Minne menet, Oulun Kärpät?

  • 861 317
  • 3 168

Goner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, NHL
Olen verrannut kirjoituksissani Kärppien pelaamista juuri kohdattuihin sarjan kärjen joukkueisiin Jypiin, Bluesiin ja Kalpaan. Miettinyt miksi näiden joukkueiden pistepotti on suurempi. Vastavasti sarjasijoitus kertoo, että Kärpät on parantanut suhteessa useisiin joukkueisiin.

Eiköhän tuo musta lokakuu ole syypäänä siihen, että Kärpät on muutaman pisteen jäljessä. Mutta niin kuin palstoilla on mainittu, on Kärpät kuntopuntarin kärkijoukkue viime viikkojen ajalta. Joten suuntaus on nyt hyvä, kun Corso ja Viuhkola on kehissä.

Ja suuremmitta loukkaantumisitta ja Järventien ja Korpikarin palatessa, olen itse ainakin vahvasti sitä mieltä, että Kärpillä on täydet mahdollisuudet mestaruuteen. Liiga on vain nyt niin tasainen, että laskisin mestariehdokkaita olevan Kärppien lisäksi Jyp, Jokerit ja Blues. Mielestäni Kärppien peli on kehittynyt kauden mittaan ja se on viihdyttävää kiekkoa, jos tämä noususuuntaus jatkuu, niin ei valitettavaa.
 

Lare

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Ajatus Kukkosesta KalPan paidassa tuntuu lähinnä huvitavalta. Ei voi mitenkään toteutua, tai sitten kulisseissa on touhuttu jotain täydellisen käsittämätöntä.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tarkoitan volttilähdöllä sitä ravitermiä eli ottavat ihan pikkuisen liikkeen alle, että on edes teoreettisesti mahdollista ehtiä luistelemaan eteenpäin. Pahimmat esimerkit seisojista on Aaltonen ja Koivisto. Hitaampana pelaajana kuitenkin Viitakoski on hyvä esimerkki pelaajasta, joka pyrkii pitämään itsensä liikkeellä ja tosiaan taistelee sen kiekon aina seuraavan viivan yli.

Mutta tosiaan, tuossapa se isoin ongelma on, mutta mielestäni se ei leimaa koko peliä. Parantaa toki pitää. Itse olen saanut sellaisen kuvan, että mielestäsi keskialueen ylitys on erittäin vaikeaa kokonaisuutena. Näin ei mielestäni ole.

Mielestäni Kärppien keskialueen pelaaminen oli kauden alussa liigan heikoimmasta päästä, kuten sarja sijoitus. Nyt se liigan keskitasoa. En tarkoita tällä, että Kärpät eri onnistu siinä ollenkaan vaan mielestäni Kärpät tekee sen heikommin kuin noin puolet liigajoukkueista. Joitakin vastustajia vastaan ongelmia ei näy ollenkaan toisia vastaan se tervanjuontia.

Wezahille: Minä olen kanssasi paljon samoilla linjoilla. Kärpillä on materiaalillisesti täydet mahdollisuudet mestaruuteen. Minusta kumma, että täällä yleensä puhutaan ettei niitä olisi. Kärpät on pärjännyt varsin hyvin kaikkia kärkijoukkueita vastaan. Minua huolettaa eniten psykologia. Kärpät on jotenkin kummasti alistunut. Lauantaina muuten haastateltiin Sm-liiga ennakossa mentaalivalmentaja Marshia. Hän lainasi nimeltä mainisetmatonta valmenatajaa, joka sanoi jotenkin näin: "Mennään mihin näillä miehillä pystytään." Itsellä tuli heti mieleen, ettei vaan ollut meidän Masa. Marsh totesi tuossa lauseessa olevan valmiiksi häviämisen mentaliteetin. Hänen mukaansa on tärkeämpää keskittyä tekemään mahdollisimman hyvä suoritus.

Se mikä on mielestäni tärkeintä tällä hetkellä on selkeät askeleet eteenpäin pelillisesti ja tuloksellisesti. Joukkue tarvitsee varmasti työrauhaa ja aion sen sille antaa. Tämä oli myös yksi syy kirjoitusteni vähenmiseen vähäksi aikaa. Minulla ei juurikaan ollut kommentoitavaa Kärppien tekemisiin.
 

Watson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Arsenal
Mielestäni Kärppien keskialueen pelaaminen oli kauden alussa liigan heikoimmasta päästä, kuten sarja sijoitus. Nyt se liigan keskitasoa. En tarkoita tällä, että Kärpät eri onnistu siinä ollenkaan vaan mielestäni Kärpät tekee sen heikommin kuin noin puolet liigajoukkueista. Joitakin vastustajia vastaan ongelmia ei näy ollenkaan toisia vastaan se tervanjuontia.

Keskialueen pelaaminen kiekottomana vai kiekollisena? Itse allekirjoitan sen, että kiekottomana Kärppien pelitapa on kaukana Jalosen trapista. Lähinnä mieleen tulee jonkinlainen kiekoton coast-to-coast. Välillä karvataan yhdellä, joskus jopa kolmella kun on kiekonriiston paikka. Tällä pelitavalla mestaruuden voittaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin KJ:n edellisten kausien pelitavalla.

Kiekollisena Alatalon kiekko on sen sijaan mielestäni valovuoden edellä Jalosta. Nopeat hyökkäyksiinlähdöt, olipa kyseessä joko pitkä avaussyöttö tai lyhyt rintamahyökkäyksen käynnistäminen, toimivat paljon paremmin kuin Jalosen aikaan. En allekirjoita alkuunkaan Tepan alkukauden kritiikkiä siitä ettei Kärpät hyökkäisi joukkueena. Mielestäni tässä suhteessa Kärpät on liigan eliittiä. Montakohan pistettä Pesonen olisi tehnyt tällä pelitavalla? Varmaan 10-20 pistettä enemmän. Arvostan toki mestaruuksia, niitä ei ikinä oteta katosta pois eikä kukaan muista enää kymmenen vuoden päästä millä tavalla ne tulivat. Mielestäni kuitenkin Kärpät meni Jalosen aikaan pääsääntöisesti käsijarru päällä. Itse en arvosta pätkääkään tällaista virkamieskiekkoa.
 

JPL

Jäsen
Minua huolettaa eniten psykologia. Kärpät on jotenkin kummasti alistunut. Lauantaina muuten haastateltiin Sm-liiga ennakossa mentaalivalmentaja Marshia. Hän lainasi nimeltä mainisetmatonta valmenatajaa, joka sanoi jotenkin näin: "Mennään mihin näillä miehillä pystytään." Itsellä tuli heti mieleen, ettei vaan ollut meidän Masa. Marsh totesi tuossa lauseessa olevan valmiiksi häviämisen mentaliteetin. Hänen mukaansa on tärkeämpää keskittyä tekemään mahdollisimman hyvä suoritus.

Voin helpottaa oloasi. Matti ei ole tuollaista sanonut. Luulen, että psykologiasta ei kannata sinun Tepa olla huolissaan.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kärpät pelaa onnistuessaan keskialueen ylitse paremmin kuin Jalosen aikana. Ongelmana onkin se, että nyt ei onnistuta tarpeeksi varmasti. Jos nopeassa lähdössä ei syystä tai toisesta onnistuta heti, Kärpät on suurissa ongelmissa. Oikeastaan silloin ylitys yleensä tehdään kiekkoa kuskamalla. Sinänsä hyvä pelaaja saa yleensä se kuskattua hyökkäysalueelle, mutta siihen se jää vastustaja iskee vastaan. Tässä sellainen ongelma, että Anderssonin, Koiviston ja Aaltosen ja kumppanien kuskatessa kiekkoa muut ei oikein tiedä mitä tehdä ja milloin kiekko menetetään. Toiseksi kiekko liikkuu vauhdilla, mutta muu kenttä miehitys on huonosti asemoitunut. Vastaavasti vastustaja pussittaa kiekko taiturin ja on valmiina iskemään samaan aikaan. Tästä seuraa tilanne, jossa Kärpillä on viisikko sekaisin ja vastustaja lähtee nopeaan vastahyökkäykseen koko viisikolla. Tällöin tuo trappi ei ole myöskään kasassa. Tämän tilanteen epäilen sinun Watson huomaavan. Eli lyhyesti sanottuna Alatalolla nähdään hyviä nopeita keskialueen ylityksiä pitkähköillä syötöillä, mutta helppo ja varma organisoitu ylittäminen tökkii. Edelleen puolustaminen tökkii. Tämä näkyy sitten suurempan päätettyjen maalien määränä ja maalivahtien heikompana torjuntaprosenttina.

Olen kanssasi yhtä mieltä. Alatalon peli on viihdyttävää parhaillaan. Alatalon peli suoraviivaisempaa, hyökkäysalueen pelaaminen on tehokkamapaa kuin Jalosen aikana. Kärpät tekee myös erittäin tehokkaita nopeita vastahyökkäyksiä. Siitä huolimatta nautin suuresti myös Jalosen aikaisesta organisoidusta hyökkämisestä. Mielestäni ei voida varmasti sanoa, mitkä olisi Pesosen pisteet nyky valmennuksessa. Mielestäni Alatalon pelitavassa nousee eityyliset pelaajat esille. Kenttä Peosnen-Bros-Hyvönen ei ole sellainen raketti lähtijä kuin Kärppien nykyiset kentät. Lisäksi Jalosen aikana Kärppien erikoistilanne pelaaminen oli liigan huippua. Vaikka ylivoima parantunut niin silti se ei ole yhtä tehokasta kuin Jalosen aikana. Brossit teki valta osan pisteistään ylivoimalla.

Se mikä minua huolestuttaa on nuo varsin usein hävityt laukausten määrät ja toisaalta hävityt maalipaikkojen määrät. Todennäköisyyksillä alkaa tulemaan merkitystä pitkissä sarjoissa erityisesti playoffeissa. Tähän kaipaisin paraanusta ja se mielestäni saadaan aikaan rakentamalla Jalosmainen "tylsähkö" varma porrastettu keskialueen ylitys. Toiseksi joukkue kärsii tietyn katastrofin varsin usein, kun ei ole tiettyä "selkärankaa" mihin nojata. Jos pelaajat ei täysin hereillä ja skarppina niin lähdöt ei onnistu ja tulee mustia erän alkuja. Viime kaudella Kärpät saattoi pelata kuin täit tervassa, mutta silti ottelu pysyi tasoissa. Mielestäni selkärankaan upotetun varman pelitavan ansiosta.

Psykologiasta: 2003 mestaruutta ei tullut, kun mentiin mielellä katsotaan mihin riittää. 2004 mestaruus oli tavoite, kuten aina viime vuoteen asti. Nyt taas ilmapiiri on hiipinyt katsotaan mihin rahkeet riittää puolelle. Sellaisella mentaliteetillä ei päästä mestaruuteen. Jollei se ole selkeänä tavoitteena siihen hyvin harvoin päästään.

Alistuneisuudesta: Oltiinko esimerkkinä Kalpa-pelissä viimesillä minuuteilla rähinällä Kalpamaalilla? Jyrätään asenteen sijasta oltiin liikeellä katsotaan mihin rahkeet riittää asenteella. Ihan hyvä nousu, mutta ei riittänyt useampi kuin yksi Kärppä sanoi.
 
Viimeksi muokattu:

zztop

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Henkimaailman asioita

Mestaruus on edelleenkin Kärppien tavoite ja minun toiveeni. Minulle kuitenkin kelpaa tämän hetkinen tilanne jossa lähinnä keskitytään eteenpäin menoon. Meillä on kova nippu jolla ollaan todennäköisesti melko pitkällä ja joukkue (huom. sisältää valmennustiimin) varmasti hakee pyrkii tähän koska peruspaketti alkaa olla kasassa. Jossain haastattelussa Masa kertoi kuinka tällä hetkelllä hoonataan pakettia jo vähän pisemmällekin joten en ole kauhean huolissani.

Ps. Kuten Pula-ajan Tretjak asian kertoi niin Kärppien budjetti on mitoitettu neljän joukkoon pääsyn mukaan. Mahtavista moderneista freeseistä kilpailijoista huolimatta uskon, että Kärpät löytyy näistä neljän arpajaisista mikäli nykyinen kehitys jatkuu.
 

Kirwa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, K-Laser, Hokki, Raahe-K
Alistuneisuudesta: Oltiinko esimerkkinä Kalpa-pelissä viimesillä minuuteilla rähinällä Kalpamaalilla? Jyrätään asenteen sijasta oltiin liikeellä katsotaan mihin rahkeet riittää asenteella. Ihan hyvä nousu, mutta ei riittänyt useampi kuin yksi Kärppä sanoi.
Viimeiset puolitoista erää pelattiin yhtä maalia. Minusta siinä oli tappamisen meininkiä, eikä tosiaankaan alistumista.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kirwa olen kanssasi tietyllä tapaa samaa mieltä. Pelattiin yhtä maalia, Kalpa oli jyrän alla, mutta...

1) Missä oli laukaukset ja miehet maalilta (Erityisesti YV:ssä)Kuselan kiekko esimekkinä oli malain tuntumassa pitkään. Ainoa "tappaja" maalilla oli Aaltonen. Missä muut? Kärpillä oli YV....
2) Entäs Jyp- peli? Kärpät nousi esimerkkinä viime kaudella Jypiä vastaan 2-5 asemasta tasoihin.
 

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Viimeiset puolitoista erää pelattiin yhtä maalia. Minusta siinä oli tappamisen meininkiä, eikä tosiaankaan alistumista.
Äh, tuo Tepan kirjoitus oli taas sitä itseään. Meinasin jo kommentoida, mutta en sitten viitsinyt. En nimittäin löytänyt mitään varsinaista ajatusta, se vähäkin nopeasti kumottiin jollain "yleensä", "parhaillaan" ym. ympäripyöreydet, jolloin kaikki vastaväitteet voidaan kuitata sillä, että ollaan osittain samaa mieltä. Ja virheitähän tuossa oli, esimerkiksi maalipaikat ainakin kotiotteluissa on olleet pääsääntöisesti selvästi Kärpille. Ja Jalosen organisoitu hyökkäyshän oli sitä, että pakki nousi keskiviivalle ja veti rännikiekon. Niin, ja nyky-Kärpät ei paljoa pitkiä syöttöjä käytä, eipä ole pakkejakaan, jotka niitä antaisivat. Yritykset päätyvät yleensä päätyyn asti ja aloitus omasta päästä.
 

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
1)Missä oli laukaukset ja miehet maalilta (Erityisesti YV:ssä)Kuselan kiekko esimekkinä oli malain tuntumassa pitkään. Ainoa "tappaja" maalilla oli Aaltonen. Missä muut? Kärpillä oli YV....
YV alkoi tökkiä kolmannessa erässä, mutta 38 laukausta ottelussa ei ole minusta vähän.

2) Entäs Jyp- peli? Kärpät nousi esimerkkinä viime kaudella Jypiä vastaan 2-5 asemasta tasoihin.
Jyp on sittemmin mm. hieman vahvistanut rosteriaan. Eikä 2-5-nousut ole millekään joukkueelle rutiinia.
 

jukiapina

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP valitettavasti
YV alkoi tökkiä kolmannessa erässä, mutta 38 laukausta ottelussa ei ole minusta vähän.


Jyp on sittemmin mm. hieman vahvistanut rosteriaan. Eikä 2-5-nousut ole millekään joukkueelle rutiinia.

Tuo Kärrppä - JYP on kyllä yksi legendaarisimmista. Kärpäthän taisi tehdä vielä tasoitukse av:lla (tjms.) kun JYP painikoi. Toki silloin oli rostereissa hieman erilaisia ukkoja.

Tällä hetkellä liigassa näyttäisi olevan 4 potentiaalista mestari kandidaattia, jotka jo joku tuolla mainitsikin. On kuitenkin sanottava, että Kärpillä on tällä hetkellä paras vire päällä muihin kolmeen (JYP, Jokerit ja Blues) verrattuna.
 

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuo Kärrppä - JYP on kyllä yksi legendaarisimmista. Kärpäthän taisi tehdä vielä tasoitukse av:lla (tjms.) kun JYP painikoi. Toki silloin oli rostereissa hieman erilaisia ukkoja.
Jep, Kärpillä ei tällä hetkellä ole viime kauden ykkösketjun tasoista ketjua. Pesonen ja Hyvönen olivat sen tason maalitekijöitä, että sellaisia ei tästä joukkueesta löydy. Periaatteessa Alatalo voisi yrittää koota samanlaisen nyrkin esim. Koivisto - Corso - Andersson, mutta sitten muut ketjut kärsisivät, varsinkin kakkosketju (Kuusela - Viuhkola - Dahlman/Viitakoski?). Ja ainakin aiemmat kaudet on osoittaneet, että playoffeissa ei tahdo yhdellä ketjulla pärjätä (mistä syystä Jypillä voi tulla niissä karkeloissa vaikeaa). Viime kaudellahan Kärppien kakkonen oli myös todella vahva hurjasta ykkösketjusta huolimatta. Ja viivaan oli tietenkin asettaa vähän paremmat pyssyt (Lehtonen, Laamanen), joten yv oli luonnollisesti parempaa. Joskin tällä hetkellä näyttäisi vahvasti siltä, että Alatalo saa irti liki saman tehon selvästi heikommalla materiaalilla (huono prosentti selittyy alkukauden surkealla yv-pelaamisella).
 
Kärpät pelaa onnistuessaan keskialueen ylitse paremmin kuin Jalosen aikana. Ongelmana onkin se, että nyt ei onnistuta tarpeeksi varmasti...

Minusta Kärpät tulee todella tasaisesti juurikin hitaalla lähdöllä keskialueen yli ja alueelle. En allekirjoita ollenkaan näkemyksiäsi. Mielestäni keskeisimmät ongelmat ovat omassa päässä, ei keskialueella eikä hyökkäysalueella. Tämä siis sen jälkeen, kun on viisikkopelaaminen analyyseissa pilkottu osiin (ettei kukaan viisastelemaan ala) :)

Hitaat lähdöt toimivat, sekä paljon alkukaudesta parjattu jättösyöttö ylivoimalla.

Tämä näkyy sitten suurempan päätettyjen maalien määränä ja maalivahtien heikompana torjuntaprosenttina.

Heikko torjuntaprosentti on näkynyt useassa pelissä heikkonamaalivahtityöskentelynä. Tuostakin voisi joku laskea tilastot uusiksi Corson ja Viuhkolan kanssa. Itse en jaksa, koska minulle riittää huomata pelin parantuneen.

Kenttä Peosnen-Bros-Hyvönen ei ole sellainen raketti lähtijä kuin Kärppien nykyiset kentät.

Olemme jälleen täysin erimieltä. Pesonen ja Bros olivat yhdessä liigan yksiä parhaita tutkapareja kääntämään peliä. Miehet liikkuivat todella vauhdikkaasti toiseen suuntaan luoden jatkuvasti nopeilla lähdöillä 2-1 hyökkäyksiä. He todellakin olivat kuin rakettaja kiekon saatuaan.

Se mikä minua huolestuttaa on nuo varsin usein hävityt laukausten määrät ja toisaalta hävityt maalipaikkojen määrät. Todennäköisyyksillä alkaa tulemaan merkitystä pitkissä sarjoissa erityisesti playoffeissa. Tähän kaipaisin paraanusta ja se mielestäni saadaan aikaan rakentamalla Jalosmainen "tylsähkö" varma porrastettu keskialueen ylitys. Toiseksi joukkue kärsii tietyn katastrofin varsin usein, kun ei ole tiettyä "selkärankaa" mihin nojata. Jos pelaajat ei täysin hereillä ja skarppina niin lähdöt ei onnistu ja tulee mustia erän alkuja. Viime kaudella Kärpät saattoi pelata kuin täit tervassa, mutta silti ottelu pysyi tasoissa. Mielestäni selkärankaan upotetun varman pelitavan ansiosta.

Voihan se olla, että jätkät eivät ole treenanneet yhtään pelitapaa, eikä kukaan tiedä sitten mitä tehdä. Minä en kuitenkaan huomaa noita ongelmia tai oikeastaan mielestäni nuo ovat vääriä syitä ongelmiin.

Psykologiasta: 2003 mestaruutta ei tullut, kun mentiin mielellä katsotaan mihin riittää. 2004 mestaruus oli tavoite, kuten aina viime vuoteen asti. Nyt taas ilmapiiri on hiipinyt katsotaan mihin rahkeet riittää puolelle. Sellaisella mentaliteetillä ei päästä mestaruuteen. Jollei se ole selkeänä tavoitteena siihen hyvin harvoin päästään.

Voisit oikeastaan nyt kaivaa tilastoja tuohon. Ota kaikki pelatut finaalit SM-liigasta, joissa on pellanut joukkue, joka on toista kertaa peräkkäin finaaleissa, ja joukkue joka on ensimmäistä kertaa vuosi kausiin finaalissa. En ole kaivanut tilastoja, mutta mututuntumalta sanoisin useammin voittavan se toiseen kertaan oleva.

Alistuneisuudesta: Oltiinko esimerkkinä Kalpa-pelissä viimesillä minuuteilla rähinällä Kalpamaalilla? Jyrätään asenteen sijasta oltiin liikeellä katsotaan mihin rahkeet riittää asenteella. Ihan hyvä nousu, mutta ei riittänyt useampi kuin yksi Kärppä sanoi.

Kävitkö KalPa pelissä? Kärpillä oli erittäin paljon maalipaikkoja kolmannessa ja peli oli lähes koko erän KalPan alueella. Se ettei viimeisellä minuutilla enää tullut maalipaikkaa, on vain sattumaa. En pysty yhtymään analyysiin, jossa minuutin tai kahden perusteella tehdään johtopäätöksiä.

Vaan eipä siinä, vituttaa vain kun unohdin laskea viime pelistä keskialueen ylitykset. Niissä onnistuttiin jälleen hyvällä prosentilla. Ylivoimalla saatiin kiekko myös hyvin alueelle. Se ettei yhdessä ylivoimassa saatu kiekkoa alueelle ollenkaan, ei poista sitä tosiasiaa. Niin käy jokaiselle joukkueelle jokaisessa pelissä.
 

amok

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
...Alistuneisuudesta: Oltiinko esimerkkinä Kalpa-pelissä viimesillä minuuteilla rähinällä Kalpamaalilla? Jyrätään asenteen sijasta oltiin liikeellä katsotaan mihin rahkeet riittää asenteella...

Eikös siinä kolmannessa erässä myllytyksen keskellä hylätty nimenomaan yksi maali sen takia, että Normio päivysti ilmeisesti maalilla/maalivahdinalueella liiankin innokkaasti. Ja nythän meillä on moneen vuoteen joukkueessa selkeä maalineduspelaaja Viitakoski, joka on kevättä kohdin yhä paremmin päivystänyt ja maskannut pelistä toiseen maalinedustalla. Jopa Mikkolan kudit on uponnut viivasta sisään.

Erikoista, että otit juuri maalineduspelaamisen mittariksi alistuneisuudesta. Paljon on joukkueessa petrattavaa tällä kaudella mutta tuo ominaisuus on viime peleissä ollut yllättävänkin hyvällä tasolla.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Suoraan sanoen minua ihmetytti sekä Kuuselan, että Normion tilanteissa, että maalilla ei ollut kuin yksi mies. Esimerkkinä tuossa legendaarisessa Jyp ottelussa siellä oli jatkuvaan 2-3 miestä. Otan tämän alistuineisuden mittariksi, koska siellä otetaan niitä mustelmia joilla pelejä voitetaan. Tässä umpi mähkään maali siitä Jyp kiristä:

http://www.oulunkarpat.fi/images/0708/maalikimara/03012008_jyp_9.wmv

Tässä sitten pari maalia Kalpa-pelistä.

http://www.oulunkarpat.fi/images/0809/maalikimara/08012009_kalpa8.wmv
http://www.oulunkarpat.fi/images/0809/maalikimara/08012009_kalpa9.wmv

Onko maalilla kahta miestä?

Silläkin uhalla, että saan jälleen piikkejä klipeistä laitan esimerkin tuosta epäonnistuneesta Kärppien keskialueen ylityksestä. Katsokaa tätä, peli pysähtyy kuin seinään, kun oma sininen pitää ylittää. Kärpillä on miesylivoima, mutta ei löydy miestä kenelle syöttää. Ja yllätys, kun siniviiva-punaviiva väli pitäisi ylittää varmasti. Hidas vauhti riittäisi, kunhan ylivoima saadaan päätyyn oikea aikaisesti. Sam ongelma toistui Kalpa-pelin lopussa. Kärpät veti pitkän ja ei saanut Tarkkia pois maalista.

http://www.oulunkarpat.fi/images/0809/maalikimara/13122008_jyp9.wmv

Edit. Samsta pelistä löytyi toinen kiekon menetys vastavasti, kun sinisen yli pitäisi päästä:

http://www.oulunkarpat.fi/images/0809/maalikimara/13122008_jyp2.wmv

Katsokaa, Kärppien hyökkäys vitja menee ylös ja JYP menee ylös viidellä miehellä. Jypillä kaistat käytössä ja Kärppien laiturit on samassa laidassa tilanteen lopussa. Jypin pellajat on kaikkinaama kohti kiekkoa, Kärppien miehet hakee askelmerkkejä ja suuntaa. Syntyy vääjämättä ylivoima hyökkäys/tilanne, jossa Jypin miehet tulee vauhdilla kohti maalia ja kiekkoa.
 
Viimeksi muokattu:

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Silläkin uhalla, että saan jälleen piikkejä klipeistä laitan esimerkin tuosta epäonnistuneesta Kärppien keskialueen ylityksestä. Katsokaa tätä, peli pysähtyy kuin seinään, kun oma sininen pitää ylittää. Kärpillä on miesylivoima, mutta ei löydy miestä kenelle syöttää. Ja yllätys, kun siniviiva-punaviiva väli pitäisi ylittää varmasti. Hidas vauhti riittäisi, kunhan ylivoima saadaan päätyyn oikea aikaisesti. Sam ongelma toistui Kalpa-pelin lopussa. Kärpät veti pitkän ja ei saanut Tarkkia pois maalista.

http://www.oulunkarpat.fi/images/0809/maalikimara/13122008_jyp9.wmv
Laita nyt samantien sata klippiä Jalosen keskialueen ylittämisestä. Minä en sitten mitenkään käsitä, miten kukaan voi kehua Jalosen peliä siltä osin, kun fakta on, että kiekko todella harvoin kuljetettiin alueelle, melkein poikkeuksetta se vain lyötiin sinne, ellei päästy nopeaan vastahyökkäykseen. Ylivoimallakin tämä toistui, ja jos ei hyökkääjiä sattunut kiinnostamaan, niin pakit haki helposti kiekot päädystä (tämä tapahtui usein).

Nykymateriaalilla Jalonen ei olisi pärjännyt. Näkeehän sen tämän kauden HIFK:stakin.
 

amok

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät

Nyt en ymmärrä. Tuossa eka klipissä... niin pitäisikö siellä sinun mielestä olla kaksi miestä maalilla kun Andersson laukoo maalin?

Suora pystysyöttö omista hyökkäyssinisen päälle ja melkein ykkösellä Corso antaa keskelle, josta Andersson lataa suoraan syötöstä maalin. Jokainen, joka on joskus pelannut kiekkoa tajuaa ettei tuollaiseen vastahyökkäykseen voida vaatia kahta maskimiestä. Ei sinne ehdi. Eikä tuollaiseen hyvään pelin kääntämiseen ehdi (eikä edellytetä) mukaan koko viisikko, eikä ainakaan kahta ukkoa maskaamaan Jonaksen vetoa.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Jalosen keskialueen ylitys vastavassa tilanteessa, helppo lyhyt syöttö yli sinisen, löytyi heti samasta Jyppi pelistä:

http://www.oulunkarpat.fi/images/0708/maalikimara/03012008_jyp_8.wmv

Edelleen maalin meneessä laukauksessa syöttnyt pelaaja suuntaa takatolpalle ja helpon syötön sinisellä antanut pelaaja suuntaa suoraan maalille. Kärpillä 2-1 ylivoima maalilla laukauksen jälkeen.

Sitten valittiin Kalpa-peli joulun läheisyydestä:

http://www.oulunkarpat.fi/images/0708/maalikimara/07122007_kalpa_8.wmv
Seuraava Jyppi peli.

http://www.oulunkarpat.fi/images/0708/maalikimara/26012008_jyp_4.wmv

http://www.oulunkarpat.fi/images/0708/maalikimara/26012008_jyp_5.wmv

http://www.oulunkarpat.fi/images/0708/maalikimara/260208_PELICANS_8.wmv

Siinä. oleellista on miten sini-punaviivan väli ylitetään. Helppo lyhyt syöttö.
 
Noita klippejä on siitä mukava pastetella, että jokaiselle löytyy mieleinen. Niillä voi tehdä pointin, mutta yksittäisillä muutamilla klipeillä ei todisteta muuta kuin muutaman sekunnin tapahtumat pelistä.

Kokonaisuus on mielestäni erilainen.
 

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Noita klippejä on siitä mukava pastetella, että jokaiselle löytyy mieleinen. Niillä voi tehdä pointin, mutta yksittäisillä muutamilla klipeillä ei todisteta muuta kuin muutaman sekunnin tapahtumat pelistä.
Näinpä. En edes viitsi katsoa noita klippejä, mutta oliko tuossa ekassa siis kyse tilanteesta, jossa puolustus on ehtinyt ryhmittyä? Nimenomaan noissa tilanteissa viime kaudellakin lyötiin kiekko päätyyn satoja kertoja. Huomaa muuten, ketkä puolustajat ovat olleet pisimpään Jalosen treeneissä. Mikkola lyö nykyäänkin varmasti eniten päätykiekkoa, kun vähemmän aikaa olleet pelaavat eri tavalla (kuljettavat syvemmälle tai hakevat syöttöä).
 

Watson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Arsenal
Noita klippejä on siitä mukava pastetella, että jokaiselle löytyy mieleinen.

Juurin näin. Jalosen ajasta saisi yhtälailla samanlaisen videokavaldin: esimerkkejä kuinka puolustuksessa juostaan miehen perässä ja maaleja tehdään ilman maskia. Kenelläkään ei vain riitä mielenkiintoa hakea tällaisia klippejä, varsinkaan kun ne eivät kerro pelistä yhtään mitään.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Nyt en ymmärrä. Tuossa eka klipissä... niin pitäisikö siellä sinun mielestä olla kaksi miestä maalilla kun Andersson laukoo maalin?

Suora pystysyöttö omista hyökkäyssinisen päälle ja melkein ykkösellä Corso antaa keskelle, josta Andersson lataa suoraan syötöstä maalin. Jokainen, joka on joskus pelannut kiekkoa tajuaa ettei tuollaiseen vastahyökkäykseen voida vaatia kahta maskimiestä. Ei sinne ehdi. Eikä tuollaiseen hyvään pelin kääntämiseen ehdi (eikä edellytetä) mukaan koko viisikko, eikä ainakaan kahta ukkoa maskaamaan Jonaksen vetoa.

Siinä näkyy kaksi keskutelemaamme asiaa:

1) Kärpät ei hyökkää joukkueena/viisikkona
2) Kärpät ei tehnyt maski maaleja

Kärpät painoi päälle, mutta siitä puuttui viimeinen rutistus. Tässä viellä Jyp kiri pelistä ensimmäinen maali:

http://www.oulunkarpat.fi/images/0708/maalikimara/03012008_jyp_5.wmv

Siellä kaikki miehet maalilla pakkeja myöten survomassa kiekkoa sisään. Näitkö vastavaa Kalpa pelissä? Minä en nähnyt. Esimerkkinä Kuuselan ja Normion tilanteissa maalilla oli vain ja ainoastaan yksi mies. Tuossa esimerkissä samassa ajassa kuin Kuuselan kiekko pyöri malaiviivalla käy kiekkoa ronkkimassa lähes jokainen mies kentästä.

Tuosta pitkän lyönnistä. Onko mielestäsi parempi ottaa maalit omiin ja tappio kuin laittaa kiekko päätyyn. Esimerkkinä Kalpa pelin viime minuutit päätykiekko on paljon parempi kuin siinä tehty pitkä. Oikealla asentella se kiekko kyllä raavitaan itselle.

Edelleen haluan tuoda tässä esille asian mikä minusta ei toimi/toimii Kärpillä huonommin kuin vastustajilla. En tarkoita, että Kärppien pitää toimia jatkuvasti kuten Jalosen joukkue. Tarkoitan, että Kärpillä pitäisi olla pelissä variaatio tarvittaessa ylittää keskialue helposti. Tämä usein tarkoittaa helppoa syöttöä laitaan ja punaisen jälkeen heittoa päätyyn. Mielestäni johtoasemassa voi ajoittain pelata tylsästi samoin pääty kiekko ja paine pääty on parempi ratkaisu ottelun loppuhetkillä kuin keskialueen kikkailut ja kiekon menetykset ja pitkät puhumattakaan omista maaleista.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös