Ennen kuin mopot käyvät ihan mahdottomati keulimaan huumeasian ympärillä on syytä katsella uusinta tilastotietoa Suomesta. Sitäkin netistä löytyy.
Tästä linkistä löytyy viimeinen Stakesin päidetilastollinen julkaisu.
Ja
tästä löytyy ratkiriemukas THL:n julkaisu huumetilanteesta Suomessa vuodelta 2010.
Ilmenee, että kannabista on on viimeisen vuoden aikana kokeillut noin 3% väestöstä ja ilman aikarajoitusta noin 10% väestöstä. Ns "kovia" huumeita on kokeillut noin 1% väestöstä. Alkoholia on sen sijaan kokeillut miltei koko kansa ja säännöllisesti kuppia ottaa reilusti yli puolet väestöstä.
Sen sijaan esimerkiksi päihdemyrkytyksien hoidoista noin 90% kohdistuu huumeiden aiheuttamiin myrkytyksiin. (Löytyy Stakesin julkaisun haittaosiosta). Voidaan perustellusti arvioida, että käyttäjämääriin suhteutettuna huumeiden käyttäjien osuus kaikista päihdehoidoista on kymmeniä kertoja suurempi kuin alkoholin käyttäjien.
Näillä lähtöarvoilla voidaan todeta, että jos kovia huumeita käyttäisi vaikka 10% kansasta, niin nykyinen terveydenhoitosysteemi, oli se sitten julkista tai yksityistä, ei siitä urakasta selviäisi.
Ani harva käy suoraaan esimerkiksi rännittämään pollea. Aloittamisen syynä lienee usein se, että ruoho alkaa tuntumaan liian pliisulle.
Jos pössyttely pysyy pössytelynä niin ei kai se kohonnutta skitsofrenian puhkeamisen riskiä lukuun ottamatta ole sen vaarallisempaa kuin tupakin poltto.