Kännykät ovat pitkälti pohjoismainen keksintö. Ne ovat luotu sinänsä markkinatalousvetoisesti, mutta toki täällä yhteiskunta kaikkeen puuttuu ja systeemi on massiivinen sekoistus järjettömän kovaa verotusta, tuotekehityksen verohelpotuksia ja kaikenlaisia kohtuuttomia yritystukia. Tuollaisessa tilanteessa on puhtaasti ideologinen näkemys, että onko tuossa yhteiskunnan rooli ollut enemmän tukeva vai kampittava.
Summasummarum, ehkä esimerkit eivät parhaita mahdollisia ole, mutta itku pahoista markkinoista ja kvartaalitalouksistakaan ei osunut. Yhteiskunnan roolista ei varmasti ole haittaa, jos kehitystä halutaan ohjata etupainotteisesti tiettyyn suuntaan sähköautomaisesti. Aito jos sillä kyseenalaista on, että onko siitä sähköautojen kohdalla toivottua hyötyä ollut suhteessa panostuksiin.
Kanssasi on miellyttävää keskustella, vaikka monista asioista tuskin voitaisiin olla enempää eri mieltä. Harvinaista herkkua tällä foorumilla.
Nyt en kuitenkaan ymmärrä, miksi olisi tarpeellista edes yrittää päätellä kuinka paljon minkäkin hyödykkeen tai innovaation syntyyn on vaikuttanut talousjärjestelmän ominaisuudet ja kuinka paljon sosiaaliset instituutiot. Ja kuten pohdintasikin osoitti, niin vaikeaa ellei mahdotontahan se olisi, joten ideologialla on pakko maalailla puuttuvat aukot, oli se ideologia sitten mikä hyvänsä.
Suomen kaltaisissa länsimaissa voidaan olla tyytyväisiä siihen, että meillä on ollut tällainen yhteiskuntamuoto jossa myös vapaat markkinat ovat koko sen olemassaolon ajan olleet vahvasti mukana luomassa sitä perusinfraa jolla tänäkin päivänä tyydytämme kaikki perustarpeemme (ruoka, asuminen, liikenne, tavarat). Niin kutsutuissa "kehittyvissä maissakin" voidaan varmasti olla tyytyväisiä, kun näitä perustarpeita täyttävät palvelut paranevat.
Tämän ketjun kontekstissa itku kohdistuu pahoihin markkinoihin ja kvartaalitalouksiin vain siltä osin kun ne ovat pahoja ympäristön näkökulmasta. (Vaikka toki finanssikapitalismi johtaa globaalisti myös pahoihin sosiaalisiin ongelmiin, mutta niistä jostain muussa ketjussa) Pahan globaalista kvartaalitaloudesta, siis ympäristön näkökulmasta, tekee ainoastaan sen koko tai pikemminkin koon ja luonnonvarojen kulutuksen välinen yhteys, harhaluulo siitä että talous voisi jatkaa kasvamistaan, ja negatiiviset ulkoisvaikutukset mitä sen kasvattamisesta seuraa. Jos taas pohditaan tilannetta Suomen osalta, niin kulutuksemme on noin neljä kertaa kestävän tason, ja se kulutus on peräisin ihan meidän tavallisten ihmisten tarpeiden tyydyttämisestä (ruoka, asuminen, liikenne, tavarat). Enää ei siis puhuta mistään perustarpeista, vaan perusluterilaisen kierrättävän ja silloin tällöin luomua ostavan ja julkisilla kulkevan keskivertosuomalaisen keskivertoelämä on roimaa ylikulutusta juuri tuossa järjestyksessä. Eläinperäiset elintarvikkeet, turhien asuinneliöiden lämmitys, yksityisautoilu ja lomamatkailu, ja vasta vähiten merkittävänä tekijänä kulutustavara eli ne crocsit, trampoliinit ja Ferrarit.
Teoriassahan markkinatalous on varmastikin paras mahdollinen talousjärjestelmä, tai ainakaan minä en osaa nimetä mitään lähellekään yhtä hyvää. Ongelma on vain nykyisessä toteutuksessa. Jos jatkamme näin, niin pian ei ole mitään taloutta jonka kasvuun pyrkiä, se katoaa sivilisaatiomme mukana.
Ja vielä punainen lanka yhdellä virkkeellä: Kyllä perustarpeet voi tyydyttää ja sen lisäksi vielä innovoidakin ihan kestävälläkin kulutustasolla, niin kuin ollaan tehty ihmisen syntyhistoriasta tai oikeastaan evoluution lähtöpisteestä aina 1970-luvun lopulle saakka.
EDIT: Dissonanssille, jos otetaan akseli jonka toisessa päässä on sivilisaation toivotun kehityksen edistäminen ja toisessa päässä sivilisaation ei-toivotun kehityksen edistäminen, niin kyllä "kapitalismin rattaiden ulkopuolelle" syrjäytynyt mielenterveysongelmainen erakkokin sijoittuu lähemmäs toivotun kehityksen päätä kuin keskimääräinen dippainssi, puhumattakaan toivottua kehitystä edistäviä ratkaisuita suunnittelevasta dippainssistä, tai näiden ratkaisuiden käyttöönottoa edistävistä instituutioista ja niihin liittyvistä ihmisistä. Edelleen, se kestävä kulutuksen taso ei ole mitään hippiutopiaa vaan elämää joka meitä edeltäville sukupolville oli normaalia, ja elämää johon meidän on yksilötasolla helppo sopeutua (vähennä eläinten syöntiä, liikennöintiä ja asuinneliöitä tyypilliseen 60-luvun tasoon niin simsalabim olet about siinä eikä tarvitse edes luopua kännyköistä tai netistä). Globaalisti haaste onkin hieman kovempi, kun tämä talousjärjestelmän ei-toivottu kehitys täytyisi ensin purkaa ja se ei taida kaikille vielä sopia.