Kyllä toimi bigos, kerrassaan herkullista tuli ja hieman lievitti kaipuuta Puolaan. En tosiaan tiedä miten autenttiseksi tuota voi kehua, mutta kaikki pääraaka-aineet kyllä löytyi padasta, eli kaali/hapankaali, liha ja makkara. Sieniä en tähän laittanut, kun ei ne itselle tuo suurempaa lisäarvoa ja talouden toinen osapuoli ei niistä tykkää. Kenties jos jotain pieniä muutoksia seuraavalle kerralle teen, niin tomaattipyreen määrää hieman vähemmäksi ja lihoihin & makkaroihin pientä hienosäätöä. Mutta mikään noista ei ole pakollinen korjaustoimenpide, menee mainiosti näinkin.
Lähinnä siis mietin, että nyt käytetyn porsaan ulkofileen sijaan joku niska tai vastaava voisi olla parempi, nyt ei vaan kaupassa ollut oikein tarjontaa. Puolalaisuudesta hieman kauemmas vei käytetty makkara, kun halusin tuohon jotain raakamakkaraa ja Livornon Luigi oli ainoa mitä lähikaupasta löytyi. Sopi kyllä mausteidensa puolesta hyvin, mutta ehkä voisi kokeilla jotain muuta seuraavalla kertaa. Mietin, että jopa siskonmakkara saattaisi olla mielenkiintoinen vaihtoehto tähän. Autenttista kielbasaa ei taida kovin helpolla löytää, ainakaan täältä syrjäseudulta.
Mutta tässä nyt sitä suuntaa-antavaa ohjetta, jos joku haluaa testailla.
- Hieman voita paistamiseen
- n. 800 g possua, ulkofilettä (500g) ja kylkisiivuja (300g)
- 280 g raakamakkaraa
- 400 g hapankaalia + 400g kaalia
- Pari sipulia
- Pari porkkanaa
- Muutama kynsi valkosipulia
- Muutama rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl meiramia
- 2 tl sinappia
- tölkillinen tummaa olutta (lihaliemikuutio sekaan)
- 2 purkkia (120g purkki) smetanaa
- Suolaa, mustapippuria, paprikaa
Muutaman tunnin saa hautua padassa kaikessa rauhassa, lienee parempaa mitä pidempään. Ja kuulemma tulevina päivinä parempaa. Lahden Suomi-Puola-yhdistys kertoi seuraavaa omassa ohjeessaan: "Bigosia ei kannata tehdä pientä annosta, sillä maku saavuttaa huippunsa kolmannella lämmityksellä. Bigos on siis parhaimmillaan silloin, kun se jo on loppumassa."
Vaaleaa leipää ja kylmä Żywiec kylkeen, niin ei tästä syksyruoka enää parane. Smacznego!