Mestiksen tuomaritoiminta

  • 191 981
  • 750

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Hirveää paskaa ja kotiyleisön perseen nuolemista oli tuon kaksikon toiminta.

Hirveää paskaa se on monesti Turussakin, mutta kotiyleisön persettä eivät tuomarit ole koskaan nuolleet. Joskus saisivat vähän lipaistakin ihan vain kompensoidakseen sen, että jäähyt suosivat lähes aina vierasjoukkuetta ja kotijoukkueen pelaajia passitetaan jäähylle miten sattuu. Tosin monesti linja ei suosi ketään vaan on täysin luokaton muuten vain.
 

John Lidgett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Olli Salo Sexy Hockey, #27
Hirveää paskaa se on monesti Turussakin, mutta kotiyleisön persettä eivät tuomarit ole koskaan nuolleet. Joskus saisivat vähän lipaistakin ihan vain kompensoidakseen sen, että jäähyt suosivat lähes aina vierasjoukkuetta ja kotijoukkueen pelaajia passitetaan jäähylle miten sattuu. Tosin monesti linja ei suosi ketään vaan on täysin luokaton muuten vain.

Joo, näin se menee yleensä Kouvolassakin. Harvoin tulee tuomareita syytettyä puolueellisiksi, koska ne on oikeasti vaan niin kujalla. Paskoja siis tasapuolisesti kummallekin. Mutta se, mitä tuomarityöskentely oli Joensuussa, oli härskeintä kotiyleisön kanssa flirttailua, mitä olen vähään aikaan nähnyt. Joojoo, värilasit ja kaikkea, mutta 0 jäähyä Jokipojille 60min aikana?! No, ehkäpä toinen tuomareista oli Mikkelin jäähallin siivoojan pojanpoika tai jotain.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Harrastelijoitahan ne viheltäjät tuntuu siellä olevan, itteä ihmetyttää eniten miten parhaimmillaan 4 silmäparia pystyy näkemään samallai päin persettä monta tilannetta (tässä kohtaa tulee heti mieleen eräskii hylätty maali :D )

No, ehkäpä toinen tuomareista oli Mikkelin jäähallin siivoojan pojanpoika tai jotain.

Miä oon varmasta lähteestä kuullu, että meijjän Zambonikuskin sisaren miehen pikkuserkku. Tai sit se oli se takakaarteen baarinpitäjän toissakesäinen kesäheila, saattaa olla kumpi tahansa. Kannattaa tarkastaa kyl viheltäjien taustat ennen ku päästetään hallille, tiiä mitä desantteja siellä piilee :O
 

Kenkis

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Harrastelijoitahan ne viheltäjät tuntuu siellä olevan, i

No mitäpä muuta, Kouvolan (entisiä KK:n kasvatteja) tuomaritkin on niitä ketkä eivät lätkässä pärjänneet, ja sitten näyttävät kotijäillä "kuka on pomo", ja rokottavat eniten entisiä seurakavereita, ihan vaan piruuttaan.

Pitäisi ehdottomasti saada, A ammattilais tuomarit Liigaan, B sitä harjoittelevat Mestikseen (eikä missään tapauksessa samalta paikkakunnalta).

Tamin ehdotusten mukaisesti TV+MM kisa rahoja myös mestikseen.
 

Kenkis

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Vielä kun kerrot, mistä nappaat rahat ammattituomareihin, niin avot. Mitä luulet, paljonko tuomareille pitäisi maksaa, jotta ammattilaisuus olisi mielekästä?

Esim. MM-kisojen tuotosta, TV oikeuksista tai SM-Liigalta Mestis ei saa mitään rahoja, vaikka kaikki nämä instanssit käyttävät surutta hyväksi Mestiksen pelaajia/joukkueita/viihde/koulutusarvoa.

Jos kerran on varaa Liigalla maksaa pelaajille mitä maksetaan, ei tuomarit ole ongelma. Vai mitä luulet!?

En siis näe mitään ongelmaa tässä rahan"uus"jaossa, päinvastoin!
 
Jos kerran on varaa Liigalla maksaa pelaajille mitä maksetaan, ei tuomarit ole ongelma. Vai mitä luulet!?

Minä vähän luulen, että seurat satsaavat ne rahansa jatkossakin mieluummin pelaajiin kuin tuomareihin. Olisiko jollain esimerkkiä sarjasta, joka on yhtä pieni kuin jääkiekon SM-liiga, mutta jossa on silti ammattituomarit? Ei noin pienillä tulovirroilla ammattituomarointi ole yksinkertaisesti realistinen vaihtoehto.
 

Kenkis

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Satsaa mihin satsaa, mutta osoitin että rahasta se ei ole kiinni, vaan tahdosta.
 
Suosikkijoukkue
KK
No mitäpä muuta, Kouvolan (entisiä KK:n kasvatteja) tuomaritkin on niitä ketkä eivät lätkässä pärjänneet...
Hieman paskan jauhantaa. Itse ex-KooKooalisena D-junnujen vanhempaan lopettaneena ja siitä tuomari hommiin. Varmasti jos olisin halunnut, olisin kurillisella treenilla KooKooseen mahtunut. Ei vaan kiinnostanut kurinalainen treenaaminen. Siitä kun alotin tuomarihommat, niin ikinä en ole viheltänyt kotiin päin. Kun Kouvolasta pois muutin, niin lopetin myös tuomaroinnin, mutta nyt kuuden vuoden tauon jälkeen lähden taas mukavan uudenvanhan harrastuksen uudelleen lämmittämään.
Ei ne tuomarit kovin paljoa pysty kotiin vetämään tai muuten ei tarvi enää viheltää...
 

Kenkis

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Hieman paskan jauhantaa.
Ei ne tuomarit kovin paljoa pysty kotiin vetämään tai muuten ei tarvi enää viheltää...

ja rokottavat eniten entisiä seurakavereita, ihan vaan piruuttaan.

Tätä juuri tarkoitin. Mutta johtuuko se siitä että pelätään niin paljon kotiin vetämisestä. Ja lisäsin vielä, ettei missääntapauksessa samalta paikkakunnalta.
 
Satsaa mihin satsaa, mutta osoitin että rahasta se ei ole kiinni, vaan tahdosta.

Juu. Siirretään noin alkuun vaikka muutama sata tonnia pelaajabudjeteista tuomareille ja menetetään näin loputkin laatupelaajat Suomesta Ruotsiin ja Venäjälle. Ihan varmasti kannattava muuvi. Siinä sitä hyvää tahtoa tosiaan tarvitaan. Kannattaisi ihan pikkuisen miettiä talouden realiteetteja näitä ammattituomarihaihatteluja kirjoitellessa.
 

Jukuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Hydraulic oilers, JYP, HIFK
Ammattilaistuomarit olis loistava juttu Liigaan, mutta resurssit ei todellakaan tule riittämään siihen. Tuskin kukaan tuomari rupeaa ammattilaisena viheltämään puoli-ilmaiseksi. Tuomarin duuni on kuitenkin henkisesti ihan äärettömän raskasta niin varmasti siitä halutaan saada myös sen mukaiset korvaukset. Eikä ne tuomarit siellä tahallaan huonosti vihellä. Eiköhän aika monella Mestiksessä viheltävällä tuomarilla ole tavoitteet liigassa ja ehkä vielä korkeemmalla. Eli varmasti tuomarit antavat kaikkensa, että olisivat tasapuolisia ja oikeudenmukaisia. Aina ei vaan voi onnistua. Toki olen tällä kaudella(kin) nähnyt monia pelejä missä tuomarit on ollut enemmän tai vähemmän kuutamolla.
 

Kenkis

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ammattilaistuomarit olis loistava juttu Liigaan, mutta resurssit ei todellakaan tule riittämään siihen.

Liiga joukkueiden yhteenlaskettu budjetti on noin 80 milj.e, ja pelaajabudjetin osuus siitä noin 30 milj.e. Ei tarvitsisi edes mennä pelaajien puolelle, kun ne rahat olisivat löydettävissä kokonaisbudjetista.

Ja voisihan sen aloittaa tuomari kerrallaan sitä mukaa kun pätevöitymistä osoitetaan. Tämä varmasti lisäisi arvostusta ja motivaatiota kouluttautumiseen ja sen osoittamiseen.
 

Blackorange

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Mestis
Viimeinen ammattilaistuomari tais olla SEPPO MÄKELÄ. Eipä Sepon jälkee ole kunnon tuomareita ollut. Eikä varmaan tule, ellei todellakin hommata ammattilaisia.

Sepon osaamista voi tulla muuten ihailemaan ennen lauantain 18.30 alkavaa KooKoo - K-Vantaa -ottelua. Klo 16 alkaen kohtaavat KooKoon legendajoukkue 1970-2010 vs. KooKoo 2001-02. Tuomarina tosiaan Seppo itse! Ja samalla lipulla pääsee molempiin peleihin. Infoa ottelusta KooKoon sivuilta.

Kerrankin pääsee näkemään miten sitä peliä oikein tuomaroidaan..
 

Kenkis

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
NNonnii, tähän tapahtumaan täytyy ruveta keräämään porukkaa, ja tulla fiilistelemään.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Kalevankankaalla nähtiin muuten taas vaihteeksi mielenkiintoista tuomarointia. Tässähän on nyt erittäinkin selväksi käynyt, että puhtaastakin kontaktista tulee automaaginen 5+20 jos pelaaja loukkaantuu. No eipä mitä, Jukurit - LeKi matsissa 1. erän (joka oli kyllä kotijoukkueelta todellisen sysipaska ihan pelillisestikin, ei ois tarvinnu Vepsäläisen ja Metsälän enää naapuria avittaa) puolenvälin jälkeen LeKin Friman pamauttaa Jukurien Memosta mailalla suoraan suuhun LeKin puolustuspäädyssä. Tuomarit näkevät tilanteen, mutteivät reagoi mitenkään ennen hallin vihellyskonsertin alkua (tässä vaiheessa Memonen jään pinnassa syljeksimässä verta). Sitten arpajaiset jäähyn pituudesta (joka siis oletusarvoisesti 5+20 esim. kun Aarnio taklasi täysin puhtaasti avojäällä Rannan ja Rannalta ilmat pihalle keuhkoista ja jäässä makuuta muutama minuutti, ilman ihmeempiä veriorgioita vielä) ja sieltähän tulee oikein 2+2. Memonen kävi esittelemässä irronnutta hammasta tuomarille (joka katseli sitä ihmeissään ja antoi ymmärtää että jos ei show lopu, niin Memoselle kymppi) ja dumarit sitten rapsuttelemassa jäät pois kentältä.

Ja ettei siinä olisi vielä kaikki, niin eikös siinä puolisen minuuttia tapahtuman jälkeen hieman tasoitella (jota siis tosiaankaan ei ois tarvinnu, kun muistaa kotijoukkueen tragikoomisuutta hipovan 1. erän) pistämällä Jukurien ykkös-goon ja oikein kovanaamojen kovanaama, Jesper Piitulainen, istunnolle. Syyn voi varmaan kaikki jo arvatakkin, sehän oli jälleen kerran laitataklaus. (Jeppe istutettu tuosta syystä vissii neljässä edellisistä 5 ottelusta ja yhdessä tais tuosta lentää pihallekkin.)

Tiukka oli linja, ottelun alussa Jukureilta 2 ukkoa käytännössä saman-aikaisesti istumaan (LeKi rokotti molemmista maaleilla, hyvää YV:tä naapurilta 1. erässä) ja sitten tuohon 2+2:een vielä kotijoukkueelle kovin heppoisa kakkonen. Jostain syystä tiukka linja ei tosin jatkunut enää 2. ja 3. erissä, joissa Jukurit puskivat ja vierasjoukkue joutui hätää kärsiessään turvautumaan aika useasti laittoman oloisiin otteisiin. Onneksi ei tänään tuohon kaatunut. 1. erän jälkeen vithutti ainakin tuomarointi paljon enemmän, kuin LeKin maalit (tai edes kotijoukkueen umpisurkea toilailu).

Tulipa tuosta nyt avauduttua, tää näyttää taas luonnollisesti muiden seuraajien silmiin taas turhalta mikkeliläiseltä valitukselta ja tekosyiden etsimiseltä oman joukkueen huonoihin esityksiin, mutta kyllä miä voisin veikata että aika moni muunkin joukkueen kannattaja saattaisi hieman sapekkaasti tuollaista touhua kattella jos oma joukkue tuosta linjattomuudesta (tai linjan melko näkyvästä toispuoleisuudesta) kärsisi.

(Ihan vielä muistutuksena; en pidä tuomarointia syynä kotijoukkueen surkeisiin 1. erän esityksiin. Kotitiimi tuli erään äärettömän epävalmiina ja oli ansaitusti LeKin pyörityksessä. Lukemat olisivat olleet paremmalla viimeistelyllä helposti 5-0 (eikä 3-0, mitä olivat) erän jälkeen.)
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
- - mailalla suoraan suuhun - - syljeksimässä verta - - arpajaiset jäähyn pituudesta, joka siis oletusarvoisesti 5+20 ja sieltähän tulee oikein 2+2 - -

Faneilta ei voi sääntöosaamista vaatia, joten opetetaan ja viedään tietoutta seuraavan pykälän mukana astetta korkeammalle:

"c) Kuitenkin, jos loukkaantumisen aiheuttaneen korkean mailan tilannetta on pidettävä vahinkona, pelaajalle tuomitaan:
- Kaksinkertainen pieni rangaistus (2’+2 ́)"

Jääkiekon sääntökirja - Tuomarialue
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Faneilta ei voi sääntöosaamista vaatia, joten opetetaan ja viedään tietoutta seuraavan pykälän mukana astetta korkeammalle:

"c) Kuitenkin, jos loukkaantumisen aiheuttaneen korkean mailan tilannetta on pidettävä vahinkona, pelaajalle tuomitaan:
- Kaksinkertainen pieni rangaistus (2’+2 ́)"

Jääkiekon sääntökirja - Tuomarialue

No tämä oli joo itselle ainakin uutta tietoa. Tähän mennessä tuntunut linjana olevan, että täysin tapauksesta riippumatta; jos toinen loukkaantuu, niin toinen lentää pihalle. Erikoista että korkeissa mailoissa tuommoinen poikkeus sääntöön.

No nyt olen tämän verran tietäväisempi (ainakin niin kauan kuin muistan tuon).
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Tähän mennessä tuntunut linjana olevan, että täysin tapauksesta riippumatta; jos toinen loukkaantuu, niin toinen lentää pihalle

Ulkomuistista heitän, että vain estäminen, kiinnipitäminen, mailasta kiinnipitäminen, koukkaaminen (em. rikkeissä ei muuta mahdollisuutta kuin 2min) ja vahingossa kopsahtanut korkea maila ovat rikkeitä, joista ei anneta loukkaantuessa vitosta.
 

Nurmos_888

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Blackhawks, Ducks
No tämä oli joo itselle ainakin uutta tietoa.
Suomalaiset tuomareista kitisijät = eivät itse edes tiedä sääntöjä. Priceless stuff.

Jatkakaa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Suomalaiset tuomareista kitisijät = eivät itse edes tiedä sääntöjä. Priceless stuff.

Jatkakaa.

Onneksi Nurmos 888 tietää ja iloisesti hyvässä hengessä muitakin tiedollaan valaisee. Kiitos ja kumarrus.

edit.

Jotta tässä tyhjänpäiväisessä viestissä ois ny jotain asiantynkääkin, niin voisikos joku selventää miulle, että minkäs takia se puhdas avojäänpommi muuttuu loukkaantumistilanteessa yllättäen esim. ryntäämiseksi, josta seuraa se 5+20? Eikö dumari vois viheltää sit vaikka estämisenä ja 2+2. Mielestäni mailalla nekkuun pamauttaminen (vahingossakin) on kuitenkin terveydelle huonompaa hiihtokenkää, kuin taklaus (vaikka sit kovakin) avojäällä.

Vai oiskos se sit avojääpommin jälkeen varuilta aina pamautettava jäässävirujaa mailalla naamaan, jos dumari tulee kyselee ni voi sanoo et mailalla hipas ja 2+2...
(kysyy nimim. eniten vituttaa kaikki)
 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mielestäni mailalla nekkuun pamauttaminen (vahingossakin) on kuitenkin terveydelle huonompaa hiihtokenkää, kuin taklaus (vaikka sit kovakin) avojäällä.

Meinaatko oikeasti, että korkeat mailat ovat vaarallisempia kuin taklaukset? Äkkiseltään ei tule mieleen kovin montaa pahempaa korkeasta mailasta seurannutta loukkaantumista, ainoastaan ihan muutama ikävästi silmään osunut mailan kärki, mutta muuten riskit on maksimissaan luokkaa legoremontti. Sen sijaan vaikkapa pää- tai polvivammat ovat lopettaneet lukuisia uria ihan liian aikaisin.
 

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jotta tässä tyhjänpäiväisessä viestissä ois ny jotain asiantynkääkin, niin voisikos joku selventää miulle, että minkäs takia se puhdas avojäänpommi muuttuu loukkaantumistilanteessa yllättäen esim. ryntäämiseksi, josta seuraa se 5+20? Eikö dumari vois viheltää sit vaikka estämisenä ja 2+2.
En ehkä ihan ymmärrä kysymystä, mutta jos taklaus on puhdas niin eihän loukkaantuminen tee siitä rangaistavaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös