Oli vai?
Ainakin mua alko heti huolestuttaa Pajuojan pelifilosofian kuvaukset.
On päästävä hyökkäysalueelle mahdollisimman nopeasti ja vähällä energialla ja pystyttävä pitämään kiekkoa. Hyökkäysalueella on aktiivisella liikkeellä annettava painetta ja karvattava lujasti.
- Meille on tärkeää, että pystymme pelaamaan erittäin kovalla sykkeellä 40 sekunnin vaihtoja. Meille ei riitä, että pelaamme kovalla tempolla osan vaihdosta. Puolustuspelissä me emme peruuttele kohti omaa maalia, vaan pyrimme aina kiekon riistoihin kovalla karvauspelillä, jolla on mahdollisuus aina saada nopeasti maalintekopaikka.
Mitä lähempänä vastustajan maalia riiston saa aikaiseksi, sitä tehokkaampaa peli on. Se on sitä alkukantaista jääkiekkoa, Pajuoja kuvailee.
Kuulostaa toodella vanhakantaiselta riistopelaamiselta ja ajan ja tilan kiekolta. Siis siltä, mitä pelattiin vuosituhannen vaihteessa paljon mm. naapurin toimesta (toki eri periaatteella, kun painiminen oli sallittua. Meillä on siis tarkoitus tehdä sitä liikkeen kautta).
Se vaan on ollut tässä viimevuosina, jotta menestyneet joukkueet on pelannut kiekkokontrollipeliä. Siis nimenomaan tarpeen vaatiessa perutellaan, eikä se nopea hyökkäysalueelle pääsy ole tärkeää, vana se, että sinne päästään järjestelmällisesti.
Ihan samat mietteet tuli allekirjoittaneellekin. Täytyi ihan pariin kertaan lukea Pajuojan ajatukset ennen kuin uskoin, että tosiaan tällaista kiekkoa halutaan Ilveksen pelaavan tulevalla kaudella. Kuulostaa tosiaan aika alkukantaiselta kiekolta eikä ihan siltä mitä moni menestynyt joukkue nykyään viljelee. Kuitenkin selkeästi kontrolloidumpaankin pelitapaan olisi hyvät mahdollisuudet kun pakistosta löytyy paljon kiekollista osaamista.
No eihän nuo Pajuojan lausunnot tietysti poissulje kiekkokontrollia, mutta varmasti kyse on aikalailla Tamba Bay -tyylisestä kiekosta, jossa pelataan nopeaa pystysuunnan kiekkoa. Mestiksessä samantyylistä kiekkoa ovat harrastaneet esimerkiksi Jarmo Pikkaraisen Jukurit. Siinä koitetaan päästä nopeasti hyökkäysalueelle pelaamalla kiekkoa pääasiassa ylöspäin, jolloin esim. palauttavia syöttöjä tai viivelähtöjä ei suuremmin harrasteta. Mielenkiintoista nähdä kuinka hyvin Pajuoja ja Raipe saa tämän pelitavan organisoitua ja kuinka hyvin joukkue pystyy toteuttamaan sitä täydet 60 minuuttia ja vielä koko runkkarin ajan. Onneksi meillä on nuorehko jengi, joka pystynee sitä toteuttamaan.