Tota. Mitähän sinä yritit tässä todistaa? Alkuperäistä väittämääsi vai jotain Barkovista? En ihan pystynyt seuraamaan ajatustasi. No, anysay.
Mielestäni NHL:n tason aliarvioimista sinulta on se, että et voi pitää Miken väitettä siitä, että hän olisi päässyt SM-liigassa liian helpolla totena. Alkuperäinen väitteesihän meni kai jotenkin niin, että se on osoitus Granlundin asennevammasta. Mitäs jos se onkin totta? Itse uskon Miken kommentin pitävän paikkansa. Ja kuten jo totesin, ei se ole minusta hänen sanomana tekosyy, vaan analyysi nykytilalle.
Viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta Suomesta löytyy monia SM-liigassa menestyneitä pelaajia, jotka eivät ole onnistuneet yrityksistä huolimatta ottamaan paikkaansa NHL:stä. Muutamien haastatteluista ja esim. Kontiolan myöhemmistä kommenteista on voinut päätellä, että "epäonnistuneet" pelaajat ovat ehkä luulleet, että se esitys ja pelitaso, jolla pääsi SM-liigassa ykkösketjuun tai MM-kisoihin olisi riittänyt myös NHL-tasolla. Lähihistoria ja kokeneiden veteraanien haastattelut osoittavat, että ei se riitä.
NHL on maailman kovin kiekkoliiga. Näin on ollut ja on kirkkaasti edelleen. Liigaan tulee joka vuosi pelkästään Pohjois-Amerikan juniori- ja yliopistosarjoista kymmeniä helvetin lahjakkaita nuoria yrittämään paikkaa showsta. Se ei ole mikään helvetin trendi, vaan niin se järjestelmä on siellä aina toiminut. Noiden lisäksi paikkaa tavoittelevat myös euroopasta tulevat pelaajat. Joka syksy varsinkin alempien ketjujen pelaajien pitää todistaa olevansa parempia kuin ne uudet tulokkaat ja vice versa. Vertaapa tuota SM-liigaan. Tiedoksesi, että Suomessa juniori-ikäluokasta nousee liigatasolle keskimäärin 0-1 pelaajaa/seura vuodessa. Että hieman on kilpailussa eroa.
Tuota taustaa vasten sitten olisi hyvä hahmottaa, että ne NHL:n 600+ pelimäärät eivät synny itsestään tai tyhjästä. Jokainen suomalainen pelaaja, joilla on tuollaisia pelimääriä ansaitsisi kunnioituksen kiekkofaneilta. Hattu päästä. Sen sijaan tälläkin palstalla on saanut vuodesta toiseen lukea, kuinka paskoja pelaajia esim. Jussi Jokinen ja Niklas Hagman ovat....
Ja vielä lopuksi (nyt kun vauhtiin päästiin): Suomalaisista pelaajista vain muutama (noin 1/10 vuotta) on pärjännyt NHL:ssä siksi, että on vain yksinkertaisesti niin helvetin hyvä. Loput pelaajat ovat pärjänneet siksi, että ovat osanneet kehittää itseään fyysisesti ja pelillisesti vielä usean vuoden ajan myös Pohjois-Amerikassa. Esitit vertauksen Toni Rajalaan. Onko hän sinusta esimerkiksi nyt sama pelaaja, kuin oli toissa kaudella tai kaksi vuotta sitten, jolloin ei olisi mahtunut pelaamaan AHL:ssä? Ja kyllä jotkut pelaajat ovat epäonnistuneet AHL:ssäkin. Ei tainnut kauden 2011-2012 pelikaaneilla esim. mennä viime kausi ihan putkeen.
Tässä vielä Barkovista. Tervepäinen nuorimies ja lahjakkain suomalainen kiekkoilija sitten Teemu Selänteen, mutta en usko, että on vielä valmis NHL:ään ensi kaudeksi. Toivottavasti olen kuitenkin väärässä.