Minkä kirjan luit viimeksi / mitä luet nyt?

  • 700 678
  • 5 780

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Koska Steinbeckin kirjat tuntuvat olevan hyvinkin suosittuja Helmet -kirjastoissa, päätin lainata jotain ihan muuta ja valintani osui Gabriel Garcia Marquezin Sadan vuoden yksinäisyyteen. Pelkällä mutu -tuntumalla valitsin kirjan, mutta juoni tuntui sen verran mielenkiintoiselta, että päätin tarttua haasteeseen. Ensimmäinen kerta, kun luen kolumbialaisen ja ylipäänsä eteläamerikkalaisen kirjailijan kirjaa.
Jos ja kun pysyt eri Aurelianoista kärryillä, niin saat samassa paketissa vertauskuvallisesti koko latinalaisen Amerikan historian.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Jos ja kun pysyt eri Aurelianoista kärryillä, niin saat samassa paketissa vertauskuvallisesti koko latinalaisen Amerikan historian.
No jaa. Olen lukenut Tolstoin Sodan ja Rauhan, jossa oli 559 nimettyä hahmoa, joten todennäköisesti selviän tästä haasteesta. Mutta joo: kolonialismi on sellainen aikakausi historiassa, josta kertovia kirjoja olen lukenut todella vähän.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Emily St. John Mandel - Sea of Tranquility. En pitänyt tästä ihan yhtä paljoa kuin Asema 11:stä, mutta kyllähän pienet aikaparadoksit aina piristävät. Aikamatkustamisesta huolimatta tämä ei ole kovaa scifiä vaan "hugely ambitious in scope, yet also intimate and written with a graceful and beguiling fluency", kuten Guardianin arvostelussa kirjoitettiin.
Sinänsä mielenkiintoista simulaatiohypoteesia käsiteltiin varsin pintapuolisesti, siitä olisi saanut enemmänkin irti, mutta se nyt ei ollut tämän kirjan tyyli.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Brandon Sandersonin jälkeen tuli lukaistua tuommoinen "Dangerous women" -anthologia josta yritin löytää vihjeitä seuraavasta lukuun päätyvästä kirjailijasta. Ihan ok, luonnollisesti melkoisella vaihtelulla. Tuon ja kaverin suosittelun perusteella valitsin (Sandersonin ajanpyöräteosten varausta odotellessa, olin varaushetkellä jonosijalla 5 ja nyt näköjään enää 2, eli ehkä vielä kesän aikana pääsee jatkamaan ko. saagaa ja oletettavasti huomattavasti aiempaa vähemmän tuskaisissa merkeissä) Joe Abercrombien. Ensimmäinen laki -trilogia tuli luettua melko vauhdikkaasti kerronnasta ja mustasta huumorista nauttien ja nyt menossa alkukielellä kyseisen maailman irtoromaani Best served cold, jonka jälkeen odottamassa jo sängynlaidalla the Heroes. Todella nautinnollista kerrontaa ja kieltä ja erittäin pimeästä ja ahdistavastakin maailmasta huolimatta tuossa saa olla muutaman sivun välein nauramassa ääneen (usein kovin lakonisia) humoristisia huomioita hahmojen välillä.

Harmillisesti kolmatta maailmaan sijoittuvaa stand alone -novellia Red country ei näy keski-kirjastojen valikoimissa olevan. Toisaalta sen verran tullut nykyisen asuinmaakunnan kirjastoa hyödynnettyä että taidan tältä istumalta tilata tuon teoksen ja lukemisen jälkeen lahjoittaa sen kirjaston kokoelmiin.

edit. Vinkkinä muuten jos tykkää historiallisesta fiktiosta mutta vierastaa fantasiakirjojen maagisempia elementtejä, niin Abercrombie on erittäin kitsas maagisten elementtien käytössä ja tuossa ensimmäisessä stand alone kirjassa trilogioiden välissä ei ole puoleenväliin mennessä ollut mystillisempiin tempauksiin kuin vihjeitä jotka tietää todeksi lähinnä kun on ensimmäisen trilogian lukenut ja joihin osa kirjan hahmoistakin suhtautuu erittäinkin pilkallisesti.
 
Viimeksi muokattu:

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
Todella nautinnollista kerrontaa ja kieltä ja erittäin pimeästä ja ahdistavastakin maailmasta

Jos nämä uppoaa, eli kunnon Grimdark, niin parempaa ei ole kuin Scott R Bakkerin The second apocalypse-sarja. Ja kun tuota kuvailee synkäksi, niin sekin on aika lievä sana. Upea maailma, hienoa kirjoittamista, mutta kaikkineen pikimusta sarja. Niin moraalissa, teoissa kuin filosofiassa. Raskas, mutta niin paljon antava. Iso suositus.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Puolivuosittaiskatsaus, mitä sitä on tullut tavattua tämän vuoden puolella. Hutejakin tulee tietysti mukaan, mutta myös ilahduttavia osumia. Douglas Stuartin Shuggie Bain oli mainio löytö. McCarthyn Veren ääriin on samaan aikaan kamala ja kiehtova, kuin junaonnettomuus mitä ei voi olla katsomatta. Tuomari Holden on hirvittävä hahmo, siitä miehestä on painajaiset tehty.

Kirjaston valikoimista:

Cormac McCarthy - Veren ääriin (Teidän on nukuttava, mutta minun pitää tanssia)
Janis Jonevs - Doom 94
Johanna Venho - Martti Suosalon tähänastinen elämä
Lasse Lindqvist - Eric Perrin - Lavalin leijona
Andy Weir - Ave Maria
Ben MacIntyre - Kaksoisagentit
Olli Jalonen - Stalker-vuodet
Witold Szablowski - Tanssivat karhut
Anna Reid - Leningrad
Stephen F. Cohen - Gulagista selvinneet
Otto Henning - Panssaritiedustelija
Svetlana Aleksejevits - Sinkkipojat
(alkoi toistumaan samanlaiset tarinat, en jaksanut loppuun saakka)
Antony Beevor - Kohtalokas silta
Mika Waltari - Turms, kuolematon
(oli niin raskassoutuista että voimat loppui)
David Mitchell - Utopia Avenue
David Mitchell - Jacob de Zoetin tuhat syksyä
Chris Hadfield - Apollo-murhat
Sakari Fen - Avoimien ikkunoiden kaupunki
Douglas Stuart - Shuggie Bain
Keigo Higashino - Namiyan puodin ihmeet
Jiri Keronen - Pekka Siitoin teoriassa ja käytännössä
(1/3 jaksoin keskittyä, sitten riitti häröily)
Georges Perec - Häviäminen
Joni Skiftesvik - Bestseller jouluksi


Omat e-kirjat:

Asko Sahlberg - Pilatus
Adrian Harte - Faith No More
Colton Whitehead - Maanalainen rautatie
Satu Rämö - Hildur
Satu Rämö - Rosa & Björk
Juha Hernesniemi - Aivokirurgin muistelmat
Heikki Mansikka - Hornet-lentäjä


Omasta hyllystä:

Mika Rättö - Se jokin (tämä jäi kesken, liian tajunnanvirtaa. Vein kirjaston kierrätyskärryyn)
Antohy Beevor - Berliini 1945
Karl Ove Knausgård - Ikuisuuden sudet
Albert Camus - Rutto
Juha Seppälä - Routavuosi
Cormac McCarthy - Matkustaja
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tuorein Jo Nesbø menossa, Verikuu. Tuttua Harry Hole -höttöä. Hiukan kuin Aku Ankan taskukirjat, ei voi mennä pieleen, kunhan ei odota liikoja. Jotenkin nää muuttuivat jossain vaiheessa sellaisiksi, että jutun selvittäminen on hiukan sivuseikka. Tärkeämpää on seurata Harryn huuruista elämää. Toki sen jutunkin pitää olla äärimmäisen raflaava. Ei noista kai Lumiukkoa enempää ole leffoja tehty, mutta saattaisin jättää katsomatta, jos niitä suollettaisiin Bondien tahtiin. Enkä siis ole tuotakaan nähnyt. Arvostelujen perusteella en ole hirveästi menettänyt.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Äänikirjoina olen kuunnellut nyt viime ja tällä viikolla Ben MacIntyren "Vakooja ja petturi" (KGB eversti, kaksoisagentti Oleg Gordijevski) ja "Agentti Sonja: Äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja" (saksalainen kommunisti ja N-liiton vakooja Ursula Kuczynski). MacIntyren kerronta ja Aura Nurmen käännös on nautinnollista kuunneltavaa. Agentti Sonjan lukija on Krista Putkonen-Örn (Marko Putkosen tytär ;-), ja Vakoojan ja petturin Jukka Pitkänen. Varsinkin Putkonen-Örnin lukijaääni sopi erinomaisesti Agentti Sonjan lukijaksi. (Talvella tuli katsottua Cmoresta MacIntyren kirjaan perustuva tv-sarja A Spy Among Friends, joka sekin oli erinomainen. Kim Philby sai mielessäni Guy Pearcen kasvot.)
 
Viimeksi muokattu:

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Aina Kallas: Sudenmorsian

Otin tämän luettavaksi/kuunneltavaksi ihan koska jossain haastattelussa Insomniumin uusimman levyn tiimoilta mainittiin kyseinen kirja. En myöskään ollut ottanut selvää sen taustoista tai muustakaan joten Kallaksen ja Eino Leinon rakkaustarina joka toimi inspiraationa kirjalle ei ollut minulla tiedossa. Jälkikäteen se käy paremmin järkeen etenkin kun on lukenut kirjan kirjoittamisesta ja nähnyt katkelmia Kallaksen kirjeistä ja päiväkirjoista.

Kirjahan on arkaaisella kielellä kirjoitettu tarina siitä miten kuulun metsänvartija Priidikin vaimo Aalo päätyy ihmissudeksi ja mitä tästä seuraa. Vapaus, rakkaus ja tekojen seuraukset kulkevat vahvoina teemoina kirjassa ja balladinomainen kerronta oli nautinnollista kuultavaa.

Andrzej Sapkowski: Herran soturit & Lux perpetua

Hussilaistrilogian toinen ja kolmas osa jatkoivat sankarimme Reynevanin tarinaa ja naisongelmia. Charlay, Mesi-Simson, Nikoletta, Grellenort ja muut tutut ja uudet hahmot täyttävät tarinan ja kaikki menee samaan aikaan hyvin ja huonosti. Sota, rakkaus ja elämän tarkoitus. Loppua kohden surulliseksi menevä tarina jossa menetetään elämänhalu, rakkaita ihmisiä ja muuta sellaista kivaa sekä hilpeää asiaa, mikä saa lopun tuntumaan omalla tavallaan lohduttomalta. Tai lohdulliselta kun ehkä viimein löydetään rauha.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Suunnilleen 20 sivua olen jo ehtinyt lukea Gabriel Garcia Márquezin Sadan vuoden yksinäisyyttä. Mielenkiintoiselta vaikuttaa ja tähän mennessä olen tykännyt kerronnasta.

Semmoinen huomio vaan tähän väliin, että kyseessä on pehmeäkantinen versio, mikä ei ole minusta kovinkaan hyvä ominaisuus kirjalle. Toki tuolloin kirja mahtuu pienempään tilaan, mutta minusta kirjan tulisi aina olla kovakantinen. Se tuo tietynlaista jämäkkyyttä ja kestävyyttä kirjaan ja vaikka kovakantiset kirjat ovatkin painavampia kuin kevytkantiset, ei minua henkilökohtaisesti haittaa kantaa painavaakaan kirjaa. Äänikirjat eivät edelleenkään ole minua varten, sillä haluan itse lukea kirjan enkä kuunnella, kun joku toinen lukee sen. Ainoastaan lapsena se oli mukavaa.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Äänikirjat eivät edelleenkään ole minua varten, sillä haluan itse lukea kirjan enkä kuunnella, kun joku toinen lukee sen. Ainoastaan lapsena se oli mukavaa.
Filosofisesti voisi kysyä, että onko äänikirjan kuunteleminen kirjan lukemista? Joo, itse puolustelen äänikirjan kuuntelemista mm. sillä, että enköhän minä ole jo elämässäni ihan riittävästi fyysisiä kirjoja lukenut. Kuitenkin päivittäin tulee luettua sitten kaikkea muuta, mm. kyllä myös fyysisiä kirjoja ja niistä joitain tiettyjä yksityiskohtia, ja lukutaitoni pysyy hyvin yllä. Oma lukutaitoni ei tuosta heikkene, jota monesti sanotaan olevan äänikirjojen kuuntelemisen huono puoli. Lapsilla ja nuorilla ehkä näin, mutta ei enää keski-ikäisillä. Äänikirjojen kuuntelemisessa on myös se hyvä puoli, että tulee kuunneltua kirjoja elämän sellaisilta osa-alueilta, joista en fyysisiä kirjoja lukisi. Äänikirjojen kuunteleminen sopii monenlaisiin arkisiin hetkiin laidasta laitaan.
 

Jof

Jäsen
Petja Lähde ja hänen kirjansa Yksi neljästä oli minulle ihan uusi tuttavuus. Kyseessä on uuden sarjan ensimmäinen osa ja varmasti tulen lukemaan myös seuraavat osat, mikäli ne käsiini saan.
Hyvin rakennettu juoni ja kiinnostavat henkilöhahmot saivat lukemaan kirjaan pikavauhtia. Jatkoa odotellessa...
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Lordiarya luen. Olen aiemminkin arvostanut Rollon hevihirmua, mutta nyt kunnioitan vielä enemmän. Kaikki se paska mitä ukko on käynyt läpi… Petolliset managerit, valehtelevat dokumentaristit, juopot muusikot, yhteistyökyvyttömät yhteistyökumppanit, Suomen kansa joka ensin dissaa, sitten jumaloi ja seuraavana vuonna vihaa, terveysongelmat, taloudelliset kusetukset… Jumalauta että mies on vaihtuvine taustamuusikoineen kyennyt menemään tuon kaiken läpi ja silti säilyttämään itsensä ilmeisen selväjärkisenä, työkykyisenä ja jopa innostuneena… Siinä on mallia ihan kenelle tahansa ja hatunnoston paikka.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Pullopostia Seilin saarelta: Potilas numero 43

Susan Heikkinen kiinnostui pop-up museossa käydessään lasipullosta jonka ilmoitettiin löytyneen Seilin saarelta, mutta kukaan ei ollut sitä avannut tai tutkinut sisältöä. Tuo jäi Heikkisen mieleen ja hän saikin silloisen työnantajansa Suomen Kuvalehden kustantamaan pullon, tai oikeastaan pullojen sisällön. Niitä kun oli löytynyt kolme kappaletta metallisesta laatikosta. Pulloista paljastui, että niiden kirjoittaja oli Viipurin seudulta kotoisin ollut Saima Rahkonen. Pullot sisälsivät Saiman kirjoittamia lappuja jotka, hän oli jostain syystä piilottanut metalliseen laatikkon saarelle. Sisältö oli säilynyt hyvässä kunnossa ottaen huomioon ympäröivät olosuhteet. Tuon innoittama Heikkinen kirjoitti alkuun jutun Saimasta, mutta myöhemmin se laajeni kirjaksi. Kirja on koonnut Saiman elämän yhteen joten kuten oikeusasiakirjoista, lääkärien kirjoittamista mielentilatutkimuksista, raporteista sairaaloista, Saiman lähettämistä ja saamista jotka ovat säilyneet Pitkäniemen ja Seilin arkistoissa.

Kirja kertoo yleisemminkin suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta 1900-luvun alkuvuosista aina 1950-luvun loppuun saakka. Mieleltään sairas henkilö, jonka mieli tylsistyi hänen laitostuessaan ja aina uusia terapia muotoja kokeiltiin. Koettiin nälkää, agressiota, rangaistuksia, huumausta ja kaikkea muuta. Ajatukset olivat hyviä mutta hoitokeinot jopa barbaarisia. Suosittelen kaikille.

Punainen nälkä: Stalinin sota Ukrainassa

Anne Applebaumin kirjoittama historiateos Holodomorin aikaisista tapahtumista ja siitä kuinka ei pitäisi olla epäilystäkään että kyseessä oli suunnitelmallinen kansanmurha. Kirja kertoo myös melko pitkällisesti siitä, millainen historia Ukrainalla on, miten se on aina ollut oma erillinen kansansa Venäjästä vaikka jo tsaarien aikana ukrainalaisten kansallistunnetta pyrittiin tukahduttamaan. Kiellettiin ukrainalaisten kieltenopetus kouluissa, ukrainan kielellä kirjoitettu kirjallisuus ja niin edelleen. Kieli ja kulttuuri säilyivät kuitenkin merkittävän osana maaseudun väestön elämää ja erilainen salainen kirjallisuus ja runot säilyivät käytössä vuosikymmeniä.

Ukraina oli osoittanut olevansa ongelmallinen alue Venäjän sisällissodan aikaan kun niin Makhnon mustat prikaatit kuin kansallismieliset ukrainalaiset joukot halusivat erota Venäjän ikeestä oli vallassa sitten tsaari tai työväen diktatuuri Leninin johtamana. Samoin pitkin 1920-lukua ukrainalaiset anarkistit, nationalistit ja sosialistivallankumoukselliset joita ei oltu vielä puhdistettu tai onnistuivat sitä välttelemään kapinoivat jopa aseellisesti kun de-kulakisointia aloitettiin ja vaativat vähintään ukrainan kielistä koulutusta. Tämä ei voinut jäädä Stalinin, Molotovin ja Kaganovitshin huomiotta kun he määräsivät että Ukrainan pitää tuottaa viljaa massiivisia määriä. Tuo jatkui siitä huolimatta että huonot sääolot aiheuttivat sadon menetyksen. Siemenviljaa jäi hädin tuskin käytettäväksi ja 1932 ihmisiä alkoi kuolemaan suuria määriä. Huonosti johdetut ja toimivat kolhoosit eivät pystyneet korvaamaan kulakien karkoitusten myötä kadonnutta tietotaitoa viljelystä. Ja kun Stalin 1933 suostui laskemaan sitä määrää mikä Ukrainan piti tuottaa viljaa ja muuta ruokaa siihen kuului kiero temppu. Korvauksena siitä että viljanottomäärää laskettiin vietiin paitsi se vilja mitä oli hädin tuskin tarpeeksi elättämään ihmisiä, vietiin myös kotieläimet, perunat, kaali kaikki mitä oli. Samoin puolueen toimijat ampuivat esimerkiksi koiria ettei niitä syötäisi. Miljoonia ihmisiä kuoli Ukrainassa. Samoin nälkää nähtiin Kazakstanissa alueilla jonne ukrainalaisia kulakkeja oli karkoitettu kuten myös Volgan rannoilla missä oli myös suuria määriä karkotettuja kulakkeja.

Jos kannibalismi ja loputon suru kelpaa tämä on kirja sinulle.

Gulag: Vankileirien saariston historia

Gulageista on kirjoitettu lukuisia historioita, mutta Anne Applebaum on kerännyt niistä merkittäviä osia yhteen ja koittanut selvittää mitä leireillä oikeastaan tapahtui. Kerrotaan varkaiden järjestöistä, poliittisten vankien kohtelusta, rangaistuksista ja tavoista joilla vangit tekivät yhteistyötä. Vaikka esimerkiksi Shalunov ja Solzhenitsyn ovatkin kirjoittaneet omista ja muiden kokemuksista niin nyt on luettavana kymmenien ellei peräti satojen ihmisten kokemuksia siitä miten vankilat muuttuivat Solovetskin leiristä kokonaiseksi saaristoksi, mielipuolisista projekteista joita Stalin ajoi ja ennen kaikkea siitä miten ei ollut niinkään väliä sillä oliko joku oikeasti syyllinen. Stalin oli päättänyt että orjatyövoimalla pystyy rakentamaan kaikkea jännää välittämättä ihmishengistä.

Yksi mielenkiintoisimpia asioita on se, että kun puhutaan gulagista se käsitetään kattamaan ajan 1920-luvulta Stalinin kuolemaan. On totta että tuolloin leirit olivat suurimmillaan, mutta se ei tarkoita että leirielämä olisi päättynyt siihen kun Stalin kuoli ja Berija sekä Hrustsov vapauttivat vangit. Ei suinkaan. Viimeiset työleirit lopettivat toimintansa vuoden 1986 lopulla. Toki ne eivät enää saavuttaneet merkittävää asemaa Neuvostoliiton taloudellisessa elämässä. Mutta orjatyöllä aloitettiin nikkelin kaivuu Norilskissa, Magadan perustettiin asemaksi jonka kautta kuljetettiin vankeja kaivamaan kultaa, Vorkuta on perustettu keskitysleirin hiilikaivoksen ympärille ja lukuisia muita kaupunkeja erilaisten muiden vastaavien toimipisteiden ympärille.

Raiskaukset, nälkä, kylmyys, vartijoiden julmuus, lukemattomat tavat aiheuttaa itselleen tai muille ruumiillisia vammoja. Yksi jäi mieleen. Nainen joka oli tullut raskaaksi ja halusi keskeyttää raskauden tunki sisäänsä lukuisia rautanauloja. Sen jälkeen hän istui ompelimossa kunnes veri virtasi valtoimenaan. Tai ihmiset jotka ompelivat silmiään kiinni, leikkasivat omaa ihoaan ja paistoivat lihan nauttien sen itse. Kaikki jotta pääsisivät sairaalaan eivätkä olisi leirillä. Eristyssellit joihin laitettiin ihmisiä jopa vuosiksi ja joissa ajauduttiin hulluiksi.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ai niin piti vielä lainata Gulag kirjan epilogista pieniä pätkiä. Tässä tulee:

On hallitusten selvityksiä, hallitusten komissioita, julkisia anteeksipyyntöjä - mutta Venäjän hallitus ei ole koskaan harkinnut käyttävänsä mitään näistä vaihtoehdoista. Venäjällä on pidetty vain lyhykäinen, tulokseton Kommunistisen puolueen oikeudenkäynti mutta ei mitään avoimia totuuden julkistamistilaisuuksia, ei parlamentaarisia kuulemisia, ei mitään virallisia tutkimuksia Neuvostoliiton murhista, verilöylyistä tai leireistä.

Lopputulos: puoli vuosisataa sodan päättymisen jälkeen saksalaiset käyvät yhä säännöllistä keskustelua uhreille myönnettävistä korvauksista, muistomerkeistä, uusista natsihistorian tulkinnoista, jopa siitä, pitäisikö Saksan nuoremman polven ottaa harteilleen syyllisyystaakka natsien rikoksista. Puoli vuosisataa Stalinin kuoleman jälkeen ei Venäjällä ole käyty mitään vastaavaa keskustelua, koska menneisyyden muistot eivät ole olleet osa julkista keskustelua.
....
Aleksander Jakovlev, Venäjän rehabilitointikomission puheenjohtaja, ilmaisi tämän ongelman suoraviivaisemmin: "Yhteiskunta ei piittaa menneisyyden rikoksista", hän selitti minulle, "koska niin monet osallistuivat niihin." Neuvostojärjestelmä veti miljoonat ja taas miljoonat kansalaisensa mukaan monenlaiseen yhteistoimintaan ja myötäilyyn. Vaikka useat suostuivat siihen halukkaasti, myös muuten kunnollisisa ihmisiä pakotettiin kauheisiin tekoihin. He, heidän lapsensa ja lapsenlapsenlapsensa eivät välttämättä halua muistaa sitä nyt.
....
Mitä paremmin pystymme ymmärtämään kuinka eri yhteiskunnat ovat muuttaneet naapurinsa ja maanmiehensä ihmisistä kohteiksi, mitä enemmän tiedämme juuri niistä olosuhteista, jotka ovat johtaneet joukkokidutuksiin ja murhiin sitä paremmin ymmärrämme oman ihmisluontomme synkempää puolta. Tätä kirjaa ei ole kirjoitettu "jotta niin ei enää tapahtuisi", kuten klisee kuuluu. Tämä kirja on kirjoitettu, koska niin tapahtuu jälleen melko varmasti. Totalitaariset filosofiat ovat vedonneet voimakkaasti miljooniin ihmisiin ja vetoavat edelleenkin. "Objektiivisen vihollisen" tuhoaminen, kuten Hannah Arendt kerran ilmaisi, kuuluu jatkuvasti useiden diktatuurien perimmäisiin tavoitteisiin. Meidän on tiedettävä, miksi - ja jokainen Gulagin historian tarina, jokainen sen muistelma, jokainen dokumentti on palapelin pala, osa selitystä. Ilman niitä me vielä heräämme jonain aamuna tajuten, ettemme tiedä, keitä olemme.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
R.I.P. -ketjussa on Cormac McCarthya muisteltu useamman viestin voimin ja aihetta onkin. Juuri sain luettua toiseksi viimeisen kirjansa Matkustaja, Stella Maris on suomennettuna ilmestymässä syksymmällä. Suomennettu tuotantonsa on hyllyssä Veren ääriin kirjaa lukuunottamatta, mitä ei tietenkään enää löydä, jospa otettaisiin uusintapainos niin ostaisin sen kirkuen.

Kylmääviä tyyppejä osasi Cormac luoda, Anton Chigurh (ant on sugar) oli pelottava kaveri, mutta sukkaa kutova mummo Tuomari Holdenin ja joukkionsa rinnalla. Kirjoitustyylinsä ei ole helpommasta päästä, keskustelun seuraaminen on ajoittain hieman haastavaa kun ei mainita kuka on äänessä, päähenkilöilläkään ei ole aina nimeä, mutta kun jaksaa pysyä kyydissä niin olen päässyt hienoille matkoille. Välillä melko hurmeisia matkoja, mutta hienoja silti.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Hararin 21 oppituntia maailman tilasta sain luettua viime viikolla loppuun, ja sen myötä on "trilogia" paketissa. Kirjassa Harari siis käsittelee erilaisia nykyajan yhteiskunnallisia kysymyksiä. Viihdyin kyllä hyvin tämänkin teoksen parissa, vaikka toki Sapiens näistä se ykkönen itselleni on, kuten varmaan monelle muullekin.

Kirjastosta nappasin mukaan Frans de Waalin "Olemmeko riittävän älykkäät tunnistamaan, kuinka älykkäitä eläimet ovat", ja aika huikeaa tutkimustietoa tuo pitää sisällään. Tämän jälkeen sitten vuorossa Stephen Hawkingia.

 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tässä minun juhannuslukemiseni:

Hugh Howey: Hiekan poikki on itsenäinen jatko-osa Hiekka-kirjalle. Luin Hiekan joskus kun se ilmestyi suomeksi eli 2016, enkä oikein muista sitä kunnolla, mutta sen lukemisesta tämän alle olisi ollut hyötyä. No, eiköhän se tästä kun pääsee alkua pidemmälle. Hugh Howey tunnetaan yhdestä parhaista scifi-trilogioista eli Siilon saagasta.

Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään
. En lue enää juurikaan fantasiaa, mutta nappasin tämän kirjastosta, koska takakanteen oli saatu itse Neil Gaiman sitä kehumaan.

Ja koska nämä kaksi eivät kuitenkaan riitä, tai jälkimmäinen voi osoittautua kehnoksi, niin minulla on pari pakollista Donna Leonin kesädekkaria ja yksi historiallinen romaani, Bernard Cornwellin Azincourt.
Eiköhän se näillä mene.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Kun tuo itänaapuri toimittaa tragikomediaa ihmeteltäväksi, onpa sattunut sopiva kirja lukuvuoroon, kyseessä on Seeva Vuolle - Tiedustelijan päiväkirja. Päiväkirjamerkintöjä tuoreeltaan kun naapurin kanssa oli erimielisyyttä, yhdessä Seeva pohtii kaukonäköisesti miten käy kun rauha saadaan aikaan ja voi sanoa, että oikeassahan mies on ollut.

Lainaus päiväyksellä 17.7. 1941: ”Minä omasta puolestani lisäsin tähän vielä seuraavaa: varsinkin jos ihminen vieressään näkee toisen järjestelmän alaisuudessa elävien voivan hyvin, niin hän koettaa karistaa yltään sen, mikä on esteenä hänen hyvinvoinnilleen. Tosin ryssähän ei ole päässytkään vertaamaan omaansa muihin. Mutta luulen, että kun tämäkin ihmiskuntaa raastava sota päättyy ja jos rauhanehdot ovat kaikille kohtuulliset, niin uusi elämä alkaa ryssälläkin. Meistä itsestämme puhumattakaan. Joskin toiselta puolen minua epäilyttää, että ainakaan ryssä ei saa asioitaan koskaan kuntoon hallitsipa sitä kuka tahansa omistajana ja tämä taas riippuu siitä ”russkaja naturasta” [venäläisestä luonteesta]”.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sain ma 19.6. tekstiviesti noudettavana olevasta varauksesta, ja kävin sen hakemassa. Sitten sain ti 20.6. tekstarin varauksesta vuodelta 2018. Eilen huomasin, että minulla on noutamaton uudehko varaus, ei siis se vuonna 2018 varaamani kirja. Siitä en ollut saanut ilmoitusta.

Ei siinä mitään, jossain on päivitetty järjestelmiä tai ne sekoilevat muuten vaan kuumuudesta, ja minulle on liipaistu lähtemään joku vanha viesti. Mutta kun näytin tekstiviestit kirjastonhoitajalle, niin hän ei tasan suostunut ymmärtämään asiaa. Vanhemmassa viestissä näkyy pelkkä 19.6. varaus. Uudemmassa näkyy se ja v. 2018 varaus. Lopulta minulta loppui rautalanka kesken.
 

Rautanaamio

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, New Jersey Devils
Tuomas Kyrön - Aleksi Suomesta tuli juuri loppuun. Hieno teos ja samalla aika surullinen.

Lukijan / kuuntelijan mietittäväksi jää, minkätakia palkkasotilaat sotivat, jos ajatusmaailma on kuitenkin sotaa vastaan ?
 

Jof

Jäsen
Max Seeckin Loukko oli nyt ensimmäinen kyseisen kirjailijan teos, jonka luin. Varmaan olisi pitänyt lukea samaan sarjaan kuuluvat kirjat ensin, mutta kyllä tämä meni ihan erillisenäkin.
Hetki piti tunnustella alussa kirjoittajan tyyliä, mutta loppujen lopuksi ihan hyvä trilleri.
 

axe

Jäsen
Lordin Lordiary-kirjaa on kehaistu yhtyeen kanssa suunnilleen samaa nimeä kantavassa omassa ketjussa, mutta kehaisenpa silti minäkin. En oo mikään fani ja ihan järkyttävän kokoinen järkäle kirjaksi oli vähän luotaan työntävä, mutta onneksi tartuin kuitenkin. Mää kyl tykkään, kun taiteilija kertoo kunnolla ja yksityiskohtaisesti asiansa eikä hymistele, hyssyttyle ja kaunistele.

Mistä tuli mieleen toinen Kiss-fani, jonka musiikki ei juurikaan puhuttele, mutta jonka oman bändihistoriansa dokumentointi Jeppiksissä ja Rollossa on ollut erinomaisen mukavaa luettavaa tässä vuosien varrella. Siis Tommi Liimatta ja Absoluuttinen nollapiste. Ja sieltähän on muutaman viikon kuluttua tulossa lisää rockumenttia Tampereen vuosista.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Gabriel Garcia Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys tuli juuri luettua, joten on aika arvostella se.

Ensimmäinen asia, joka ansaitsee kehuja, on kirjoitustyyli, sillä se kolahti minuun heti ensimmäisestä kappaleesta lähtien. Erikoinen ja mukaansatempaava tarinointi, jollaista en muista kovin montaa kertaa kohdanneeni, vaikka olen lukenut elämäni aikana satoja kirjoja. Juuri tuo eläväinen kirjoitustyyli on ehdottomasti kirjan parasta antia. Dialogeja on kirjassa yllättävän vähän, mutta tuo erikoisuus ei haitannut minun lukukokemustani ollenkaan.

Toinen positiivinen asia on tietenkin se, että kirjan myötä pääsi tutustumaan eteläamerikkalaiseen kulttuuriin höystettynä fantasia- ja satuaiheilla, sillä kuten tuli todettua muutama viikko sitten aloittaessani tämän lukuprojektin, oli kysymyksessä ensimmäinen eteläamerikkalaisen kirjailijan tuotos, jonka olen koskaan lukenut. Tämän puolen kirjailija toi vahvasti esille, kuin myös sen tuikitavallisen arjen, jota kolumbialaiset ihmiset elivät vuosisatoja sitten.

Sitten niitä huonoja puolia.

Joku palstalainen taisi jo tuolloin viikkoja sitten mainita henkilöhahmojen nimistä, joiden kanssa meni helposti sekaisin. Vaikka olinkin lukenut Sodan ja rauhan (kirjan, jossa on yli 500 henkilöhahmoa), oli tässä sukukronikassa ongelmana se, että useammalle sukupolvelle annettiin sama nimi, mutta onneksi netti tarjosi minulle apua Buendíojen sukupuun muodossa, jota tulikin luettua yhdessä kirjan kanssa.

---

Kaiken kaikkiaan kirja oli nautinnollinen lukupaketti, jota voi suositella oikeastaan kenelle tahansa. Kirjassa oli komediaa, draamaa, fantasiaa, toimintaa ja romantiikkaa sekä erotiikkaa, joten jokaiselle on jotakin.

****
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös