Olen lukenut kesän aikana läjän chick litiä. Sitä on tapana pitää roskana kenties siksikin, että ylivoimaisesti suurimman osan siitä kuluttavat naiset, mutta hyvin se on minullekin maistunut, vaikka olen henkiseltä perinnöltäni maaseudun juntti.
On kuitenkin huomattava, että laatuerot kepeäkirjojen välillä ovat suuria. Osa hömpästä on lukukelvotonta, mutta osa oikein viihdyttävää, jos vain oma mieli taipuu sen auraamille urille. Jos tarina ei lähde omassa päässä elämään, lukeminen tyssää siihen.
Tästä päästään kirjallisuuden kulttuuriseen asemaan. Edelleen on yleistä esittää kirjallisuus jalompana kulttuurin muotona, jolle ei riitä viihdyttäminen. Monien mielestä sen pitäisi myös sivistää. Miksi? Eihän urheilussakaan ole mitään muuta järkeä kuin viihdearvo, mutta ei sen asemaa silti kyseenalaisteta.
Jalkapalloilijoille ja jääkiekkoilijoille maksetaan valtavia summia, kun he yrittävät sulloa pelivälinettä kehikkoon. Homma on järjen näkökulmasta päätöntä, mutta jotain ihmisyyden perustarpeita se palvelee, koska sitä tahdotaan seurata ja siitä ollaan valmiita maksamaan. Miksi kirjallisuuteen ei voisi suhtautua samalla asenteella? Kenties nopeasti näivettyvä lukeminen saataisiin takaisin nousuun, kun ihmiset hoksaisivat, että lukeminen voi olla vaivatonta ja kivaa ajanvietettä.
Äänikirjoihin en ole päässyt lainkaan sisään. En pysty keskittymään, en, vaikka kuinka yritän. Olen lukenut kaikki kuunteluun liittyvät ohjeet ja yrittänyt sitä ja tuota, mutta en pysy kärryillä, vaan ajatus lähtee harhailemaan.