@Musta Nuoli toi omassa tekstissään ansiokkaasti esille mahdollisia syitä:
Hyviä ja mahdollisia syitä, mutta... verrataan taas noihin KalPa:n lukemiin kaudelta 2009-10.
- runkosarja oli tuolloin 58 ottelua - tänä päivänä 60 ottelua => nuo kaksi otteluako ovat nyt tehneet runkosarjasta ylipitkän?
- sarjasysteemi oli aivan yhtä keinotekoinen kaudella 2009-10 kuin se on tänä päivänäkin
- karsintaottelut olivat kaudella 2009-10 tosiaankin olemassa, mutta... uskooko joku oikeasti, että karsintasarjan mahdollisesti hävinnyt SM-liigajoukkue olisi oikeasti pudotettu?
- nousut kabinetin kautta? Eikö näistäkin ollut jo esimakua ennen kautta 2009-10? Pelicans? KalPa? Nämä eivät tietystikään ole aivan yhtä härskejä kuin Sportin nousu, mutta henki oli sama.
Tähän sellainen täsmentävä tarkennus, että vaikka SM-liigankin ottelumääriä on nostettu turhaan ja keinotekoisesti, niin ylipitkän runkosarjan syndrooma on koskettanut eniten ja pahiten Mestistä, jota ensisijaisesti seuraan. Pieni vertailu vaikkapa TuTon kausiin 2007-2008 ja tähän kauteen:
-Kaudella 2007-2008 TuTo pelasi 45 runkosarjaottelua, tällä kaudella pelejä on runkosarjassa 56
-Kaudella 2007-2008 Mestiksessä pelasi 12 joukkuetta jonka lisäksi jokainen joukkue pelasi yhden kotimatsin U20-maajoukkuetta vastaan. Tällä kaudella joukkueita on vain 10.
-Kaudella 2007-2008 pudotuspeleihin pääsi kahdeksan joukkuetta 12 joukkueesta, tällä kaudella kahdeksan joukkuetta kymmenestä.
-Kaudelle 2007-2008 Mestikseen nousi kaksi joukkuetta karsintojen kautta pelaamalla, kauden päätteeksi kaksi joukkuetta (joista toinen nousijajoukkue) pelasivat Mestis-karsinnat Suomi-sarjan kahden parhaan kanssa (jotka eivät nousseet, eli Mestis-seurat pitivät pintansa huippujännittävien pelien jälkeen). Tällä kaudella on jo päätetty seuraavan kauden liiganousija KooKoo, jos joku muu voittaa Mestiksen se saa anoa jännittävissä sauna- ja selänpesusessioissa liigalisenssiä tulevaisuuteen. Kukaan ei putoa, mutta Suomi-sarjasta saatetaan arpoa myöskin kabinetin kautta useita Mestis-nousijoita sarjasijoituksista riippumatta.
Ei ole vaikea vertailla, kumpi kausi oli rakenteeltaan mielekkäämpi ja urheilullisesti kiinnostavampi. Bonuksena TuTokin pelasi ennen kautta useita harjoituspelejä liigajoukkueita vastaan, muun muassa Tepsiä liki täpötäydessä hallissa. Tällä kaudella pelattiin pari hassua peliä jotain LeKiä ja K-Vantaata vastaan. Ai niin, olihan siellä myös 10-0 päättynyt höntsäpeli try-out-junnuilla "vahvistettua" KeuPaa vastaan.
Toki yhtäläisyyksiäkin on aiempien kausien ja viime kausien välillä, eli lähinnä surullisia esimerkkejä kabinettinousuista, liigaan nostamisesta ilman karsintoja tai "kaikki pelaa, kaikki voittaa"-tasonmittaussarjan jälkeen sekä Mestiksen kuoliniskujen ensimmäisiä syviä viiltohaavoja silloin kun karsinnat ensimmäisen kerran poistettiin ja vedettiin divariseuroilta matto alta.
Voi kiekkokeskusteluiden nykyiseen vaisuuteen vaikuttaa toki sukupolvenvaihdos ja meneillään oleva murrosvaihe, mutta niillekin on syynsä. Kenties nyt maksetaan hintaa siitä, että kansan syvät rivit eivät enää kotimaista sarjakiekkoilua näe televisiosta juuri koskaan tai mistään. Maksukanaville tunkemisen ahneen lyhytnäköisenä hintana on vääjäämättä se, että uusia sukupolvia ei enää jääkiekon pariin ajaudu yhtä laaja-alaisesti kuin niinä aikoina, jolloin Mestistäkin näki joka perjantai-ilta tv-kanavalta hyvillä selostajilla ja kommentaattoreilla, SM-liigasta puhumattakaan.
Lajin kovimmat ja rikkaimmat hc-fanit voivat toki ostaa vaikka joka sarjalle oman maksupaketin ja varmaan ostavatkin, mutta syvyysulottuvuus kärsii kun jääkiekkoa ei enää näe kuin korkeintaan Suomen pelit MM-kisoista ääliötoteutuksella ja kerran neljässä vuodessa talviolympialaisten kokonaisvaltainen kisalähetyspaketti. Jos ei lajin pariin opi, niin harva sitä viitsii ostaa ns. sokkona kanavapaketteja ja kun lajia ei näe, niin hallilla käyminenkin saattaa vähentyä.
Vähän veikkaan, että jos olisinkin nykyteini enkä keski-ikäinen "toppatakkimies" (ilman toppatakkia), niin mahtaisiko koko jääkiekko niin paljon kiinnostaakaan? Ei ainakaan siinä määrin mitä se kiinnosti nuorempana jolloin pelejä tuli televisiosta, ottelutulva ei ollut niin älytön ja pelien keskiössä oli itse peli, ei ns. "ottelutapahtuma" sirkushuveineen.
EDIT: Ylläolevaan kappaleeseen tarkennus, että mahtaisiko jääkiekko kiinnostaa nykyteininä minua niin paljon kuin se kiinnosti silloin kun olin oikeasti teini. Nykyinen jääkiekon kiinnostukseni kun on ihan eri tasolla (eli selkeästi laimeampi) kuin takavuosina.