Tasoerot ovat jopa suurempia näissä sarjoissa, mitä kotimaisessa Liigassa. KHL erottuu vielä räikeämmin sarjan tylsyydessä, jossa kaikkea hallitsee kaksi valtion jättiläistä sekä satunnaisia hyviä suorittajia, jotka voivat olla vaikka "Kazan Jyväskylä" ja "Metallurg HIFK".
En tiedä oletko seurannut muita sarjoja kuin Liigaa viimeisen 10 vuoden aikana, mutta en ihan helposti sanoisi että muualla on ainakaan isommat tasoerot. Tylsyys on yksi viimeisistä asioista joista menisin muita isoja sarjoja haukkumaan, koska Liiga tekee omilla päätöksillään niin paljon hallaa itselleen, että peleihin voi nukahtaa jopa paikan päälle, kotisohvasta puhumattakaan.
Herra McTorso (olen lukenut kaikki nämä vuoden McTorspo) kirjoitti tänään varsin hyvin siitä, miten sarjan suurimmat ongelmat ovat tasoerot ja niiden tasoittelu "tuomarilinjalla". Kun sarjassa pelaa paljon köyhiä joukkueita, niin on täysin järjetön tapa yrittää saada liiga näyttämään paremmalta (tasaisuus on päättäjien mielestä synonyymi hyvyydelle) keksimällä omat säännöt. Kun muita sarjoja on niin helppo katsella nykyään, niin se pistää aika rajusti silmään, kun pelataan vankilälätkää jo runkosarjasta lähtien. Playoffeissa homma menee entistä hullummaksi, mistään ei vihelletä paitsi jos joku uskaltaa taklata. Kun joukkueissa on aika rajallinen määrä taitoa, niin maalipaikkojen luominen on hankalaa kun erilainen estely on niin räikeästi sallittua. Tämä luo liikaa tilanteita, joissa kokonainen erä voi vierähtää ohi ettei kentällä ole tapahtunut mitään maininnan arvoista. Jos tuota Ismo Lehkosen hyvin lanseeraamaa "streliiliä tussuttelua" jatkuu vielä toinenkin erä putkeen, niin nukahtaminen on lähellä ainakin jos et ole hallissa.
TPS saa toki sydämeni sykkimään vielä sen verran kovaa, että heidän pelejään pystyy katsomaan, vaikka peli onkin usein aivan hirveää sohellusta. Ongelma tulee ilmi lähinnä silloin , kun joutuisi katsomaan peliä jossa suosikki ei pelaa. McTorso sanoikin tuossa ylempänä hyvin että tänään oli juhlapäivä kun 2 kovaa joukkuetta kohtasivat. Tuonsuuntaisia joukkueita pitäisi olla ehdottomasti enemmän. Tilanne on nyt vähän sama kuin Tshekissä ja Saksassa, eli kärki on kapea, sitten tulee iso kasa keskinkertaista mössöä ja pohjalla on "divarijengit". Paremmissa sarjoissa pelataan niin hyvää lätkää ettei random-joukkueiden ottelu ole mikään ongelma, mutta Suomessa se ei ole ollut helppoa enää vuosiin. Silloin idioottimainen tuomarilinja iskee silmiin vieläkin enemmän. Hyvänä esimerkkinä kauden avaus HPK-Kärpät joka tuli ilmaiseksi tv:stä. Kerho sai ottelussa vain yhden jäähyn ja Pennanen kehtasi aloittaa siitäkin hirveän itkun, joka levisi lehdistöön asti jne. Todellisuudessa molemmat olisivat ansainneet paljon jäähyjä, mutta varsinkin HPK pisti silmään kun he eivät olleet lähelläkään 10kpl kakkosia vaan tosiaan YKSI! Kulttuuri on todella vääristynyt ja 90-lukuun nojaava, jos tätä pidetään ihan hyvänä asiana. Siihen on syynsä miksi Risto Dufvan tapaiset jääkiekkoa tappavat valmentajat eivät ole koskaan valmentaneet kunnollisissa sarjoissa. Puolan liiga sopii Dufvalle hyvin, eikä hänen olisi pitänyt vetää enää vuosiin Euroopan kärkipään sarjan joukkuetta. Se oli kuitenkin täällä mahdollista jopa mestaruuteen asti..
Mitä tulee KHL:ään, niin siellä on toki tasoeroja, mutta eihän sitä nyt voi nimittää mitenkään tylsäksi tai 2 joukkueen liigaksi. Kun sarjassa on 25-30 joukkuetta, niin heikoimmat ovat toki surkeita jos verrataan parhaisiin. Tämä johtuu kuitenkin enemmän siitä, että parhaat 10-12 ovat oikeasti kovia joukkueita. Esim. TPS, Lukko, HIFK jne ovat myös paskoja jos heitä vertaa Automobilistin, Lokomotivin tai UFAn kaltaisiin nopeisiin, taitaviin ja maalineduskyvykkäisiin joukkueisiin, mutta se ei tarkoita että he olisivat surkeita heikomman liigan kontekstissa. Keskikastin KHL-jengit ovatkin sitten jo oikeasti hyviä, joku Spartak-Astana on jo hyvä ottelu, koska pelaajien perusominaisuudet ovat niin korkealla tasolla, ettei junnumaisia pakottamattomia virheitä satu jatkuvalla syötöllä, jolloin peli soljuu mukavan selkeästi sekavan puuron sijaan.
KHL:ssä on ollut sen n 10 vuoden aikana 6 eri mestaria ja finaalissa on nähty 11 eri joukkuetta. Kazan on "selkeä" ykkönen 3 pytyllä ja 1 finaalitappiolla. En näe tuota kuitenkaan mitenkään suurena dominointina. Paljon palstatilaa täällä Suomessa saava Moskovan ZSKA voitti viime keväänä mestaruuden, mutta sitä edellinen on niinkin kaukaa kuin 80-luvun lopusta kun Neuvostoliitto oli vielä voimissaan. He eivät siis voittaneet kertaakaan Venäjän Superliigaa. Siellä riehuivat Kazan, Magnitogorsk, Lokomotiv, Moskovan Dynamo ym perinteiset joukkueet jotka ovat edelleen kovia kärkipään ryhmiä.