TänäänKIN syötiin pari palaa varsinaista syysherkkua, eli sunnuntaina tekemääni sipulipiirasta. Tässä on kyllä mielestäni sellainen ruoka, jossa nöyristä raaka-aineista saadaan ihan käsittämättömän maukas kokonaisuus.
Eli tosiaan sunnuntaina siivutin kilon ihan perinteistä keltasipulia ja laitoin voinokareen sekä reilun suolahyppysellisen kanssa kattilaan karamellisoitumaan miedolla lämmöllä. Annoin niiden muhia kaikessa rauhassa välillä hieman käännellen pari tuntia, kunnes lopputuloksena oli ihanaa tummaa ja makeata mössöä. Tämän sitten viimeistelin vielä punaviinietikalla, mustapippurilla ja Provencen yrteillä.
Kun tavara oli jäähtynyt, niin sekoitin joukkoon kahden desin tölkin kermaa, kolme kananmunaa ja ehkä 2/3 noin 300 grammasta raastamaani juustoa. Juustoksi tähän kävisi hyvin varmaan joku Mustaleima-emmental, sveitsiläinen juusto mallia gruyere, kipakka cheddar tai miksei pitkään kypsytetty gouda - kunhan maku on vahva niin homma toimii. Mulla oli käytössä tuollainen uusi löytö, ruotsalainen pirun hyvä ja voimakas juusto kuin svarta änkan.
Eipä siinä sitten enää kuin kaulitaan voitaikina uunipellin levyiseksi, siihen täyte ja loput juustoraasteet ja olikohan tuo nyt ~25 minuuttia 225 asteessa. Perinteisestihän tällaiset taidetaan tehdä piirakkavuoassa, jolloin tuloksena on hiukan tuhdimpi lusikalla syötävä versio, mutta itse tykkään hemmetisti tuollaisesti ohkaisemmasta peltipiirakkatyylistä. Aivan loistavaa tavaraa, varsinkin kun ottaa kylkeen vaikka kupillisen vahvaa ja makeata mustaa teetä.