Eniten muistaakseni Suomen naishiihtäjien huonosta joukkuehengestä kirjoitettiin mediassa kaudella 2008-2009, jolloin Kuitusen ja Saarisen välit olivat kuulemma kireät ja sillä oli vaikutuksia koko joukkueen fiilareihin. Menestys taas oli hurjaa tuolloin joukkuehengen huonoudesta huolimatta. Tourilta tuli kaksoisvoitto, MM-kisoista kultaa niin viestistä kuin parisprintistä ja henkilökohtaisia mitalejakin kolme.
Mutta heti 2010 taso tippui yht'äkkisesti. Miksi? Ettei vain syynä ollut huono joukkuehenki?
Itse hieman tutkin asiaa ja kysyn kysymyksen....
Miksi "Aikku" hiihti Vancouverissa esim. vapaan kympin, josta tietää jo etukäteen että mahdollisuudet mitaleille olivat hyvin pienet ja sitten jättää väliin parisprintin, jossa olisi ollut täydet mahdollisuudet jopa kultaan?! Ei mitään logiikkaa. Asia oli vielä niin, että tuolloin oli jo hyvissä ajoin päätetty, ketkä hiihtävät parisprintit.
Näin Saarinen kommentoi Falunissa Monosen hyllyttämistä 30km kisasta.
"Saarinen tarkoitti myös tilanteita, joissa urheilijat pelaavat itseään hiihtomatkoille tai viestijoukkueeseen esimerkiksi median kautta. On myös tavallista, että henkilökohtaiset valmentajat yrittävät vaikuttaa päävalmentajaan, joka tosin on Saarisen henkilökohtainenkin valmentaja. Monosen valmentaja Teemu Pasanen kuuluu maajoukkueenkin valmennusjohtoon"
http://www.iltasanomat.fi/maastohiihto/art-1425099429698.html
Siis Aikku Saarinen väittää tässä kirkkain silmin, että huippu-urheilussa kuten maastohiihdossa paikat valitaan "lobbaamalla" ja valmentajan persettä nuolemalla ja parhaat eivät pääse hiihtämään. Ei mitään logiikaa.
Aikku jatkaa...
"Hän korosti, että ei ota kantaa Jylhän valintoihin, mutta sen sijaan Monosen pitää veteraanin mukaan äkkiä opetella huippu-urheilun itsekkäille tavoille.
– Tämä on kova maailma, jossa kaikki markkinoivat ja lobbaavat itseään tai jos eivät he itse niin heidän lähipiirinsä. Laura-raukka ei osaa sitä peliä yhtään, hän on aivan liian rehellinen. Hänen täytyy kerta kaikkiaan kovettua ja opetella puolustamaan ja markkinoimaan itseään. "
http://www.iltasanomat.fi/maastohiihto/art-1425099429698.html
Tässä Saarinen paljastaa oman ajatusmaailmansa. Syy minkä takia, Aikku ei osallistunut Vancouverin olympialaisten pariviestiin oli itsekkäät ja mainipuloivat syyt. Syyn nimi on Riitta-Liisa Roponen, joka oli uhka Saariselle. Aikku ajatteli, että Roposelle ei saa antaa lisää mitaleja, jotta hän on valokeilassa. Aikku ei ajatellut joukkueen etua, vaan omaa etua.
"Alun perin parisprintissä piti hiihtää pari Riitta-Liisa Roponen - Aino-Kaisa Saarinen, mutta Saarinen halusi keskittyä päämatkaansa 30 kilometrin perinteiseen hiihtokisaan. Roponen hiihti lopulta kisan Riikka Sarasojan kanssa, joka oli periaatteessa vasta viides vaihtoehto kyseiseen tehtävään"
http://yle.fi/urheilu/roposen_mitaliunelma_suli/5514886
Tämän Saarisen lobbaamat valheelliset mediaesiinetulot, kuten Falunissa nähtiin, eivät edistä millään tavalla Suomen joukkueen yhteishenkeä, eikä edistetä joukkueen etua. Sillä edistetään Saarisen etua ja mielikuvaa Saarisesta humaanina ihmisenä, joka on heikompien puolella.
Analysoidaanpa nyt tätä Monosen 30km hyllyttämistä. Matkanhan piti olla Monosen päämatka, mutta eikö ole niin, että arvokisoissa hiihtää 4 parasta hiihtäjää, eikä 4 valmentajan suosikkityttöä niin kuin Aikku Saarinen väittää? Minullakin voi olla tavoitteena hiihtää Lahden 50km ja se voi olla minun päämatkani, mutta mahdunko minä 4 parhaan joukkoon Suomessa? En taida mahtua. Näin kävi myös Monoselle, sillä hän ei ollut edes 5 parhaan joukossa tuona päivänä, kun valintoja tehtiin. Reijo Jylhä valmentajana tiesi ja analysoi, että Niskanen, Saarinen, Roponen, Kyllönen ja Pärmäkoski olivat Monosen edellä. Kun katsotaan näitä kisoja, ei löydy minkäänlaista näyttöä, että Mononen olisi ollut paremmassa kunnossa. 10km vapaan kisassa hän oli ollut huonoin suomalainen sijalla 34. Lahden 10km perinteisen kisassa, Mononen oli sijalla 29, Kyllönen sijalla 22.
Tämä naisten diivailu on hauskaa seurattavaa ja oikein hyvää viihdettä. Paljon mielenkiintoisempaa seurattavaa kuin tylsät miehet ja konemainen joukkueen eteen pelaava Saksa.