Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
On kyllä erittäin hyvin toteutettu dokkari, tempaisee mukaansa ja erityisesti, koska kertoo historiallisista henkilöistä ja tapahtumista. Vaikka jonkin verran harrastankin historiaa, ei minulle ollut aiemmin avautunut, että miten monessa maassa (kommunistiset) vallankumousaatteet jylläsivät ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Dramatisointi (ja noin laadukkaasti toteutettuna) selkiyttää paljon tuon ajan maailmankuvaa ja on helpompi ymmärtää, miksi aikalaiset ihan aidosti uskoivat, että bolshevismi/kommunismi/vallankumous on ratkaisu "kaikkeen". Elintasoerot olivat huikeat, epätasa-arvo, massatyöttömyys, sosiaalisten turvaverkkojen puute ja suoranainen nälänhätä ajoivat työväestöä hyvinkin radikaaleja ratkaisuja kohti. Ja samalla kansallissosialismi ja fasismi nostivat päätään, osittain vastavoimanakin työväestön liikehdinnälle. On helppo nähdä yhtymäkohtia myös nykypäivään, miten ne asiat vain voivat alkaa luisua kohti semmoista, mitä kukaan ei oikeasti ole halunnut tapahtuvan.
Tykkäsin kanssa sarjasta ja voisi katsoa vaikka Areenasta uusintana kun jäi osia väliin. Reilut 4 kuukautta on kuitenkin vielä koko sarja Areenasta katsottavissa. Sen verran eroa näkisin nykypäivään, että 20-luvulla (tai 30-luvullakaan) ei vielä tiedetty, minkälainen onnela se neuvostojen maa oikeasti olikaan, tosin varmasti myös sellaista väkeä oli runsaasti ketkä olivat valmiita pistämään koko vallitsevan järjestelmän paskaksi vaikka tarkoittikin anarkiaa ja merkittävää osaa kansasta valtiojohtoisen kuoletuksen kohteeksi, kunhan oli olemassa mahdollisuus että riehujaisten päätteeksi olisi itse siellä enemmän tasa-arvoisten osastossa. Ja onhan se kommunismi ajatuksen tasolla ihan mukava ja kannatettavakin, ainoa ongelma tuossa että toteuttajat ovat ihmisiä inhimillisine haluineen. Robottien valtakunnassa toimisi täydellisesti.
 
Hoki on hieno laji, vielä kun tajuaisvat tuon liitossakin.

Styge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Pens, änärin suomalaiset
Ken Burns on tehnyt myös kieltolaista dokumenttisarjan. Jos tykkää paljon asiaa sisältävistä historiallisista dokumenteista, niin kannattaa sekin katsoa. Löytyi ainakin ennen Netflixistä sekin.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Aioin etsiä kirjallisuuteen liittyviä ketjuja, mutta päädyin valitsemaan tämän, tuli vastaan nopeasti, jo kolmossivulta.
Ylen dokumentti Kjell Westöstä oli mielestäni hyvä. Kirjailija avautuu reilusti, ei kikkaile syvällisillä metaforilla, vaan kertoo historiaansa ja siten myös maailmankäsitystään tällaisen hieman juntimmankin yksilön tajuntaan uppoavasti.
Sivuhuomioni noteeraan: mies on vasenkätinen, kynäilee vasemmalla kädellä, mutta soittaa kitaraa oikea käsi alhaalla. Aloittanut soittamisen varmaan nuorena, jolloin vasurikitaroiden saatavuus saattoi kääntää käsien käsityksen, tällä ainoalla soittimella näin on pakko tälleen vetää.

Mielenkiintoinen dokumentti hyvän kirjailijan maailmankuvasta, löytyy Yleltä eli areenalta: Ammatti: kirjailija. Kjell Westö
 
and hey, let's be carefull out there!

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Over the Limit löytyy Ylen Areenasta vielä muutaman päivän. Venäläistä rytmistä kilpavoimistelua, kova on reeni. Voimistelijatyttö saa runtua teräväkieliseltä vanhalta harpulta.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo
2-osainen vankiladokumentti USA:sta, "Vankeja ja ihmisiä" .Ensimmäinen osa vielä tämän päivän Areenassa, toinen osa tulee tänään telkkarista.
Vankeja ja ihmisiä
 
Ei muuta toivoa, kuin käydä kontillensa ja alkaa syödä ruohoa, sillä vihreä väri se kaiken ratkaisee!
Ei muuta keinoa, kuin myydä rekka-auto ja ostaa tila Kainuusta, ja toivoa, että halla kaiken viljan veis!

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Äsken tuli YLEltä ihan mielenkiintoinen dokkari Kheopsin pyramidin läpivalaisusta mm. myonikuvannuksella. Saivat löydettyä toieta vuotta kestäneessä hankkeessa tuntemattomia kammioita, joita dokkarin lopulla sitten vähän pohtivat kuinka pääsee tutkimaan lähemmin. Ihan jännä ajatus sinänsä että kammiot säilyneet piilossa vuosituhansia, olisi toki hienoa jos noista jotain artefakteja (etenkin dokumentteja, kuten jossain papyruksessa oli kerrottu sieltä löytyvän Kheopsin arkiston muodossa). Itse lähdin pohtimaan että miten paljon tuolta löytyisi tunnettujen tilojen alla olevia rakenteita, olen ainakin käsittänyt että myonimallinnuksella on mahdollista luodata ainoastaan "kameran" yläpuolisia juttuja.

edit. Ohessa linkki Areenaan mistä dokkari löytyy seuraavat kolmisen kuukautta:
Historia: Pyramidin salaisuus
 
Viimeksi muokattu:
Hoki on hieno laji, vielä kun tajuaisvat tuon liitossakin.

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Muistan jostain lukeneeni näistä uusista kammiolöydöistä, eli pitää areenasta ko. dokkari väijyä, kiitos @Wiljami.
Muutenkin on äärimmäisen mielenkiintoista kuinka paljon edelleen Egyptissä tehdään uusia löytöjä, eilen bongasin tämän Hesarista.
 
Urea iacta est.

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Areena aloittaa aina joskus uuden dokumentin heti edellisen perään, ja niinpä aamuyön unettomina tunteina näin vahingossa jotain, mikä ei varmaankaan ollut ihan kohderyhmälleni tarkoitettu: Star shaped scar. Ehdin jo alkuun tuomita toisen ihmisen elämäntavan ja kiinnostuksen kohteet, mutta ennen kuin sain kaukosäätimen kaivettua peitteiden seasta ja stopattua ohjelman, tapahtui kerronnassa käänne, joka muutti tilanteen. Tuli mietittyä kuinka helposti sitä pitääkään itseäni parempana ihmisenä, vaikka ei tiedä toisen taustoista ja valintojen syistä mitään.

Koko dokumentti kestää 12 minuuttia, ja viritti ainakin sille joulun henkisemälle puolelle: kuinka kiitollinen olenkaan niin monesta asiasta elämässäni. Suosittelen.
 
Hockey fan faux pas: caring enough to respond with "Who cares?" though not being smart enough to care about the irony.

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Taiteen maailma, sivistystä vaiko snobismia, taidenautintotuntemuksen arvotusta. Yltiövarakkaiden eli vanhanrahan haltijoiden tai sitten uudenrahanluojien taiteenkaipuuta, vaiko sitten vain sijoittamista, johonkin josta jonkun uskoo joskus vielä enemmän maksamaan. Kiinalainenkin raha..
Yle Teemalta arveen maailmanmiettimistä lisäävä dokumenttipari
Christie's - Jussi Pylkkäsen valtakunta | Jakso 1
Christie's - Jussi Pylkkäsen valtakunta | Jakso 2

Minä pidän joistakin tauluista tuossa seinällä enemmän kuin niistä muista, eivät ole huutokaupan arvoisia varmaan yksikään.
Martti Huuhaa Innasen taulua olisi seinälläni kiva katsella, mutta taitaa tuo haavekuvitteluksi jäädä.
 
and hey, let's be carefull out there!

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Ylellä on meneillään sarja dokumentteja teeman orjuus nyt alla. Olen katsonut kolme ensimmäistä (menen telkkarin mukaan, ohjelmat tulee torstaisin klo 19 ykköseltä). Eli dokumentit Pohjois-Korean ulkomaille lähettämästä työvoimasta, kotiapulaisista lähi-idässä sekä kotiorjasta Unkarissa. Kyllä on aika rankkoja kohtaloita ihmisillä.

Orjuus nyt – dokumenttisarja ihmiskaupasta ja nykypäivän orjuudesta (Ylen sivuilla esitellään orjuus nyt- dokunenttisarjaa, mukana myös linkit Areenassa oleviin sarjan dokumentteihin)
 
Mistään en mitään tiedä mutta sanon silti...

Buster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Brian O'Neill
Melko jäätävää touhua tuo kiipeily ilman köyttä ja mitään muitakaan turvavälineitä, mitä Free Solo -dokumentissa käsitellään Alex Honnoldin tarinan kautta. Hänen unelmana oli kiivetä Yosemiten kansallispuistosta eräs vajaan kilometrin korkuinen seinämä, jota ei kukaan muu ollut koskaan aiemmin ilman köyttä kiipeillyt, koska se on pitkä ja äärimmäisen vaikea. Suoritus vaatisi silkkaa täydellisyyttä useiden tuntien ajan.

Siinä sitten näytettiin millaista valmistautumista ja keskittymistä tuollainen touhu vastii, miten se vaikuttaa läheisiin jne. Samalla pyrittiin avaamaan, mitä tuollaisen kaverin päässä liikkuu ja kuvaamaan tuollaiseen uhkarohkeuteen liittyvää psykologista näkökulmaa, kun esim. kavereita ja tuttuja tippunut 30-40 kappaletta kuolemaansa verrattain nuorina.

Enpä ole hetkeen nähnyt jotain noin jännittävää ja hullua, dokkari voi loppua ihan miten tahansa. Ihan käsittämätöntä, miten taitavasti nuo kiipeilevät olemattomia jalan- ja kädensijoja pitkin. Ja missä kunnossa ovat, kun sormivoimilla roikkuu ja vetelee leukojakin tjs.

Kysyttäessä tuolta Pavel Datsjukin kaksoisolennolta, että mitä sitten jos tiput, niin tyynesti vaan vastaa ilmeenkään värähtämättä kutakuinkin "I'm okay with that. If it happens, it happens".

Kyseessä parhaan dokkarin Oscar-ehdokas tulevasta gaalasta ja on kyllä taitavasti rakennettu, ja sellaiseksi tavallaan muodostunutkin. Ei kestänyt välillä katsoa.

National Geographicin tuotos, joten ehkä tulee joskus Nat Geolta, mutta tällä hetkellä teatterikierroksellaan vasta.
 
Puheet katoavat, kirjoitukset säilyvät

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Melko jäätävää touhua tuo kiipeily ilman köyttä ja mitään muitakaan turvavälineitä, mitä Free Solo -dokumentissa käsitellään Alex Honnoldin tarinan kautta. Hänen unelmana oli kiivetä Yosemiten kansallispuistosta eräs vajaan kilometrin korkuinen seinämä, jota ei kukaan muu ollut koskaan aiemmin ilman köyttä kiipeillyt, koska se on pitkä ja äärimmäisen vaikea. Suoritus vaatisi silkkaa täydellisyyttä useiden tuntien ajan.
Jossain vaiheessa kovimmatkin vapaakiipeilijät haukkaavat hopeata - ja tipahtavat rakastamansa harrastuksen myötä kuolemaansa. Kova laji kyllä kaikin puolin. Itse ei kykene edes miettimään moista toimintaa.
 
Trust me, I know what you're doing.

Buster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Brian O'Neill
Jossain vaiheessa kovimmatkin vapaakiipeilijät haukkaavat hopeata - ja tipahtavat rakastamansa harrastuksen myötä kuolemaansa. Kova laji kyllä kaikin puolin. Itse ei kykene edes miettimään moista toimintaa.
Joo, en itse voisi olla enempää kyseisen kaverin vastakohta. Melkein alkaa huippaamaan jo, kun astuu tuolin päälle seisomaan ja muutenkin nautin hyvin pitkälti tylsän turvallisesta, rutiinien täyttämästä elämästä. Olisi varmaankin ylitsepääsemätön kynnys laittaa oma elämä edes jonkun viimeisen päälle testatun turvaköyden varaan. Toiset elää elämänsä niin kuin 60 metrin sprintteri ja meikä on sitten kai joku ultrakävelijä, joka ottaa senkin touhun vähän varman päälle. Ihmiset saavat kicksinsä erilaisista asioista, kuten tuossa dokkarissakin asiaa sivuttiin.

Hyvää tavaraa on kyllä ehdolla Oscariin, sillä tuo mm. skeittaamisesta ja perheväkivallasta kertova Minding the Gapkin oli melko loistava. Hale County This Morning, This Evening on ainoa ehdokas, jota ei ole tullut nähtyä. Of Fathers And Sonsin pääsee muuten vielä katsomaan Yle Areenasta, mutta on valitettavasti vähän tyypilliseen tapaan lyhyemmäksi versioksi pätkitty.
 
Puheet katoavat, kirjoitukset säilyvät

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yksi viime vuosien hienoimmista dokumenttisarjoista, Neil DeGrasse Tysonin isännöimä Cosmos (joka pohjautuu Carl Saganin vanhaan samannimiseen dokkarisarjaan) piti jatkua uuden tuotantokauden voimin maaliskuussa mutta National Geographic laittoi sarjan esittämisen toistaiseksi jäihin Tysoniin kohdistuvien höpöhöpö-syytteiden johdosta.
 
riisi serkku suudelma aurinkoinen

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Areenasta löytyy palkittu brittiläinen sarja Tappajan jäljillä jossa kerrotaan tosi elämän rikosten selvittelystä. Tuli vissiin viime vuoden puolella ihan telkkarista mutta en silloin katsellut. Nyt olen pari jaksoa katsellut ihan mielenkiinnolla. Sarja löytyy Areenasta enää viikon verran.

Tappajan jäljillä | Jakso 1: Natalie Hemmingin tapaus (Yle Areenassa oleva ensimmäinen jakso sarjasta Tappajan jäljillä)
 
Mistään en mitään tiedä mutta sanon silti...

Golden AWe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charles Darwin
Areenasta löytyy palkittu brittiläinen sarja Tappajan jäljillä jossa kerrotaan tosi elämän rikosten selvittelystä. Tuli vissiin viime vuoden puolella ihan telkkarista mutta en silloin katsellut. Nyt olen pari jaksoa katsellut ihan mielenkiinnolla. Sarja löytyy Areenasta enää viikon verran.

Tappajan jäljillä | Jakso 1: Natalie Hemmingin tapaus (Yle Areenassa oleva ensimmäinen jakso sarjasta Tappajan jäljillä)
Itsekin olen tykännyt.

Toinen tuore Areenan murhadokumentti Murha unelmalomalla oli taas yhden jakson perusteella tylsä, yllätyksetön ja hidastempoinen.
 
Huom.! Tunt. rusk. puk. mies 145 mk, Aam. koit. pannu ja 4 las. mait. Per. ensi til.

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Katsoin tänään Yleltä Banaanivalta-dokumentin. Ihan uutta minulle tämä United fruit- yhtiö ja sen valta Väli- ja Etelä-Amerikassa. Ja toisaalta se miten United fruit teki banaanista mainonnalla asian joka kuului amerikkalaiseen unelmaan. Tai miten United fruit manipuloi Yhdysvallat syöksemään vallasta Guetemalan vaaleilla valitun presidentin tekemällä tästä kommunistin. Vain siksi että hän jakoi suurmaanomistajien (kuten United fruit) maita pienviljelijöille.

Historia: Banaanivalta (linkissä Yle Areenan dokumentti jossa kerrotaan United Fruit- yhtiön "tarina".)
 
Mistään en mitään tiedä mutta sanon silti...

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Jossain vaiheessa kovimmatkin vapaakiipeilijät haukkaavat hopeata - ja tipahtavat rakastamansa harrastuksen myötä kuolemaansa. Kova laji kyllä kaikin puolin. Itse ei kykene edes miettimään moista toimintaa.
Näin. Tässä edesmennyt Dan Osman vetää sellaisen setin että katsoessakin meinaa jännäkakka päästä. Varsinkin loppuvaiheilla kun hyppää ja kaikki raajat hetken irti kalliosta.
Osman kuoli köyden pettäessä, tehdessään ns controlled free fall hyppyä.
HQ Rock Climbing Free Solo Speed Climb Dan Osman
 
“There’s a beast in every man. And it stirs when you put a sword in its hand.”

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Free Solo

Kertoo Alex Honnold nimisestä kaverista, joka kiipeää Yosemiten kansallispuistossa El Capitan nimiselle vuorelle ilman minkäänlaisia apuvälineitä.

Katsottavissa Ruudussa.
 
"Minulla on taskussani laite, jolla pääsen käsiksi koko ihmiskunnan keräämään tietoon. Käytän sitä kissakuvien katseluun ja riitelyyn tuntemattomien ihmisten kanssa."
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy