Mestiksen tuomaritoiminta

  • 222 357
  • 883

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Koska Mestiksen tuomaritoiminnasta ja tuomarien edesottamuksista ei omaa ketjua ole (tai ei ainakaan ole vuosiin ollut aktiivisena), niin avataanpa Mestis-tuomareillekin oma ketjunsa, jossa voi keskustella yksittäisistä tuomareista, tuomarien linjauksista, tuomariparien valinnasta ja yleensäkin tuomaritoiminnasta. Saa kehua ja saa haukkua.

Itse aloitan perisuomalaiseen tapaan haukkumisilla, sillä mittani alkaa yksinkertaisesti olla täynnä Kupittaan "kausikorttituomareita", lähes joka hiton pelissä puhaltelevaa kaksikkoa Anssi Orelma - Stefan Fonselius. Nämä herrat ovat lähes aina Kupittaalla, joskus välillä on Aleksi Rantala.

Vaikka perinteisesti kotijoukkueen kannattajien mielestä tuomarit ovat aina "nuijia" ja monesti tuomioita katsellaan värilasien läpi, niin vaikka kuinka analyyttisesti yrittäisi Orelma-Fonselius -parivaljakon touhuja katsella, niin kirosanoihin sitä joutuu lähes aina turvautumaan.

Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa tämänpäiväinen TuTo-Jokipojat -ottelu. Sen avauserässä TuTo sai ensin kaksi heppoista kakkosta, sen jälkeen normaalista kiekollisen pelaajan pelitilannetaklauksesta helähti Jesse Virtaselle suihkukomennus. Eipä tämä vielä mitään. Epäselvässä tilanteessa Jokipoikien pari pelaajaa juhli jo maalia, vaikka kiekko ei maalissa käynyt. Peliä ei vihelletty poikki, mutta kun TuTo oli pääsemässä hyökkäykseen, peli vihellettiin kesken poikki sen sijaan, että olisi odotettu seuraavaa normaalia katkoa. Tuomari puhelimeen - ei maalia. Koska peli oli vihelletty keskialueella poikki, niin peli olisi pitänyt myös aloittaa keskialueella. Mutta ei, se vietiin TuTon päätyyn. Ja maalihan siitä sitten tuli. Kiitoksia vain, vierasjoukkueen kuudes ja seitsemäs raitapaitainen kenttäpelaaja.

Myöhemmissä erissä tilanne kääntyi sitten päälaelleen sikäli, että ensin Jokipojat sai tasoitusjäähyjä tokassa erässä ja kolmannessa puhaltelu taas tuntui loppuvan, vaikka monesti esimerkiksi Jokipoikien pelaajat roikkuivat kaksin käsin paidassa kiinni. Tuomarilinja vaihtui siis joka erässä. TuTo siitä tänään kärsi eniten, mutta ei tuomariparin linjattomuus ole myöskään vierasjoukkueen kannalta hyvä, koska yhtään ei tiedä mistä ja milloin pilli soi.

Ja tämmöistä se on lähes joka matsissa Kupittaalla. Ja samat äijät puhaltamassa lähes joka kerta. Mitään tuomarien kierrätystä ei Mestiksessä ilmeisesti tunneta, eikä ilmeisesti myöskään mitään tuomaritarkkailijoita ole. Tai ainakaan he eivät mihinkään puutu tai tuomaripareja vaihda/kierrätä.

SM-liigassa on kovasti ollut puhetta ammattituomareista. Mestikseen sellaisia tuskin saadaan, mutta voisi sitä nyt vähän tuomareita kierrättää, puuttua selvästi heikoimpiin tapauksiin ja tasapuolisuuden nimissä antaa muidenkin seurojen välillä "nauttia" Orelman ja Fonseliuksen työnäytteistä.

Haaveenani on, että vielä kun saisi joskus Kupittaalle tuomariparin, joka antaisi pelata puhtaasti mutta kovaa, ei viheltäisi joka taklausta mutta vastaavasti ottaisi jatkuvat kampit, kahvaamiset ja paidassa roikkumiset pois.

Miten muualla? Onko muilla vakiotuomaripareja, jotka ovat 90 prosentissa kotipeleistä riippumatta tuomaroinnin tasosta? Mitä ylipäätään pitäisi Mestiksen tuomaritoiminnalle tehdä ja miten siihen voisi vaikuttaa?
 

PikkuKasi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lempäälän Kisa
Miten muualla? Onko muilla vakiotuomaripareja, jotka ovat 90 prosentissa kotipeleistä riippumatta tuomaroinnin tasosta? Mitä ylipäätään pitäisi Mestiksen tuomaritoiminnalle tehdä ja miten siihen voisi vaikuttaa?

Kyseinen Orelma-Fonselius -pari viheltää myös Lempäälässä valitettavan usein. Luulen, että tuomarit on jaettu jotenkin osiin tyyliin etelä, pohjoinen ja itä. Ainakin itse toivon Mestikseen tarkempaa otteluvalvontaa, johon luulen tuomarivastaava Harri Aholan varmasti puuttuvan paraikaa. Joten parempaan suuntaan luulisi junan kulkevan, kun "Sakko" jakaa neuvoja raitapaidoille.

Lempäälässä kävi viheltämässä tuossa alkukaudella liigakonkari Timo Favorin. Vielä ensimmäisessä pelissään oli suhteellisen pihalla ja jotenkin ylimielisen oloinen, mutta sen jälkeen jokaisessa ottelussa jämäkkyys, itsevarmuus ja karisma aivan eri tasolla kuin nuoremmilla kollegoillaan. Kokemus teettää.
 

Jesyy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kajaanin Hokki, Pittsburgh Penguins, Mestis, NHL
Kajaanissa taas joka pelissä tuntuu viheltävän parivaljakko Lassi Heikkinen - Jorma Leinonen. Joskus myös Stigel tai joku muu.
Heikkinen-Leinonen parivaljakon toiminta on aina näyttänyt siltä, että halutaan vain osoittaa, että eipä vedetä ainakaan kotiin päin.

Eilisessä K-Vantaa matsissa jäi monta selkeää kamppia tai estämistä viheltämättä, eikä peli oikein näyttänyt pysyvät tuomareiden käsissä varsinkaan toisen erän joukkomyllynpoikasessa. Hokille sitten annettiin ainakin pari kertaa rangaistus tilanteesta, jota vastaavassa vastustajalle ei tullut mitään.

Jorma ja Lassikin ovat joskus onnistuneet, mutta ne hetket ovat todella harvassa.
 

Jaded

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Puhvelit
Ilmeisesti joku alue jako näissä on, koska ainakin Kouvolassa, Heinolassa ja Vantaalla viheltää jota kuinkin samat kaverit. Toki nämäkin kaverit on käynyt Mikkelissä ja Savonlinnassakin viheltämässä, mutta pyörivät näillä alueilla.
Kyllä tuo tuomarilinja heittelee melkein ottelussa kuin ottelussa pelin sisällä aika paljon, oli sitten viheltämässä kuka hyvänsä. Tännehän vois melkein nimetä kaikki nämä tuomarit ja muutaman eritoten jos rupeis luottelemaan.
"Vaihtuvuutta" toki on enemmän täällä päin kuin Turussa tai pohjoisessa.
Eikö siellä Turun seudulla muka ole muita tuomareita kun Orelma ja Fonselius?
 

Numero 1080p

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO H
Eipä ole hirveämmin lisättävää ketjun avaukseen. Sen verran kuitenkin korjausta, että kyllä joka matsissa sentään erotuomaritarkkailija on. Mutta eipä niillä juuri virkaa ole, sillä itsekin kyllä tiedostavat ja jopa tunnustavat, useimmiten toki vain epävirallisesti, että päin persettähän se touhu useimmiten menee. Vaan kuten itsekin joutuvat tunnustamaan, niin vaihtoehtoja ei vain liiemmälti ole. Siitä syystä näiltä kahdelta mainitsemaltasi herralta löytyy ne kausarit.

Yhtä helvetin waterloota oli touhu taas tänäänkin. Kuten aina ennenkin, pilli soi monasti täysin turhaan, ja yhtä monasti jäi päivänselvä jäähy puhaltamatta. Surkuhupaisa oli se Jesse Virtasen ulosajokin. Orelma seisoi aivan vieressä ja näki taatusti tilanteen. Ei reagoinut millään tavalla, paitsi vasta sitten kun kaveri ei jäästä noussutkaan. Ei edes kakkosen paikka, oli monen näkemys. Niin katsojien, Jesse Virtasen itsensä, monen median edustajan, kuten myös siviilivuorossa olleen erotuomaritarkkailijan. Mutta niinpä siitä vaan 5+20 täräytettiin. Video joskus kertonee lopullisen totuuden, mutta pikaista paranemista joka tapauksessa Hyväriselle. Aivotärähdys kuulemma tuli.

Ja joo olisi mukava kuulla kokemuksia muualta. Turun tilanne on tosiaan se, että vaikkei nuo seeprat juuri koskaan pelejä ratkaise, niin aivan kujalla ovat joka ilta.
 

Oadie

Jäsen
.Eikö siellä Turun seudulla muka ole muita tuomareita kun Orelma ja Fonselius?

Siltä se vaikuttaa. Samat äijät siellä heiluu viikosta toiseen. Tuo Jokipojat-ottelu oli kyllä kauden pohjanoteeraus. Maksetaanko noille pelleille vielä jotain? On kyllä sellainen kuutamo-kaksikko tämä Orelma-Fonselius, ettei paremmasta väliä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Siltä se vaikuttaa. Samat äijät siellä heiluu viikosta toiseen. Tuo Jokipojat-ottelu oli kyllä kauden pohjanoteeraus. Maksetaanko noille pelleille vielä jotain? On kyllä sellainen kuutamo-kaksikko tämä Orelma-Fonselius, ettei paremmasta väliä.

Tein aikani kuluksi pikku laskelmat aiheesta, eli kävin läpi jokaisen TuTon tähänastisen kotipelin tuomarit. Kotiotteluitahan on ollut tähän mennessä 16 kappaletta (olisi ollut 17 kpl, mutta K-Laser -ottelu on pyyhkiytynyt universumistamme pois - sitä "ei pelattu", vaikka toisin muistan).

16 kotipelissä tuomarit ovat esiintyneet Kupittaalla seuraavasti:

ORELMA, Antti: 12 kertaa
FONSELIUS, Thomas: 8 kertaa
FONSELIUS, Stefan: 4 kertaa
OJALA, Marko: 4 kertaa
RANTALA, Aleksi: 2 kertaa
LEVONEN, Jarno: 1 kertaa
TUOMISTO, Petri: 1 kertaa

Orelma ollut siis tuomitsemassa peräti 75% TuTon kotipeleistä. Yhden ainoan kerran, 16. marraskuuta Sport-ottelussa Kupittaalla tuomitsi ns. ulkopuolinen tuomarikaksikko Levonen-Tuomisto. Muuten pillin varressa on TuTon kotipeleissä ollut joko Orelma tai jompi kumpi Fonselius, yleensä Thomas. Monta katsojaa on muuten varmaan hämännyt, että Fonseliuksia on tosiaan kaksi, joten "Orelma-Fonselius" voi tarkoittaa, että joko Stefan tai Thomas on kentällä Orelman kanssa. Orelma siellä yleensä siis onkin, mutta Fonseliukset ovat sentään vähän vuorotelleet.

Kyllä TuTo on ihan itse pelejään hävinnyt, mutta kauniisti sanottuna "erittäin vaihteleva" tuomarilinja on taatusti muutaman pisteen jakanut väärään suuntaan. Linjasta ovat kärsineet myös monet vierasjoukkueet sekä myös katsojat: pelin laatu on kärsinyt kun kumpikaan joukkue ei ole yhtään tiennyt mistä jäähyjä kulloinkin vihelletään, ja katsojien verenpaine on noussut vaarallisiin lukemiin, kun esimerkiksi eilisen kaltaisia tuomarityöskentelyn hienouksia on nähty. Eli hieman lisää vaihtelua pitäisi Kupittaan kotipeleihinkin saada, jotta tuomaritoiminnan taso nousisi kauttaaltaan. Esimerkiksi Rantala ja Ojala voisivat vaihtelun vuoksi tuomita vähän enemmän, jos ei Levosta yms. tänne saada.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Erotuomaritoiminnasta on muuten jo yksi ketju tällä kaudella: Mestiksen erotuomaritoiminta kaudella 2011-2012. - Jatkoajan keskustelupalsta

Kappas saatanaa, niinpä onkin. Yritin kovasti syynätä vanhoja ketjuja, mutta kun tuohon olemassaolevaan ketjuun ei ole kahteen kuukauteen kirjoitettu, niin se ei sitten heti erottunutkaan. Tai sitten en vain sitä erottanut, vaikka yritin noita katsella.

Toki teoriassa tämä ketju on "Mestiksen tuomaritoiminta" ilman kausi/vuosimäärettä, eli tämä ketjuhan voi kestää vaikka ikuisesti...

...mutta en pane pahakseni, jos modet yhdistävät tämän ketjun tuohon vanhaan ketjuun.
 

Rocco

Jäsen
Mestiksen tuomarit ovat olleet tällä(kin) kaudella parempia kuin 99% tämän keskustelupalstan lukijoista. Jos pitää keskittyä tuomareihin, silloin oman joukkueen pelissä on jotakin vikaa. Näin se vaan on.
 

Jukuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Hydraulic oilers, JYP, HIFK
Heinolassa Peliitat - Jukurit pelissä alkusyksystä oli tuomarilla kamera kypärässään. Joku tais ihmetellä, että miks niitä kuvataan, mutta nyt on tullut nettiin ihan mielenkiintoinen klippi kyseisestä pelistä, jossa näytetään peliä tuomarin näkökulmasta. Video on katsottavissa tuolta Haluatko tuomariksi? - Tuomarialue
 

Jaded

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Puhvelit
Itse olen tuon videon katsonut jo kahteen kertaan ja miettinyt kovasti laittaisiko hakemuksen menemään,että pääsisi raitapaidaksi/seepraksi/nuijaksi mitä lie niitä nyt on nimityksiä. Harkinta on kova. Tällä hetkellä 51%-49% puoltais omissa ajatuksissa hakua.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Itse olen tuon videon katsonut jo kahteen kertaan ja miettinyt kovasti laittaisiko hakemuksen menemään,että pääsisi raitapaidaksi/seepraksi/nuijaksi mitä lie niitä nyt on nimityksiä. Harkinta on kova. Tällä hetkellä 51%-49% puoltais omissa ajatuksissa hakua.

Vaikka tuomareita tulee kritisoitua monestikin (ja monesti syystäkin), niin sikäli täytyy kyllä kunnioittaa ihmisiä, jotka kouluttautuvat tuomareiksi, ajavat esim. parisataa kilsaa bensa- ja nälkäpalkalla jonnekin hallille ja tuomitsevat otteluita saamatta juuri koskaan kiitosta työstään. Lähinnä vittuilua, nuija-huutoja ja muuta tulee illan iloksi, sen jälkeen voi vielä netistä lukea seuraavana päivänä kommentteja, kuinka päin persettä tuomaritoiminta taas kerran oli.

Jos vain kantti kestää, niin pistä hakemus ihmeessä vetämään.

P.S.: Eilisen TuTon pelin jälkeen uusi päivitys Turun tuomaritilastoihin:
Stefan Fonselius +1 (nyt yhteensä viisi kertaa Turussa)
Aleksi Rantala +1 (nyt yhteensä kolme kertaa Turussa)

Melko sekava oli kyllä eilenkin tuomarien linjaus, mutta sikäli tasapainoinen, että kumpikin joukkue siitä sai osansa. Välillä tuli selviä paikkausjäähyjä, ja kummaltakin nakattiin tasapuolisesti yksi peluri pihalle. Tosin TuTon Ölanderin tapauksessa ei ollut sikäli mitään epäselvää, että ensimmäisen käytöskympin jälkeen ei kannattaisi enää jatkaa mussuttamista seuraavassa erässä ja ottaa toista kymppiä ja samalla ulosajoa.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Mestiksen tuomarit ovat olleet tällä(kin) kaudella parempia kuin 99% tämän keskustelupalstan lukijoista. Jos pitää keskittyä tuomareihin, silloin oman joukkueen pelissä on jotakin vikaa. Näin se vaan on.

Hienoa, että teillä päin oman joukkueen pelissä ei ole mitään vikaa eikä kukaan keskity tuomareihin, ei kentällä eikä kentän ulkopuolella. Sehän on optimaalinen tilanne se. Näin se vaan on. Jatkakaa samaan malliin. Katkase!

Miksi muuten keskustelupalstan lukijoiden pitäisi olla "parempia" kuin tuomarit, jotta tuomareita voisi/saisi kritisoida? Jos vaikkapa kirurgi poistaisi kivessyövästä kärsivältä potilaalta vahingossa sen ainoan terveen kiveksen ja jättäisi syöpäisen kiveksen paikalleen, niin tätäkö eivät sitten ns. maallikot saisi ollenkaan ihmetellä, koska eivät itse ole lääkäreitä eikä heillä ole alan koulutusta?
 

Rocco

Jäsen
Hienoa, että teillä päin oman joukkueen pelissä ei ole mitään vikaa eikä kukaan keskity tuomareihin, ei kentällä eikä kentän ulkopuolella. Sehän on optimaalinen tilanne se. Näin se vaan on. Jatkakaa samaan malliin. Katkase!

Miksi muuten keskustelupalstan lukijoiden pitäisi olla "parempia" kuin tuomarit, jotta tuomareita voisi/saisi kritisoida? Jos vaikkapa kirurgi poistaisi kivessyövästä kärsivältä potilaalta vahingossa sen ainoan terveen kiveksen ja jättäisi syöpäisen kiveksen paikalleen, niin tätäkö eivät sitten ns. maallikot saisi ollenkaan ihmetellä, koska eivät itse ole lääkäreitä eikä heillä ole alan koulutusta?
Jos antaa jäähyn väärälle joukkueelle, sitten voi oikeasti kritisoida.

Oikeasti kun jääkiekossa tulee se 6-10 jäähyä per matsi. Siihen verrattuna sillä "harmaalla alueella" tapahtuu varmaan 100 tilannetta, mistä sääntöjen mukaan saisi jäähyn viheltää. Se on arvostelulaji, missä pitää tehdä jään tasalta se päätös sekunnissa, antaako jäähyn vaiko ei. Jään tasalta, kuten videolla nähdään, näkee asiat aivan eri tavalla kuin katsomosta. Siellä on 10 pelaajaa kovassa vauhdissa, joskus tilanteet tapahtuu pelaajien takana, jolloin sitä ei näe, mutta katsomosta näkee yms yms. Joten kaikkea voi tuomarina tapahtua. Turhaan niistä siis ottaa stressiä. Ne on asioita mihin ei voi puuttua, mihin ei voi vaikuttaa, joten ne täytyy vain ottaa vastaan ja elää sen kanssa. Itse olen tämän asenteen ottanut, ja kyllähän se helpottaa omaa peliseurantaa, kun ei tästä asiasta stressaa.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Joten kaikkea voi tuomarina tapahtua. Turhaan niistä siis ottaa stressiä. Ne on asioita mihin ei voi puuttua, mihin ei voi vaikuttaa, joten ne täytyy vain ottaa vastaan ja elää sen kanssa. Itse olen tämän asenteen ottanut, ja kyllähän se helpottaa omaa peliseurantaa, kun ei tästä asiasta stressaa.

Totta tämäkin. En itse nyt loputtomasti jäähyistä elämöi, enkä huuda edes katsomossa "nuijaa" tuomarille. Ja välillä kyllä totean pelin aikana, että tuosta olisi omallekin joukkueelle voinut jäähyn antaa, eli en lähde siitä, että kaikki omien jäähyt ovat huutava vääryys ja vastustajalle pitää antaa joka hipaisusta jäähy.

Mutta sekä tuomarien että pelaajien kannalta kyllä toivoisin laajempaa tuomarikiertoa siinä mittapuussa missä se on mahdollista. Vaikka esim. Orelma tuomitsisi Turussa joka kerta loistavasti, niin en siltikään haluaisi, että hän tuomitsi 75% TuTon kotiotteluista. Tekee tuomareille hyvää tuomita vähän eri halleissa ja eri ympäristöissä, ja tekee myös pelaajille hyvää, jos ei totu liiaksi samaan linjaan ja siihen, että taas se sama mies on tuomarina.

Toki tuomaritoiminta on Mestis-tasolla pakko järjestää alueittain eikä Mestis-tasolla ole resursseja siihen, että amatöörituomari ajaa päivätyönsä jälkeen täysin toiselle puolelle Suomea keskellä viikkoa, mutta siltikin sama tuomari saisi mielestäni tuomita korkeintaan 50% saman joukkueen kotiotteluista.
 

Jukuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Hydraulic oilers, JYP, HIFK
Totta tämäkin. En itse nyt loputtomasti jäähyistä elämöi, enkä huuda edes katsomossa "nuijaa" tuomarille. Ja välillä kyllä totean pelin aikana, että tuosta olisi omallekin joukkueelle voinut jäähyn antaa, eli en lähde siitä, että kaikki omien jäähyt ovat huutava vääryys ja vastustajalle pitää antaa joka hipaisusta jäähy.

Mutta sekä tuomarien että pelaajien kannalta kyllä toivoisin laajempaa tuomarikiertoa siinä mittapuussa missä se on mahdollista. Vaikka esim. Orelma tuomitsisi Turussa joka kerta loistavasti, niin en siltikään haluaisi, että hän tuomitsi 75% TuTon kotiotteluista. Tekee tuomareille hyvää tuomita vähän eri halleissa ja eri ympäristöissä, ja tekee myös pelaajille hyvää, jos ei totu liiaksi samaan linjaan ja siihen, että taas se sama mies on tuomarina.

Toki tuomaritoiminta on Mestis-tasolla pakko järjestää alueittain eikä Mestis-tasolla ole resursseja siihen, että amatöörituomari ajaa päivätyönsä jälkeen täysin toiselle puolelle Suomea keskellä viikkoa, mutta siltikin sama tuomari saisi mielestäni tuomita korkeintaan 50% saman joukkueen kotiotteluista.

Jostain muistan kuulleeni, että tälle kaudelle noita tuomareita ois nimenomaan pitänyt kierrättää enemmän, että aina ei vihelletä siinä samassa hallissa ja saman parin kanssa vaan, että jokaista peliä arvioidaan ja sitä kautta saadaan ne parhaat viheltämään enemmän, jotta Mestiksen tuomaritoiminta olisi mahdollisimman laadukasta. En sitten tiedä miksi Turussa viheltää noin paljon nuo samat tuomarit. Totta kai ne tuomarit tulee siltä lähialueelta, koska niinkuin Musta Nuoli totesi, ei tässä sarjassa ole resursseja ajattaa tuomareita montaa sataa kilometriä viheltämään yhtä matsia.

Roccon kanssa olen samaa mieltä, että tuomareihin ei saa tuhlata katsomossa turhaa energiaa. Nekin ovat vain ihmisiä ja tekevät virheitä, tekeehän pelaajatkin jatkuvasti virheitä kentällä. Itse nostan hattua, että nuo kaverit jaksaa kiertää lähes ympäri vuoden viheltämässä pelejä ja kuuntelemassa niitä "nuija"-huutoja. Jokaiselle tuomarille sattuu joskus huonoja päiviä, mutta kokonaisuudessaan tuomarit ovat olleet ihan hyviä tällä kaudella.
 

Numero 1080p

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO H
Jostain muistan kuulleeni, että tälle kaudelle noita tuomareita ois nimenomaan pitänyt kierrättää enemmän, että aina ei vihelletä siinä samassa hallissa ja saman parin kanssa vaan, että jokaista peliä arvioidaan ja sitä kautta saadaan ne parhaat viheltämään enemmän, jotta Mestiksen tuomaritoiminta olisi mahdollisimman laadukasta. En sitten tiedä miksi Turussa viheltää noin paljon nuo samat tuomarit.

Yhden paikallisen erotuomaritarkkailijan mukaan syynä on se, että vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Näkemys on kylläkin enemmän tai vähemmän epävirallinen, eli en tiedä mikä olisi päättäjien virallinen kanta asiaan. Kysymälläkään asiaan tuskin vastausta saataisiin, vaan eiköhän se virallinen mielipide mene tyyliin "ihan hyvinhän ne siellä puhaltelee". Joka tapauksessa esimerkiksi viime sunnuntaina Naantalissa tuomitsi VG:n ja Ketterän peliä parivaljakko Uusitalo-Anttalainen, huomattavasti paremmin kuin Fonselius-Orelma koskaan. Ehkä nuo Suomi-sarjan kahinat ovat helpompia viheltää kuin Mestiksen, mutta näkisin silti enemmän kuin mielelläni nämä kyseiset herrat myös OS/G:llä. Sillä ei pelin helppous ole todellakaan tae hyvälle tuomarityöskentelylle, kyllä nämä surullisenkuuluisat Foppa & Ortsu ovat onnistuneet ryssimään helpoissakin peleissä.

Roccon kanssa olen samaa mieltä, että tuomareihin ei saa tuhlata katsomossa turhaa energiaa. Nekin ovat vain ihmisiä ja tekevät virheitä, tekeehän pelaajatkin jatkuvasti virheitä kentällä. Itse nostan hattua, että nuo kaverit jaksaa kiertää lähes ympäri vuoden viheltämässä pelejä ja kuuntelemassa niitä "nuija"-huutoja. Jokaiselle tuomarille sattuu joskus huonoja päiviä, mutta kokonaisuudessaan tuomarit ovat olleet ihan hyviä tällä kaudella.

Totta tämäkin. Mutta silloin kun menee illasta toiseen enemmän tai vähemmän päin persettä, niin eipä siinä tee mieli hattua nostella.

Sen verran haluan omaa kriittistä kantaani tarkentaa, että kritiikkini kohdistuu poikkeuksetta ja aina nimenomaan huonoon tuomarointiin, ei koskaan puolueelliseen. Tarkalleen ottaen olen aina ollut kovasti allerginen väitteille tuomarien puolueellisuudesta. Itse olen sitä mieltä, että vaikka tuomarien esitykset ovat melkoisen usein kehnoja tai jopa surkeita, niin suoranaisesti puolueellisia ne eivät ole koskaan. Ja vaikka olisi, niin oleellisinta on se, että tuomareihin ei peli ratkea käytännössä koskaan. Joka pelissä on aina täysi tunti tehokasta tehdä ne tarvittavat voittoon tarvittavat maalit. Jos ei siihen kykene, niin turha tappiosta on tuomareita syyttää.

Itse kyllä huudan tuomarille(kin) kun aiheelliseksi näen. Mutta toisaalta myös kyrpii se, kun katsomossa on ihmisiä jotka huutaa myös silloin, kun oma joukkue saa jäähyn täysin aiheellisesti. Osa katsojista kun on valitettavasti sellaisia, jotka näkevät melkein kaikki oman joukkueen saamat jäähyt aiheettomiksi, ja vastaavasti kaikki vastustajan saamat aiheellisiksi. Oma vankkumaton näkemykseni on se, että ne vitulleen menneet puhaltamiset ja puhaltamatta jättämiset menee aika lailla tasan tarkkaan fifty-sixty TUTO:n ja vihollisten välillä.

Sellaista. Halusin vaan tarkentaa, kun esimerkiksi nimimerkki Roccon kirjoitus tuossa hiukan ylempänä viittaa hiukan siihen, että tuomareita kritisoitaisiin nimenomaan siksi, että oma joukkue kärsii. Toki moni niin tekeekin, mutta itse en. Siinä vaiheessa kun aletaan syyttää tuomareita oman joukkueen tappioista ja menestymättömyydestä, ollaan aika pahasti kujalla.
 

Rocco

Jäsen
Eikös tuolla Turussa voisi opetella käyttämään hyväksi tuota Orelma/Fonselius tuomaristoa? Jos he siellä ovat käytännössä aina, siinähän pitäisi kotijoukkueen tuntea linja ja tavat entuudestaan, kun taas vastustaja on linjan kanssa pihalla ottelun alussa. Tuonhan voisi koittaa kääntää voimavaraksi, eikä ylimääräiseksi vastustajaksi.
 

Numero 1080p

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO H
Eikös tuolla Turussa voisi opetella käyttämään hyväksi tuota Orelma/Fonselius tuomaristoa? Jos he siellä ovat käytännössä aina, siinähän pitäisi kotijoukkueen tuntea linja ja tavat entuudestaan, kun taas vastustaja on linjan kanssa pihalla ottelun alussa. Tuonhan voisi koittaa kääntää voimavaraksi, eikä ylimääräiseksi vastustajaksi.

Niin katsos kun linjaa ei ole, vaan häsellys on aina melko lailla linjatonta. Välillä eivät reagoi maailman selvimpään rikkeeseen, välillä taas pilli soi täysin ilman syytä.

Ja juuri edellisessä viestissähän nimenomaan tarkensin, että ei noita pillipiipareita voi TUTO:n vastustajiksi haukkua. Kaikki kärsii ihan yhtä paljon, niin molemmat kentällä olevat joukkueet kuin katsojatkin.
 

Oadie

Jäsen
Nostetaan tätä sen verran että annetaan näyttö tuomaritoiminnasta Kupittaalla oikein hidastusten kera. Onko valitus ollut turhaa, kysyn vaan. Missään muualla tuollaisis tuomiota ei ole.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7tzXrGgndUA

Linkki vir TUTO ottelukoosteeseen jossa on kaksi jäähyä myös otettu huomioon.

E. ensimminen tilanne 0.36 ja toinen mailan heitto 1.30

Tällaisia tuomareita meillä joka pelissä, mites muualla?
 
Viimeksi muokattu:

Jaded

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Puhvelit
Lainaten erään kaupan mainosta hieman muunneltuna: "taattua laatua vain Turussa."
Mennääs sitten ihan asiaan. Ensinäkin tuo Linken jäähy. Missä se koukkaaminen oli? Normi kamppailu tilanne josta saadaan sitten koukkaaminen..
Sitten Santasen tilanne. No kaveri torjuu ja kääntyy,mutta mielestäni se ei sitä heitä missään vaiheessa vaan tiputtaa sen,mutta estää maalin synnyn sillä. Ja tämän rankkarin viheltää keskialueella oleva tuomari ja alueella oleva tuomari ei edes reagoi. Kumpi lie sitten oli tämä sankari joka keskialueelta sen viheltää?
Jokatapauksessa taso on mitä on.
 

Jaded

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Puhvelit
Enää ei kyllä yllätä mestiksen tuomari taso.

No tulipahan nähtyä omasta mielestäni kaikista heikoin tuomari suoritus lauantaina Joensuussa pari valjakolta Nielsen-Kukkonen.
No Kukkonen ei viheltänyt ottelussa yhtään jäähyä,Nielsen kaikki.
Jäähyjä olisi voinut tulla useampi molemmille,mutta ensimmäinen jäähy Jokipojille koko ottelussa tuli 15 sekuntia ennen jatkoajan loppua! KooKoo sai jäähyn sieltä ja toisen täältä. Kaikista suurin vitsi oli Julkusen estämis jäähy.
Jokipojat sai tehä ihan mitä halus. Poikittaista sai antaa laidan vieressä pariinkin otteeseen ihan huoletta - ei jäähyä.
Tuon heikommaksi ei voi enää mennä, katto sitä sitten Kookoon tai Jokipoikien värilasien kautta. Varmasti erimieltä saatetaan Joensuussa olla,mutta tämä oli mun mielipide. Edes Pinomaa-Vuohtoniemi ei noin alas vajoa,saavutus sekin.
 

John Lidgett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molin Rouge! CED-45
No tulipahan nähtyä omasta mielestäni kaikista heikoin tuomari suoritus lauantaina Joensuussa pari valjakolta Nielsen-Kukkonen.

Allekirjoitan koko tekstin. Toki KooKoo-värilasit ja parin promillen humala oli itsellä päällä, mutta harvoin näkee noin räikeää "kotiin"päin vetämistä, mitä nähtiin Joensuussa. Tuli mieleen nuorten mm-kisojen Suomi-Ruotsi ottelu, jossa ruotsalaiset saivat tehdä ihan mitä vaan ja jäähyt jäivät viheltämättä.

Hirveää paskaa ja kotiyleisön perseen nuolemista oli tuon kaksikon toiminta.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Hirveää paskaa ja kotiyleisön perseen nuolemista oli tuon kaksikon toiminta.

Eipä ole monta päivää taaksepäin, kun Kouvolan suunnasta mollattiin mikkeliläiset alimpaan "jonnekin", kun uskallettiin arvostella tuomareita puolueelliseksi. Elämä on.
 

John Lidgett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molin Rouge! CED-45
Eipä ole monta päivää taaksepäin, kun Kouvolan suunnasta mollattiin mikkeliläiset alimpaan "jonnekin", kun uskallettiin arvostella tuomareita puolueelliseksi. Elämä on.

Jep, mutta meillä pysyy krittiikki paremmin lapasessa, eikä väitetä jotain niin kauheaa, että tuomari olisi Jukurien huoltajan poika.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös