa tämä on itsestäänselvyys. Kuitenkin vallitsevana aikana kyseistä talous- ja yhteiskuntajärjestystä on aina pidetty ainoana vaihtoehtona. Keskiajalla feodaalijärjestelmää pidettiin Jumalan luomisjärjestyksen mukaisena järjestelmänä. Nyt kasvuun pohjautuvasta talousjärjestelmästä puhutaan samanlaisin äänensävyin. "Markkinatalous on
luonnonlaki. Talous kasvaa aina, kasvu vaihtaa vain muotoaan."
Toki kuvaan kuuluu perus-salaliittomeininki, että netistä löytyvät epämääräiset videot ovat totta, vaikka niiden sisältöä ei edes yritetä kriittisesti analysoida. I want to believe.
En edes yritä kiistää, etteikö kasvukritiikkojen joukossa olisi paljon myös niitä, jotka ovat kiinnostuneita erilaisista salaliittoteorioista. Itsekin olen jonkin verran mehustellut mm. WTC-iskuihin liittyvillä salaliittoteorioilla. Varmasti tietty ihmistyyppi haluaa jatkuvasti kyseenalaistaa ns. virallisen totuuden ja tietyt ihmiset taas uskovat sitä viranomaisten ja poliittikkojen yleistä konsensusta vaikka hautaan asti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tästä aiheesta on aika monet yleisesti uskottavinakin pidetyt tahot ja henkilöt (esim. Stephen Hawking) esittäneet näkemyksiä, jotka myötäilevät kasvukriittisten ajattelua.
Kasvuoptimistien perusargumentti on siis se, että halpa (raaka)öljy on torpedoinut uusiutuvien energianlähteiden läpimurron. Öljy on siis sellainen uusiutuvan energian tiellä oleva tulppa, joka pomppaa ylös siinä vaiheessa kun hinta on noussut tarpeeksi ylös. Sitten uudet energiainnovaatiot suorastaan pursuavat markkinoille, eikä mitään ongelmia ehdi syntyä vaikka öljy loppuu nykyennusteen mukaan 2050 (ja maakaasu 2070). Tarvittava tekniikka on jo olemassa, ei sillä ole mitään merkitystä että alle kuudesosa uudesta käyttöönotettavasta energiasta on tällä hetkellä niitä uusiutuvia.
Ja jos tarkkoja ollaan, niin eihän sitä energiaa oikeastaan edes tarvita kuin nimellisiä määriä. Sillä talouskasvullahan ei tunnetusti ole enää pitkään aikaan ollut mitään yhteyttä energiankulutuksen kasvun kanssa. Energiaintensiivisestä tavaroiden tuotannosta luovutaan, ja kaikkien meidän ykkösystävä,
näkymätön käsi, ohjaa tuotannon palveluihin. Näin se luonnonlaki toimii. Foliohatut haukkuu ja karavaani kulkee.
Mihin ihmeeseen perustuu tuo kommenttisi "I want to believe"? En mä ainakaan
halua uskoa, että talous lakkaisi kasvamasta ja romahtaisi esim. öljyn loppumiseen. Olisi paljon kivempi vaan silmät sinisinä uskotella, että kaikki on hyvin, luonnonlaki korjaa ongelmat, tekniikka kehittyy. Talouskasvu on pohjoismaisen hyvinvointivaltion - maailmanhistorian hienoimman yhteiskuntajärjestelmän - perusedellytys. Mä olen sen verran nuori, että joudun ihan konkreettisesti kokemaan fossiilisten polttoaineiden loppumisen ja mahdollisesti myös esim. fosforivarantojen ehtymisen ja siitä seuraavan maataloustuotannon romahduksen seurauksia. Olen ehtinyt tottua tähän länsimaiseen hyvinvointiin ja ottaisihan se aika koville alkaa elää "degrowth-maailmassa".
Pitää muistaa sekin, että ei se degrowth (joka siis oman näkemykseni mukaan on täysin väistämättä edessä, halusimme tai emme) ole niin vaaleanpunaista todellisuutta kuin on maalailtu. Todellisuudessa ihmisistä tulee aivan helvetin vihaisia. Demokraattinen päätöksentekojärjestelmäkin on nimittäin täysin riippuvainen siitä, että talous kasvaa ja ihmisillä on töitä. Kreikassa natsit nousevat kohta valtaan. Se on taas muistutus siitä, miten ihmiset alkavat käyttäytyä ja ajatella, jos tuttu ja turvallinen kasvu tyssää.
On näillä mattiapusilla siis ihan oma logiikkansa siinä, että he puhuvat talouskasvusta vastuullisena vaihtoehtona degrowth-ajatuksiin, zeitgeisteihin ja vastaaviin verrattuna. Ongelma on vain siinä, että kasvuun turvaaminen ei ole pian enää mikään vaihtoehto. Meillä on vain tämä yksi maapallo, eikä tämän planeetan resurssit yksinkertaisesti enää riitä kun kulutus kasvaa eksponentiaalisesti. Samasta hammastahnatuubista voi puristaa aika pitkään että saa hampaansa pestyksi, mutta jossain vaiheessa sitä tahnaa ei vaan enää tule. Sitten on suu likainen, kertyy plakkia, hampaat kellastuvat, hengitys alkaa haista, mieliala laskee. Uutta tuubia ei voi enää ostaa.
"I want to believe" -kommenttiin voisin vielä heittää yhden vertauksen. Ajatellaan sellaista historiantutkijaa, joka on valtavan kiinnostunut sosialistidiktatuureihin liittyvästä historiasta ja esimerkiksi Neuvostoliiton johtajien ympärille rakennetuista henkilökulteista ja sosialistimaiden harjoittamasta väkivallasta. Ei tällainen tutkija välttämättä tunne minkäänlaista sympatiaa kommunismia kohtaan. Silti hän on innoissaan tutkiessaan asioita. Hän ei pidä siitä, mitä on tapahtunut ja toivoo, ettei tapahtunutta olisi koskaan tapahtunutkaan, jolloin hänen ammatillinen mielenkiintonsa suuntautuisi johonkin muuhun. Kuitenkin hän haluaa olla tietoinen, mitä kauheaa on tapahtunut. Vastaavasti me talouskasvukriittiset haluamme olla tietoisia, mitä kauheaa
on tapahtumassa seuraavan n. 200 vuoden aikana.