Asian voi rinnastaa vaikkapa tälläiseen asiaan. Eikös meidän kannattaisi tällä perusteella tuoda ja ostaa myös poliisit ulkomailta? Uskoisin Puolalaisen pollisin olevan huomattavasti edullisempi vaihtoehto, jos se saataisiin houlkuteltua tänne paikallisin palkoin ja työmarkkinaehdoin. Pollisin palkka menisi kuitenkin lyhentämättömänä Puolaan verotettavaksi, koska tuote on ostettu ulkomailta. Se että Suomi on kallis maa ei ole välttämättä sen toimijan vika joka joutuu kilpialemaan halvepia maita vastaan, ja kaikki ei esimerkiksi maataloudessa johdu pelkästään sitä, että Suomi huonoa aluetta harjoittaa maataloutta. Suomemn syysteemi on vain tämä missä kerätään paljon veroja ja sitten niillä yhteiskunta ohjailee asioita eli sosialismiä. Ei maatalous ole mitenkään ainoa asia mitä Suomessa tuetaan poikkeuksellisen paljon, vaan lista on pitkä ihan koulutuksesta lähtien.
Tämä nyt on aika banaali esimerkki. Valtion olemassaolo perustuu väkivaltamonopoliin ja sen toteuttamiseen (poliisi, armeija). Poliisilaitos on yhteiskunnan perustoiminto, jonka ylläpito on ns. peruskauraa, johon kaikki puolueet ovat sitoutuneet kommunisteista uusliberaaleihin.
Poliisilla on selvä tehtävä (=järjestyksen ja yhteiskuntarauhan turvaaminen), jolla on itseisarvoa. Maanviljelys on vain yksi tapa tuottaa ruoka. Yhtä hyvin se ruoka voidaan ostaa ulkomailta halvemmalla.
Britit taas kyllä ovat erittäin vahva maatalousmaa ja en oikein ymmärrä miksi se tuolla on.
Wikipedian mukaan 0,9% Brittien BKT:sta tulee maataloudesta. Toki kaikilla teollisuusmailla osuus on - yllätys yllätys - melko pieni (Suomella 3%). Kun talous toimii ja tuottaa vaurautta, ei ole tarvetta mönkiä pelloilla, vaan voi tehdä jotain tuottavampaa ja ostaa samat tuotteet kaupasta. Jopa Ranskassa, jossa on melko mukavat olosuhteet maataloudelle, on osuus alle puolet Suomen osuudesta.
Maatalouden hintalappua veronamaksajalle on erittäin vaikea hahmottaa, koska kyseessä on kotimarkkinoilla tapahtuvaa liiketoimintaa. Kotimarkkinoilta valtio kerää kyllä veroina takaisin valta-osan rahoista mitä se kylvää. Todennäköistä on, että lopulta veronmaksajan hintalappu on tuosta 0 ja vähän valtio jää voitolle, kun otetaan koko maatalouden työllistävä vaikutus huomioon ja se on paljon suurempi kuin pelkkä alkutuotanto.
No ei kyllä ole. Työllistävää vaikutustakin pitäisi arvioida sen perusteella, mitä se tuottaa. Suomi voisi vaikka lopettaa työttömyyden laittamalla työttömät risusavottaan tai leikkaamaan kaupungin nurmikenttiä kynsisaksilla. Tosin kauheasti järkeä siinä ei olisi.
edit- esimerkkinä Saksa jyllää jo pelkästään sillä, että siellä käytetään paljon matalapakkaista siirtotyövoimaa. Maatalouden tuotantokejussa on paljon matapalkka vaiheita, missä Saksalainen saa huomattavan edun sillä että työntekijän kokonais kustannus työnantajalle on alle 10e/h. Sitten ihmetelään miksi Suomi ei pärjää missään teollisuudessa.
Saksalaisten menestys perustuu kilpailukykyiseen vientiteollisuuteen. Sama resepti on toiminut täällä Suomessakin, mikä toki on harmittanut maakunnissa, kun globaali talous ja sen tuoma kilpailu ovat lisänneet tuottavuuspaineita. Kepu ja maakuntien asukit eivät ole ottaneet sitä ilolla vastaan, sillä muutos on pakottanut ihmisiä muuttamaan vauraaseen etelään ja jättämään kääpiötilat maakuntiin.