Mestiksen arvostus

  • 174 452
  • 802

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Vaikka suoria johtopäätöksiä ei voi vetää Suomen ja Ruotsin erilaisen väestöpohjan jne. johdosta, niin kyllä avoin divari eli Ruotsin tapauksessa Allsvenskan vain arvostetumpi ja pelaajia houkuttavampi vaihtoehto on kuin Mestis, josta raja railona aukesi SM-liigaan sen jälkeen kun liiga suljettiin.

Vaikka liigakarsintamahdollisuus palautettiinkin, niin kauan kestänee ennen kuin Mestis-joukkueet houkuttelevat Stanley Cup -voittajia ja ex-KHL/NHL-tähtiä riveihinsä, kuten Örebrohon siirtynyttä Ville Niemistä (asiasta uutisoi Jatkoaika).

Onhan toki Mestikseenkin nyt tullut kovia nimiä SM-liigasta kuten Antti Virtanen, mutta aika kovatasoinen "divarivahvistus" kumminkin Örebrolle. Örebro toki tällä hetkellä johtaa sarjaa, mutta siltikin.

Vilkuilin huvikseni seuran kotisivuja, ja sen mitä apinaruotsillani ymmärsin, niin ei tuo hirveästi kärkipään Mestis-seuroista eroa lippuhintojensa tai kävijämääriensä suhteen, joten ei Allsvenskanin korkeaa tasoa ja pelaajavetovoimaa voi silläkään selittää, että ruotsalaisilla olisi rahaa käytössään jumalattoman paljon enemmän kuin suomalaisilla seuroilla.

Seisomapaikkalippu oli 100 kruunua eli nykykurssin mukaan 11 euroa. Noilla on kyllä jotain "A-matseja", joissa lipun hinta on 150 kruunua, mutta kutakuinkin samoissa hinnoissa pyöritään mitä Mestiksessäkin, "A-matsien" istumapaikkalipun maksaessa max. 200 kruunua eli 22 euroa. Halvimpien pelien opiskelija/fanihinnat olivat 9 euron pinnassa.

Yleisömäärät ovat pienimmillään n. 1500 katsojan pinnassa, keskimäärin jossain 2500 katsojassa ja muutamassa kärkimatsissa yksittäisinä piikkeinä jopa parhaimmillaan kerran yli 3950 katsojassa (yli 3500 ihmisen matseja koko kaudella kaksi). Onhan sitä siinäkin, mutta yleisömäärät eivät keskiarvoltaan ole niin hirveästi korkeampia kuin Kouvolassa tai Vaasassakaan.

Hienohan tuo Allsvenskanin systeemi muutenkin on, tuon voisi sellaisenaan heittää Mestikseenkin minun puolestani. 14 joukkuetta, joista kolme parasta pääsee runkosarjan jälkeen Kvalserieniin (eli runkosarjapeleillä on merkitystä ja hyvin sijoittumisesta palkitaan), sitten sijoille 4-7 sijoittuneet pelaavat pudotuspelit/karsintasarjan, jonka voittaja pääsee neljäntenä Allsvenskan-joukkueena Kvalserieniin. Sijoille 13 ja 14 päätyneet joukkueet joutuvat kumpikin karsimaan sarjapaikastaan.

Ja se Kvalserien. Elitserienin kaksi huonointa joutuu Kvalserieniin edellämainitun neljän Allsvenskan-porukan kanssa. Pelataan karsintasarja, jonka kaksi parasta pelaavat Elitserienissä seuraavalla kaudella. Jos käy kylmästi ja tulee putoaminen, niin so what? Seuraavalla kaudella on taas oiva mahdollisuus päästä Kvalserieniin ja nousta saman tien takaisin.

Ja vaikka Allsvenskanissa pelaa Malmön kaltaisia suurseuroja (hallin kapasiteetti 13 000), niin siellä pelaa myös pienempiä porukoita (n. 2500 katsojan halli maksimillaan, yleisömäärä lasketaan monesti sadoissa eikä tuhansissa), jotka eivät sarjanousua välttämättä sen enempää tavoittele kuin Suomessa vaikkapa Hokki tai SapKo. Joten homma toimii, vaikka Allsvenskanin kärkiseurat ovat ehdottomasti ammattilaisseuroja ja osa seuroista ei ole kuin puoliammattilaisia - jopa amatööreja, jos sellaista ilmaisua halutaan käyttää. Tästä seuraa kysymys, että miksi sitten Suomessa ei toimisi systeemi, jossa divarissa pelaisi sekä nousua tavoittelevia ammattilaisseuroja, kenties liigasta hetkellisesti pudonneita ammattilaisseuroja ja sitten muutama perinteinen "divarijyrä"-seura, joille riittäisi divaritaso vallan hyvin.

Se ero toki Allsvenskanissa ja Mestiksessä on, että Allsvenskanissa ei tietääkseni ole mitään farmijoukkueita kuten JYP-Akatemia.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Vaikka suoria johtopäätöksiä ei voi vetää Suomen ja Ruotsin erilaisen väestöpohjan jne. johdosta, niin kyllä avoin divari eli Ruotsin tapauksessa Allsvenskan vain arvostetumpi ja pelaajia houkuttavampi vaihtoehto on kuin Mestis, josta raja railona aukesi SM-liigaan sen jälkeen kun liiga suljettiin.

Siinä olet oikeassa että Allsvenskan on arvostetumpi sarja kuin Mestis. se on myös tasokkaampi. Mielestäni Suomen ja Ruotsin sarjoja ei voida verrata keskenään koska noita ammattilaisjoukkueita joissa pelaajabudjetit ovat jopa isompia kuin SM-liigassa lyötyy aika monta Allsvenskanissa.

Mitä tuohon railoon tulee, voisko kuitenkin olla niin että Kärppien nousu oli se joka tuon railon sai lopulta aikaan ja yksi syy sulkemiseen oli potentiaalisen Liigakandidaattien puuttuminen juuri tuolla hetkellä. Tuolloinhan päätös sulkemisesta oli nimenomaan väliaikainen, jollaiseksi se lopulta myös jäi.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Siinä olet oikeassa että Allsvenskan on arvostetumpi sarja kuin Mestis. se on myös tasokkaampi. Mielestäni Suomen ja Ruotsin sarjoja ei voida verrata keskenään koska noita ammattilaisjoukkueita joissa pelaajabudjetit ovat jopa isompia kuin SM-liigassa lyötyy aika monta Allsvenskanissa.

Tuossa tuli ne pääasialliset erot Ruotsin ja Suomen kakkossarjojen väliltä. Tuo "ei voida verrata keskenään" rysähtää kyllä metsään. Siis pitää verrata. Ruotsissa kun ero loivenee Elitserienistä Allsvenskaniin mentäessä, niin täällä Suomessa se ero on hakattu niin suureksi kuin se sulkemalla pystyttiin tekemään. Mitä tasokkaampi sarja, sen enemmän tulee huippupelaajia ja se vaikuttaa aina maajoukkueeseen asti. Tätä ei voida kiistää edes laappeen rannasta.

Nyt pitäisi mahdollisimman nopeasti lopettaa farmitoiminnan harjoittaminen Suomessa ja korjata tilanne siihen pisteeseen missä se oli 90-luvun loppupuolella. Antaa kunkin organisaation näyttää mille tasolle se kuuluu, eikä sillä tavoin, että pidetään kahta joukkuetta, joiden välillä voi pyöritellä pelaajiansa miten tahtoo. Nyt on liigan osalta homma hoidettu, tarvitsee vain divarin puolella lyödä säännöt uusiksi.

Suomi tarvitsee aidon I-divisioonan.
 

Numero 1080p

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO H
Mielestäni Suomen ja Ruotsin sarjoja ei voida verrata keskenään koska noita ammattilaisjoukkueita joissa pelaajabudjetit ovat jopa isompia kuin SM-liigassa lyötyy aika monta Allsvenskanissa.

Totta kai voi, ja jopa pitääkin verrata. Ei ne Allsvenskanin isot budjetit mikään luonnonlaki ole. Mestiksen arvostus vaan nousuun ja sarjasysteemit remonttiin, niin kyllä ne budjetit nousee täälläkin.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Onko kenelläkään tietoa Allsvenskanin joukkueiden budjeteista ja pelaajien yleisestä palkkatasosta? Minkälainen on ero Mestikseen?

SJL voisi jo aloittaa sarjajärjestelmän muuttamisen taloudellisempaan suuntaan Mestiksen ja sitä alempien sarjojen osalta, jotta alhaalta saataisiin toimivia organisaatioita korkeammallekin. Talouden kautta haetaan tason nostoa ja sitä kautta arvostusta Mestikselle. Tuo lisenssijärjestelmä on mielestäni hyvä. Ainoastaan tuo videotaulut joka halliin on sellainen, joka ei olisi niinkään välttämätön, mutta tämäkin saattaa osaltaan parantaa arvostusta katsojien keskuudessa.
 

karate Mauri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HardCore Hooligan
Ei tässä ole mitään muuta ongelmaa kuin se, että liigassa on liikaa joukkueita. Kakkossarja voisi olla ihan yhtä hyvä (ja monelle joukkueelle oikeasti riittävä ja järkevä sarjataso), mutta se ei sitä tällä hetkellä ole.

Katsokaa A-nuorten ykkösdivaria, millainen paskasarja siitä on tullut, kun liigaa on laajennettu. Jokipojat on tällä kaudella siellä täysin suvereeni ja ainoa, jolla on edes saumaa ylöspäin. Loput joukkueet ovat lähinnä paikkakuntansa kolmos-nelosjoukkueita tai sitten muuten vaan huonoja. Ei tällainen systeemi kehitä yhtään mitään eikä ketään.

Ihan sama on Mestiksessä. Tällä hetkellä yksikään Mestis-joukkue ei ole tosissaan yrittämässä sarjanousua. Ihan sama, mitä toiminnanjohtajat ja puheenjohtajat juhlapuheissa ja haastatteluissa sanovat, tämä on vain totuus.

Nykyisestä Mestiksen sarjaohjelmasta on ihan turha kitistä, sillä se on Mestis-seurojen itsensä luoma. Yksikään - siis YKSIKÄÄN - seura ei halunnut luopua playoffeista. Tämä vain ja ainoastaan todistaa tuon edellisen kappaleen oikeaksi. Kun tätä puuhastelua yritetään tehdä liiketoimintana, saavat suuret visiot väistyä.

Olin aiemmin sitä mieltä, että Suomesta löytyy riittävästi seuroja ylläpitämään nykyisen kokoista Mestistä ja liigaa, kunhan vain sarjat ovat auki. Tämä oli virhearvio. Tosiasiassa kahteen ylimpään sarjaan riittää 10+10 tai maksimissaan 12+10 joukkuetta, ei yhtään enempää.

Mutta nämä nyt tietenkin on ehkä jo tuhanteen kertaa todettu täälläkin. Koko homma pitäisi panna remonttiin - ei panna. Näillä mennään ja jatketaan niin kauan kunnes jotain radikaalimpaa tapahtuu.

Itse juhlisin Mestis-seuran liiganousua tulevana keväänä varmasti hartaammin kuin vaikkapa Suomen kultaa kaljakisoista. Taitaa vaan taas jäädä nämä juhlat juhlimatta.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Totta kai voi, ja jopa pitääkin verrata. Ei ne Allsvenskanin isot budjetit mikään luonnonlaki ole. Mestiksen arvostus vaan nousuun ja sarjasysteemit remonttiin, niin kyllä ne budjetit nousee täälläkin.
No itseasiassa Suomen nykyisellä lainsäännöllä mahdotonta, kun Ruotsissa saa verovähennyksiä jos tukee yleishyödyllisiä toimijoita( tämä takia Elitserien ja Allsvenskan seurat ovat yhdistyksiä) niin tämä on Suomessa mahdotonta mikään yritys ei annan niin paljoa rahaa kuin vastaavan kokoiset Ruotsissa johtuen juurikin tuosta asiasta.,
TV-rahassa on SM-liigan ja Elitserienin välissä on vieläkin eroa mutta ei yhtä suurta kuin oli vielä jokunen vuosi sitten.
Mestis nyt ei saa rahaa yhtään kun tähän asti ovat joutuneet maksamaan näkyvyydestä, nyt taitaa olla ensimmäinen sopimus jossa Mestis ei joudu maksamaan mitään kun jääkiekkoliitto myi kaiken kerralla.

Ja se Kvalserien. Elitserienin kaksi huonointa joutuu Kvalserieniin edellämainitun neljän Allsvenskan-porukan kanssa. Pelataan karsintasarja, jonka kaksi parasta pelaavat Elitserienissä seuraavalla kaudella. Jos käy kylmästi ja tulee putoaminen, niin so what? Seuraavalla kaudella on taas oiva mahdollisuus päästä Kvalserieniin ja nousta saman tien takaisin.
Ei ikinä tätä jos karsinnat pitää olla niin nykyinen paras seitsemästä on paras järjestelmä kun ei tule yhtään merkityksetöntä ottelua.

Nyt pitäisi mahdollisimman nopeasti lopettaa farmitoiminnan harjoittaminen Suomessa ja korjata tilanne siihen pisteeseen missä se oli 90-luvun loppupuolella. Antaa kunkin organisaation näyttää mille tasolle se kuuluu, eikä sillä tavoin, että pidetään kahta joukkuetta, joiden välillä voi pyöritellä pelaajiansa miten tahtoo. Nyt on liigan osalta homma hoidettu, tarvitsee vain divarin puolella lyödä säännöt uusiksi.

Suomi tarvitsee aidon I-divisioonan.
Mestiksessä ja Divarissa on farmijoukkueita pelannu aina mutta nyt selviä farmijoukkueita joilla ei olisi edes teoriassa mahdollisuutta ylös.
Hermekselläkin pyöri jatkuvasti lainapelaajia liigasta ja siihen aikaan mm. Pärssisen ja kumppaneiden pelaajaoikeudet olivat liigaseuroilla eli he olivat Hermeksessä vain vuokralla.
90-luvun lopussa Divarissa pelasi enemmän tai vähemmän farmijoukkueidena mm. Haukat, FPS, Tuto, K-67(täysin TPS:n hallussa) ettei vaan tässä käy taas niin, että aika vaan kultaa muistot.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Onko kenelläkään tietoa Allsvenskanin joukkueiden budjeteista ja pelaajien yleisestä palkkatasosta? Minkälainen on ero Mestikseen?

Hankalaa on löytää, kenties joku tietäisi mistä edes hakea? Hockeyallsvenskanin sivuilta en ainakaan löytänyt budjettimainintoja. Googlen translator on kyllä sikäli näppärä laite, että se kääntää ruotsista englanniksi sivustot sujuvasti (eipä ole pakkoruotsille senkään vertaa tarvetta) ja tekstiä voi lukea suht sujuvasti ja suoraan.

Mielenkiintoisesti Allsvenskanin pääsponsoreita ovat mm. Ruotsin Veikkauksen vastine, Aftonbladet, Powerade, S24.se-sivusto yms. Viasatin kanssa on tv-sopimus, se lähettää kaksi peliä per kierros ja laittaa tämän lisäksi perjantaisin yhden matsin ilmaiskanavalla (kuten Suomessakin ennen silloin kun Urheilukanavalta Mestistä tuli). Yhden pelin näkee myös tuolta s24.se-urheiluportaalistakin, eli seitsemän ottelun kierroksesta peräti kolme televisioidaan.

TV-katsojamäärät ja sarjan näkyvyys ovatkin olleet Ruotsissa kasvussa, eikä mikään ihme. Riittänee seuroillekin vähän budjetin täytettä kun on oikea tv-sopimus ja oikea näkyvyys eikä mitään haistavittu-systeemiä kuten Suomessa.

Allsvenskan on muuten Ruotsin kolmanneksi seuratuin sarja Elitserienin ja jalkapallon pääsarjan jälkeen, joten sikälikin se on suht samoissa asemissa kuin mitä Mestis täällä. Suomessahan Mestis on toiseksi seuratuin sarja, mutta Ruotsissa jalkapallon kovempi suosio ei ole yllättävää ruotsalaisen jalkapallon ylivoimaisesti kovemmasta tasosta johtuen. Allsvenskanin otteluita seuraa vuodessa lähes miljoona katsojaa (seuroja siis 14). Ruotsissa on toki väkeäkin monta miljoonaa enemmän kuin Suomessa.

Vertailun vuoksi SM-liigan katsojamäärät ovat vähän yli kahdessa miljoonassa, ja siitä huolimatta Allsvenskanin kärkiseuroilla on varaa SM-liigatasoisiin tai isompiin budjetteihin.

Vertailujen tekeminen Ruotsin tilanteeseen on paitsi hedelmällistä, myös tarpeellista, sillä kahden suht samanlaisen kiekkoa rakastavan naapurimaan tilanteista voi tehdä johtopäätöksiä, selvittää mistä erot johtuvat ja ottaa sarjarakenteista sekä sopimuksista oppia. Tämä siitä huolimatta, että Dieppen mukaan "vertailuja ei voi tehdä".
 

Numero 1080p

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO H
No itseasiassa Suomen nykyisellä lainsäännöllä mahdotonta, kun Ruotsissa saa verovähennyksiä jos tukee yleishyödyllisiä toimijoita( tämä takia Elitserien ja Allsvenskan seurat ovat yhdistyksiä) niin tämä on Suomessa mahdotonta mikään yritys ei annan niin paljoa rahaa kuin vastaavan kokoiset Ruotsissa johtuen juurikin tuosta asiasta.

Jaa eli Mestiksen arvostuksen ja nousumahdollisuuksien parantamisen myötä tapahtuva budjettien kohoaminen on lainsäädännöllisistä syistä mahdotonta? Enkä sitäpaitsi ainakaan itse tarkoittanut, että Mestiksen budjetit nousisivat Allsvenskanin tasolle, vaan että ne nyt ylipäätään nousisivat, kuitenkin selkeästi.

Toki tuo verotekninen asia on yksi vaikuttava tekijä budjettien suuruuteen Allsvenskanissa, mutta ei suinkaan ainoa. Aivan varmasti sarjan arvostuksella ja selkeän reilulla nousumahdollisuudella on isompi merkitys kuin mitä tuolla verovähennyskikkailulla.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Mestis nyt ei saa rahaa yhtään kun tähän asti ovat joutuneet maksamaan näkyvyydestä, nyt taitaa olla ensimmäinen sopimus jossa Mestis ei joudu maksamaan mitään kun jääkiekkoliitto myi kaiken kerralla.

No, tässä sitten yksi selvä epäkohta joka pitää korjata, ja Mestis-pomojen pitää joko tästä huolehtia tai erota epäpätevinä tehtävistään. Jos Allsvenskanin pelejä näytetään kolme matsia per kierros (vieläpä yksi perinteinen ilmaiskanavan perjantaipeli) ja tv-sopimus on kunnossa, niin kyllä Mestikseenkin pitää saada nykyistä järkevämpi televisiointisysteemi. Nykylinjalla lähinnä tunnutaan haluavan sitä, etteivät katsojat edes vahingossa löydä Mestistä. Veikkauksen nettilähetykset ovat askel oikeaan suuntaan, mutta vain pieni askel.

Lainsäädäntöä Suomessa tuskin muutetaan, mutta yritysten ja isompien sponsorien saaminen onkin eri juttu. Suomessa joka seuralla on viisikymmentä tilkkutäkkisponsoria paidassa, jolla sponsori maksaa pelaajien pistekunkulle kerrosaterian, mutta se on aikamoista puuhastelua.

Ei ikinä tätä jos karsinnat pitää olla niin nykyinen paras seitsemästä on paras järjestelmä kun ei tule yhtään merkityksetöntä ottelua.

Nimenomaan tätä, paljon parempi ja järkevämpi systeemi kuin nykyinen. Karsintasarjassa on pääsääntöisesti loppuun asti lähes joka matsilla merkitystä, ja siinä mitataan oikeasti kuka ansaitsee paikkansa. Sitten vasta niitä merkityksettömiä pelejä tuleekin, jos Mestiksen pudotuspelit voittaa sellainen seura, joka ei nousua edes tavoittele ja vetää krapulassa pari ekaa peliä. Paras seitsemästä -systeemi vain romukoppaan, Mestiksen pudotuspelit saman tien. Pudotuspelit eivät ole mikään autuaaksi tekevä asia, ja säälipleijarit ovat lähes nolla-arvoisia.

Tämänkautinen Allsvenskanin Kvalserien-karsinta on erittäin järkevän kuuloinen. Joukkueet 4-7 siis taistelevat pääsystä Kvalserieniin. Runkosarjan sijoittumisesta on hyötyä (eli runkosarjassa kannattaa tapella loppuun asti), koska ylemmin sijoittunut saa karsintasarjaan enemmän lisäpisteitä kuin huonommin sijoittunut.

Varsinainen Kvalserien-taisto tuskin tarjoaa merkityksettömiä matseja, ratkotaanhan samalla myös Allsvenskanin loppusijoituksia ja jaossa on tosiaan kaksi Elitserien-paikkaa, ei vain yksi.

Mestiksessä ja Divarissa on farmijoukkueita pelannu aina mutta nyt selviä farmijoukkueita joilla ei olisi edes teoriassa mahdollisuutta ylös.
Hermekselläkin pyöri jatkuvasti lainapelaajia liigasta ja siihen aikaan mm. Pärssisen ja kumppaneiden pelaajaoikeudet olivat liigaseuroilla eli he olivat Hermeksessä vain vuokralla.

Vuokrapelaajien käyttöä on aina ollut, mutta se ei ole itsestäänselvästi ja automaattisesti farmitoimintaa. Vuokrapelaajia voi jatkossakin käyttää joissain tilanteissa, mutta se on eri asia kuin sellainen toiminta, jossa divarijoukkueen sopimuspelaajia nostellaan mielivaltaisesti liigaan liigan tarpeiden mukaisesti.

90-luvun lopussa Divarissa pelasi enemmän tai vähemmän farmijoukkueidena mm. Haukat, FPS, Tuto, K-67(täysin TPS:n hallussa) ettei vaan tässä käy taas niin, että aika vaan kultaa muistot.

Millä ihmeellä saat TuTon käännettyä farmiseuraksi? Aika ei tosiaan muistoja kultaa, vaan sinulla on näköjään täysin virheellinen käsitys siitä, mitä farmitoiminta edes on. K-67 olikin tyylipuhdas TPS-farmi, siitä olikin täällä jo puhetta. Yhteistyötoiminta on asia ihan erikseen.

Ei se tee seurasta farmia, jos siellä joku liigapelaaja pelaa siellä tai jos saman kaupungin liigajoukkueen kasvatti solmii pelaajasopimuksen saman kaupungin divarijoukkueen kanssa ja jos toimintaa tehdään kumpaakin seuraa hyödyttävässä yhteistyön hengessä siten, että kyseessä on senhetkisiä tarpeita tukeva kumppanuus eikä vain toisen (liigaseuran) etuja hyödyttävä alistussuhde/omistussuhde.

Liigasta putoamisen jälkeen oli selvää, että senhetkinen TuTo ei fantasioinut mistään liigaan nousemista pitkiin aikoihin, ja tuossa tilanteessa oli järkevää tehdä yhteistyötä, mutta säilyttää samalla oma identiteetti eikä ryhtyä uudeksi K-67:ksi, kasvottomaksi farmiporukaksi.

Kaivoin tuossa joutessani esille kauden 1998-1999 tilanteen (oli sopiva kausikirja hollilla, ja mainitsit 1990-luvun lopun TuTon kohdalla esimerkkinä). Kyllä, TuTossa pelasi useita Tepsin entisiä A-junnuja ja muutama Tepsin sopimuspelaajakin kuten Ville Vahalahti, joka pelasi alkukauden TuTossa ja loppukauden Tepsissä. Mutta näitä osan kautta pelanneita ns. tepsiläisiä (Vahalahti, Tommi Hannus, Mikko Rautee) oli tuolla kaudella tasan kolme, yhteensä tuon kauden joukkueessa pelasi 28 pelaajaa. Voi olla, että joku muukin oli alkujaan tepsistä, mutta jos oli, niin hän pelasi sitten koko kauden TuTossa, sillä kenttäpelaajista vain tämä mainittu kolmikko pelasi alle puolet runkosarjapeleistä. Kaikki muut kenttäpelaajat pelasivat enemmän tai vähemmän koko runkosarjan TuTossa.

En kyllä todellakaan ymmärrä, miten tällä perusteella TuTosta saat farmiseuran tehtyä. Jos saat, niin sitten samalla perusteella mikä tahansa liigaseura, jonka pelaaja on tehnyt NHL-sopimuksen mutta pelaa vielä yhden sopimukseensa kuuluvan kauden SM-liigassa on NHL:n farmiseura.

Kun nyt näitä TuTon vanhoja kausikirjoja tuli availtua, niin laitetaan sitten vielä pikku tiivistelmä seuraavan eli kauden 1999-2000 joukkueesta (tilanne senhetkinen kuin kausikirjassa on, eli noin kauden puolivälissä).
Maalivahdit (3): Timo Kinnunen, Pekka Mäkitalo, Ville Salminen. Kaikki sopimuspelaajia. Kinnunen edelliskauden Forssan Palloseurassa, Mäkitalo ja Salminen kolmatta kautta TuTossa.
Puolustajat (9): Jouni Saarinen, Anssi Silfver, Santeri Kilkki, Jussi Rantala, Juha Peltonen, Kaj Kuusisto, Jonni Kiiski, Arto Ryömä, Pasi Kuusisto.
Hyökkääjät(13): Atte Saunamäki, Mika Suoraniemi, Timo Hurskainen, Markku Vuorisalo, Mertsi Raitanen, Miika Heinonen, Sami Terho, Ville Hirvonen, Tuomas Jalava, Jani Tuominen, Kari Syväsalmi, Tero Koponen, Janne Hauhtonen.


Kenttäpelaajista joko TuTo-kasvatteja tai vähintään toista kautta pelaavia sopimuspelaajia on yhteensä 16 kappaletta, mukana useita TuTo-ikonipelaajia kuten Saunamäki, Vuorisalo, Raitanen yms. Lopuista pelaajista vain neljällä oli kasvattajaseuranaan TPS, näistäkin pelaajista Pasi Kuusisto tuli Lukon/FPS:n kautta, ei Tepsin A-junnuista. Yhdestä TPS:n kasvatista eli Santeri Kilkistä tuli myöhemmin TuTon kulttipelaaja, "Santeri Suuri".

Jos tuosta porukasta jotenkin "farmijoukkueen" saa väännettyä, niin se vaatii kyllä jo mielikuvitusta ja taitoa. Eipä tuolta nosteltu mielivaltaisesti porukkaa "ylös" yhdenkään isännän käskystä, eikä joukkueessa käynyt kuuttakymmentä pelaajaa kauden aikana pyörimässä. Joukkueen rosterin kokokin kertoo, että oli pelaaja alun perin mistä tahansa, niin TuToon tullessaan hän sitoutui TuToon ja pelasi siellä kautensa, ei sukkuloinut eestaas liigan ja divarin välillä.

Ehkä aika on kullannut muistoja, se on mahdollista, mutta minä muistan 1990-luvun lopun TuTon joukkueena, jossa pelasi enimmäkseen TuToon sitoutuneita ja TuToon halunneita sopimuspelaajia, ja muutaman vuokra/tilapäisluonteisen pelimiehen vastineeksi joukkueessa oli pitkän linjan tutolaisia ikonipelaajia.

Kun nyt näistä vuosista tuli puhe, niin Pelicanshan hävisi liigakarsinnat juuri samoihin aikoihin eli keväällä 2000 ja olisi pudonnut divariin ilman SM-liigan kulissipeliä ja liigan laajentamista. Myöhemmin pyrstösulat pelastettiin SM-liigan lainarahall, sitten Lahdessa vältyttiin liigakarsinnoilta 2004 ja 2005 koska liiga oli suljettu. Pelicansin ja monen perinteikkään Mestis-seuran erona on se, että toinen on saanut suotuisten kabinettipäätösten avulla sauman nousta heittopussista liigan mitalisuosikiksi ja toisilta evättiin koko nousumahdollisuus karsintojen avulla moneksi vuodeksi.

Jos Pelicans olisi pudonnut keväällä 2000 ilman keinotekoista liigan laajentamista tai jos liigakarsintoja olisi pidetty 2000-luvun puolivälissä ihan tosissaan esim. samikapasilla vahvistettua KalPaa vastaan ilman liigan lisälaajentamista, niin kenties Lahdessakin olisi vähän erilainen perspektiivi Mestis-asioihin ja Mestis-seurojen tilanteisiin. Ei Pelicansilla ole sen kummempaa etuoikeutta SM-liigapaikkaan, koska jos asiassa olisi menty urheilullisten linjauksien mukaan, niin Pelicanskin voisi pelata nyt Mestistä.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Mun mielestä liigaa voitais laajentaa yhdellä tai kahdella joukkueella. Nykyoloissa KooKoo olis ensimmäinen koska halliolosuhteet ja vanha liigatausta on merkittävää. JokP ja Sport myöskin potentiaalisia.

17 joukkueen liiga on liian suuri kun nykyäänkään ei riitä pelimiehiä neljään ketjuun 14 joukkueen liigassa.

KooKoo/Sport/JokP/Jukurit voisi korvata ainoastaan Saipan tai Hpk:n koska liigan imago ei kärsi sitä että Tappara tai Ilves pelaa Mestistä. Jos toinen edellämainituista sattuis häviämään karsinnat niin liigassa pelaa ensi kaudella 15 joukkuetta.
 

Lohipoika

Jäsen
Mun mielestä liigaa voitais laajentaa yhdellä tai kahdella joukkueella.

17 joukkueen liiga on liian suuri kun nykyäänkään ei riitä pelimiehiä neljään ketjuun 14 joukkueen liigassa.

Miten voit ensin sanoa, että liigaa voisi laajentaa, ja sitten todeta, että nykyäänkään kunnon pelaajia ei riitä jokaiseen joukkueeseen? Neljäntoista joukkueen liiga on aivan liian suuri Suomeen. 12+12 olisi sopiva määrä joukkueita liigaan ja Mestikseen.

KooKoo/Sport/JokP/Jukurit voisi korvata ainoastaan Saipan tai Hpk:n koska liigan imago ei kärsi sitä että Tappara tai Ilves pelaa Mestistä. Jos toinen edellämainituista sattuis häviämään karsinnat niin liigassa pelaa ensi kaudella 15 joukkuetta.

Jos Tappara tai Ilves häviää karsinnat, Tappara tai Ilves putoaa Mestikseen (kunhan mestisjoukkue vain päättää nousta). Siinä ei katsella mitään liigahistoriaa tai imagoa eikä lähdetä laajentaa jo nykyäänkin ylipaksua liigaa. Olisihan se Mestikseenkin melkoinen buumi, kun noin legendaarinen joukkue saapuisi kylään.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Kylmä tosiasia on että jos liiga ei olisi OY niin Suomessa harkittaisiin tosissaan karsintajärjestelmään muutosta. Olen itsekkin tuon 12+12, tai vaikka 12+10, sarjajärjestelmän kannalla ja 2+4 joukkueen karsintasarja.

Jos sitten pelätään karsintasarjassa merkityksettömiä otteluita, niin sekin voitaisiin välttää sillä, että karsintasarjan neljä parasta pelaa play-offit (1 vs. 4 ja 2 vs. 3) joiden otteluparien voittajat pelaavat liigaa seuraavalla kaudella. Tällä tavalla ei tarvitse miettiä jos liigajoukkueella pitää olla kotietu tai ei, karsintasarjan sijoitus ratkaisee. Tuskin sarjakaan hajoaisi niin täysin, että kahdella viimeisellä joukkuella ei olisi panoksia sarjan loppupuolella. Lisäksi saataisiin lisää otteluita ja play-off huumaa karsintoihin.

Mutta, niinkuin sanoin, ei tule tapahtumaan ikinä, sillä liiga ei halua muutoksia ja OY määrää asiat käytännössä.

Jotain tarttis kumminkin tehdä.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Jos Tappara tai Ilves häviää karsinnat, Tappara tai Ilves putoaa Mestikseen (kunhan mestisjoukkue vain päättää nousta). Siinä ei katsella mitään liigahistoriaa tai imagoa eikä lähdetä laajentaa jo nykyäänkin ylipaksua liigaa. Olisihan se Mestikseenkin melkoinen buumi, kun noin legendaarinen joukkue saapuisi kylään.

Liiga ei välttämättä halua pelastaa Saipaa jos KooKoo nousee tilalle. Liiga taas ei hyödy jos KooKoon noustessa putoaa jou muu seura kun Saipa tai HPK. Tapparan imago liigalle on suuri ja Ilves on perinteikäs seura. Säännöt muuttuu takuulla jos toinen on menossa Mestikseen. Se tosin kaukainen skenario. Mutta silloin tehtäneen case Pelicans aikaisemmilta vuosilta jolloin liigassa pelaa 15 joukkuetta.

En tosin usko että yksikään Mestisjengi pystyy liigaseuraa karsinnoissa voittamaan joten puhe on spekulaatioo.

Nykyinen liiga on hyvä ja aiemmin mainitut joukkueet on tervetulleita liigaan. Itse voisin ottaa yhden jengin lisää sinne jos taso säilyy. KooKoo tois varmasti piristystä.
 

Lohipoika

Jäsen
Liiga ei välttämättä halua pelastaa Saipaa jos KooKoo nousee tilalle. Liiga taas ei hyödy jos KooKoon noustessa putoaa jou muu seura kun Saipa tai HPK. Tapparan imago liigalle on suuri ja Ilves on perinteikäs seura. Säännöt muuttuu takuulla jos toinen on menossa Mestikseen. Se tosin kaukainen skenario. Mutta silloin tehtäneen case Pelicans aikaisemmilta vuosilta jolloin liigassa pelaa 15 joukkuetta.

Jos nyt en ihan väärin muistele, liigakarsintojen palauttamisessa päätettiin myös, että liigaa ei laajenneta vaan karsinnat hävinnyt liigajoukkue myös putoaa Mestikseen oli se sitten SaiPa, Ilves tai HIFK. Se vasta olisikin tappio liigan imagolle, jos tällaisen yllätyksen sattuessa ei olisikaan munia pudottaa tätä liigajoukkuetta. On niitä perinteikkäitä seuroja ennenkin pudonnut ihan Jokereista alkaen. Jukka Pekka Vuorinen myös totesi Ässien ja Sportin välisessä sarjassa, että Ässät putoaa Mestikseen, mikäli häviää karsinnat.

Urheilullisuuden ehdoilla pitää mennä eikä sen, kuinka monta vuotta joukkue on sattunut pelaamaan liigaa. SM-liiga ei enää ikinä tule laajentumaan parittomaksi, kun yksi suuri syy KalPan nostamisessa oli juurikin halu saada parillinen määrä joukkueita. Tällä hetkellähän tämä väittely on melko teoreettista, kun Sportin jälkeen ei ole oltu edes lähellä. Siksipä juuri toivon, että pian joku mestisseura onnistuisi pudottamaan liigaseuran Mestikseen, ettei enää tarvitsisi kuulla tätä "liiga ei ikinä pudota nönnönnöötä ku se on pelannu liigaa jo kaudest...".
 

Fordél

Jäsen
Kylmä tosiasia on että jos liiga ei olisi OY niin Suomessa harkittaisiin tosissaan karsintajärjestelmään muutosta. Olen itsekkin tuon 12+12, tai vaikka 12+10, sarjajärjestelmän kannalla ja 2+4 joukkueen karsintasarja.

Itse olen myös 12+10 sarjan ja kunnon karsintasarjan kannattaja. Se toisi ihan uudenlaista dynaamisuutta suomalaiseen kiekkoiluun ja pääsisimme eroon tästä pyshtyneisyyden tilasta, joka ei mielestäni palvele lopulta ketään. Ihmettelen miksi liigaseuroilla on niin suuri pelko putoamista vastaan ja sen takia halutaan pysäyttää urheiluun kuuluva luonnollinen kilpailu.

Valitettavasti en näe, että tähän asiaan on tulossa mitään muutosta.

Mitä tulee Mestiksen arvostukseen niin mun mielestä se on pelillisesti hyvä sarja. Sitä ei vain arvosteta pelillisesti tarpeeksi. Arvostusta vähentää puuhastelu taloudellisella puolella. Talouden vahvistamisessa olisi keskeistä yleisömäärien kasvattaminen. Jokaisen jengin pitäisi päästä edes yli 1000 katsojan yleisöön. Tämä puolestaan helpottaisi sponsoreiden hankkimista ja muita tulovirtoja. En tiedä mitää Mestiksen taustaorganisaatiossa tehdään tämän asian eteen. Kenties ei juuri mitään.
 

Hartiapankki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport ja kaikkinainen urheilu vaasalaisittain
Pieni mutta näkyvä pala Mestiksen arvostuksessa olisi myös se, että pelaajilla olisi nimi paidassa. LeKi kävi tänään kylässä, ja mukana oli taas monta nimetöntä paitaa. Ihan kuin osa vetäisi harkkapaidoilla satunnainen numero selässä. Sama juttu JYP akatemian kanssa.

Ok, farmiseurojen kokoonpanot varmistuvat usein vasta niukasti ennen peliä, mutta mielestäni silti seurat pitäisi velvoittaa hoitamaan nimi selkään, ainakin niissä tapauksissa kun lainalle tuleva pelaaja tiedetään parikin päivää ennen peliä.

Onko tästä muuten mitään virallista sääntöä?
 
Tietääkseni liigassa pitää olla nimilaput kaikilla, mutta Mestiksessä taasen ei homma ilmeisemmin juuri farmitouhun takia ei ole pakollista, koska ei niitä nimilappuja keretä tilaamaan tai sitten ei vaihtoehtoisesti ei ole ammattitaitoisia ompelijoita, jotka ne tekisivät.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Itse olen myös 12+10 sarjan ja kunnon karsintasarjan kannattaja. Se toisi ihan uudenlaista dynaamisuutta suomalaiseen kiekkoiluun ja pääsisimme eroon tästä pyshtyneisyyden tilasta, joka ei mielestäni palvele lopulta ketään. Ihmettelen miksi liigaseuroilla on niin suuri pelko putoamista vastaan ja sen takia halutaan pysäyttää urheiluun kuuluva luonnollinen kilpailu.

Miksi ihmeessä kukaan olisi niin kaheli että luopuisi paikastaan ja tuohoaisi oman liiketoimintansa vapaaehtoisesti jonkun epämääräisen yleisen edun nimissä. On hyvä muistaa että sijoittajat ovat laittaneet isojakin summia liigaseuroihin tiedostaen voimassa olevat sekä mahdollisesti näköpiirissä olevat riskit. Olisihan siinä selittelemistä sijoittajalle, kun ilmoitettaisiin että muuten kahden vuoden kuluttua liigaa supistetaan, joten ei kai se haittaa jos satatonniasi valui hukkaan.

Jos sinä olisit sijoittanut esim. tuon satatonnia liigaseuraan, jonka sijoitus on pyörintyt keskiviivan alatuolella. Antaisitko seurasi toimarille valtakirjan äänestää sarjan supistamisen puolesta?
 

Halmela

Jäsen
Suosikkijoukkue
maajoukkue
Kylmä tosiasia on että jos liiga ei olisi OY niin Suomessa harkittaisiin tosissaan karsintajärjestelmään muutosta.

Omasta mielestäni yksi parhaista vaihtoehdoista voisi olla Mestiksen sulauttaminen Liigaan, jolloin kaksi ylintä sarjaa olisi saman organisaation alla. Samat sopimukset, rahajaot ym. Suorat nousut/putoamisetkin olisivat mahdollisia.
 

Lohipoika

Jäsen
Omasta mielestäni yksi parhaista vaihtoehdoista voisi olla Mestiksen sulauttaminen Liigaan, jolloin kaksi ylintä sarjaa olisi saman organisaation alla. Samat sopimukset, rahajaot ym. Suorat nousut/putoamisetkin olisivat mahdollisia.

Eikös silloin vain siirretäisi nykyinen liigan ja Mestiksen välinen ongelma Mestiksen ja Suomi-sarjan välille?
 

Fordél

Jäsen
Miksi ihmeessä kukaan olisi niin kaheli että luopuisi paikastaan ja tuohoaisi oman liiketoimintansa vapaaehtoisesti jonkun epämääräisen yleisen edun nimissä. On hyvä muistaa että sijoittajat ovat laittaneet isojakin summia liigaseuroihin tiedostaen voimassa olevat sekä mahdollisesti näköpiirissä olevat riskit. Olisihan siinä selittelemistä sijoittajalle, kun ilmoitettaisiin että muuten kahden vuoden kuluttua liigaa supistetaan, joten ei kai se haittaa jos satatonniasi valui hukkaan.

Ei varmasti olekaan, mutta se ei estä minua kannattamasta ko. sarjamallia, koska ei tämä nykyinenkään näytä erityisen dynaamiselta ja kilpailulliselta.

Jos sinä olisit sijoittanut esim. tuon satatonnia liigaseuraan, jonka sijoitus on pyörintyt keskiviivan alatuolella. Antaisitko seurasi toimarille valtakirjan äänestää sarjan supistamisen puolesta?

Tuntuu täysin absurdilta, että sijoittaisin SM-liigaseuraan rahojani. Ei siksi, että mulla ei ole tollasia summia vaan vaikka olisin helkkarin rikas, en näkisi SM-liigaseuraa sijoituskohteena eli kohteena, josta olettaisin saavani sijoituksilleni vastinetta rahassa. Sijoitusmielessä sijoittaisin rahat ihan muualle. Liigaseuraan en sijoittaisi vaan kyse olisi tukemisesta eli se tapahtuisi ihan muista syistä.
 

Kenkis

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
On hyvä muistaa että sijoittajat ovat laittaneet isojakin summia liigaseuroihin tiedostaen voimassa olevat sekä mahdollisesti näköpiirissä olevat riskit.

Näinkö Saipa muisti sijoittajiaan suljetussa liigassa myydessään joulutauon jälkeen kalleimmat pelaajansa ja tyytyessään statistin rooliin?

Jos nyt ilmoitetaan että liigaan tulee oikea karsintasarja, joka Ruotsin tapaan televisioidaan hienosti, niin uskon että se jopa lisää katsojien ja mainostajien innokkuutta. Sehän on todella sarja jossa ratkaistaan jotain.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Näinkö Saipa muisti sijoittajiaan suljetussa liigassa myydessään joulutauon jälkeen kalleimmat pelaajansa ja tyytyessään statistin rooliin?

Arvaappa ketä istui hallituksessa, joka teki tuon päätoksen silloin? Kivasti teillä siellä Kouvolassa on nuo vanhat jutut muistissa. Hyvä niin. Jutellaanko hiukan tästä päivästä. Eräs liiganousua tavoitteleva Mestis-seura vuokrasi tässä taanoin parhaan pelaajansa liigaseuralle, ottaen riskin siitä että pelaaja voi loukkaantua vieraan joukkueen paidassa. Tämäkö tuo sitä uskottavuutta kausikorttilaisten ja sponsoreiden silmissä? Ja tämäkö on omiaan lisäämään Mestiksen uskottavuutta sarjana josta oikeasti sarjajohtaja pyrkii nousuun?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös