Suomalaisen perustuotannon pitäisi erikoistua.
1) Miksi esimerkiksi meillä on lihakarjan tuotantoa? Navettaolosuhteissa kasvatettava karja ei voi kilpailla vapaana laiduntavan lihakarjan laadun kanssa edes tukiaisilla?
2) On turha valehdella omavaraisuudesta, koska sitä ei ole. Jos kaupunkilaiset eivät tekisi tuottavaa työtä, maanviljely loppuisi täällä kuin seinään. Koneet, laitteet, polttonesteet, lannoitteet, ravinteet, torjunta-aineet... suurin osa näistä on peräisin ulkomailta. Renkitalouteen emme enää lähde (siis me kaupunkilaiset), me kyllä löydämme väylät hankkia peruselintarpeet ja vähän enemmänkin markkinoilta, jos homma tähän pisteeseen ajautuisi.
3) Miksi kukaan kiusaa itseään tekemällä suhteettomasti duunia? Vaikka nyyhkytarinoiden puolelle mennäänkin, niin eikö vaivalloinen ja huonosti kannattava maataloustuotanto kannattaisi siirtää kolmansien osapuolien tehtäväksi, samalla maailmankauppaan ja tätä kautta globaaliin oikeudenmukaisuuteen liittyviä rakenteellisia vinoumia voitaisiin osittain korjata? On totta, ettei maataloustuottajalla hanskat tipu santaan yhtä kärkkäästi kuin yli satakiloisella ahtaajalla. (Sen sijaan käytöstavoissa eroja maamiehen ja ahtaajan välillä ei paljoa ole, mitä tulee muutaman viinaputelin voimalla vedettyihin mielenosoituksiin.)
Tosin yrittäjäsektorilta ei myötätuntoa välttämättä yhtä helposti tule, sato tai kato, maanviljelijä porskuttaa. Missä on yrittäjäriski? (Rahoitusriski on eri asia.)
On hyvä, että tukiaisjärjestelmissä on siirrytty pois tuotantoon sidotuista tukiaisista. Vientitukien maksaminen... ei helvetti.
4) Maamiehet puhuvat vain puoliksi totta kuin Anneli kertoessaan, että eiväthän he ole mukana "vetämässä välistä" jalostusketjussa. Päinvastoin, maamiehet ovat vetämässä "vertikaalisesti välistä joka kohdassa ketjua", jatkojalostuksesta teollisuuden kautta tukku- ja vähittäiskauppaan erinäisten viritelmien kautta, kuten osuuskuntien.
5) Meidän ruokakulttuurimme on aivan kauhea, säilykeleipää ja muuta järjen ja laadun ulkopuolella olevaa roskaa. Osittain kysymys on kuluttajien ostovoimasta, osittain kysymys on arvoista. Maamiesten tulee näyttää esimerkkiä, ja tuoda laadukkaampia tuotteita markkinoille. Miten tämä olisi mahdollista? Koko jalostusketju markkinointiin saakka on suunniteltava uudelleen. (Ja siinä eivät mitkään MTK:n kaltaiset lobbausjärjestöt auta.)
6) Tilakoon on edelleen kasvettava, mutta samalla tuotantosuuntien on erikoistuttava. Lihaa ei voi valehdella uskottavasti laatutuotteeksi kenellekään, joka on saanut maistaa ulkomailla tuotettua lihaa, mutta on olemassa tuotantosuuntia, joille voisi rakentaa brändejä. Taas tarvittaisiin enemmän kuin "MTK:n perinteistä osaamista", kysymys on itse asiassa samasta asiasta kuin missä Nokia nyt kamppailee.
7) Vaikka suhtaudun ideologiaruokaan hyvin pidättyvästi, niin jos saksalaisille onnistuisitte myymään jotakin ylihintaan? Etsikää niitä niche-markkinoita! Puuhamiehiä! Saku-sedät myivät "ilmaa" meille kovin kalliilla tässä taannoin, joten se olisi ihan oikein niille. Mainetta meillä ei ole (suomalaisen ruokaketjun kotimaiseen kulutukseen tarkoitetut mainospuheet ovat enimmäkseen palturia), ja saksalaiset ovat vielä erittäin hintatietoisia, joten koko ketjun pitää toimia ja markkinointipuheiden pitää olla loistavia.